فهرست مطالب

روان سنجی - پیاپی 45 (تابستان 1402)

نشریه روان سنجی
پیاپی 45 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا شبرخ فومنی، سید علی حسینی المدنی* صفحات 1-17

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روان سنجی پرسشنامه هدف پیشرفت (الیوت و مورایاما، 2008) در گروهی از دانشجویان دختر و پسر انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر، 332 دانشجوی مقطع کارشناسی (141 پسر و 191 دختر) به پرسشنامه هدف پیشرفت (الیوت و مورایاما، 2008)، سیاهه مشغولیت تحصیلی (سالملا آرو و آپادایا، 2012) و سیاهه فرسودگی تحصیلی (سالملا آرو، کیورا، لسکینن و نورمی، 2009) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی AGQ-R از روش آماری تحلیل عاملی تاییدی و به منظور آزمون هم ارزی جنسی ساختار عاملی آن از تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی ملاکی همزمان AGQ-R، ضریب همبستگی بین اهداف پیشرفت با هیجانات پیشرفت مثبت و منفی گزارش شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS نشان داد که در دو گروه جنسی، نسخه چهار عاملی پرسشنامه هدف پیشرفت شامل هدف های پیشرفت تسلطی/گرایش محور، تسلطی/اجتناب محور، عملکردی/گرایش محور و عملکردی/اجتناب محور، با داده ها برازش مطلوبی داشت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی نیز تغییرناپذری بین گروهی ساختار عاملی، بارهای عاملی، مقادیر خطا و واریانس ها و کواریانس های بین عاملی پرسشنامه هدف پیشرفت را در دانشجویان دختر و پسر نشان داد. نتایج مربوط به همبستگی بین اهداف پیشرفت تسلطی و عملکردی با بهزیستی تحصیلی از روایی ملاکی همزمان AGQ-R حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی هدف های تسلطی/گرایش محور، تسلطی/اجتناب محور، عملکردی/گرایش محور و عملکردی/اجتناب محور به ترتیب برابر با 76/0، 78/0، 90/0 و 85/0 به دست آمد. در مجموع، نتایج نشان داد که AGQ-R برای سنجش سازه انگیزشی هدف های پیشرفت بر پایه مدل مفهومی هدف های پیشرفت 2٭2 در دانشجویان دختر و پسر ابزاری روا و پایا است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی، نسخه تجدیدنظرشده پرسشنامه هدف پیشرفت، تفاوت های جنسی
  • روح الله عرب مختاری*، رضوان دادخواه صفحات 18-29
    چکیدههدف از پژوهش حاضر، تدوین مدل ارتباطی مسولیت اجتماعی، چیره دستی وظرفیت انطباق پذیری در اداره کل ورزش و جوانان استان سیستان و بلوچستان، می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که به شکل میدانی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش کارکنان اداره ورزش و جوانان استان سیستان و بلوچستان به تعداد 100 نفر بودند.که حجم نمونه به صورت کل شمار انتخاب گردید. ابزار مورداستفاده در پژوهش شامل، پرسشنامه استاندارد مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان CSR(1991)، و پرسشنامه استاندارد چیره دستی سازمانی پور عابدی (1392) بود. روایی پرسشنامه ها به تایید 15 تن از متخصصین رسید و پایایی آن ها در یک آزمون مقدماتی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ برای پرسشنامه مسیولیت پذیری(80/0)، و چیره دستی(79/0) محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل نتایج داده ها از روش های آمار استنباطی، آزمون کلموگروف-اسمیرنف، آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 22 ، استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که مسیولیت اجتماعی بر چیره دستی سازمانی ارتباط معناداری دارد. توجه به مسیولیت اجتماعی در اداره کل ورزش و جوانان استان سیستان و بلوچستان نیازمند نگاه ویژه به دو متغیر دیگر تحقیق (چیره دستی و ظرفیت انطباق پذیری سازمانی) می باشد که با برگزاری کارگروه ها و جلسات هم اندیشی می توان از نظرات و پتانسیل های کارکنان برای برخورد با متغیر متغیر بیرونی استفاده نمود و با این کار ورزش استان سیستان و بلوچستان را توسعه داده و از فرصت های موجود در محیط رقابتی ورزش به خوبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، چیره دستی، ظرفیت انطباق پذیری اداره کل ورزش و جوانان
