فهرست مطالب

نشریه روان سنجی
پیاپی 16 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا باقر پور، خدیجه ابوالمعالی، علی اکبر سیف صفحه 1

    هدف پژوهش حاضر بررسی روایی و اعتبار پرسشنامه سواد رایانه ای سون، راب و کاریس میادجی (2011) در دانشجویان مجازی و غیر مجازی دانشگاه علم و صنعت تهران در سال 1393 بود. برای انتخاب نمونه از روش تصادفی طبقه ای استفاده شد (250=n). شرکت کنندگان دو پرسشنامه سواد رایانه ای سون و همکاران و سواد کامپیوتری هرزگو کیندزمولر را تکمیل کردند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با روش عامل یابی محور اصلی و چرخش واریماکس، دو عامل منسجم و معنی دار برای پرسشنامه سواد رایانه ای شناسایی شد. عامل اول تحت عنوان کاربرد و عامل دوم تحت عنوان توانایی نامگذاری شد. این دو عامل 27/46 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین کردند. همبستگی این مقیاس با پرسشنامه سواد رایانه ای هرزگو کیندزمولر (791/0) مثبت و معنی دار بود و همسانی درونی (869/0=α) و پایایی آن به روش بازآزمایی (958/0) هم در سطح رضایت بخشی بود. نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که میانگین نمره های دانشجویان مجازی در نمره کل آزمون سواد کامپیوتری از میانگین دانشجویان غیر مجازی بیشتر است (01/0 <P).

    کلیدواژگان: سواد رایانه ای، توانایی، کاربرد، روایی، پایایی
  • زهرا عباسپورآذر، صادق تقی لو صفحه 2

    علیرغم توجه پژوهشگران حوزه دین و معنویت به ساخت ابزار اندازه گیری در سال های اخیر ساخت آن در حوزه سلامت معنوی کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ به همین دلیل در پژوهش حاضر با هدف معرفی ابزار کارآمد در این حوزه اقدام به طراحی سیاهه سلامت معنوی شد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با رویکرد آزمون سازی انجام شد، جامعه آماری آن دانش آموزان مقطع دبیرستان شهرستان کرج بود که 628 نفر از آنان به روش نمونه برداری چند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه های سلامت معنوی و پنج عامل شخصیت را تکمیل کردند.  استفاده از تکنیک تحلیل مولفه های اصلی، ساختار 8 مولفه ای استخراج شد که در نهایت براساس نتایج تست اسکری 6 مولفه با چرخش واریماکس استخراج و و به ترتیب با عناوین دین باوری، آرامش قلبی، زیبایی شناسی معنوی، خویشتن پذیری، احساس مقدس بودن و معجزه باوری نامگذاری شدند. همچنین استفاده نتایج نشان داد که نمره های مولفه های استخراج شده از اعتبار بازآزمایی مطلوبی برخوردارند. در نهایت ضرایب همبستگی بین ابعاد سیاهه سلامت معنوی با عامل های صفات شخصیت منطبق بر انتظار بود. درکل نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که سیاهه سلامت معنوی از ویژگی های روان سنجی قابل قبول برای سنجش سلامت معنوی در نوجوانان برخوردار است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، فرهنگ ایرانی - اسلامی، نوجوان
  • محسن رسولی، محمدحسین آسوده، فرزانه تمرچی، زهرا حسینی صفحه 3
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی پرسشنامه تمایزیافتگی خود - فرم کوتاه دریک و همکاران (2015، DSI-SF))) انجام گرفت.

    روش

    حجم نمونه این پژوهش شامل 1503 نفر (433 مرد و 1070زن) در رنج سنی (14-62 مرد) و (18- 59 زن) که با روش نمونه گیری در دسترس در سراسر کشور از کاربران شبکه های اجتماعی انتخاب شدند و سپس کاربران به پرسشنامه الکترونیکی تمایزیافتگی خود (DSI-SF) پاسخ دادند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که ساختار پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است. در این تحقیق پس از بررسی روایی محتوا، برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و ضرایب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 741/0 به دست آمد. همچنین نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس منجر به استخراج پنج عامل شد. نتایج تحلیل عاملی موید آن است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و برازندگی تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار spss وجود عوامل پنجگانه را تایید کرد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، موید این است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و همه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید می کنند .

    بحث و نتیجه گیری: 

    یافته های تحلیل عاملی، تقریبا مشابه تحقیقات انجام گرفته در فرهنگ اصلی و ضرایب پایایی و روایی نیز به نتایج تحقیقات پیشین نزدیک بود. بنابراین با توجه به خصوصیات روان سنجی مطلوب، این پرسشنامه ابزار مناسبی برای تعیین خودمتمایز سازی است.

