فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1398)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاله عزتی راد، مرتضی اکبری* صفحات 1-16

    ویژگی های کسب وکارهای روستایی، به خاطر تاثیری که در رشد و ایجاد تنوع در فعالیت های اقتصادی می گذارد، روزبه روز افزایش پیدا می کند. در این میان رویکردهای جدیدی برای توسعه اقتصاد روستایی و جوامع روستایی شناسایی شده است. یکی از این رویکردها، شناسایی فرصت های ملی و بین المللی است که منجر به رشد و توسعه کسب وکارهای روستایی شده است. یکی از ضروریات کشورهای درحال توسعه، حرکت شرکت های کوچک و متوسط به سمت بین المللی شدن می باشد، چراکه فشار رقابتی در حال افزایش و از طرفی کمک های مالی مستقیم و پشتیبانی از طرف دولت ها کاهش یافته است. حرکت از بازار ملی به بازار بین المللی یک تصمیم بسیار مهم برای کسب وکارهای کوچک و متوسط که با پایه مالی کم و تمرکزی محلی و حوزه جغرافیایی محدودی هستند، محسوب می شود. با در نظر گرفتن اهمیت موضوع، هدف اصلی این مقاله بررسی موانع و چالش های بین المللی سازی کسب وکارهای روستایی است. بر اساس نتایج پژوهش ها مشخص شد که بین المللی سازی کسب وکارهای روستایی با موانع و چالش های متعددی مواجه می باشند که می توان آن ها را به دودسته مشکلات کلان و خرد تقسیم کرد. فاکتورهای محیط نهادی، چالش انتخاب حالت ورود، موانع مرتبط با زبان و فرهنگ، موانع مرتبط با گواهی سلامت و استانداردسازی از مشکلات کلان که خارج از کنترل شرکت هستند و اغلب به عنوان مشکلات برون زا طبقه بندی می شوند. قابلیت های سازمان داخلی و منابع انسانی مانند چالش سرمایه های انسانی و مدیریت، بازاریابی صادرات، دانش و ناسازگاری شبکه، فناوری و چالش های سرمایه اجتماعی از مشکلات خرد که قابل کنترل هستند محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی، کسب وکارهای کوچک و متوسط، کسب وکارهای روستایی
  • امیرحسین رهبر*، مهدی سعیدی صفحات 17-36

    امروز تردیدی وجود ندارد که راه حل قطعی بسیاری از مشکلات کشور، رونق تولید است اما این رونق تصادفی حاصل نخواهد شد و برای حصول آن نیاز است که قبل از ایجاد کسب وکار، ملاحظات بازار، فنی و اقتصادی مدنظر قرار گیرد. مقاله ی پیش رو با هدف شناخت زمینه ی تولید و بررسی توجیه پذیر بودن پرورش قارچ دکمه ای در بخش ضیاءآباد استان قزوین می باشد. روش این تحقیق از نوع آمیخته می باشد به این ترتیب که ابتدا از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 28 نفر از تولیدکنندگان و توزیع کنندگان داده های تحقیق گردآوری شد و سپس داده های کیفی به اعداد کمی ترجمه شد و بر همین مبنا نسبت های اقتصادی و مالی محاسبه شد. پس از انجام بررسی مشخص شد که پرورش قارچ دکمه ای در استان قزوین از نظر بازار مشکلی نداشته و بازار مصرف مناسبی برای محصول فراهم بوده است و همچنین ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی کسب وکار به راحتی از داخل کشور قابل تامین است درنتیجه طرح از نظر فنی و تکنولوژی نیز موجه می باشد. در ادامه با داده های حاصل از مصاحبه ها بهمراه شاخص های ارزیابی اقتصادی طرح ها (NPV، IRR، B/C و POP) به بررسی سوددهی طرح پرداخته شد تمام نتایج شاخص ها گواه این بودند که طرح دارای سوددهی مثبت و قابل قبول است و اجرایی کردن طرح موجب اشتغال زایی جوانان و رونق بیشتر تولید در منطقه می گردد. در نهایت توصیه ها و پیشنهاد هایی به تولیدکنندگان و سایر محققان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اشتغال، ارزیابی اقتصادی، قارچ دکمه ای، استان قزوین
  • هادی ثنائی پور*، مهدی قزلسفلو صفحات 37-51

