فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 76 (بهار 1399)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 76 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خلیل حیدری*، فهیمه بهرامی صفحات 9-37
    مقدمه

    موضوع رفاه و کاهش فقر و نابرابری همواره از مسایل مورد توجه سیاست گذاران حوزه ی مسایل اجتماعی- اقتصادی می باشد، در نتیجه شوک های برونزایی نظیر تحریم بر رفاه خانوار نیاز به بررسی جدی دارد.

    روش

    در این مقاله برای بررسی آثار تحریم های یکجانبه آمریکا بر رفاه خانوارهای شهری و روستایی با استفاده از ضرب ماتریسی، میزان کالری دریافتی برای گروه های مختلف درآمدی برآورد گردید. سپس با استفاده از نتایج آن و داده های خام طرح هزینه درآمد خانوار شاخص های درصد فقر خانوار و ضریب جینی برای دوره 1381 تا 1397 محاسبه شد. در نهایت بر پایه نظریه «بهینه پرتو» آثار تحریم ها بر رفاه خانوارها نشان داده شد.

    یافته ها

    پس از تشدید تحریم ها بر اقتصاد ایران در سال 1389، کمبود دریافت کالری(کمتر از استاندارد) از دهک اول به سمت دهک چهارم در خانوارهای شهری و تا دهک سوم برای خانوارهای روستایی پیش رفته است. روند فقر پس از سال 1390 با تشدید تحریم ها، الگوی افزایشی از خود نشان داده است. الگوی نابرابری درآمد تحت تاثیر قانون هدفمندی یارانه ها تا 1392 کاهشی بوده، از سال 1392 به بعد تحت تاثیر بازار ارز و به دنبال آن بازگشت تحریم ها، پیامد منفی بر رفاه خانوارهای ایرانی بجا گذاشته است.

    بحث

    دستیابی به اهداف اقتصادی و رفاهی نیازمند تعیین جامعه هدف برای دریافت های حمایتی است. مقررات زدایی از بازار کسب و کار و همگرایی بین سیاست ها و قوانین از مهم ترین راهکارهای کاهش اثرات منفی تحریم بر شاخص های رفاهی خانوارهای ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: تحریم، فقر، نابرابری درآمدی، کالری دریافتی، اقتصاد ایران
  • حسین سلیمی بجستانی*، روح الله رحیمی، کیومرث فرح بخش، محمد عسگری صفحات 39-86
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تجارب زیسته زوجهای شاغل از مسایل مالی انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. طی این مطالعه، پژوهشگران 12 زوج شاغل دارای رضایت زناشویی را با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی و 12 زوج شاغل دارای تعارضات زناشویی را نیز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب کرده و مورد مصاحبه قرار دادند. مصاحبه ها با استفاده از روش دیکلمن، آلن و تانر که دارای ماهیت تیمی بوده و در پدیدارشناسی تفسیری مرسوم است، مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان، منجر به شناسایی 2 مضمون اصلی تحت عناوین کشمکش مالی (با مضامین فرعی: ترجیح مالی، روابط نامناسب مالی، عدم تعهد مالی، ضعف در مهارتهای مالی، مدیریت منفرد مالی و خشونت مالی) و سازواری مالی (با مضامین فرعی: عدم ترجیح مالی، روابط بهینه مالی، تعهد مالی، زندگی مالی مشترک و مهارتهای مالی زوج) شد.     

    بحث

    نتایج این پژوهش نشان داد مسایل مالی در سبک زندگی زوج شاغل چیزی بیش از صحبت کردن و مشاجره پیرامون پول و بودجه است. این مطالعه ضمن مقایسه کیفی دو گروه زوجهای شاغل راضی و متعارض از نقطه نظر مسایل مالی، این نکته را نیز بر مطالعات قبلی افزود که آنچه از چالشهای مالی و منازعات مرتبط با پول مهم تر است، نحوه ادراک و مقابله زوج شاغل برای حل وفصل این معضلات و تعارضات مالی است. زوج شاغل می توانند با کمک شاخصه های اولویت بندی مناسب، روابط مالی مناسب، مسئولیت پذیری مالی، زندگی مالی تیمی و کسب مهارتهای مالی به سمت سازواری مالی در حرکت باشند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته، زوج شاغل، سازواری مالی، کشمکش مالی
  • طاهره لطفی خاچکی*، مهدی کرمانی صفحات 87-129
    مقدمه