    کلیدواژگان: تمایز یافتگی خود، ساختار عاملی، روایی، پایایی
  • اعظم تازکی، کامبیز کامکاری* صفحه 4

    این تحقیق به «استانداردسازیMMPI-ARFفرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندمحوری مینه سوتا- نوجوان در دانش آموزان مدارس راهنمایی شهرستان آق قلا» پرداخته است. سوال اصلی تحقیق این است که آیا فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا نوجوان (MMPI-ARF) در دانش آموزان مدارس راهنمایی شهرستان آق قلا دارای ویژگی های روان سنجی مطلوب است؟ روش تحقیق در حیطه تحقیقات روش شناختی با تاکید بر روان سنجی قرار می گیرد. جامعهآماری تمامی دانش آموزان مدارس راهنمایی شهرستان آق قلا به تعداد 3239 نفر (1056 نفر دانش آموز دختر، 1699 نفر دانش آموز پسر و 34 نفر دانش آموز مدرسه غیرانتفاعی پسر) هستند، که تعداد 100 نفر با روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش فرم بازسازی شده شخصیتی چندوجهی مینه سوتا- نوجوان (MMPI-ARF) است که دارای روایی و اعتبار مطلوبی است. به منظور تعیین ضریب اعتبار پرسشنامه با تاکید بر تجانس درونی سوال ها از دو روش آلفای کرانباخ و روش آزمون- بازآزمون در راستای بررسی ضریب ثبات استفاده شده است. برای بررسی ضرایب روایی از روایی ملاکی از نوع هم زمان استفاده شده که به این منظور از پرسشنامه سنجش ابعاد آسیب شناسی شخصیت (DAPP-BQ) و همبستگی دو پرسشنامه مذکور با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و در نهایت، از روایی سازه از نوع سلسله مراتبی و تعیین ضریب وضوح گرایی استفاده شده است. یافته ها نشان داد که تمامی ضرایب اعتبار بالاتر از 84/0 با روش آلفای کرانباخ و ضرایب بالاتر از 89/0 با روش آزمون- باز آزمون با اصلاح اسپیرمن- براون بوده که نشان دهنده ضریب اعتبار مطلوب پرسشنامه حاضر در 28 مقیاس مورد بررسی است. همچنین، فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا نوجوان (MMPI-ARF) با پرسشنامه سنجش ابعاد آسیب شناسی شخصیت در نوجوانان مدارس راهنمایی آق قلا دارای روایی هم زمان است. در نهایت، مشخص شد که فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا نوجوان (MMPI-ARF) دارای ساختار درونی بوده و شامل 28 مقیاس و چهار عامل است.

    کلیدواژگان: استانداردسازی، فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندمحوری مینه سوتا- نوجوان، دانش آموزان، مدرسه های راهنمایی
  • فرشته ترکاشوند، آدیس کراسکیان موجمباری * صفحه 5
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر روایی اعتبار و هنجار شاخص روابط خانوادگی (IFR) در دانش آموزان دبیرستانی بود.

    روش بررسی

    استفاده ازشاخص الگوی روابط خانوادگی و مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده با حجم نمونه 618 که از این تعداد 308 نفر آن پسر و 310 نفر دختر بودند. سن آزمودنی ها بین 15 تا 18 سال بود. این پژوهش در در دانش آموزان دبیرستانی در استان البرز اجرا شد.

    یافته ها

    برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل های نظریه کلاسیک  روان سنجی شامل تحلیل عاملی اکتشافی با تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه شاخص روابط خانوادگی، همبستگی بین نمره کل و خرده مقیاس ها به عنوان روایی همگرا، همبستگی بین نمره شاخص روابط خانوادگی با مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده به عنوان روایی ملاکی، محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای برآورد همسانی درونی و بازآزمایی برای بررسی پایایی ابزار استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ترکیب این سه عامل (درک متقابل خانوادگی، وابستگی خانوادگی، انسجام خانوادگی) بر روی هم 297/60 درصد کل واریانس ماده های شاخص روابط خانوادگی (IFR) را تبیین می کند. نیز می توان استنباط کرد که سهم عامل نخست تا سوم در واریانس کل ماده های شاخص روابط خانوادگی (IFR) از بقیه عامل ها بالاتر است. بنابراین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده روایی سازه آزمون برای سنجش روابط خانوادگی در جامعه ایرانی است. رابطه بین نمره شاخص روابط خانوادگی با نمره مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده با اطمینان 99 درصد معنی است. این نتایج، نشان دهنده روایی ملاکی شاخص روابط خانوادگی در جامعه ایرانی است و نیزضرایب برآورد شده نشان دهنده اعتبار قابل قبول مقیاس و خرده مقیاس در هر دو بعد همسانی درونی و پایایی است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش، ویژگی های روان سنجی (روایی اعتبار و هنجار) بر اساس شاخص روابط خانوادگی را نشان داده و دلایل آن را بیان می دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی (روایی اعتبار و هنجار)، روابط خانوادگی (IFR)، دانش آموزان دبیرستانی
  • نورماه حاج محمدرضا * صفحه 6

