فهرست مطالب

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و ششم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده فکری کهن، رضا مستوفی زاده قلمفرسا* صفحات 125-152

    به منظور شناسایی، بررسی روابط فیلوژنتیک و بیماری زایی قارچ های گرامینی کلوس در غلات جنوب ایران، طی بهار و تابستان 1396 نمونه برداری از برگ، ریشه و طوقه ی جو، چمن، ذرت و گندم در استان های بوشهر، خوزستان، فارس و کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. بر اساس مطالعات ریخت شناختی و فیلوژنتیکی، 141 جدایه ی به دست آمده شامل سه گونه ی Bipolaris (B. sorokiniana و دو آرایه ی احتمالا جدید Bipolaris sp.1 و Bipolaris sp.2)، چهار گونه ی Curvularia (C. australiensis، C. papendorfii، C. spicifera، C. verruculosa) و یک گونه ی Exserohilum (E. rostratum) بود. آزمون بیماری زایی روی برگ و ریشه ی گندمیان شامل رقم پروسوی ارزن، لنجان برنج، ارم جو، 504 ذرت و آذر گندم انجام شد. در هر دو آزمون، جدایه های بیماری زا و غیربیماری زا مشاهده گردید. این نخستین گزارش از توان بیماری زایی C. papendorfii در تمام گیاهان مورد بررسی؛ C. verruculosa روی ارزن، برنج، جو و گندم؛ C. spicifera در ارزن، جو و ذرت و C. australiensis در ارزن، برنج و ذرت است.

    کلیدواژگان: گندمیان، بیماری زایی، پی سی آر، توالی یابی، ناحیه ی ترانویسی شده ی داخلی
  • فرزاد مرادی، حجت الله مظاهری لقب، لیلا کاشی*، سید سعید موسوی صفحات 153-162

    نماتدهای انگل گیاهی باعث کاهش معنی دار تولید محصولات کشاورزی می شوند. نماتد ساقه و پیاز (Ditylenchus dipsaci) یکی از بیمارگرهای مهم تعدادی از گیاهان زینتی و زراعی از جمله یونجه محسوب می‏شود. در این مطالعه واکنش هفت اکوتیپ یونجه نسبت به این نماتد در شرایط گلخانه بررسی گردید. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که اکوتیپ های مایه‏زنی شده با نماتد از نظر کلیه صفات رشدی به‏جز طول ریشه‏، در مقایسه با تیمار شاهد دارای تفاوت معنی داری (p <0.05) بودند. نماتد توانایی تولیدمثل در همه ی اکوتیپ های یونجه مورد مطالعه را داشت، اما میزان تکثیر در آن‏ها متفاوت بود. بیشترین میزان تکثیر نماتد در اکوتیپ نیشابوری با نرخ تولیدمثل 14/7 و کمترین آن در اکوتیپ‏های فیض و همدانی با فاکتورهای تولیدمثل، به‏ترتیب 24/1 و با 85/1 مشاهده گردید. نماتد بیشتر در ساقه، فراریشه و جوانه ها مشاهده شد. نتایج فاکتورهای رشدی اکوتیپ‏های مورد بررسی و فاکتور تولیدمثل نماتد نشان ‏داد که هیچ یک از اکوتیپ‏های مورد بررسی نسبت به نماتد ساقه مقاوم یا متحمل نبودند.

    کلیدواژگان: فاکتور تولیدمثل، صفات رشدی، حساسیت، میزبان
  • اکرم عبداللهی ارجنکی، علی اکبر فدایی تهرانی*، ناصر پنجکه، محمد سالاری، عبدالحسین طاهری صفحات 163-175

