فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه - پیاپی 2 (تابستان 1399)

نشریه پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی صادقی شاهدانی* صفحات 11-31
    < p>صندوق‏های بازنشستگی، نقش عمده‏ای در بازارهای مالی و سرمایه عهده‏دار هستند. ازاین رو، توجه به مقولاتی چون راهبرد‏های سرمایه‏گذاری باتوجه به حجم و منابع دارایی‏ها و مدیریت ریسک درخصوص آنها حایز اهمیت است. این مقاله به تعدیل مدل ارزش درمعرض ریسک حوزه بانکداری متناسب با ویژگی های صندوق های بازنشستگی می پردازد. درراستای این هدف، تعدیلات اساسی و گام های کارکردی این اقتباس طرح می شوند. درنهایت مدل پیشنهادی سرمایه گذاری بهینه با مولفه ریسک توسعه می یابد. نتایج پژوهش، ارایه کننده یک مدل سنجش ریسک برای دارایی های موجود در پرتفوی صندوق های بازنشستگی است. ازآنجاکه مطالبات صندوق ها از دولت غالبا به شکل واگذاری سهام صورت می گیرد، موجب می شود تا بخش عمده ای از دارایی های صندوق های بازنشستگی را سهام شرکت های بورسی و غیربورسی تشکیل دهد. بنابراین، بهره گیری از مدل حاضر می تواند کمک شایانی در مدیریت ریسک پرتفوی صندوق های بازنشستگی و توسعه الگوهای به کارگیری ارزش درمعرض ریسک داشته باشد.
    کلیدواژگان: صندوق های بازنشستگی، ارزش درمعرض ریسک، پرتفوی بهینه
  • حسین شیرمردی احمدآباد*، محمد فطانت فرد صفحات 32-58
    بخش مسکن به عنوان موتور محرک اقتصاد به شمار می رود و بیش از 120 صنعت به طور مستقیم و غیرمستقیم با آن در ارتباط است. بنابراین، عدم سیاست گذاری صحیح در تامین مالی بخش مسکن و درنظرنگرفتن توازن و تناسب در شیوه تامین مالی در این بخش می تواند باعث بروز بحران مالی و به دنبال آن بحران اقتصادی و اجتماعی شود. به همین دلیل، تامین مالی بخش مسکن، همواره و مخصوصا در شرایط موجود اقتصادی و تنگناهای اعتباری داخلی و بین المللی، یکی از دغدغه های اصلی نهادهای سیاست گذار و اجرایی کشور و شرکت های مسکن ساز بوده است. در کشور ما به دلیل توسعه نیافتگی بازار سرمایه و و ازطرفی تعامل نه چندان مناسب بخش های مختلف اقتصادی با یکدیگر، بازارهای مالی مسکن هنوز بسیار ضعیف و سنتی بوده و غالبا توسط بانک های دولتی و آن هم اختصاصا توسط بانک مسکن، تامین مالی و تجهیز می شود. این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و براساس روش تحلیلی - توصیفی، به دنبال تبیین این است که ازنظر فقهی، اقتصادی، مالی و ریسک، امکان طراحی و انتشار اوراق وکالت به عنوان یک ابزار نوین مالی اسلامی در بازار سرمایه ایران وجو دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد اوراق وکالت طبق مهم ترین معیارهای اقتصاد خرد شامل تطابق با اهداف‎ و انگیزه های مشتریان ، تناسب با روحیات و سلایق سرمایه گذران، میزان نقدشوندگی اوراق و درجه کارایی؛ همچنین ازجهت مهم ترین معیارهای اقتصاد کلان شامل اثرگذاری بر رشد و توسعه اقتصادی، عدالت توزیعی و قابلیت برای اجرای سیاست های پولی و مالی، می تواند به عنوان ابزار مالی مناسب در بازار سرمایه کشور، جهت تامین مالی بخش مسکن به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تامین مالی مسکن، ابزارهای مالی اسلامی، صکوک، صکوک وکالت
  • محمدامین علینقی لنگری*، حسین عبدالهی زاده، رضا حبیبی صفحات 59-86

