فهرست مطالب

فناوری و گیاهان دارویی ایران - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید دشتی* صفحات 1-11

    سریش تماشایی (.Eremurus spectabilis M. Bieb) گیاهی چند ساله از خانواده لاله است که سالهای متمادی از ریشه های چسبناک آن در صنایع مختلف استفاده می شود. به منظور مطالعه تقویم رشد گیاه و تعیین مناسب ترین روش تکثیر و بهره برداری گیاه، دو رویشگاه در ارتفاعات شمالی و جنوبی بینالود انتخاب و مراحل فنولوژی گیاه  به فاصله هر 10-15 روز برحسب زمان تعیین گردید. علاوه بر این تناوب گل‎دهی گیاهان با علامت گذاری 40 بوته یکنواخت طی سال های 1393 تا 1396 مورد ارزیابی قرار گرفت.  همچنین تکثیر جنسی و غیر جنسی  گیاه به تفکیک در اواخر فصل پاییز در رویشگاه دهبار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد به ازای هر 200 متر افزایش ارتفاع از سطح دریا،  مرحله فنولوژی گیاه به مدت 8-6 روز به تاخیر می افتد. گلها در طی فصل اردیبهشت بتدریج باز شده و بذور گیاه از اوایل تیرماه شروع به رسیدگی می‎کنند. تکثیر این گیاه عمدتا از طریق کشت بذور رسیده است. تکثیر غیر جنسی گیاه از طریق تقسیم  ریشه ها موفقیت آمیز نبود. بذور گیاه دارای خواب فیزیولوژیکی  بوده و برای شکستن خواب بذر نیاز به گذراندن دوره سرمایی دارند. نتایج همچنبن نشان دادند این گیاهان برای گل‎دهی نیاز به سرما داشته و پس از گل‎دهی از بین نرفته و بسته به میزان ذخایر ریشه ممکن است مجددا در سال بعد به گل رفته و یا در مرحله رویشی باقی بمانند.

    کلیدواژگان: سریش تماشایی، فنولوژی، تکثیر، بهره برداری
  • سید عباس میرجلیلی* صفحات 12-28
    یکی از کاربردهای موثر گیاهان، استفاده از آنها در درمان است. اگر چه امروزه تعداد زیادی از داروها به صورت سنتتیک به بازار عرضه می شوند، لیکن منشا اولیه آنها از گیاهان بوده و درصدی از داروها نیز تاکنون سنتزشان امکانپذیر نشده است. لذا غربالگری گیاهان برای یافتن داروهای جدید یا جایگزین داروهای کنونی کماکان ادامه دارد. نکته مهم و قابل توجه در این غربالگری، شناخت گیاهان هدف در راه رسیدن به ماده موثره مورد نظر است. اینکه چه متابولیت هایی در چه گیاهانی قابل سنتز یا جستجو هستند، رویکرد اصلی این مقاله است. این تحقیق با مطالعه کتابخانه ای از طریق کاوش در سایت های گوگل اسکولار، پاب مد، ساینس دایرکت و مقالات و کتابهای مرتبط انجام شد. نتایج به دست آمده به معرفی شاخص ترین تیره ها و جنس ها یا گونه های گیاهی که در تولید فرآورده های طبیعی مورد استفاده در داروسازی، می پردازد. در بخش انتهایی با پرداختن به چگونگی پراکنش تعدادی از فرآورده طبیعی همچون آلکالوییدها، تانن ها، رزین ها، صمغ ها و شیرابه در بین تاکسون های گیاهی، رابطه بین این فرآورده ها و تاکسون های گیاهی مورد بررسی قرار گرفته است. چنین نتیجه گیری شده است که ترکیبات متعددی صرفا در گیاهان خاصی دیده می شوند، اگرچه استثنایاتی نیز دارد. به عنوان مثال آلکالوییدها را در تیره های خرزهره، آلاله، سیب زمینی و خشخاش می توان یافت و یا تانن ها را می توان در گیاهان تیره های افرا، پسته و کیوی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: آلکالوئید، تانن، رزین، شیرابه، صمغ
  • نجم الدین منصوریان*، حمید محمدی صفحات 29-36

