فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت دولتی ایران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانائی فرد* صفحه 0
  • اکبر شریعت نیا*، حبیب الله طاهرپور کلانتری، علی جهانگیری، مهدی رسولی قهرودی صفحات 1-40
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ویژگی های ساختاری هییت مدیره بر کیفیت فرایندهای هییت مدیره شرکت های دولتی انجام شده و در آن اندازه، استقلال، ساختار رهبری و تنوع هییت مدیره به عنوان سازوکارهای مطرح در حاکمیت شرکتی مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این، نفوذ دولتمردان به عنوان شاخصی جدید در تهدید استقلال هییت مدیره شرکت های دولتی نیز مورد بررسی قرار گرفت. به دلیل محدودیت همکاری شرکت های دولتی از حیث محرمانگی اطلاعات، نمونه گیری تحقیق بر اساس نمونه گیری در دسترس انجام شد و از میان 265 شرکت دولتی، 127 شرکت مورد مطالعه قرار گرفت. برای اندازه گیری تعارض شناختی هییت مدیره، از پرسشنامه معتبر تعارض شناختی چینگ هوآت (2004)، و برای سنجش فرایندهای «انسجام هییت مدیره»، «هنجارهای تلاش» و «بکارگیری مهارت ها و دانش»، سه پرسشنامه محقق ساخته با لحاظ پرسشنامه های تحقیقات پیشین و نظر خبرگان طراحی شد. علاوه بر این برای تحلیل داده ها، از مدل معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که فرایندهای گروهی تصمیم گیری هییت مدیره شرکت های دولتی، با بزرگی هییت مدیره تحت تاثیر قرار می گیرد؛ به عبارت دقیق تر، اندازه هییت مدیره بر سه فرایند انسجام، هنجارهای تلاش و بکارگیری مهارت ها و دانش هییت مدیره تاثیر منفی گذاشته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد هم زمانی نقش مدیرعامل و رییس هییت مدیره می تواند فرایند بکارگیری مهارت ها و دانش را تقویت کند. همچنین مشاهده شد که تنوع هییت مدیره با سه شاخص تنوع «سنی»، «رشته تحصیلی اعضا» و «زمینه تخصصی حرفه ای» بر تمامی فرایندهای هییت مدیره تاثیر قوی داشته است. با توجه به نتایج این پژوهش، اثر شاخص تنوع سنی با بار عاملی منفی و اثر دو شاخص تنوع رشته تحصیلی و زمینه تخصصی حرفه ای با بار عاملی مثبت تایید شد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ویژگی های ساختاری، فرایندهای هیئت مدیره، شرکت های دولتی
  • حسن عابدی جعفری، مسعود بنافی*، اکرم دستیاری صفحات 41-71

    برکشی پاسخ های مناسب و درخور از نصوص و اندیشه اسلامی برای سوالات برخاسته از دانش و کنش مدیریت به تولید آثاری منجر شده است که در جامعه دانشگاهی و حوزوی کشور در قالب مدیریت اسلامی شناخته می شود. هرچند که ارزش های انقلاب اسلامی ایران در عرصه مدیریت کشور به طور کامل متجلی نشده است، ولی روند رو به رشد آثار منتشرشده در زمینه مدیریت اسلامی در کشور از ابتدای وقوع انقلاب امری محسوس بوده است؛ مدعایی که نیازمند بررسی دقیق و موشکافانه است. این مطالعه در ادامه پژوهشی است که پیش از این با عنوان «مدیریت اسلامی در ایران: بسترها و پیدایش» به رشته تحریر درآمده است و حلقه دوم زنجیره آن را شکل می دهد. هدف این پژوهش، بازنمایی تلاش های انجام شده در دهه دوم انقلاب اسلامی در کشور (سال های 1368 الی 1377) است و با استفاده از گونه ای از فراتحلیل مطالعات انجام شده در زمینه مدیریت اسلامی را بررسی و دسته بندی کرده است. جامعه آماری این پژوهش منابع موجود مدیریت اسلامی در دهه دوم است. پژوهش های انبوهشی یکی از رویکردهای مرسوم برای تولید علم به شمار می رود. این پژوهش با احصای آثار منتشرشده در این حیطه و تجزیه وتحلیل آن ها به این نتیجه رسیده است که در این دوره محتوای عمده آثار معطوف به جنبه های ترویجی و مبنایی مدیریت اسلامی در جامعه بوده و کمتر به حل مسایل مستحدثه جامعه بر اساس مدیریت اسلامی و بر مبنای روش شناسی های متقن توجه داشته است. بر این اساس می توان گفت این دوره، دوره تثبیت مدیریت اسلامی در کشور بوده و به تدریج افراد دانشگاهی عهده دار تبیین این حوزه شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، ایران، چالش ها، دستاوردها، دهه دوم انقلاب اسلامی
  • ایمان حکیمی* صفحات 73-99