    خشونت نمادین نوعی از خشونت علیه زنان است که در آن خشونت از جنبه‎ های آشکار و بدنی خارج شده و به صورت پنهان و نمادین درآمده است. از آنجا که پژوهشهای صورت گرفته در خصوص خشونت خانگی در داخل کشور عمدتا به روش کمی انجام شده و به خشونتهای مستقیم و آشکار می پردازد، نیاز به انجام پژوهش حاضر، وجود داشته است. مبانی حساسیت برانگیز نظری پژوهش حاضر بر اساس نظریه منابع، نظریه انتخاب عقلانی کلمن و خشونت نمادین بوردیو بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی به شیوه نظریه مبنایی است که حاصل 15 مصاحبه عمیق در میان زنان تحصیل کرده در شهر مشهد است.

    یافته ها

    20 مقوله اصلی و یک مقوله هسته از خلال کدگذاری داده ها در این پژوهش استخراج شد. مفهوم هسته «عاملیت زنانه در مواجهه با خشونت نمادین» نامیده شد و مقولاتی مانند دخالت اطرافیان شوهر، جهت گیری سوگیرانه کنش زناشویی همسر، ناپایداری در هنجارهای زندگی زناشویی، دسترسی پذیری پشتیبان‎های مکمل، آگاهی یابی فزاینده زنان، همسان همسرگزینی اقتصادی- اجتماعی به عنوان شرایط علی؛ همچنین پایداری/ تزلزل زندگی خانوادگی، فراز/ فرود منزلتی زنان در خانواده، تحدید/ تزاید در سطح خشونت خانگی و آرامش/ آشفتگی جو خانوادگی به عنوان شرایط پیامدی از داده‎های این پژوهش استخراج شدند.

    بحث

    برخورداری زنان طبقه متوسط از منابعی چون تحصیلات عمومی و دانشگاهی و دسترسی بهتر به منابع مالی، حمایت اجتماعی و مراجع قانونی موجب شده است تا پتانسیل و امکان اعمال خشونت به گونه ای آشکار و مستقیم توسط همسرانشان توان بروز نیابد، اما در معرض نوعی خشونت غیرملموس تر و پنهانی تر، قرار ‎گیرند. در این میان نوعی مدیریت و بروز عاملیت زنانه در راستای زدودن و یا حداقل تعدیل خشونت نمادین در عرصه زندگی زناشویی به گونه‎ای هوشمندانه و به گونه ای که انعکاس رفتارهای مذکور کمترین هزینه را متوجه طرف مقابل کند، توسط زنان بروز می یابد.

    کلیدواژگان: خانواده، خشونت، خشونت نمادین، زنان، طبقه متوسط
  • مریم پورموسوی*، مریم دیباواجاری، مرتضی منادی صفحات 131-165
    مقدمه

    طلاق پدیده ای است که نه تنها خانواده ها بلکه در نگاه کلان جامعه را نیز دچار مشکل می سازد اما دراین بین افرادی نیز وجود دارند که با وجود ارایه درخواست طلاق از این امر منصرف می شوند. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ادراک و علل انصراف از طلاق در زنان، مورد واکاوی قرار گیرد.

    روش

    رویکرد انجام پژوهش کیفی و از نوع روش پدیدارشناسی است. به این منظور 12 زن منصرف شده از طلاق در منطقه 14 شهر تهران در سال 1396 به شیوه داوطلبانه و هدفمند، انتخاب و داده ها به روش مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته گردآوری شدند.

    یافته ها

    در سه مقوله اصلی دسته بندی شده اند: 1- ادراک زنان در زمان درخواست طلاق تا انصراف که بیشتر زنان از دوران ارایه درخواست طلاق تا برگشت به زندگی مشترک به برزخ و معلق بودن اشاره کردند و دو مقوله اصلی ادراک منفی و ادراک منطقی دسته بندی شدند. 2- دلایل انصراف این زنان که در 7 مقوله فرزند، عدم حامی، فرصت مجدد، نگاه بد جامعه به زن مطلقه، ترس از تنهایی، استفاده از خدمات مشورتی و مشاوره ای و شخصیت وابسته دسته بندی شدند. 3- نگاه به زندگی کنونی (پس ازآنصراف)، نیز به سه مقوله امیدوار و راضی، امیدوار و ناراضی و ناامید و ناراضی دسته بندی شد که بیشتر زنان از زندگی مشترکشان ناراضی بودند.

