فهرست مطالب

مجله سیاست گذاری اقتصادی
سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره اسدی، کاظم یاوری*، حسن حیدری صفحات 1-31
    نظر به اهمیت بحث ورشکستگی و بحران های بانکی، هدف محوری پژوهش حاضر بررسی اثرات ریسک نقدینگی و اعتباری بر ثبات بانکی ایران با استفاده از شاخص z-score بدون تورش می باشد. در این راستا اطلاعات مالی 18 بانک کشور طی دوره زمانی 1385 تا 1395 گردآوری شده است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش سه فرضیه اصلی تدوین و برای آزمون آن ها از رهیافت داده های ترکیبی پویا و به طور خاص روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی دو مرحله ای (SYS-GMM) استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که ریسک نقدینگی و اعتباری به طور معنی داری باعث کاهش ثبات بانکی شده اند اما اثر تعاملی دو ریسک مذکور بر ثبات بانکی به لحاظ آماری معنی دار نبوده است. به علاوه، افزایش نسبت سرمایه بهبود ثبات بانکی را به همراه داشته است اما ناکارایی، بازدهی (بر اساس مفهوم مبادله ریسک- بازدهی)، نرخ رشد تسهیلات، تولید ناخالص سرانه (بر اساس فرضیه بی ثباتی مالی مینسکی) و تحریم ها منجر به افت ثبات مالی بانک ها شده اند.
    کلیدواژگان: ثبات بانکی، شاخص Z-score بدون تورش، ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SYS-GMM)
  • مهدی عسگری*، علی اکبر قلی زاده صفحات 33-63
    مسکن از مهم ترین و گران قیمت ترین دارایی های دوران زیست انسان بوده وکالایی است پرهزینه که خرید آن مستلزم برنامه ریزی بلندمدت می باشد. یکی از موضوعات بخش مسکن، استطاعت مالی خانوارها به ویژه خانوارهای کم درآمد شهری جهت تامین مسکن مناسب است. در این مقاله، با ترکیب داده های مقطعی هزینه-درآمد خانوار تولید شده توسط مرکز آمار ایران و با ساخت داده های شبه پانل، و نیز با داده سازی به روش کوهورت و تکرار مقاطع، رفتار خانوارها به مدت 25 سال مورد بررسی قرار می گیرد. مطالعه حاضر برای دوره زمانی 1370 تا 1394 و شامل هفت کلان شهر تهران، کرج، مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز و اهواز می باشد که تنها مناطق شهری را در بر می گیرد. افراد هدف مورد مطالعه در این طرح، شاغلینی هستند که در فاصله سال های 1310 تا 1369 متولد شده اند. از آن جا که ثروتمندان بیش از تقاضای مصرفی خود سرمایه گذاری سوداگرانه در مسکن انجام می دهند، این رفتار عملکرد بازار مسکن و تقاضای موثر مسکن کم درآمدها و میان درآمدها را از طریق تشدید نابرابری درآمد تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج نشان می دهد افزایش نابرابری درآمد سرانه خانوارها در کلان شهرها اثر منفی و معناداری بر درآمد باقیمانده یا پسماند (مخارج غیر مسکن خانوارها) و بر فضای سرانه دارد. به عبارتی، با افزایش نابرابری درآمد، درآمد پسماند و مساحت سرانه تحت تصرف خانوارها کاهش می یابد. نتایج همچنین نشان می دهد درآمد دایمی اثر مثبت و معنادار بر استطاعت خرید مسکن دارد و افزایش آن باعث افزایش درآمد پسماند و همین طور افزایش مساحت سرانه تحت تصرف خانوار می شود.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، استطاعت خرید مسکن، خانوارهای کم درآمد، مدل شبه پنل
  • علی مهدیلو*، حسین اصغرپور صفحات 65-98