    مطالعه حاضر علاوه بر بررسی اینکه آیا ادراک کارکنان از سبک تحول گرای مدیران بر مزایای سرمایه انسانی تاثیر مثبتی دارد خیر، نقش میانجی یا تعدیل گر فرهنگ سازمانی نوآورانه را در رابطه فوق واکاوی می کند. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را 1400 نفر از کارکنان شاغل در نواحی نه گانه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی استان کرمان در شش ماهه اول سال 1397 تشکیل می دهند که 260 نفر از آن ها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد است. برای تایید پایایی پرسشنامه ها از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که مقدار آن ها برای هر سه پرسشنامه بالاتر از 8/0 بود. مقادیر به دست آمده برای روایی همگرا نیز نشان دهنده روایی پرسشنامه ها بود. نتایج تحلیل داده های گردآوری شده با نرم افزارهای SPSS و PLS نشان داد سبک رهبری تحول گرا به طور مستقیم (با شدت تاثیر 47/0) و به طور غیرمستقیم (با شدت تاثیر 73/0) از طریق فرهنگ سازمانی نوآورانه، برای اثرگذاری بر درک مزایای سرمایه انسانی در کارکنان جامعه هدف پتانسیل زیادی دارد. در راستای کاوش نقش فرهنگ، نتایج آزمون سوبل میانجی گری نسبی فرهنگ نوآورانه را در ارتباط مذکور با شدت 38/0 تایید کرد. این بدان معنی است که با توجه به آماره VAF، تقریبا 40 درصد از اثر کل رهبری تحولی بر توسعه سرمایه انسانی را متغیر میانجی فرهنگ نوآورانه به صورت غیرمستقیم تبیین می کند. درنهایت، علی رغم تفاوت معنادار آثار مستقیم و غیرمستقیم رهبری تحولی بر سرمایه انسانی از طریق فرهنگ نوآورانه، یافته های پژوهش از عدم تایید نقش تعدیل گر فرهنگ نوآورانه در این ارتباط حکایت دارد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، سرمایه انسانی، فرهنگ سازمانی نوآورانه، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی
  • غزاله طاهری عطار، معین پوراحمدی*، قاسمعلی جمالی صفحات 101-135

