فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی باقری دولت آبادی*، محسن شفیعی سیف آبادی صفحات 7-46
    شیوع ویروس کرونا در جهان، عصر تازه ای را در سیاست خارجی دولت ها رقم زد و اهمیت «دیپلماسی رسانه ای» و «دیپلماسی سلامت» را برجسته ساخت. سوال اصلی که پژوهش حاضر به آن می پردازد این است که «دیپلماسی رسانه ای ایران در ماه های شیوع بیماری کرونا چه ویژگی هایی داشت و چگونه در خدمت دیپلماسی سلامت قرار گرفت؟» فرضیه اصلی پژوهش به دو وجه ایجابی و سلبی دیپلماسی رسانه ای ایران پرداخته و آن را بسترساز دیپلماسی سلامت دانسته است. برای توضیح چگونگی این ارتباط از نظریه دیپلماسی رسانه ای ایتان گیلبوآ استفاده شده است. یافته های پژوهش که بر اساس روش توصیفی-تحلیلی به دست آمده است نشان می دهد ایران در بعد سلبی از تاکتیک های رسانه ای همچون برجسته سازی، تصویرسازی مثبت و اهریمن سازی و در بعد ایجابی از دو تاکتیک تاکید بر همبستگی بین المللی و تاکید بر تنش زدایی بهره گرفته است. کمک به اتباع ایرانی در سایر کشورها، تسهیل دست یابی به تجهیزات پزشکی، تلاش برای تضعیف کردن تحریم ها، تقویت همکاری با سازمان بهداشت جهانی و بستر سازی برای همکاری های علمی با سایر کشورها در زمینه تولید واکسن کرونا از مهمترین اقدامات دستگاه دیپلماسی سلامت ایران بوده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، ویروس کرونا، آمریکا، دیپلماسی سلامت، دیپلماسی رسانه ای
  • علیرضا حیدری* صفحات 47-72

    در حالی که سیاست گذاری دولت های منتخب شرق آسیا(کره جنوبی، هنگ کنگ، سنگاپور و تایوان) به عنوان یکی از الگوهای موفق در مقابله با ویروس کرونا مورد تحسین جهانیان قرار گرفت، درباره اقدامات دولت ایران دیدگاه های مختلفی مطرح شد. هدف نوشتار حاضر این است که از چشم انداز مفهوم «توانایی دولت»، به مقایسه این دو نوع سیاست گذاری بپردازد. پرسش اصلی پژوهش این است که توانایی دولت در ایران و کشورهای منتخب شرق آسیا چه تاثیری در عملکرد نظام سیاست گذاری کروناویروس داشته است؟ از این رو، پس از بررسی رهیافت ها و نظریه های گوناگون در قالب ادبیات نظری، مدل لیندول و تیورل به عنوان معیاری برای سنجش و ارزیابی این سیاست گذاری ها انتخاب شد. یافته ها حاکی است پایین بودن درجه توانایی دولت ایران در مقایسه با دولت های منتخب شرق آسیا به لحاظ استفاده از ابزارهای سیاستی(اجبارها، مشوق ها و تبلیغات) و نیز به خدمت گرفتن منابع(درآمد، سرمایه انسانی و اطلاعات)، نتایج سیاستی متفاوتی در سیاست گذاری ویروس کرونا پدید آورد. روش پژوهش، توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای است. برای گردآوری داده ها و اطلاعات، از شیوه اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری کووید-19، توانایی دولت، ایران، دولت های منتخب شرق آسیا، مدل مفهومی لیندول و تئورل
  • محسن خلیلی* صفحات 73-118
    کروناویروس، به شتاب پدیدار گشت، بسیارپردامنه بر زیست جمعی بشر، کارساز شد و جهان را بر آستانه ی آشوب/دگردیسی ژرف نهاد. با کروناویروس، نشانه های یک جهان درحال دگرش و «درمرزافتاده»، آشکار شده و بزنگاه دگرسانی پدیدار آمده است. دنیای سیاست نیز، از دگردیسی ها و فرگشت های برآمده از کرونا، برخوردار شده است. نگارنده، با پذیرش پیش انگاره های سه گانه ی (دوکسا/اپیستمه ی افلاطون، دانشمند/سیاستمدار وبر و پایان دموکراسی رانسیمن) و با بهره گیری از رویکرد انتقادی و رهیافت «تاریخ اکنون» به همراه روش تبیین «چرا - باید» کوشش کرده است تا این انگاره را پدیدار و پایا سازد که سیاست ورزی برپایه ی زمامداران (دموکراتیک یا اقتدارگرا) همآوردانی نوین یافته است که استوار بر اپیستمه هایی با سرشت و گوهر غیرسیاسی اند. کروناویروس، سیاست ورزی جاافتاده بر شالوده ی «دوگانه های اقتدارگرایی/دموکراتیک» را برهم زده و نیروهای تازه ای را به گستره ی سیاست کشانده است که پیش ازاین، داو و خواسته ای در سیاست ورزی نداشتند. اکنون با کرونا، گونه ی تازه ای از حکومت گری به نام «دموکراسی اپیستوکراتیک» یا «اقتدارگرایی اپیستوکراتیک»، درحال ریخت گرفتن است. سیاست در ایران آینده نیز، جدای از آموخته های آزمون جهانی شده ی کروناویروس نیست.
    کلیدواژگان: کروناویروس، سیاست، دموکراسی، اقتدارگرایی، اپیستوکراسی
  • شهروز شریعتی*، امین یوسفی صفحات 119-146

