فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 35 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 35 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین توکلیان*، ابراهیم صیامی عراقی صفحات 1-39

    طی سال‏های اخیر استفاده از قواعد مالی جهت تاثیرگذاری بر سیاست مالی و فضای اقتصاد کلان از روند رو به گسترشی در ادبیات اقتصادی برخوردار بوده است به‏طوری‏که امروزه بسیاری از کشورها قواعد مالی متنوعی برای مدیریت حفظ ثبات اقتصاد کلان و جلوگیری از کسری‏های بودجه افراطی به کار می‏گیرند. در اقتصاد ایران این موضوع از برنامه پنجم توسعه با تخصیص بخشی از درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی آغاز شده اما طی سال‏های اخیر نتوانسته به اهداف خود در زمینه با ثبات سازی اقتصاد دست یابد. در مقاله حاضر با استفاده از الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی با در نظر گرفتن خانوار ریکاردویی و غیرریکاردویی و مدل‏سازی بخش نفت به ‏صورت مجزا در سه سناریوی پایه، قواعد مالی درآمدی و قاعده تراز بودجه به بررسی قاعده مناسب برای اقتصاد ایران پرداخته شده است. نتایج نشان می‏دهد که قاعده تراز بودجه می‏تواند با توجه به ساختار اقتصاد ایران به‏ عنوان یک کشور صادرکننده نفت از عملکرد بهتری برخوردار باشد و تابع زیان سیاست گذار را حداقل نماید.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، قواعد مالی و الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی
  • اعظم قزلباش*، احمد سیفی، مهدی خداپرست مشهدی صفحات 41-61

    وجود تغییرات و شوک های متعدد در یک سیستم اقتصادی، آثار متعددی را بر روی متغیرهای درون زا و بخش های اقتصادی ایجاد می کنند و هرگونه تغییر در ساختار تولیدی می تواند بخش خارجی اقتصاد یا توزیع درآمد خانوارها و رفاه آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. این تحقیق با فرض وجود بیماری هلندی به بررسی میزان انتقالات درآمدهای نفتی با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی و رویکرد تعادل عمومی قابل محاسبه ی پویا پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد به منظور رسیدن به بیماری هلندی بهینه در سناریوی برابری نرخ بهره و نرخ رججان زمانی، میزان انتقالات درآمدهای نفتی در هر سال با نرخ 10درصد باید افزایش یابد که این میزان افزوده می تواند در صندوق توسعه ملی نگهداری شود تا دوره های مختلف نیز بتوانند از درآمد نفتی به نحو بهینه از آن استفاده نمایند. در سناریوی عدم برابری نرخ بهره و نرخ رجحان زمانی، تنها زمانی که نرخ رجحان زمانی باید بسیار پایین تر از نرخ بهره در زمان حال باشد، در این صورت به دلیل مسیر مصرف افزایشی و افزایش سبد بخش قابل مبادله نسبت به بخش غیرقابل مبادله، می توان به بیماری هلندی بهینه دست یافت. در غیراینصورت به دلیل کاهش بخش قابل مبادله و افزایش واردات، اثرات بیماری هلندی با وضع بدتری بروز خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت درآمدهای نفتی، بیماری هلندی بهینه، تعادل عمومی محاسبهپذیر پویا، ایران
  • محمدحسن فطرس، یعقوب فاطمی زردان* صفحات 63-89