  • شهربانو دهرویه*، نجمه توکلی، نغمه توکلی صفحات 30-40
    هدف از پژوهش حاضر، مدل ساختاری الگوهای ارتباطی خانواده بر عملکرد تحصیلی با میانجی گری سبک های هویت در دانش آموزان بود. روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموز پسر پایه نهم شهرستان قایم شهر در نیمسال دوم تحصیلی 1398-1397 مشغول به تحصیلی بودند. در این پژوهش، 330 نفر به عنوان حجم نمونه به روش در دسترس (با توجه به آن که تمامی دانش آموزان در کلاس های زبان انگلیسی شرکت داشتند) انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (EPT)، مقیاس سبک هویت برزونسکی (ISI-6G) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای کمال گرایی والدین، الگوهای ارتباطی خانواده، فشار روانی ادراک شده، تاب آوری، تعلل ورزی و سبک هویت بر عملکرد تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری دارا هستند و همچنین اثر غیرمستقیم کمال گرایی والدین، الگوهای ارتباطی خانواده، فشار روانی ادراک شده، تاب آوری و تعلل ورزی با میانجیگری سبک هویت بر عملکرد تحصیلی مورد تایید واقع گردید. پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی مانند فشار روانی ادراک شده، سبک هویت، تاب آوری، کمال گرایی والدین و تعلل ورزی و عوامل اجتماعی مانند الگوهای ارتباطی خانواده در تبیین عملکرد تحصیلی است.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، عملکرد تحصیلی، سبک های هویت، دانش آموزان
  • حمیدرضا سامانی پور*، امیرحسین محمدداودی صفحات 41-62
    متغیرهای میانجی و تعدیل گر در تحقیقات و نظریه های روانشناسی کاربرد وسیعی دارند. متغیر میانجی در واقع اثر متغیر مستقل را به متغیر وابسته منتقل می نماید و متغیر تعدیل گر متغیری است که جهت و یا شدت رابطه بین یک متغیر مستقل یا پیش بین و یک متغیر وابسته یا ملاک را تحت تاثیر قرار می دهد. در بسیاری از تحقیقات به تفاوت بین متغیر میانجی، متغیر تعدیل گر، عوامل مخدوش کننده و متغیرهای کمکی پرداخته شده است. روش های آماری متعددی برای ارزیابی و تحلیل متغیرهای میانجی و تعدیل گر وجود دارد. هدف از این پژوهش تبیین نقش متغیر میانجی و متغیر تعدیل گر در مدل و ارزیابی و نقد و بررسی رویه های تکنیکی و آزمون ها در مقاله بارون و کنی و دیگر نویسندگان در این خصوص می باشد. در پایان مقاله نیز پیشنهاداتی در خصوص استفاده بهتر از مدل ها و رویه ها ارایه گردیده و اجرای تحلیل میانجی با استفاده از بسته نرم افزاری R ارایه و با استفاده از نتایج بارون و کنی و دیگر نویسندگان و همچنین روش بوت استرپ مورد تفسیر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: متغیر مداخله کننده، متغیر میانجی، متغیر تعدیل گر، آزمون میانجی، مدل های میانجی
  • فرانک احمدی پروری، زهرا بردن* صفحات 63-77
    هدف پژوهش حاضر بررسی روایی و پایایی پرسشنامه شرم بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه در نیمسال دوم تحصیلی 1389-1400 بوده و نمونه آماری 280 نفر از این دانشجویان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و سپس پرسشنامه شرم (MSRI-21) بر روی آن ها اجرا گردید. این پرسشنامه پاسخ های مرتبط با شرم را در 3 دسته ی خودارزیابی منفی، ترس از عواقب اجتماعی و گرایش به رفتار ناسازگارانه را ارزیابی می کند. داده ها با استفاده از آمارتوصیفی، تحلیل عاملی اکتشافی و آلفای کرونباخ تجزیه و تحلیل شدند. با توجه به یافته های پژوهش، این پرسشنامه از سه عامل اشباع شده که برروی هم 296/54 درصد واریانس را تبیین کردند و از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است.نتایج نشان می دهد که MSRI-21 یک ارزیابی قابل اعتماد و معتبر از پاسخ های مربوط به شرم است، و برای تحقیقات و استفاده پزشکی موفقیت آمیز است. بنابراین درمانگران، پژوهشگران و کلیه مشاوران می توانند از آن به عنوان ابزاری معتبر در اندازه گیری متغیر شرم بکار گیرند.
