فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیستم شماره 159 (فروردین و اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رامین حبیبی کلیبر*، حبیب امانی صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    تولد یک فرزند برای مادر همواره با استرس و اضطرابی همراه است؛ حال اگر این کودک دارای مشکلاتی نیز باشد احساسات و هیجاناتی را به همراه خواهد داشت. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی تجربه زیسته مادران دارای کودک مبتلا به ناتوانی ویژه یادگیری در زندگی بود.

    روش

    این پژوهش به روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی در سال 1397 طی دوره 4 ماهه انجام شد. جامعه آماری آن تمامی مادران درای کودک مبتلاء به ناتوانی ویژه یادگیری بودند که به مرکز مشکلات ویژه یادگیری ازنا (لرستان) رجوع کرده بودند. از طریق نمونه گیری هدفمند تا میزان اشباع، 6 مادر انتخاب شدند که در مصاحبه عمیق و ساختارنایافته شرکت کردند. مصاحبه ها بر اساس روش کلایزی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تجارب مادران در چهار مضمون اصلی سازمان یافت: بی نظمی در خانواده، نگرانی، هیجانات مثبت و هیجانات منفی. این سه مضمون اصلی در مقاله به تفضیل مورد بحث قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    پرورش کودکان مبتلاء به ناتوانی ویژه یادگیری، تجربه ای دشوار است که حمایت تخصصی از مادران، طی نخستین سال های تحول اختلال را ضروری می سازد. بدین منظور، هر یک از مضامین پژوهش حاضر، اهداف درمانی بالقوه برای افزایش بهزیستی مادران است که می توان آن ها را برای ارتقاء مداخلات موجود و در طراحی مداخلات نوین به کار برد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناسی، اختلال یادگیری ویژه
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی*، عباسعلی حسین خانزاده، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 19-26
    زمینه

    دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه با عوامل تنش زای متعدد جسمی و روانی مواجه هستند که بر کیفیت زندگی آنان تاثیر می گذارد. با توجه به ارتباط اضطراب تحصیلی با خودتنظیمی، یکی از روش هایی که می تواند به دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه کمک کند، آموزش توانمندسازی خودتنظیمی است. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش برنامه توانمندسازی خودتنظیمی بر اضطراب تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه بود. 

    روش

    طرح تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش 28 نفر از دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه شهرستان رشت در سال تحصیلی 98-1397 بودند که به طور در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب مدرسه (فرم معلم) در مراحل پیش و پس از آموزش استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه، تحت آموزش گروهی برنامه توانمندسازی خودتنظیمی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش برنامه توانمندسازی خودتنظیمی بر بهبود اضطراب تحصیلی و مولفه های آن (اضطراب فراگیر و اضطراب اجتماعی) در دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه تاثیر دارد (001/0>p). 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، برنامه توانمندسازی خودتنظیمی می تواند در بهبود مهارت های شناختی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه، از کارایی لازم برخوردار باشد. بنابراین، پیشنهاد می شود این مداخله در آموزش دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، اضطراب تحصیلی، اختلال یادگیری ویژه
  • احمد عابدی، مرضیه ترابی*، سالار فرامرزی صفحات 27-38
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی، تاثیر روش شاو (Shaw) بر حافظه کاری دانش آموزان با عملکرد هوشی مرزی پایه اول دبستان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش از نوع تک آزمودنی، با طرح خط پایه چندگانه (MBD) در یک الگوی زمانی پلکانی با مرحله پیگیری بود. به این منظور از بین دانش آموزان پایه اول دبستان شهر اصفهان در سال 96-95 تعداد 4 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس هوش کودکان وکسلر ویرایش چهارم (WISC-IV) و مصاحبه بالینی استفاده شد. دانش آموزان با عملکرد هوشی مرزی 16 جلسه (هفته ای یک جلسه به مدت40 دقیقه) تحت آموزش با روش شاو قرار گرفتند. داده های آماری با روش تحلیل دیداری بررسی شدند .

    یافته ها

    نتایج درصد داده های ناهمپوش (PND) و درصد همپوشی داده ها (POD)، و تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی نشان داد اثر روش شاو در بهبود حافظه کاری کودکان با عملکرد هوشی مرزی معنادار است.

