فهرست مطالب

پژوهشنامه حمل و نقل
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 65، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علی عبدی کردانی، حبیب سلطانی اقدم، محمد زارعی* صفحات 1-12

    مخلوط های آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای یا آسفالت ماستیکی (SMA) از جمله مخلوط های آسفالتی داغ است که در سال های اخیر استفاده از آن در کشورهای مختلف به لحاظ ویژگی های خاص آن و به منظور افزایش توان باربری روسازی ها و افزایش اصطکاک سطح آنها مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده زیاد قیر در این مخلوط ها موجب تشکیل غشا نسبتا ضخیم قیر بر روی مصالح سنگی شده و باعث بوجود آمدن ویژگیهای خاص برای این مخلوطها در مقایسه با مخلوط های بتن آسفالتی می گردد.روش های مختلفی برای تقویت مقاومت مخلوط آسفالتی همانند استفاده از انواع افزودنی بکار گرفته شده است.فیلر خاکستر پوسته برنجیکی از افزودنی هایی است که علاوه بر جنبه زیست محیطی جهت بهبود اتصال بین پیوند آسفالت و مصالح بکار پیشنهاد شد. برای این منظور در این مقاله، مجموع نه نوع مخلوط آسفالتی ماستیکی در درصدهای مختلف قیر 70/60 و با درصد جایگزینی فیلر مصالح سنگی با 0%، 25%، 50%، 75% و 100% فیلر پوسته برنج آماده شده، و آزمایش مارشال روی آنها انجام شد. نتایج خواص مکانیکی نشان داد که افزودن فیلر پوسته برنج سبب بهبود چسبندگی بین قیر و مصالح سنگی شده و با افزایش مقاومت مارشال، مقاومت در برابر شیارشدگی را نیز افزایش داد. افزایش وزن مخصوص و درصد فضای پر شده با قیر به دلیل افزایش ضخامت غشای قیری اطراف مصالح سنگی و به دلیل وجود فیلر پوسته برنج از دیگر نتایج این تحقیق بود. در نهایت نتیجه شده که جایگزین شدن فیلر مصالح سنگی با فیلر خاکستر پوسته برنج در درصدهای مختلف و در درصد قیر 6.5 درصد منجر به نتایج بهتر شد.

    کلیدواژگان: فیلر خاکستر پوسته برنج، مقاومت مارشال، شیار شدگی، آسفالت با استخوان بندی سنگی (SMA)
  • فرزین پورحیدری ممقانی، علیرضا عاملی*، سید روح الله معافی مدنی صفحات 13-30

    هدف از این مقاله بررسی افزودنی پودر لاستیک و پودر قیر معدنی گیلسونایت بر خواص ریولوژیکی و  عملکردی قیر می باشد. در این تحقیق از پودر قیر معدنی گیلسونایت به عنوان افزودنی در درصدهای (0%، 10%،20%، 30% و 40%) در قیر استفاده شد. هم چنین به منظور محدود کردن کاهش درجه نفوذ قیر از 30 دهم میلی متر در دمای 25 درجه سانتی گراد، درصد گیلسونایت به میزان 30% ثابت در نظر گرفته شده و درصدهای پودر لاستیک به میزان  (5%، 10%،15%، 20%) متغیر در نظر گرفته شده است.  جهت بررسی خصوصیات عملکردی قیر آزمایشات درجه نفوذ، نقطه نرمی، مقاومت خاصیت انگمی، حساسیت دمایی، ریومتر برش دینامیکی، ریومتر تیرچه خمشی، ویسکومتر دورانی و آزمایش خزش-باربرداری با تنش چندگانه (MSCR)  انجام شد. نتایج نشان داد نتایج نشان داد پارامتر G*/Sind با افزودن گیلسونایت افزایش می یابد. همچنین پودر لاستیک سبب افزایش مقدار پارامتر G*/Sind می گردد و به ازای افزایش درصد افزودنی روند افزایشی برای پارامتر شیارشدگی اتفاق می افتد. همچنین اضافه کردن پودر گیلسونایت سبب افزایش مقادیر G*.Sind و اضافه نمودن پودر لاستیک سبب کاهش مقادیر G*.Sind می گردد. پارامتر (Jnr) با افزودن گیلسونایت و پودر لاستیک کاهش می یابد. مقادیر کمتر (Jnr) نشان دهنده مقاومت بیشتر مخلوط ساخته شده با آن قیر یا حساسیت کمتر مخلوط نسبت به شیارشدگی می باشد. نتایج مقادیر بهتری را برای افزودنی پودر لاستیک نسبت به گیلسونایت به تنهایی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: رئولوژی قیر، پودر لاستیک، پودر معدنی گیلسونایت، ضایعات صنعتی
  • محمدعلی صندیدزاده*، مریم عسکریان، فرزاد سلیمانی صفحات 31-48

    یکی از راه های صرفه جویی در مصرف انرژی، استفاده گسترده تر از حمل ونقل عمومی به خصوص راه آهن و مترو است. روند رو به رشد استقبال از شبکه ریلی و مترو توسط دولت ها از یک سو و مصرف قابل توجه انرژی یک قطار در طول سال از سوی دیگر ضرورت بررسی انرژی مورد استفاده در قطار را نشان می دهد. هر قطار در حال حرکت در هر لحظه، یکی از وضعیت های شتاب گیری، خلاص، سرعت ثابت و یا ترمزگیری را دارد. از این رو روش های بهینه سازی مصرف انرژی با توجه به شیب و فراز مسیر و محدودیت های سرعت قطار، به دنبال نقاط بهینه شتاب گیری ، خلاصی و سرعت ثابت یا به زبان دیگر پروفیل سرعتی هستند که حداقل مصرف انرژی را به دنبال داشته باشد.در این مقاله ابتدا مروری بر مدل های بهینه سازی انرژی قطار با خصوصیات مختلف و به دنبال آن الگوریتم های بکار گرفته شده جهت یافتن پروفیل بهینه سرعت و دقت روش ها انجام شده است و سپس الگوریتم جستجوی ممنوعه به عنوان روش جدیدی در بهینه سازی سرعت قطار جهت صرفه جویی در مصرف انرژی بررسی شده است. در این روش با تعیین نقاط مناسب شتاب گیری ، خلاصی و ترمزگیری پروفیل سرعتی ارایه شده که قطار مسیر بین دو ایستگاه را با حداقل مصرف انرژی طی کند. این نقاط متغیرهای تغییر استراتژی حرکت قطار نامیده می شوند. در این مطالعه شبیه سازی ها در نرم افزار متلب پیاده سازی و با الگوریتم ژنتیک مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: الگوریتم جستجوی ممنوعه، بهینه سازی، پروفیل سرعت، مصرف انرژی
  • احسان حسن زاده خباز* صفحات 49-60

    از آنجا که آسفالت اصلاح شده SBS معایب هزینه اولیه بالا، پردازش دشوار و ثبات ذخیره سازی ضعیف را دارد، بسیاری از تحقیقات آزمایش هایی را بر روی آسفالت اصلاح شده مرکب انجام داده اند تا عملکرد روسازی رضایت بخش تری به دست آورند. این مطالعه یک مخلوط آسفالت اصلاح شده با نانوسیلیکا، آسفالت سنگ و SBS را پیشنهاد کرد. آزمون های عملکرد پایه آسفالت، تست های شیارافتادگی، تست های خمش با دمای پایین، تست های حساسیت رطوبت، تست های خستگی و تست های دوام مخلوط های آسفالت اصلاح شده با SBS، آسفالت سنگ، نانوسیلیکا / آسفالت سنگ و نانوسیلیکا / آسفالت سنگ / SBS برای ارزیابی عملکرد آسفالت آن ها انجام شد. مقایسه این آزمایش ها با خواص مخلوط آسفالت اصلاح نشده، نانو سیلیکا و آسفالت سنگ باعث بهبود عملکرد آسفالت می شود. مخلوط آسفالت نانو سیلیس / گیلسونایت / SBS اصلاح شده پایداری دما، مقاومت ترک در دمای پایین، حساسیت رطوبت و دوام بالاتر از آسفالت اصلاح شده با 5 % SBS به جز عمر خستگی مشابه داشت.