    بحث

    با توجه به نتایج به دست آمده این نکته قابل ذکر است که تعداد زنان منصرف شده از طلاق کم نیستند اما برای بهبود و غنای زندگی این زنان، آموزش ضروری به نظر می رسد. در ضمن بحث مشاوره قبل از اقدام به طلاق می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: انصراف از جدایی، زنان متقاضی طلاق، تجربه زیسته، طلاق
  • محبوبه حامد*، محمدسعید ذکائی صفحات 167-206
    مقدمه

    طلاق به عنوان یک مسئله اجتماعی پیامدهای اجتماعی، عاطفی، اقتصادی زیادی برای فرزندان به همراه دارد اما تاکنون این مسایل از نظرگاه فرزندان موردتوجه قرار نگرفته است. اگرچه در سایر کشورها نیز تعداد کمی از تحقیقات به آن پرداخته اند اما نتایج آنها نشان دهنده تجربیاتی بیان نشده و شناخته نشده از سوی جامعه علمی است و این واقعیت خود منجر به تحمیل فشارهای بیشتر به کودکان شده است. بر این اساس در این پژوهش تلاش شده است اولین گام برای حل مشکلات فرزندان طلاق که همانا شناخت آنهاست، برداشته شود.

    روش

    این پژوهش به روش گرانددتیوری (نظریه مبنایی) و با مصاحبه عمیق با 24 نفر از فرزندان خانواده های طلاق در گروه سنی 13 تا 18 ساکن شهر تهران، در سال 1395 انجام شد.
    یافته ها: تجربه مشترک فرزندان طلاق در مقوله ای با عنوان «معلق بودگی رانشی» قابل توصیف و تشریح است که ماحصل نابسامانی در فضای اجتماعی، خانواده بازسازی شده و سایر فضاهای زندگی فرد است و علی رغم به کارگیری استراتژیهای انطباقی مختلف توسط کودک، در بسیاری از مواقع قادر به سازگار شدن با شرایط نیست و این امر پیامدهای اجتماعی و روانی زیادی را برای او به همراه دارد.

    بحث

    هرچقدر محیطی که کودک در آن زندگی می کند، طلاق را انگ آلودتر بداند، هرچه تغییرات ایجادشده در زندگی کودک بیشتر به عنوان استرس واره عمل کند و هرچه تاب آوری فضای زندگی کودک شکننده تر باشد و هرچقدر توانایی کودک در به کارگیری استراتژیهای کارآمد کمتر باشد، پیامدهایی که از طلاق نصیبش می شود، سخت تر و آسیب زننده تر خواهد بود. بر این اساس در کنار تلاشهایی که برای کاهش طلاق در جامعه صورت می گیرد پیشنهاد می شود به «طلاق کم آسیب» نیز توجه شود. برچسب زدایی از طلاق و کودکان طلاق اولین گام برای رسیدن به جامعه ای امن برای این گروه از کودکان است.

    کلیدواژگان: فرزندان طلاق، تجربه زیسته، طردشدگی
  • طیبه تجری*، مهیندخت جوان نشان صفحات 207-235
    مقدمه

    هدایت تحصیلی و نقش آن در ارتقا شاخصهای رفاه اجتماعی دانش آموزان و خانواده ها از مهم ترین دغدغه های نظام آموزشی و تصمیم سازان امر توسعه در هر کشور است. هدف از مطالعه حاضر شناسایی مولفه ها و شاخصهای مدل جدید هدایت تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه نظام آموزشی ایران با روش دلفی فازی بوده است.

    روش

    پژوهش با توجه به ماهیت آن توصیفی و با توجه به هدف تعریف شده، از نوع کاربردی است و بر اساس شیوه انجام آن، پیمایش بوده است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان، معلمان و مشاوران منتخب و متخصص درزمینه هدایت تحصیلی در مدارس متوسطه تشکیل دادند. ابزار گرداوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه بود و از تکنیک دلفی فازی استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش 26 نفر بودند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی و استراتژی گلوله برفی انتخاب شدند.