    ارزیابی دقیق مکانیزم انتقال پولی، از مهم ترین ارکان سیاست گذاری پولی می باشد. زیرا مطالعه مکانیزم انتقال سیاست پولی موجب درک بهتر از چگونگی تاثیر اقدامات پولی بر تولید و سطح قیمت ها می شود، از طرفی بازار سرمایه نقش بسیار مهمی در گردآوری و هدایت منابع به سمت فعالیت های مولد اقتصادی دارد. از این رو قیمت سهام می تواند سهم قابل توجهی در انتقال سیاست های پولی به بخش حقیقی اقتصاد داشته باشد. لذا شناسایی و تفکیک اثرکانال قیمت سهام می تواند اطلاعات مفیدی در خصوص مکانیزم انتقال سیاست پولی در اختیار سیاست گذاران قرار دهد. از طرفی باید توجه داشت، بدلیل تغییرات ساختاری و همچنین اثرات نامتقارن پول، امکان تغییر شدت اثرگذاری سیاست پولی و نقش کانال قیمت سهام در مکانیزم انتقال پولی وجود دارد. بدین جهت در پژوهش حاضر از روش غیر خطی MSVAR که قابلیت زیادی برای لحاظ کردن تغییر ساختاری دارد، برای بررسی نقش کانال قیمت سهام در مکانیزم انتقال پول استفاده شده است. برای داده های تحقیق نیز از تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت مصرف کننده، حجم پایه پولی و شاخص قیمت بورس تهران طی فصول 1Q1370 تا 4Q1395 استفاده می شود. نتایج تحقیق بیان گر این است که سهم کانال قیمت سهام در انتقال پول به تولید در رژیم صفر (سال های بعد از 1384) در طی فصول هشتم و شانزدهم بزرگ تر از رژیم یک (سال های قبل از 1384) بوده و بعد از فصل شانزدهم سهم این کانال در رژیم یک بزرگ تر می باشد. از طرف دیگر آثار تورمی این کانال در هر دو رژیم بسیار کم می باشد. در نتیجه برنامه ریزی مناسب در جهت نهادسازی، ارتقای نقش بازار سهام در تامین مالی و افزایش اثربخشی این بازار می تواند علاوه بر افزایش اثرگذاری سیاست پولی بر تولید، موجب کاهش آثار تورمی آن نیز گردد.

    کلیدواژگان: کانال قیمت سهام، مارکوف سوئیچینگ، مکانیزم غیر خطی انتقال سیاست پولی
  • حمید ابریشمی*، اکبر کمیجانی، مهدی نوری، محمدحسین معماریان صفحات 99-131

    پس از بحران مالی، مطالعات مربوط به نااطمینانی در دهه اخیر مورد توجه خاص پژوهش گران قرار گرفته است. با توجه به اثر منفی نااطمینانی بر رشد و توسعه اقتصادی کشورها، سیاست گذاران به دنبال کنترل و کاهش نااطمینانی برای بهبود فعالیت های اقتصادی هستند. به این منظور، بایستی نخست میزان نااطمینانی مورد سنجش قرار گیرد. در این مطالعه پس از بیان روش های موجود برای محاسبه نااطمینانی، شاخص نااطمینانی بر مبنای جستجوی اینترنتی معرفی شده و مزایا و معایب آن مورد بررسی قرارگرفته است. نظر به تلاطم های ارزی در چند سال اخیر در اقتصاد ایران، شاخص نااطمینانی در بازار ارز با استفاده از این روش، در بازه زمانی سال های 1382 تا 1395 به صورت ماهانه استخراج شده است. همچنین در بخش دیگر شاخص نااطمینانی نرخ ارز ایران به روش مرسوم با بکارگیری خانواده مدل های GARCH در بازه زمانی مشابه برآورد شده است. با مقایسه های صورت گرفته مشخص شد که این شاخص به خوبی نمایش دهنده تحولات قیمت ارز در بازار بوده است. به طور کلی سیاست گذاران در حوزه های مختلف، نیاز به رصد فضای مورد سیاست گذاری خود دارند که در این راستا می توان از این شاخص برای سنجش نااطمینانی در برخی از این حوزه ها بهره برد.

    کلیدواژگان: محاسبه نااطمینانی، ریسک، جستجوی اطلاعات، نرخ ارز
  • سید وحید احمدی، ابراهیم عباسی*، رضا محسنی صفحات 133-166

