فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 47 (پاییز 1402)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 47 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی زلقی* صفحات 11-30

    بیشتر کشورھای دنیا جرایم اینترنتی بعنوان یک معضل حاد و بسیار مهم تلقی می گردد و دولتھا در صدد پیدا نمودن راه حل ھای مختلفی در جهت جلوگیری از وقوع آن می باشند.جرایم علیه محرمانگی داده ها و سامانه های رایانه ای به عنوان جرایمی که حریم خصوصی اشخاص را مورد تعرض قرار داده و سبب از بین رفتن محرمانگی داده ها و سامانه های رایانه ای می گردند، به موازات طرح در حقوق داخلی در قلمرو اسناد بین الملی نیز قابل بررسی می باشند.فضای سایبر، امکان ارتکاب جرایم مدرنی که در قوانین قبل جرم انگاری نشده بود را، برای مجرمان در اقصا نقاط جهان فارغ از مرزهای جغرافیایی بوجود آورد؛ لذا این موضوع توجه قانونگذاران در سطح ملی و بین المللی را به خود جلب کرد و حتی قانونگذاران دریافتند که محدود نمودن قلمرو جرایم رایانه ای به موارد مدون در اسناد و قوانین ملی یارای مقاومت در برابر این جرایم را ندارد. حال سوال این است که کشورهای مختلف در قبال جرایم رایانه ای در فضای سایبری چه سازوکارهای قانونی را بکار گرفته اند؟ یافته ها بیانگر این نکته است که در بیشتر کشورها جرایم رایانه ای بعنوان یک موضوع جدی مطرح است و کشورها با تصویب قوانینی متناسب با نوع جرایم در پیشگیری از آن تدابیر لازم را اندیشیده اند.

    کلیدواژگان: فضای سایبری، جرایم رایانه ای، هک، فیشینگ، سایبراستالکینگ
  • فاطمه السادات مولای زاهدی* صفحات 31-62

    ایران از جمله سرزمین های پرخطر به لحاظ وقوع مخاطرات طبیعی است. سیلاب را می توان یکی از این بلایا دانست که وقوع آن خسارات عظیمی را تاکنون به همراه داشته است .برای مدیریت بحران های طبیعی و کاهش خسارات ناشی از این وقایع ،رسانه ها می توانند به عنوان ابزاری هوشمند و تاثیرگذار مورداستفاده قرار بگیرند. تلویزیون به عنوان رسانه ای همگانی و در دسترس، می تواند در آموزش و پیش گیری از این بحران ها نقش بسزایی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف ارایه ی راهکارهایی برای یافتن نقش آموزشی تلویزیون در پیش گیری از سیل انجام شده است. در فرایند این پژوهش که با رویکردی کیفی انجام شده است با 20 تن از نخبگان حوزه ی ارتباطات و بحران مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته صورت گرفت. اعضای جامعه مورد بررسی در این پژوهش با شیوه نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده شد. یافته های حاصل از این پژوهش شامل روش های آموزش تلویزیونی پیش، حین و پس از سیلاب، موانع آموزش تلویزیونی در داخل و خارج از صداوسیما و بهترین شیوه ها و قالب های مناسب برای آموزش است. توجه بیش تر رسانه به موضوع محیط زیست، اهمیت اطلاع رسانی شفاف و پاسخگویی واضح مسیولان و نهادها، نیاز به آموزش خبرنگاری بحران و پرورش مدیران و خبرنگاران متخصص در بحران و لزوم شناساندن ابعاد بحران های طبیعی و ارایه راهکار به مردم، و نیز استفاده از تکنیک های مبتنی بر آموزش-سرگرمی از جمله راه های آموزش تلویزیونی در شرایط سیلاب بر اساس نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، سیل، مدیریت بحران، رسانه، آموزش تلویزیونی
  • حسین انصاری فرد*، حمید صالحی صفحات 63-83

    هدف از پژوهش حاضر بررسی جامعه شناسانه شکل گیری ناآرامی های اجتماعی در ایران سال 1401 است. پس از درگذشت خانم مهسا امینی ناآرامی های در ایران رخ داد که از لحاظ خاستگاه و پایگاه، شکل و محتوا و همچنین دامنه و گستره، با حوادث اعتراضی یک دهه اخیر تفاوت داشت. سوال پژوهش حاضر مبتنی بر چیستی این ناآرامی ها است. فرضیه تحقیق شکل گیری این اعتراضات اجتماعی را در شکل مدرن و بر اساس جامعه شبکه ای و سه نوع شکل اعتراضی هویت، مخالفت و عمومیت می داند که در تضاد با الگوهای حاکم شکل می گیرد. روش گردآوری داده ها اسنادی، روش تجزیه و تحلیل داده ها ردیابی فرآیند، نوع تحقیق کیفی و ملهم از نظریه جنبش های اجتماعی آلن تورن است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شکل گیری جنبش اجتماعی 1401 با تغییر شرایط جدید جامعه در چهار سطح بین المللی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به واسطه گسترش رسانه های اجتماعی منجر به تغییر الگوها و نگرش های حاکم بر جامعه شده و هویت آن در مغایرت با هویت های مورد قبول حکومت است.