    هدف از این پژوهش، تبیین و اولویت بندی موانع تاثیرگذار بر بازدارندگی اجرای خط مشی های خصوصی سازی در ایراناست. نخست با مرور مبانی نظری، مطالعات تطبیقی و انجام مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با افراد خبره، اطلاعات اولیه گردآوری و سپس با استفاده از تحلیل مضمون، موانع اجرای خط مشی های خصوصی سازی شناسایی، کدگذاری و تجزیه و تحلیل شد. پس از شناسایی موانع، متغیرهای به دست آمده در قالب 14 تم اصلی و 92 تم فرعی رتبه بندی شدند. به منظور رتبه بندی، ابتدا موانع از طریق جامعه آماری که 55 نفر از متخصصان و کارشناسان بخش خصوصی و خبرگان دانشگاهی بودند، به صورت تصادفی انتخاب شدند، سپس با استفاده از ماتریس مقایسه های زوجی و به کمک تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، رتبه بندی شدند. معیارهای اصلی به ترتیب اولویت سطوح؛ ضعف ساختاری و قدرت و انگیزه کم بخش خصوصی (0.13)، حمایت و پشتیبانی مالی ضعیف از بخش خصوصی (0.119)، هم راستایی پایین تصمیمات و اقدامات نهادهای مسیول (0.114)، فقدان دیدگاه آینده نگرانه (0.105)، بی انضباطی سیاست های مالی دولت (0.097)، فعالیت و سیطره شبه دولتی ها در اقتصاد (0.084)، محیط غیررقابتی اقتصاد ملی (0.076)، دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد (0.068)، تدوین و اجرای نامناسب قوانین و مقررات (0.056)، سازوکار ناکارامد و غیراصولی واگذاری (0.042)، ضعف سازوکار ارزیابی (0.031)، سازوکار نامناسب عرضه و تقاضای سهام (0.028)، ضعف های فرهنگی (0.02)، ضعف های روانشناختی (0.01) و زیرمعیارها نیز به ترتیب اولویت در جداول مرتبط تشخیص داده شد. در نتیجه، اجرای ناقص، غیرعلمی و سیاست زده خصوصی سازی در ایران، سبب شده که با وجود تلاش های بسیار، مزایای آن برای کشور کاهش و مضررات آن تشدید شود.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، بازدارندگی خطمشی، خصوصی سازی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تحلیل مضمون
  • سمیه بخشنده، حیدر احمدی*، اسماعیل شعبانی صفحات 137-155

    تحلیل روایت روشی کیفی است که از آن برای معناسازی و تفسیر معنا استفاده می شود. هرچند برخی از تحقیقات بر اهمیت استفاده از این روش تاکید داشته اند، اما هیچ یک از آن ها به طور دقیق و تفصیلی به حوزه های کاربردی این روش در سازمان اشاره نکرده اند. این پژوهش در تلاش است تا با بهره گیری از روش علمی فهم عمیق تری از این موضوع ارایه کند. پژوهش حاضر از نوع کیفی، به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نظر افق زمانی، پژوهشی مقطعی است که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و مصاحبه عمیق با ده نفر از خبرگان و مدیران منابع انسانی انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل محتوای کیفی عرفی و نسخه 10 نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل روایت در حوزه های مدیریت دانش در مدیریت تغییر، مدیریت فرهنگ سازمانی، مدیریت ارتباطات سازمانی، مدیریت رفتار کارکنان و مدیریت توسعه منابع انسانی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل روایت، حوزه های کاربردی در سازمان، تحلیل محتوای کیفی عرفی
  • وحیده علیپور*، عاطفه مهری بازقلعه، حاتم نیکخو صفحات 157-173