    کلیدواژگان: اصلاح ترکیبی، نانو سیلیس، گیلسونایت، استایرن بوتادین استایرن، عملکرد روسازی
  • کیوان آقابیک*، مهرداد غلامی شه بندی، رضا گلشن خواص صفحات 61-74

    امروزه رشد روزافزون جمعیت در کلان شهرها سبب افزایش تقاضای حمل ونقل شده است. به همین دلیل توسعه متداوم و متناسب زیرساخت های حمل ونقل یکی از الزامات مدیریت شبکه های حمل ونقل درون شهری می باشد. ارزیابی فنی-اقتصادی طرح های متعدد گامی اساسی در راستای تحقق این هدف است. همواره به منظور اثرسنجی طرح های کلان توسعه شبکه معابر، خصوصا معابر و اتصالات بزرگراهی، از نرم افزارهای ترافیکی کلان نگر مدل سازی تقاضا استفاده می شود. این نرم افزارها قابلیت پیش بینی توزیع تقاضا در شبکه های بزرگ مقیاس را داشته و با توجه به مدل های ریاضی به کار رفته، توانایی و دقت قابل قبولی در این حوزه دارند. این نرم افزارها که به نرم افزارهای استاتیکی نیز معروف هستند، در پیش بینی وضعیت تردد جریان ترافیک در مقیاس های کوچک و در شرایط وجود تداخلات شدید جریان ترافیک با خطا همراه هستند. لذا، ارزیابی طرح های توسعه شبکه معابر بزرگراهی صرفا بر اساس نتایج مدل سازی کلان نگر، ممکن است سبب انتخاب طرحی شود که منافع پیش بینی شده از آن در عمل تحقق نیابد. در این مقاله، به منظور راستی آزمایی نتایج حاصله از نرم افزارهای کلان نگر، رویکردی ترکیبی از مدل سازی کلان نگر و خردنگر پیشنهاد شده است. به منظور ارزیابی روش پیشنهادی، طرح تکمیل اتصالات در تقاطع بزرگراه های شهید اشرفی اصفهانی و شهید همت در شهر تهران مورد ارزیابی قرار گرفته است و نشان داده شده است که به دلیل خصوصیات مدل سازی در نرم افزارهای کلان نگر، بکارگیری رویکرد ترکیبی پیشنهادی جهت تضمین موفقیت طرح ها امری اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: تداخل ترافیک، نرم افزار شبیه ساز، توسعه شبکه معابر، راستی آزمایی، مدل سازی کلان نگر
  • محمد حمیدی نیا، محمد مهدی خبیری*، مهدی مخبری صفحات 75-88

    عوامل یا پارامترهای زیادی بر تراکم میدانی مخلوط آسفالتی، تاثیر می گذارد از آنجا که تعداد متغیرهای موثر بر تراکم زیاد و برخی بر یکدیگر اثر می گذارند، تعیین یک رابطه ی درونیابی ثابت تقریبا غیر ممکن است. داده کاوی و تکنیک های آن راهکاری برای کشف دانش پنهان بین متغیرهای وابسته و مستقل است، همچنین روابط غیر مستقیم و غیر خطی را می تواند با تقسیم بندی داده ها در گروه ها یا برگ، در درخت تصمیم شناسایی کند. در این مطالعه، تکنیک های رایج داده کاوی در مهندسی عمران، شامل شبکه عصبی، رگرسیون خطی و درخت تصمیم، به عنوان ابزار تحلیلی مورد استفاده قرار می گیرد. با تاکید بر کاربرد روش درخت تصمیم، با هدف بررسی مدل های کشف دانش و ارایه پیش بینی، سایر ابزار های داده کاوی نامبرده برای کمک به ساخت وارزیابی مدل ساخته شده، بکار گرفته می شوند. متغیر های توضیحی که در سه ابزار آماری این مطالعه مورد استفاده قرار می گیرند، شامل: درصدفضای خالی، مقاومت مخلوط آسفالتی، دانه بندی سنگدانه ها، درصدقیر، نرمی مخلوط آسفالتی می باشد. نتایج نشان می دهد متغیرهای درصدفضای خالی مصالح سنگی، درصد عبوری الک شماره ی 200 و شماره ی4 و درصدقیر تاثیر بیشتری بر نتایج تراکم و چگالی مخلوط آسفالتی داشته اند. همچنین مدل رگرسیون خطی چندگانه با ضریب همبستگی نزدیک به یک بین چگالی مخلوط آسفالتی و متغیرهای تاثیرگذار بر آن ارایه شد.

    کلیدواژگان: طرح اختلاط، مخلوط آسفالتی، داده کاوی، کنترل کیفیت تراکم، خرابی روسازی، درخت تصمیم
  • علی توکلی*، بهاره بختی، ابوالفضل محمدزاده مقدم صفحات 89-96

    تصادفات ترافیکی یکی از اصلی ترین علل مر گ و‍‍ میر و جراحات در سرتاسر جهان به شمار می روند. سرعت به عنوان یکی از عوامل انسانی، نقش مهمی در این تصادفات دارد. برای کنترل سرعت غیر مجاز و کاهش میزان تصادفات و تلفات، متناسب با نقش معابر راهکارهای مختلفی تاکنون ارایه و مورد بررسی قرار گرفته‎اند. استفاده از دوربین ‎های هوشمند کنترل سرعت(سیستم کنترل سرعت هوشمند) از جمله این راهکارهاست که برای راه‏ها با نقش بزرگراهی پیشنهاد گردیده است. به گونه‏ای که استفاده از آن‏ها نشان داده که بکارگیری آن‏ها می‏تواند سرعت خودرو و همچنین تصادفات جاده‏ای را به شکل محسوس و قابل توجهی در نزدیکی مکان‏های نصب دوربین‏های کنترل سرعت کاهش دهد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی ایمنی دوربین های کنترل سرعت بزرگراهی مشهد به روش ساده و ساده اصلاح شده می باشد. در تحقیق پیشرو کل شبکه بزرگراهی مشهد به طول 1/65 کیلومتر مورد مطالعه قبل و بعد قرار گرفته و ضریب اصلاح تصادفات دوربین های کنترل سرعت بزرگراهی برای اولین بار برای این دوربین ها در شهر مشهد محاسبه شده است.نتایج این مطالعه نشان می دهد که این دوربین ها در کاهش تصادفات کاربران غیر آسیب پذیر موثرتر هستنداگرچه که در کاهش تصادفات آسیب پذیر نیز موثر می باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ایمنی، دوربین های کنترل سرعت بزرگراهی، مطالعات قبل و بعد، روش ساده و ساده اصلاح شده، ضریب اصلاح تصادفات
  • امیر رضا ممدوحی*، فرزانه نوری، ایمان فرزین صفحات 97-112

