فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 84 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس چهاردولی، ایمان هرمزی زاده* صفحات 5-24
    این مقاله در پی ارایه مدل مناسب مدیریت جهادی مبتنی بر تفکر بسیجی می باشد. به این منظور ابتدا بیانات امامین انقلاب اسلامی درخصوص تفکر بسیجی و مدیریت جهادی، مورد مطالعه قرار گرفته و مقدمات لازم برای مدل سازی مدیریت جهادی مبتنی بر تفکر بسیجی با استفاده از روش داده بنیاد توسعه یافته فراهم گردید. پس از دستیابی به مدل اولیه، استانداردسازی مدل با استفاده از نرم افزار Smart PLS 3 انجام شد. نتایج حاکی از آن است که ارزشهای مدیر جهادی، شرایط لازم جهت شکل گیری رفتار جهادی می باشند. در واقع به دنبال ارزش هایی چون ایمان، اخلاص، آرمانگرایی، احساس مسئولیت و انگیزه خدمت در مدیر جهادی، رفتارهایی مانند وظیفه محوری، مجاهدت، رهبری، آمادگی و اخلاق مداری از وی نمود پیدا می کند. رفتار جهادی مدیر با راهبردهای مدیریت جهادی نظیر تدبیر، برنامه ریزی، عمل به هنگام و به اندازه، کار با کیفیت، تکیه بر علم، نیازمحوری، اولویت محوری، ابتکار و نوآوری و روحیه بالا می باشد، آمیخته می شود. در صورت فراهم بودن زمینه های فردی مانند بصیرت و آگاهی، امید و اطمینان و تقوا و خودسازی و مهیا بودن شرایط ساختاری مانند قانونمندی، نظم و اجتناب از تشریفات، دستیابی کامل به آرمانها به عنوان پیامد مدیریت جهادی، شکل خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: مدل، تفکر بسیجی، مدیریت جهادی، نظریه داده بنیاد
  • محمود ذبیح زاده باغلوئی*، سید محمد مقیمی، سید رضا سید جوادین، محمد تابان صفحات 25-56
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تفسیر الگوی پیاده سازی مدیریت منابع انسانی جهادی انجام شده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش، مدیران و مسیولین سابق سازمان های جهاد سازندگی، مرکز اردوهای جهادی، بسیج مستضعفین، جهاد دانشگاهی و اعضای هییت علمی بوده اند. همچنین جهت شناسایی گونه های جهاد از بیانات مقام معظم رهبری و در راستای واکاوی شاخص های منابع انسانی جهادی از وصیت نامه های شهیدان دفاع مقدس استفاده شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، بنیادی و از لحاظ نوع روش، توصیفی -اکتشافی است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داده که زمینه های لازم برای پیاده سازی این الگو، شامل فرهنگ جهادی، تشکیل سازمان سایه، رسانه جمعی و مجازی، مدیریت بر مبنای ایدیولوژی می باشد. از سویی، شرایط احراز جهت شناسایی نیروهای جهادی، شامل شایستگی های روانشناختی، سازمانی، رفتاری، ایدیولوژیک، آگاهی جهادی و شهادت طلبی می باشد. از سویی، علل و عوامل شناسایی مشاغل جهادی، شامل مواردی از قبیل عوامل ادراکی، ساختاری، جسمانی و انگیزشی می شود. همچنین در مسیر پیاده سازی الگوی مدیریت منابع انسانی جهادی، مدیران همواره با اقتضایاتی رو به رو می شوند که برای حل آن ها نیازمند تدابیر مختلف می باشد. نظامات مدیریت منابع انسانی جهادی، شامل جذب، آموزش، ارزیابی عملکرد و جبران خدمات از جمله این اقتضایات می باشند. از سویی، پیاده سازی الگوی مدیریت منابع انسانی جهادی دارای پیامدهایی از قبیل سیر تحول منابع انسانی جهادی است.
    کلیدواژگان: جهاد، مدیریت جهادی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی جهادی
  • حسین صفرزاد*، سمیه سلمانی دنگلانی، پرویز سعیدی صفحات 57-84