    رشد سریع شهرنشینی به پدیده غالب در دنیا مبدل شده است و غفلت از وضعیت شاخص های توان پذیری قیمت مسکن شهری، می‎تواند زمینه ساز گسترش حاشیه نشینی و پیامدهای منفی اجتماعی، امنیتی و فرهنگی مترتب بر آن باشد. بررسی ها نشان می دهد شاخص توان پذیری قیمت مسکن شهری در ایران، که تا قبل از سال 1381 تحت تاثیر چرخه های تجاری بازار مسکن، بعضا در محدوده شدیدا دور از دسترس قرار می‎گرفت، از این سال به بعد، مستمرا در محدوده شدیدا دور از دسترس قرار داشته است. از جمله عواملی که می تواند بر تحولات شاخص های توان پذیری تاثیرگذار باشد، آثار ناشی از بیماری هلندی در اقتصاد ایران است. در این مطالعه، علاوه بر تحلیل رفتار شاخص توان پذیری قیمت مسکن شهری، با استفاده از مدل SVAR، تاثیر شوک درآمد نفتی بر توان پذیری قیمت مسکن نیز بررسی شده است. مطابق نتایج این پژوهش، نوسانات شاخص توان پذیری قیمت مسکن شهری از یک عدم تعادل کوتاه مدت فراتر رفته است، به طوری که به واسطه فاصله گرفتن بیش از پیش درآمد خانوار و قیمت مسکن شهری از یکدیگر، همگرایی این دو متغیرتایید نشد. به علاوه، بررسی نشان داد هرچند تاثیر شوک درآمد نفتی بر توان پذیری قیمت مسکن در کوتاه مدت اندک است اما ظرف 9 فصل، شوک مذکور 6/6 درصد از نوسانات توان پذیری را توضیح داده و اثر آن نهایتا پس از 10 فصل از بین می رود.

    کلیدواژگان: توان پذیری، مسکن در استطاعت، نفت، بیماری هلندی، ایران
  • یونس گلی*، یوسف محنت فر صفحات 167-188

    بهبود کارایی انرژی از جمله سیاست ها برای کاهش اثرات جانبی منفی توسعه اقتصادی است. در همین راستا مطالعه حاضر با استفاده از داده های در سطح استانی برای دوره زمانی 1385 تا 1394 به برآورد و بررسی عوامل موثر بر کارایی انرژی می پردازد. نتایج حاصل از روش مرزی تصادفی نشان می دهد که استان های بوشهر و ایلام به ترتیب دارای بیشترین و کمترین کارایی انرژی معادل 41/0 و 16/0 هستند. نتایج حاصل از اقتصادسنجی فضایی نشان می دهد که نوعی اثرات سرریز مثبت کارایی انرژی بین استان ها وجود دارد، همچنین اثرات مستقیم صنعتی شدن و چگالی جمعیت بر کارایی انرژی مثبت و معنی دار و اثر سرریز آن ها منفی و معنی دار است. همچنین اثرات مستقیم شهرنشینی و درآمد سرانه بر کارایی انرژی منفی است و اثرات سرریز شهرنشینی بر کارایی انرژی مثبت و معنی دار است.
     

    کلیدواژگان: کارایی انرژی، صنعتی شدن، شهرنشینی، اقتصاد سنجی فضایی
  • افسانه قاسمی، بیت الله اکبری مقدم*، حسین توکلیان صفحات 189-223

    به دلیل افزایش نقش و اهمیت عملکردی واسطه های مالی در ادبیات مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی و همچنین تاثیر به سزای آن در انتقال آثار سیاست های اقتصادی در این مقاله تلاش شده است که مدل تعادل عمومی پویای تصادفی با مداخله گری سیستم بانکی مطابق با نظریه گرتلر و کارادای[1] (2011) طراحی شود. نتایج حاصل از حل مدل و بررسی اثرات تکانه های مالی و پولی بر متغیرهای حقیقی، اسمی و بانکی اقتصاد حاکی از آن است که یک شوک مثبت تکنولوژی موجب می شود به تدریج تولید، مصرف و ارزش خالص واسطه های مالی افزایش و نرخ وام دهی بانک ها کاهش یابد و همچنین کاهش قابل توجهی در سرمایه بانک رخ دهد، چرا که بانک ها ترجیح می دهند به صندوق های ارزان تر از بانک مرکزی تکیه کنند. تکانه های مارک آپ دستمزد و قیمت، سبب کاهش تولید و دستمزد واقعی خواهد شد و تاثیر منفی روی سرمایه گذاری دارد و موجب کاهش سطح مصرف و کاهش تقاضا برای سپرده های بانکی و کاهش ارزش واسطه های مالی خواهد شد. اثر تکانه پولی بر میزان تولید اقتصاد و در نتیجه رشد اقتصادی اندک است و همچنین باعث کاهش میزان اشتغال، تورم و سرمایه گذاری خواهد شد. میزان تمایل به سپرده گذاری افزایش و نرخ سپرده گذاری کاهش می یابد و در نهایت تکانه مخارج دولت باعث می شود که سطح قیمت ها، دستمزدها، نرخ بهره اسمی و ارزش خالص واسطه های مالی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: واسطه های مالی، مدل تعادل پویای تصادفی، تکانه های مالی، تکانه های پولی، بخش بانکی
  • محمدرضا اسکندری عطا*، نادر مهرگان صفحات 225-252

