فهرست مطالب

علوم حدیث - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1399)

فصلنامه علوم حدیث
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پوران میرزایی* صفحات 3-24

    از جمله روایات مشکل در حوزه توحید, پاسخ معصوم علیه السلام به سوال از جا شدن دنیا در تخم مرغ، بدون تغییر حجم طرفین است که پی آورد آن مواجهه با دو مشکل اساسی است: یکی ممکن دانستن امر محال عقلی با تمثیل از جا شدن تصویر اجسام در چشم، که از نظر محتوایی با اصل سوال هم خوان نیست؛ دوم تعارض و دوگانگی در پاسخ به یک سوال واحد. پژوهش حاضر با روش توصیفی استنتاجی به تحلیل  این احادیث پرداخته و دریافته است که دانشوران، تنها دلالت ظاهری روایاتی را می پذیرند که این امر را محال شمرده اند و روایاتی که با تمثیل مجازی از جا شدن دنیا در چشم، به حل مسئله پرداخته اند را، تاویل و یا انکار می کنند. در مقابل روایاتی که بر ممکن بودن این امر، با ایجاد تغییر در طرفین دلالت دارند بدون اظهارنظر باقی مانده اند که امروزه با نظریه های «هولوگرافیک» و «حذف فضای خالی اتم» در دانش فیزیک، می توان خوانشی جدید از آنها ارایه کرد، به گونه ای که ظاهر بعید این روایات را ممکن جلوه دهد و راه حلی برای رفع تعارض به شمار آید.

    کلیدواژگان: دنیا، تخم مرغ، هولوگرافیک، حذف فضای خالی اتم، اختلاف الحدیث، مشکل الحدیث
  • سعید رهایی، محمد قربانی* صفحات 25-47

    برخی احادیث، محتوایی بحث برانگیز و دیرفهم داشته و در زمره «مشکل الحدیث» جای دارند و تلاش برای فهم صحیح آنها با رویکردهای متفاوتی همراه است. یکی از آنها، حدیث بریدن گوشت و پوست بدن یا لباس در برخورد با ادرار، میان بنی اسراییل است. این روایت با الفاظی متفاوت اما با مفهومی تقریبا متحد در کتب روایی شیعه و سنی نقل شده است. نظرها پیرامون این حدیث را می توان به سه دسته عمده پذیرش، انکار و توقف تقسیم نمود. تحقیق حاضر ضمن نقل و نقد آنها، متمایل به حمل حدیث بر معنای مجازی است تا مبالغه در مشقت طهارت در میان بنی اسراییل را برساند.

    کلیدواژگان: بریدن بدن و لباس، تکلیف شاق، حدیث جعلی، مشکل الحدیث، حدیث مقراض، حکم تطهیر ادرار، شریعت یهود
  • فاطمه دست رنج، علیرضا طبیبی*، محمد دهقانی صفحات 48-72

    «معجزه» از مباحث مهم علوم قرآنی است که همواره کانون توجه عالمان دینی و متالهان بوده و تفسیرهای مختلفی از حیث مفهوم، شروط و امکان تحقق آن مطرح است. لذا با عنایت به عدم کاربرد این واژه در قرآن و اختلاف نظر در مورد استعمال آن در لسان احادیث، بحث در کیفیت پیدایش اندیشه ی اعجاز و استعمال واژه ی معجزه، ضرورتی انکار ناپذیر است. این مقاله با روش تاریخ گذاری تحلیلی متن و إسناد، روایات حاوی کلمه ی «معجزه» را بررسی نموده است. تاریخ گذاری متن، حاکی از وجود تفاوت هایی در تحریرهای گوناگون روایات است و تاریخ گذاری سندی نشان می دهد «شیخ صدوق» به عنوان «حلقه ی مشترک» روایات «معجزه»، این کلمه را در کتب حدیثی خود آورده است. تاریخ گذاری ترکیبی متن و إسناد نیز حاکی از آن است که نمی توان ایمه(ع) را ایده پرداز اصطلاح «معجزه» دانست، لذا ایشان به تاسی از قرآن، در احادیث گوناگونی واژه های «آیات، بینات و براهین» را در این زمینه بکار برده اند.

    کلیدواژگان: تاریخ گذاری، روایت، معجزه
  • علی آهنگ، احمد ربانی خواه *، مهدی آریان فر صفحات 73-100

    روایت «لاتجتمع امتی علی الضلاله» که از طریق جوامع حدیثی اهل سنت نقل و انتشار یافته امروزه به عنوان سند اجماع فقهی در کنار کتاب و سنت و قیاس به کار می رود و از دیرباز سند رسمی مشروعیت عملکرد صحابه، به ویژه خلفای پس از پیامبر (ص) بوده است. دانشمندان اهل سنت در مناقشات کلامی همواره از این روایت برای ابطال احتجاجات دانشمندان شیعی سود برده اند. این روایت به برخی از جوامع حدیثی متاخر شیعه نیز راه یافته است. در این مقاله با بررسی سندی روایت مزبور ضعیف بودن طرق مختلف نقل اثبات شده و با نگاه تاریخی و دلالی متن روایت، نه تنها مفید مفهوم اجماع و حقانیت آن دانسته نشده، که با وجود اضطراب و گونه گونی متن، احتمال تصحیف یا جعل آن با وجود انگیزه های سیاسی برداشت شده است.