    کلیدواژگان: خودآزاری، شرم، درخواست کمک، ابزارهای ارزیابی، روان سنجی
  • مهتاب ابراهیمی کندری*، مهرداد ثابت صفحات 78-96
    این پژوهش با هدف تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه ایرانی پرسشنامه نگرش نسبت به اینترنت در دانشجویان صورت گرفت. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را همه ی دانشجویان دانشگاه آزاد رودهن در سال تحصیلی 99-1398 که به تعداد 6500نفر هستند ، تشکیل داد. که از این بین تعداد 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها بوسیله پرسش نامه های، استاندارد نگرش به اینترنت داینف و کووآفتروس (2002) جمع آوری شده است. پرسشنامه نگرش به اینترنت 35 سوالی که بر پایه طیف لیکرت 5 درجه ای ارزیابی می شوند. یافته های حاصل از تحلیل عامل اکتشافی با تحلیل مولفه های اصلی با ماتریس چرخش منجر به 4 عامل شد که 61 درصد کل واریانس متغیرها را تبیین می کند و مقدار ضریب اعتبار تست 41 ماده ای از طریق فرمول کلی آلفای کرونباخ از 55/0 تا 89/0 بر آورد گردید. روش تحقیق توصیفی-اکتشافی بود. جامعه ی آماری را همه ی دانشجویان دانشگاه آزاد رودهن در سال تحصیلی 99-1398 که به تعداد 6500نفر بودند، را تشکیل دادند. برای تعیین حجم نمونه، باتوجه به تعریف (فیدل 2007) به ازای هر سیوال حجم نمونه بهتر است 5 تا 10 برابر باشد و با توجه به در نظر گرفتن اینکه پرسشنامه نگرش به اینترنت 35 ماده است بنابراین تعداد حجم نمونه براساس تعداد سیوالات پرسشنامه حداقل 200 نفر دانشجو بود. که با توجه به امکان ریزش افراد، 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، نگرش به اینترنت، دانشجویان، تحلیل اکتشاقی، روایی و اعتبار
|
  • Zahra Shabrokh Foumani, Seyed Ali Hosseini Almadani * Pages 1-17

    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Achievement Goal Questionnaire- Revised (AGQ-R, Elliot & Murayama, 2008) among Iranian male and female university students. 332 students (141 male and 191 female) completed the AGQ-R, the Schoolwork Engagement Inventory (SEI, Salmela-Aro & Upadaya, 2012) and the School Burnout Inventory (SBI, Salmela-Aro, Kiuru, Leskinen & Nurmi, 2009). The confirmatory factor analysis and multi-group confirmatory factor analysis methods were used to compute the AGQ-R's factorial validity and its gender invariance, respectively. The results of confirmatory factor analysis based AMOS software showed that the fore factor model of AGQ-R (mastery-approach, mastery-avoidance, performance-approach and performance-avoidance) fit well to the data across two groups. The results of multi-group confirmatory factor analysis revealed the cross-group invariance of factorial structure, factor loadings, and factor variances and covariance’s of the AGQ-R across male and female university students. Internal consistency for the different types of achievement goals consisting of mastery-approach, mastery-avoidance, performance-approach and performance-avoidance goals was 0/76, 0/78, 0/90 & 0/85, respectively. In sum, the findings emphasizing the group invariance of factorial structure of AGQ-R in male and female students suggested that it measured the same construct in these two groups. On the other hand, these findings provide evidence for the validity and reliability of the AGQ-R to measure achievement goals in the 2×2 conceptual framework in both sexes.

    Keywords: Multi-group confirmatory factor analysis, Achievement Goal Questionnaire- Revised (AGQ-R), sex differences
  • Rohollah Arab Mokhtari *, Rezvan Dadkhah Pages 18-29
    The purpose of this study is to develop a communication model of social responsibility, mastery and adaptability in the General Directorate of Sports and Youth of Sistan and Baluchestan Province. The research method is descriptive-analytical which has been done in the field. The study population was 100 employees of the Sports and Youth Department of Sistan and Baluchestan Province. The sample size was selected as the total number. The instruments used in the research included the standard questionnaire of social responsibility of CSR employees (1991), and the standard questionnaire of organizational mastery of Pour Abedi (2013). The validity of the questionnaires was confirmed by 15 experts and their reliability was calculated in a preliminary test with 30 subjects and with Cronbach's alpha for the Responsibility Questionnaire (0.80) and Mastery (0.79). Inferential statistics, Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient test and simple linear regression were used to analyze the data using SPSS software version 22. The results showed that social responsibility has a significant relationship with organizational dominance. Paying attention to social responsibility in the General Directorate of Sports and Youth of Sistan and Baluchestan Province requires a special look at the other two variables of research (mastery and organizational adaptability capacity) that by holding working groups and symposiums can be seen from the opinions and potentials of employees. He used the external variable to deal with the variable, and by doing so, he developed the sport of Sistan and Baluchestan province and made good use of the opportunities available in the competitive environment of sport.Keywords: social responsibility, mastery, adaptability capacity of the General Directorate of Sports and Youth
    Keywords: Social responsibility, mastery, adaptability capacity of the General Directorate of Sports, Youth
  • Shahrbanoo Dehrouyeh, *, Najmeh Tavakoli, Naghmeh Tavakoli Pages 30-40
    The aim of this study was structural model of family communication patterns on academic performance by mediating identity styles in students. Correlation research method was structural equation modeling. The statistical population of this study included all male students of ninth grade in Ghaemshahr city in the second semester of 2018-2019. In this study, 330 people were selected as the available sample size (considering that all students participated in English language classes). In order to collect data, Fam and Taylor Academic Performance Questionnaire (EPT), Berzonsky Identity Style Scale (ISI-6G) were used. Structural equations with SPSS18 and AMOS23 software were used to analyze the data. The results showed that parental perfectionism, family communication patterns, perceived psychological pressure, resilience, procrastination and identity style had a direct and significant effect on academic performance and also indirect effect of parental perfectionism, family communication patterns, perceived psychological pressure, resilience and procrastination mediated by identity style on academic performance were confirmed. The present study indicates the importance of cognitive factors such as perceived psychological pressure, identity style, resilience, parental perfectionism and prioritisation and social factors such as family communication patterns in explaining academic performance.