    قصد کارآفرینانه یکی از عوامل موثر بر بروز رخدادهای کارآفرینانه است و بررسی عوامل موثر بر آن، می تواند پیش بینی دقیق تری از احتمال وقوع فعالیت های کارآفرینانه فراهم کند. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تاثیر شفقت خود بر قصد کارآفرینانه است. برای این منظور، رابطه شفقت خود و ابعاد آن شامل مهربانی با خود (قضاوت خود)، مشترکات انسانی (انزوا) و به هوشمندی (فزون همانندسازی)، با قصد کارآفرینانه بررسی شد. جامعه آماری، دانشجویان دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس در سطوح مختلف تحصیلی بوده و حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 180 نفر تعیین شد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. ارزیابی قصد کارآفرینانه و شفقت خود با استفاده از پرسشنامه های استاندارد لینان و همکاران (2011) و نف (2003) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر خبرگان و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب پایایی آلفا کرونباخ 83/0 ارزیابی شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین متغیرهای مهربانی با خود، مشترکات انسانی و به هوشمندی با قصد کارآفرینانه، رابطه مثبت معنادار و بین متغیرهای قضاوت خود، انزوا و فزون-همانندسازی با قصد کارآفرینانه رابطه منفی معناداری وجود دارد. در نهایت شفقت خود می تواند به کارآفرینان در ایجاد عزم و اراده برای راه اندازی کسب وکار و بازیابی توان افراد برای مواجهه با مشکلات کسب وکارهای جدید موثر باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، قصد کارآفرینانه، شفقت خود، دانشجویان کشاورزی
  • غلامحسین حسینی نیا*، شهرام مقدس فریمانی، میلاد جلالوند صفحات 53-68

    امروزه از کارآفرینی به عنوان عاملی برای محرومیت زدایی و کاهش فقر یاد می شود. بنابراین استفاده از ظرفیت های هر منطقه برای کارآفرینی می تواند گره گشای این مشکلات باشد. از آنجا که شناسایی فرصت ها به عنوان رکن اصلی کارآفرینی قلمداد می شوداز آنجا که شناسایی فرصت ها به عنوان رکن اصلی کارآفرینی قلمداد می شود، شناسایی فرصت های کارآفرینی در مناطق مختلف، گامی بنیادی در جهت توسعه کارآفرینی و به تبع آن بهبود کیفیت زندگی مردم آن منطقه است. هدف این پژوهش شناسایی فرصت های کارآفرینی کشاورزی در بخش گلباف، از توابع شهرستان کرمان بود. نوع روش این تحقیق، کیفی بوده و با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند، 17 نفر از خبرگان و کارآفرینان حوزه کشاورزی انتخاب شدند. با تحلیل اطلاعات، از طریق تحلیل محتوای کیفی، 25 فرصت کارآفرینی در 4 حوزه مختلف تولید، فرآوری، تجارت و زیرساخت در بخش کشاورزی شهرستان گلباف شناسایی و اولویت بندی شدند. اولویت بندی فرصت های کارآفرینی کشاورزی شهرستان گلباف نشان داد که بسته بندی و فرآوری گیاهان دارویی، راه اندازی کارگاه اسانس گیری ترخون و احداث کارگاه بسته بندی و فرآوری خرما بالاترین اولویت ها در زمینه فرصت های کارآفرینی شهرستان گلباف بودند.

    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، کارآفرینی کشاورزی، بخش گلباف، استان کرمان
  • مصطفی رسولی* صفحات 69-81