    توسعه صرفا یک پدیده اقتصادی نیست بلکه جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را در برمی گیرد. بنابراین برای مطالعه میزان توسعه هر بخشی، لازم است ابعاد مختلف آن در نظر گرفته شود. از طرفی، به منظور برنامه ریزی دقیق تر و اجرای کارآمدتر سیاست ها لازم است بجای بررسی میزان توسعه به صورت کلی و در سطح کشوری، به ارزیابی آن در سطح جزیی و استانی توجه داشته باشیم. براین اساس، این مقاله با به کارگیری روش تاکسونومی عددی و استفاده از نرم افزار spss و excel به ارزیابی درجه توسعه یافتگی استان های کشور و همچنین به بررسی وجود الگوی مرکز-پیرامون و روند تغییرات نابرابری بین استان های مرکزی و مرزی با استفاده از 25 شاخص برای سه سال 1385، 1390 و 1395 پرداخته است. نتایج حاکی از تایید الگوی مرکز-پیرامون است؛ استان های مرکزی مانند تهران، اصفهان، یزد دارای بیشترین سطح توسعه و استان های مرزی مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کردستان در سطح پایین تر توسعه قرار دارند. همچنین با توجه به بررسی شاخص نابرابری، میزان نابرابری بین استان های مرکزی نسبت به هم بیشتر از میزان نابرابری بین استان های مرزی با یکدیگر است. از طرفی طی سال های 1385 تا 1395 سطح توسعه و همچنین میزان نابرابری در استان های کشور روند کاهشی داشته است.

    کلیدواژگان: سطح توسعه، الگوی مرکز پیرامون، نابرابری
  • محمدرضا اکبری*، اسماعیل پیش بهار، قادر دشتی صفحات 91-125
    امنیت غذایی اولین گام و سنگ بنا برای حفظ سلامت فکری، روانی، جسمی و شادابی جامعه است، تا افراد جامعه بتوانند در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به وظایف خود به نحو احسن عمل کنند. کیفیت زندگی مردم شاخص مهمی برای ارزیابی توسعه اقتصادی هر کشوری محسوب می شود و عوامل زیادی از جمله سطوح تغذیه و امنیت غذایی در اندازه گیری این کیفیت نقش بسزایی دارند. بر این اساس در این تحقیق امنیت غذایی تعداد 19266 خانوار روستایی در استان های کشور و تاثیر متغیرهای کمی و کیفی بر این امر مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور با استفاده از شاخص کالری مصرفی و کاربرد الگوی لاجیت ترتیبی تعمیم یافته تاثیر هر یک از این عوامل بر شیوع ناامنی غذایی در خانواده مشخص گردید. نتایج نشان داد که 76 درصد خانوارهای روستایی دارای امنیت غذایی بوده و تنها 24 درصد از آن ها ناامنی غذایی را تجربه کرده اند. همچنین متغیرهای تعداد اعضای باسواد خانوار، سن سرپرست، وضع تحصیلات سرپرست، شغل و تاهل سرپرست، داشتن منزل شخصی، زیربنای منزل، اتومبیل شخصی و ابعاد خانوار دارای تاثیر معنی دار بر ناامنی غذایی هستند. همچنین استان کرمان دارای بالاترین امنیت غذایی و کرمانشاه دارای کم ترین امنیت غذایی از لحاظ مصرف کالری است. ازآنجایی که دو گروه پرخطر جامعه ازنظر مصرف کالری شناسایی شدند پیشنهاد می گردد که سیاست های هدفمند درست برای به تعادل رسیدن این دو گروه و اصلاح الگوی مصرف اعمال شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، خانوارهای روستایی، کالری، مدل لاجیت ترتیبی تعمیم یافته
  • حسن درگاهی*، امین بیرانوند صفحات 127-153

    داده های جرم در ایران، به ویژه جرایم مالی، از انتهای دهه 80 دارای روند افزایشی است. هدف این پژوهش تحلیل عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر جرم، بر مبنای نظریه های انتخاب عقلایی و ساختار اجتماعی است. با توجه به محدودیت داده، به جرم سرقت به عنوان یکی از اشکال مهم جرایم مالی پرداخته می شود. تفاوت مهم پژوهش حاضر با مطالعات تجربی گذشته، بررسی اثر متغیرهای اجتماعی ازجمله نرخ های شیوع اعتیاد، طلاق و آموزش و همچنین منظور کردن اثر ادوار تجاری و مخارج دولت بر شاخص جرم است. روش داده های ترکیبی استانی در بازه زمانی 1386-1394 برای برآورد الگوی پژوهش مورداستفاده قرار گرفت.  نتایج پژوهش نشان می دهد که نرخ سرقت با متغیرهای اقتصادی همچون درآمد سرانه رابطه منفی و معنادار و با تورم و فقر و بیکاری جوانان رابطه مثبت و معنادار دارد. همچنین رفتار مخالف چرخه ای سرقت در کشور تایید می گردد. از یافته های دیگر پژوهش، رابطه منفی و معنادار نرخ سرقت با نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی است. همچنین رابطه منفی شاخص ترکیبی نرخ بیکاری و آموزش نشان دهنده اثر غالب آموزش نسبت به بیکاری در بحث جرایم است. نتایج پژوهش رابطه مثبت و معنادار نرخ شیوع اعتیاد و نرخ طلاق را با سرقت تایید می کند. اعتیاد منجر به کاهش فرصت مشارکت در بازار کار قانونی شده و طلاق می تواند آثار اجتماعی و روانی شدید در برداشته باشد.