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد سرمایه فکری بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی عوامل انسانی است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و در دسته پژوهش های توصیفی قرار می گیرد. این مقاله، تحقیق هابتور را در مورد رابطه بین سرمایه فکری و عملکرد شرکت توسعه می دهد. این پژوهش به روش پیمایشی و مبتنی بر ابزار پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 938/0 اجرا شده است. جامعه هدف این مطالعه مدیران، کارشناسان و کارمندان شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین است که با عملکرد سازمان و سرمایه فکری آشنایی دارند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد و در مجموع، 150 پرسشنامه تکمیل و تحلیل شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، با تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SmartPLS انجام گرفت. نتایج نشان می دهد، سرمایه فکری و به طور دقیق تر سرمایه های انسانی، رابطه ای و سازمانی، در بررسی جداگانه و مستقل از یکدیگر، رابطه معناداری با عملکرد دارند، و به ترتیب سرمایه ساختاری با ضریب مسیر 483/0، سرمایه رابطه ای با ضریب مسیر 434/0 و سرمایه انسانی با ضریب مسیر 315/0، بیشترین تاثیرگذاری را بر عملکرد سازمانی داشته اند. تحقیق حاضر نشان داد که سرمایه فکری و ابعاد آن، تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد سازمان دارد. نتایج این پژوهش، جایگاه سرمایه فکری و ابعاد سه گانه آن را برای برنامه ریزی طرح های ارتقای عملکرد از طریق توسعه عوامل انسانی، تبیین کرده و برای مدیران شرکت توزیع برق، مبانی تجربی ارزشمندی را فراهم ساخته است.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، عملکرد سازمانی
|
  • Akbar Shariatnia *, Habibollah Taherpour Kalantary, Ali Jahangiri, Mehdi Rasouli Ghahroudi Pages 1-40
    The purpose of this study is to investigate the impact of the structural characteristics of the board on board processes in State-owned companies. In this research, the size of board, board independence, leadership structure and board diversity as mechanisms of corporate governance were studied. As well, the influence of politicians as a new factor that threatens the independence of the board of state-owned companies was examined. Due to information confidentiality restrictions, many government companies did not agree to participate in the study; therefore, the research sample was selected based on available sampling. Finally, 127 out of 265 companies were surveyed. Three researcher-made questionnaires and one standard questionnaire, Ong Chin Huat, were used to measure board processes. Structural equation modeling (SEM) and smart PLS software were used for data analysis. The results indicate that board decision-making processes are affected by board size. More precisely, the size of the board has negatively affects the three processes of coherence, norms of effort and application of skills and knowledge of the board. On the other hand, the role duality of CEO has a positive impact on applying skills and knowledge process. Moreover, the board diversity with three diversity index; age, field of study, and professional background of board members has a significant positive impact on all board processes. According to results, the effect of age diversity index with negative factor loading, and the effect of diversity of field of study and professional field with positive factor loading were confirmed.
    Keywords: Corporate Governance, Structural characteristics, Board Processes, State-owned Company
  • Hassan Abedi Jafari, Masoud Banafi *, Akram Dastyari Pages 41-71

    Extracting decent responses from Islamic scriptures and thoughts for questions arisen from management act and knowledge have led to production of works recognized as Islamic Management among academic and Howza societies. Although the values of the Islamic Revolution of Iran have not been fully elucidated in managerial system of the country, the growing trend of published works in Islamic management has been prominent since the beginning of the revolution, a claim which should be scrutinized. This study follows the research already done titled "Islamic Management in Iran: Contexts and Emergence" and is the second ring of its chain. The aim of this research is to represent the efforts made in the second decade of the Islamic Revolution of Iran (from 1989 to 1999) and examines and classifies all studies of Islamic management during that era in the country, utilizing a model of meta-analysis. The statistical population of this research is all sources of Islamic management. Cumulative studies are one of the common approaches for scientific research. Enumerating and analyzing related researches, this study concludes that the content of majority of works focused on basic and promulgating aspects of Islamic management rather than resolving new issues based on Islamic management and rigorous methodologies. Hence, this era of Islamic management studies is considered the stabilization period and academicians gradually undertook the responsibility of explanation.

    Keywords: Islamic management, Iran, Challenges, Outcomes, Second Era of the Islamic Revolution
  • Iman Hakimi * Pages 73-99

    In addition to examining whether employees' perceptions of managers transformational style positively affect the benefits of human capital, this study examines the mediating or moderating role of innovative organizational culture in the above-mentioned relationship. The research method is descriptive-correlational. The research population is composed of 1400 employees of National Oil Refining and Distribution Company in nine areas of Kerman province at the last six months of 2017; which 260 were selected by multistage cluster sampling. Standard questionnaires were used for data collection. Cronbach's alpha and composite reliability were used to confirm the reliability of the questionnaires, which their value were higher than 0.8 for all three questionnaires. The values obtained for convergent validity also indicated the validity of the questionnaires.The results of analysis of data collected with SPSS and PLS software show that transformational leadership style, directly (with impact intensity of .47) and indirectly (with impact intensity of .73) through innovative organizational culture, has a significant potential to influence the understanding of human capital benefits among targeted community employees. In order to explore the role of culture, the results of the Sobel test confirmed the relative mediation of innovative culture in the above-mentioned relationship with an intensity of 0.38. This means that, according to VAF index, approximately 40 percent of the total impact of transformational leadership on human capital development is indirectly explained by the mediating variable of innovative culture.Finally, despite the significant difference between the direct and indirect effects of the transformational leadership on human capital through innovative culture, the findings of the study indicate that there is no confirmation of the moderating role of innovative culture in this connection.