    نتیجه گیری

    روش شاو می تواند در کنار سایر روش ها برای بهبود حافظه کاری دانش آموزان با عملکرد هوشی مرزی موثر بوده و از آن در آموزش و توان بخشی چنین دانش آموزانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عملکرد هوشی مرزی، حافظه کاری، روش شاو
  • آفرین مثنوی خوان* صفحات 39-46
    هدف

    هدف از این پژوهش پیش بینی تعامل مادر-کودک بر اساس ویژگی شخصیتی و سبک مقابله ای در مادران دارای کودک با کم توانی هوشی بود. 

    روش

    پژوهش پیش رو از نوع همبستگی است. نمونه آماری شامل 209 نفر از مادران دارای کودک با کم توانی هوشی بود که به صورت طبقه ای از چهار ناحیه آموزش و پرورش شهرستان کرج در سال تحصیلی 96-97 انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه شخصیتی نیو مک کری و کاستا (1985) و تعامل مادر-کودک رابرت (1961) و سبک مقابله ای لازاروس و فولکمن (1988)، و جهت تحلیل داده ها  از شاخص آماری پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها نشان داد ویژگی شخصیت و سبک های مقابله ای توان پیش بینی تعامل مادر-کودک را ندارند. همچنین میان برخی از خرده مقیاس های متغیر ویژگی شخصیتی و تعامل مادر کودک رابطه معناداری وجود دارد  (05/0p›). میان خرده مقیاس پذیرش با خرده مقیاس های انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری رابطه مثبت و مستقیم و میان خرده مقیاس های حمایت، سهل گیرانه و طرد با خرده مقیاس های روان نژندگرایی، انعطاف پذیری، دلپذیری و مسئولیت پذیری رابطه معکوس و منفی وجود دارد. میان خرده مقیاس های متغیر راهبردهای مقابله ای و تعامل مادر-کودک رابطه معناداری (05/0p›) وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده می توان گفت برای پیش بینی کیفیت تعامل مادر-کودک با کم توانی هوشی ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای مادران، نقش چندانی نداشته و متغیرهای دیگری این ارتباط را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: تعامل مادر-کودک، ویژگی شخصیتی، سبک مقابله ای، کودک با کم توانی هوشی
  • همایون هارون رشیدی*، ندا مرزعاوی صفحات 47-54
    زمینه

    واقعیت درمانی نوعی روان درمانی است که در آن سعی می شود با توجه به مفاهیم واقعیت، مسئولیت و امور درست و نادرست در زندگی فرد، به رفع مشکلات او کمک شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش واقعیت درمانی بر تاب آوری و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان با کم توانی هوشی شهر سوسنگرد بود.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام مادران کودکان با کم توانی هوشی شهر سوسنگرد بود که از این جامعه، نمونه ای به حجم 30 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه قرار داده شد. گروه آزمایشی، آموزش واقعیت درمانی را هفتگی (10 جلسه 90 دقیقه ای) دریافت کردند؛ در حالی که گروه گواه در معرض هیچ مداخله ای قرار نگرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تفاوت معنادار بین دو گروه در نمرات تاب آوری و بهزیستی روان شناختی بود. نتایج نشان داد آموزش واقعیت درمانی موجب افزایش تاب آوری و بهزیستی روان شناختی در مادران گروه آزمایش شده است (001/0 < p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان از آموزش واقعیت درمانی در حکم روشی موثر در افزایش تاب آوری و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان با کم توانی هوشی در مداخله های درمانی و بالینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، کم توانی هوشی، واقعیت درمانی
  • امیرعباس ابراهیمی* صفحات 55-60

    در کودکان ناشنوایی که از سمعک های مرسوم سودی نمی برند کاشتینه های حلزونی موجب دسترسی به سیگنال گفتاری می شوند. با وجود نتایج بیشمار مثبت کاشتینه های حلزونی در کودکان ناشنوا، داده های منتشر شده هنوز گستره وسیعی از عملکرد را بین این کودکان نشان می دهند. مطالعه متغیرهای احتمالی که موجب گوناگونی عملکرد کودکان کاربر کاشتینه حلزونی می شوند و بر ادراک گفتار اثر می گذارند برای والدین و متخصصان ضروری است. دسته بندی این عوامل توانایی بالین گران را برای دادن پیش آگهی پخته پیشاکاشت به خانواده ها افزایش می دهد و می تواند در تلاش برای رسیدن به بهترین نتیجه ممکن اجازه دستکاری بالقوه متغیرها را بدهد. این مقاله، مروری بر این عوامل است.