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی، اولویت بندی و طراحی الگوی شاخص های اقتصاد مقاومتی موثر بر تجاری سازی محصولات دانش بنیان در مراکز رشد شمال کشور (گلستان و مازندران) بوده، تحقیق از نظر هدف،کاربردی و از حیث روش تحقیق، از نوع آمیخته، جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران و کارشناسان مرتبط در شرکت های دانش بنیان و در بخش کمی مدیران و مسیولان خبره ی شرکت های دانش بنیان می باشد. نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی تصادفی طبقه ای بود. در بخش کیفی 13نفر در فرآیند مصاحبه و در بخش کمی با حجم جامعه 118 نفر، 97 نفر به عنوان نمونه مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مصاحبه وپرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری در بخش کیفی و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. الگوی طراحی شده با 7 شاخص در تجاری سازی و 5 شاخص در اقتصاد مقاومتی ارایه گردید. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه طراحی شده با 87 گویه (تجاری سازی51 گویه و اقتصاد مقاومتی 37 گویه)، جمع آوری و از طریق نرم افزارهای SPSS و PLS مورد تحلیل قرارگرفت. بر اساس نتایج رتبه بندی و اولویت بندی که بر اساس ماتریس تحلیل اهمیت- عملکرد (IPMA) انجام شده، شاخص مدیریتی و اقتصادی هم از نظر اهمیت و هم از نظرعملکرد حایز رتبه اول شده است. همچنین با توجه به تایید شدن ضریب مسیر، آماره t و مقدار p-value ، شاخص های اقتصاد مقاومتی بر تجاری سازی، تاثیر معنی دار و مستقیم دارد

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تجاری سازی، شرکتهای دانش بنیان، مراکز رشد شمال کشور(گلستان و مازندران)
  • سمیرا آرزم، فاطمه حسین پور*، ابراهیم قاسمی ورنامخواستی، حمیدرضا عبداللهیان صفحات 85-112
    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین درآمد های نفتی و مقاومت اقتصادی در کشور های صادرکننده نفت با استفاده از داده های پانل و روش خودرگرسیون برداری پانل (PVAR) طی دوره 2015-1995 پرداخته است. نمونه کشور های مورد بررسی شامل الجزایر، آذربایجان، کانادا، کلمبیا، ایران، قزاقستان، کویت، مکزیک، نروژ، عمان، عربستان، امارات و مالزی است. در این مطالعه، شاخص مقاومت اقتصادی بریگاگلیو و همکاران (2009) برای کشورهای نمونه طی دوره بررسی محاسبه شده است. مقایسه وضعیت کشورهای نمونه حاکی از این امر است که ایران نسبت به سایر کشورها در وضعیت مناسبی قرار ندارد. نتایج حاصل از تحلیل توابع واکنش آنی نشان می دهد که درآمدهای حاصل از منابع طبیعی مقاومت اقتصادی را کاهش می دهد. همچنین نتایج آزمون علیت نشان می دهد که درآمدهای نفتی علت مقاومت اقتصادیست.
    کلیدواژگان: مقاومت اقتصادی، درآمدهای نفتی، خودرگرسیون برداری پانل (PVAR)، کشورهای صادرکننده نفت، آسیب پذیری، تاب آوری
  • سید محمد عباس نیا*، محمدهاشم بت شکن، محمدعلی دهقان دهنوی، محمدجواد محقق نیا، حسین اصلی پور صفحات 113-134