    با توجه به اهمیت زعفران و ارزش افزوده ایجاد شده و نیز ارزش صادراتی و ارزآوری آن این پژوهش انجام شده است. هدف این تحقیق محاسبه حاشیه بازار و در نهایت کارایی بازار زعفران در داخل کشور می باشد. روش جمع آوری داده ها بصورت پیمایشی و تکمیل پرسشنامه تولید کنندگان و تجار زعفران در سال 1392 بوده است. نتایج  نشان می دهد خدمات بازاریابی نظیر درجه بندی و  بسته بندی عمدتا در بازار عمده فروشی و صادر کننده ها انجام می شود و همچنین در سطح خرده فروشی نیز با توجه به سلیقه و سطح خرید مصرف کنندگان بسته بندی  انجام می گیرد. در این بازار، انواع خریداران (خرده فروش ،عمده فروش ، تعاونی ها، واسطه ها، مصرف کنندگان ، صادرکنندگان ،خریداران محلی) نقش عوامل بازار را تشکیل می دهند. زعفران اغلب بصورت نقدی خرید و فروش می شود. سهم تولیدکننده از قیمت نهایی زعفران حدود 65 درصد است. بیشترین هزینه بازاررسانی مربوط به سرمایه در گردش و هزینه محل کسب وکار است . کارایی کل بازارحدود 80 درصد  محاسبه شده است. بیشترین حاشیه کل بازار زعفران برای هرکیلوگرم بترتیب نوع و کیفیت آن برای زعفران ممتاز 13.3 میلیون ریال ،نگین 13میلیون ریال، ،سرگل 12.1میلیون ریال ،پوشال  11.4میلیون ریال و دسته حدود 9.3میلیون ریال برآورد شده است. بر اساس نتایج بدست آمده نوسان قیمت ها و همچنین  شفاف نبودن بازار مهمترین مشکلات تولید کنندگان در زمینه بازار زعفران است.پیشنهاد می شود برای افزایش سهم تولید کنندگان از قیمت نهایی محصول تا حد امکان فاصله تولید کنندگان تا صادر کنندگان با حذف واسطه های اضافی کاهش یابد و برای افزایش کیفیت زعفران تولیدی کلاسهای آموزشی و ترویجی برگزار گردد.

    کلیدواژگان: زعفران، بازاریابی، کارایی بازار، حاشیه بازار
  • کاظم دادخواهی پور* صفحات 37-49

    کاربرد جلبک ها از حدود سه هزار سال پیش برای بشر شناخته شده بود. تاکنون، بیش از 2500 گونه جلبک از ایران گزارش شده است. با توجه به اهمیت مصارف دارویی و همچنین استخراج مواد موثر از انواع جلبک ها که عمدتا از خارج وارد می شود، مطالعه تنوع زیستی و تبیین جایگاه انواع جلبک های بومی اجتناب ناپذیر می باشد. در راستای چنین هدفی، با استفاده از فناوری برنامه نویسی در محیط VB.netیک نرم افزار کاربردی با عنوان « جلبک های دارویی ایران » طراحی گردید. با بررسی گزارش های علمی معتبر طی قرن اخیر، تعداد شناسه های دیجیتالی برای چهار سلسله شامل 8 شاخه، 13 رده، 26 راسته، 34 تیره، 42 جنس و 58 گونه از انواع جلبک های دارویی در ایران تدوین شد. در این الگوریتم که در سیستم های عامل متداول نظیر Windows قابل اجرا می باشد، عرصه انتشار و همچنین نقاط مختلف پراکنش برحسب میزان تراکم نسبی تنوع گونه ها در هر مرحله از پردازش، قابل محاسبه و ترسیم روی نقشه می باشد. شایان ذکر است که تاکنون، مشابه این مدل نرم افزاری در زمینه داده کاوی جلبک های دارویی در منابع علمی معتبر مشاهده نگردید. بدین ترتیب، با توجه به اهمیت مطالعات بین رشته ای و تسهیل دسترسی به اطلاعات پیرامون تنوع و پراکنش جلبک های دارویی، قابلیت هایی نظیر روزآمدسازی به همراه تلفیق داده ها، سهولت استفاده برای عموم، بومی سازی و ترویج علوم و فناوری برای سایر رستنی های شفابخش، در چنین افزاری قابل تامل می باشد.