    یافته ها

    از بین 18 مولفه شناسایی شده، 13 مولفه شامل آمایش منطقه (35/9)، رسانه- فضای مجازی (35/9)، آینده پژوهی بازارکار (82/10)، علاقه (36/9)، کنترل درونی دانش آموز (41/10)، مولفه های نگرشی (41/10)، صفات شخصیتی پایدار (09/9)، نظام ارزشی (44/10)، توان حرفه ای مشاور (44/10)، توان حرفه ای معلم (61/14)، قدرت آزمونهای استاندارد (90/11)، مدیریت و مهارت والدین (36/11) و توانمندی عوامل سازمانی (36/11) که میزان معناداری آنها بیشتر از حد آستانه (94/8) بود، به عنوان مولفه های اصلی در شکل گیری سه شاخص شخصیتی، اجتماعی، فنی و مهارتی مدل جدید هدایت تحصیلی دوره متوسطه انتخاب شدند.

    بحث

    شناسایی مولفه ها و شاخصهای مدل جدید، بسترهای مناسبی را برای اجرای صحیح هدایت تحصیلی در راستای تامین رفاه اجتماعی دانش آموزان متوسطه فراهم می کند که پیامدهای مثبتی همچون رضایت درونی در شغل و زندگی، اصلاح هرم شغلی جامعه، سلامت روان، یادگیری مادام العمر و درنهایت توسعه کشور را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: هدایت تحصیلی، آینده پژوهی بازار کار، نظام ارزشی، رضایت درونی، رفاه اجتماعی
  • سمانه گلاب، فاطمه بزازان* صفحات 237-269
    مقدمه

    بحران صندوقهای بازنشستگی یکی از چالشهای بزرگ اقتصاد ایران است. پیش بینی می شود در آینده نزدیک بزرگترین سازمان ارایه دهنده خدمات بازنشستگی در کشور، یعنی سازمان تامین اجتماعی، با کسری منابع نسبت به مصارف روبه رو شود و نتواند تعهدات آتی را تکیه بر منابع در اختیار جبران کند . از این رو، اصلاحات سیستم بازنشستگی یکی از موضوعات مهم در حوزه سیاستگذاری اجتماعی است. با توجه به این مهم، در مقاله حاضر اثر اصلاحات پارامتریک بر پایداری مالی سیستم بازنشستگی تامین اجتماعی ارزیابی شده است.

    روش

    برای ارزیابی اثرات اصلاحات لازم است در گام نخست وضعیت فعلی سیستم تامین اجتماعی شبیه سازی شود. برای این منظور یک مدل جمعیتی برای ایران ترسیم و بر مبنای آن وضعیت اعضای سیستم تامین اجتماعی در دوره 1395 تا 1470 تخمین زده شده است. پس از آن وضعیت سیستم در صورت ادامه وضعیت موجود برآورد شده و درنهایت با فرض ثبات شرایط کلان اقتصادی تاثیر اصلاحات پارامتریک (افزایش سن بازنشستگی و تغییر در شیوه شاخص بندی مزایا) بر پایداری مالی و رفاه اعضای سیستم (نرخ جایگزینی)مورد بررسی قرار گرفته است. برای این شبیه سازی از نرم افزار PROST استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج شبیه سازی نشان داد در صورت ادامه شرایط فعلی، سیستم بازنشستگی تامین اجتماعی در سال 1399 دچار کسری می شود و این کسری به صورت فزاینده ادامه دارد به طوری که در سال 1470 حق بیمه ها باید تا 59 درصد افزایش یابد اما با اعمال اصلاحات پارامتریک می توان پایداری مالی سیستم را تا سال 1432 حفظ کرد و نرخ حق بیمه پایدارکننده سیستم به 25.5 درصد در سال 1470 می رسد. با این اصلاحات نرخ جایگزینی متوسط کاهش می یابد اما برای افرادی با دوره اشتغال کامل، نرخ جایگزینی بدون تغییر باقی خواهد ماند.

    بحث

    با اعمال اصلاحات پارامتریک (افزایش سن بازنشستگی و تغییر در شیوه شاخص بندی مزایا) می توان زمان بروز کسری در سازمان تامین اجتماعی را به تاخیر انداخت اما نمی توان سیستم را در بلندمدت پایدار نگه داشت و نیاز به اصلاحات مکمل است. مزیت این شیوه اصلاح آن است که نرخ جایگزینی برای فرد بدون تغییر می ماند و رفاه بازنشستگان از این زاویه تحت تاثیر قرار نمی گیرد.

