فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 26 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آذر ساجدی*، علی محمد موذنی صفحات 9-23

    تاکنون شروح گوناگونی بر مثنوی معنوی نگاشته شده است . برخی از دیدگاه ادبی ،عرفانی ،فلسفی و موضوعی بدان پرداخته‎اند . گوناگونی شروح ، مقایسه آنها را ایجاب می کند ،استادان نیکلسون، شهیدی ، استعلامی و زمانی هر یک به شیوه  خود به شرح این کتاب عظیم همت گماشته‎اند . این شروح مشابهات بسیار دارند ، تفاوت‎هایی نیز دارا هستند . در تفسیر عرفانی ، ذکر یا عدم ذکر آیات و احادیث ابیات ، باورهای مذهبی و گاه به سبب تفاوت در ضبط واژه یا بیت اختلافاتی در شروح مشاهده می شود .در این مقاله کوشش بر آن است تا تفاوتهای شروح دفتر دوم  مثنوی فوق الذکر از وجوه مختلف بررسی  می شود

    کلیدواژگان: مثنوی، شرح های نیکلسون، استعلامی، شهیدی، کریم زمانی
  • الهام آدره*، میرجلال الدین کزازی صفحات 25-52

    فرهنگ نویسی یکی ازشاخه های مهم زبان  پارسی است.قرن دهم و یازدهم هجری،از درخشان ترین دوره هایی است که عالمان علم لغت،به ویژه در سرزمین هند،به تدوین و نگارش فرهنگ نامه ها پرداخته اند.«کشف اللغات و الاصطلاحات » یکی از این فرهنگ نامه ها است.نویسنده ی این اثر«عبدالرحیم بن احمد سور بهاری هندی»از مشایخ صوفیه،کتاب خود را در قرن دهم هجری نوشته است.این کتاب در ششصد وهفتاد و سه باب و به زبانی علمی و ساده نوشته شده و در بر گیرنده ی اطلاعات فراوان در زمینه های مختلف است. این جستار ضمن اشاره ای کوتاه به تاریخچه ی فرهنگ نویسی،با ارایه ی توضیحاتی چند درباره ی سلوک و اندیشه ی نویسنده به بررسی ساختار،سبک و ویژگی های زبانی این اثر می پردازد.

    کلیدواژگان: کشف اللغات و الاصطلاحات، فرهنگ نویسی، اصطلاحات تصوف، سبک، نسخه خطی
  • مژگان مهدوی*، فرهاد طهماسبی صفحات 52-83

    روابط بینامتنی از جمله‎ی مباحث نوین ادبی است که به کشف مناسبات معنایی، سبکی، جامعه شناسانه، و سیر زمینه های شناختی و تحول آن ها در آثار ادبی می انجامد. طبق نظریه‎ی بینامتنیت هیچ متنی آزاد از متون دیگر نیست؛ متون با یکدیگر مناسباتی دارند و هر متنی با متن قبل و بعد از خود مرتبط است. موضوع مقاله‎ی پیش رو، بررسی روابط بینامتنی غزل های حافظ و هوشنگ ابتهاج (سایه) است. از میان شاعران غزل سرای معاصر هوشنگ ابتهاج از معدود شاعرانی است که غزل هایی شیوا ونزدیک  به سبک شاعران کلاسیک، به خصوص حافظ، دارد. پرسش بنیادین در این مقاله آن است که میان غزل های ابتهاج (زبرمتن)با غزل های حافظ (زیرمتن) چه نوع رابطه‎ی بینامتنی ای بسامد بیشتر دارد؟

    کلیدواژگان: حافظ، سایه، ترامتنیت، بینامتنیت، زیرمتن، زبرمتن، خوشه های تداعی گر
  • زهره رحیمی مهر*، زهرا دری صفحات 85-98

    سفرنامه‌‌‌‌ها در زمره‌ی یکی از بهترین گنجینه‌های فرهنگی و ادبی کشور‌ها هستند که به‎سان آیین‎های، نگرش‎های مرتبط با اوضاع اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، ادبی و دینی جامعه را به تصویرکشیده اند.سفرنامه‌ها، با هر شکل و هدفی که نگارش یافته‌، مورد توجه قرار گرفته‌اند، به ویژه سفرنامه‌هایی که از قلم سیاحان بزرگ و فرهیختگان ادب خلق شده باشند. در این میان سفرنامه‌های سرزمین وحی به صورت عام و خاص از دیدگاه‎های گوناگون حایز اهمیت به حساب می‎آیند ، رهاوردی که ادیبان و نویسندگان با ذوق کشورها وقایع سفر خویش را در آن نگاشته‎اند،از یک سو با مباحث عارفانه و دریافت‎های ذوقی مرتبط است و از سویی دیگر با دنیای ظاهر و تفاوت فرهنگ‎هاپیوند می‎خورد، بنا براین از هردو جهت شایسته‎ی بررسی است. این پژوهش در پی تجزیه و تحلیل و مقایسه‎ی دو سفرنامه‎ی حج از نگاه دو بانوی مسلمان است که یکی ازآنها غیرایرانی است.