    Keywords: Transformational Leadership, Human capital, Innovative Organizational Culture, National Oil Product Distribution Company
  • Ghazaleh Taheri Attar, Moein Pourahmadi *, Ghasemali Jamali Pages 101-135

    The purpose of this study is to explain and prioritize the barriers affecting the prevention of implementation of privatization policies in Iran. In the study, first, by reviewing the theoretical foundations, comparative studies and conducting in-depth, semi-structured interviews with experts, preliminary information was collected. Then, using thematic analysis, the barriers to the implementation of privatization policies were identified, coded and analyzed. After identifying the barriers, the identified variables were classified into 14 main themes and 92 sub-themes. For the purpose of ranking, the barriers were first randomly selected via a statistical population of 55 private sector experts and academics, and then they, using a pairwise comparison matrix and employing the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique, were ranked. The main factors, in an order of priority,  are structural as weakness and low power and motivation of the private sector (0.13), weak financial support of the private sector (0.119), poor alignment of decisions and actions of responsible institutions (0.114), lack of forward-looking vision (0.105), government’s fiscal indiscipline policies (0.097), the interference and domination of quasi-government in economy (0.084), the non-competitive environment of the national economy (0.076), excessive government interference in the economy (0.068), improper formulation and implementation of laws and regulations (0.056), inefficient and unprincipled mechanisms of privatization (0.042), weakness of evaluation mechanism (0.031), inadequate mechanism of stock supply and demand (0.028), cultural weaknesses (0.02), psychological weaknesses (0.01). Moreover, sub-criteria were identified in order of priority in relevant tables. In conclusion, the incomplete, unscientific and politicized implementation of privatization in Iran has turned its advantages to disadvantageous, despite the many effort has been made.

    Keywords: Policy implementation, Policy Obstacles, Privatization, Analytic Hierarchy Process (AHP), content analysis
  • Somayeh Bakhshandeh, Heidar Ahmadi *, Esmail Shaabani Pages 137-155

    Narrative analysis is a qualitative method to make sense and interpret meaning. Although some studies have emphasized the importance of using this method, none of them have specifically mentioned its practical dimensions in organization. Thus, an attempt was made to provide a deeper understanding of this area using a scientific methodology. The present study is qualitative; it is an applied research in terms of purpose, descriptive in terms of data collection method, and cross-sectional in terms of time horizon which was conducted using a snowball sampling method and a deep interview with ten experts. To analyze the data, the Conventional qualitative content analysis technique and MAXQDA software version 10 were used. According to results, narrative analysis applies in areas of knowledge management, change management, organizational culture management, organizational communication management, employee behavior management and human resource development management.

    Keywords: content analysis, Functional Dimenstions in Organization, Conventional Qualitative Content Analysis
  • Vahideh Alipoor *, Atefeh Mehri Bazghaleh, Hatam Nikkhoo Pages 157-173

    The aim of this study is to investigate the effect of intellectual capital dimensions on organizational performance with the mediating role of human factors. The research is applied in terms of practical purpose and in the category of descriptive research. This paper builds on Habtor's research on the relationship between intellectual capital and corporate performance. This research was performed by survey method and based on the questionnaire tool with alpha coefficient of 0.938. The target population of this study includes managers, experts and employees of Qazvin Power Distribution Company who are familiar with the performance of the organization and intellectual capital. Sampling was done randomly and a total of 150 questionnaires were completed and analyzed. The data analysis and analysis method was performed using structural equation modeling technique using smartpls software. The results show that intellectual capital and more precisely human capital, relational and organizational capital, in a separate and independent study of each other, have a significant relationship with performance, and structural capital with path coefficient with coefficient (0.483), capital (0.434), and human capital with a path coefficient (0.315) had the greatest impact on organizational performance. The present study showed that intellectual capital and its dimensions have a positive and significant effect on organizational performance. The results of this research explain the position of intellectual capital and its three dimensions for planning performance improvement projects through the development of human factors and provide valuable experimental foundations for the managers of the electricity distribution company.

    Keywords: intellectual capital, organizational performance, Human capital, Structural Capital, relational capital