    کنترل زیستی یکی از روش هایی است که برای کاهش خسارت نماتدها به طور وسیع مورد مطالعه قرار گرفته است. به منظور بررسی اثر قارچ های مهار زیستی بر شاخص های بیماریزایی و تکثیر نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica، از دو گونه قارچ میکوریز آربوسکولار Glomus mosseae، G. intraradices و قارچ هایchlamydosporia var. chlamydosporia Pochoniaو Purpureocillium lilacinum در سه رقم پایه هلو (هلندری، محلی شوراب 3 و GF677) استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 30 تیمار و پنج تکرار در شرایط گلخانه انجام پذیرفت. ارزیابی ها 90 روز بعد از مایه زنی پایه های رویشی با نماتد و با استفاده از اندازه گیری شاخص های رشدی گیاه، و پارامترهای رشدی نماتد انجام شد. نتایج حاصل از بررسی شاخص های تکثیری نماتد، نشان دهنده ی تاثیر معنی دار قارچvar. chlamydosporia P. chlamydosporiaروی کاهش فعالیت زیستی نماتد، در مقایسه با سایر قارچ های کنترل زیستی بود. به نحوی که تعداد گال، توده تخم، لارو سن دوم و فاکتور تولید مثل در رقم حساس GF677 تیمار شده با این قارچ به ترتیب 2/42، 8/41، 39 و 36/6 درصد نسبت به شاهد این رقم بدون حضور قارچ کاهش یافت. هر چند قارچ مذکور روی تمام مراحل رشدی نماتد موثر بود، ولی در کاهش تعداد توده تخم و تعداد تخم در هر توده تخم، تاثیر بیشتری نشان داد.

    کلیدواژگان: پایه هلو، مهار زیستی، نماتد ریشه گرهی
  • مونس بخشی*، رسول زارع صفحات 177-192
    گیاهان زراعی سویا، کلزا و کنجد از گیاهان صنعتی مهم در دنیا و ایران به شمار می روند. بیماری لکه برگی سرکوسپورایی یکی از تهدیدات جدی تولید این گیاهان به ویژه گیاه سویا در دنیا به حساب می آید. طی بازدید از مزارع گیاهان زراعی مختلف در استان های گلستان و مازندران، شیوع گسترده ای از علایم لکه برگی سرکوسپورایی روی گیاهان سویا، کلزا و کنجد مشاهده شد. به منظور شناسایی عوامل دخیل در این بیماری، از برگ های دارای علایم لکه-برگی، نمونه برداری به عمل آمد و کشت های تک اسپور به صورت مستقیم از لکه های برگی تهیه شدند. در مجموع تعداد 50 جدایه قارچی به دست آمد که از بین آنها هشت جدایه از گیاه سویا، چهار جدایه از کنجد و چهار جدایه از کلزا انتخاب و با استفاده از ترکیب خصوصیات ریخت شناختی و توالی شش ناحیه ژنی ITS، tef1، actA، cmdA ، his3 و gapdh شناسایی شدند. نتایج تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی توالی ها نشان داد که گونه Cercospora cf. sigesbeckiae به عنوان عامل لکه برگی سرکوسپورایی در این دو استان روی سه گیاه زراعی سویا، کنجد و کلزا فعالیت می نماید. بر اساس منابع موجود، تحقیق حاضر اولین گزارش از وقوع گونه C. cf. sigesbeckiae از ایران و اولین گزارش این گونه روی کلزا و کنجد در دنیا می باشد.
    کلیدواژگان: آرایه بندی، دانه های روغنی، قارچ های سرکوسپوروئید، گیاهان صنعتی، لکه برگی
  • بیتا باباخانی، عبدالله احمدپور، محمد جوان نیکخواه* صفحات 193-205