    کلیدواژگان: سفرنامه حج، دوره ی معاصر، زن، دین، نگاه غربی
  • نزهت نوحی * صفحات 99-126

    مقاله حاضر در نگاهی  به شاهنامه با رویکرد «جهان وطنی ادبی» به بررسی ویژگی های این اثر سترگ و همخوانی آن با معیارهای جهان وطنانه ادبیات امروز دنیا می پردازد. بسیاری از نظریات جدید ملهم از تفکرات گذشته اندلذا «جهان وطنی ادبی» در سیر تکوینی خود ما را به دو تیوری متقدم یعنی «ادبیات جهان» و «ادبیات تطبیقی» رهنمون می سازد.که به مقتضای کنونی و شرایط خاص پیش روی ادبیات در عرصه «دهکده جهانی» به شکلی نوین باز مفهوم سازی و منجر به پدیده نوین «جهان وطنی ادبی» شده اند. آزمونی نو برای آثار فاخر ادبیات همچون شاهنامه که بار دیگر جایگاه خود را در شاکله اساسی ادبیات جهان محکم سازند.شاهنامه حایز این توانایی است تاجایگاه خود را در معیت شاهکارهای ماندگار ادبیات جهان حفظ کرده و درعرصه «دهکده جهانی» متناسب با معاییر جهان وطنی ادبی، مخاطبان را هوشمندانه به خویش خواند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات جهان، جهان وطنی ادبی، دهکده جهانی، شاهنامه فردوسی
  • عطاالله کوپال*، نیلوفر خسروی صفحات 127-153

    رمان تربیتی(Bildungstroman) ژانری از نگارش رمان است که در آن رشد شخصیت اصلی از کودکی تا بزرگسالی به تصویر کشیده می شود و در انتهای داستان،کودک ناپخته معمولا به انسانی دنیا دیده با جایگاه اجتماعی خوب تبدیل می شود. از ویژگی های بارز نوع کلاسیکاین ژانر؛ روایت خطی، تصویر کردن فراز و نشیب های زندگی شخصی کودکی که با بقیه هم سن و سال های خودش تفاوت دارد، تجربه ی معمولا دو گونه عشق: عشق سطحی و سپس عشق پایدار و واقعی و در ضمن، حضور یک راهنما در رمان است. در قرن بیستم، نوع روایت خطی این ژانر، دست‏خوش تغییر شد و علاوه بر آن زنان و دیگر اقلیت های نژادی، برداشت خاص خود را از این ژانر ارایه کردند. در حال حاضر این ژانر یکی از انواع روایت های محبوب برای نویسندگان زن به شمار می رود و آنها نوع جدید و زنانه ای از آن را استفاده می کنند. در این نوع روایت، تفاوت های زندگی و رشد زنان داستان های تربیتی نسبت به مردان مشخص می‏گردد و تفاوت دید آنها نسبت به خانواده و«دیگری» مطرح می شود. یکی از تفاوت های مطرح شده در این مورد،« وفاداری زنان نسبت به یکدیگر» است.

    کلیدواژگان: رمان تربیتی، موج سوم فمینیسم، نوشتار زنانه، وفاداری به زنان
  • نعیمه متوسلی*، مرضیه ندافی صفحات 154-178

    فرهنگ هر ملتی از مجموعه‎ای باورها و اعتقادات شکل گرفته است که به مرور زمان پدید آمده و یا از فرهنگ‌ها و ملل دیگر وام گرفته شده‎اند. در باورهای مردم ایران نیز به تبع دیگر ملل جهان، اعتقاداتی وجود دارند که‎ یا ریشه در فرهنگ اصیل ایرانی دارند و یا بر اثر تداخل اعتقادات ملل مختلف با فرهنگ ایرانی به وجود آمده‎اند. کشور ایران در سه دوره‎ی زمانی مختلف، مورد هجوم بیگانگان قرار گرفته و علاوه بر ویرانی‎ها و تلفات مادی و جانی بسیار، از لحاظ فرهنگی نیز تحت تاثیر بوده به طوری که بسیاری از اعتقادات ملل مهاجم، در فرهنگ نژاده‎ی ایرانی وارد شده است. یکی از باورهای غیر ایرانی، اعتقاد به نحوست جغد و منفور شدن این پرنده‎ی زیباست که در فرهنگ اصیل ایرانی، نه تنها گجسته نیست، بلکه مینوی هم هست. در این پژوهش، پس از بیان مختصری در مورد فرهنگ ایرانی و فرهنگ های دخیل و نحوه‎ی ورود آن‎ها در میان باورهای مردم ایران، به جغد و خجستگی و گجستگی باورهای مرتبط با این پرنده پرداخته شده و تاثیر این باورها در شاهنامه‌ی فردوسی، دیوان خاقانی، خمسه‌ی نظامی، کلیات سعدی و دیوان صایب، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و در پایان، نتیجه‌ی این پژوهش، رسیدن به اصل و ریشه‎ی اعتقاد ایرانی نسبت به خجستگی این پرنده و میزان تاثیر فرهنگ های دخیل است.