    واکنش رهبران سیاسی به دنیاگیری ویروس کووید 19، آزمونی جدید در عرصه بین الملل به شمار می رود و نحوه تصمیم گیری سیاستمداران در شرایط گسترش این بیماری، می تواند موجب تغییراتی در سیاست خارجی کشورها و سیاست بین الملل باشد. در همین حال در مطالعه بحران های جهانی، که مستلزم واکنش سریع و مستقیم رهبران است از آن حیث که مطابق نظریات تصمیم گیری، رفتار اشخاص، افراد یا گروه هایی که در کادر تصمیم گیری و تدبیر بحران فعالیت می کنند بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، می توان دستاوردهای نظری و عملی بیشتری را برای تحلیل روابط بین الملل ارایه داد. از دیدگاه نظریه «پلی هیوریستیک» که به سازوکارهای شناختی مورد استفاده تصمیم گیرندگان در هنگام اخذ تصمیمات پیچیده سیاست خارجی اشاره دارد، رهبران و تصمیم سازان، دستاوردها و خسارات را به صورت سیاسی و نه اقتصادی می سنجند. مطابق این نظریه، تصمیم گیران در زمان تصمیم گیری، از سویی به رد بدیل هایی که برای آنان از منظر بقای سیاسی غیرقابل پذیرش است می پردازند و از سوی دیگر، بدیل های خود را از زیرمجموعه بدیل های باقیمانده با ملاحظه افزایش منافع و کاهش خطرات انتخاب می کنند. این مقاله با بهره گیری از آموزه های نظریه پلی هیوریستیک و با روش تحلیل روند و تحلیل پسارویدادی، نشان داده است که تصمیم سازان جمهوری اسلامی ایران در بحران کرونا، چگونه می کوشند تا خود را از انزوا و دیگر پیامدهای حاصل از تحریم های آمریکا خارج کنند و این تصمیم گیری ها در شرایط کرونا چه تضمن ها و پیامدهایی در آینده سیاست خارجی ایران دارد.

    کلیدواژگان: کرونا، ایران، آمریکا، سیاست خارجی، پلی هیوریستیک
  • حیدر شهریاری* صفحات 147-182
    همانند هر پدیده جغرافیایی و طبیعی همچون سیل، زلزله، تغییرات زیست محیطی و غیره که آثار و پیامدهایی بر حیات سیاسی-اجتماعی انسان ها دارد، به نظر می رسد پدیده ویروس کرونای جدید نیز از زمان شیوع و بالاخص از زمان همه گیری آن،آثار و پیامدهایی بر زندگی سیاسی- اجتماعی انسان ها داشته که توجه اندیشمندان و آشنایان به علوم سیاسی-اجتماعی را به خود جلب کرده است. بررسی آثار، پیامدهای احتمالی و راهکارهای مقابله با آن از زمان همه گیری این ویروس نیازمند رویکردهای علمی و دانشگاهی مستحکمی است تا مسیر سیاستگذاری کنونی و آینده دولت ها را به شکل صحیح هموار و هدایت کند. در این راستا، نوشتار حاضر با هدف بررسی و شناسایی الگوی رفتار سیاسی-اجتماعی ویروس کرونای جدید با رویکرد رفتارشناسی (روش تبیینی-علی) و به صورت اکتشافی بدین نتیجه دست یافته که الگوی واگرایی واقعی و همگرایی مجازی محتمل ترین و مناسب ترین الگوی پیشنهادی شناسایی و بررسی رفتار اجتماعی-سیاسی ویروس کرونای جدید است؛ با این توضیح که در حالی که ویروس کرونای جدید موجب واگرایی پدیده های اجتماعی-سیاسی همچون جامعه مدنی، دولت ها، اعتراضات و مطالبات سیاسی در زندگی واقعی و عینی انسانها شده است اما از سوی دیگر، زمینه های تشدید روند ورود انسان ها به فضای مجازی و گسترش ارتباطات شبکه ای و تعاملی را فراهم آورده است. توجه به الگوی فوق، مقامات و متصدیان سیاسی و اجتماعی ایران را در مواجهه با پیامدها و آثار احتمالی آن در آینده پیش روی آماده تر و برنامه ها و راهبردهای عملی تر و منطقی تر را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: ویروس کرونای جدید، رفتارشناسی سیاسی-اجتماعی، واگرایی واقعی، همگرایی مجازی، شرایط سیاسی-اجتماعی ایران
  • رسول صفراهنگ* صفحات 183-224