    با توجه به بندهای 9، 16 و 19 سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و محور اقتصاد در بیانیه ابلاغی گام دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری در این مقاله عوامل موثر بر عیوب ساختاری را در ساختار تنظیم گری صندوق های بازنشستگی به عنوان یک نهاد اقتصاد-اجتماعی کلیدی استخراج و شبکه-سازی شده اند. سوال اصلی (یا هدف اصلی): 1- عوامل کلیدی موثر بر عیوب ساختاری در تنظیم گری صندوق های بازنشستگی کشور چیست؟ 2- شبکه مضامین عوامل موثر بر عیوب ساختاری تنظیم گری در صندوق های بازنشستگی کشور چه الگویی دارد؟ روش پژوهش: مطالعه حاضر یک مطالعه آمیخته است که در آن روش تحلیل مضمون (TA) به عنوان یک روش کیفی و روش مدلسازی ساختاری-تفسیری (ISM) به عنوان یک روش تحقیق در عملیات نرم استفاده شده است و روش میک مک (MICMAC) نیز به عنوان یک روش مکمل به صورت Soft Link با ISM ترکیب شده است. از طریق TA عوامل کلیدی اثرگذار بر اصلاح ساختار تنظیم گری صندوق های بازنشستگی شناسایی و با دستیابی به شبکه مضامین مدل ارتباطی بین عوامل موثر با کمک ISM در شش سطح استخراج شد و در نهایت جهت سنجش قدرت نفوذ و وابستگی عوامل از روش میک مک استفاده شده است. یافته ها: نتایج این تحقیق نشان می دهد که لازم است جهت تحقق اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی و رفع عیوب ساختاری در ساختار صندوق های بازنشستگی، لازم است مسئولیت تدبیر امور بین نسلی در حوزه بازنشستگی به یک ناظر مستقل و فراقوه ای بازنشستگی تفویض گردد که مسئولیت تنظیم گری این صندوقها را بر عهده داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، اقتصاد مقاومتی، صندوق های بازنشستگی، تنظیم گری
  • حسین هنرور صدیقیان*، کریم خان محمدی، علی اصغر اسلامی تنها صفحات 135-161