    امروزه ازدحام شدآمد در بسیاری از شهر ها مانند تهران به معضلی اساسی تبدیل گردیده است. یکی از راهکار های پیشنهادی استفاده از سیاست های مدیریت تقاضای حمل ونقل با هدف تغییر در تقاضا جهت به حداکثر رسیدن کارایی امکانات و تسهیلات موجود است. ازجمله موثرترین ابزار های سیاست مدیریت تقاضا، قیمت گذاری تراکم است که اصلی ترین مانع اجرای موفق آن، پایین بودن پذیرش عمومی است. در مطالعه حاضر با استفاده از اطلاعات 455 پرسشنامه توزیع شده در مهرماه سال 1397 در محدوده طرح ترافیک و به کارگیری روش تحلیل عاملی اکتشافی و مدل لوجیت ترتیبی به شناسایی عوامل پنهان موثر بر پذیرش طرح دوره مبنای تهران مبادرت می شود. نتایج حاکی از اثرگذاری عوامل نگرشی مانند اثربخشی درک شده از طرح، عملکرد مسیولان، طراحی طرح و نحوه اجرای آن و دغدغه های زیست محیطی در کنار برخی از عوامل اقتصادی- اجتماعی مانند تحصیلات، میزان مالکیت خودرو و الگوی سفر افراد است. همچنین نتایج نشان می دهد احتمال پذیرش طرح قیمت گذاری دوره مبنای تهران در میان افرادی که آشنایی بیشتری با آن دارند، بیشتر است. علاوه بر این، افرادی که میزان استفاده آنان از محدوده طرح ترافیک بیشتر است، تمایل به پذیرش کمتری نسبت به طرح دارند. نتایج این پژوهش می تواند به تصمیم گیران حمل ونقل شهری جهت اتخاذ و اجرای سیاست های مناسب توام با پذیرش حداکثری افراد کمک قابل توجهی کند.

    کلیدواژگان: پذیرش عمومی، تحلیل عاملی اکتشافی، طرح دوره مبنای تهران، قیمت گذاری تراکم، لوجیت ترتیبی
  • پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 113-126

    نوسانات نرخ ارز و نااطمینانی حاصل از آن یکی از مهم ترین متغیرهای اقتصاد کلان است که از جنبه های گوناگون، بخش های مختلف اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. نظر به این که این نوسانات و نااطمینانی حاصل از آن بر کلیه بخش های اقتصادی تاثیر مشابه و یکسان ندارد، لذادراینتحقیقبه بررسی اثرات نااطمینانی نرخ ارز  بر رشد بخش حمل ونقل جاده ایطیدورهزمانی97-1368پرداخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات تغییرات نرخ ارز بر رشد بخش حمل ونقل جاده ای کشور می باشد. برای این منظوراز مدل  EGARCH برای محاسبه تغییرات نرخ ارز استفاده شده و جهت برآورد مدل اصلی از الگوی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که نااطمینانی نرخ ارز تاثیر منفی و معنی داری هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت بر رشد اقتصادی بخش حمل ونقل جاده ای دارد. همچنین نتایج ضریب تصحیح خطا نشان می دهد سرعت تعدیل مدل آهسته و مدل تصحیح خطا تنها قادر است 4/43 درصد از نوسانات نرخ ارز را توضیح دهد.

    کلیدواژگان: تغییرات نرخ ارز، رشد اقتصادی، حمل ونقل جاده ای، مدل1EGARCH، مدل ARDL2
  • زهرا دهقان شبانی*، نازنین عظیم صفحات 127-144

    بررسی اثر افزایش قیمت حمل و نقل بر شاخص قیمت بخش های اقتصادی و همچنین جایگاه حمل و نقل با توجه به ارتباط های پسین و پیشین و شاخص های قدرت انتشار و حساسیت از مباحث مهم به شمار می رود. در این راستا این مقاله ابتدا به بررسی جایگاه حمل و نقل در اقتصاد ایران پرداخته و سپس  اثرات مستقیم ناشی از افزایش قیمت حمل و نقل بر قیمت بخش های مختلف را مورد بررسی قرار داده است. برای این هدف از جدول داده-ستانده سال 1390 مرکز آمار ایران استفاده شده، که ابتدا جدول متقارن به قیمت ثابت محاسبه و سپس زیر بخش های مختلف اقتصادی با هم ادغام شده و جدول  داده-ستانده 25 بخشی در نظر گرفته شده است. برای بررسی اثر افزایش قیمت حمل و نقل سه سناریوی 20، 30 و 40 درصدی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد در همه سناریوها بیشترین تاثیر افزایش حمل و نقل بر شاخص قیمت بخش های بازرگانی و هتلداری، پست و مخابرات، فرآورده های نفتی و محصولات شیمیایی و کشاورزی و دامپروری است.
     

    کلیدواژگان: اثرات پسین، اثرات پیشین، ایران، تحلیل داده-ستانده، قیمت حمل و نقل
  • امیر محجوب* صفحات 145-156

    یکی از عمده ترین دلایل تخریب پل های رودخانه ای، آبشستگی زیر پی سطحی  کوله در اثر سیلاب است. در برخی موارد جهت مقابله با این پدیده، بستر با مصالح سنگچین مقاوم سازی می گردد. استفاده از این روش دارای مزایا و معایب متعددی است. یکی از معایب استفاده از سنگچین همتراز با بستر طبیعی این است که زبری ناهمگون سنگچین در مقابل زبری مواد طبیعی بستر، سبب ایجاد اختلال در جریان شده و جریان های قوی ثانویه ایجاد می کند. جریانات مذکور می تواند منجر به افزایش تنش برشی و عمق آبشستگی در بستر محافظت نشده گردد. جهت مطالعه موضوع، مدل مفهومی تعیین نسبت تنش برشی در بستر محافظت نشده در دو حالت با و بدون سنگچین بررسی شده است. در استخراج مدل مفهومی، از آزمون های شبیه سازی عددی در بستر انعطاف پذیراستفاده شده است. در ادامه ضمن ارایه صحت سنجی عملکرد مدل عددی Flow3D، از مدل مذکور جهت شبیه سازی جریان در دو حالت با و بدون سنگچین در بستر صلب استفاده شده است. در شرایط بستر صلب هزینه های محاسباتی و سخت افزاری به طور قابل توجهی نسبت به شرایط بستر انعطاف پذیرکاهش می یابد. نسبت تنش برشی در بستر محافظت نشده محاسبه گردیده و معادله چند جمله ای درجه دو برازش شده برای نسبت های مختلف زبری ارایه گردیده است. ضریب تعیین در هر مورد نشان از تطابق مناسب نسبت تنش در دو حالت بستر انعطاف پذیرو صلب دارد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی عددی، تکیه گاه پل، پل های تک دهانه، تنش برشی، ریپ رپ
  • آیدا رحیمی گلخندان*، محمود گلابچی صفحات 157-176