    کلیدواژگان: جرم بر علیه اموال، سرقت، ادوار تجاری، اعتیاد، طلاق
  • محمدرضا مشهدی یان ملکی، علی سوری*، محسن ابراهیمی، محسن مهرآرا، وحید ماجد صفحات 155-173

    داشتن سبد مناسب از دارایی های قابل دسترس، یکی از استراتژی های اصلی و از اهداف محوری بانک ها و موسسات مالی است. در این خصوص ریسک و بازده دو عامل تعیین کننده و موثر در انتخاب دارایی ها هستند. بانک ها نیز مانند هر موسسه دیگری به دنبال انتخاب سبدی از دارایی های با ریسک کمتر و حداکثر بازده در طول زمان و در شرایط مختلف اقتصادی هستند. این مطالعه به دنبال یافتن شواهدی در این خصوص است که آیا بانک ها در شرایط مختلف اقتصادی سبد دارایی خود را تغییر می دهند و سبد بهینه آن ها چگونه است و تا چه اندازه متاثر از شرایط اقتصادی است. در واقع مسئله اصلی این است که آیا بانک ها دچار چسبندگی سبد دارایی هستند و در شرایط مختلف اقتصادی، واکنش چندانی نشان نمی دهند یا اینکه از انعطاف لازم برخوردار هستند. بدین منظور داده های بانک تجارت از ترازنامه بانک طی دوره 1380-1397 مورداستفاده قرارگرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که سبد دارایی بانک تجارت طی دوره موردبررسی به شرایط اقتصادی واکنش نشان می دهد. در دوره رشد بالای اقتصادی، سبد دارایی بانک در مقایسه با دوره رشد پایین اقتصادی از ریسک کمتر و بازدهی بیشتری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: سبد بهینه، مدل مارکویتز، ادوار تجاری
  • ناهید کردزنگنه، سید عزیز آرمن*، امیرحسین منتظرحجت صفحات 177-217

    درحالی که اکثر سیاست گذاران و اقتصاددانان قبول دارند که بحران مالی جهانی عواقب نامساعدی برای کل اقتصاد جهان به همراه خواهد داشت، کار تجربی نسبتا کمی برای بررسی اثراتی که بحران مالی روی متغیرهای کلان و بخش واقعی اقتصاد ایران ایجاد می کند، انجام شده است. در این مقاله بر آنیم تا با استفاده از مدل تعادل عمومی پویای تصادفی دو کشوری، اثر بحران مالی بر اقتصاد ایران (به عنوان اقتصاد نسبتا بسته) و ترکیه (به عنوان اقتصاد نسبتا باز) در چارچوب مکتب کینزی جدید را بررسی کنیم. بدین منظور با بهره گیری از پارامترهای برآورد شده از روش بیزین طی دوره ی 1998:1 تا 2017:4، آثار بحران مالی جهانی بر اقتصاد ایران و ترکیه به طور جداگانه از طریق اعمال پنج شوک: سیاست پولی، سرمایه گذاری، بهره وری در بخش کالاهای قابل تجارت و غیرقابل تجارت و صرف ریسک به اقتصاد جهان مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. پس ازآن واکنش متغیرهای مهم کلان اقتصادی ایران و ترکیه به این شوک ها همچون: تولید ناخالص داخلی، مصرف، تورم، سرمایه گذاری و خالص صادرات ونیز اجزاء هرکدام از این متغیرها شبیه سازی گردیده است. با توجه به یافته های این پژوهش، هردو اقتصاد ایران و ترکیه از بحران متاثر می شوند ولی شدت تاثیرپذیری اقتصاد ایران به دلیل ارتباط کمتری که از لحاظ اقتصادی با دنیا دارد نسبت به اقتصاد ترکیه، کمتر اما پایداری اثر شوک ها بر اقتصاد ایران نسبت به اقتصاد ترکیه بیشتر است.