    کلیدواژگان: جلبک، نرم افزار، بیوانفورماتیک، گیاه شناسی الکترونیک، داده کاوی
  • محمدعلی علیزاده*، علی اشرف جعفری صفحات 50-56

    با توجه به تولید اسانس ارزشمند و سازگاری این گونه ها با بخش های وسیعی از مراتع استپی و نیمه استپی کشور، کشت و اهلی کردن آنها جهت توسعه کشت در مناطق مختلف کشور ضروری می باشد. برخلاف گیاهان زراعی، بذر گیاهان وحشی به رغم داشتن قوه نامیه بصورت یکنواخت در مزرعه جوانه نمی زنند. فرآیند توانمند سازی بذر از طریق پرایمینگ بذر، درصد جوانه زنی و بنیه ای بذرها را نسبت به شاهد افزایش می دهد و می توانند مورد استفاده بهره برداران جهت کشت و کار قرار گیرند. در این تحقیق، خصوصیات جوانه زنی بذر سه گونه جنس کاکوتی (Ziziphora clinopodioides، Ziziphora tenuior وZiziphora capitata) و سه گونه از جنس آویشن (Thymus lancifolius، Thymus kotschyanus و (Thymus daenensis در آزمایشگاه تکنولوژی بذر بانک ژن منابع طبیعی وابسته به موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع مورد مطالعه قرار گرفتند. بذر گونه ها در معرض تیمارهای پرایمینگ شامل اسموپرایمینگ (پلیاتیلنگلایکول)، هورمونال پرایمینگ (اسیدجیبرلیک)، ماتریکس پرایمینگ (ورمیکولیت، پرلیت و زیولیت)، هیدروپرایمینگ (خیساندن در آب مقطر) و شاهد (بدون پرایمینگ) قرار گرفتند. در گونه T.lancifolius حداکثرطول و وزن گیاهچه، با ماتریکس پرایمینگ مشاهده شد ولی در گونه T.kotschyanus، تیمار اسید جیبرلیک موجب افزایش طول گیاهچه و هیدروپرایمینگ موجب افزایش وزن گیاهچه شدند. تیمار بذر با ورمیکولیت در گونه Z.clinopodioides موجب افزایش طول گیاهچه(34%) و وزن تر گیاهچه (17%) شد. تیمار بذرها با پرلیت در گونه Z.capitata موجب افزایش 13 درصدی وزن گیاهچه نسبت به شاهد گردید. یافته های این مطالعه نشان داد که پرایمینگ با مواد جامد (ماتریکس پرایمینگ) دارای بیشترین اثر در توانمند کردن بذر گیاهان گونه های مذکور بود.

    کلیدواژگان: اسمو پرایمینگ، پرایمینگ بذر، ماتریکس پرایمینگ، هورمونال پرایمینگ
  • عبدالحسین میری*، عباس گنجعلی، مجتبی بهره، فروغ حیدری، حنانه فاخری صفحات 57-69
    تشریح مسئله

