فهرست مطالب

نشریه شهر تاب آور
پیاپی 1 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمودرضا دلاور، صفا خزایی * صفحات 1-6

    در هنگام وقوع بحران، تصمیم گیری مناسب برای کمک رسانی به مناطق بحرانی نقش به سزایی در کاهش خسارات جانی و مالی دارد. هدف اصلی این مقاله استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی در بهینه سازی کمک رسانی به مناطق بحرانی که نیازمند منابع مشخصی هستند، از طریق وسایل نقلیه در شبکه جاده ای کشور می باشد. برای رسیدن به این هدف، تحلیل های شبکه شامل یافتن بهترین مسیر و تخصیص بهینه منابع، مورد نیاز می باشند. دست یابی به بهترین مسیر بین ایستگاه های کمک رسانی و مناطق بحرانی با در نظر گرفتن زمان سفر به عنوان وزن جاده ها صورت می گیرد و تخصیص بهینه منابع با ارایه یک تابع هدف پیشنهادی با دو معیار حداقل زمان و هزینه انجام می پذیرد. رویکرد پیشنهادی مورد نظر در قالب یک سامانه نمونه برای استان یزد پیاده سازی و ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: الگوریتم دیکسترا، بحران، بهترین مسیر، بهینه سازی، تخصیص منابع، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • علیرضا عرب سعیدی، عباس مالیان * صفحات 7-16

    فراهم کردن لایه های اطلاعاتی کاربری زمین ازجمله مهم ترین ابزارهای تسهیل کننده در تحقق شهر هوشمند و فرآیند مدیریت بحران در کلان شهرها به شمار می روند. مدیریت هوشمندانه شهری می تواند بر اساس دانش خود و همچنین به کمک لایه های اطلاعاتی عوارض شهری استخراج شده از تصاویر نوین هوایی و فضایی، مانع ایجاد یا گسترش بحران شود. دانش و فناوری دورکاوی به عنوان فناوری بهینه و سریع در تولید اطلاعات مکانی نقش به سزایی دارد. آشکارسازی عوارض شهری ها از تصاویر ماهواره ای دارای کاربردهای مفید و گسترده ای در زمینه های مختلف ازجمله خودکارسازی فرآیند شناسایی و استخراج اطلاعات از تصاویر و بروزرسانی پایگاه داده سامانه اطلاعات مکانی است. هدف تحقیق حاضر، معرفی و پیاده سازی روشی خودکار به منظور استخراج اطلاعات پوشش و کاربری زمین در منطقه پرتراکم شهری، بر پایه روش های شیء مبنا و تحلیل بافت در تصاویر ماهواره ای با توان تفکیک مکانی بالا می باشد. درروش پیشنهادی، پس از انجام فرآیند بخش بندی سلسله مراتبی، به تولید توصیفگرهای بافت برای هر یک از عوارض پرداخته می شود. در پژوهش حاضر دقت کلی 86 درصد و ضریب کاپا 83 درصد برای آشکارسازی عوارض شهری از تصویر ماهواره ای به دست آمد که پاسخگوی بسیاری از نیازهای مرتبط با مدیریت شهری می باشد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، تصویر ماهواره ای با توان تفکیک مکانی بالا، لایه اطلاعاتی عوارض شهری، تحلیل بافت، مدیریت بحران های شهری
  • سید بهشید حسینی * صفحات 17-24

