فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 109، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاوه جباری، حسن دانایی فرد*، سید حسین کاظمی، جلیل دلخواه صفحات 1-26

    در این مقاله، در باب تغییرپذیری معنای شایستگی مدیریت نزد اعضای گروه هایی که با مدیران در ارتباط اند استدلال شده و انجام پژوهش تجربی در خصوص آن پیشنهاد شده است. سپس کاربرد این پیشنهاد از طریق انجام یک پژوهش کیفی با روش پدیدارنگاری و مشارکت 33 نفر از کارکنان یک سازمان به نمایش گذاشته شده است. داده های پژوهش توسط انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شده و تجزیه و تحلیل آنها حاکی از وجود شش شیوه تجربه از شایستگی مدیریت نزد این افراد است که به لحاظ کیفی با هم متفاوت اند: شایستگی به مثابه مرجعیت، به مثابه توسعه دهندگی، به مثابه فعال کنندگی، به مثابه کارگردانی، به مثابه نهادسازی و به مثابه نمایندگی. به علاوه، این شیوه ها در سلسله مراتبی متشکل از چهار سطح مدیریت شخصی، مدیریت کارکنان، مدیریت کار و مدیریت بستر انجام کار جای می گیرند که بیانگر تفاوت ساختاری آنها در کنار تفاوت معنایی شان است.

    کلیدواژگان: تغییرپذیری، شایستگی مدیریت، پدیدارنگاری، کارکنان
  • مهدی عزیزی، عادل آذر*، محمود دهقان نیری صفحات 27-49

    بحران ها همیشه سخت ترین آزمون برای انواع نظریه های مدیریت هستند. نظریات مدیریتی اندکی وجود دارند که در در بحران های سهمگین نیز کارایی داشته باشند. در نتیجه، سازمان ها و مدیران در عمل، هنگام بحران های بزرگ، بسیاری از کارکردها، ابعاد و وظایف خود را موقتا متوقف می کنند. در این میان، عرصه ی تصمیم گیری وضعیتی ویژه دارد، چرا که عرصه ی تصمیم گیری به هیچ وجه قابل تعطیلی نیست. بر این اساس، نظریات کاربردی تصمیم گیری در شرایط بحرانی از ضروری ترین نیازهای هر سازمان در هنگام بحران است. در این راستا، تلاش شده است تا با تمرکز بر استراتژی تصمیم گیری پاندا و توسعه این استراتژی، کاربرد این استراتژی تصمیم گیری در شرایط بحرانی تبیین شود. به این منظور، بحران کرونا به عنوان حیطه تمرکز انتخاب گردید. بحران کرونا به عنوان یکی از مهم ترین بحران های بشری که در حال حاضر تمامی جهان را درگیر خود ساخته است، بهترین گزینه برای این هدف است بنابرین، روش موردکاوی چندگانه به عنوان روش پژوهش حاضر انتخاب گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ویژگی های نتیجه گرایی، بازخور چندگانه، سرعت عمل و نگرش سیستماتیک چهار ویژگی اصلی روش پاندا هستند که این روش را برای شرایط بحرانی به صورت ویژه مناسب می سازند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، استراتژی پاندا، مدیریت بحران، موردکاوی چندگانه، بحران کرونا، مدیریت کرونا
  • مرتضی نجف*، قاسم بولو، جعفر باباجانی، وجه الله قربانی زاده صفحات 51-89