    گیاهان یکی از اولین و در دسترس ترین منابع قابل استفاده در درمان می باشند و گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تامین بهداشت و سلامت جوامع برخوردار هستند. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های حرفه ای و سطح دانش عرضه کنندگان گیاهان دارویی منطقه ی سیستان شامل پنج شهرستان (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون)، مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه توصیفی - پیمایشی را 62 عطاری شناسایی شده منطقه ی سیستان تشکیل داد و به منظور جمع آوری داده ها به روش مصاحبه با تکمیل و آنالیز پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میانگین سنی افراد مشغول در عطاری 47/12± 29/38 سال با سابقه کار حدود 63/8 ± 95/9 سال که تنها 90/12درصد از این افراد دارای تحصیلات دانشگاهی هستند که 84/4 درصد مدرک مرتبط با گیاهان و کشاورزی می باشند و 45/56 درصد دیپلم و 65/30 درصد تحصیلات زیر دیپلم داشتند و از سطح دانش اندکی در زمینه گیاهان دارویی برخوردار بودند. گیاهان دارویی پرتقاضا به ترتیب شامل شوید، زیره ی سبز، رازیانه، گشنیز، آویشن، هل، دارچین، فلفل سیاه، اسپند و زردچوبه بود.

    نتیجه گیری

    کسانی که به عنوان فروشنده گیاهان دارویی فعالیت می کنند، علم و دانش اولیه در زمینه گیاهان دارویی، عوارض و تداخلات با داروهای شیمیایی را ندارند و ضروریست دوره های آموزشی در این خصوص را طی نمایند.

    کلیدواژگان: عطاری، گیاهان دارویی، سلامت، سیستان
  • نرجس عزیزی*، زیبا جمزاد، حسن امیرآبادی زاده، غلامرضا حسینی بمرود، زهره شیبانی زاده صفحات 70-79

    گونه کمای بینالودی (Ferula flabelliloba Rech. f. & Aell.) متعلق به خانواده Apiaceae از جمله گونه های گیاهی دارویی انحصاری ایران است که رویشگاه طبیعی آن منحصرا در کوه های بینالود در استان خراسان رضوی واقع شده است. وجود ترکیبات دارویی ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی در ریشه و اندام هوایی این گونه دال بر اهمیت فراوان آن است. جهت تعیین وضعیت حفاظتی این گونه دارویی ارزشمند، توسط بازدیدهای میدانی و برداشت نمونه در رویشگاه های آن، سطح تحت اشغال این گونه 40 کیلومتر مربع و میزان حضور در محدوده انتشار آن 469/3900 کیلومتر مربع برآورد شد. بنابراین، این گونه بر طبق معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) با استناد به معیار سطح تحت اشغال و تعداد افراد بالغ جمعیت ها در گروه در بحران انقراض طبقه بندی می شود. به لحاظ تغییرات اقلیمی گسترده از جمله خشکسالیهای اخیر و مداخلات نامناسب انسانی که فرسایش و بهره برداری بی رویه را بدنبال داشته است، با توجه به گستره پراکنش محدود این گونه و لذا وابستگی خاص آن به شرایط اکولوژیکی زیستگاه، مطالعه عوامل حاکم بر زیست بوم به منظور دستیابی به فن آوری اهلی سازی و کشت این گونه جهت بهره برداری های دارویی و صنعتی ضروری است. نیز جهت حفظ و بقای آن، رویشگاه های مزبور به عنوان یک ذخیره گاه ژنتیکی باید مورد حفاظت و حمایت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کمای بینالودی، دارویی، انحصاری، جایگاه حفاظتی، بحران انقراض
|
  • Majid Dashti * Pages 1-11