    تسهیم ریسک درآمد پروژه های راهسازی مشارکت عمومی-خصوصی مساله ای چالشی است که تیوری اختیارات یکی از رویکردهای متداول حل آن محسوب می شود. هدف این پژوهش، با چشم اندازی فراتر از اختیارات استاندارد رایج در مدلسازی راهکارهای این مساله، پیشنهاد تعدادی از اختیارات نامتعارف کاربردی در طراحی مکانیزم های تسهیم ریسک درآمد این پروژه ها و روش ارزیابی و مقایسه آن ها است. در این پژوهش، طی مجموعه مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای، نظرات خبرگان درباره بازتاب اختیارات نامتعارف پیشنهادی در تسهیم ریسک درآمد پروژه های آزادراهی مشارکت عمومی-خصوصی دریافت شد. سپس با تحلیل محتوای حاصل از مصاحبه ها، کاربرد این اختیارات در تسهیم ریسک درآمد پروژه های مورد مطالعه روشن، و مکانیزم های پیشنهادی طراحی شد. پیش بینی درآمدهای پروژه طی بهره برداری، طبق مدل حرکت براونی هندسی و ارزیابی مقدار پرداختی اختیارات حاضر در این مکانیزم ها، با شبیه سازی مونت کارلو انجام شد. نهایتا، کاربرد مکانیزم های پیشنهادی در یک پروژه واقعی آزموده شد. نتایج این پژوهش به عنوان تمهیداتی نوین در تسهیم ریسک درآمد پروژه، از دولت و بخش خصوصی، به عنوان ذینفعان اصلی پروژه های آزادراهی مشارکت عمومی-خصوصی در مسیر الف) طراحی مکانیزم های کارآمد و دقیق تسهیم ریسک درآمد، ب) شبیه سازی درآمدها طی بهره برداری، پ) محاسبه پرداختی نهایی مکانیزم ها با الگوی اختیارات و ت) ارزیابی طیف ریسک ذینفعان با ترجیحات متنوع ریسک پذیری در مکانیزم های مختلف، پشتیبانی می کنند. این پژوهش نشان می دهد که اختیارات نامتعارف می توانند دقت، قابلیت و انعطاف مکانیزم های تسهیم ریسک درآمد پروژه های آزادراهی مشارکت عمومی-خصوصی را بهبود ببخشند و دولت و بخش خصوصی را به وضعیت برد-برد، از مسیر مکانیزمی که انتظارات و استراتژی های هر دو طرف را برآورده می کند، هدایت کند.

    کلیدواژگان: اختیارات نامتعارف، پروژه های آزادراهی مشارکت عمومی-خصوصی، تسهیم ریسک درآمد
  • سیده فرزانه یوسفی، سعید محسنی*، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 177-194

    حمل و نقل زمینی (جاده ای-ریلی) کالای خطرناک با وجود نقش موثری که در توسعه مبادلات تجاری و رفع نیازهای صنعتی دارد؛ دارای خطری بالقوه برای جان و مال انسان ها و سلامت محیط زیست است. از این رو در مقررات ملی و بین المللی به منظور پیشگیری از وقوع حادثه و به حداقل رساندن تاثیرات آن، الزامات ویژه ای برای اشخاص دخیل در حمل این نوع کالا پیش بینی شده است. الزامات مزبور اعم از تصریح یا عدم تصریح بدان در قرارداد، جزء مقررات امری است که بر قرارداد بار می شود و از آثار آن به شمار می آید. حمل کننده کالای خطرناک یکی از طرفین قرارداد حمل است که نقش مهمی در کنترل مخاطرات ناشی از حمل این نوع کالا در طول مسیر حمل دارد. از این رو پژوهش حاضر درصدد است به روش توصیفی- تحلیلی هر یک از وظایف ویژه حمل کننده کالای خطرناک و ویژگی آن ها را با توجه به قرارداد حمل و مقررات بین المللی حاکم بر حمل و نقل زمینی تبیین کرده و به بررسی تطبیقی با مقررات ایران بپردازد. نتایج این پژوهش حاکی از این است که حمل کننده آگاه به ماهیت خطرناک کالا، ملزم به رعایت حداکثر مراقبتاز ایمنی فرایند حمل به منظور پیشگیری از خسارت و حفظ نفع عمومی است. وی مکلف است در انتخاب کارکنان مجرب و آموزش دیده، بارگیری، بارچینی و تخلیه مناسب کالا،استفاده از وسیله نقلیه مجهز و متناسب با ماهیت کالا و بازرسی شرایط ظاهری محموله نیز مراقبت حداکثری داشته باشد. البته در برخی مقررات حداکثر مراقبت برای استفاده از وسیله نقلیه سالم و مناسب کافی نبوده بلکه حمل کننده تنها با اثبات علت خارجی و غیرقابل اجتناب از مسئولیت معاف می شود.

    کلیدواژگان: کالای خطرناک، حمل و نقل جاده ای، حمل و نقل ریلی، حمل کننده، حداکثر مراقبت
  • مهدی معظمی گودرزی*، فریدون مقدس نژاد، کوروش نادری، سعید احمدی صفحات 195-212

    با وجود این که یکی از موفق ترین اصلاحات انجام شده در قیرهای راهسازی، ترکیب قیر و پودر لاستیک با استفاده از فرآیند تر معمولی بوده است، مشکلات این نوع قیرهای لاستیکی از قبیل جدایی فاز و کارایی موجب شده است که فرآیندی به نام فراترکیبی جهت ترکیب مناسب تر قیر و پودر لاستیک معرفی شود. طی فرآیند فراترکیبی پودر لاستیک کاملا در قیر تجزیه می شود که بروز این پدیده می تواند منجر به کاهش گرانروی و ضعف عملکرد قیر لاستیکی فراترکیبی در دمای بالا نسبت به قیر لاستیکی معمولی گردد. جهت کاهش مشکلات قیر لاستیکی فراترکیبی، اصلاح آن یکی از ضروریات است. هدف اصلی این مطالعه، اصلاح قیر لاستیکی فراترکیبی با استفاده از 2 و 4 درصد نانورس است. در ابتدا  پس از آماده سازی هفت نمونه قیر، ساختار نانوکامپوزیت آماده شده با استفاده از آزمایش های پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی ارزیابی و تحلیل شد. سپس مشخصات پیرشدگی، ریولوژیکی و فیزیکی نانوکامپوزیت قیر لاستیکی فراترکیبی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که اصلاح قیر لاستیکی فراترکیبی با استفاده از نانورس منجر به کاهش حساسیت حرارتی و جداشدگی فاز آن گردید.  از طرف دیگر مشاهده شد که نانوکامپوزیت قیر لاستیکی فراترکیبی نسبت به قیر لاستیکی فراترکیبی اولیه، دارای گرانروی، نقطه نرمی و مقاومت پیرشدگی بالاتری است و همچنین عملکرد دمای بالای آن بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: پودر لاستیک، قیر اصلاح شده، قیر لاستیکی فراترکیبی، مشخصات رئولوژیکی، نانورس
  • همایون نورائی*، سید محمد شکرانی، سجاد کشمیری، سحر عابد کوران صفحات 213-234