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر سیاست تمرکززدایی مالی بر نابرابری اقتصادی استان های ایران طی دوره زمانی 1394-1380 است. اغلب پژوهش های صورت گرفته در ایران تاثیر تمرکززدایی مالی بر رشد اقتصادی را مثبت ارزیابی کرده اند، اما این که تمرکززدایی مالی توزیع نابرابری اقتصادی استان ها را چگونه تحت تاثیر قرار می دهد، پرسشی است که این مطالعه در پی پاسخ به آن است. اندازه گیری شاخص نابرابری ضریب تغییرات وزنی- جمعیتی (PW-CV) نشان می دهد که استان های ایران طی دوره زمانی پژوهش، توزیع اقتصادی بسیار نابرابری داشته اند. نتایج حاصل از برآورد الگوهای رگرسیون خودهمبستگی و جزء خطای فضایی (SARAR) حاکی از وابستگی فضایی شدید در بین استان ها است. به گونه ای که شاخص نابرابری هر استان با ضریب تقریبی 37% تحت تاثیر نابرابری اقتصادی استان های مجاور قرار دارد. ضرایب متغیرهای تمرکززدایی هزینه ای، عمرانی و درآمدی بر نابرابری منطقه ای مثبت و معنی دار برآورد شده است و می توان گفت تمرکززدایی مالی موجب افزایش نابرابری منطقه ای می شود. همچنین شاخص اندازه دولت بیان گر افزایش نابرابری در صورت افزایش سهم بودجه استان ها نسبت به تولید ناخالص داخلی کشور است. تاثیر سیاست تمرکززدایی مالی در استان های توسعه یافته نشان می دهد که هرچه تولید ناخالص داخلی سرانه استان ها بیشتر باشد تمرکززدایی مالی نابرابری اقتصادی را بیشتر افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، نابرابری منطقه ای، اقتصادسنجی فضایی
  • اسمعیل ابونوری، غلامرضا کشاورز حداد، ایمان میرزااقانسب* صفحات 253-278

    تلاطم و پیش بینی آن یکی از موضوعات مهم مورد مطالعه در بازار مالی می باشد. به طوری که بسیاری از مدل های تخصیص پرتفوی و قیمت گذاری و مدیریت ریسک بر پایه میزان تلاطم بدست می آید. از این رو در این مطالعه انتقال تلاطم بین نرخ ارز و بازدهی بازار سهام به تفکیک صنایع مختلف در ایران برای فروردین 1388 تا خرداد 1398 با استفاده از مدل DECO-GARCH با توجه به شکست ساختاری و بدون شکست ساختاری بررسی می شود. نتایج نشان می دهد که برآورد مدل با شکست ساختاری در واریانس شرطی درجه پایداری تلاطم را کاهش می دهد. همچنین مدل مورد نظر با شکست ساختاری نتایج دقیق تری را در مقایسه با مدل بدون شکست ساختاری ارایه می دهد. سرانجام با استفاده از شاخص سرریز، ارتباط و همگرایی میان بازارها و همچنین جهت و شدت سرریز میان بازارها ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص سرریز بازدهی کل 7.36 درصد می باشد. همگرایی میان بازارها نسبتا پایین می باشد. همچنین صنایع محصولات شیمیایی و خودرویی بازارهای غالب هستند.