    کلیدواژگان: جنبش، رسانه، اینترنت، جامعه شبکه ای، الگوی فرهنگی
  • الهام خسروی پور*، بهمن خسروی پور صفحات 85-107

    افزایش آگاهی و تحصیلات دانشگاهی باعث تحول جایگاه زن در اجتماع شده و در دنیای کنونی زنان نقش مهمی در تغییر اقتصاد جهانی دارند. امروزه زنان کارآفرین در ارتقای توسعه ی اقتصادی و اجتماعی جامعه و ایجاد کسب و کارها سهم رو به رشدی دارند. لذا توجه به فراهم سازی شرایط لازم برای توسعه کارآفرینی زنان از اهمیت بیشتری نسبت به گذشته برخوردار شده است و به توسعه ی اقتصادی و همچنین رشد و شکوفایی خود زنان کمک خواهد کرد. در جامعه ی اطلاعاتی امروز باتوجه به پیشرفتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، یکی از روش های تسهیل کارآفرینی زنان بکارگیری شبکه های اجتماعی مجازی است. در بستر شبکه های اجتماعی که به عنوان یکی از موثرترین محیطهای تعاملی در زندگی مدرن محسوب می شوند با واسطه ی سواد رسانه ای برای زنان، روند ایجاد کسب و کار و ایجاد شغل برای زنان فراهم می شود. توانایی بکارگیری شبکه های اجتماعی برای پردازش و تولید اطلاعات در فضای نوین کسب و کار توسط زنان کارآفرین را می توان از راه آموزش سواد رسانه ای ارتقا بخشید. متاسفانه همچنان در ایران از سواد رسانه ای به عنوان مفهومی جدید یاد می شود و آموزش آن مورد بی توجهی قرار گرفته است. مقاله حاضر که به شیوه مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد به بررسی اثر آموزش سواد رسانه بر تسهیل کارآفرینی زنان در شبکه های اجتماعی در ایران بپردازد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، آموزش سواد رسانه، کارآفرینی زنان، شبکه های اجتماعی، ایران
  • زینب مرادی نژاد*، رحیم سرهنگی صفحات 109-137

    سازمان های مردم نهاد تجلی اعتماد و تلفیق کننده سیاست های کلان و مطالبات مردمی به ویژه در ارایه خدمات به نیازمندان هستند. با این حال، در صورتی که استراتژی های اخذ شده از سوی آنها با اقدامات دولت در این زمینه در راستای هم افزایی یکدیگر قرار نگیرد، چه بسا به تهدیدی برای جامعه بدل گردند که مشکلات موجود را مضاعف نمایند. بنا به شواهد، اقدامات این سازمان ها با عملکرد دولت در انگلستان گویای این هم راستایی است. این مقاله با رویکرد کیفی و روش اسنادی - کتابخانه ای و با چارچوب مفهومی «مشارکت اجتماعی»، «خیر عمومی» و «کارکرد پاسخگویی رسانه های اجتماعی» انجام شده است. سازمان های مردم نهاد در ایران و انگلستان در بعد ساختار شبیه به یکدیگر هستند ولی در مورد پاسخگویی به طور عام و استفاده از رسانه های اجتماعی به عنوان یکی از مکانیسم های پاسخگویی عملکرد، دولت انگلستان تعامل بهتر و پایدارتری را ایجاد نموده است. بر مبنای یافته های پژوهش و در راستای کاربردی نمودن نتایج، می توان چند توصیه را در مورد سازمان های همتا در ایران مطرح نمود: 1. در فرایند سیاستگذاری و خط مشی، در کنار دولت و سازمان های دولتی، برای سازمان های مردم نهاد نیز سهمی قایل گردند 2. یک تقسیم کار مدیریت شده بین سازمان-های دولتی و مردم نهاد صورت پذیرد. 3. سازمان های مردم نهاد باید در ایجاد شایستگی فنی برای کارکنان خود جهت استفاده موثر از رسانه های اجتماعی سرمایه گذاری کنند. همچنین در اتخاذ برنامه و استراتژی مدونی جهت به کارگیری این رسانه ها در راستای پاسخگویی بهتر تاکید داشته باشد.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، انگلستان، ساختار، مکانیسم پاسخگویی و رسانه های اجتماعی
  • علیرضا شریف*، حسن درزیان رستمی، بیتا شاه منصوری صفحات 139-166