    به دنبال افزایش جمعیت و گسترش روزافزون شهرها، نیاز به سامانه ی حمل و نقل عمومی به منظور سهولت در جابجایی شهروندان و دسترسی آن ها به فعالیت ها و خدمات ضروری می نماید. یکی از انواع سامانه های حمل و نقل عمومی مترو می باشد که نقش موثری در کاهش ترافیک شهرها دارد و مکان یابی مناسب ایستگاه های آن با توجه به شرایط محیطی اطراف آن می تواند نقش مهمی در افزایش کارایی و عملکرد سامانه مترو داشته باشد. هدف از این مقاله تحلیل تطبیقی ایستگاه های مترو امام حسین و جابر انصاری در شهر اصفهان و کیفیت محیط پیرامونی آن ها می باشد. در این راستا اطلاعات موردنیاز از طریق روش های اسنادی و میدانی (مشاهده ای، پرسشنامه ای و مصاحبه ای) گردآوری شده است و برای این منظور از روش نمونه گیری تصادفی با جامعه آماری نامحدود استفاده و 122 پرسشنامه توزیع گردیده است. همچنین به منظور تحلیل مولفه ها و سنجه های مورد بررسی از آزمون های آماری T تک نمونه ای و یو- من ویتنی در نرم افزار SPSS و به منظور مشخص نمودن وضعیت نهایی دو ایستگاه  از روش سلسله مراتبی AHp از طریق نرم افزار Expert Choice استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که بر اساس مولفه های امنیت، عدالت، ایمنی، پویایی اقتصادی، پویایی اجتماعی، کاربری و دسترسی و سنجه های مربوطه و همچنین میزان اهمیت هر یک از آن ها، به طور کلی ایستگاه امام حسین در وضعیت بهتری به لحاظ محیط پیرامونی نسبت به ایستگاه جابرانصاری به سر می برد و این وضعیت عمدتا ناشی از قرارگیری ایستگاه امام حسین در یکی از مراکز مهم و سرزنده شهر و قرارگیری ایستگاه جابر انصاری در بطن یک محله مسکونی می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، حمل و نقل عمومی، ایستگاه مترو (امام حسین و جابر انصاری)، کیفیت محیط پیرامونی، اصفهان
  • احمدرضا مظاهری، شهاب حسن پور * صفحات 235-245

    در سازه های مهندسی و ساختمان های بزرگ به دلیل تنش زیاد ناشی از بار سازه و یا ظرفیت باربری ناکافی خاک، استفاده از شمع در زیر پی سطحی توصیه می گردد. رفتار شمع ها در بارگذاری های مختلف به خصوص بارگذاری لرزه ای یک مسئله مهم است که توسط محققین مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. شمع ها به صورت تک شمع یا گروه شمع می توانند مورد استفاده قرار گیرند و رفتار آنها در خصوص انتقال نیروی و جابجایی مورد ارزیابی قرار گیرد. از اینرو در این تحقیق به بررسی و مقایسه رفتار تک شمع و گروه شمع معادل آن (به لحاظ میزان آرماتور، حجم بتن ریزی با تک شمع برابر است) پرداخته شده است. در این بررسی تک شمع و گروه شمع تحت اثر بارگذاری قایم یکسانی قرار گرفته اند و سپس نیروی دینامیکی سه زلزله طبس، بم و لوماپریتا بر آنها اعمال گردیده است. سپس نشست، جابجایی و نیروهای ایجاد شده در آنها با هم مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد نشست گروه شمع در مقابل تک شمع در حدود 30 درصد کاهش می یابد، اما نسبت نیروی برشی در آنها تقریبا برابر یک می باشد.

    کلیدواژگان: تک شمع، گروه شمع، بار دینامیکی
  • امین چوبدار، امین فرج اللهی *، فرزین پورحیدری ممقانی صفحات 247-259

    در این تحقیق به سنجش میزان پیاده روی و زمان مناسب پیاده روی برای دسترسی به اهداف و نیازمندی های روزانه افراد بر اساس معیارهای منطقه و محله شهر ها نظیر ویژگی های فردی، اجتماعی، اقتصادی و نیز کالبدی و کاربری ها پرداخته شد که نتایج آن می تواند چالشها و کمبود ها را بر اساس شاخص های تاثیر گذار در نقاط مختلف مورد ارزیابی قرار دهد و در نهایت تدابیر و پیشنهاداتی اتخاذ گردد تا افراد بتوانند با پیاده روی در زمانی مناسب، اهداف و نیازمندی های روزانه خود را رفع نمایند. روش تحلیل این تحقیق با استفاده از مدل سازی آماری رگراسیون می باشد. به منظور دسترسی به این هدف در این تحقیق ابتدا به معرفی شهر گرگان پرداخته شد و سپس نقشه کاربری ها و نمودار توزیع کاربری ها به تفکیک محلات آورده شد و در ادامه به دموگرافی پاسخ دهندگان به پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت به 4 تیپ مدل سازی جهت اندازه گیری زمان پیاده روی با اهداف مختلف 1-کاری، 2- آموزشی، 3- خرید و4- تفریحی پرداخته شد، با بررسی نتایج مدل های زمان پیاده روی در سطح نواحی شهر گرگان با درنظرگیری ضرایب آزمون t و عدد دوربین واتسون که برای تمامی مدل ها بین 1.5 تا 2.5 بوده و اندازه آن قابل قبول است، متغیرهای مستقل سطح و تراکم کاربری های اداری، سن و مالکیت خودرو (برای اندازه گیری زمان پیاده روی سفرهای کاری)، متغیرهای مستقل سطح کاربری های آموزشی، درآمد و سن (برای اندازه گیری زمان پیاده روی سفرهای آموزشی) متغیرهای مستقل سطح و تراکم کاربری های خدماتی، سن، و مالکیت خودرو (برای اندازه گیری زمان پیاده روی سفرهای خرید)، سطح کاربری های فضای سبز و پارک ها و متغیرهای مختلف سطح کاربری های ورزشی، و مالکیت خودرو و سن (برای اندازه گیری زمان پیاده روی سفرهای تفریحی)  تاثیرگذارند و معنادار هستند. در نهایت

    کلیدواژگان: مدل سازی، هدف سفر، زمان پیاده روی، کاربری زمین، خصوصیات فردی
|
  • Ali Abdi Kordani, Habib Soltani Aghdam, Mohammad Zarei * Pages 1-12

    Asphalt mixtures with aggregate or stone mastic asphalt (SMA) are among the hot asphalt mixtures that have been used in different countries due to their special characteristics and in order to increase the load-bearing capacity of pavements and increase their surface friction. Excessive use of bitumen in these mixtures forms a relatively thick membrane of bitumen on aggregates, and creates special properties for these mixtures compared to asphalt concrete mixtures. Various methods have been used to strengthen of the asphalt mixture, such as the use of various additives. Rice Husk Ash (RHA) filler is one of the additives that has been proposed to improve the connection between asphalt bonding and materials used in addition to the environmental aspect. For this purpose, in this paper, a total of nine types of SMA in different percentages of bitumen 60/70 and with the percentage of replacement of filler stone materials with 0%, 25%, 50%, 75% and 100% filler of RHA, and experiment Marshall were done on them. The results of mechanical properties showed that the addition of rice husk filler improved the adhesion between bitumen and aggregates and increased the rutting resistance of SMA by increasing the Marshall Ratio. Increased unit weight and percentage of space filled with bitumen due to the increase in the thickness of the bituminous membrane around the aggregates and due to the presence of rice husk filler were other results of this study. Finally, it was concluded that the replacement of aggregates filler with RHA filler in different percentages and 6.5% bitumen resulted in better result.