    کلیدواژگان: عدم اجماع، ضلالت امت، جعل و تحریف، تحلیل تاریخی، مجادلات کلامی
  • سید حسن بطحائی، علی عظیمی شندآبادی*، رجب اکبرزاده صفحات 101-123

    خداباوری در غالب انسانها بر اساس فطرت و عقل و آموزه های ادیان الهی، همواره بوده است. عده ای با این باور که اعتقاد به خدا ریشه در ترس، جهل و یا وهم داشته، راه الحاد را در پیش گرفته اند. در این میان ریچارد داوکینز زیست شناس معاصر، اعتقاد به وجود خدا و امر ماورای طبیعت را یک پندار و توهم می داند. پرسش اساسی پژوهش حاضر این است که اصولا چه عواملی موجب سوق داوکینز به این رویکرد شده است و از نظر حدیثی چه نقدی بر آن وارد است؟ با وجود دلایل و شواهد عقلی و نقلی، چگونه اصل وجود خدا، یک پندار تلقی می شود؟ ادعای تبیین ناپذیری خدا، ادعای فقدان شواهد کافی بر وجود خدا و پندار شرور و کاستی در جهان، از جمله عوامل گرایش وی به این مساله است که در این پژوهش با توجه به دلایل و شواهد عقلی و نقلی و با روش تحلیلی انتقادی در پردازش داده ها، مشخص می گردد که هیچ یک از این ادعاها نمی تواند موجب الحاد شود. بر اساس متون حدیثی، خدا از آن جهت اثبات می شود که فاقد تبیین تجربی و شواهد حسی است. بررسی و نقد ادعاهای داوکینز در کتاب «پندار خدا» و بر اساس آیات قرآن بویژه روایات معصومان از نویافته های این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: داوکینز، الحاد، تبیین پذیری خدا، شواهد بر غیب، شرور، متون حدیثی وکلام نقلی
  • فریبا رضازاده کهنکی*، زینب سادات حسینی، مهدی تقی زاده طبری صفحات 124-146

    بی تردید، مباحث رجالی سهم بسزایی در اعتبارسنجی روایات دارند، اما اختلاف دیدگاه های عالمان در برداشت از تعابیر رجالیان متقدم، گاه نیل به حقیقت را دشوار ساخته است. تبیین اندیشه های رجالی شیخ محمد عاملی نواده شهید ثانی که از مدققان فن است، می تواند در این زمینه راهگشا باشد. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی، به تبیین برخی دیدگاه های خاص وی در حوزه اعتبارسنجی روایات و علم رجال می پردازد. بنا به یافته های پژوهش، شیخ عاملی توصیفاتی را که در کتب رجالی متقدم، ذیل نام راوی فرعی مطرح شده، به راوی اصلی برمی گرداند؛ طرق شیخ طوسی به احمد بن محمد اشعری را معتبر می داند؛ وکالت را فقط در شرایط خاص دال بر وثاقت وکیل دانسته، درحالی که برای متاخران، احراز این شرایط اغلب امکان پذیر نیست؛ قایل به تفصیل در معنای «خیر» شده و آن را مفید مدح می داند؛ همچنین، با اقامه شواهد و مدارک، استثنایات ابن ولید را در نوادر الحکمه موجب قدح راوی نمی انگارد؛ که دو دیدگاه آخر ایشان قابل نقد هستند.

    کلیدواژگان: راوی ضمنی، وکیل امام، استقصاء الاعتبار، طرق شیخ طوسی، استثنائات ابن ولید، تاریخ گذاری، روایت، معجزه
  • محمدعلی موحدی *، محمدحسین حشمت پور صفحات 147-171

    فزاری، محدث سده ی سوم بغداد، جایگاه قابل اعتنایی در انتقال میراث حدیثی امامیه به سایر مدارس آن دوران، در مباحث کلامی، به ویژه در مساله مهدویت و غیبت دارد. وی از سوی پاره ای از رجالیان متقدم به کذب و غلو متهم شده و استثنای او از اسانید نوادر الحکمه، در کنار معضلات دیگر، قول به ضعف او را شهرت بخشیده است. این امر در حالی است که او از توثیقات عام و خاص قابل اعتنایی نیز بهره مند است. همین تشتت آراء درباره ی او، و اهمیت گزارش های فزاری در مباحث کلامی، شناخت دقیق تر شخصیت رجالی او را ضرورت می بخشد. ناتمامی قریب به اتفاق ادله ی ضعف او، در کنار شواهد دردسترس از صحت مذهب و حسن حال وی، قول به ضعف او را با انصراف جدی همراه می کند. کثرت روایت اجلای امامیه از او در کنار توثیق مباشران وی و آگاهی معدل از تضعیفات مربوط به او، قول به وثاقت او را رجحان می دهد.