    درآغاز سال2020 میلادی،پاندمی ویروس کرونا متاثر از سرایت ویروس از راه تنفس انسان به انسان،شبکه ارتباطات انسانی را با محدودیت ودولت ها را برای حفظ جان شهروندانشان در یک «وضعیت استثنایی» قرارداد. از این رو پژوهشگر،«چگونگی اثرگذاری هستی شناسی حکمرانی دولت بر سیاست گذاری سلامت برای کنترل پاندمی ها» را با رویکرد انتقادی و روش «توصیفی-تحلیلی» مبتنی بر هشت اندیشه برابری طلبی ،سودمندگرایی ، لیبرالیسم ،شخص گرایی ،قابلیت گرایی ،کمونیستی،مساوات طلبی،بهزیست گرایی، در وضعیت استثنایی پاندمی COVIDE-19 بررسی کرده و در «چیستی مبانی آنتالوژیک حکمرانی دولت در ایران برای کنترل ویروس کرونا »،را با رهیافت فرانظریه و روش «فرایند تاریخی»، نقد می کند تحقیق، به این بحث پرداخته که تقدم پیشینی مبانی هستی شناختی دولت بر سیاست های سلامت سبب می شود تا حکمران سیاسی ، با کنش گری محدود اما کارگزارمحور در مواجه با پاندمی ها تحت تاثیر پارادایم های فلسفی، مفهوم سلامت جوامع انسانی را در معنایی متفاوت بکار ببرد. محقق به این نتیجه رسید که سیاستگذاری سلامت در منطق استثنا ، متاثر از مبانی هستی شناختی این جوامع ،حایز ویژگی «تمرکزگرایی» در شیوه های اعمال قدرت حکمران سیاسی برای حفظ «جمعیت اجتماع» است. این در حالی است که سیاستگذاری سلامت در ایران تا انقلاب1906 مشروطه، متاثر از عناصر خردستیز و عرفانگرا در تقابل با امرملی بوده وبعد از آن تا انقلاب اسلامی1978 متاثر ازتفسیر ایدیولوژیک از سنت بوده است. بعداز انقلاب1978، سیاستگذاری سلامت با قرایتی سوسیالیستی از حکمرانی برای عدالت همراه بوده که درسال2020،قوه مجریه در ایران مبتنی بر نظریات حکمرانی «مشارکتی-جهانی»،کوشش کرده برای کنترل شیوع ویروس کرونا سیاستگذاری کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی، دولت، ایران، سیاستگذاری سلامت، بهداشت، COVID-19
  • رضا نصیری حامد* صفحات 225-261
    بیماری های فراگیری همچون کرونا جزو مصایبی است که در کنار وجه طبیعی آن، دارای بعدی انسانی و اجتماعی نیز هست که همه ی ساحت های زندگی بشری را متاثر نموده است. یکی از مهم ترین اقدامات جوامع به ویژه دولت ها در رویارویی با این بیماری، توسل جستن به ایجاد محدودیت ها و اعمال کنترل های مختلف در زندگی اجتماعی بوده است. مجموعه این تدابیر با عنوان قرنطینه و یا فاصله گذاری برای جلوگیری از شیوع و گسترش بیماری، ذیل منطق شرایط استثنایی و یا اضطراری توجیه شده و الزاماتی را بر زندگی همه افراد و گروه های اجتماعی تحمیل کرده است. چنین شرایط خاص و وضع آنها ارتباط مستقیمی با اراده دولت ها برای اعمال قدرت قانونی بر اساس مصالح اجتماعی دارد. ایران نیز که تقریبا همچون همه ی کشورهای دنیا با بیماری کرونا دست به گریبان است، موارد مشابهی مثل وبا و طاعون را نیز در گذشته بارها تجربه نموده است. بر این اساس سوال و دغدغه ی نوشتار حاضر آن است که فهم بحران ناشی از بیماری های فراگیر و تدابیر دولت ها در خصوص آن در سپهر تاریخی ایران، چه کمکی در شناخت سیاست اکنون ایران می تواند داشته باشد. در این مورد با بهره گیری از رویکرد «جورجو آگامبن» به تاسی از «کارل اشمیت» و «والتر بنیامین»، ضمن تاکید بر وضعیت استثنایی در شرایط خاص جوامع برآنیم که جامعه ایران از سویی همچون جوامع دیگر در مواردی متاثر از اقتضایات ناشی از برقراری شرایط استثنایی از جمله تعلیق قانون بوده و از سوی دیگر به سبب عدم نفوذ قانون و یا ابهام در آن دچار مشکل مضاعفی بوده است.
    کلیدواژگان: کرونا، وضعیت استثنایی، جورجو آگامبن، هوموساکر، قدرت سیاسی، ایران
|
  • Ali Bagheri Dolatabadi *, Mohsen Shafiee Seifabadi Pages 7-46
    The outbreak of the coronavirus in the world marked a new age in the foreign policy of states and highlighted the importance of "media diplomacy" and "health diplomacy. The main questions of the present study are: "What were the characteristics of Iranian media diplomacy during the epidemic of coronavirus and how did media diplomacy help health diplomacy? The main hypothesis of the research deals with both positive and negative aspects of Iranian media diplomacy and considers it as the context for health diplomacy. We used Itan Gilboa's theory of media diplomacy to explain this relationship. The research findings that are based on descriptive-analytical method show that from the negative aspect, Iran has used media tactics such as highlighting, positive imaging and demonization and on the positive dimension, it has used two tactics:1- emphasizing on international solidarity and 2- emphasizing Détente. Helping Iranian citizens in other countries, facilitating access to medical equipment, trying to lift sanctions, strengthening cooperation with the World Health Organization and paving the way for scientific cooperation with other countries in the field of corona vaccine production are the most important measures of the Iranian in health diplomacy.
    Keywords: Iran's foreign policy, Corona Virus, USA, Health Diplomacy, Media Diplomacy
  • AliReza Heidari * Pages 47-72