    کلیدواژگان: مدل DECO-GARCH، شکست ساختاری در تلاطم، شاخص سرریز
  • محمدحسن زارع* صفحات 279-319
    در این مقاله اثر بلندمدت کاهش تعرفه ها بر ارزش افزوده بخش های اصلی سه گانه کشاورزی، صنعت و خدمات با استفاده از مدل تعادل عمومی پویا مورد بررسی قرار گرفته است. پس از کالیبراسیون مدل بر مبنای ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و اطمینان از استحکام آن، شبیه سازی کاهش تعرفه ها تحت عنوان سناریو رقیب، بر اساس میانگین تعهدات تعرفه ای 22 کشور در حال توسعه ملحق شده به سازمان جهانی تجارت انجام شد. در سناریو پایه فرض شد که اقتصاد، بدون الحاق به سازمان، مسیر رشد عادی 2 درصدی را مطابق رشد جمعیت در هر سال تجربه کند. نتایج نشان داد که به دنبال الحاق به سازمان، هرچند ارزش افزوده بخش کشاورزی پس از حدود یک دهه کاهش ملایم، رشد آرام خود را آغاز می کند اما ارزش افزوده دو بخش صنعت و خدمات، با کاهش قابل توجهی همراه خواهد بود به طوری که پس از گذشت سه دهه از الحاق، ارزش افزوده در این دو بخش به ترتیب به اندازه 80 و 55 درصد کمتر از حالتی خواهد بود که کشور به سازمان نپیوندد و اقتصاد سالانه 2 درصد رشد کند. همچنین، متوسط رشد ارزش افزوده بخش های صنعت، کشاورزی و خدمات ذیل سناریو رقیب به ترتیب 5/0، منفی 4/3 و منفی 7/0 برآورد شد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویا، سازمان جهانی تجارت، آزادسازی تجاری، تعادل نش، ارزش افزوده
  • سعید جعفری، مرضیه اسفندیاری*، مصیب پهلوانی صفحات 321-344
    این مقاله به بررسی تاثیر عوامل اثرگذار بر بهره وری کل عوامل به ویژه نوع مصرف انرژی و سرمایه انسانی طی دوره زمانی 1980 تا 2014 (1393-1359) در ایران پرداخته است. در این راستا با توجه به وجود مشکل درون زایی در مدل، عوامل تاثیرگذار بر رشد بهره وری کل عوامل در ایران در قالب پنج مدل مختلف با استفاده از روش GMM برآورد شد. بر اساس یافته های پژوهش، شدت استفاده از سوخت های فسیلی به طور قابل توجهی بهره وری کل عوامل را در ایران کاهش می دهد. همچنین درجه باز بودن تجاری، شدت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری کل عوامل با یک دوره تاخیر از عوامل افزاینده ی بهره وری کل عوامل در ایران هستند. در نهایت نتایج نشان دهنده ی آن است که نه تنها سرمایه انسانی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی طی دوره زمانی پژوهش، در بهره وری کل عوامل در ایران نقشی نداشتند بلکه نقش اثر تعاملی آن ها در بهره وری نیز تایید نشد.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، نوع مصرف انرژی، سرمایه انسانی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی
  • سید علیرضا علوی باجگانی، کامبیز پیکارجو*، کامبیز هژبر کیانی، تقی ترابی صفحات 345-374
    امروزه نقش دخالت دولت در اقتصاد و از آن طریق، انتخاب سیاست های مالی و پولی برای تاثیرگذاری بر نوسانات اقتصادی و رشد، در تیوری های مختلف اقتصادی پذیرفته شده است. در بسیاری از متون اقتصاد کلان، سیاست مالی جزیی از فرآیند تثبیت اقتصادی در ادوار تجاری معرفی شده است. تغییرات درآمدهای دولت همچنین مخارج دولت در پاسخ به نوسانات تولید به هموار کردن ادوار تجاری از طریق ضریب تکاثر تقاضای سنتی کمک می کند. در این راستا در این تحقیق به بررسی تاثیرگذاری سیاست های مالی دولت بر فعالیت های اقتصادی در اقتصاد ایران در طول فازهای مختلف ادوار تجاری با استفاده از الگوهای غیر خطی ESTAR در بازه زمانی 1395:4- 1367:2 پرداخته شده است. بر اساس نتایج حاصله مقدار آستانه ایی رشد اقتصادی 047/0- و پارامتر شیب 7/49 برآورد شده است که سبب انتقال نسبتا سریع از رژیمی به رژیم دیگر می شود. نتایج نشان می دهد که در رژیم رکودی اثر افزایش در نسبت مالیات ها در فصل قبل بر رشد اقتصادی فصل کنونی منفی (به میزان 8/2- درصد) و معنی دار است. از طرفی، زمانی که اقتصاد دارای ظرفیت اضافی است، اثربخشی هزینه های دولت (به میزان 7/8 درصد) به عنوان یک ابزار محرک مالی بیشتر است. همچنین بر اساس یافته های تحقیق، عدم تقارن اثرگذاری سیاست های مالی از نوع مخارج و مالیات ها پذیرفته می شود. یافته های این مطالعه دلالت های مهمی برای ترکیب سیاست مالی بهینه در طول مراحل مختلف دوره تجاری دارد.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، مدل رگرسیون انتقال ملایم، فعالیت اقتصادی، ادوار تجاری
|
  • Zohreh Asadi, Kazem Yavari *, Hassan Heydari Pages 1-31
    The aim of this study is to investigate the effects of liquidity and credit risk on the banking stability in Iran using the unbiased Z-score index. This investigation finds significance with regard to the subjects of bankruptcy and banking crisis. In order to attain the purposes of this research, a sample of 18 Iranian banks for the period of 2007-2017 was used and three main hypotheses were constructed. The Dynamic Panel data approach was applied for the estimation of the model along with the use of the two-step System GMM. The results indicate that credit risk and liquidity risk significantly reduce banking stability but the effect of their interaction is not significant. The findings of the study provide bank managers with better understanding of bank risks and the efforts aimed at managing liquidity and credit risks. It is shown that an increase in the capital has significantly improved banking stability, while inefficiency, return on assets (based on risk-return tradeoff), loan growth, GDP per capita (based on Minsky's financial instability hypothesis) and sanctions on banks have had significant negative effects on banking stability.
    Keywords: Bank Stability, Unbiased Z-score Index, Credit Risk, Liquidity Risk, System GMM
  • Mehdi Asgari *, Ali Akbar Gholi Zadeh Pages 33-63
    Housing is one of the most critical and expensive assets of human life, and it is a costly commodity that requires long-term planning. A major issue in the housing sector is affordability, especially for low-income families. In this paper, we combine the cross-sectional household income-expenditure microdata (generated by the Iranian Statistics Center) and create pseudo-panel data. We make cohorts from the repeated cross-sectional data and examine family behavior for 25 years. This study was conducted from 1991 to 2015 and covered seven metropolises including Tehran, Karaj, Mashhad, Isfahan, Tabriz, Shiraz, and Ahwaz. The target population of this study consisted of those who were born from 1930 to1989. Because rich people make more speculative investment in housing than their need, this behavior affects the housing market and low-income households through the intensification of income inequality. The empirical results demonstrate that the high per capita income inequality of households in metropolises has a negative and significant effect on residual income (i.e. non-housing expenses) and per capita living space. That is, higher income inequality is related to a lower residual income and a lower per capita living space. The results also show that permanent income has a positive and significant effect on housing affordability, and higher permanent income leads to an increase in residual income as well as an increase in per capita living space.
    Keywords: Income inequality, Housing affordability, Low-income households, Pseudo panel model
  • Ali Mahdiloo*, Hosein Asgharpur Pages 65-98