    تاب آوری، قابلیت انسان برای سازگاری و غلبه بر خطر و سختی ها است و در هر فرد تحت تاثیر عوامل متفاوتی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و با هدف مقایسه بین فرهنگی مقیاس تاب آوری انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تمام دانشجویان دانشگاه آزاد تهران بودند که 400 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه تاب آوری (کانر- دیویدسون، 2003) بود که پس از تکمیل شدن توسط دانش آموزان، داده ها از طریق تحلیل عاملی تحلیل شد. یافته ها نشان داد، سازه تاب آوری از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است و پنج عامل هدفمندی، کنترل خود و توانایی حل مسیله، اعتقاد و خوش بینی را شامل می شود. مقایسه نتایج به دست آمده با نتایج تحلیل عاملی پرسشنامه در سایرکشورها (اسپانیا، هند و کره) نشان داد که تعداد مولفه ها و سوالات مربوط به هر مولفه سازه تاب آوری، در بین کشورها متفاوت است، به علاوه مولفه های هدفمندی و توانمندی کنترل خود، سازه تاب آوری در فرهنگ ایرانی دارای اهمیت بیشتری است. بنابراین هنگام بررسی میزان تاب آوری افراد تفاوت های بین فرهنگی را باید در نظر داشت.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بین فرهنگی، تحلیل عاملی، روایی، اعتبار
|
  • Leila Bagher Por, Khadijeh Abolmaali, AliAkbar Seyf Page 1

    The main purpose of this study was to investigate validity and reliability of Son, Robb, Charismiadji's computer literacyquestionnaire among virtual and non-virtual students inScience and Technology University of Tehran in 2013. A random-stratified method was applied to select the sample (n=250). Participants completed two questionn- aires: Sonand et al.'s Computer Literacy Scale (2011) and Herczeg and Kindsmüller'scomputer literacy test. Based on The results of exploratory factor analysis with principal axis factoringmethod and Varimax rotation was identified two integrative and significant factors. The first and second factors were named application and ability, respectively. These two factors were explained 46.279% of total variance of this test. The correlation of this test with Herczeg  and Kinds- müller's computer literacy test was significant and positive (.791) and also its internal consistency (α= 0.869) and test -retest reliability (r=0.958) were satisfactory. The results of multivariate analysis of variance indicated that virtual students had better function in terms of computer literacy in comparison with the non-virtual students (p<.01)

    Keywords: virtual education, computer literacy, application, ability, Validity, Reliability
  • Zahra Abaspor Azar, Sadegh Taghi Lou Page 2

    The spirituality and religious researchers have been focused on creating a measurement tool in recent years. However, this trend has been forsaken in spiritual health field so far. In order to introduce an efficient measurement tool, this research proposes a new spiritual health inventory. This is a practical research in the form of the questionnaire. The population pool included high school students of Karaj city. A number of 628 students were selected using multi level selection methods and were tasked to fill out the spiritual health and NEO-FFI questionnaires. A structure with eight components were developed using the principal component analysis (PCA). Finally based on scary test, six components were selected with varimax rotation. These components were as follows: religious  belief,  heart peace, spiritual aesthetics, self-acceptance,holy feeling, believe in miracle. These results also demonstrated that scores of extracted components are valid and reliable. Finally, the the correlation coefficients between spiritual health inventory components and NEOPI Factors were as expected. Conclusively, the results of this research indicates that spiritual health inventory test demonstrates reliable properties to be used as a spiritual health test in teenagers.

    Keywords: spiritual health, Islamic-Iranian culture, Adualts
  • Mohsen Rasoli, MohamadHosein Asodeh, Farzaneh Tamrchi, Zahra Hoseini Page 3
    Introduction

    Self-differentiation as the core concept of Bowen’s family systems theory refers to individual’s ability of differentiating between affective and mind processes. In other words, achieving a degree of emotional independence so that one is able not be drawn in to the emotional pool of emotionally laden situations, and decides in an  autonomous and rational manner.

    Purpose

    The present study aimed at investigating the factor structure and validation of Drake et al.(2015) ’s Self-Differentiation Inventory Short Form (SDI-SF)in Iran.

    Method

    Using convenience sampling procedure, a national sample of 1503 people( 433 males and 1070 females) whose age range was 14 to 62 for males and 18 to 59 for females was selected among internet social networks users. Then the selected users answered the electronic version of DSI-SF.