    نظام های کنترل داخلی برای مدیران ارشد و ذی‎نفعان سازمان اطلاعاتی را از درون سازمان فراهم می‎آورند و با کمک مدیریت سازمان، وظایفی را درجهت مدیریت ریسک، نظارت بر فرایندهای سازمان و انطباق آن با قوانین و مقررات به‎انجام می‎رسانند. این تحقیق که با استفاده از فن دلفی به‎انجام رسیده است، به دنبال شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت نظام کنترل داخلی در دستگاه‎های اجرایی (بخش دولتی) بوده است. دراین راستا، طی مطالعات کتابخانه‎ای برخی از مولفه‎ها و شاخصه‎هایی که موجب موفقیت نظام های کنترل داخلی در سازمان‎های دولتی می‎شود، استخراج شد و پس از آن با بهره گیری از راهبرد نمونه گیری هدف مند، نمونه ای از خبرگان حوزه مالی انتخاب و با انجام مصاحبه‎، مولفه‎ها و شاخصه‎های به‎دست آمده از مطالعات کتابخانه‎ای تقویت شد و این شاخصه‎ها و مولفه‎ها درقالب یک مدل سه‎وجهی «عوامل فردی، سازمانی و محیطی) دسته‎بندی گردید. سپس با تنظیم پرسشنامه‎ و با کمک خبرگان به اولویت بندی عوامل موثر بر موفقیت نظام کنترل داخلی در دستگاه‎های اجرایی (بخش دولتی) پرداخته شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که سه دسته عوامل فردی، سازمانی و محیطی بر موفقیت سامانه های کنترل داخلی در دستگاه‎های اجرایی (بخش دولتی) تاثیرگذارند که به ترتیب ابعاد سازمانی، فردی و محیطی بیشترین اثرگذاری را در موفقیت نظام های کنترل داخلی دارند.

    کلیدواژگان: کنترل داخلی، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی، تکنیک دلفی
  • زهرا نصراصفهانی*، بیژن خیامباشی، صادق شهبازی صفحات 87-107

    در مراکز تحقیقاتی به منظور ایجاد شرایط پژوهش روی پروژه های جدید، بودجه تحقیقاتی مصوب می شود. این بودجه به منظور تخصیص به گروه ها و پروژه ها نیاز به تجزیه وتحلیل براساس شاخص های موردنظر سازمان دارد که یکی از این شاخص ها می تواند عملکرد گروه های پژوهشی در دوره های گذشته باشد. همچنین پروژه هایی باید مورد حمایت قرار گیرند که با اهداف کلان و راهبرد های سازمان هم راستایی مناسب داشته باشند. در این مقاله با ارایه یک مدل ریاضی استوار مبتنی بر روش برتسیمس و سیم، بودجه مصوب مرکز پژوهشی بین گروه ها و پروژه های پیشنهادی هر گروه که در اولویت بالاتری قراردادند، تخصیص داده می شود.نتایجحاصلازحلو شبیه سازیمدل، بیانگرآناستکهباافزایشعدم قطعیتدر مولفه های مدل مانند هزینه های تخمینی پروژه و بودجه مصوب سازمان، با افزایش سطح حفاظت، میزان انحراف از آرمان به درستی عملکردهکه این موضوع نشانازقابلیت هایمدل طراحی شدهاست تاتصمیم گیرندگانبتوانندبادرنظرگرفتنسطحریسکومیزانانحرافازآرمان ها تصمیم گیریبهتریداشتهباشند. به منظور اعتبارسنجی مدل، بودجه مصوب یک مرکز تحقیقاتی دفاعی توسط مدل مورد بررسی قرار گرفته که نتایج مدل بیانگر اثربخش بودن آن از دیدگاه مدیران گروه های پژوهشی و مرکز تحقیقاتی است.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی برمبنای عملکرد، بهینه سازی استوار، برنامه ریزی آرمانی، پروژه های تحقیقاتی
  • حسین امیدفر*، قدرت الله برزگر صفحات 108-131
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر راهبرد های دانش محور بر ایجاد ارزش و پایداری با رویکرد مقایسه ای صنایع سنتی و غیرسنتی است. تحقیقات گذشته نشان می دهد، امروزه منبع ارزش اقتصادی، تنها تولید محصولات برتر نیست، بلکه وجود سرمایه فکری متمایز است. سرمایه فکری را می توان دانش، تجربه، فناوری سازمانی، روابط با مشتریان و مهارت های حرفه ای دانست که سبب ایجاد مزیت رقابتی شرکت در بازار سرمایه می شود و می تواند بر ارزش شرکت تاثیر بگذارد. در این مطالعه، داده های موردنیاز با استفاده از یک نمونه آماری شامل 78 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391 تا 1395 گردآوری شد و برای تجزیه وتحلیل فرضیه های پژوهش از آزمون مقایسه میانگین دو جامعه و از مدل رگرسیون چندمتغیره با روش اثرات ثابت استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بین ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری در صنایع سنتی و غیرسنتی تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد بین صنایع سنتی و صنایع غیرسنتی تفاوت معنی داری ازنظر راهبرد پایداری وجود دارد. دیگر نتابج فرضیه ها، نشان داد که تاثیر هریک از متغیرهای سرمایه گذاری در منابع انسانی، سود عملیاتی و بهره وری نیروی کار، ازنظر کارایی ایجاد ارزش، بین صنایع سنتی و غیرسنتی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایجاد ارزش، سرمایه فکری، راهبرد پایداری