    لکه نواری جو با عامل Pyrenophora graminea یکی از مهم ترین و مخرب ترین بیماری های جو محسوب می شود. در طی سال زراعی 1395، 121 جدایه P. graminea از مزارع جو استان های آذربایجان غربی (میاندوآب)، آذربایجان شرقی (میانه)، اردبیل (برجلو) و زنجان (خرمدره) جداسازی شد. پس از شناسایی ریخت شناختی و مولکولی جدایه ها با آغازگرهای اختصاصی گونه، آغازگرهای تیپ آمیزشی بر اساس نواحی منطقه حفاظت شده α از ایدیومورف MAT-1 و منطقه HMG از ایدیومورف MAT-2 طراحی گردید و فراوانی ایدیومورف های تیپ های آمیزشی جدایه های P. graminea به روش Multiplex PCR مورد مطالعه قرار گرفت. از مجموع 121 جدایه، 56 جدایه دارای تیپ آمیزشی MAT-1 و 65 جدایه دارای تیپ آمیزشی MAT-2 در کل جمعیت ها بودند. در بین شش جمعیت مورد آزمایش، در جمعیت های خرمدره مزرعه (1) و میاندوآب به ترتیب جدایه هایی با تیپ آمیزشی MAT-1 و MAT-2 از فراوانی بیشتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج آزمون کای اسکویر (X2)، جمعیت های میانه، اردبیل (مزرعه 1 و 2) و خرمدره مزرعه (2) نسبت به جمعیت های میاندوآب و خرمدره مزرعه (1)، فاقد اختلاف معنی داری بودند. بنابراین، به نظر می رسد چهار جمعیت مربوطه دارای پتانسیل تولیدمثل جنسی بالاتری نسبت به جمعیت های میاندوآب و خرمدره مزرعه (1) باشند. به علاوه، جدایه ها از همه جمعیت ها جهت ارزیابی وضعیت باروری جنسی آنها از طریق تلاقی متقابل با تیپ های آمیزشی مخالف مورد بررسی قرار گرفتند. پس از گذشت شش ماه سودوتسیوم ها تشکیل گردید اما فاقد آسک و آسکوسپور بالغ بودند.

    کلیدواژگان: Hordeum vulgare، ایدیومورف، طراحی آغازگر، تولیدمثل جنسی، آسکوکارپ
  • مهرداد عباسی* صفحات 207-212
    دو قارچ بیمارگر بیوتروف Phyllactinia acaciae از راسته Erysiphales و Ravenelia sp. از راسته Pucciniales برای اولین بار روی درختچه آکاسیا (مغیر) Acacia oerfota در ایران گزارش می شوند. این اولین گزارش گونه سفیدک پودری P. acaciae در ایران و غرب آسیا محسوب می شود. همچنین جنس Ravenelia برای میکوبیوتای زنگ های ایران تازگی دارد. آرایه های شناسایی شده با شرح ویژگی های مرفولوژیکی و ارایه تصاویر میکروسکوپی مستند سازی می شوند. گونه Acacia oerfota (Forssk.) Schweinf که با نام مغیر شناخته می شود، درختچه ای مهم در نواحی جنوبی ایران می باشد که به ویژه در استان هرمزگان برای تامین خوراک دام اهمیت داشته و همچنین چوب آن برای تامین هیزم و سوخت روستاییان کاربرد دارد. علاوه بر برخی خواص دارویی منتسب به گیاه مغیر این گونه درختچه ای نقش مهمی در تثبیت و حفاظت خاک در جنوب ایران ایفا می نماید (Rabie et al. 2014). با اینکه اعضا جنس Acacia میزبان گونه های متعددی از قارچ های بیوتروف بیمارگر گیاهی خاصه زنگ ها محسوب می شوند (جدول 1) مع الوصف در ایران تاکنون گونه های بیمارگر قارچی بیوتروف روی اعضا این جنس گزارش نگردیده است. معدود گزارش های مربوط به وقوع قارچ ها روی گونه های Acacia در ایران به قارچ های ماکروسکوپی به ویژه اعضا راسته Hymenochaetales و همچنین راسته Polyporales تعلق دارند (Saber 1987; Saber & Dadkhahipour 2000; Ghobad-Nejhad & Dai 2007). در بررسی حاضر دو گونه جدید قارچ بیمارگر گیاهی بیوتروف روی A. oerfota به عنوان اعضا جدید برای میکوبیوتای ایران معرفی می گردند.
    کلیدواژگان: Pucciniales، Erysiphales، Ravenelia، Phyllactnia، بیماریهای گیاهی
  • احمد حیدریان*، محمدرضا نعمت الهی، حسن الماسی صفحات 213-216