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی عوامل موثر بر اقبال عمومی کمپین ها در رسانه های اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق، ترکیبی شامل رویکردهای کمی و کیفی و جامعه آماری بخش کیفی را کارشناسان حوزه رسانه با سابقه کار بیش از 10 سال در زمینه شبکه های اجتماعی و تبلیغات تشکیل داده اند. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل کاربران رسانه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام عضو کمپین های مجازی است. در این پژوهش به منظور تحلیل داده های کیفی و کمی به ترتیب از روش های نظریه داده بنیاد و حداقل مربعات جزیی استفاده شد. در بخش کیفی، یافته های پژوهش بیانگر آن است که از دیدگاه مصاحبه شوندگان افزایش تصاعدی اعضا، امکان ارسال آسان برای دوستان، قابلیت عضویت همزمان در چند کمپین، لغو آسان و سریع عضویت، آشنایی با دیگر اعضای کمپین و شناسایی اهداف و انگیزه های آنان، امکان عضویت با هویت غیرواقعی، انجام تنظیمات به منظور دریافت یا عدم دریافت پیام های ارایه شده از طرف کمپین، امکان مشارکت ایرانیان از سراسر جهان در کمپین و امکان آمارگیری لحظه ای کاربران توسط مدیران کمپین به عنوان مهمترین نقاط قوت کمپین های فضای مجازی به شمار می آید. در بخش کمی نیز یافته ها نشان دهنده آن است که ارتباط مستقیم و معناداری بین مولفه های ارتباطات اجتماعی، منافع اقتصادی، تعامل و اقبال کاربران از کمپین های شبکه های اجتماعی وجود دارد. از سوی دیگر، بر اساس یافته های تحقیق، رعایت ارزش ها و هنجارها در اقبال کاربران از کمپین های مذکور تاثیر معناداری ندارند.

    کلیدواژگان: کمپین، رسانه های اجتماعی، اقبال کاربران، ارتباطات اجتماعی، منافع اقتصادی
|
  • Ali Zalaghi * Pages 11-30

    In most of the countries of the world, Internet crimes are considered as an acute and very important problem, and the governments are trying to find different solutions to prevent it from happening. and cause the loss of confidentiality of data and computer systems, they can be examined in parallel with the plan in domestic law in the realm of international documents. Cyber space has made it possible for criminals to commit modern crimes that were not criminalized in the previous laws. created in the most parts of the world regardless of geographical borders; Therefore, this issue attracted the attention of legislators at the national and international level, and even the legislators realized that limiting the domain of computer crimes to those written in national documents and laws is not enough to resist these crimes. Now the question is, what legal mechanisms have different countries used for computer crimes in cyberspace? The findings show that computer crimes are a serious issue in most countries, and countries have taken necessary measures to prevent them by passing laws appropriate to the type of crimes.

    Keywords: Cyberspace, computer crimes, Hacking, phishing, cyberstalking
  • Fatemeh Sadat Molazahedi * Pages 31-62

    Iran is one of the high-risk lands in terms of natural hazards. Floods can be considered one of the disasters that have caused great damages so far. To manage natural disasters and reduce the damage caused by these events، the media can be used as an intelligent and effective tool. Television، as a public and accessible medium، can play an important role in educating and preventing these crises. The present study aimed to provide solutions to find the educational role of television in flood prevention. The present research process، which has been carried out in a qualitative method، involves in-depth and semi-structured interviews with 20 elites in the field of communications and crisis. The members of the study population in this research were selected by purposive sampling and snowball sampling. The Content analysis method was used for data analyzing. What has been achieved includes; methods of television education before، during and after the flood، barriers to television training inside and outside of the Iran Broadcasting (IRIB)، and the best methods and appropriate forms of education. According to the findings of this research، more media attention to the environment، transparent information and clear accountability of officials and institutions، the requirement for crisis journalism training and preparation of crisis managers and reporters، the need to identify the dimensions of natural crises and providing the solutions to the people، Based on education-entertainment are some other ways of television education in flood condition.