    بانک‏ها به عنوان یکی از مهم‏ترین نهادهای مالی، نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند و همواره بدنبال ارایه محصولات و خدمات مطابق با نیاز‏ها و خواسته‏ های مشتریان هستند. داشتن رویکرد و مدل مناسب بانکداری، می‏تواند به ارایه خدمات و محصولات مطابق با نیاز مشتریان کمک زیادی کند. یکی از این رویکردها جهت دستیابی به این هدف، مدل بانکداری جامع است که جهت پیاده ‏سازی در کشور نیازمند عوامل خاصی است. این تحقیق با همین هدف و در جهت شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر پیاده‏ سازی بانکداری جامع در نظام بانکی در کشور صورت گرفته است. بدین منظور تعداد 50 عامل از طریق مطالعه ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان و مدیران صنعت بانکداری که در پیاده‏سازی بانکداری جامع دارای تجربه بوده‏اند، شناسایی و با استفاده از رویکرد دلفی مورد بررسی قرار گرفتند. این عوامل در شش دسته کلی، مشتری‏؛ زیرساختی، فرآیندی، ساختاری، نیروی انسانی و قوانین و مقررات قرار گرفتند. سپس به منظور شناسایی شاخص‏های محوری، از ترسیم نقشه شناختی فازی استفاده گردید که نتایج آن نشان داد که ارایه محصولات متناسب با نیاز مشتریان دارای محوریت بیشتری نسبت به سایر عوامل است. در انتها با استفاده از ماتریس تحلیل اهمیت- عملکرد به تحلیل بیشتر عوامل پرداخته شد که نتایج نشان داد، 15 عامل نیازمند توجه حیاتی هستند.

    کلیدواژگان: بانکداری جامع، پیاده سازی، دلفی، تحلیل نقشه شناختی فازی، تحلیل اهمیت عملکرد
  • اکبر حسن پور، یوسف وکیلی، حسین نوروزی، فرشید خمویی* صفحات 91-116

    برندسازی شخصی کارمند به عنوان یک مفهوم کلیدی برای موفقیت شخصی و سازمانی لازم و ضروری است. بدین منظور این تحقیق به دنبال شناسایی ابعاد و مولفه های برندسازی شخصی کارمند می باشد. این پژوهش از نظر هدف از نوع مطالعات توسعه ای-کاربردی به شمار می رود که از نظر گردآوری داده ها از نوع توصیفی و از نظر قطعیت داده ها از نوع اکتشافی است. روش پژوهش آمیخته یا ترکیبی می باشد. روش کیفی و کمی مورداستفاده به ترتیب تحلیل مضمون و پیمایش است. جامعه آماری در بخش کیفی متون مرتبط با موضوع تحقیق و در بخش کمی کارشناسان، سرپرستان، مشاورین، معاونین و مدیران فعال حوزه های مختلف صنعت بیمه در شهر تهران بودند. ابعاد و مولفه های برندسازی شخصی کارمند از 28 منبع استخراج گردید. نتیجه بررسی و تحلیل ادبیات، استخراج 55 شاخص یا معرف، 6 مولفه و 2 بعد بود. بر همین اساس برندسازی شخصی کارمند دارای دو بعد فردی و بین فردی بوده که بعد فردی شامل مولفه های دانش، مهارت و توانایی، شخصیت و نگرش بوده و بعد بین فردی مولفه های هوش عاطفی، تصویرسازی ذهنی (تاثیرگذاری) و تعامل اجتماعی را دربرمی گیرد. در بخش کمی روایی محتوایی پرسشنامه توسط 30 نفر از خبرگان مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه تناسب سنجی از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Pls استفاده شد و نتایج آن نشان داد که الگوی ابعاد و مولفه های برندسازی شخصی کارمند از برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: برندسازی شخصی، برندسازی شخصی کارمند، روش آمیخته
  • هومن الوندی، محمد محمدظاهری* صفحات 117-142