    سکونت گاه های انسانی و به خصوص شهرها هیچ گاه از حملات نظامی و سایر فجایع انسانی مصون نیستند. از این رو ملاحظات مربوط به پدافند غیرعامل ازجمله مهمترین اصولی است که می بایست در آنها مورد توجه قرار گیرد. از جمله نقاط سکونتی استراتژیک شهرها، بافت های تاریخی و فرسوده آنها هستند. این محدوده ها علاوه بر نقش ویژه ای که در هویت و حس تعلق شهر دارند؛ غالبا به لحاظ موقعیت مکانی و کاربری های موجود در خود از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردارند. رعایت اصول پدافند غیرعامل و افزایش تناسب کالبد و محتوا با این اصول می بایست براساس امکانات و محدودیت های این محدوده ها و در قالب طرح های مربوط به بازآفرینی آنها انجام شود. هدف تحقیق پیش رو درک میزان درنظرگیری اصول پدافندغیرعامل در تدوین بخش های مختلف طرح های بازآفرینی این محدوده ها است. از میان طرح های تدوین شده، طرح بافت فرسوده شهر کاشان به عنوان نمونه ای از طرح های بازآفرینی تدوین شده براساس شرح خدمات مصوب، به عنوان موردپژوهی این تحقیق انتخاب گردید. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و از تکنیک تحلیل محتوا جهت ارزیابی طرح استفاده شده است. نتایج حاصل از این ارزیابی حاکی از آن است که اگرچه در طرح های بازآفرینی شهری که به عنوان بهترین فرصت برای تناسب هرچه بیشتر این محدوده های با اصول پدافندغیرعامل قلمداد می شوند، توجه ویژه ای به این امر نشده است، ولی ساختار محتوایی این طرح ها می توانند تحقق اصول پدافندغیرعامل را تسهیل بخشد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، بازآفرینی، بافت فرسوده کاشان
  • سید جواد موسوی نسب*، عبدالرحمن کشوری صفحات 25-32
    وجود نقاط آسیب‏پذیر، ضعف در رعایت قوانین و ضوابط فنی و مهندسی، ضعف مدیریت صحیح در جهت کنترل ساخت وسازهای شهری، عدم شکل‏گیری ساختارهای مربوط به وقوع هر نوع بحرانی و همچنین ضعف در به کارگیری اصول پدافند غیرعامل شهر ورامین را با مشکلات و تهدیدهای ناگواری مواجه ساخته است. در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و بهره‏گیری از مطالعات کتابخانه‏ای و اسنادی، پس از تبیین اصول، اهداف و ملاحظات دفاع غیرعامل و تحلیل رویکرد پدافند غیرعامل در ساخت وساز شهر ورامین، نقش پدافند غیرعامل در مدیریت ساخت‏وساز شهری باهدف کاهش آسیب‏پذیری و تلفات انسانی در حوادث و بحران‏های ناشی از تهاجم دشمن موردبررسی قرار می‏گیرد. در این پژوهش وضعیت پدافند غیرعامل در مدیریت ساخت وساز شهر ورامین بررسی و سپس اولویت‎ و اهمیت، مولفه ها و شاخص‏های پدافند غیرعامل موثر در مدیریت ساخت وساز این شهر تعیین گردیده است. براساس تحقیق انجام شده از نظر پاسخ‏دهندگان در شهر ورامین مولفه استحکامات و سازه های امن با میانگین وزنی 33/4 بالاترین رتبه و مولفه استتار با میانگین وزنی 90/2 پایین‏ترین رتبه را اخذ نموده‏اند. همچنین در تحقیق مشخص گردید از نظر پاسخ‏دهندگان برای بافت شهری، آتش‏نشانی و شبکه‏های ارتباطی مولفه مکان‏یابی موثر ارزیابی شده و برای کاربری‏های بیمارستان، جایگاه‏های سوخت و تاسیسات زیربنایی مولفه استحکامات و سازه‏های امن تاثیرگذار است و همچنین برای ساختمان‏های عمومی اعم از مسکونی، تجاری و اداری مولفه پراکندگی مناسب است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مدیریت ساخت‏وساز شهری، زیرساخت‏های شهری
  • سعید فرزانه، حسین نساری، محمدرضا سیف* صفحات 33-40
    شبکه های ژیودتیک امروزه سهم قابل توجهی را در تامین ایمنی در زمان ساخت و ساز و بهره برداری سازه های عمرانی شهر ایفا می کنند. این شبکه ها می توانند با کشف و هشدار هرگونه جابجایی معنادار در سازه ها از بروز فاجعه های بزرگ جلوگیری کنند. برای محاسبه جابجایی در شبکه های کنترل کشف نقاط پایدار و ناپایدار از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که عدم کشف صحیح نقاط پایدار و ناپایدار به صورت نقص دیتوم در این شبکه ها ظاهر می شود و جابجایی های محاسبه شده را زیرسوال می برد. جهت کشف نقاط پایدار و ناپایدار معمولا از دو روش مهم زیر استفاده می شود: الف- تست ثبات کلی درشبکه های میکروژیودزی، ب- کمینه سازی نرم بردارجابجایی هدف این مقاله، مقایسه دو روش فوق و بیان مزیت ها و معایب این دو روش نسبت به هم می باشد که در ادامه شرح دو روش و نتایج حاصل ازمقایسه این دو روش آورده شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های میکروژئودزی، شبکه های ژئودتیک، نقص دیتوم، سرشکنی شبکه های کنترل
  • علی سعیدی*، محمد بداغی صفحات 41-50
    فضای سبز ورزشگاه ها، بخشی از محوطه هستند که با پوشش گیاهی طبیعی و یا حفاظت شده در مقابل نواحی سنگ فرش شده و یا ساختمان ها قرار می گیرند. این فضاها به عنوان بخش جدایی ناپذیر ورزشگاه اهمیت قابل توجهی در بهبود کیفیت ورزشی و پایداری محیطی ورزشگاه دارند. دست یابی به مواردی چون استتار، اختفاء و فریب، کاهش شدت موج انفجار، ذخیره سازی انرژی، فرم دهی و تغییر شکل، همسان سازی با محیط های اطراف، انعطاف پذیری در تغییرشکل، کنترل برخی پیآمدهای طبیعی، جلوگیری ازآلودگی روان آب ها، بالا بردن ورزشگاه سرانه فضای سبز و امثال آن، از جمله دستاوردهایی است که نتیجه اجرای فضاهای سبز خواهد بود.در این پژوهش به بررسی فضای سبز آزادی و نقش آن در پدافند غیرعامل پرداخته شده است. روش پژوهش در این مطالعه کتابخانه ای میدانی و همچنین استفاده از پرسشنامه و انجام آزمون آماری خی دو ، می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که تمامی سوال ها مربوط به پارامتر فضای سبز، در سطح معنی داری 0.05 درصد تایید شده، یعنی این که تمامی سوال ها، با احتمال نزدیک به صددرصد تایید شده است.
    کلیدواژگان: کلید ورزشگاه آزادی، ساماندهی، پدافند غیرعامل، فضای سبز چند منظوره
  • سید جواد هاشمی فشارکی*، محمدحسین نوفرستی صفحات 51-63