    Keywords: Rice Husk Ash Filler, Marshall Stability, Rutting, Stone Matrix Asphalt (SMA)
  • Farzin Poorheydari Mamaghani, Alireza Ameli *, Seyed Rohalah Moafimadani Pages 13-30

    The purpose of this paper is to investigate the effect of rubber powder and Gilsonite powder on the rheological properties of bitumen. In this study, the gilsonite powder was used as additive in percentages (0 %, 10 %, 20 %, 30 % and 40 %)in bitumen. Also, in order to limit the degree of penetration to 30 - deci mm at 25 C, the Gilsonite percentage is considered to be 30 % fixed and the percentages of rubber powder are considered to be 30 %, 10 %, 15 %, 20 %). In order to investigate the performance characteristics of bitumen, the penetration, softening point, ductility, dynamic shear rheometer, bending beam rheometer, rotational viscosity, multiple stress creep recovery (MSCR) tests were performed. Results showed that the G */ Sind parameter increases with addition to gilsonite. Also, rubber powder causes an increase in the value of G * / Sind parameter and the rutting parameter increases by addition of crumb rubber percentage. The addition of gilsonite powder causes an increase in values of G *. Sind and adding crumb rubber powder cause a decrease in values of G *Sin d. it is found that the parameter (Jnr) decreases with addition of gilsonite and rubber powder. The lower values (Jnr) indicates the further resistance of the mixture made with the bitumen or less rutting sensitivity. The results show better values for rubber powder additive compared to Gilsonite.

    Keywords: Binder Rheology, Gilsonite, crumb rubber, industrial wastes
  • Mohammad Ali Sandidzadeh *, Maryam Askarian, Farzad Soleymaani Pages 31-48

    Rail transit plays an increasingly important role in the public transportation system, and effectively reducing its huge energy consumption is of great practical significance. Wider use of public transport, particularly rail and metro, is one way to save energy. A growing trend of applying the rail network and metro by governments on one hand and the considerable energy consumption of a train during one year, on the other hand, demonstrate the necessity of considering the consumed energy by train. Railway transportation consumes amounts of energy. Direct energy consumption to complete the transport tasks is the main part of energy consumption of rail transportation, especially the traction system, which leads to the railway transportation costly. Optimization of the train speed curve plays an important role in minimizing train energy consumption. In this paper, first, there was a review on models of train energy optimization with different characteristics and corresponding other algorithms to find the optimum speed profile and accuracy of them, Second Tabu Search (TS) algorithm as a new approach for optimizing the train speed profile to save energy will be investigated. In this approach, after determining the appropriate points of acceleration, neural and braking, a speed profile in which train could cover its route with minimum energy consumption will be achieved. We call these points "the variables for changing the training strategy. The algorithm was implemented in alternative routes. In this study, the simulations of the proposed method are implemented in MATLAB software and are finally compared with the Genetic Algorithm method.

    Keywords: optimal train speed profile, Tabu Search Algorithm, optimization, energy consumption
  • Ehsan Hassanzadeh Khabbaz* Pages 49-60

    As SBS modified asphalt has the disadvantages of high initial cost, difficult processing and poor storage stability, many researches have been conducted experiments on composed modified asphalt to get a more satisfactory pavement performance. This study proposed an asphalt mixture modified by nanosilica, rock asphalt and SBS. Basic performance tests of asphalt, rutting tests, low-temperature bending tests, moisture susceptibility tests, fatigue tests and durability tests of asphalt mixtures modified by SBS, rock asphalt, nano-silica/rock asphalt and nano-silica/rock asphalt/SBS were performed to evaluate their pavement performance. Comparing these tests results with the properties of unmodified asphalt mixture, nano-silica and rock asphalt cause an improvement in pavement performance. Nano-silica/rock asphalt/SBS modified asphalt mixture had higher temperature stability, low-temperature cracking resistance, moisture susceptibility and durability than 5% SBS modified asphalt except the similar fatigue life. Furthermore, economic analysis indicated that the nano-silica/rock asphalt/SBS modified asphalt mixture had higher cost effectiveness.

    Keywords: Composed Modification, nano-silica, Rock Asphalt, SBS, Pavement Performance
  • Kayvan Aghabayk *, Mehrdad Gholami Shahbandi, Reza Golshan Khavas Pages 61-74

    Rapid growth of population in metropolitan areas has led to an increase in transportation demand. Accordingly, development of transportation infrastructures is a necessity in management of urban transportation networks. Economic analysis of multiple projects is a major step toward achieving this goal. In order to evaluate the effects of network development plans, especially for the expressways and their interchanges, macroscopic traffic modeling software is usually applied. The software is capable of anticipating the traffic flow distribution in large scale networks and has acceptable accuracy according to their mathematical modeling approach. Also known as static tools, these software encounter severe level of errors in forecasting the traffic situations in small scale areas where interactions between traffic flows exist. Hence, using these tools to evaluate the plans of expanding the expressway network may lead to select a project which would not generate the expected benefits if implemented. In this paper, a hybrid modeling approach based on macroscopic and microscopic paradigms is proposed to verify the results of static software. In order to assess the proposed method, a real case design for completing the interchanges of an intersection between two major expressways in Tehran is studied. It is shown that applying the hybrid scheme is a necessity to guarantee the success of projects due to the characteristics of static software.

    Keywords: traffic interactions, Simulation Software, network development, Verification, macroscopic modeling
  • Mohammad Hamidinia, Mohammad Mehdi Khabiri *, Mehdi Mokhberi Pages 75-88

    Many factors or parameters influence the field density of asphalt mixes. Since the number of variables affecting a large and somewhat different compacts affects each other, it is almost impossible to determine a constant interpolation relationship. Data mining and its techniques are a way of discovering hidden knowledge between dependent and independent variables, as well as indirect and nonlinear relationships can be identified by dividing the data into groups or leaves in the decision tree method. In this study, commonly used data mining techniques in civil engineering, including the neural network, logistic regression and decision tree. By emphasizing the application of decision tree method, with the aim of exploring knowledge models and providing predictions, other data mining tools are used to assist in constructing and evaluating the developed satistical model. The explanatory variables used in the three models of this study are the percentage of void, asphalt mix strength, aggregate size, bitumen percentage, asphalt mix flow. The results show that the percentage of void content of stone materials, the percentage of passage of sieve 200 and 4, and the bitumen percentage had a greater effect on the density and compaction of asphalt mixture. Also, a multiple linear regression model with a correlation coefficient of nearly one between the density of asphalt mixture and variables were presented.