    استفاده از منابع انسانی نخبه در تصمیم سازی ها و اجرای تصمیات اتخاذ شده در سازمان های دولتی ضرورتی پذیرفته شده از سوی بسیاری از مدیران و خبرگان سازمانی می باشند، با این وجود در عمل تعداد قابل توجهی از مدیران در سطوح مختلف به دلایل مختلف و با استراتژی های متفاوت از بکارگیری و تعامل موثر با نخبگان طفره می روند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی استراتژی های نخبه گریزی مدیران در سازمان های دولتی ایران با رویکردی ترکیبی انجام شده است. در بخش کیفی داده های مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه ای منابع موجود و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 15 نفر از خبرگان سازمان های دولتی شهر همدان و تحلیل محتوای کیفی مصاحبه ها احصا شد.جامعه آماری در هر دو بخش کیفی و کمی پژوهش خبرگان شاغل در سازمان های دولتی شهر همدان بودند.در بخش کمی ابتدا با استفاده از روش دلفی فازی اتفاق نظر 15 خبره (مرحله مصاحبه) پیرامون استراتژی های شناسایی شده و دسته بندی آنها احصا گردید. در ادامه به منظور رتبه بندی استراتژی ها مطابق جدول مورگان 108 پرسشنامه به شیوه تصادفی بین جامعه 153 نفری خبرگان سازمان های دولتی شهر همدان توزیع شد. پرسشنامه های جمع آوری شده برای رتبه بندی استراتژی ها با روش سوارا  مورد تحلیل قرار گرفتند.یافته ها نشان دادند مدیران از 39 استراتژی در قالب 4 استراتژی کلی به ترتیب اولویت: فردی،مدیریتی،سازمانی و شغلی استفاده می کنند. در پایان پژوهش نیز پیشنهاد های اجرایی و پژوهشی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نخبه گریزی، مدیران، سازمان های دولتی، استراتژی
  • جعفر عیوض پور*، حسین رضایی دولت آبادی، مجید محمدشفیعی صفحات 144-167

    از مهم ترین عواملی که به طور فزاینده ای افکار و رفتار خریداران را شکل می دهد، رعایت اخلاق و پایبندی به اصول اخلاقی در کسب وکارهای امروزی می باشد. یکی از چالش های اساسی کسب وکارها به خصوص کسب وکارهای آنلاین، پایبندی فروشندگان به اصول اخلاقی است که بر جنبه های مختلف کسب وکار ازجمله تمایلات رفتاری خریدار و تصویر خرده فروش اثرگذار است. پژوهش حاضر به اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک و تاثیر آن بر تمایلات رفتاری خریدار و تصویر خرده فروش می پردازد. این پژوهش از نظر هدف از نوع توسعه ای و کاربردی می باشد. جامعه آماری را 342 نفر از مشتریانی که به صورت الکترونیک خرید می کنند تشکیل می دهد. ابزار گردآوری داده های کمی پرسش نامه بوده است. تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری و بااستفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس انجام شده است. مدل اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک شامل پنج بعد می باشد: 1. حریم خصوصی، 2. امنیت، 3. قابلیت اعتماد ، 4. عدم فریب کاری 5. خیرخواهی. براساس یافته های پژوهش، اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک بر تمایلات رفتاری خریدار و تصویر خرده فروش تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: اخلاقیات خرده فروشان الکترونیک، تجارت الکترونیک، تمایلات رفتاری خریدار، تصویر خرده فروش
  • شهریار عزیزی*، زهرا عفیفی راد، بهمن حاجی پور، زهرا فضلعلی صفحات 169-185

    احساس پشیمانی پس از خرید یک محصول ، به معنای ارجح دانستن گزینه های انتخاب نشده است. شرایط حال حاضر دنیای کسب وکار  از جمله  توسعه فناوری اطلاعات و دسترسی مشتریان به محصولات و برندهای متنوع موجب افزایش تعداد جایگزین ها شده و احتمال بروز پشیمانی پس از خرید را افزایش داده است. شدت پشیمانی پس از خرید بر واکنش های خریدار موثر است. شناسایی عوامل موثر بر شدت پشیمانی پس از خرید موجب افزایش دانش بازاریابان در کنترل رفتار پس از خرید مشتریان می شود. در این پژوهش با رویکرد روایت پژوهی ،  مصاحبه با ده مشارکت کننده انجام شد. با استفاده از تحلیل مضمون، عوامل موثر بر شدت پشیمانی در دو دسته مصرف کننده و گزینه منتخب تقسیم می شود. ویژگی های مصرف کننده شامل پذیرش مسئولیت، بیشینه گرایی نتایج تصمیم، توانایی توجیه تصمیم ،مقایسه  اجتماعی و درگیری مستمر فرد با گزینه منتخب است. ویژگی های گزینه منتخب شامل اعتبار برند و سطح قیمت محصول منتخب، تنوع و افق زمانی جایگزین های آتی، سهولت مقایسه ظاهری و فنی گزینه ها است.