    While the coronavirus policies of selected East Asian states (South Korea, Hong Kong, Singapore, and Taiwan) have been hailed by the world as one of the most successful models in the fight against the coronavirus, there have been differing views on the Iranian government's actions. The purpose of this paper is to compare these two types of policymaking from the perspective of the concept of " state capacity". The main question of the research is what is the impact of state capacity in Iran and selected East Asian countries in coronavirus policy? After reviewing various approaches and theories in the form of theoretical literature, Lindvall and Theorell model were selected as a criterion for evaluating these policies. According to the findings, the low level of state capacity of the Iranian government compared to the selected states of East Asia in terms of the use of policy instruments (coercion, incentives and propaganda) as well as the use of resources (revenue, human capital and information), led to achieve different policy outcomes in coronavirus policy. The method of this research is descriptive, analytical and comparative and the method of collecting data and information is documentary and library.

    Keywords: Policy-Making of COVID-19, State capacity, Iran, selected East Asian states, theoretical model of Lindvall, Theorell
  • Mohsen Khalili * Pages 73-118
    The corona-virus emerged rapidly, affecting the human life extensively, and putting the world on the brink of profound turmoil and transformation. With the Corona-virus, the signs of an evolving and edgy world are revealed and a moment of transformation emerges. The world of politics has also undergone transformations and evolutions arising of the corona. The author, by accepting the three presuppositions (Plato’s Doxa / Episteme, Weber’s Scientist / Politician and Ransiman’s End of Democracy) and by using the critical approach and attitude of "Present History" along with the explaining method of "why-should", has tried to make this hypothesis appear and be stable: Statesmanship (democratic or authoritarian) has found new counterparts based on episteme of a non-political nature. Corona-virus has disrupted politics based on the "authoritarian / democratic dichotomy" and brought new forces into the realm of politics that had no wish and dove in statecraft. With Corona, a new form of government called "Epistocratic Democracy" or "Epistocratic Authoritarianism" is now taking shape. Politics in the future Iran is not separate from what has been learned from the globalized coronavirus experience.
    Keywords: Corona-Virus, Politics, Democracy, authoritarianism, Epistocracy
  • Shahrooz Shariati *, Amin Yousefi Pages 119-146

    The reaction of the world's political leaders to the Covid-19 pandemic is a new one in the international arena, and this pandemic could lead to changes in the foreign policy of countries and international politics. Meanwhile, The Poliheuristic Theory of Decision-Making, represents a leading theoretical effort in Foreign Policy Analysis (FPA), to transcend the divide between cognitive and rationalist approaches to explaining foreign policy decisions. From the point of view of "Poliheuristic" theory, decision-makers, when making complex foreign policy decisions, assess the gains and losses politically, not economically. Using the teachings of Poliheuristic theory and post-event analysis, is shown, the decision-makers of the Islamic Republic of Iran, how in the Corona Crisis, are trying to free themselves from the isolation and consequences of US sanctions. The article also shows that the decision-makers of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, who have faced many problems due to the tightening of sanctions and the withdrawal of the United States from the JCPOA, have gained, a new opportunity to bargain with the world.