    دسترسی به منابع مالی، نقش کلیدی در حمایت از فعالیت های کارآفرینانه ایفا می کند و کارآفرینان برحسب شرایط از روش های مختلفی برای تامین مالی استفاده می کنند. یکی از موارد موثر در تامین مالی کسب وکارها، چرخه عمر بنگاه است که به چهار مرحله معرفی (ایجاد)، رشد، بلوغ و افول تفکیک می شود. هدف از انجام این پژوهش، اولویت بندی روش های تامین مالی بر اساس نظریه چرخه عمر بنگاه در کسب وکارهای کشاورزی است. جامعه آماری شامل کارآفرینان و صاحبان کسب وکارهای کشاورزی شهر تهران است. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده و پرسشنامه برای 16 نفر از خبرگان و کارآفرینان کشاورزی توزیع شد. برای دستیابی به هدف پژوهش، روش های تامین مالی برحسب دوره عمر کسب وکارهای کشاورزی با استفاده از روش شناسی فرآیند تحلیل سلسله-مراتبی، اولویت بندی شدند. نتایج حاکی از آن است که از بین روش های تامین مالی کسب وکارهای کشاورزی، در مرحله ایجاد کسب وکار، تامین مالی از طریق منابع و پس اندازهای شخصی، در مرحله رشد، استفاده از سود انباشته و تسهیلات بانکی، در مرحله بلوغ، استفاده از سرمایه گذاری خصوصی و شراکت و در مرحله افول، استفاده از تسهیلات صندوق های حمایتی و ضمانتی از سایر روش های تامین مالی از اولویت بالاتری برخوردار است. در انتها نیز پیشنهادهایی برای کارآفرینان و تصمیم گیران حوزه تامین مالی کشاورزی ارایه شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی در کشاورزی، تامین مالی، چرخه عمر بنگاه، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • حسام الدین غلامی، امیر علم بیگی، مهتاب پوراتشی* صفحات 83-100

    اشتغال پذیری دانشجویان یکی از موضوعات روز عرصه پژوهش و عمل در آموزش عالی است. یکی از راهکارهای تقویت اشتغال پذیری دانشجویان در آموزش عالی، مشارکت در فعالیت های فوق برنامه است. به همین دلیل هدف اصلی ین پژوهش بررسی تاثیر فعالیت های فوق برنامه بر اشتغال پذیری دانشجویان بود. در این راستا پیمایشی در میان نمونه ای متشکل از 190 نفر از دانشجویان رشته های کشاورزی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی صوری آن از طریق پانل متخصصان؛ روایی سازه آن از طریق روایی همگرا و واگرا و پایایی از طریق پایایی ترکیبی بررسی و تایید شد. نتایج نشان داد مشارکت در فعالیت های فوق برنامه تاثیر مثبتی بر میزان اشتغال پذیری دارد و 46 درصد از واریانس اشتغال پذیری دانشجویان رشته های را تبیین می کند. بر اساس نتایج و با توجه به فقدان سازوکارهای مدون برای پرداختن به اشتغال پذیری در برنامه درسی دانشگاه، تقویت اشتغال پذیری از طریق فعالیت های فوق برنامه می تواند قابل طرح و پیگیری باشد.

    کلیدواژگان: فوق برنامه، مشارکت اجتماعی، اشتغال پذیری، کشاورزی، آموزش عالی
  • کلثوم حمیدی، جعفر یعقوبی*، محسن احدنژاد روشتی صفحات 101-114

    افزایش اشتغال و کاهش بیکاری به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع محسوب می شود. با توجه به رشد جمعیت شهرهای جهان و افزایش تقاضا برای غذا و شغل، کشاورزی شهری می تواند یکی از راهبردهای مهم برای پاسخ به این تقاضا باشد. هدف از این تحقیق، بررسی نقش کشاورزی شهری در اشتغال و کارآفرینی در کشورهای مختلف جهان بود. از نظر روش شناسی، این تحقیق از نوع مطالعات علمی- مروری می باشد و از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای عمیق استفاده شده است. بررسی ها نشان داد، علیرغم وجود محدودیت ها و حمایت های ناچیز، فعالیت های کشاورزی شهری، سهم قابل توجهی از اشتغال و تولید محصولات کشاورزی در کشورهای مختلف جهان را به خود اختصاص داده است. طبق نتایج، کشاورزی شهری دارای ظرفیتی است که می تواند طیف وسیعی از فرصت-های اشتغال کارآفرینانه در بخش تولید و خدمات کشاورزی در شهر را برای جوانان جویای کار به ویژه فارغ التحصیلان کشاورزی دارای ایده های نو تامین کند. همچنین یکی از مهم ترین انگیزه های کشاورزان شهری در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران تامین غذای باکیفیت و کسب درآمد پایدار با انگیزه های کارآفرینانه است، لذا کشاورزی شهری در کشور ایران که بیکاری جوانان یکی از چالش های اصلی است، می تواند به عنوان راهکاری برای اشتغال مولد جوانان و فارغ التحصیلان کشاورزی مورد توجه متولیان اشتغال و توسعه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: کشاورزی شهری، کسب و کار، کارآفرینی، توسعه پایدار شهری
|
  • H. Ezzati, M. Akbari* Pages 1-16