    کلیدواژگان: تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)، بحران مالی، مکتب کینزین های جدید، اقتصاد ایران، اقتصاد ترکیه
  • فاطمه بدرزاده، محمد مهدی برقی اسگویی* صفحات 219-241

    نوسان رابطه مبادله به عنوان یکی از منابع اصلی نوسانات اقتصادی در اقتصاد های درحال توسعه و موثر بر متغیرهای کلان اقتصادی ازجمله پس انداز بخش خصوصی، یکی از عوامل مهم و تعیین کننده در تشکیل سرمایه و رشد و توسعه اقتصادی کشورها است. ایران ازجمله کشورهایی است که بخش بزرگی از درآمد های صادراتی اش را درآمدهای حاصل از صادرات منابع نفتی تشکیل می دهد؛ بنابراین با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و نقش مهم پس انداز در رشد و توسعه اقتصادی کشور، بررسی عوامل موثر بر پس انداز خصوصی، ازجمله تاثیر نوسانات رابطه مبادله بر آن دارای اهمیت زیادی است. مطالعات اندکی در زمینه تاثیرگذاری نوسانات رابطه مبادله بر پس انداز بخش خصوصی انجام شده است به طوری که در ایران تاکنون چنین مطالعه ای انجام نشده است. لذا تحقیق حاضر با استفاده از داده های سری زمانی سال های 1360 تا 1396 به بررسی تاثیر نوسان رابطه مبادله بر پس انداز بخش خصوصی در ایران پرداخته است. در این مطالعه با بهره گیری از الگوی GARCH به محاسبه ی میزان نوسانات رابطه ی مبادله ی کشور برای سال های مذکور پرداخته شده است و اثر نوسانات رابطه مبادله  بر پس انداز بخش خصوصی با استفاده از الگوی خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) و مدل تصحیح خطا (ECM) را موردبررسی قرار داده شده است. همچنین به منظور بررسی ثبات ضرایب مدل، از آزمون های پسماند تجمعی (CUSUM) و مجذور پسماند تجمیع (CUSUMQ) استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این مطالعه حاکی از آن است که نوسان رابطه مبادله تاثیر منفی بر پس انداز بخش خصوصی در دوره موردبررسی دارد.

    کلیدواژگان: نوسانات رابطه مبادله، پس انداز بخش خصوصی، GARCH-ARDL
|
  • Hossein Tavakolian *, Ebrahim Siami Araghi Pages 1-39

    In recent years, the use of fiscal rules to influence fiscal policy and macroeconomic has been expanding in economics literature, so that many countries have various fiscal rules to manage macroeconomic stability and prevent extreme budget deficits. In Iran, this has started from the Fifth Development Plan with the allocation part of the oil revenues to the National Development Fund, but in recent years it has not been able to achieve its goals of stabilizing the economy. In this study, using a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model, the appropriate rule for Iran is examined using three scenarios: baseline, revenue fiscal rule and budget balance rule. The results show that the budget balance rule can have a suitable performance considering the structure of Iran as an oil exporting country and minimize the policy-making loss function.

    Keywords: fiscal policy, Fiscal rules, Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE)
  • Azam Ghezelbash *, Ahmad Seifi, Mahdi Khodaparast Mashhadi Pages 41-61

    The existence of multiple shocks and changes in an economic system creates numerous effects on internal variables and economic sectors, and any changes in the production structure can be affect the external sector of the economy or the distribution of household incomes and their welfare. This study, with the hypothesis of Dutch disease, examines the amount of oil revenue transfers using the social accounting matrix and a meaningfully calculated general equilibrium approach. The results of the research show that in the scenario of equal interest rates and time preference rate, the amount of oil revenues each year should be increased at a rate of 10%, which can be maintained at the National Development Fund, so that different periods can be used to optimize oil revenues for using it. In the disparity scenario of interest rates and time preference rates, only when the time preference rate should be much lower than the interest rate at the present time, due to the increasing consumption path and the increase in tradable goods consuming to be exchanged relative to the non-exchangeable part, it can be the disease Dutch achieved the best. Otherwise, the Dutch disease will be worse off due to a reduction in the exchangeable part and an increase in imports.