    عارضه زنگار دم میوه روی ارقام سیب گلدن دلیشز و رد دلیشز رو به گسترش است. بافت کرکی قهوه‏ای رنگ در سلول‏های اپیدرمی حفره دم‏میوه سیب حدودا 30 روز بعد از تمام‏گل، در ‏زمان رشد سریع‏ سلول‏های اپیدرمی در میوه‏های گلدن دلیشز و رد دلیشز شکل می‏گیرد و تا رشد کامل میوه ادامه پیدا می‏کند. 30 نمونه دارای علایم در طول فصل رویش به آزمایشگاه آورده شد. برای اثبات بیماری‏زایی، سوسپانسیون کنیدی در آب مقطر استریل با غلظت تقریبی 1010 اسپور در میلی‏لیتر از کلنی‏های حاصل از تک اسپور تهیه شد و یک میلی‏لیتر از سوسپانسیون فوق در محل حفره دم‏میوه‏های دارای خراش و بدون خراش (از هر گروه 4 میوه) ریخته شد. در حفره 4 دم‏میوه نیز آب مقطر بدون اسپور ریخته شد و در 4 حفره دم‏میوه نیز هیچ محلولی ریخته نشد. میوه‏ها در محیط مرطوب به مدت 40 روز قرار گرفتند. همه میوه‏هایی که با سوسپانسیون اسپور مایه‏زنی شده بودند علایم مشابه شرایط باغ را نشان دادند درصورتی‏که، سایر میوه‏ها هیچ علایمی نشان ندادند. ریسه‏ها شفاف، دارای دیواره عرضی و 10-2 میکرومتر ضخامت داشتند. کنیدی‏های یک‏سلولی شفاف، صاف، بیضوی و متنوع در شکل‏و‏اندازه بودند. اندازه آن‏ها در محدوده 6-3/4 × 14-8/7 میکرومتر، مشابه محدوده گزارش شده توسط زالار و همکاران بود. کنیدی‏های دوسلولی شفاف تا قهوه‏ای تیره بودند و اندازه آن‏ها 10-6 × 24-15 میکرومتر متغیر بود. براساس مقایسه مشخصات مرفولوژیک کلنی، ریسه‏ها و کنیدی‏ها با اطلاعات موجود در منابع عامل عارضه زنگار حفره دم‏میوه قارچ مخمرمانند Aureobasidium pullulans تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: زنگار، قارچ مخمرمانند، دلیشز، حفره دم‏میوه، پیکنیدیوم
|
  • Sepideh Fekrikohan, Reza Mostowfizadeh-Ghalamfarsa * Pages 125-152

    In order to identify, study phylogenetic relationships and evaluate the pathogenicity of graminicolous fungi on cereals in southern Iran during the spring and summer of 2017, some roots, stems and rhizosphere soil were collected from barley, maize, millet, rice, and wheat fields in Bushehr, Fars, Khuzestan and Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces, Iran. Based on morphological and phylogenetic studies, 141 recovered isolates were identified as three species of Bipolaris (B. sorokiniana and two probable new taxa Bipolaris sp1 and Bipolaris sp.2), four species of Curvularia (C. australiensis, C. papendorfii, C. spicifera, C. verruculosa) and one species of Exserohilum (E. rostratum). pathogenicity test was conducted on leaves and roots of Eram cultivar of barley, 504 cultivar of maize, Parosou cultivar of millet, Lanjan cultivar of rice, and Azar cultivar of wheat. In both pathogenicity tests pathogenic and nonpathogenic isolates were observed. This is the first report of potential pathogenicity of C. papendorfii in all tested plants; C. verruculosa in barley, millet, rice and wheat; C. spicifera in barley, millet and maize; and C. australiensis in barley, maize and rice.

    Keywords: Cereals, pathogenicity, PCR, Sequencing, ITS
  • Farzad Moradi, Hojat Mazaheri-Laghab, Leila Kashi *, Sayyed Saeed Moosavi Pages 153-162

    Plant-parasitic nematodes significantly reduce crop production. The stem and bulb nematode (Ditylenchus dipsaci) is one of the important pathogen of several ornamental and field crops including alfalfa. In this study, the reactions of seven alfalfa ecotypes to the nematode were investigated under greenhouse conditions. The experiment was conducted based on completely randomized design with three replicates. The results showed significant differences (p < 0.05) among inoculated ecotypes with the nematode in all morphological traits (except of root length) compared to the control. The nematode reproduced in all studied alfalfa ecotypes, but the rate of reproduction was different. The highest reproduction factor (RF) was observed on the ecotype Neishabouri (RF = 7.14) and the lowest on Feiz and Hamedani with reproduction factors of 1.24 and 1.85, respectively. The highest number of the nematode was observed in stems, rhizosphere and buds. The results showed that none of these ecotypes were resistant or tolerant to the stem and bulb nematode.