    The capital market plays a very important role in collecting and directing resources towards productive economic activities. In this regard, stock prices can be a significant contribution to the transfer of monetary policy to the real segment of the economy. The aim of this study is to investigate the role of the stock price channel in the mechanism of monetary policy transfer. In addition, due to structural changes, there is the possibility of non-linear transfer of monetary policies and the change in the relationship among the variables over time. Therefore, the MSVAR method, which has many capabilities for dealing with structural changes in different regimes, was used along with the data on GDP, consumer price index, monetary base and Tehran Exchange Stock price Index. These data belonged to a period from the first quarter of 1991 to the fourth quarter of 2015. The results of the research indicated that, in the years after 2008 (regime 0) in the long run and in the years prior to 2008 (regime 1) in short run, the stock price channel had a larger share in transferring money to production. In both regimes, the share of the stock price channel was low in transferring money at the price level.

    Keywords: Nonlinear Mechanism of Monetary Policy Transmission, Stock Price Channel, Markov Switching
  • Hamid Abrishami *, Akbar Komijani, Mahdi Nouri, Mohammad Hossein Memarian Pages 99-131

    After the financial crisis, studies of uncertainty have been of particular interest to researchers in the past decade. Given the negative impact of uncertainty on the economic growth and development of the country, policymakers seek to control and reduce the uncertainty to improve economic activities. For this purpose, the value of uncertainty must first be assessed. In this study, after the existing methods of calculating uncertainty are expressed, the index of uncertainty is introduced based on an Internet search and its advantages and disadvantages are examined. Given the foreign exchange turbulence in Iran's economy in recent years, the uncertainty indices in the foreign exchange market during the years 2003-2016 are extracted monthly through this procedure. Furthermore, in the next step, GARCH models are used to estimate uncertainty indices in the foreign exchange market for the same period. It has been found through comparison that the Internet search of indices provides a good image of the foreign exchange price variations in the market. In general, policymakers in various areas need to monitor their policy environment, which can be used to measure uncertainty in some of these areas.