    Keywords: Management of Oil Revenue, Optimal Dutch Disease, Dynamic Computable General Equilibrium, Iran
  • MohammdHasan Fotros, Yaghoub Fatemi Zardan * Pages 63-89

    Development is not just an economic phenomenon but it includes also economic, social, political and cultural aspects. Therefore, to study the development of each sector, it is necessary to consider its various dimensions. On the other hand, in order to accurately plan and effectively implement policies, it is necessary to pay attention to its evaluation at the partial and provincial levels, instead of examining the extent of development in general and at the national level. Therefore، This paper used numerical taxonomy and SPSS and Excel softwares to evaluate the degree of development of the provinces of Iran. It also examined the existence of a core-periphery model to determine the process of inequality change between central and border provinces with the help of 25 indexes for the years 2006, 2011 and 2016. Results confirmed the model of the core-periphery; central provinces such as Tehran, Isfahan, Yazd have had the highest level of development and border provinces such as Sistan Baluchestan, Hormozgan, and Kurdistan were at a low level of development. Also, considering the inequality index, inequality between central provinces was more than the inequality between border provinces. In addition, during the years 2006 to 2016, the level of development and inequality in the provinces of the country had been decreasing.

    Keywords: Development level, core-periphery model, Inequality
  • Mohammadreza Akbari *, Esmaeil Pishbahar, Ghader Dashti Pages 91-125
    Food security is the first step and cornerstone of maintaining the intellectual, mental, physical and vital health of the society, so that the people of the society can perform their duties effectively in the economic, cultural, political and social fields.The quality of people’s lives is an important index for evaluating the economic development in any country, and a lot of factors including nutrition levels and food security have significant roles in measuring the quality. Based on this, the food security of 19266 rural households in Iran’s provinces and the effects of the qualitative and quantitative variables on it, have been evaluated. To achieve this, the effect of these factors on prevalence of food security in a family has been identified by using the Calorie consumption index and application of the generalized ordered Logit model. The results indicated that 76% of the rural households had food security and only 24% have experienced food insafety. Also, the variables of the number of literate members of the household, the age of the guardian, the status of the guardian's education, the job and marriage of the guardian, having a personal home, home infrastructure, personal car and family dimensions have a significant effect on food insecurity. Also, Kerman province has the highest food security and Kermanshah has the lowest food security in terms of calorie consumption. Since two high-risk groups from the point of calorie intake have been recognized in the society, it’s suggested to apply right targeted policies for balancing these two groups and changing consumption patterns.
    Keywords: Calorie, Food security, Generalized Ordered Logit Model, Rural households
  • Hassan Dargahi *, Amin Beiranvand Pages 127-153

    Crime data in Iran, especially property ‎crime, have an increasing trend since the late 2000s. The ‎purpose of this study is analysis of economic and social factors affecting crime based on rational choice ‎and social structure theories. Due to the limitation of crime data, robbery is considered as one of ‎the most important forms of property crime. The main difference of this study with previous ‎empirical studies is to investigate the effect of social variables such as prevalence rates of ‎addiction, divorce and education, as well as the effect of business cycles and government ‎spending on crime rates. The provincial panel data method was used to estimate the research ‎model over the period 2008-2016. ‎The results showed that the rate of robbery has a negative and significant relationship with ‎economic variables such as per capita income and a positive and significant relationship with ‎inflation and poverty and youth unemployment. Also, counter-cyclical behavior of robbery in ‎the country is confirmed. Other findings of the study show a negative and significant ‎relationship between the rate of robbery and the ratio of government expenditure to GDP. Also, ‎the negative relationship of the composite index of unemployment rate and education indicates ‎the dominant effect of education in crime debate. The results of the study recognize the positive and ‎significant relationship between the prevalence rate of addiction and divorce rate with robbery. Addiction reduces the opportunity to participate in the legal labor market, and divorce can have severe social and psychological consequences.