    کلیدواژگان: جغد، خجستگی و گجستگی، فردوسی، خاقانی، نظامی، سعدی، صائب
  • رقیه صدرایی * صفحات 179-199

    با بررسی داستان‌ها و افسانه‌ها در میان ملت‌های مختلف می‌توان به حضور عناصر و ویژگی‌های مشابهی دست یافت که هر یک از آن‌ها از زوایای مختلف قابل توجه و بررسی است. در این میان نام سیمرغ به عنوان یکی از نمادهای ادب پارسی در اساطیر و متون عرفانی امری قابل توجه است که در فرهنگ ایرانی به دوره پیش از اسلام می‌رسد. تجلی این پرنده نخستین بار در قلمرو حماسه و سپس در عرفان مشاهده شده و جلوه‌ای خاص به ادبیات حماسی و عرفانی بخشیده و نمود بارز این امر در آثار شعری فردوسی، عطار، مولوی، سعدی و حافظ به گونه‌ای خاص نمایان است. بطوریکه با بررسی سیمرغ در شاهنامه جلوه‌های ایزدی و اهریمنی آن و همچنین با تفحص در آثار عرفانی بعد روحانی آن مورد توجه قرار می‌گیرد که رموز جاودانگی، وحدت وجود و ذات مطلق را نمایان می‌سازد. با عنایت به آنچه ذکر شد در این مقاله بر آن شدم که ابعاد گوناگون وجود این مرغ اسطوره‌ای را با تکیه بر دو شاهکار عرفانی، مثنوی معنوی و منطق‌الطیر مورد مداقه قرار دهم که در وهله نخست به بررسی نقش اساطیری سیمرغ و سپس به جایگاه عرفانی آن با توجه به نمادها و ویژگی‌های منحصر به فرد این پرنده در آثار یاد شده خواهم پرداخت.

    کلیدواژگان: عطار، مولو، ی، عرفان اسطوره، سیمرغ، مثنوی معنوی، منطق الطیر
|
  • Azar Sajedi*, Ali Mohammad Moazzeni Pages 9-23

    There are different commentaries on Rumi’s Masnavi, each focusing on it from different pints of view such as literary aesthetics, mysticism, philosophy and subject matter. These various commentaries – including those by Reynold Nicholson, Jafar Shahidi, Mohammad Estelami and Karim Zamani – make their comparison and contrast inevitable. Despite their great affinity, they are different from each other considering their mystical interpretations, allusive references, religious credence, and vocabulary and verse variations. This article is to compare and contrast the commentaries on the second book of Masnavi.

    Keywords: Masnavi, commentary, Nicholson, Estelami, Shahidi, Zamani
  • Elham Adere*, Mir Jalal-al-Din Kazzazi Pages 25-52

    In the domain of Persian language lexicography is a significant category.  The 10tht and 11thh (AH) centuries were the golden period when great lexicographers, especially in India, composed and compiled dictionaries. One of those dictionaries is Abd-al-Rahim Ben Ahmad’s Kašf al-Loghāt wa’l-Estelāhāt</em> (Revealing [of the meaning] of words and terminology). A great Sufi, Abd-al-Rahim Ben Ahmad compiled his book in 673 chapters before 1017 (AH), most probably around the middle of the 16thh century. It uses a simple and scientific language and contains information in various subjects. This article first gives a brief history of lexicography and then reviews the life style and ideas of Abd-al-Rahim to study the structure, style and linguistic features of his dictionary.

    Keywords: Kašf al-Loghāt wa’l-Estelāhāt, lexicography, Terminology, Sufism, style, manuscript
  • Mozhgan Mahdavi *, Farhad Tahmasbi Pages 52-83

    Among the modern literary topics one is the intertextuality that explores the semantic, stylistic and sociological relations in literary works, as well as the course of cognitive grounds and their evolutions. According to the theory of intertextuality, no context is independent of other ones; contexts are interrelated and bound to the contexts before and after them. This article aims to study the intertextual relations between the sonnets of Hafiz and Houshang Ebtehaj aka Sayeh. From among the Iranian contemporary sonneteers Sayeh is closer to classic poets and to Hafez in specific, regarding his fluency and stylistic composition. The question here is the intertextual frequency between Sayeh’s sonnets and Hafiz’s.