    Keywords: reproduction factor, Morphological characters, susceptibility, host
  • Akram Abdolahi Arjenaki, Aliakbar Fadaie Tehrani *, Naser Panjekeh, Mohammad Salari, Abdolhosain Taheri Pages 163-175

    Biocontrol is one of the methods widely studied to reduce nematode damage. The biological control efficacy of two arbuscular mycorrhizal fungi, Glomus mosseae and G. intraradices and two antagonistic fungi, Pochonia chlamydosporia var. chlamydosporia and Purpureocillium lilacinum on disease indices and reproduction rate of root-knot nematode, Meloidogyne javanica were studied on three local cultivars of peach rootstocks namely Helendri, Shorabi3 and Gf677. The experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with 30 treatments and five replications under greenhouse conditions. Evaluations were performed 90 days after nematode inoculation by measuring the plant growth parameters and growth and reproduction rate of M. javanica. Results of nematode reproduction indices showed more effect of P. chlamydosporia var. chlamydosporia on reduction of nematode biological activity than other biocontrol fungi. The number of galls, egg masses, second stage juveniles and reproduction factor in GF677 treated with this fungus decreased comparing to control, as 42.2, 41.8, 39 and 6.36 percent, respectively. Although the fungus was effective on all stages of nematode development, but the number of egg masses and number of eggs per egg mass were more affected.

    Keywords: Peach rootstocks, Biocontrol, Root knot nematode
  • Mounes Bakhshi *, Rasoul Zare Pages 177-192
    Soybean, sesame and rapeseed are important industrial crop plants in the world and Iran. Cercospora leaf spot is a significant threat to the production of these crops specially in soybean, worldwide. In a field survey in Golestan and Mazandaran provinces, the widespread distribution of leaf spot symptoms on soybean, sesame and rapeseed was observed. In order to identify the fungal agents associated with this disease, symptomatic leaves were collected from the field and taken to the laboratory. Single spore cultures derived directly from leaf spots. In total, 50 isolates were obtained of which eight isolates from soybean, four isolates from sesame and four isolates from rapeseed were identified based on sequences of six genomic loci (ITS, act, tef1, cmdA, his3 and gapdh), host plant, and morphological data. The results of phylogenetic analysis have revealed that Cercospora cf. sigesbeckiae is a causal agent of cercospora leaf spot of soybean, sesame and rapeseed in Golestan and Mazandaran provinces. To our knowledge, this is the first report of Cercospora cf. sigesbeckiae for Iran mycobiota and its first report on sesame and rapeseed in the world.
    Keywords: Cercosporoid fungi, industrial plants, Leaf spot, oilseed crops, Taxonomy
  • Bita Babakhani, Abdollah Ahmadpour, Mohammad Javan-Nikkhah * Pages 193-205

    Barley leaf stripe caused by the fungus Pyrenophora graminea, is one of the most important and devastating barley diseases in Iran. A total of 121 P. graminea isolates was recovered from cultivated barley in West Azerbaijan (Miyandoab region), East Azerbaijan (Miyaneh region), Ardebil (Ardebil region) and Zanjan (Khorramdareh region) provinces in 2016. After morphological and molecular identification, mating type primers were designed based on a conserved DNA binding (alpha domain) in MAT-1 and the high mobility group (HMG) domain in MAT-2. Frequency of mating type idiomorphs of P. graminea isolates were done by Multiplex PCR. Among 121 isolates, 56 isolates amplified by MAT-1 primer and 65 isolates by MAT-2 primer. Frequencies of two mating types in Khorramdareh (1) and Miyandoab populations had an excess of the MAT-1 and MAT-2 alleles, respectively. According to the results of the Chi-square test (X2), Miyaneh, Ardebil (1 and 2) and Khoramdareh (2) populations had not significant difference in compared with Khorramdareh (1) and Miyandoab populations. Therefore, these four populations have the highest potential for sexual reproduction than the two populations of Miyandoab and Khorramdareh (1). In addition, isolates from all of the populations were studied to evaluate the sexual fertility through directed crossing with opposite mating types. After six months, pseudothecia formed in media without mature asci and ascospores.