    Keywords: mixing design, Asphalt mix, Data mining, Concentration Quality Control, pavement failure, decision tree
  • Ali Tavakoli Kashani *, Bahareh Bakhti, Abolfazl Mohammadzadehmoghaddam Pages 89-96

    Road traffic crashes are one of the major causes of deaths and injuries around the world. Approximately 1.2 million people (2.1% of all deaths) are killed every year and over 50 million are injured or disabled worldwide due to road traffic crashes. To control speeding and deaths different approaches regarding the road function has been proposed already. Speed cameras are one of these options in use. It has been approved that they are effective in reducing speed and crashes near speed cameras locations. This Study aims at evaluating the highways speed cameras through the Naïve and Naïve adjustment method in city of Mashhad. In this study Mashhad highway network was evaluated by before and after study and speed cameras crash modification factor was calculated for the first time for these cameras. This study revealed that these cameras are most effective in reducing invulnerable crashes however they are effective in reducing vulnerable crashes.

    Keywords: Safety evaluation, Highway speed cameras, before, after studies, Naïve, Naïve adjustment method, crash modification factor
  • Amir Reza Mamdoohi *, Farzaneh Noori, Iman Farzin Pages 97-112

    Nowadays traffic congestion in metropolitan areas like Tehran has become a critical issue requiring transportation demand management policies as solutions to reduce demand and maximize facilities efficiency. An effective transportation management measure is congestion pricing, which needs special attention to be performed successfully because of its low public acceptance. In this study, based on the data gathered from 455 face-to-face questionnaires through a surveys conducted at restricted traffic areas of Tehran in 2018, we analyze latent factors affecting acceptance of Tehran peak-based scheme. Exploratory factor analysis and ordinal logit models are used for our purpose. Results show that attitudinal factors like perceived effectiveness of the scheme, officials’ performance, scheme design and the way it is performed and environmental concerns besides some socioeconomic factors like education, car ownership and travel patterns are among the most effective items. Results also show that congestion pricing acceptability among people with more information about this program is more, and less for regular users of restricted traffic areas. This research can assist transportation decision makers in taking appropriate measures and policies with maximum acceptance level.

    Keywords: Public Acceptance, exploratory factor analysis, Tehran Peak- Based Scheme, Congestion Pricing, Ordered logit
  • Parisa Bazdar Ardebil *, Peyman Pejmanzad Pages 113-126

    Exchange rate fluctuations and the resulting uncertainty are one of the most important macroeconomic variables that affect different sectors of the economy in various ways. Given that these fluctuations do not have the same effect on economic sectors, Therefore, in this study, the uncertainty effects of exchange rate on the growth of road transport sector during the period of 1368-97 have been investigated. The aim of this study is to investigate the effects of exchange rate changes on the growth of the country's road transport sector. For this purpose, the EGARCH model has been used to calculate exchange rate changes. In addition, the self-regression model with distributive interruptions has been used to estimate the main model. The results show that exchange rate uncertainty has a negative and significant effect on the economic growth of the road transport sector, both in the short and long term. Also, the results of the error correction coefficient show that the adjustment speed of the model is slow. The error correction model is only able to explain 434% of exchange rate fluctuations.

    Keywords: exchange rate changes, Economic Growth, Road Transport Sector, EGARCH Model, Autoregressive Distributed Lag model
  • Zahra Dehghan Shabani *, Nazanin Azim Pages 127-144

    The study of the effect of transportation price on the price index of economic sectors and the place of transportation according to the forward linkage, backward linkage, Power of Dispersion Index and Dispersion Sensitivity are considered as an important topic. In this way, this paper first examines the place of transportation in the Iranian economy and then examines the direct effects of increasing the price of transportation on the price of different economic sectors. To do this, using the Input-Output analysis and table 2011 of the Statistical Center of Iran. First, the symmetric table is calculated for the constant price and then merged under the various economic sectors and the input-output table is considered as 25 sectors. According to the results of this study, the highest impact of an increase 20%, 30% and 40% in transportation prices on commerce and hotel, petroleum products, chemical products, and mineral industries, agriculture and animal product price index.

    Keywords: Cost of Transportation, Forward Linkage, Backward Linkage, Input-output analysis, Iran
  • Amir Mahjoob * Pages 145-156

    Scour at the shallow abutment foundation during floods is a common cause of bridge failure. In some cases, the bed is reinforced with riprap. There are several advantages and disadvantages of using this method. One of the disadvantages of using flush riprap aprons with the bed is that heterogeneous roughness (riprap versus native bed materials) alters the flow and manifesting as strong secondary currents. This flow can increase the shear stress and the scour depth in the unprotected bed. To study the subject, a conceptual model for determining the shear stress ratio in the unprotected bed in both with and without riprap has been investigated. In developing the conceptual model, numerical simulation tests in a flexible bed have been used. Then, the validation of Flow3D numerical model is presented and the mentioned model is used to simulate the flow in two cases with and without riprap in the rigid bed. In a rigid bed compare to flexible bed, computational and hardware costs are significantly reduced. The shear stress ratio in the unprotected bed is calculated and the quadratic polynomial equation is fitted for different roughness ratios. The coefficient of determination in each case indicates the appropriate correlation of the stress ratio in the two modes of flexible and rigid bed.

    Keywords: Numerical Simulation, Abutment, Single Span Bridges, Shear Stress, Riprap
  • Aida Rahimi Golkhandan *, Mahmoud Golabchi Pages 157-176

    Revenue risk sharing is a challenging issue in PPP highway projects that can be addressed by the options theory. The objective of this study is going beyond the common standard options by suggesting a set of exotic options suitable in modeling the revenue risk sharing mechanisms of PPP highway projects, and proposing evaluation and comparison techniques of these mechanisms. First, a series of semi-structured interviews are conducted to collect the experts’ judgments on the implication of each exotic option for the revenue risk sharing mechanisms of PPP highway projects. Then, through a content analysis of the interviews, the applications of these exotic options in the context of highway projects are identified and their risk sharing mechanisms are designed. The Geometric Brownian Motion and the Monte Carlo simulation are employed for forecasting the revenues and payment valuation of the options during the operation of highway projects. The application of the proposed mechanisms is tested in a real BOT highway project. The developed mechanisms and their quantitative evaluation techniques demonstrate their efficacy in supporting both public and private stakeholders of PPP highway projects in revenue risk sharing by (a) designing revenue risk sharing mechanisms, (b) simulating future revenues, (c) calculating the ultimate payment of options-based revenue risk sharing mechanisms, and (d) evaluating the risk spectrums of stakeholders with diverse risk appetite tendencies. Lastly, this study represents how exotic options can enhance the capability, flexibility, and precision, of revenue risk sharing mechanisms of PPP highway projects which can guide both parties to a win-win situation through a revenue risk sharing structure that considers their requirements and strategies.