    Keywords: hafiz, Sayeh t, ranstextuality, Intertextuality, hypotextuality, hypertextuality, associative clusters
  • Zohre Rahimi Mehr *, Zahra Dorri Pages 85-98

    The most valuable literary-cultural treasures of any country include travelogues. They reflect the viewpoints related to social, political, cultural, literary and religious functions of the society. Regardless of their form and purpose, travelogues are of great significance, especially the ones recorded by well-known itinerants and literary elite. Haj travelogues, however, are more important, since their recorders are literati who thrust into them their mystical and insightful impressions to reveal the outer world and its cultural differences. Now the present research tries to analyze and compare and contrast two Haj travelogues recorded by two Muslim – one Iranian and one non-Iranian – women.

    Keywords: Travelogue, haj, contemporary era, woman, Religion, western perspective
  • Nozzhat Noohi* Pages 99-126

    This essay aims at considering the characteristics of Shahnameh through a literary cosmopolitan approach. Since many new theories are inspired by antecedent ideas, we should bear in mind that literary cosmopolitanism leads us to two previous theories i.e. world literature and comparative literature. The new reality of global village has impressed literature as well and resulted in a kind of literary cosmopolitanism. It is a new practice for magnificent literary works to stabilize their place on the list of world literature masterpieces. Shahnameh is one of these masterpieces which have been preserved through the ages. Shahnameh closely matches with the criteria of literary cosmopolitanism and invites the readers all around the global village to intelligently read it

    Keywords: comparative literature, World Literature, literary cosmopolitanism, Global Village, Shahname
  • Ataollah Koopal*, Niloufar Khosravi Pages 127-153

    Bildungstroman, or coming-of-age novel, is a genre in which the life of a character is depicted from childhood to adulthood and in the end, the callow naïve child turns into an experienced mature person with a good social position. The important features of classical Bildungstroman are: chronological narration, depicting the ups and downs of a child’s personal life that has a special and unique personality in comparison to other children of his age, and experiencing two kinds of love; first a superficial one then an everlasting and real one. In the twentieth century the chronological narration of Bildungstroman novel underwent some changes; moreover, women as well as other racial minorities presented their own interpretations of it. Nowadays Bildungstroman is women’s favorite genre in writing novels and they create new feminine kinds of it. What can be seen in these feminine Bildungstromans, are the differences between women and men’s lives and the process of growing up and also their different perspectives toward family and “the other”. One of these differences is “women’s loyalty to other women.

    Keywords: Bildungstroman novel, third wave feminism, feminine writing, female loyalty
  • Naeimeh Motevaseli*, Marzieh Nadafi Pages 154-178

    The culture of a nation is formed by a set of beliefs and convictions, which have emerged gradually or have been borrowed from other cultures and nations. In the ethos of the Iranian people, as well as the other nations, there are beliefs that have origins in Iranian culture or are the outcome of interaction of different cultures with the Iranian culture. Iran has been invaded three times in different periods, and in addition to the vast destructions and losses, has been culturally influenced by so many subduing beliefs. One of the non-Iranian beliefs is to consider the owl as an ominous and hated animal despite its being beautiful and heavenly auspicious in Iranian culture. In this study, after a brief introduction about Iranian culture and the influence of foreign cultures on it, the focus shifts to the owl and the common belief in its auspiciousness and ominousness. Then the impact of these beliefs have been discussed in the works of Ferdowsi, Khaqani, Nezami, Sa'adi and Sa’eb, and in the end, the origins of Iranian's belief as to consider the owl an auspicious bird is explored.

    Keywords: owl, auspiciousness, ominousness, Ferdowsi, Khaqani, Nezami, Sa'adi, Sa’eb
  • Roghayeh Sadraie* Pages 179-199

    By means of an examination of tales and legends among different nations, one can find out about similar elements and characteristics that are liable to be studied from different perspectives. Simorgh, as one of the recurrent emblems in Persian literary works, is noteworthy and its presence in Iranian culture dates back to pre-Islamic era. The first presence of this legendary bird had been in epic and then in mystic literature of Iran, and poets such as Ferdowsi, Attar, Rumi, Sa’adi and Hafez have depicted it in their works. In Shahnameh it has a divine-demonic, and in later mystic works it has a spiritual manifestation that reveals such mysteries as immortality, existence unity, and absolute essence. With respect to what already mentioned, this article aims at exploring the different aspects of this mythical bird through studying two Persian masterpieces – Masnavi and Conference of Birds – to reveal its mythical and mystical character.

    Keywords: Attar, Rumi, mysticism, Simorgh, Masnavi, Conference of Birds