فهرست مطالب

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رقیه نجف زاده*، احد علیی، کوثر طاهری بوکانی صفحات 1-14
    گیاه دارویی بومادران متعلق به خانواده کاسنی یا گل ستاره ای (Asteraceae) می باشد که اسانس آن در صنایع بهداشتی و دارویی استفاده می-شود. در پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه کمی و کیفی اسانس سرشاخه گلدار و هر یک از اجزای گیاه بومادران (گل، برگ و ساقه) به صورت مجزا، (Achillea wilhelmsii C. Koch) در زمان گلدهی از منطقه قوشچی ارومیه واقع در استان آذربایجان غربی جمع آوری و پس از خشک نمودن گیاه، اسانس گیری هر یک از اندام ها با کلونجر به روش تقطیر با بخار آب انجام گرفت. سپس کمیت و کیفیت ترکیبات اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی (GC/MS) بررسی شد. نتایج نشان داد که درصد و نوع ترکیبات اسانس در اندام های مختلف بومادران متفاوت است. بیشترین بازده اسانس به ترتیب مربوط به گل و سرشاخه گلدار (70/0 و 62/0 درصد)، برگ (50/0) و کمترین مربوط به ساقه (16/0 درصد) بود. تعداد 22 ترکیب اسانس در اسانس سرشاخه گلدار، 12 ترکیب در اسانس گل، 9 ترکیب در اسانس برگ و 7 ترکیب در اسانس در ساقه شناسایی شد. ترکیبات کامفور، کامفن، بورنیول، 1و8-سینیول، بتا-ادسمول، آلفا-پینن و کاریوفیلن اکساید ترکیبات غالب اسانس در اندام های مختلف بودند. طبق این نتایج، استفاده از سرشاخه گلدار بومادران به دلیل دارا بودن عملکرد بالا و حضور ترکیبات عمده اسانس جهت اسانس گیری این گیاه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اندام های مختلف، اسانس، بومادران، خواص دارویی، GC، MS
  • پروین شرایعی*، شهره نیکخواه صفحات 15-33

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر پوشش دهنده خوراکی (ژل آلویه ورا) بر خواص کمی، کیفی، حسی و میکروبی میوه شلیل (رقم کیوتا) انجام شد. متغیرهای آزمون شامل نوع پوشش در 6 سطح (نمونه بدون پوشش دهی به عنوان شاهد منفی، نمونه تیمار شده با قارچ کش ایمازالیل به عنوان شاهد مثبت، غلظت های 1، 2، 3 و 4 گرم بر لیتر ژل آلو یه ورا) و زمان نگهداری در 5 سطح (صفر،6 ، 12، 18 و 24 روز پس از برداشت) بودند. پوشش دهی میوه به روش غوطه وری انجام شد. طی مدت نگهداری آزمایشات شیمیایی ، فیزیکی و قدرت ترکیبات آنتی اکسیدانی اندازه گیری شد. درپایان مدت نگهداری آزمون های حسی (رنگ، بو، بافت و کیفیت کلی) و آلودگی میکروبی (شمارش کلی میکروب های زنده وتعداد کل کپک و مخمر) نمونه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که طی مدت نگهداری در انبار سرد، مولفه رنگی قرمز- سبزی، میزان کاهش وزن و درصد مواد جامد محلول افزایش یافت و میزان اسیدیته، سفتی بافت، ترکیبات فنلی کل و قدرت گیرندگی رادیکال آزاد DPPH کاهش یافت. مقدار ترکیبات فنلی کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی در نمونه های دارای پوشش با غلظت بالاتر بیشتر بود. در نمونه های با غلظت بیشتر آلویه ورا نابودی اسیدآسکوربیک و آلودگی میکروبی کمتر بود. هم چنین از نظر ارزیابان حسی نمونه های پوشش داده شده از امتیاز بالاتری برخوردار بودند. بنابراین، به نظر می رسد استفاده از پوشش دهنده آلویه ورا از توانایی مناسبی برای حفظ کیفیت میوه شلیل برخوردار بوده و می تواند به عنوان یک تیمار سالم و موثر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ژل آلوئه ورا، شلیل، آنتی اکسیدان، ترکیبات فنلی کل، زمان نگهداری
  • حسن رشیدی*، انسیه حسین زاده، محسن قدس روحانی، سودایه عین افشار صفحات 34-44