    حرم مطهر امام اول شیعیان حضرت علی ابن ابیطالب (ع) به شهر نجف رونق و صفایی ملکوتی بخشیده و آن را زیارتگاه صاحب دلان ساخته است. شهر نجف از دیر باز به خاطر وجود منور آن امام همام و به سبب آن که مولود و مطون بسیاری از بزرگان علم وادب و فقه و حدیث بوده، مورد توجه همگان قرار داشته و یکی از شهرهای مهم جهان اسلام به شمار می رود. اهمیت این سرمایه عظیم و ارزشمند الهی و طرح توسعه آن که بنام صحن حضرت فاطمه زهرا(س) نامگذاری شده از یک سو و حضور جمعیت میلیونی بخصوص در مناسبت های خاص و مذهبی که اهمیت حفاظت از آن را در حد مراکز حیاتی قرار میدهد و همچنین سابقه تهدیدات حرم های ایمه به ویژه در سالیان اخیر از طرف دیگر، لزوم توجه ویژه به مراقبت، حراست و حفاظت از آن زیرساخت معنوی را در مقابل تهدیدات مختلف دوچندان می کند. لذا توجه جدی به رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل در طرح توسعه حرم مطهر علوی (صحن حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها)، مصونیت بخش بوده و به عنوان یکی از مولفه های برتری قدرت و امنیت در زمان تهدید خواهد بود. در این تحقیق، صحن حضرت فاطمه زهرا (س) درشهر نجف اشرف به عنوان محدوده مطالعاتی، در نظر گرفته شده و با نگاه پدافند غیرعامل آسیب پذیری های آن مورد بررسی قرار گرفته و راه کارهایی جهت کاهش آسیب پذیری ها در بخش های مختلف صحن ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: دفاع غیرعامل، تهدیدات، آسیب پذیری، طراحی، صحن حضرت فاطمه زهرا(س)
|
  • M. R. Delavar, S. Khazaii* Pages 1-6

    In the event of a crisis, appropriate decisions for helping the crisis regions play an important role in reducing life and financial loss. This paper aimed at using the Geographic Information Systems (GIS) to optimize relief to critical regions that are required specified resources by vehicles on road networks of the country. To meet this goal, network analysis including optimum path finding and optimal resource allocation are needed. The optimum path between rescue stations and critical regions is achieved by taking the travel time as the weight of road. Moreover, the optimal resource allocation is obtained by introducing a proposed objective function with minimizing time and cost criteria. Both data management and presenting of the results are accomplished by the GIS. As a prototype system, the proposed approach is implemented and assessed in Yazd province.

    Keywords: Dijkstra Algorithm, Crisis, Optimum path, Optimization, Resource Allocation, Geographic Information System (GIS)
  • A. Arabsaeidi, A. Malian* Pages 7-16

    Providing information layers including the most important means of facilitating land use in urban areas are in the process of crisis management. Urban management based on their knowledge and information layers of the urban side, preclude a broader crisis. Remote sensing technology and fast as science and technology plays an important role in the production of information. Urban effects and a wide detection of satellite images have useful applications in various fields, including automating the process of identifying and extracting data from images and update database information system locations. The purpose of this research is to introduce and implement automated way to extract information congested urban land cover in the region, based on object-based methods and analysis in the context of satellite images with high spatial resolution. After the proposed procedure hierarchical segmentation process, to produce the texture descriptors for each of the events will be discussed. The method proposed in this study was 86% overall accuracy and kappa coefficient 0.83 satellite image was obtained for the detection of complications city.