    Keywords: Natural Crisis, flood, crisis management, Media, Educational TV
  • Hossein Ansarifard *, Hamid Salehi Pages 63-83

    The purpose of the current research is to sociologically investigate the formation of social unrest in Iran in 2023. After the death of Mrs. Mehsa Amini, unrest occurred in Iran, which was different from the protest events of the last decade in terms of origin and base, form and content, as well as scope and extent. The question of the current research is based on what these disturbances are. The hypothesis of the research considers the formation of these social protests in a modern form based on the network society and three types of protest forms: identity, opposition and generality, which are formed in conflict with the ruling patterns. Data collection methodDocumentary, a method of process tracing data analysis, is a type of qualitative research inspired by Alan Thorne's theory of social movements. The findings of the research show that the formation of the social movement of 2023 with the change of the new conditions of the society in the four international, political, economic and social levels through the expansion of social media has led to the change of patterns and attitudes governing the society and its identity is in contrast with the identities of the It is acceptance of the government.

    Keywords: Movemen, Media, Internet, Network Society, cultural pattern
  • Elham Khosravipour *, Bahman Khosravipour Pages 85-107

    Objective Increasing awareness and university education has changed the position of women in society, and in today's world, women play an important role in changing the global economy. Today, women entrepreneurs play a growing role in promoting the economic and social development of society and creating businesses. Therefore, paying attention to providing the necessary conditions for the development of women's entrepreneurship has become more important than in the past and will help the economic development as well as the growth and prosperity of women themselves. In today's information society, according to the advances in information and communication technology, one of the ways to facilitate women's entrepreneurship is the use of virtual social networks. In social networks, which are considered as one of the most effective interactive environments in modern life, through media literacy for women, the process of creating business and creating jobs for women is provided. The ability to use social networks to process and produce information in the new business environment by women entrepreneurs can be improved through media literacy education. Unfortunately, media literacy is still mentioned as a new concept in Iran and its education has been neglected. The present article, prepared in a review way and with the help of library and internet resources, tries to investigate the effect of media literacy education on facilitating women's entrepreneurship in social networks in Iran.

    Keywords: Media Literacy, Media Literacy Education, Women's Entrepreneurship, Social Networks, Iran
  • Zeinab Moradinezhad *, Rahim Sarhangi Pages 109-137

    Non-governmental organizations are a manifestation of trust and unifying macro policies and popular demands, especially in providing services to the needy. However, if the strategies taken by them are not aligned with the actions of the government in this field, they may become a threat to the society and multiply the existing problems. According to the evidence, the actions of these organizations are in line with the performance of the government in England. Therefore, the article was intended to compare the aforementioned organizations from the two aspects of structure and response mechanism (with emphasis on social media) by conducting a comparative study. Non-governmental organizations in Iran and England are similar to each other in terms of structure, but regarding accountability in general and the use of social media as one of the performance accountability mechanisms, the British government has created a better and more stable interaction. . Based on the findings of the research and in line with the application of the results, several recommendations can be made regarding peer organizations in Iran: 1. In the process of policy making and policy, along with the government and government organizations, for the organization Non-governmental organizations should also give a share. 2. There should be a managed division of work between government organizations and non-governmental organizations.3. Non-governmental organizations should invest in creating technical competence for their employees to effectively use social media. Also, it should emphasize on adopting a written plan and strategy to use these media in line with better accountability.

    Keywords: Non-governmental Organizations, England, structure, accountability mechanism, social media
  • ALIREZA SHARIF *, Hasan Darziyan Rostami, Bita Shahmansouri Pages 139-166

    The current research was conducted with the aim of analyzing the factors affecting the general success of campaigns in social media. The research method is a combination of quantitative and qualitative approaches, and the statistical population of the qualitative part is formed by media experts with more than 10 years of experience in social networks and advertising. In the quantitative part, the statistical community includes Telegram and Instagram social media users who are members of virtual campaigns. In the qualitative part, the findings of the research show that from the point of view of the interviewees, the exponential increase of members, the possibility of easy sending to friends, the ability simultaneous membership in several campaigns, easy and quick cancellation of membership, getting to know other campaign members and identifying their goals and motives, the possibility of membership with a false identity, making settings to receive or not receive messages from the campaign, the possibility The participation of Iranians from all over the world in the campaign and the possibility of real-time statistics of users by campaign managers are considered as the most important strengths of cyberspace campaigns. In the quantitative part, the findings show that there is a direct and meaningful relationship between the components of social communication, economic benefits, interaction and user satisfaction from social network campaigns. On the other hand, based on the findings of the research, the observance of values and norms do not have a significant effect on the popularity of the mentioned campaigns.

    Keywords: Campaign, Social Media, users' favor, social communication, Economic Benefits