    Keywords: Corona, Iran, USA, Poliheuristic, Foreign Policy
  • Heidar Shahriari * Pages 147-182
    New coronavirus phenomena, such as all other geographical and natural phenomena like flood, earthquake, ecological changes etc. which have had influences and impacts on people's political-social life, seems has affected people's political-social life in some way since it's epidemic and particularly it's pandemic, thereby, it has attracted the political-social scientists' attraction. In order to survey the effects, impacts and defensive solutions of this virus, since it's pandemics, it needs fundamental, scientific and academic approaches to direct the present and future of state administrations in a correct direction. Accordingly, this writing, with the purpose of assessment and recognition of political-social model of coronavirus behavior, through behaviorism approach (causative-explanatory method) and based on heuristic methodology, has found that the real divergence and virtual convergence model is the most possible and appropriate model which is proposed for the assessment and recognition of new coronavirus political-social behavior; it means, while the new coronavirus has induced the divergence of social-political phenomena, such as civil society, states, political demands and protests in real life, it has also provided the opportunities for people entrance, on a broaden way, into virtual space and the opportunities for developing networked and interactive communications. Attending to the model, by Iranian political and social authorities, makes them more prepared regarding the possible influences and impacts of new coronavirus in future and leads to rational and practical programs and strategies.
    Keywords: new coronavirus, political-social behaviorism, real divergence, virtual convergence, socio-political situation in Iran
  • Rasoul Safarahang * Pages 183-224

    In early 2020, the pandemic of the corona virus, transmitted by human-to-human transmission of the virus, limited the human communication network and governments to protect the lives of their citizens in an "exceptional situation." Hence, the researcher discusses "how government ontology influences health policy to control pandemics" with a critical approach and "descriptive-analytical" method based on the eight ideas of egalitarianism, utilitarianism, liberalism, individualism, capability, and communism. , Egalitarianism, welfareism in the exceptional case of the COVIDE-19 pandemic, and critiques "what are the anthological foundations of government in Iran to control the corona virus" with a transtheoretical approach and the "historical process" approach The a priori precedence of the ontological foundations of government over health policies causes the political ruler, with limited but agent-oriented action in the face of pandemics influenced by philosophical paradigms, to use the concept of the health of human societies in a different sense. The researcher concluded that health policy in the logic of exception, influenced by the ontological foundations of these societies, has the characteristic of "centralism" in the ways of exercising the power of the political ruler to maintain the "population of society". Health policy in Iran until the 1906 Constitutional Revolution was influenced by irrational and mystical elements in opposition to the national order, and after that until the Islamic Revolution of 1978, it was influenced by the ideological interpretation of tradition. After the 1978 revolution, health policy was accompanied by a socialist reading of governance for justice.

    Keywords: governance, government, Iran, Health Policy, COVID-19
  • Reza Nasiri Hamed * Pages 225-261
    Pervasive diseases such as Corona are among the plagues that, in addition to their natural aspect, also have a human and social dimension that has affected all areas of human life. One of the most important actions of societies, especially governments, in encountering with this disease, has been to resort the restrictions and various controls in social life. Some measures like quarantine or distancing to prevent the spread of the disease, is justified under the logic of exceptional or emergency states and imposes requirements on the lives of all individuals and social groups. Such special conditions and their status are directly related to the will of governments to exercise legal power based on social interests. Iran which like almost any country in the world, suffers from Corona disease, has experienced similar cases of cholera and plague in the past. Accordingly, the question and concern of the present article is that understanding the crisis caused by the epidemic and the measures taken by governments in relation to it in the historical sphere of Iran, what help can be in understanding the current policy of Iran. In this case, using the approach of "Giorgio Agamben" based on "Carl Schmitt" and "Walter Benjamin", while emphasizing the exceptional state in the specific conditions of societies, we conclude that Iranian society influenced by the circumstances Exceptional states such as the suspension of the law and on the other hand due to lack of law enforcement or ambiguity in it has been a double problem.
    Keywords: Corona, exceptional state, Giorgio Agamben, homo sacer, politicl power, Iran