    Keywords: Uncertainty measurement, Information Search, Risk, Exchange rate
  • Seyed Vahid Ahmady, Ebrahim Abbassi *, Reza Mohseni Pages 133-166

    Rapid urbanization has become a dominant phenomenon in the world, and neglecting the status of the housing price affordability may result in marginalization and its negative social and cultural aftermath. Studies show that the urban housing affordability index in Iran which has sometimes been unaffordable is only under the influence of housing sector cycles and has been unaffordable since 2002. However, no action has yet been taken to improve this index. One of the factors that can affect housing affordability index is the Dutch disease effects of Iran’s economy. Therefore, in this study, the behavior of the urban housing price affordability is analyzed, and the effect of the oil revenue shock on the affordability of housing prices is investigated using the SVAR model. According to the results of the econometrics model, the fluctuation of the urban housing price affordability index exceeds the short-term imbalance. So, due to the widening gap between household income and urban housing prices, the convergence of these two variables is not proved. In addition, the analysis shows that, although the impact of oil revenue shocks on the affordability of housing prices is negligible in the short term, it explains 6.6 percent of the volatility fluctuation in nine seasons of the shock, and its effect eventually fades away after 10 seasons.

    Keywords: Affordability, Affordable Housing, Oil, Dutch disease, Iran
  • Younes Goli *, Yousef Mehnatfar Pages 167-188

    Increasing energy efficiency is an effective policy to reduce the negative externality of economic development. The study estimates and evaluates the factors affecting energy efficiency by using the data at the provincial level in Iran over a period from 2006 to 2015. The results of the stochastic frontier approach show that Bushehr and Ilam provinces have the highest and the lowest rate of efficiency equal to 0.41 and 0.16 respectively. The results of the spatial econometrics show that there is a positive spillover effect among the provinces in terms of energy efficiency. Also, the direct effects of industrialization and population density on energy efficiency are positive, but its spillover effect is negative. As another finding, the direct effects of urbanization and per capita income are negative, but the spillover effect of urbanization is positive and significant.

    Keywords: Energy Efficiency, Industrialization, Urbanization, Spatial Econometric
  • Afsaneh Ghasemi, Beitollah Akbari Moghadam *, Hossein Tavakolian Pages 189-223

    In the dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) literature, there is an increasing awareness of the role that the banking sector can play in macroeconomic activities. We present a DSGE model with financial intermediation as in Gertler and Karadi (2011). Following a positive technology shock, the deposit rate declines slightly and this shock gradually increases the output, consumption, and net worth, After the shock, the lending banks reduce and a substantial decline occurs in the excess bank capital. This is because banks prefer to rely on cheaper funds from the central bank. The markup wage and price shocks naturally induce an increase in the markup, which is associated with a fall in real output and real wages, As expected, a positive shock in markup has a significant negative effect on the investment, consumption and net worth. Following a monetary shock, the investment, employment and inflation rate decreases, the willingness to deposit increases, and consequently the nominal deposit rate decreases. Finally, the shock of the government expenditure increases prices, wages, nominal rates and the net worth of financial intermediaries.

    Keywords: Financial intermediation, Dynamic Stochastic General Equilibrium, Financial shock, Monetary shock, Banking Sector
  • Mohammad Reza Eskandariata *, Nader Mehregan Pages 225-252

    The purpose of this study is to assess the effect of the policy of fiscal decentralization on the economic inequality in the provinces of Iran during the period of 2001-2015. Most studies in Iran have assessed the impact of fiscal decentralization on economic growth positively, but whether or not fiscal decentralization affects the distribution of economic inequalities in provinces is the question that the present study seeks to answer. The inequality index of the Population-Weighted Coefficient of Variation (PW-CV) shows that Iran's provinces during the research period have had a very disproportionate economic distribution. The results of estimating Spatial Autoregressive with Autoregressive Error (SARAR) regression models indicate a strong spatial dependency among the provinces; the inequality index of each province with an approximate coefficient of 37% is affected by the economic inequality in the neighborhood provinces. The coefficients of the decentralization of expenditure, construction and revenue variables have positive and significant effects on economic inequalities. So, it can be said that fiscal decentralization increases regional inequality. Also, the government size indicator indicates an increase in inequality if the provincial budget share increases relative to the gross domestic product per capita. The impact of the decentralization policy in the developed provinces shows that the higher the per capita GDP of the provinces is, the further fiscal decentralization will increase economic inequality.