    Foxtail lily (Eremurus spectabilis M. Bieb.) is a perennial plant from Liliaceae family, the sticky roots of which has been used for many years in various industries. In order to study the plant growth calendar (Phenology) and determine the most suitable methods for the plant propagation and exploitation, two habitats in the northern and southern parts of Binaloud Mountain (Dehbar and Disbad Olya) were selected and the plant phonological stages were determined in every 10- 15 days. In addition, the flowering period was evaluated by marking 40 uniform plants during 2014 -2017 and also sexual and non-sexual reproduction process was studied in late autumn in Dehbar site. The results showed that for every 200-meter elevation above the sea level, the plant’s phenological stage would be delayed for 6-8 days. The flowers gradually opened during May and the seeds maturity stage were completed in early July. Furthermore, the results indicated that the plant propagation stage has mainly been achieved by the cultivation of seeds, through which only 15-20% of the seeds were established. The non-sexual reproduction process by the tuber roots division was not successful. Seeds of the plant have a physiological dormancy and need to have a cool period to break through the dormancy. The results also indicated that the plants need cold period for flowering and do not die after flowering, but depending on the amounts of rootstocks, they may flower again in the following year or remain in the vegetative stage.

    Keywords: Eremurus spectabilis, phenology, Propagation, exploitation
  • Seyed Abbas Mirjalili * Pages 12-28
    One of the beneficial usages of the plants is their therapeutic quality. However, although most drugs supply in the world are synthetic in nature, but great majority of them originate from natural plants, with some not yet synthesized. Therefore, the efforts for screening of the plants to find new or replace the existing drugs, have continued. An important and considerable point in the screening is recognition of the victim plants for exploiting the interested metabolite. The objective of this study is to survey which metabolite in which plant can be synthesized.The study started by searching in google scholar, pub med, science direct and literature review in related books and journals. The results dealt with the introduction of typical plant families, genera and species supplying natural products such as alkaloids, tannins, resins, gums and latex among plant taxons that are used in pharmaceutical industry. In addition, it investigated the relationship between these products and the plant taxons. In concluded that with some exceptions, product varieties are found only in special plants. For example, alkaloids can be found in apocynaceae, ranunculaceae, solanaceae and papaveraceae; whereas, tannins are found in aceraceae, anacardiaceae and actinidiaceae.
    Keywords: Alkaloid, Gum, Latex, Resin, Tannin
  • Najmoddin Mansourian *, Hamid Mohammadi Pages 29-36

    Iran is the largest producer and exporter of saffron in the world. About 96percent of the world’s saffron is produced in Iran. The purpose of this study wasto identify the direction of marketing, the calculation of margin wholesale market,retail sales and the efficiency of the saffron market. The data collection methodwas through a survey in 2012. The results showed that marketing services such asgrading and packaging are mainly achieved by wholesalers and exporters. In thismarket, all types of buyers (retailers, wholesalers, cooperatives, intermediaries,consumers, exporters, local buyers) are market factors. Saffron is often traded incash. the share of a saffron producer is about 65 percent. Most marketing costswere working capital and business costs. The Saffron market efficiency is about 80present. The total market margin is for privileged saffron about 13.3 million Rials,Superior 13 million Rials, Sargol 12.1 million Rials, Poshal 11.4 million Rials andBunch is about 9.3 million Rials per kilogram.

    Keywords: Saffron, Marketing, Marketing Margin, Efficiency
  • Kazem Dadkhahipour * Pages 37-49

    The use of algae was known to humans about three thousand years ago. More than 2500 algae species have been reported from Iran. Considering the importance of pharmaceutical use and the extraction of effective substances from algae types that are imported more than other countries, a study of biodiversity and explaining the position of various algal species is inevitable. Using programming in the VB.net environment, a software application named "Medicinal Algae of Iran" was designed. By reviewing scientific reports during the last century, digital IDs were found in four kingdoms including 8 divisions, 13 classes, 26 orders, 34 families, 42 genera and 58 species of medicinal algae in Iran. In this algorithm, which is executable in common operating systems such as Windows, the distribution area and also the various distribution points are calculated and plotted on the map based on the relative density of species diversity at each stage of the process. It is worth noting that so far, this software model has not been found in the field of data mining of medicinal algae in scientific resources. Thus, given the importance of interdisciplinary studies and facilitating access to information management about the diversity and distribution of medicinal algae, such features as updating with data integration, ease of use for everyone, and the promotion and extension of technical knowledge for other medicinal plants can be considered in such a software.