    کلیدواژگان: اصلاحات پارامتریک، پایداری مالی، تامین اجتماعی، سن بازنشستگی، سیستم بازنشستگی، شاخص بندی مزایا
  • فرشید خضری*، مصطفی اجتهادی، صلاح الدین قادری صفحات 271-312
    مقدمه

    این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر جرم خیزگشتن محله هرندی شهر تهران می پردازد. بررسی ادبیات نظری حوزه محله جرم خیز نشان می دهد عوامل، فرایندها و سازوکارهای علی در چهار بعد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و محیطی در ترکیب باهم می توانند به جرم خیزشدن محله های شهری منجر شوند. با ترکیب آنها، مدلی چندسطحی و چندبعدی برای توضیح محله جرم خیز ارایه شده است.

    روش

    مطالعه حاضر با استفاده از روش موردپژوهی انجام شده است. داده های پژوهش از منابع چندگانه مانند پیمایش، داده های ثانویه، مطالعات پیشین و مشاهده تولید و جمع آوری شده است. به منظور بررسی برخی از عوامل علی و سازوکارها مدل نظری با استفاده از روش پیمایش و نمونه گیری تصادفی با 370 نفر از ساکنان محله هرندی پرسشنامه تکمیل شد.

    یافته ها

    ویژگیهای ساختاری محله مانند ناپایداری مسکونی، ناهمگنی قومی، فقر، الگوهای مختلط استفاده از زمین و کالبد گسیخته با تضعیف روابط اجتماعی، قدرت فرهنگ و افزایش بی نظمیها و شکل دادن به چارچوب فرهنگی بدبینی قانونی و تضعیف کارآمدی جمعی باعث جرم خیزی محله شده اند. به عبارت دیگر محله هرندی به این دلیل جرم خیز شده است که کارآمدی جمعی یا ظرفیت خودتنظیمی محله با اختلال مواجه شده است. در این شرایط ساکنان دیگر قادر نیستند منابعشان را برای مقابله با جرم از طریق فرایندهای غیررسمی و رسمی بسیج کنند.

    بحث

    یافته های دلالت بر این دارند که مجموعه ای از عوامل با تضعیف کارآمدی جمعی و ظرفیت خود-تنظیمی باعث جرم خیزی محله هرندی شده است. جرم نیز تحت برخی از شرایط باعث تقویت کارآمدی جمعی و در برخی از بخشهای محله باعث تضعیف زندگی جمعی و کارآمدی جمعی شده است.

    کلیدواژگان: عوامل و سازوکارهای علی، محله جرم خیز، ویژگیهای ساختاری محله
  • امیر سبزعلیان، مجید کفاشی*، بهمن باینگانی صفحات 313-355
    مقدمه

    در دهه های اخیر جمعیت جهان با چالش عمده ای تحت عنوان «سالخوردگی جمعیت» یا «سونامی سالخوردگی» مواجه شده است که ریشه در عواملی همچون کاهش نرخ رشد جمعیت و مهاجرت جوانان به شهر دارد. مشاهدات میدانی در مناطق روستایی شهرستان بدره نشان می دهد که سالخوردگی روستایی تبدیل به یک مسئله اجتماعی پنهان شده است که تاکنون مطالعه جامعی روی آن انجام نشده است. از همین رو، این پژوهش قصد دارد تا به بررسی ابعاد این پدیده بپردازد.

    روش

    از روش نظریه زمینه ای و تکنیک های آن از جمله مصاحبه به عنوان تکنیک اصلی و مشاهده همراه با مشارکت و داده های آماری به منزله تکنیکهای مکمل جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. با 21 نفر (شامل 12 زن و 9 مرد) از سالمندان 65 ساله و بالاتر ساکن در شهرستان بدره مصاحبه به عمل آمد.

    یافته ها

    سالمندان مناطق روستایی از نوعی سالمندی مشقت بار رنج می برند. روابط اجتماعی اندک، فقدان سواد، وابستگی شدید اقتصادی به دیگران و نهادهای حمایتی، تنزل منزلت اجتماعی، سطح پایین سلامتی، تعلیق زمانی و تداوم شغلی مهم ترین شاخصهای این نوع از سالمندی به شمار می روند.

    بحث

    پدیده سالمندی روستایی در شهرستان بدره با ادعاهای نظریه های غربی همچون نظریه های مشارکت، عدم مشارکت و استمرار همخوانی ندارد. چراکه در این مناطق روستایی اگرچه افراد سالخورده در حد توان خود همچنان به فعالیتهایی می پردازند که استمرار فعالیتهای قبلی آنها به شمار می رود اما این نوع از فعالیت دلالت بر دوران سالمندی موفق ندارد. اکثر این افراد ازلحاظ اقتصادی و اجتماعی وابسته به سایر اعضای خانواده خود بوده و هدف آنها از استمرار فعالیتهای خود نیز تا حد زیادی تسکین این نوع از وابستگی است.