    کلیدواژگان: پشیمانی پس از خرید، روایت پژوهی، بانوان جوان
|
  • Kaveh Jabbari, Hassan Danaee Fard*, Seyed Hosein Kazemi, Jalil Delkhah Pages 1-26

    In this article, it is argued that there is variation in the meaning of managerial competence for members of groups dealing with managers, and empirical study is proposed to grasp it. Next, application of this proposal is shown through a qualitative study using phenomenography method with 33 participants from employees of an organization. Research data is gathered through semi-structured interviews, and analysis shows six qualitatively different ways of experiencing managerial competence: Competence as being referral, as being developer, as being enabler, as being director, as being institutionalizer, and as being representative. In addition, these ways of experiencing are seen as embedded in a hierarchy constituted by four levels of personal management, employees’ management, work management and work foundation management; which shows their structural differences besides differences in their meanings.

    Keywords: Variation, Managerial competence, Phenomenography, Employees
  • Mahdi Azizi, Adel Azar*, Mahmood Dehghan Nayeri Pages 27-49

    Crises are always the hardest test for every management theory. There are few management theories that work in the face of severe crises. As a result, organizations and managers in practice, during major crises, suspend many of their functions, dimensions and tasks. Meanwhile, the field of decision-making has a special status, because this field can’t be closed at all. Accordingly, practical theories of decision making in crisis are one of the most essential needs of any organization in times of crisis. In this regard, we tried to explain the application of PANDA decision-making strategy in critical situations. To this end, the corona crisis was chosen as the focus area. The Corona crisis, as one of the most important human crises that is currently affecting the whole world, is the best option for this purpose. In order to narrow the scope of the research, the decisions of the National Anti-Corona Headquarters of Iran were selected as our cases. Therefore, multiple case study method was selected as the method of the present study. The results of this study show that the characteristics of consequentialism, multiple feedback, speed of action and systematic attitude are the four main characteristics of Panda method that make this method especially suitable for critical situations.

    Keywords: Decision Making, Panda Strategy, Crisis Management, Multiple Case Study, Corona Crisis, Corona Management
  • Morteza Najaf*, Ghasem Blue, Jafar Babajani, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 51-89

    Banks, as one of the most important financial institutions, have an important role in the countrychr('39')s economy and always seek to provide products and services in accordance with the needs and desires of customers. Having the right banking approach and model can help provide services and products that meet the needs of customers. One of these approaches to achieve this goal is a universal banking model that requires special factors to be implemented in the country. This research has been conducted with the same purpose and in order to identify and analyze the factors affecting the implementation of universal banking in the banking system in the country. For this purpose, fifty factors were identified through the study of the subject literature and interviews with experts and managers of the banking industry who have experience in implementing universal banking and were examined using the Delphi approach. Factors were located in six general categories, customer; Infrastructure, process, structure, manpower and rules and regulations. Then, in order to identify the axial indicators, fuzzy cognitive map was used, the results of which showed that providing products tailored to customer needs has more focus than other factors. Finally, using Impornace-Performance Analysis(IPA) the factors were further analyzed and the results showed that fifteen factors require vital attention.

    Keywords: Universal banking, implementation, Delphi, fuzzy cognitive map, Impornace-Performance Analysis
  • Akbar Hassanpoor, Yousef Vakili, Hossein Norouzi, Farshid Khamoie* Pages 91-116