    Keywords: Algae, Software, Bioinformatics, Electrobotany, Data Mining
  • Mohammadali Alizadeh *, Aliashraf Jafari Pages 50-56

    Cultivation and domestication of medicinal plants is a predominant priority for their essential oil production and growing in wide range of climatic conditions in steppic and semi steppic regions of Iran. The seeds of wild plants species have high viability, but they have no uniform emergence in the field. The seeds enhancement process through seeds priming, leads to elevated germination percentage and seed vigor, therefore, rendering the prime seeds suitable for the cultivation. In this research, the seed emergence characteristics of three species of Ziziphora genus (Ziziphra clinopodioides, Ziziphora tenuior and Ziziphora capitata) and three species of Thymus genus (Thymus lancifolius, Thymus kotschyanus and Thymus daenensis)  were examined by using osmopriming (polyethylene glycol), hormonal priming (gibberellic acid), matrix priming (vermiculite, perlite, zeolite,), hydropriming (distill water), and control (without priming) in seed technology laboratory  of natural resource gene bank in Research Institute of Forest and rangeland, Tehran, Iran in 2015. The maximum seedling length and seedling weight were observed in T. lancifolius via matrix priming.  The T. kotschyanus application of Gibberellic acid and hydro-priming, led to increasing seedling length and seedling weight, respectively. For the species of Z. clinopodioides, the seed priming using vermiculite, led to the increase of seedling length and weight of up to 34% and 17%, respectively. The seed treatment with perlite caused higher seedling weight (13%) of Z. capitata to that of control. The result showed that priming with solid material (matrix priming) had more effect on the seed enhancement.

    Keywords: Hormonal priming, Matrix priming, Osmopriming, Seed priming
  • Abdolhossein Miri *, Abbas Ganjali, Mojtaba Bahreh, Forough Heydari, Hannaneh Fakheri Pages 57-69

     Medicinal plants are first and most available resources for disease treatment. The aim of this study is investigation of professional characterization and the level of knowledge of the sellers of medicinal plants and finding top bestselling medicinal plants in Sistan. All identified apothecaries shop in Sistan were determined as statistical population. Data was collected using standard questionnaire. Reliability and validity of the questionnaire were also assessed. The results show that average age of the individuals is around 38.29 ±12.47 years with work experience of 9.95±8.63 years. The study has showed that the 12.9% has college education that 4.84% of them are related to medicinal plants, 56.4% are diploma and the others are under the diploma. Ten high demand medicinal plants were determined as Anethum graveolens, Cuminum cyminum, Foeniculum vulgare, Coriandrum sativum, Zataria multiflora, Elettaria cardamomum, Cinnamomum zeylanicum, Piper nigrum, Peganum harmala and Curcuma longa. Those who work as a medicinal plant vendor, do not have Science and knowledge in the field of medicinal plants of side effects and interactions with chemical drugs. It seems necessary to train all herbal drug sellers for medicinal plants, it is complications and interactions.

    Keywords: Apothecary, Medicinal plants, health, Sistan
  • Narjes Azizi *, Ziba Jamzad, Hasan Amirabadizadeh, Gholamreza Hoseini Bamrood, Zohreh Shaybanizadeh Pages 70-79

    The conservation status of Ferula flabelliloba Rech. f. & Aell., an endemic medicinal species The Ferula flabelliloba Rech. f. & Aell., belonging to the Apiaceae family is one of the Iranian endemic medicinal species, whose natural habitat is located exclusively in Binaloud Mountains in Khorasan Razavi province. Baised on field visits and harvesting of plots in its habitats, area of occupancy (AOO) of this species was 40 square kilo meter and the extent of occurrence (EOO) was estimated to be 3990 square kilometer. Therefore, according to the criteria of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), this species is classified as an endangered (EN). Therefore, in order to preserve the species, habitat as a genetic reserve should be protected. 

    Keywords: Ferula flabelliloba, Medicinal, Endemic, Conservation status, Endangered