    نمادهای شهری حامل خاطرات مشترک مردم و مفاهیم فرهنگی و اجتماعی اند و منتقل کننده معانی ضمنی گسترده ای در ذهن مردم یک شهر هستند. معماری امروز ما به دلایل مختلف بر اساس فضای فرهنگی ما ساخته نمی شود. هر چقدر نمادهای شهری بر اساس معماری غربی ساخته شود، فرهنگ کشور را تحت تاثیر خود قرار داده و به همان میزان جامعه را از فرهنگ اسلامی و ایرانی دور می سازد. برای دست یابی به یک شهر دارای نمادهای مطلوب، لازم است الگویی متناسب با ویژگی های آن فرهنگ و ملهم از آموزه های دینی شکل گیرد. داده های مورد نیاز در این تحقیق به روش مطالعات اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شد. آنگاه مصاحبه با برخی از نخبگان و مسوولین حوزه فرهنگ و نمادهای شهری در دستور کار قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده گردید. در این مقاله تعداد 95 کد تفسیری، 15 مضمون سازمان یافته و در نهایت 5 مقوله فراگیر از متن مصاحبه ها استخراج گردید و ابعاد و مولفه های الگوی مورد نظر مشخص و روابط بین آنها تبیین گردید. مقوله های فراگیر این الگو عبارتند از: مبانی نمادسازی، تجربیات نمادسازی، کارکرد نمادها، تمدن سازی نماد و محیط شناسی نمادها. با استفاده از این الگو، سیاستگذاران فرهنگی امکان می یابند تا با بهره گیری از تجارب سایر کشورها و توجه به وضعیت فرهنگی و محیطی کشور به وضع سیاست فرهنگی در حوزه نمادهای شهری بپردازند. پیشنهاد می گردد سیاستگذاری فرهنگی با نگاه بر احیای نمادهای اسلامی- ایرانی شهری صورت گیرد و طراحی این نمادها از طریق بازتولید، بازسازی و احیای نمادهای گذشته در قالب های جدید به انجام رسد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، سیاستگذاری فرهنگی، الگو، شهر، نماد شهری
|
  • Abbas Chardouli, Iman Hormozizadeh * Pages 5-24
    This article seeks to provide a proper model for jihadist management based on Basij thinking. In this regard, firstly, the statements of the Islamic Revolution's Imam of Basij and the jihadi thought were studied and the necessary preparations for modeling the jihadi management based on Basij thinking were provided using the developed Grounded Theory method. After achieving the primitive model, standardization was performed using the Smart PLS 3 software. The results indicate that the values ​​of the jihadist director are the necessary conditions for the formation of jihadi behavior. Indeed, looking for values ​​such as faith, sincerity, idealism, sense of responsibility, and motivation to serve in the jihadist director, they find behaviors such as duty, mojahedd, leadership, readiness and ethics. The Jihadi behavior of the manager is mixed with the strategies of jihad management such as planning, acting on time and on a scale, quality work, relying on science, necessity, priority, innovation, and high spirit. In the case of the provision of individual fields such as insight and awareness, hope and confidence, piety and self-fulfillment, and the availability of structural conditions such as law, order, and avoidance of ceremonies, full achievement of the aspirations as a consequence of jihadist management will be created.
    Keywords: model, Basij's Thought, Jihadist Management, Grounded theory
  • Mahmood Zabihzadeh Baghluee *, Seyed Mohammad Moghimi, Seyed Reza Seyed Javadin, Mohammad Taaban Pages 25-56
    The present study aimed to design and interpret a jihadi HRM implementation model. Participants in this study were former managers and executives of the Jihad, Jihad Camps, basije mostazaafin, Academic Jihad, and faculty. Also, the Supreme Leader's statements have been used to identify the types of jihad, and the martyrs' testimonies have been used in order to analyze the jihadist human resource indicators. This research is fundamental in terms of purpose, and descriptive-exploratory in terms of method.The results of the data analysis have shown that the areas needed to implement this model include jihadist culture, shadow organization, mass media and virtual media, ideology based management. On the one hand, the conditions for identifying jihadist forces include psychological, organizational, behavioral, ideological, jihadist, and martyrdom competencies. On the one hand, the causes and causes of identifying jihadist occupations include factors such as perceptual, structural, physical, and motivational factors. Also on the path to implementing the Jihad HRM model, managers are constantly faced with demands that require different measures to address them. These requirements include Jihad human resource management systems, including recruitment, training, performance evaluation, and service compensation. On the one hand, the implementation of the Jihad HRM model has consequences such as the evolution of the Jihad HRM.
    Keywords: Jihad, Jihadi Management, Human Resources Management, Jihadi Human Resource Management
  • Hossein Safarzad *, Somayeh Salmani, Parviz Saeidi Pages 57-84

    The purpose of this study was to identify, prioritize and design the pattern of resistive economy indices that affect the commercialization of knowledge based products in the northern growth centers of Golestan and Mazandaran. The research, in terms of purpose, is applied and as a research method, of type The statistical society of the research in the qualitative section includes academic experts and relevant managers and experts in knowledge based companies and in the small part of the knowledge management and knowledge management corporations. Sampling in the qualitative section was targeted and in a quantitative random stratified section. In the qualitative part of the Fuzzy Delphi method, using the saturation index, referring to 20 university experts and managers, and in a small section with 118 population, 97 participants participated as examples. Designed with 7 indicators in commercialization and 5 indicators in resistance economy. Data were gathered using a questionnaire designed with 87 items (commercialization of 51 items and resistance economy of 37 items) and analyzed by SPSS and PLS software. For analyzing the data, a small part of exploratory and confirmatory factor analysis was used. Based on the ranking and prioritization outcomes performed on the basis of the Matrix-Importance-Performance Matrix (IPMA), the managerial and economic index is ranked first in terms of both significance and performance. Also, with regard to the confirmation of path coefficient, t statistic and p-value, resistance indexes on commercialization have a significant and direct effect