    The characteristics of rural businesses are increasing over time due to their impact on growth and creation of diversity in economic activities. In the meantime, new approaches have been identified to development rural economy and rural communities. One of these approaches is to identify national and international opportunities that have led to the growth and development of rural businesses. One of the necessities of developing countries is the movement of small and medium-sized enterprises towards internationalization, as competitive pressure is increasing and on the other hand, direct financial aid and support from governments has decreased. Moving from the national market to the international market is a crucial decision for small and mediumsized enterprises with a low financial base, local focus and limited geographic area. By considering importance of the issue, the main purpose of this article is to explore the challenges and barriers to the internationalization of rural SMEs. According to the results, it was found that the internationalization of rural SMEs faces many problems and challenges that can be divided into two categories macro and micro level. Macro level problems cannot be controlled easily; include institutional environmental factors, the challenge of entry mode selection, barriers related to language and culture, barriers related to health certification and standardization, that are often classified as external problems. Micro level problems can be controlled easily; such problems include internal organizational capability barrier and human resource barrier such as management and human capital challenges, human resource management challenges, export marketing challenges, inadequate network and knowledge, technology and social capital challenges are small issues that are often classified as internal problems.

    Keywords: Internationalization, small, medium-sized businesses, Rural SMEs
  • A.H. rahbar*, M. Saeedi Pages 17-36

    Today, there is no doubt that the definitive solution to many of the country's problems is a production boom, and this requires that market, technical, financial, and economic considerations be considered before starting a business. The purpose of this study is to identify the context of production and study of justifiability of cultivation of button mushrooms in Ziaabad section of Qazvin province. The method of this research is mixed. Therefore, research data were first collected through library studies and semi-structured interviews with 28 manufacturers and distributors. Qualitative data were then translated into quantitative numbers. Based on this, financial and economic ratios were calculated. Then, it was found that the cultivation of button mushrooms in Qazvin province will not be a problem in terms of market and there will be a suitable consumer market for the product. Also, the tools and equipment needed to start a business and cultivation of button mushrooms can be easily provided from within the country. As a result, the implementation of this business plan is also technically justified. Then, with the data obtained from the interviews along with the economic evaluation indicators (NPV, IRR, B/C and POP), the business plan was examined in terms of profitability. All the results of the indicators showed that this business plan has a positive and acceptable profitability. Implementation of the Button Mushroom Cultivation Business Plan will create youth employment and further boost production in the region. Finally, recommendations and suggestions were provided to manufacturers and other researchers.

    Keywords: Entrepreneurship, Employment, Economic Evaluation, Button Mushroom, QazvinProvince
  • H. Sanaeepour*, M. Ghezelsoflo Pages 37-51

    Entrepreneurial intention affects on entrepreneurial events, and examining the factors affecting entrepreneurial intention can provide a more accurate prediction of the probability of occurrence of entrepreneurial activities. The purpose of this study is investigation the effect of self-compassion on entrepreneurial intention. According to this, the relationship between selfcompassion and its dimentions, which includes Self-kindness (self-judgment), commonhumanity (isolation), and mindfulness (over-identification), was examined with entrepreneurial intention. Target population was students of the Faculty of Agricultural Sciences and Natural Resources in Gonbad-e Kavous University and the sample size was determined to be 180 students using stratified sampling method and SPSS software was also used to analyze the data. Assessing entrepreneurial intention and self-compassion was used using the standard questionnaires of Linan et al. (2011) and Neff (2003). The validity of the questionnaires was assessed using the opinion of experts and the reliability of the questionnaires was assessed using the reliability coefficient of alpha Cronbach (0.83). The results indicated there is a significant positive relationship between the variables of self-kindness, common-humanity, and mindfulness, and there is a significant negative relationship between self-judgment, isolation, and over-identification with entrepreneurial intention. Finally, self compassion can help entrepreneurs build their determination to start a business and regain their ability to deal with problems of new businesses.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention, Self-Compassion, Agricultural Students
  • Gh.H. Hosseininia*, Sh. Moghaddas Farimani, M. Jalalvand Pages 53-68