    Keywords: Satellite Images with High Spatial Resolution, Making the Information Layer Urban Effects, Texture Analysis, Urban Crisis Management
  • S. B. Hosseini* Pages 17-24

    Humans settlements have never been safe from disasters. So as to the principles of passive defense should be considered in their constructions and developments. Urbans have a lot of important areas, one of which is historical and depressed fabrics. These areas not only play an important role in increasing identity and sense of place, but also locate in the significant parts of cities with a variety kind of land uses. It is possible to follow the principles of passive defense through their regeneration plans. This research carried out with the aim of analyzing the role of passive defense in this plan. Kashan regeneration plan has been selected as the case study of this research done by content analysis as one of the qualitative methodologies. The consequences of this research show that although, there was the opportunity of associating passive defense’s principles with these fabrics, no significant consideration was done.

    Keywords: Passive Defense, Regeneration, Kashan Depressed Area
  • S. J. Mousavi Nasab *, A. R. Keshvari Pages 25-32
    Airports are thought of as one of the symbols of development in societies. The civil airports are now taken into  account as valuable assets in each country all over the world, however, the most subtle disorganization in its     performance, or any damage to their formation shall result in tremendous material and spiritual losses. The    recognition and gradation of threats facing either field is the first action to take for the accomplishment of the passive defense studies. In the present research, the threats that are likely to occur in the civil airports were graded. This   research is placed among those applied-developmental ones in terms of the type of research; however, it is descriptive in the view of the essence of research. Thus, in the stage of the deliberate human-made threats facing the civil airports, either library method or qualitative interview methods were used. Moreover, to evaluate the assets and threats, the quantitative questionnaire method coupled with the presented technique from the Federal Agency of the US Crisis Management, the hierarchical analysis method was used. The research findings indicated that the threat of air and missile raids is the main threat to the civil airports. The other fifteen threats taken out from the specialized texts were respectively graded within the main components of the civil airports. However, such a gradation was done on the basis of five indexes of “the damage intensity”, the enemy’s capability”, the target’s attractiveness”, “the negative   outcomes for the enemy”, and “the threat’s precedence”.
    Keywords: Deliberate Man-Made Threat, Civil Airports, Passive Defense, Vitol Assets, Human-Made Threats
  • S. Farzaneh, H. Nessari, M. R. Seif * Pages 33-40
    Nowadays, geodetic networks have a significant contribution in safety during constructing and operation in urban constructions. They could prevent a terrible disaster by detecting and alarming any displacement in important        constructions. The detection of unstable and stable points is an essential part in computing displacement in geodetic network, because misdetection leads to datum defect in geodetic network. Then, the detected displacement will be questionable. In order to detecting stable and unstable points usually two important methods are used:A. General  stability test in geodetic networks, B. Minimizing the norm of displacement vectors. The main goal of this paper is the comparison between two mentioned methods and  assessing their advantage and disadvantage.
    Keywords: Microgeodesy Network, Datum Defect, Adjustment on Control Networks
  • A. Saeidi *, B. Bodaghi Pages 41-50
    Green spaces, stadiums, which are part of the area with natural vegetation or paved areas or buildings protected against their will. This space as an integral part of considerable importance in enhancing athletic stadium and gymnasium are environmental sustainability .Access to items such as camouflage, concealment and deception, reduces the intensity of the blast wave, energy storage, Frmdhy and deformation, Control of natural consequences, preventing runoff Various, raising per capita green space, and so on, such that the resulting performance gains will be green spaces. In this study, green space and its role in the defense of liberty stadium has been a non- factor. Methods In this study library field and the use of questionnaires and chi square test was used Research findings show that all questions related to the parameters of green space, at a significance level of 0.05 percent certified, meaning that all of the   questions, the probability is close to one hundred percent approved. The study showed that green space Azadi Stadium plays a key role in passive defense.
  • S. J. Hashemi Fesharaki *, M. H. Noferesti Pages 51-63

    The holy shrine of first imam of shia, Ali-ebn-abitaleb (peace on him), has brought boom and kingdom to najaf city and made it pantheon for self-interested. Najaf city has been of interest to everyone due to presence of that imam and the elders of science, jurisprudence and hadith and was one of the most important Islamic cities. Importance of this great divine capital and its development plan as Hazrat Fatemeh Zahra’s courtyard, on one hand and the presence of a million people, specially on special and religious occasions which make its protection at critical levels and also the history of threats of holy shrines especially in recent years, on the other hand, doubled the necessity of  special  attention to the care and protection of this spiritual infrastructure against different threats. So serious attention to the consideration of passive defense considerations in the development plan of the Alavi Shrine (Hazrat Fatemeh Zahra’s courtyard) will give immunity and it will be a component of the superiority of power and security, at the time of the threat. In this paper Hazrat Fatemeh Zahra’s courtyard in najaf city was considered for study range and its   vulnerabilities was investigated with a look of passive defense and solutions to decrease vulnerabilities in different part of courtyard was presented.

    Keywords: Passive Defense, Vulnerabilities, Design, Hazrat Fatemeh Zahra’s Courtyard