    زول گیاهی دارویی است که در درمان بیماران دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق بهینه سازی استخراج ترکیبات فعال زیستی ازگیاه زول با کمک امواج فراصوت (با شدت ثابت و به مدت 5، 15 و 20 دقیقه) با استفاده از سه نوع حلال آب، اتانول (99درصد) و اتانول (80درصد) انجام شد. گیاه زول کاملا آسیاب و در دمای محیط با نسبت 1 به 3 با حلالها مخلوط و عصاره طی 24 ساعت استخراج شد و عملیات استخراج با حلال تازه مجددا تکرار شد. عصاره استخراج شده در دمای کمتر از 45 درجه سانتیگراد حلال زدایی و آزمایشهای تعیین راندمان استخراج (درصد)، مقدار ترکیبات فنلی، قدرت مهارکنندگی آهن و گیرندگی رادیکال های آزاد، در سه تکرارانجام شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین (آزمون دانکن در سطح 5درصد) انجام شد. نتایج نشان داد حلال آب و 20 دقیقه فراصوت به طور معنی داری بیشترین مقدار عصاره (21/11 درصد) را تولید نمود. اتانول 80 درصد طی 20 دقیقه فراصوت منجر به استخراج بیشترین میزان ترکیبات فنلی (77/96 میلی گرم در گرم)، گیرندگی رادیکال آزاد (96/1 میلی گرم بر میلی لیتر)و بیشترین قدرت احیاکنندگی آهن (918 میکرومول آهنIIIبر لیتر) شد.نتایج نشان دادند انجام فرایند فراصوت به مدت 20 دقیقه و کاربرد حلال اتانول80 درصد، موجب استخراج عصاره با بالاترین قدرت آنتی اکسیدانی شد.

    کلیدواژگان: دیابت، زمان استخراج، قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد، قدرت احیاکنندگی آهن
  • سید عباس میرجلیلی* صفحات 46-66
    عمر گلجایی (vase life) گل های شاخه بریده از مهم ترین ویژگی کیفی گل های بریده است که در تعیین ارزش گل ها و ارزیابی ارقام جدید مورد توجه قرار می گیرد. اسانس های گیاهی از مواد ضد میکروبی طبیعی هستند که با استفاده از این ترکیبات، عمر پس از برداشت محصولات گیاهی مانند میوه ها، سبزی ها و گل های شاخه بریده افزایش می یابد. به منظور ارزیابی اثر اسانس زیره سبز برافزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده رز، این آزمایش انجام شد. این طرح با سه غلظت اسانس زیره سبز (100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر) و در سه زمان (5 و 10 و 15 روز) با سه تکرار به اجرا درآمد. غلظت صفر، تیمار شاهد بود که شاخه های گل با آب مقطر تیمار شدند. براساس نتایج به دست آمده، اثرات اصلی کاربرد سطوح مختلف اسانس زیره سبز بر صفات مختلف گل رز، در سطح 5 درصد تفاوت معنی دار نشان داد. در بررسی اثرات اصلی تیمارها، صفات مختلف گل رز از جمله وزن تر نسبی، نسبت وزن تر به وزن خشک گلبرگ ها، قطر گل، قطر ساقه، میزان کلروفیل، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز، محتوای آبی، میزان قند محلول و میزان جذب محلول بالاترین میانگین را در کاربرد اسانس زیره سبز به میزان 300 میلی گرم در لیتر نشان دادند و کمترین میانگین این صفات مربوط به شاهد (عدم کاربرد اسانس زیره سبز) بود.
    کلیدواژگان: پس از برداشت، عمر گلجایی، گیاهان دارویی، مواد موثره
  • سودایه عین افشار* صفحات 67-80
    با استفاده از حلال اتانول 80 درصد عصاره استخراج شد. عصاره ها به نسبتهای 100، 500 و 1000 پی پی ام به روغن سویا و امولسیون آب در روغن سویا اضافه شدند. نمونه های روغن به همراه نمونه های شاهد - (بدون هیچ آنتی اکسیدان) و شاهد + (100 پی پی ام آنتی اکسیدان BHT)، 10 روز در 25 و 50 درجه سلسیوس نگهداری شدند و هر روز عدد پراکسید اندازه گیری شد. مقاومت حرارتی روغن ها به روش رنسیمت در دمای 120 درجه سلسیوس اندازه گیری شد. عصاره در غلظت 1000پی پی ام همانند آنتی اکسیدان سنتزی روند اکسایش را کند نمود. عصاره اتانول 80 درصد گلبرگ زعفران در غلظت 1000 پی پی ام، بدون داشتن اختلاف معنی دار باBHT، بالاترین دوره القا (4/13 ساعت) را داشت. روغن سویا حاوی عصاره گلبرگ زعفران در غلظت 1000 پی پی ام در دمای نگهداری 25 و 50 درجه سلسیوس (به ترتیب با 5/13 و 58/39 میلی ا کی والان گرم اکسیژن بر کیلوگرم روغن) کمترین عدد پراکسید را از خود نشان داد. اثر متقابل غلظت و سیستم روغنی نشان داد بیشترین میزان پراکسید در تیمار غلظت 100 پی پی ام سیستم امولسیونی و کمترین میزان پراکسید مربوط به غلظت 1000 پی پی ام سیستم روغنی بود. اثر متقابل کلیه تیمارها نشان داد سیستم روغنی بر میزان عدد پراکسید به طور معنی داری تاثیر داشت به طوریکه عدد پراکسید در سیستم امولسیون بیش از روغن سویا بود و تیمار شاهد منفی (و عصاره 100 پی پی ام (به ترتیب (با 89/ 20 و 74/19 میلی اکی والان گرم اکسیژن بر کیلوگرم روغن) در سیستم امولسیونی و دمای 50 درجه سلسیوس بالاترین عدد پراکسید را داشتند.
    کلیدواژگان: عصاره اتانولی، استخراج عصاره، پایداری اکسایشی، امولسیون
  • الهام آذرپژوه*، پروین شرایعی، غلامعلی گزانچیان صفحات 82-94