    Keywords: Property Crime, Robbery, business cycles, Addiction, Divorce
  • Mohammadreza Mashhadyanmaleki, Ali Souri *, Mohsen Ebrahimi, Mohsen Mehrara, Vahid Majed Pages 155-173

    Having the portfolio of accessible assets is one of the main strategies and one of the central goals of the banks and financial institutions. Risk and return are two determinants of assets selection. The Banks such as all of the oder financial institutions are looking to select the portfolio of assets with the least risk and maximum return over time and under different economic conditions. This study try to find the evidence in order to banks are changing their portfolio in different economic condition and how their optimal portfolio is and how much they are affected by economic conditions. In fact, the main question is whether the banks are stuck in the asset and do not react in different economic conditions or have the necessary flexibility. For this purpose, the data of Tejarat Bank's is useng from the bank's balance sheet during the period 2001-2018. The research findings show that Tejarat Bank's asset portfolio has reacted to economic conditions in the period under review. During the low economic growth growh, the bank's asset portfolio hnstead during economic low growh had less risk and higher returns.

    Keywords: Optimal Portfolio, Markovits model, business cycle
  • Nahid Kordzangeneh, Seyed Aziz Arman *, AmirHossein Motazerhojat Pages 177-217

    While most policymakers and economists agree that the global financial crisis will have adverse consequences for the global economy as a whole, relatively little empirical work has been done to examine the effects of the financial crisis on macro variables and the real sector of the Iranian economy. In this paper, we aim to examine the effect of the financial crisis on the economies of Iran (as a relatively closed economy) and Turkey (as a relatively open economy) in the framework of the new Keynesian school, using the two-country Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model. For this purpose, using the parameters estimated by Bayesian method during the period 1998:1 to 2017: 4, the effects of the global financial crisis on the economies of Iran and Turkey have been analyzed separately through the application of five shocks: monetary policy, investment, productivity in tradable and non-tradable goods and risk premium to the world economy. Then, the response of important macroeconomic variables of Iran and Turkey to these shocks such as GDP, consumption, inflation, investment, and net exports and the components of each of these variables are simulated. According to the findings of this study, both the economies of Iran and Turkey are affected by the crisis, but the severity of the impact of the Iranian economy is less than the Turkish economy due to its less economic relationship with the world, but the persistence of the impact of shocks on the Iranian economy is greater than the Turkish economy.

    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE), Financial Crisis, New Keynesian School, Iranian Economy, Turkish Economy
  • Fatemeh Badrzadeh, MohammadMahdi Barghi Oskoee * Pages 219-241

    The term of trade’s shocks, as one of the main sources of economic fluctuations in developing economies and affecting macroeconomic variables, including private saving, is one of the important factors determining of capital formation and economic growth and development of countries. Iran is one of the countries that accounts for a large part of its export revenues from the export earnings of oil resources. Therefore, considering the dependence of Iranian economy on oil revenues and the important role of private saving in economic growth and development of the country, consideration of the factors affecting private saving , including the effect of term of trade volatility, is of great importance .Few studies have been conducted on the effect of term of trade’s shocks on private on saving, to date, no study has been carried out on the issue in Iran Therefore, the present study uses the time series data of 1360 to 1396 to study the effect of term of trade fluctuations on private saving in Iran. In this study using GARCH model, the amount of fluctuations of the country's term of trade relationship has been achieved for these years. And the effect of the effect of term of trade’s shocks on private on saving using the ARDL and Error Correction Model self-explanatory pattern. In order to study the stability of the model's coefficients, Cumulative Residual Tests (CUSUM) and Cumulative Waste Squares (CUSUMQ) have been used The results revealed that show a negative relationship between effect on the term of trade’s shocks and private saving in the period under study.

    Keywords: Term of Trade’s shocks, private saving, GARCH-ARDL