    Keywords: Family Communication Patterns, academic performance, Identity Styles, Students
  • Hamidreza Samanipoor *, Amir Hossein Mohammad Davoudi Pages 41-62
    Mediators and moderators are widely used in research and psychological theories.The mediating variable actually transmits the effect of the independent variable to the dependent variable, and the moderator variable is a variable that affects the direction or intensity of the relationship between an independent or predictor variable and a dependent variable or criterion.Many studies have examined the differences between mediating variables, moderating variables, confounding factors, and auxiliary variables.There are several statistical methods for evaluating and analyzing mediator and moderator variables.The purpose of this study is to explain the role of mediator variable and moderator variable in the model and to evaluate, critique and review technical procedures and tests in the article by Baron and Kenny and other authors in this regard.At the end of the article, suggestions for better use of models and procedures are presented and the implementation of mediation analysis is presented using R software package and interpreted using the results of Baron and Kenny and other authors as well as the bootstrap method.
    Keywords: Interfering variable, Mediator variable, Moderator variable, Mediator test, Mediator models
  • Faranak Ahmadi Parvari, Zahra Bordan * Pages 63-77
    The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of the Shame Questionnaire. The statistical population of the present study was the students of the Islamic Azad University of Saveh in the second semester of the academic year 1300-1389 and the statistical sample was 280 of these students who were selected by convenience sampling method and then the shame questionnaire (MSRI-21) on them. Was implemented. The questionnaire assesses shame-related responses in three categories: negative self-esteem, fear of social consequences, and tendency to maladaptive behavior. Data were analyzed using descriptive statistics, exploratory factor analysis and Cronbach's alpha. According to the research findings, this questionnaire is saturated with three factors that together explained 54.296% of the variance and has acceptable validity and reliability. The results show that MSRI-21 is a reliable and valid evaluation of the response. Is related to shame, and is successful for medical research and use. Therefore, therapists, researchers, and all counselors can use it as a valid tool to measure the variable of shame.
    Keywords: self-harm, shame, asking for help, assessment tools, psychometrics
  • Mahtab Ebrahimi Kondori *, Mehrdad Sabet Pages 78-96
    The aim of this study was to determine the psychometric properties of the Iranian version of the Internet Attitude Towards Questionnaire in students. The statistical population of the present study consisted of all students of Roodehen Azad University in the academic year of 2009-2010, which is 6500 people. Of these, 300 people were selected as the sample using the available sampling method. Data were collected through questionnaires, Dinef Internet Attitudes Standard and Kovafteros (2002). Internet Attitude Questionnaire 35 questions that are evaluated based on a 5-point Likert scale. Findings from heuristic factor analysis with principal component analysis with rotation matrix led to 4 factors that explain 61% of the total variance of the variables and the value of the 41-item test coefficient through Cronbach's alpha formula from 0.55 to Was estimated to be 0.89.The research method was descriptive-exploratory. The statistical population consisted of all students of Roodehen Azad University in the academic year of 2009-2010, which numbered 6500 people. To determine the sample size, according to the definition (Fidel 2007) for each question, the sample size should be 5 to 10 times, and considering that the Internet Attitude Questionnaire is 35 items, so the number of sample size based on the number of questionnaire questions is at least 200 He was a student. Due to the possibility of falling, 300 people were selected using the available sampling method.
    Keywords: Psychometric Properties, Internet attitude, Students, Exploratory analysis, Validity, validity