    میکروگرین سبزی های کوچک و قابل خوراکی، کوچک تر از سبزی ها و بزرگ تر از جوانه ها هستند. میکروگرین ها، به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی و آنتی اکسیدان ها، طی سال های اخیر جایگاه ویژه ای در تغذیه سالم انسان ها به دست آورده اند. این گیاهان به صورت سبزی های کوچک و فشرده رشد می کنند، تنها در مدت چند روز به ارتفاع کمی می رسند، اما با وجود اندازه کم، از نظر مواد مغذی غنی می باشند. در این پروژه، محتوای ریزمغذی ها و درشت مغذی ها و ترکیبات آنتی اکسیدان های موجود در میکروگرین ریحان ، شاهی و تربچه اندازه گیری شده است. میزان غلظت ازت نیتروژن، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم، منیزیم و سدیم در میکروگرین شاهی به ترتیب 81/4 ، 98/0 ، 93/5 ، 95/،52/0 و 95/1 درصد بود. میزان کلروفیل در میکروگرین شاهی 12/1 میلی گرم برگرم بود که به طور معنی دار ی از میکروگرین ریحان (02/0 میلی گرم بر گرم) و تربچه (87/0 میلی گرم بر گرم) بیشتر بود. بیشترین میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنلی به ترتیب معادل (35/75 درصد و 45/73 میلی گرم در 100 گرم) در میکروگرین شاهی بود که به طور معنی دار ی از میکروگرین ریحان (66/69 درصد و 02/69 میلی گرم در 100 گرم) و تربچه (37/65 درصد و 45/69 میلی گرم در 100 گرم)بیشتر بود. بیشترین میزان ویتامین ث در میکروگرین شاهی (67/65 میلی گرم در صد گرم) در مقایسه با ریحان (56/59 میلی گرم در صد گرم)و تربچه (46/55میلی گرم در صد گرم) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: میکروگرین، عناصر معدنی میکرو و ماکرو، خصوصیات شیمیایی، ارزیابی حسی
  • حسن رشیدی*، وحید حکیم زاده، ثنا احمدی ناقدی صفحات 95-104
    این پژوهش با هدف تولید خامه فراسودمند با چربی کاهش یافته و دارای صمغ های طبیعی انجام شد. صمغ های مورد استفاده شامل کتیرا در دو سطح (3/0 و 4/0 %)، کندر در دو سطح (2/0 و 3/0 %) و فارسی در دو سطح (5/0 و 7/0 %) بود. مقدار چربی خامه در سطح 15درصد تنظیم گردید. مقدار آب اندازی (گرم)، ویسکوزیته (سانتی پوآز) و بافت حسی برای هر یک از تیمارها اندازه گیری شد. نتایج در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین ویسکوزیته در نمونه خامه دارای 4/0 درصد کتیرا، 3/0 درصد کندر و 7/0 درصد صمغ فارسی مشاهده گردید. همچنین مقدار آب اندازی در این تیمار در کمترین مقدار مشاهده شد. در نهایت آزمون حسی بافت نشان داد که از نظر داوران نیز همین نمونه دارای بافت مناسب تری بود. با توجه به نتایج حاصل تولید خامه کم چرب با 15 درصد چربی، 4/0درصد کتیرا، 3/0درصد صمغ کندر و 7/0درصد صمغ فارسی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: جایگزین های چربی، لبنیات، هیدروکلوئید، دارویی
  • مازیار حیدری*، بهلول عباس زاده، شیدا خسروی، کاظم ساعدی، اصغر فرج اللهی صفحات 105-116
    سطح مراتع استان کردستان 1182214 هکتار، م حدود 5/40 درصد سطح استان را تشکیل می دهد. از نظر تنوع گونه های گیاهی در حال حاضر، استان کردستان (HKS)، تعداد 115 خانواده، 660 جنس و 2350 نمونه گیاهی وجود دارد. قابل ذکر است که استان کردستان با بیش از 200 گونه گیاهی با پتانسیل دارویی دارای جایگاه ویژه ای در زاگرس و کشور است. کجهت شناسایی موانع و چالش های توسعه کاشت گیاهان دارویی در استان کردستان، اقدام به مصاحبه با بهره برداران محلی و کارشناسان خبره شد (تعداد 30 نفر). نتایج نشان داد که عمده چالش ها و موانع توسعه گیاهان دارویی در استان کردستان و کشور شامل: 1- کمبود/نبود حمایت مالی دولت از گیاهان دارویی و سیستم های آبیاری نوین (با وزن نسبی 33/99 درصد)، 2- تحریم های اقتصادی و بانکی بین المللی جمهوری اسلامی ایران (با وزون نسبی 67/96 درصد)، 3- ضعف در زمینه تجاری سازی و توسعه صنایع تبدیلی (با وزن نسبی 67/94 درصد)، 4- ضعف در ترویج گیاهان دارویی در استان کردستان و کشور (با وزن نسبی 67/90 درصد)، 5- عدم تدوین استانداردهای توسعه، تولید و فرآوری گیاهان دارویی (با وزن نسبی 84 درصد)، 6- ضعف در زمینه برندسازی و حضور در بازارهای بین المللی (با وزن نسبی 70 درصد) و 7- پایین بودن ضریب مکانیزاسیون در تولید و فرآوری گیاهان دارویی (با وزن نسبی 67/62 درصد) بود. بنابراین با افزایش حمایت های مالی دولت، افزایش تولید و فرآوری استاندارد از طریق افزایش دانش تولیدکنندگان، فراهم شدن زمینه صادرات محصولات فرآوری شده، بسته بندی و فرآوری می توان به رونق صنعت گیاهان دارویی در استان کمک کرد.
    کلیدواژگان: بسته بندی و فرآوری، ترویج، جنگل ها و مراتع، گیاهان دارویی، مزارع ترویجی
  • عباس پورمیدانی*، حسین باقری صفحات 117-127