    کلیدواژگان: ادراک گفتار، کاشتینه حلزونی، کودکان ناشنوا
  • زهره رائقی، علی زینالی* صفحات 61-73
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه مهارت های حرکتی دانش آموزان با کم توانی هوشی دارای لکنت زبان، مشکلات تلفظی، و گفتار بهنجار انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه پس رویدادی از نوع علی-مقایسه ای بود. از میان جامعه دانش آموزان پسر ابتدایی با کم توانی هوشی شهر ارومیه، 90 نفر (هر گروه 30 نفر) به روش نمونه گیری تمام شمار و در دسترس انتخاب شدند. برای همه گروه ها آزمون تجدیدنظرشده مهارت های حرکتی لینکلن-اوزرتسکی اجرا شد. داده ها با روش های آماری تحلیل واریانس چندمتغیری و تحلیل واریانس تک متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تمام ابعاد  مهارت های حرکتی شامل؛ هماهنگی عمومی پویا، هماهنگی عمومی ایستا، هماهنگی دستی پویا، سرعت حرکت، حرکات ارادی همزمان متقارن و حرکات ارادی ناهمزمان نامتقارن در گروه دارای گفتار بهنجار به طور معناداری بالاتر از میانگین گروه های با لکنت زبان و مشکلات تلفظی بود (05/0>P).، اما بین میانگین مهارت های حرکتی گروه های با لکنت زبان و مشکلات تلفظی به جزء مهارت هماهنگی عمومی پویا، تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که رشد متعادل توانایی های حرکتی اساس یادگیری های بعدی است، اصلاح دشواری های حرکتی پیش از شروع آموزش مهارت های دیگر ضروری است.

    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی، کم توان ذهنی، لکنت زبان، اشکالات تلفظی، گفتار بهنجار
|
  • Ramin Habibi-Kaleybar*, Habib Amani Pages 9-18

    The birth of a child for the mother is always accompanied by stress and anxiety, and if there are problems with the child, there will be emotions and emotions. Accordingly, the purpose of this study was to describe and interpret the experience of mother-child mothers with special learning disabilities in life. This research was conducted in a qualitative research method of phenomenological type, with purposeful sampling of six mothers from mothers who had a special learning disability child who referred to the center of learning difficulties. After analyzing the data, four main themes, disorder, anxiety, and positive emotions were obtained from written interviews. The findings of this study showed that the life experience of mothers with a child with special learning disability can be both negative and positive. This knowledge can help mothers help teachers and therapists in the field of special learning disabilities to help their children.

    Keywords: Life Experience, Phenomenology, Specific Learning disorder
  • Ebrahim Rahbar Karbasdehi*, Abbas Ali Hossein Khanzadeh, Fatemeh Rahbar Karbasdehi Pages 19-26
    Background

    Students with specific learning disorder are faced with various physical and psychological stressful factors, that affect their quality of life. Considering the relationship between academic anxiety and self-regulation, as one of the methods capable of assisting students with specific learning disorder is self-regulation empowerment training. The current study aimed at determining the effect of self-regulation empowerment training program on academic anxiety of students with specific learning disorder.

    Method

    The study used an experimental design with pretest/posttest and a control group. The study sample consisted of 28 students with specific learning disorder in Rasht city in 2019 that were selected by the convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. To collect the data, school anxiety scale (teacher report) was used before and after the intervention. A twelve-session self-regulation empowerment program training was conducted for the experimental group and no intervention was used for the control group.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that self-regulation empowerment training program improved coping with academic anxiety in students with specific learning disorder (p< 0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the research, self-regulation empowerment training can improve the cognitive skills in students with specific learning disorder. Therefore, it is suggested that this intervention is applied for training of students with specific learning disorder.

    Keywords: Self-regulation, Academic Anxiety, Specific Learning Disorder
  • Ahmad Adedi, Marzie Torabi*, Salar Faramarzi Pages 27-38
    Objective

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of Shaw’s method to enhance working memory of first-grade students with Borderline Intellectual Functioning  

    Method

    A single subject method with multiple baseline design (MBD) research methodology was used. In this regard, among the first grade elementary school students in Isfahan in 2015-2017, four students with Borderline Intellectual Functioning were selected through available sampling .Data were collected using the Wechsler Fourth Intelligence Scale (WISC-IV) and clinical interviews. Students with Borderline Intellectual Functioning were placed in a 16 -session (one 40-minute session per week) in Shaw’s method. Data were analyzed by using visual analysis.

    Results

    The data analysis showed that Shaw’s method is significantly effective in increasing working memory of students with Borderline Intellectual Functioning.