    کلیدواژگان: جعفر بن محمد بن مالک، فزاری، جرح و تعدیل، میراث حدیثی مهدویت
|
  • Pouran Mirzaei* Pages 3-24

    One of the complicated traditions in the field of God's unicity is the response of the InfallibleImams to the question whether or not the world can be inserted into an egg with no change in thevolume of either of them. It is followed by two basic problems: first,to consider an intellectuallyimpossible issue by the analogy of insertion of the image of things in the eye,which is notcongruous with the mere question,second,the contradiction,duality when responding the samequestion. Having applied a descriptive-deductive method,the present article has analyzed thesehadiths,has found out that the scholars accept merely the apparent denotation of certaintraditions,have deemed this issue impossible. They either interpret or deny the traditions thathave solved the problem by the metaphorical allegory of insertion of the world in the eye. On thecontrary,they have no comments when facing the traditions that denote the feasibility of this issueby means of making changes in the two sides (i.e. eye,world). Today by means of the theoriesof "holography","removal of the free space of an atom" in physics a new version of thesetraditions can be presented,so that the improbable denotation of these traditions can be manifestedas possible,this version can be considered as a solution to remove this contradiction.

    Keywords: world, egg, holographic, removal of the free space within an atom, ikhtilāf al-hadith, mushkil al-ḥadīth
  • Sa'eed Rahaei, Muhammad Qorbani* Pages 25-47

    Certain hadiths have a controversial content which is hardly understood. They are categorized as mushkil al-hadīth (hadith containing difficult words or meanings) and the attempt to understand them in a correct way is associated with different approaches. One of these hadiths is the one denoting that in the eyes of the Children of Israel (Banī Isrā'īl) the flesh, skin or clothes when contaminated with urine should be cut off. This tradition has been mentioned in Shi'a and Sunni hadith collections with different words but with almost the same concept. The opinions about this hadith can be classified in the three major groups of acceptance, rejection and suspension of decision (tawaqquf). Having quoted and criticized these opinions the present study is inclined to attribute the concept of this hadith as a metaphorical meaning denoting the exaggeration of the hardship of purification among the Children of Israel.

    Keywords: Cutting off the flesh, clothes, burdensome obligation, forged hadith, mushkil alhadīth, the Hadith of Miqrāḍ, rule of purification of a thing contaminated with urine, Judaism
  • Fatemeh Dastranj, Alireza Tabibi*, Muhammad Dehqani Pages 48-72

    Mu`jizah (miracle) is one of the major subjects of Qur'anic sciences that has permanently received the attention of scholars and theologians. Different interpretations from the aspects of conditions and possibility of its occurrence are laid on the carpet. Since this term has not occurred in the Qur'an, and that a diversity of opinions about its application in the hadith literature exists, it is an inevitable necessity to discuss the quality of emergence of the thought of i`jāz (inimitability), and the application of the term mu`jizah (miracle). Having applied the method of analytical dating of text and isnad, this article has investigated the traditions in which the term mu`jizah is contained. Dating the text suggests differences in various editions of the traditions. The isnad-oriented dating indicates that Shaykh Ṣadūq, as a common link of the traditions of miracle, has mentioned this term in his hadith works. Similarly, the combined dating of text and isnad suggests that one cannot consider the Infallible Imams as the theoreticians of the term mu`jizah. Therefore, having patterned on the Qur'an, they have used in different hadiths the words āyāt bayyināt (manifest signs) and barāhīn (proofs) in this field.

    Keywords: dating, tradition, miracle
  • Ali Ahang, Ahmad Rabbani-khah*, Mahdi Ariyan-far Pages 73-100

    The tradition "My community do not agree on misguiding" (lā-tajtami`u ummatī `alā al-ḍalālah) that has been transmitted and published by means of Sunni hadith collections, is used today as the evidence of jurisprudential consensus along with the Book, the Sunnah and the judicial reasoning by analogy (qiās). It has been deemed for long the official evidence for legitimacy of the performance of the companions, particularly the caliphs after the Prophet (ṣ.`a.w.). The Sunni scholars have permanently used this tradition in their theological disputations to refute the argumentations of the Shi'a scholars. This tradition has also crept in some of later Shi'a hadith collections. Having studied the isnad of the above tradition this article has proved the weakness of its different transmission paths (ṭuruq). Taking the historical view and the denotation of the tradition text into consideration, not only it is not deemed that this tradition denotes the concept and legitimacy of ijmā`, but also the misreading (taṣḥīf) or forgery due to political motivations is understood.