    چکیدهاین آزمایش به منظور ارزیابی هشت جمعیت (کاشان 1 و 2، یزد 1، فارس 2، بلوچستان، سمنان 1 و 2 و قم) گل محمدی و معرفی جمعیت برتر در شرایط آب و خاک لب شور در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی پردیسان قم در سالهای 1400-1396 انجام شد. طی دو سال صفات مورفولوژیکی و اجزای عملکرد نهالها اندازه گیری شدند. داده های حاصل مورد تجزیه واریانس مرکب و مقایسات میانگین قرار گرفت. براساس نتایج جمعیت ها برای کلیه صفات تحت بررسی اختلاف معنی داری (0.01<P) نشان دادند. در سال 1399 بیشترین ارتفاع نهالها، قطر بزرگ تاج پوشش و تعداد غنچه در بوته در جمعیت کاشان 1 و بالاترین شادابی نهالها در جمعیت بلوچستان مشاهده شد. سریع ترین زمان شروع گلدهی در جمعیت فارس 2 و تنها 39 روز بعد از شروع سال مشاهده شد. در این سال بیشترین و کمترین طول دوره گلدهی بترتیب در جمعیت های فارس 2 و کاشان 1 مشاهده شد. در سال 1400 بیشترین ارتفاع نهالها و قطر بزرگ تاج پوشش در جمعیت های کاشان 2 و 1 مشاهده شد. بیشترین تعداد غنچه در جمعیت های بلوچستان و کاشان 2 به ثبت رسید. از نظر وزن گل کامل و شادابی نهالها تنوع زیادی بین جمعیت ها مشاهده نگردید. 32 روز پس از شروع سال جدید گلدهی در جمعیت های کاشان 1 و بلوچستان آغاز شد. طولانی ترین دوره گلدهی در جمعیت بلوچستان و کمترین در جمعیت کاشان 1 مشاهده شد. در مجموع جمعیت های کاشان 1 و 2 جهت توسعه کشت در اراضی و آب لب شور توصیه شدند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، شوری، گلدهی و قم
  • محمد فضلی* صفحات 128-138