    Employee personal branding is essential as a key concept for personal and organizational success. To this end, this research seeks to identify the dimensions and components of employee personal branding. This research, in terms of the purpose, is development-functional type and in terms of data collection is descriptive and in terms of data certainty, itchr('39')s kind of exploratory. The research method is mixed. The qualitative and quantitative methods are used content analysis and survey, respectively. The statistical population was in the qualitative part of the texts related to the research subject and in the quantitative part were experts, supervisors, consultants, deputies and active managers of different fields of insurance industry in Tehran. Dimensions and components of Employee personal branding were extracted from 28 sources. The result of literature review and analysis was the extraction of 55 Indicator or reagent, 6 components and 2 dimensions. Accordingly, the Employee personal branding has two individual and interpersonal dimensions, that The individual dimension includes the Components of knowledge, skills and abilities, personality and attitude, and the interpersonal dimension includes the Components of emotional intelligence, mental impression and social interaction. in the quantitative part The content validity of the questionnaire was confirmed by 30 experts.  For structural equation modeling and Pls software were used to analyze the data obtained from the proportionality questionnaire and The results showed that the model dimensions and components of personal branding of the employee have a good fit.

    Keywords: : Personal Branding, Employee personal branding, Iran Insurance Industry
  • Hooman Alvandi, Mohammad Mohammad Zaheri* Pages 117-142

    The use of elite human resources in decision-making and implementation of decisions adopted in government organizations is a necessity accepted by many managers and organizational experts, however in practice a significant number of managers at different levels for various reasons and with Different strategies evade effective use and interaction with the elite.The aim of this study was to investigate the elitist strategies of managers in Iranian government organizations with a combined approach. In the qualitative section, the required data were calculated through a library study of available sources and semi-structured interviews with 15 experts from Hamedan government organizations and analysis of the qualitative content of the interviews. The statistical population in both qualitative and quantitative sections of the study were experts working in government organizations in Hamadan. In the quantitative section, first, using the fuzzy Delphi method, the consensus of 15 experts (interview stage) on the identified and categorized strategies was calculated. In order to rank the strategies, according to Morganchr('39')s table, 108 questionnaires were randomly distributed among the community of 153 experts of government organizations in Hamadan. The questionnaires collected to rank strategies were analyzed using the SWARA method. The findings showed that managers use 39 strategies in the form of 4 general strategies in order of priority: individual, managerial, organizational and job. At the end of the research, executive and research suggestions are presented.

    Keywords: Escape from elites, managers, government agencies, strategy
  • Jafar Eyvazpour*, Hossein Rezaei Dolatabadi, Majid Mohammad Shafiee Pages 144-167

    It is the ethics and commitment to morals in today’s business that are of the most important factors that shape the buyer’s thinking and manners on a growing basis. One of the main challenges ahead of businesses, especially online businesses is sellerschr('39') commitments to morals that influences different aspects of each business such as the buyerchr('39')s behavioral tendencies and retailer image. The present study examined electronic retailers’ ethics and its impacts on the buyerchr('39')s behavioral tendencies and retailer image. In terms of aims, the study is developmental and practical. The statistical population includes 342 customers that shop online. The quantitative data were gathered by means of questionnaire. The data were analyzed by Structural Equation Modeling and through SPSS and PLS software. The model of e-retailers ethics involves five dimensions: 1. Privacy, 2. Security, 3. Reliability, 4. Non-deception, 5. Benevolence. As for the findings, e-retailers ethics positively affect the buyerchr('39')s behavioral tendencies and retailer image.

    Keywords: e-retailers’ ethics, electronic commerce, customer behavioral tendencies, e-retailer’s image
  • Shahriar Azizi*, Zahra Afifirad, Bahman Hajipor, Zahra Fazlali Pages 169-185

    Regret is a key element of future customer behaviors & Post-Purchase Regret is one of the negative emotions after the purchase. The development of technology and the ease of access to information about not selected purchase options have raised the possibility of regret. Generally, there are various factors in the post-purchase regret that increase or decrease the intensity of this negative feeling. .In this research , based on Narrative research methodology, interviews  was conducted with 10 young women. thematic analysis revealed factors intensify post –purchase regret in 9 categories: ease of Physical and technical comparison options, acceptance of responsibility, brand credibility and product price level, decision maximization versus satisfaction, decision justification, social comparison, diversity and time horizons of future options, and ultimately enduring involvement with the chosen option.

    Keywords: Post-Purchase Regret Intensity, Narrative Research, Young Women