    کلیدواژگان: سالمندان روستایی، سالمندی مشقت بار، سالخوردگی روستایی
|
  • Khalil Heidary*, Fahimeh Bahrami Pages 9-37
    Introduction

    The issue of welfare and the reduction of poverty and inequality has always been one of the concerns of policy makers in the field of Socioeconomics. As a result, external shocks such as sanctions on household welfare need serious consideration.

    Method

    This paper examines the effects of unilateral US sanctions on the welfare of urban and rural households using the matrix multiplication and the calorie intake for different income groups. Then, using its results and raw data of the Households Income and Expenditure Survey, the indicators of headcount poverty rate and Gini coefficient for the period of 2002 to 2018 are calculated. Finally, the effects of sanctions on household welfare are shown based on the theory of “Pareto optimization”.

    Findings

    The major findings of the study imply that after the 2010 sanctions, calorie intake had a downward shift from the first decile to the fourth decile. The trend of poverty after 2011 with the intensification of sanctions has shown an increasing pattern. Since 2013, the pattern of income inequality, under the influence of the foreign exchange market and the subsequent return of sanctions, has had a negative effect on the welfare of Iranian households.

    Discussion

    Achieving economic and welfare goals requires determining the target community for supportive receipts. Deregulation of the business market and convergence between policies and laws are among the most important ways to reduce the negative effects of sanctions on the welfare indicators of Iranian households.

    Keywords: Sanctions, Poverty, Income Inequality, Calorie Intake, Household Welfare
  • Hossien Salimi Bajestani*, Rohollah Rahimi, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 39-86
    Introduction

    The purpose of this study was to identify living experiences of dual-career couples as regards financial issues.

    Method

    This research was done by qualitative approach and by the method of interpretive phenomenology. In this study, the researchers selected and interviewed 12 dualcareer couples with snowball sampling and 12 dual-career couples with marital conflicts through purposeful sampling. Interviews were analyzed using the Dicklman, Allen, and Turner’s (1989) method, which is team-based.

    Findings

    Analyzing the participants’ experiences led to the identification of two main themes under the heading of financial conflict (with the sub-themes of absence of financial preference, inappropriate financial relationships, absence of financial commitment, weakness in financial skills, individual financial management, and financial violence) and financial compatibility (with the sub-themes of lack of financial preference, optimal financial relationships, financial commitment, joint financial life, and equal financial skills).

    Discussion

    The results of the study showed that the scope of financial issues in the lifestyle of dual-career couples is not limited to talking and arguing about money and budget. Moreover, what is more important than financial challenges and money-related disputes is how such couples understand these financial problems and the way they deal with them. The dual-career couples also can move toward financial sustainability with the help of appropriate prioritization indicators, appropriate financial relationships, financial responsibility, team-based financial life, and financial skills acquisition.

    Keywords: Dual-career couples, Lived experiences, Financial conflict, Financial compatibility, Phenomenology
  • Tahere Lotfi Khachaki*, Mahdi Kermani Pages 87-129
    Intorduction

    Symbolic violence is a type of violence against women, in which violence has come out of the obvious and physical aspects and has become secret and symbolic.

    Method

    This study is a qualitative study based on the Grounded theory of 15 deep interviews among educated women in Mashhad city.

    Findings

    20 main categories and one core category were extracted from data encoding in this study. The concept of “Women’s agency in the face of symbolic violence” was called the core concept. And other categories include the involvement of husband’s relatives, Subjective orientation of spouse’s marital activity, Instability in norms of marriage life, Accessibility of Supplements, Accessibility of complementary supplements, Increasing awareness among women, Socio-economic equality as the causal condition; Also the persistence / shakiness of family life, the perpetuation / descent of women in the family, the level of domestic violence and the calm / confusion of the family environment As a consequence, data from this research were extracted.

    Discussion

    Middle-class women with resources such as public and university education, and better access to financial resources, social protection, and legal authority have made it impossible for their husbands to realize the potential for overt and direct violence. But a more subtle and covert form of violence is experienced by women. In the meantime, there is a kind of feminine management and agency in women, which is cleverly designed to eliminate or at least alleviate the symbolic violence in the field of married life, so that it minimizes costs for their husbands.