    خانواده Ranunculaceae از گیاهان دولپه ای است که برخی از جنس های آن دارای ویژگی های مورفولوژیکی خاص هستند. این خانواده شامل 5 زیر خانواده Glaucidioideae، Hydrastidoideae، Thalictroideae، Coptidoideae و Ranunculoideae می باشد. جنس Ranunculus ، بزرگ ترین جنس در این خانواده است که دارای گستردگی زیاد در بخش های مورفولوژی، اکولوژی و چرخه زیستی است. این جنس توانایی زنده ماندن در محیط های مختلف را دارد و از گذشته تا اکنون موضوع بررسی تکاملی تاریخی بوده است. بعد از منطقه اروپا، کشور چین غنی ترین منطقه دارای جنس Ranunculus است. در این جنس ترکیبات شیمیایی مهمی وجود دارد که در دسته ی فلاونوییدها، تری ترپنوییدها، استرویید ساپونین ها، آلکالوییدها، گلیکوزیدها، اسیدهای آلی و اسیدهای چرب، استرها، استرول ها و سایر ترکیبات وجود دارد که در قسمت های مختلفی از گیاه یافت می شوند. تا به امروز حدود 60 جنس از Ranunculaceae در ایران گزارش شده است که در قبیله های Anemoneae، Delphinieae ، Adonideae و Ranunculeae قرار دارند و در مناطق مختلفی از کشور پراکندگی دارند.

    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی گیاهی، جنس Ranunculus، زیر خانواده Ranunculoideae، گیاه دارویی
|
  • Roghayeh Najafzadeh *, Ahad Aliyi, Kosar Taheri Boukani Pages 1-14
    Yarrow as a medicinal plant belongs to the family of Asteraceae that its' essential oils are used in health and pharmaceutical industries. In the present study, in order to evaluate and comparethe quantity and quality of essential oils of flowering shoots and individual plant parts (flowers, leaves and stems), Achillea wilhelmsii C. Koch plants were collected in flowering stage from the Qushchi in Urmia in West Azerbaijan province during June 2017. After drying the plant, the essential oils of the organs were carried out using Steam-distilled Clevenger. The Gas chromatography–mass spectrometry (GC/MS) analysis was used to analyze the essential oils. The results showed that the different organs differ in terms of percentage and essential oils composition. The highest oil yields were obtained from flowers (0.70%) and flowering shoots (0.62 %), leaves (0.50%), respectively and the lowest oil yield was obtained from stems (0.16%). Totally 22 essential compounds in flowering shoots, 12 essential compounds in flower, 9 essential compounds in leaves and 7 essential compounds in shoots were identified. The compounds of Camphor, Camphene, Borneol, 1.8-Cineole, Beta-Eudesmo, Alpha-Pinene and Caryophyllene oxide were the dominant components of the essential oils of organs. According to the results, the use of flowering branches are recommended for essential oil extraction due to the presence of higher percentages and more essential oil compounds.
    Keywords: Different organs, essential oil, yarrow, Medicinal effects, GC, MS
  • Parvin Sharayei *, Shohreh Nikkhah Pages 15-33