  • وحید بخردی نسب* صفحات 132-166
    محتوای اطلاعاتی صورت های مالی در تاریخ اعلان سود به نسبت دهه های گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. مولفه اصلی این افزایش، افشای مدیریت راهبردی در بازار سرمایه است. راهبردهای کسب وکار مدیریتی از دو بعد راهبرد رهبری بها و راهبرد تمایز بررسی شده و واکنش بازار نسبت به اعلان سود با استفاده از دو معیار بازده انباشته سهام به اعلان سود و واکنش حجم تجمعی معاملات به اعلان سود، بررسی شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بازه زمانی انجام پژوهش سال های 1388 تا 1397 و روش نمونه گیری هدف مند شامل 149 شرکت است. روش اجرای پژوهش مبتنی بر رگرسیون چندمتغیره با الگوی حداقل مربعات معمولی و داده های ترکیبی است. شواهد پژوهش حاکی از آن است که مدیریت با اتخاذ راهبرد رهبری بها و تمایز، واکنش بازده انباشته سهام به اعلان سود را نمی تواند تغییر دهد، لیکن مدیریت با اتخاذ راهبردهای کسب وکار، حجم معاملات شرکت را تغییر می دهد. مدیریت با اتخاذ راهبرد رهبری بها، حجم معاملات را افزایش و با اتخاذ راهبرد تمایز، حجم معاملات را کاهش می دهد. درنتیجه، پیشنهاد می شود شرکت ها برای افزایش حجم معاملات، از راهبرد رهبری بها استفاده نمایند؛ زیرا اتخاذ راهبرد رهبری بهای محصولات، توجه بازار سرمایه به شرکت را برجسته می نماید. مطالعه حاضر به ارتقای سطح دانش بازار از راهبردهای کسب وکار و نظریه مدیریت راهبردی یاری می رساند. به طورکلی، نتایج نشان داد که واکنش بازار سرمایه نسبت به اعلان سود ازطریق اتخاذ راهبردهای رهبری بها و تمایز، قابل پیش بینی است. براین اساس، به عنوان توصیه های اجرایی برای نظام مالی و اقتصادی کشور، علی الخصوص بازار سرمایه که سهم مهمی در اقتصاد کلان دارد، پیشنهاد می شود که شفافیت و افزایش اشراف اطلاعات مالی و اقتصادی شرکت ها توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران درراستای افشای ریز اطلاعات راهبردهای کسب وکار شرکت ها در تارنمای کدال و دیگر نمایه ها جهت جذب سرمایه گذاران و سهام داران بالفعل و بالقوه دنبال شود.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، راهبرد رهبری بها، راهبرد تمایز، واکنش بازار به اعلان سود
|
  • Mahdi Sadeghi Shahedani * Pages 11-31
    < p >Pension funds play an essential role in financial and capital markets. Hence, it is very important to consider issues such as investment strategies in line with the volume and sources of assets and risk management. This research is involved in the modification of the at risk value model of the banking sector consistent with the features of the pension funds. Essential adjustments and practical steps of this adaptation are proposed in line with this goal. Finally, the proposed optimal investment model was developed regarding at risk component. The results ended in a risk measurement model for assets of portfolio in the Pension Fund''s. As the funds'' claims on the government are often paid back in the form of shares, they make up the bulk of the assets of the pension funds in the form of stocks of listed and non-listed companies. As a result, application of the present model can be of great help in managing the risk of pension fund portfolios and development of patterns for applying at risk values.