    Keywords: Deprivation, Ethnic identity, National identity, National solidarity, Social capital, Social solidarity
  • Maryam Pourmousavi*, Maryam Diba Vajari, Morteza Monadi Pages 131-165
    Introduction

    Divorce is a phenomenon that affects not only families but also society in general. There are some people who change their minds after applying for divorce. In the present study, an attempt has been made to investigate the perception and causes of divorce among women.

    Method

    the phenomenological method was used in this qualitative study. For this purpose, 12 divorced women in District 14 of Tehran were voluntarily and purposefully selected in 1396, these were the applicants who had given up their decisions as regards divorce. The data were collected by in-depth and semi-structured interviews.

    Findings

    The findings of the study were categorized into three main classes: 1- Perception of women during the time between application and renunciation, most of them referred to the period before returning to cohabitation as a dangling state of extreme suffering which was categorized into two main classes of negative perception and logical perception 2 - Reasons for renunciation of were categorized into seven classes of children, lack of support, new opportunity given to them, negative attitude of society towards divorced women, fear of loneliness, use of counseling services, and having dependent personality. 3- Looking at the current life (after renunciation), it was also categorized into three classes of hopeful and satisfied, hopeful and dissatisfied, and disappointed and dissatisfied most of whom were unhappy with their marriage.

    Discussion

    According to the results obtained, it is worth mentioning that the number of women who have given up divorce is not small, but it seems necessary to improve and enrich the lives of these women through providing them with necessary training. Besides, counseling before divorce can also be helpful.

    Keywords: Alienation, Cyberspace, Deviance, Social Damage, Stigma
  • Mahboube Hamed*, Saeed Zokaei Pages 167-206
    Introduction

    Divorce as a social problem has many social, emotional, and economic consequences for children; however, these issues, despite their importance, have not been addressed from children’s viewpoint yet. Some studies conducted in other countries show the unexplained and unknown knowledge of these children by the scientific community, and this fact has put more pressure on the children. Accordingly, this study attempts to take the first step in solving the problems of divorce children, which is their recognition.

    Methodology

    This research was conducted using Grounded Theory and a in-depth interviews with 24 children of divorced families whose age range was 13-18.

    Findings

    The common experience of divorced children is described in “Suspension and rejection “, which is the result of a disorder in the social, family-related, and other living spaces of a person, and despite the use of different adaptive strategies by the children, they are unable to adapt to situations, and it has many social and psychological consequences for them.

    Discussion

    In the event of divorce, if the changes in the child’s life are more likely to be stressful, the child’s living space will be slightly resilient, and the child’s ability to use effective strategies will decrease, and the consequences of divorce will be harder and more harmful. Accordingly, along with efforts to reduce divorce in society, it is suggested that “divorce with less harm” be considered. The social environment and social issues should be such that society does not act as a crisis for the child. Eliminating the label of divorce and divorce children is the first step towards achieving a safe society for this group of children.

    Keywords: Divorce children, lived experience, Grounded theory
  • Tayyebeh Tajari*, Mahindokht Javan Neshan Pages 207-235
    Introduction

    The purpose of this study was to identify the components and characteristics of a new model of academic guidance: applied to the social well-being of high school students in Iran by Fuzzy Delphi method.

    Method

    The research method was descriptive. According to the purpose defined it is of the applied type. And based on its method, it was survey research. The population of the study consisted of experts, teachers and selected advisors and experts in the field educational guidance in high schools. Data were collected using interviews and questionnaires and Fuzzy Delphi technique was used. The statistical sample of the study consisted of 26 people who were selected by non-random sampling method.

    Findings

    The results showed that, out of 18 identified components, 13 components included: regional preparation (9.35), media-social network (9.35), job market futures (10.82), interest (9.36), student internal control (10.41), attitude components (10.41), persistent personality traits (9.9), valuable system (10.44), counseling power (10.44), teacher power (14/61), standardized test power (11/90), parental management and skill (11/36), and organizational factors empowerment (11/36), all of which were significantly higher. than (8.94) and has been selected as the main components in the formation of three indicators of personality, social, technical and skill of the new model of high school educational guidance.

    Discussion

    Realizing the goals of the research, using the Fuzzy Delphi method, it is possible to identify 13 components out of the 18 main components of high school educational guidance and in three indicators of personality, social, technical and skill.