    Conclusion

    Shaw’s method can be combined with other methods to improve working memory of students with Borderline Intellectual Functioning  and can be used in teaching and rehabilitation of  such students.

    Keywords: Borderline Intellectual Functioning, Working Memory, Shaw’s Method
  • Afarin Masnavi Khan* Pages 39-46
    Aim

    The aim of this research is the prediction of mother-child interaction based on personality traits and coping style in mothers of children with intellectual disabilities.

    Methods

    The research method was correlation and the sample consisted of 209 mothers of children with intellectual disabilities who were selected as a class from the four educational districts of Karaj city in the academic year of 2017-18. For data collection, the Neo-McCarey and Costa’s personality questionnaire (1985) and Robert’s mother-child interaction (1961) and Lazarus and Fulkman’s coping style (1988) were used for mothers. Pearson statistical index and stepwise regression were used to analyze the data.

    Results

    Analysis of the data showed that personality traits and coping styles cannot predict mother-child interaction. Also, there is a significant relationship between some of the subscales of personality trait and mother-child interaction at the significance level of 0.05. There is a positive and direct relation between acceptance subscale and flexibility and accountability subscales. Also, a negative and indirect relation between supportive, leniency and exclusion subscales and psychological, flexibility, chastity and accountability subscales is observed. There is no significant relationship between the variables of coping strategies and mother-child interaction at the significance level of 0.05.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be said that there is a relationship between personality trait and mother-child relationship variables.

    Keywords: Mother-child interaction, Personality Trait, Coping Style, Mothers of Children with Intellectual Disabilities
  • Neda Mazavi Pages 47-54
    Background

    Reality therapy is a kind of psychotherapy in which it is tried to help to resolve problems with respect to the concepts of reality, the proper and incorrect responsibility of onechr('39')s life. In this way, people who need psycho social help are helped by defining human nature, determining behavioral rules and designing the treatment process.

    Objectives

    The present study aimed to investigating the effect of using group reality therapy on resilience and psychological well-being in mothers of children with intellectually disabilities in Sosangerd.

    Method

    The research design was quasi-experimental with pre-test and posttest and control groups. The statistical population of this study included all the Mothers of children with intellectually disabilities in Sosangerd. 30 mothers of children with intellectually disabilities were selected through convenience sampling method, and then they were put into two experimental and control groups. Data were gathered using Conner and Davidson Resilience Questionnaire and Reef Psychological Well-Being Questionnaire. Reality therapy was performed in 8 sessions in the experimental group. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated the effectiveness of experimental treatment on the increase resilience and psychological well-being the mothers in the experimental group.

    Conclusion

    Hence, this method is effective and useful to improve the mental health of these mothers.

    Keywords: Reality Therapy, Resilience, Psychological Well-being, Intellectual Disabilities
  • Amir Abbas Ebrahimi* Pages 55-60

    Cochlear implants provide access to the speech signal in children with hearing loss that often cannot benefit from acoustic hearing aids. However, despite the numerous positive results in pediatric cochlear implantation, published data still indicated a wide range of performance among implant recipients. Hence, a need to study the possible variables that can affect performance, could account for the diversity of performance and affect speech perception is critical to both the professionals working with the parents and to the parents themselves. Categorizing these determinants increases the ability of clinicians to offer educated preoperative prognoses to the families and might potentially allow for manipulation of variables in an attempt to achieve the best possible outcome. This article presents an overview of these factors.

    Keywords: Cochlear Implant, Deaf Children, Speech Perception
  • Zohreh Raeghi, Ali Zeinali* Pages 61-73
    Objective

    This research aimed to compare the motor skills among students with intellectual disability, stuttering, articulation problems and normal speech.

    Methods

    The study was a retrospective causal-comparative research. From among all elementary male students with intellectual disability in Urmia city, 90 students (30 students in each group) were selected. All groups completed the revised motor skills test of Lincoln-Oseretski. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and analysis of variance methods.

    Results

    the finding showed significant differences between groups in all aspect of motor skills including dynamic general coordination, static general coordination, and dynamic hand coordination, speed of movement, voluntary synchronous symmetrical movements and voluntary asynchronous asymmetrical movements (P<0/01).

    Conclusion

    Due to the balanced development of motor abilities being the basis of next learning, correction of motor difficulty is necessary before the start of training other skill.

    Keywords: Motor Skills, Intellectual Disability, Stuttering, Articulation Problems, Normal Speech