    Keywords: Exotic Options, PPP Highway Projects, Revenue Risk Sharing
  • Sayyedeh Farzaneh Yousefi, Saeed Mohseni *, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan Pages 177-194

    However, the land transportation of dangerous goods via rail or road plays an effective role in development of business transactions and meeting the industrial requirements, it has a potential danger to the human life and property as well as the environment health. Therefore, the national and international regulations have passed specific requirements for the persons involved in transportation of such goods in order to prevent any incident and minimize the respective effects. In addition, some of the requirements have a contractual source which is imposed on the carrier in order to provide the utmost private and public interest. The carrier of dangerous goods is one of the parties to the transportation contract who plays an important role in monitoring the dangers resulted from transportation of such goods. The present research with a descriptive-analytic method intends to explain all the exclusive duties of the dangerous goods carrier by taking into consideration the contract of carriage and the international regulations governing the land transportation in comparison with those of in Iran. The conclusion of the research shows that the carrier who is aware of the dangerous nature of the goods is required to take the utmost care of the safety of the transportation process in order to prevent damage and protect the public interest. He/She has to take the utmost care in employing the experienced and trained staff, carrying out proper load, stowage and unloads, using vehicle appropriate for carriage of dangerous goods and checking the appearance of the cargo. However, in some regulations, it is not enough to take the utmost care for using the appropriate vehicle but the carrier shall provide the real and unavoidable proof in order to relieve of liability.

    Keywords: Dangerous Goods, rail transportation, Road Transportation, Carrier, utmost care
  • Mehdi Moazami Goodarzi *, Freidoon Moghadas Nejad, Koorosh Naderi, Saeid Ahmadi Pages 195-212

    Although one of the successful modifications for pavement asphalts was the blending of asphalt and the recycled crumb rubber using conventional wet process, problems with asphalt rubber, such as phase separation and weakness in workability, led to the introduction of the terminal blend process (TB) for the proper blending of asphalt and rubber. During terminal blending process, rubber particles are completely digested in asphalt binder which could cause weakness at high temperature and a reduction in viscosity of TB rubberized asphalt compared to conventional asphalt rubber. In order to reduce the problems of TB rubberized asphalt, its modification is necessary. The main aim of this paper is to modify the TB rubberised asphalt by adding 2% and 4% nanoclay. First, after preparation of seven asphalt samples, the prepared nanocomposite structure was analysed using XRD and SEM tests. Then, the TB rubberised asphalt nanocomposite ageing, rheological, and physical specifications were investigated. The results showed that modification of TB rubberised asphalt by nanoclay reduced the temperature susceptibility and phase separation of it. On the other hand, it has been shown, compared to TB rubberised asphalt, TB rubberised asphalt nanocomposite has a high viscosity, softening point, and ageing resistance and also improved performance high temperatures.

    Keywords: crumb rubber, modified Asphalt binder, TB rubberised asphalt, Rheological specification, Nanoclay
  • Homayoon Nooraie *, Seyed Mohammad Shokrani, Sajad Keshmiri, Sahar Abedkuran Pages 213-234

    Following the increase in population and the urbanization, there is a need for a public transportation system to facilitate the movement of citizens and access to their activities and services. One of the main types of public transport systems is the metro that has an effective role in reducing traffic flow of cities. So, suitable location of metro stations with regard to the surrounding environment can play an important role in increasing the efficiency and performance of the metro system. The purpose of this paper is a comparative analysis of Imam-Hossein and Jaber-Ansari metro stations in Isfahan and the quality of their surroundings. In this regard, the required information was collected through documentary and field studies (observational, questionnaire and interview). Also, for this purpose, random sampling method was used with unlimited statistical population and 122 questionnaires were distributed. In order to analyze the components and measures, one-sample T-test and Mann-Whitney-U test in SPSS software were used. As well, we used Analytic Hierarchy Process (AHP) method through Expert Choice software in order to determine the weight of the factors and measures. The results indicate that in general, Imam-Hossein station is in better condition than the station Jaber-Ansari based on the factors and related measures of security, justice, safety, economic dynamism, social dynamics, user and access, as well as the importance of each of them. These findings are mainly due to the location of Imam-Hossein station in one of the most important and lively centers of the city and the location of Jaber-Ansari station in a residential neighborhood.

    Keywords: Comparative Analysis, public transportation, Metro Station (Imam-Hossein, Jaber-Ansari), Nearby-Environmental Quality
  • Ahmadreza Mazaheri, Shahab Hassanpour * Pages 235-245

    One of the important lateral forces is dynamic loading due to earthquake. The behavior of pile foundations under earthquake loading is an important issue that widely affects the performance of structures. The topic of seismic pile behavior has been covered extensively in the literature over the past few decades. In this paper the behavior of single pile and pile group have been examined. Pile group has four piles and rebar and concrete weight in pile group is equal to single pile in this research. The single pile and pile group are analyzed under Tabas, Bam and Loma-perita earthquakes loading. The finite element software, ABAQUS, is utilized to model pile and piles group. Soil is modeled as an elastic-perfectly plastic model using the Mohr–Coulomb constitutive model. The side boundaries are constrained against horizontal direction and the bottom boundaries are constrained against both horizontal and vertical directions. Maximum shear force, lateral displacement and force along the pile in single pile and pile group, under the earthquake loading that mentioned above, have been measured. The results are shown the settlement in pile group is around 30 percent less than single pile and the lateral displacement in the head of single pile is 0.23 meter but the lateral displacement in group pile is 0.1 meter in Bam earthquake loading. The shear force in the head of single pile is 2084 kN and the shear force in head of the pile in pile group is 334 KN. Taking into account soil condition, the results shown that utilize the pile group (equal rebar and concrete weight by single pile) is better and more economic than single pile.

    Keywords: Single pile, Pile group, Earthquake Loading, ABAQUS software, seismic behavior
  • Amin Choubdar, Amin Farajollahi *, Farzin Poorheydari Mamaghani Pages 247-259

    In this research, the duration and appropriate time of walking to reach the routine destinations and meet the needs of individuals based on the different criteria of city districts and neighborhoods including individual, social, economic, and physical ones as well as land uses. The results can evaluate challenges and deficiencies based on the affecting indicators in different regions, and finally, they can lead to the adoption of measures and propositions so that people can fulfill their purposes and needs by walking over a proper time. The analysis method performed here was to by using statistical regression modelling. To reach the goal of this study, first, the city of Gorgan, Golestan province, Iran, was introduced, then, the land use map and land use distribution diagram by neighborhood were given, and next, the demography of the respondents to the questionnaire was investigated. Finally, four modelling types were addressed to measure the walking time for different purposes; 1) occupational, 2) educational, 3) shopping, and 4) recreational. By investigating the results of walking time models in different districts of Gorgan and by considering the t-test coefficients and Watson coefficient, being 1.5-2.5 for all the models which is acceptable, the independent variables of the area and concentration of office land uses, age, and car ownership (to measure the walking time of occupational travels), the independent variables of the area of educational land uses, income, and age (to measure the walking time of educational travels), the independent variables of the area and concentration of service land uses, age, and car ownership (to measure the walking time of shopping travels), the area of greenbelts and parks, and different variables of the area of sporting  land uses, car ownership, and age (to measure the walking time of recreational travels) were determined to be significant. At last, tables showing the coefficients of independent variables and the constant of the prediction model for the walking time of each type of travel were presented.

    Keywords: modelling, Travel Purpose, Walking Time, land use, individual characteristics