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of edible coating (aloe vera gel) on the quantitative, qualitative, sensory and microbial properties of nectarine. The variables include the type of coating in 6 levels (the sample without coating as a negative control, the sample treated with the fungicide imazalil as a positive control, concentrations of 1, 2, 3 and 4 g/l of aloe vera gel) and storage time at 5 levels (zero, 6, 12, 18 and 24 days after harvest). Fruit coating was done by immersion method. During the storage period, chemical , physicaland antioxidant properties were measured. The sensory attributes (color, smell, texture and overall quality) and microbial contamination (total count and total number of mold and yeast) of different samples were evaluated at the end of the storage time. The results showed that during the cold storage time, the red-green color value, the amount of weight loss and the percentage of TSS increased, and the amount of TA, tissue firmness, TPC and DPPHsc decreased. The amount of TPC and antioxidant capacity was higher in samples with higher concentration coating. In the samples with higher concentration of aloe vera, the destruction of ascorbic acid and microbial contamination was less. Also, according to sensory evaluators, coated samples had a higher score. Therefore, it seems that the use of aloe vera coating has a good ability to maintain the quality of the nectarine fruit and can be considered as a healthy and effective treatment.

    Keywords: Aloe vera gel, nectarin, Antioxidant, Total phenolic compound, Stroge time
  • Hassan Rashidi *, Ensieh Hosseinzadeh, Mohsen Ghods Rohani, SOODABEH EINAFSHAR Pages 34-44

    Erynjium is a herbal medicine that is used in the treatment of diabetic patients. In this research, optimization of the extraction of bioactive compounds from Erynjium plant was done with the help of ultrasound waves (with constant intensity and for 5, 15 and 20 minutes) using three types of solvents: water, ethanol (99%) and ethanol (80%). Erynjium plant was completely ground and mixed with solvents at a ratio of 1 to 3 at ambient temperature and the extract was extracted within 24 hours and the extraction process was repeated with fresh solvent. The extracted extract was desolvated at a temperature of less than 45 degrees Celsius and tests were performed to determine the extraction efficiency (percentage), the amount of phenolic compounds, FRAP and DPPH, in three replicates. Data were analyzed using one-way analysis of variance and mean comparison (Duncan's test at 5% level). The results showed that water solvent and 20 minutes of ultrasound significantly produced the highest amount of extract (11.21%). 80% ethanol during 20 minutes of ultrasound resulted in the extraction of the highest amount of phenolic compounds (96.77 mg/g), free radical uptake (1.96 mg/ml) and the highest FRAP (918 micromol FeIII/L). The results showed Performing the ultrasound process for 20 minutes and using 80% ethanol solvent resulted in extracting the extract with the highest antioxidant power.