    Results

    Using principal components method and Varimax rotation, five factors were extracted. So the results of confirmatory factor analysis showed that the factor structure of the inventory had a good fitness to the gathered data. In addition to checking for the content validity of the inventory, the reliability index was calculated(α= 0.741), showing an acceptable internal consistency. 

    Discussion

    the results of factor analysis confirmed the original factor structure of the inventory, the reliability indices were similar to the results of previous research. Therefore according to the results of the study SDI-SF is an reliable and valid measure for determining the level of self-differentiation in the Iranian population.

    Keywords: self-differentiation, factor structure, Reliability, Validity
  • Azam Taziki, Kambiz Kamkari * Page 4

    In this study present MMPI-ARF Standardization of reconstructed form of Minnesota multidimensional Personality Inventory in guidance school students at Aq Qala city and the research main question is raised whether reconstructed form of Minnesota multidimensional Personality Inventory (MMPI-ARF) in guidance school students in Aq Qala city has desirable psychometric properties? The research method is in the field of methodological research, with emphasis on psychometric. Statistical population constitute all Aq Qala city guidance school students that are 3239 persons (1056 girl students, , 1699 boy students and 34 boy students in non-profit school), which 100 students using a convenience sampling were selected as sample size. The instrument used in this study is reconstructed form of Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-ARF) that has validity and favorable credit. To determine the questionnaire validity coefficient with an emphasis on internal consistency of questions is used Cronbach alpha methods and test-retest method to evaluate the coefficient stability, Also, to investigate the validity coefficient of validity used same type criterion, in this regard, Assessment questionnaire of personality pathology aspects (DAPP-BQ) and correlation between the two mentioned questionnaire using the Pearson correlation coefficient is used and finally used structural validity of hierarchical and determine the coefficient of resolution-oriented. And results showed that all reliability coefficients greater than 84/0 used Cronbach's alpha and coefficients greater than 89/0 used test-retest method with Spearman-Brown modified which shows the favorable reliability coefficient of present questionnaire in evaluated 28 scales. Also, Minnesota multidimensional personality questionnaire reconstructed form (MMPI-ARF) with Assessment questionnaire of personality pathology aspects in Aq Qala guidance schools adolescents has simultaneous validity; finally, it became clear that Minnesota Multiphasic Personality Inventory reconstructed form (MMPI-ARF) has an internal structure that includes 28 scales and 4 factors.

    Keywords: standardization, Minnesota- adolescent Multiphasic Personality Inventory reconstructed form, guidance school students
  • Fereshteh Torkashvand, Adis Kraskiyan Page 5

    This study aims to examine the psychometric properties (reliability, validity and norms) of the Family (IFR) was performed. The study population consisted of all students in the school at the time of the study were enrolled in one of the Alborz High School. Data collection tools was use of the index pattern of family relationships. To test the hypothesis of classical psychometric theory analysis including exploratory factor analysis with principal components analysis and factor analysis to assess the validity of the index pattern of family relationships, the correlation between total score and subscales as convergent validity, the correlation between the assessment of family relationships with family adaptability and cohesion as a criterion validity, the alpha coefficient for internal consistency and test-retest estimates were used. Research results showed that the combination of these 3 factors(Understanding family, family ties, family cohesion) On the 297/60% of the variance of the index family relationships (IFR) to Explains. Can also be deduced that the proportion of the total variance of the first to third in the Index of Family Relations (IFR) is higher than any other factor. So the results of exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis shows the validity test of the relationships in the community. Relationships between index scores with the assessment of adaptability and family cohesion (99%) is significant. These results reflect the criterion validity of the relationships in the community and the estimated coefficients indicate the reliability of the scale and subscales in both internal consistency and reliability.

    Keywords: pattern of family relationships, Family
  • Noor Mahe Haj Mohamad Reza Page 6

    Resilience is the ability of human beings to adapt and overcome threats and hardships. Resilience is affected by different factors. The present study uses the descriptive method that was carried out with the aim of intercultural comparison of resilience. Sample population included all of the university students of Tehran. 400 students were chosen through cluster sampling. Evaluation tool was the resilience questionnaire (Connor-Davidson, 2003) that was analyzed by factor analysis after completion by students. Findings showed that the resilience construct has a proper validity and reliability and includes five factors of purposivism, self-control, problem solving ability, belief and optimism. A comparison of the obtained results with the factor analysis results of the questionnaire in other countries (Spain, India and South Korea) showed that: the number of components and the questions related to each component of resilience construct is different in different countries. In addition, the purposivism and ability to self-control are more important in Iranian culture. So, intercultural differences should be taken into account while considering the resilience of people.

    Keywords: Resilience, Intercultural, Factor analysis, Validity, Reliability