    Keywords: pension funds, at risk values, optimal portfolio
  • Hussein Shirmardi Abbas Abad *, Mohammad Fatanat Fard Pages 32-58
    The housing sector is the driving force of economy, where more than 120 industries are directly and indirectly involved. Hence, lack of proper policymaking in the financing of the housing sector, and lack of balance in supporting this sector can lead to a financial crisis, and consequently, to an economic and social crisis. For this reason, financing of the housing sector has always been a main concern of the country's political and administrative institutions and housing companies, especially in the current economic conditions and internal and international credit crunch. Due to the underdevelopment of the capital market in Iran, and the inconvenient interaction between different economic institutions, financial support of housing markets are still traditional and very feeble, generally financed and equipped by state-owned banks, especially by Bank Maskan. Using library analytical-descriptive methods, this study is intended to explain that, in terms of jurisprudence, economics, finance and risks, it is possible to design and publish Vekalat bonds as a new Islamic financial instrument in the Iranian capital market. The results demonstrated that, according to the most important criteria of microeconomics, Vekalat bonds include acquiescence with customer objectives and motives, relevance to the attitudes and tastes of investors, liquidity and efficiency. Furthermore, in terms of the most important macroeconomic criteria, including impact on economic growth and development, distributive justice and the ability to make monetary and financial policies, it can be used as an appropriate financial instrument in the country's capital market to finance the housing sector.
    Keywords: housing financing, Islamic financial instruments, Sukook (Islamic bonds), Sukook Vekalat
  • MohammadAmin Alinaghi Langari *, Husein Abdollahizadeh, Reza Habibi Pages 59-86

    Internal control systems, in collaboration with the organizations’ managers, provide information from within the organization for the senior managers and stakeholders, and help perform tasks relating to risk management, monitoring the organization's processes, and compliance with laws and regulations. Employing Delphi method, this research aims at identifying and ranking the factors which influence the success of the internal control system in the administrative institutes. In this regard, some of the components and indicators which lead to the success of internal control systems in government institutions were extracted by library studies. Using purposeful sampling strategy, the researchers selected some financial experts and conducted interviews with them to validate the components and indicators extracted during library studies. These components and indicators were classified into three categories including individual factors, organizational factors and environmental factors, and were placed in a three-dimension model. Afterwards, the factors influencing the success of the internal control in the public sector were prioritized by the information received from the questionnaires, and the comments of the experts. The results indicated that three categories of individual, organizational and environmental factors influence the success of internal control systems in the public sector. They included organizational, individual and environmental dimensions, which mostly influenced the process the success of internal control systems respectively.