    Identifying entrepreneurial opportunities in different regions is an important step towards developing entrepreneurship and improving the life quality of people. The purpose of this study is to identify agricultural entrepreneurship opportunities in Golbaf section of Kerman city. The method of this research is qualitative. The study applied purposive sampling method and interviewed with 17 experts and entrepreneurs in the field of agriculture. Through qualitative content analysis, 25 entrepreneurial opportunities including production, processing, trade, and infrastructure were identified and prioritized in the agricultural sector of Golbaf city. Prioritization of agricultural entrepreneurship opportunities in Golbaf city showed that packaging and processing of medicinal plants, setting up a tarragon essential oil production factory, and construction of a date packaging and processing plant had the highest priorities in the agricultural entrepreneurship opportunities in the Golbaf city.

    Keywords: Opportunity Iidentification, Agricultural entrepreneurship, Golbaf County, KermanProvince
  • M. Rasouli* Pages 69-81

    Access to finance plays a key role in supporting entrepreneurial activities, and entrepreneurs use different methods of financing depending on the situation. One of the effective factors in financing businesses is the life cycle of the firm, which is divided into four stages: introduction (creation), growth, maturity and decline. The purpose of this study is to prioritize financing methods based on firm life cycle theory in agricultural businesses. The statistical population includes entrepreneurs and owners of agricultural businesses in Tehran. For sampling, purposeful sampling method was used and a questionnaire was distributed among 16 agricultural experts and entrepreneurs. To achieve the research goal, financing methods were prioritized according to the life cycle of agricultural businesses using the analytical hierarchical process (AHP) technique. The results show that among the methods of financing agricultural businesses, in the stage of creating a business, financing through personal resources and savings, in the stage of growth, the use of accumulated profits and bank facilities, in the stage of maturity, the use of private investment and partnership, and in the declining phase, the use of support and guarantee fund facilities from other financing methods have a higher priority. Finally, suggestions were made for entrepreneurs and decision makers in the field of agricultural financing.

    Keywords: (Agricultural Entrepreneurship, Financing, Business Life Cycle, Analytic HierarchyProcess (AHP
  • H. Gholami*, A. Alambeigi, M. Pouratashi Pages 83-100

    Students’ employability is one of the critical issues in higher education practice and research. Participation in extracurricular activities is one of the employability development mechanisms. The main purpose of this study was to examine the effects of extracurricular activities on students’ employability. A survey was conducted among 190 agricultural students’ in agricultural and natural resources University College, University of Tehran. Data were collected through a questionnaire which its face validity, construct validity and reliability were confirmed through a panel of experts, convergent and discriminant validity and composite reliability, respectively. Results revealed that participation in extracurricular activities had positive effect on students’ employability. 46 percent of students’ employability variance was explained by participation in extracurricular activities. According to results and regarding the lack of developed mechanisms to address employability in universities curriculum, improving students’ employability through extracurricular activities is recommended.

    Keywords: Extracurricular, Social Participation, Employability, Agriculture, Higher Education, job preparedness
  • K. Hamidi, J. Yaghoubi*, M. Ahadnejad Reveshty Pages 101-114

    Increasing employment and reducing unemployment are considered as one of the indicators of the development of societies. Due to population growth of cities around the world and the increasing demand for food and jobs, urban agriculture can be one of the important strategies to respond these demands. The purpose of this study was investigating the role of urban agriculture in employment and entrepreneurship in different countries of the world. In-depth library study has been used in this study. Results showed that despite limited constraints and support, urban agricultural activities have significant share of employment and production of agricultural products in various countries around the world. According to the results, urban agriculture has a capacity that can provide a wide range of entrepreneurial employment opportunities in the agricultural production and services sector for young job seekers, especially agricultural graduates with new ideas. Also, providing safe food and earning a stable income with entrepreneurial motivations is one of the most important motivations for urban farmers in developing countries, including Iran. Therefore, urban agriculture in Iran, where youth unemployment is one of the main challenges, can be considered as a solution for employment of young people and agricultural graduates.

    Keywords: Urbanization, Urban agriculture, Business, Entrepreneurship, Urban sustainable development