    Keywords: Hordeum vulgare, idiomorphs, Primer designing, Sexual reproduction, Ascocarp
  • Mehrdad Abbasi * Pages 207-212
    Summary Two biotrophic plant parasitic fungi viz. Phyllactinia acaciae and Ravenelia sp. are newly reported from Iran on Acacia oerfota (Forssk.) Schweinf (Fabaceae). Both taxa are documented by describing morphological features and providing photomicrographs. This is the first report of leaf parasitic fungi on Acacia in Iran. Moreover, Ravenelia is a new genus for Iranian rust mycobiota. We also report P. acaciae as a new powdery mildew from Western Asia. Study of the following specimen of Acacia oerfota collected from southern Iran revealed that the specimen was infected by a rust fungus and powdery mildew at the same time: On Acacia oerfota, Southern Iran, Hormozgan province, Bandar-Abbas towards Minab, Chah-Esmaiel village, alt. 150 m, 23 April 2000, A. Ghanbari and M. Moghadam (IRAN17404F)
    Keywords: Pucciniales, Erysiphales, Ravenelia, Phyllactinia, Plant pathology
  • A. Heidarian, M.R. Nematollahi, and H. Almasi* Pages 213-216

    A tan colored, corky tissue was appeared on the skin of the fruit surface in the stem-end cavity, approximately 30 days after full blooming stage at the same time of rapid growth of epidermal cells in fruits and continued until the fruits fully grown. 30 samples with symptoms were brought to the laboratory during the growing season. For pathogenicity, conidial suspension was prepared in sterile distilled water with an approximate concentration of 1010 spores per ml of the single spores colonies and one ml of the above suspension was poured onto stem-end cavity of the scraped and non-scraped fruits, 4 fruits for each group. In the cavity of 4 fruits, distilled water without spores was poured, and in the cavity of 4 other fruits, no solution was poured. Fruits were kept in humid environment for 40 days. All fruits inoculated with spore suspension showed symptoms similar to orchard conditions whereas, in other fruits no symptoms were observed. The hyphae were transparent, with transverse walls and 2–10 μm thick. The single-celled conidia were transparent, smooth, and elliptical and varied in shape and size. Their size ranged 7.3 4 4.8 × 4.8–7 μm, similar to range reported by Zalar et al. (2008). The two-celled conidia were translucent to dark brown and their size ranged 15-24 × 6–10 μm. Comparing morphological characteristics of colonies, hyphae and conidia with literaturea yeast-like fungi, Aureobasidium pullulans, was detected as The causative agent of the stem-end russeting on golden delicious and red delicious fruits.

    Keywords: russeting, yeast-like fungus, delicious, stem-end, pycnidium
  • Nadia Mosharaf, Saeid Tabein *, Seyed Ali Akbar Behjatnia, Gian Paolo Accotto Pages 217-218

    Chinese hibiscus, Hibiscus rosa-sinensis L., is a common ornamental shrub in warm and humid regions of Iran like Khuzestan province, southwestern Iran. During 2019, some Chinese hibiscus plants showing begomovirus like symptoms including vein enation and leaf cupping (Figure 1A) were observed in Ahvaz, Khuzestan province. New plants obtained from cuttings of symptomatic plants showed the same symptoms. Leaf samples were collected and the extracted total DNA was subjected to polymerase chain reaction (PCR). Degenerate primer pairs were used to detect DNA A and DNA B genomic fragments of begomoviruses and their associated betasatellites. PCR resulted to amplify ~500 bp fragment of DNA A (complete V2 and partial V1 ORFs) while DNA B as well as betasatellite were not detected. Amplified fragments were purified and sequenced in both virion and complementary sense. Analyses performed using the Blastx program indicated that the DNA sequences have 93 to 96% pairwise identity with isolates of Cotton leaf curl Multan virus. Phylogenetic analysis revealed host preference between different analyzed begomovirus isolates so that cotton leaf curl viruses originated from H. rosa-sinensis like Khuzestan isolate of CLCuMuV formed a separated cluster. To our knowledge, this is the first report of CLCuMuV incidence in Iran. Considering the widespread presence of the begomovirus whitefly vector in the country, this virus that can be a serious threat to other economically important crops in Iran.

    Keywords: CLCuMuV, Begomovirus, Hibiscus