    Keywords: internal control, Individual Factors, Organizational Factors, Environmental factors, Delphi method
  • Zahra Nasresfahani *, Bejan Khayambashi, Sadegh Shahbazi Pages 87-107

    Budgets are approved for paving the way for new research projects in R&D centers. The basis for allocation of the budget needs to be analyzed regarding of organizations’ criteria. One of these criteria can be the performance of research groups and research centers in past projects. It is also necessary that those which fit well the goals and strategies of the organization projects be supported. In this paper, a robust mathematical model is presented on the basis of the Bertsimas and Sim method for the allocation of the budget to the research groups with higher priorities. The results of solving and simulation of the model indicate that along with the increase in uncertainty of model parameters such as estimated project costs, and increasing the level of protection, the degree of deviation from the ideal have been correctly measured. This is an indication of the capabilities of the designed model, and decision-makers can make use of it for better decisions by considering the level of risks and the degree of deviation from the ideal situation. For testing the validity of the model, the budget approved by a defensive research center was examined by it. The results certified the effectiveness of the model from the viewpoint of the managers of the research groups and the research center.

    Keywords: performance based budgeting, Robust Optimization, ideal planning, Research Projects
  • Hussein Omidfar *, Ghodratollah Barzgar Pages 108-131
    This study is intended to investigate the effect of knowledge-based strategies on value creation and sustainability through a comparative approach between traditional and non-traditional industries. The previous researches have demonstrated that, right now, the source of economic value is not limited to the production of superior products; rather, possessing intellectual capital is regarded as an advantage. Intellectual capital can be introduced as knowledge, experience, organizational technology, customer relations and professional skills, which create a competitive advantage of the company in the capital market and can affect the values of the company. The required data of this study were collected by employing a statistical sample of 78 companies from those which were listed on Tehran Stock Exchange in 1391 to 1395. For the testing of research hypotheses, the comparison test of the average of the two communities and the multivariate regression model with fixed effects were employed. The results indicated that there was a significant difference between the value added ratio of intellectual capital in traditional and non-traditional industries. The results also showed that there was a significant difference between traditional and non-traditional industries in terms of sustainability strategy. Other results of testing hypotheses demonstrated that the effect of each of the investment variables on human resource, operating profit and manpower productivity, there was a significant difference between traditional and non-traditional industries in terms of value creation efficiency.
    Keywords: value creation, intellectual capital, sustainability strategy, traditional industries (shareholder-oriented), non-traditional industries (beneficiary-oriented)
  • Vahid Bekhradinasab * Pages 132-166
    Compared to previous decades, the information contents of financial statements have increased significantly over the past decade. The main component of this rise is the disclosure of strategic management in the capital market. Accordingly, this research is aimed at investigating the role of strategic management in the capital market regarding markets' reaction to income statement. Business management strategies were studied from two dimensions: pricing leadership strategy and differentiation strategy and market reaction to income statement using two criteria of accumulated stock return to income statement and reaction of cumulative trading volume to income statement. The statistical population of the study includes all companies listed on Tehran Stock Exchange. The time slot of conducting this research was from 2009 to 2016, and the purposive sampling method included 149 companies. The research was based on multivariate regression using ordinary minimum squares model and combined data. The results indicated that management cannot change the reaction of stock accumulated returns to income statement by resorting to price leadership and differentiation strategy. However, management is able to change the company's trading volume by adopting business strategies. Moreover, management increases the volume of transactions by adopting a price leadership strategy, and reduces the volume of transactions by adopting a differentiation strategy. As a result, it is recommended that companies use a pricing leadership strategy to increase trading volume because adopting a price leadership strategy draws the attention of the capital market towards the company. This study helps companies to raise the level of market knowledge and strategic management theory. The results also showed that the reaction of the capital market to the income statement will be predictable through the adoption of pricing and differentiation leadership strategies. Accordingly, the researcher suggest that transparency and increasing financial and economic intelligence of companies by the Securities Exchange Organization be enhanced for the fulfillment of recommendations for the country's financial and economic system, especially the capital market, which plays an important role in macroeconomics and to disclose detailed information of the business strategies of the companies in the Codal website and other indexes, for attracting present and potential investors and shareholders.
    Keywords: strategic management, price leadership strategy, differentiation strategy, market reaction to income statement