    Keywords: diabet, Extraction time, DPPH, FRAP
  • Seyed Abbas Mirjalili * Pages 46-66
    The vase life of cut flowers is one of the most important quality characteristics of cut flowers, which is considered in determining the value of flowers and evaluating new cultivars. Plant essential oils are natural anti-microbial substances, and with the use of these compounds, the life after harvesting of plant products such as fruits, vegetables and cut flowers increases. In order to evaluate the effect of cumin essential oil on increasing the shelf life of rose cut flowers, this experiment was conducted. The study was implemented with three concentrations of cumin essential oil (100,200 and 300 mg/liter) and in three times (5, 10 and 15 days) with three replications. In zero concentration as control treatment, cut flowers were treated with distilled water. Based on the obtained results, the main effects of using different levels of cumin essential oil on different traits of roses showed a significant difference at the level of 5%. In the investigation of the main effects of the treatments, different characteristics of roses, including relative fresh weight, ratio of fresh weight to dry weight of petals, flower diameter, stem diameter, chlorophyll content, anthocyanin content, catalase and peroxidase enzymes activity, water content, soluble sugar content and the absorption rate of the solution showed the highest average in the application of cumin essential oil at the rate of 300 mg/liter, and the lowest average of these traits was related to the control (no use of cumin essential oil).
    Keywords: postharvest, Shelf life, Medicinal plants, Effective ingredients
  • SOODABEH EINAFSHAR * Pages 67-80
    The ethanolic extracts of saffron petals (100, 500 and 1000 ppm) were added to soybean oil and water-in-soybean oil emulsion. The oil samples along with control- (without any antioxidant) and control+ ( 100 ppm of BHT) were kept at 25 and 50 C for 10 days, The peroxide value was measured every day. The oxidative stability was evaluated by Rancimat, at 120 C. The 1000 ppm extract was able to slow down the oxidation process like a synthetic antioxidant. Saffron petals ethanolic extract ,1000 ppm, had the highest induction period (13.4 hours) without a significant difference with BHT. Soybean oil containing saffron petal extract at a concentration of 1000 ppm at 25 and 50 C(with 13.5 and 39.58 milliequivalent grams o2/ kg oil, respectively) showed the lowest peroxide value. The interaction effect of concentration and oil system showed that the highest amount of peroxide was in the treatment of 100 ppm concentration of the emulsion system and the lowest amount of peroxide was related to the concentration of 1000 ppm of the oil system. The interaction effect of all treatments showed that the oil system had a significant effect on the amount of peroxide number, so that the peroxide number in the emulsion system was more than that of soybean oil, and the negative control treatment (and 100 ppm extract (with 20.89 and 19.74 milliequivalent oxygen per kilogram of oil, respectively) in the emulsion system and a temperature of 50 degrees Celsius had the highest peroxide number.
    Keywords: ethanolic extract, extract extraction, Oxidative stability, emulsion
  • Elham Azarpazhooh *, Parvin Sharayei, Golamali Gazanchian Pages 82-94

    Microgreens are small and edible vegetables, smaller than greens and bigger than sprouts. Microgreens, as a rich source of nutrients and antioxidants, have gained a special place in the healthy nutrition of humans in recent years. These plants grow as small, compact greens, reaching a small height in just a few days, but despite their small size, they contain the richest sources of nutrients. In this project, the content of macro and micro elements and compounds of antioxidants in basil, watercress and radish microgreens have been investigated. The concentrations of nitrogen, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sodium in watercress microgreens were 4.81, 0.98, 5.93, 0.52, 0.95 and 1.95%, respectively. The amount of chlorophyll in watercress microgreen was 1.12 mg/g, which was significantly higher than basil microgreen (0.02 mg/g) and radish (0.87 mg/g). The highest amount of antioxidant and phenolic compounds were respectively (75.35% and 73.45mg/100g) in shahi microgreen, which was significantly higher than basil microgreen (69.66% and 69.02mg/100g) and radish (65.37 % and 69.45 mg/ 100 g) were more. The highest amount of vitamin C was found in watercress microgreens (65.67 mg/100 g) compared to basil (59.56 mg/100 g) and radish (55.46 mg/100 g).