    Keywords: Educational guidance, Labor market futures research, Value system, Internal satisfaction, Social welfare
  • Samaneh Golab, Fatemeh Bazzazan* Pages 237-269
    Introduction

    Statistical facts show that Iran’s Social Security Organization (SSO) Pension System will face financial deficits soon. Therefore, a set of plan reforms, aimed at achieving financial stability, is needed. Reforms are also generally carried out at two levels of parametric and structural.

    Method

    In this study, parametric reforms in terms of changes in retirement conditions and changes in pension indexation have been investigated. For this purpose, a population model for Iran has been drawn, and based on that the status of SSO members has been estimated from 2015 to 2090. Then, based on the available data, the financial stability status of the system is evaluated in two scenarios: either continuation of the existing situation or conducting the parametric reforms.

    Findings

    The results show that without reforms, the system’s deficit will increase over time and will reach more than 5.1 percent of GDP until 2050. In this situation, to keep the pension system stable, the contribution rate increased to 60.7% of wages, but if reforms were implemented, the deficit would be delayed until 2052.

    Conversation

    Nonetheless another question raised, that is, how these reforms would affect retirees’ welfare. For this purpose, we define the Replacement Rate as an index which measured the welfare of retirees. The simulation shows that although the replacement rate for the whole system has decreased, but for the system members individually, the replacement rate has changed slightly, indicating that this type of reform has not had a significant effect on reducing the retirees’ welfare.

    Keywords: Social security, Pension System, Parametric reforms, Financial sustainability, Benefit indexation, Retirement age
  • Farshid Khezri*, Mostafa Ejtehadi, Salahaldin Qaderi Pages 271-312
    Introduction

    This study investigates the factors affecting crime in the Harandi neighborhood of Tehran.

    Method

    The present study was conducted using case study method. Research data was collected through various data gathering methods, such as surveys, secondary data, previous studies, and observations. In order to investigate some causal factors and mechanisms of the theoretical model, 370 residents were selected using random sampling method, and survey questionnaires were distributed among them.

    Findings

    The results show that the structural characteristics of the neighborhood such as poverty, residential instability, ethnic heterogeneity, mixed land use patterns, disrupted structures caused by weakening social relations, the power of the dominant culture and increasing number of disorders, shaping the cultural framework of legal cynicism, and undermining collective efficacy led to crime-ridden neighborhood. In other words, the Harandi neighborhood has become crime-ridden because the neighborhood’s collective efficacy or self-regulation capacity has been disrupted. Under these circumstances, residents would not be able to to mobilize their resources to fight against crime through informal and formal processes.

    Discussion

    The findings imply a set of factors that weakened collective efficacy and self-regulatory capacity has made Harandi neighborhood become crime-ridden. Crime has also, under some circumstances, enhanced collective efficiency and in some sections of the neighborhood has weakened community life and collective efficiency

    Keywords: Crime-ridden neighborhood, Causal processes, mechanisms, Structural characteristics of neighborhood
  • Amir Aabzalian, Majid Kaffashi*, Bahman Bayangani Pages 313-355
    Introduction

    World population has encountered a major challenge called “population ageing” or “ageing tsunami” in the recent decades. The phenomenon roots in some factors including decrease of population growth rate, and the youth migration to cities. Field observations show that the rural ageing, in the rural areas of Badreh County, changed into a hidden social problem that has not been comprehensively addressed. Thus, this article aims to examine dimensions of the phenomenon.

    Method

    The data were collected by means of grounded theory techniques, especially interview as the main technique, and observation, participant observation, and statistical data as complementary ones. In doing so, we have interviewed 21 people aged 65 and over, 12 women and 9 men, living in six rural areas of Badreh County, Ilam.

    Findings

    The findings indicate the elderly who live in the rural areas have been experiencing tough ageing. Poor social interactions, feeling of loneliness, lack of education, high degree of economic dependence on others including their families and supportive institutions, decline of social status, poor health, time suspension, and continuous change of occupations are the salient indices of this kind of rural ageing.

    Discussion

    Rural ageing phenomenon may not be congruent with western ageing theories such as activity, disengagement, and continuity, mainly because the elderly keep going their previous activities, as far as they can, but those do not represent a successful ageing. The people are socially and economically dependent on their own families so they try to work to avoid higher level dependence on others or as a compensatory strategy.

    Keywords: Rural ageing, Rural elders, Tough ageing