    Keywords: resistance economics, Commercialization, Knowledge Based Enterprises, Growth Centers of the North (Golestan, Mazandaran)
  • Samira Arazm, Fatimah Hosseinpour *, Ebrahim Ghasemi, Hamidreza Abdollahian Pages 85-112
    In this study we investigate the relationship between oil revenues (Oil and gas exports) and economic resistance of oil exporting countries using panel vector autoregression (PVAR) during 1995-2015. The sample includes Algeria, Azerbaijan, Canada, Colombia, Iran, Kazakhstan, Kuwait, Mexico, Norway, Oman, Saudi Arabia, Trinidad and Tobgo, UAE and Malaysia. We calculate Brigaglio et al. (2009) index of economic resistance for oil exporting countries. The comparison of countries shows that Iran is not in a good position compared to other countries. The results indicate that the revenues from natural resources reduce economic resistance. Also results of causality test show oil revenues is cause of economic resistance in oil exporting countries.
    Keywords: economic resistance, oil revenues, Panel Vector Autoregression (PVAR), Oil Exporting Countries, vulnerability, Resilience
  • SEYYED MOHAMMAD ABBASNIA *, MohammadHashem Botshekan, MOHAMMADALI Dehghan Dehnavi, MOHAMMADJAVAD MOHAGHEGH NIA, HOSSEIN ASLIPOUR Pages 113-134

    Based on paragraphs 9, 16 and 19 of the general policies of the resistive economy and the focus of the economy is on the Second Step of the Revolution by the Supreme Leader, In this paper, the factors affecting structural defects in the regulatory structure of pension funds as a key socio-economic entity are extracted and networked. Main question: 1- What are the key factors affecting structural deficiencies in the regulation of the country's pension funds? 2- What is the pattern of the themes of the factors affecting structural deficiencies in the country's pension funds? Research

    method

    In this study, using the thematic analysis (TA) and structural-interpretive modeling (ISM) methods, key factors are identified to modify the regulatory structure of pension funds and by achieving a network of themes of the relationship between the six factors extracted. Finally, the MICMAC method was used to measure the influence and influence of factors.

    Findings

    The results of this study indicate that it is necessary to meet the objectives of the Resistance Economics policies and to address structural deficiencies in the regulation of pension funds, the responsibility of managing intergenerational affairs in the field of retirement should be delegated to an independent regulator.

    Keywords: The Second Step Statement of the Revolution, resistance economics, Pension Funds, Regulation
  • Hossein Honarvar Sedighian *, Karim Khanmohammadi, AliAsghar Islami Tanha Pages 135-161

    Urban symbols carry people's shared memories and cultural and social concepts and convey broad implicit meanings to the minds of the people of a city. Today's architecture is not based on our cultural space for various reasons. No matter how much urban symbols are based on Western architecture, they affect the culture of the country and equally alienate the society from Islamic and Iranian culture. To achieve a city with desirable symbols, it is necessary to form a model appropriate to the characteristics of that culture and inspired by religious teachings. The data required were collected by documentary and library studies. Then, interviews with some elites in the field of culture were on the agenda. Content analysis method was used to analyze the data. In this article, 95 interpretive codes, 15 organized themes and finally 5 comprehensive categories were extracted from the text of the interviews and the dimensions and components of the desired model were determined and the relations between them were explained. Inclusive categories of this model include: the basics of symbolism, the experiences of symbolism, the function of symbols, the civilization of symbols, and the ecology of symbols. Using this model, cultural policymakers will be able to take advantage of the experiences of other countries and pay attention to the cultural and environmental situation of the country to the status of cultural policy in the field of urban symbols. It is suggested that cultural policy be made with a view to the revival of urban Islamic-Iranian symbols.

    Keywords: culture, Cultural Policy, pattern, City. Urban Symbol