    Keywords: microgreens, micro, macro mineral elements, Chemical properties, Sensory evaluation
  • Hassan Rashidi *, Vahid Hakimzadeh, Sana Ahmadi-Naghedi Pages 95-104
    This research was carried out with the aim of producing functional reduced fat cream containing natural gums. The gums used included tragacanth at two levels (0.3 and 0.4%), olibanum at two levels (0.2 and 0.3%), and Farsi at two levels (0.5 and 0.7%). . The amount of cream fat was set at 15%. Watering amount (grams), viscosity (centipoise) and sensory texture were measured for each of the treatments. The results were analyzed in the form of a completely random design with 3 repetitions of analysis and average comparison. The results showed that the highest viscosity was observed in the cream sample containing 0.4% of tragacanth, 0.3% of olibanum and 0.7% of Farsi gum. Also, the amount of watering in this treatment was observed in the lowest amount. Finally, the sensory test of the texture showed that according to the judges, this sample had a more suitable texture. According to the results, production of low-fat cream containing 0.4% of tragacanth, 0.3% of olibanum and 0.7% of Farsi gum are recommended.
    Keywords: fat substitutes, fat, dairy, Hydrocolloid, Pharmaceutical
  • Maziar Haidari *, Bohloul Abbaszadeh, Sheyda Khosravi, Kazem Saedi, Asghar Farajollahi Pages 105-116
    The rangelands of Kurdistan province in Iran cover 1,182,214 hectares, equivalent to 1.4% of the country's rangelands, 10% of the Zagros rangelands, and about 40.5% of the province's total land area. There are currently 115 families, 660 genera, and 2350 species of plants in the Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center's herbarium (HKS). With more than 200 plant species with medicinal properties, Kurdistan province holds a special place in the Zagros and the country. Through the cultivation and domestication of these plants in educational, extension and research farms, officials and individuals can gain a better understanding of planting medicinal plants and the many opportunities these plants provide for income generation and employment. The purpose of this study was to identify the obstacles and challenges associated with the development of plantations of medicinal plants in Kurdistan province by conducting interviews with local operators and experts (30 stakeholders). It was found that the main challenges and obstacles to the development of medicinal plants in Kurdistan province and in the country are as follows: 1) A lack of or absence of government financial support for medicinal plants and modern irrigation systems (with a relative weight (RW) of 99.33%), 2) International economic and banking sanctions against the Islamic Republic of Iran (RW=96.67%), 3) Weakness in the area of commercialization and the development of transformation industries (RW=94.67%), 4) Inadequacies in the promotion of medicinal plants in Kurdistan province and throughout the country (RW=90.67%), 5) The lack of standards for the development, production, and processing of medicinal plants (RW=84%), 6) Lack of branding and presence on international markets (RW=70%), and 7) The low degree of mechanization in the production and processing of medicinal plants (RW=62.67%). It is therefore possible to increase the production the plant industry by increasing government financial support, increasing the knowledge of producers, providing the basis for exporting processed products, increasing added value through branding and processing, and reducing production costs as a result of mechanization in production, packaging, and processing.
    Keywords: Packaging, processing, Extension, Forests, Rangelands, Medicinal plants, Extension farms
  • Abbas Pourmeidani *, Hossein Bagheri Pages 117-127

    This experiment was carried out in order to evaluate eight different populations of marigold and to introduce the superior population in saline water conditions and in the form of a completely randomized block experimental design with three replications at the Pardisan Agricultural Research Station of Qom in the years 2017-2021. Morphological traits and yield components of seedlings were measured during two years. The resulting data were subjected to composite variance analysis and mean comparisons. Based on the results, a significant difference was observed between the populations under investigation in terms of all traits at the level of 5% error probability. In 2019, the highest height of seedlings, crown diameter and number of buds per plant were observed in Kashan 1 population and the highest freshness of seedlings was observed in Baluchistan population. . In this year, the longest and shortest length of flowering period was observed in Fars 2 and Kashan 1 populations, respectively. In 1400, the highest seedling height and canopy diameter were observed in Kashan populations 2 and 1. The highest number of buds was recorded in Balochistan and Kashan 2 populations. In terms of the weight of the whole flower and the freshness of the seedlings, no great variation was observed between the populations. Only 32 days after the beginning of the new year, flowering began in the communities of Kashan 1 and Baluchistan. In total, the populations of Kashan 1 and 2 were recommended for the development of cultivation in the saline lands and water.

    Keywords: Morphology, Salinity, flowering, Qom
  • Mohammad Fazli * Pages 128-138

    The Ranunculaceae is a dicotyledonous plant, some of its genera have special morphological characteristics. This family includes 5 subfamilies Glaucidioideae, Hydrastidoideae, Thalictroideae, Coptidoideae and Ranunculoideae. The genus Ranunculus is the largest genus in this family, which has a wide range in terms of morphology, ecology and life cycle. This genus has the ability to survive in different environments and has been the subject of historical evolutionary research from the past until now. After Europe, China is the richest region with Ranunculus genus. In this genus, there are important chemical compounds in the category of flavonoids, triterpenoids, steroid saponins, alkaloids, glycosides, organic acids and fatty acids, esters, sterols and other compounds that are found in different parts of the plant. to be Until today, about 60 genera of Ranunculaceae have been reported in Iran, which are in Anemoneae, Delphinieae, Adonideae and Ranunculeae tribes and are scattered in different regions of the country.

    Keywords: medicinal plant, Plant chemical compounds, Ranunculus genus, Ranunculoideae subfamily