    Keywords: Fiscal Decentralization, Regional Inequality, Spatial econometrics
  • Esmaiel Abounoori, Gholamreza Keshavarz Hadad, Iman Mirzaaghanasab * Pages 253-278

    In this paper, the volatility transmissions between the exchange rate and the stock market returns are estimated for different industries in Iran from 03/25/2009 to 05/22/2019. For this purpose, DECO-GARCH model is used with and without structural breaks. The results show that the model estimation with structural breaks in a conditional variance reduces the degree of persistence of volatility. The model with structural break yields more accurate results than the model ignoring the structural breaks. Finally, using the overflow index, the relationship and convergence among markets as well as the direction and intensity of overflow among them are identified and evaluated. The results show that the overflow index of total returns is about 7.36%, the convergence of markets is relatively low. Also, the chemical and automotive industry markets prove to be the dominant ones.

    Keywords: GARCH models, Structural breaks, Portfolio management
  • Mohammad Hasan Zare * Pages 279-319
    This paper aims to analyze the long-run effects of Iran's tariffs reduction on the value added in agricultural, industrial and service sectors. The study is conducted in the framework of accession to the WTO and by applying the Dynamic Computable General Equilibrium (DCGE) model. To this end, the model is first calibrated using the data base of the 2011 Social Accounting Matrix (SAM). Next, the model is simulated as a rival scenario on the basis of the market access commitments of 22 developing countries acceded to the WTO. Under the Business as Usual (BaU) scenario, the economy, without joining the WTO, is supposed to be developed at the rate of the population growth (2 percent) annually. The results indicate a substantial reduction of the value added in industrial and services sectors following accession to the WTO, but there is a moderate growth in the value added of the agricultural sector after a decade of slow reduction. By the third decade after accession to the WTO, the value added in the industrial and service sectors under the rival scenario will be respectively 80 and 55 percent less than the value added under the BaU scenario. The average value-added growth of agricultural, industrial and service sectors under the rival scenario are found to be 0/5, -3/4 and -0/7 respectively.
    Keywords: DCGE model, WTO, Trade liberalization, Nash equilibrium, Value added
  • Saeid Jafari, Marziyeh Esfandiari *, Mosayeb Pahlavani Pages 321-344
    This article investigates the impact of factors affecting the total productivity in Iran, in particular the type of energy consumption and human capital during the period of 1971-2014. In this regard, due to the endogeneity problem in the model, the factors affecting the growth of the total factor productivity in Iran were estimated using five different models implemented through GMM. According to the results, the intensity of fossil fuel use significantly reduces the total factor productivity in Iran. Also, the first lag of the total factor productivity, trade openness and intensity of renewable energies are the incremental factors of that productivity in Iran. Finally, the results indicate that human capital and foreign direct investment during the study period did not play a role in the total factor productivity in Iran, nor was the role of their interaction confirmed in productivity.
    Keywords: Total factor productivity, type of energy consumption, Human Capital, Foreign direct investment
  • Seyed Ali Reza Alavi Bajgani, Kambiz Peykarjo *, Kambiz Hojaber Kiani, Taghi Torabi Pages 345-374
    Nowadays, the role of government interference in the economy is accepted in various economic theories. Governments can adopt monetary and financial policies to influence economic fluctuation and growth.. The extent of this role depends on the structure of the economy and the economic institutions of the society. In many macroeconomic texts and business cycles, fiscal policy has been introduced as part of the process of economic stabilization. The automatic changes in government revenues and expenditures help to respond to production fluctuations to pave the way through the multiplying factor of traditional demand. In this regard, this research seeks to investigate the effect of government financial policies on economic activities in the Iranian economy through different phases of a business cycle using nonlinear patterns in the period of 1988-2016. Also, financial policies and production, the relationship between the two in different economic situations, and the business cycle of recession and prosperity are analyzed. In this regard, using the threshold regression model, the effect of financial policies is studied using the introduced variables, the corresponding tests were performed, and the ESTAR model is selected. Based on this model, the asymmetry of the impact of financial policies on expenditure and taxes is accepted. The findings of this study have important implications for combining optimal financial policies throughout the various stages of a business cycle.
    Keywords: Fiscal policy, Mild transfer regression, Smooth Transition Auto Regressive model, economic activity