    Keywords: lack of consensus, misguidance of the community, forgery, distortion, historicalanalysis, theological disputations
  • Seyyed Hasan Bat-haei, Ali Azimi Shandabadi*, Rajab Akbarzadeh Pages 101-123

    According to the nature, intellect and teachings of the revealed religions, theism has always existed among most of the human beings. Some people believe that the belief in God originates from fear, ignorance or delusion, and thus they have become atheists. Among them Richard Dawkins, the contemporary biologist, considers the belief in God and supernatural affairs as a delusion. The main question of the present study is ' What factors have basically caused Dawkins to be inclined towards such an approach, and what criticism may be made against it from a hadith-oriented point of view?' 'Despite the rational and transmitted evidences how can the mere existence of God be considered as a delusion?' The claim of inexplicability of God, lack of adequate evidences for His existence, and the delusion that evils and defects exist in the world are among the factors for Dawkins' inclination to this issue. Considering the rational and transmitted evidences and by means of an analytic-critical method in data processing, it is made clear in the present study that none of these claims can cause atheism. Based on hadith literature God is proved from the dimension that is free from experimental explanations and perceptive evidences. The analysis on and criticism against Dawkins' claims in the book "The God Delusion" on the basis of Qur'anic verses and particularly the traditions narrated from the Infallibles are among the new findings of this study.

    Keywords: Dawkins, atheism, explicability of God, evidence for the Unseen, evils, hadithliterature, transmitted scholastic theology
  • Fariba Rezazadeh Kahangui*, Zaynabos-sadat Husayni, Mahdi Taqi-zadeh Tabari Pages 124-146

    No doubt Rijal-oriented discussions make remarkable contribution to evaluation (and credit assessment) of traditions. However, diversity of opinions of the scholars in understanding the expressions of the earlier Rijal experts occasionally makes it difficult to attain the truth. Explanation of the Rijal-oriented thoughts of Shaykh Muhammad `Āmilī, the grandson of the Second Martyr (al-Shahīd al-Thānī) who is a scrutinizer in this filed, can cause to resolve the problem. Having applied a descriptive-analytical method the present article explains some of his specific viewpoints in the filed of evaluation of traditions, as well as the Rijal science. According to the findings of this study, Shaykh `Āmilī returns the descriptions mentioned under the name of a subordinate narrator in the early Rijal works to the main narrator. He deems the transmission paths (ṭuruq) of Shaykh Ṭūsī to Ahmad ibn Muhammad Ash'arī valid. He maintains that only in specific conditions the procuration (wikālah) denotes the reliability of the procurator (wakīl), while it is impossible for the later scholars in most of the cases to ascertain these conditions. He is of the opinion that the term khayr signifies different meanings and that it implies praise (for the narrator). Having adduced evidences, the also maintains that Ibn Walīd's exceptions in his Nawādir alḤikmah do not cause any harm (qadḥ) against the narrator. Of course, his last two viewpoints are worthy of criticism.

    Keywords: implicit narrator (rāwī ḍimnī), the Imam's procurator (wakīl), Istiqṣā' al-I`tibār, ṭuruq(transmission paths) of Shaykh Ṭūsī, Ibn Walīd's exceptions
  • Muhammad Ali Movahhedi*, Muhammad Husayn Heshmatpour Pages 147-171

    Al-Fazārī, the traditionist of the third/ninth century in Baghdad, enjoys a position worthy of heeding in transmission of the Imāmī hadith heritage to other hadith schools of that era, in the field of Islamic scholastic theological discussions, particularly, in the issue of Mahdi'ism and Occultation. He has been accused of falsehood (kidhb) and extremism (ghuluww) by some of early Rijal experts. His exclusion from the isnads of Nawādir al-Ḥikmah along with other problems, has made the idea of his weakness well-known, while he enjoys general and specific authentications which are worthy of heeding. This very diversity of opinions about him as well as the importance of alFazārī's reports in theological discussions, make it necessary to understand his Rijal-oriented character more precisely. Imperfection of almost all evidences for his weakness, along with available proofs denoting the validity of his denomination, and the goodness of his behavior seriously questions the opinion of his weakness. Plethora of the prominent Imāmī scholars' narrations from him along with authentication of his representatives as well as the awareness of those who have authenticated him of the opinions about his weakness, altogether make it preferable to maintain he is reliable.

    Keywords: Ja`far ibn Muhammad ibn Mālik al-Fazārī, discrediting, accrediting (al-jarḥ wa alta`dīl), hadith-oriented heritage of Mahdi'ism (messianism)