فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 85 (زمستان 1398)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 85 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا بیگم سجادی*، مجید رمضان، محمدابراهیم سنجقی، حسین تاج آبادی صفحات 5-28

    در دنیای امروز با وجود مطالعات فراوان و صرف بودجه های کلان برای کنترل استرس شغلی نیازجدی به تولید الگویی کارآمد برای مدیریت آن احساس می شود. آمار روزافزون معضلات اجتماعی و فردی برخاسته از استرس شغلی از نشانه های عدم کارایی لازم مدل های پیشین با وجود تلاشهای فراوان بوده است . دراین مقاله، محقق به دنبال کشف عوامل اصلی استرس شغلی و ارایه مدل مدیریت آن، بوده است؛ بر این مبنا، در ابتدا با مرور ادبیات نظام اسلامی و دانش مدیریت رایج، عوامل دخیل در ایجاد استرس شغلی سازمانی استخراج ، سپس با انجام مصاحبه های تخصصی با بیش از بیست نفر از صاحبنظران و دانشمندان برتر کشور در رشته های مدیریت، روانشناسی و علوم قرآنی، سنخ های آرمانی مدیریت اسلامی و دانش رفتار سازمانی رایج، با تکنیکهایی چون کدگذاری آزاد، تجزیه وتحلیل شدند . مفاهیم اصلی تحقیق پس از شناسایی ، کدگذاری باز"شاخص ها" سپس با کدگذاری محوری"مولفه ها" وبا کدگذاری انتخابی "ابعاد" مدل پدیدار شد و برای یکپارچگی وانسجام ابعاد، مولفه ها وشاخص های به دست آمده ، پرسشنامه اکتشافی تهیه ، وبا توزیع آن، دربین نخبگان فوق، تمامی ابعاد مدل(عوامل مدیریتی، عوامل سرمایه ای، رفتار سیاسی، عوامل اخلاقی، نهادهای حاکمیتی)، تایید و به فرایند استقرایی خبرگی ارتقا یافت و نهایتا بر اساس پیشنهادات کلیدی راهبردی آنها، مدل مدیریت استرس شغلی کارکنان، منتج ازادبیات نظری ودیدگاه خبرگان، نمایان شد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، تربیت نیروی انسانی، مدیریت استرس، الگوی اسلامی
  • میثم فرخی*، زینب انگوتی صفحات 29-58

    در مقاله حاضر تلاش شده است به این سوال که زنان ایرانی با چه دلایلی در پیاده روی اربعین مشارکت می کنند؟پاسخ داده شود. بدین منظور 20 مصاحبه ی عمیق از زنان ایرانی شرکت کننده در پیاده روی اربعین صورت گرفته و از روش کیفی تحلیل مضمون جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است ، نتایج حاصل از مصاحبه های عمیق حاکی از این است که مهمترین مضامین شناسایی شده در باب دلایل مشارکت عبارتند از 1. مضامین مرتبط با حوزه ی مهدویت وآخرالزمان که برخی از مشارکت کنندگان دلیل حضور خود در پیاده روی اربعین را "معرفی امام زمان (ع) " به مردم جهان می دانند، 2. مضامین مرتبط با حوزه ی تربیتی واخلاقی که زنان بر این باورند که پیاده روی اربعین به خودسازی و شکل گرفتن تربیت صفات در انسان‎ها کمک می کند، 3. مضامین تبلیغی ناظر بر دلایلی که به تبلیغات افراد پس از بازگشت از سفر در بین خانواده و دوستان صورت می گیرد 4. مضامین فرهنگی که در این راستا زنان مشارکت کننده در پیاده روی اربعین بر این باورند که مهمان نوازبودن خانواده های عراقی و همچنین سخاوتی که فقط در ایام زیارت اربعین، در بین مردم عراق که خود را خادم الحسین (ع) می دانند، تجربه کردند 5. مضامین مذهبی و دینی که آنها از عنایت و نگاه خدا و امام حسین (ع) به ویژه در طول مسیر پیاده روی سخن می گویند. عده ای از زنان مشارکت کننده در کنار سایر علل، برای گرفتن حاجت‎های خود نیت کرده و اقدام به پیاده روی می کنند

    کلیدواژگان: مشارکت مذهبی، مشارکت زنان، آئین های مذهبی، پیاده روی اربعین
  • سونیا علیزاده سامع، بابک پورقهرمانی*، فاطمه احدی صفحات 59-92
    ‏سوال اصلی (یا هدف اصلی): مطالعه حاضر با تکیه بر سیاست جنایی مشارکتی و با هدف پیشگیری از قاچاق کالاهای ممنوعه، ‏درصدد پاسخ به این سوال است:« کارکرد نهاد مردمی بسیج در مهار پدیده قاچاق چیست؟».‏روش پژوهش: تحقیق ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد و با تکنیک پیمایشی انجام گرفته است. نخست کارکنان ستاد مبارزه با قاچاق ‏کالا و ارز، به عنوان خبره پرسشنامه را بررسی کردند و با حصول مقدار 0.75 برای آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه مشخص شد. ‏جامعه آماری را بسیجیان و فرماندهان بسیج تشکیل داده اند که 170 نفر از آنها، به عنوان نمونه به سوالات پاسخ دادند. از آمار ‏توصیفی و استنباطی برای توصیف داده ها، از آزمون های ناپارامتری دوجمله ای و رتبه بندی فریدمن برای بررسی سوالات و از نرم افزار ‏تحلیل آماری ‏SPSS22‎‏ در سطح معناداری 0.05 برای تحلیل استفاده گردید.‏یافته ها: نتایج آزمون دوجمله ای مطلوبیت درجه تاثیر مولفه ها را تعیین نمود. اهمیت بالای مولفه های آگاهی، تحصیلات، فرهنگ در ‏مبارزه با قاچاق کالاهای ممنوعه با آزمون فریدمن مشخص شد. ‏نتیجه گیری: پیشگیری از قاچاق کالای ممنوعه وابستگی کامل به افزایش سطح آگاهی و فرهنگ دارد. نهاد بسیج می تواند در عرض ‏سایر نهادهای متولی، در حوزه جرایم و آسیب های اجتماعی نقش قابل ملاحظه ای را در امر پیشگیری ایفا کند.‏
    کلیدواژگان: قاچاق، کالاهای ممنوعه، سیاست جنایی مشارکتی، پیشگیری، بسیج.‏
  • محمد تقوی*، مهدی حقیقی کفاش، وحید خاشعی، سید سروش قاضی نوری صفحات 93-124
    تصمیم گیری استراتژیک یکی از فعالیت های مدیریتی برای غلبه بر عدم اطمینان محیطی است. تصمیمات استراتژیک تصمیماتی هستند که بر بقاء بلندمدت سازمان و پویایی و ارتقاء آن تاثیر دارند. شرکت های دانش بنیان ابزار کلان دولت ها برای ارتقاء فناوری و جاری سازی علم در صنعت هستند. با توجه به اهمیت جایگاه سازمان های دانش بنیان در حجم تولید ناخالص داخلی و نیز فقدان الگوی تصمیم گیری استراتژیک این شرکت ها برای «تجاری سازی فناوری»، پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است: « الگوی تصمیم گیری استراتژیک شرکت های دانش بنیان در تجاری سازی فناوری چیست؟». بدین منظور با استفاده از روش نظریه داده بنیاد (رویکرد استراوس-کوربین) با 12 نفر از خبرگان موضوع (شامل مدیران شرکت های دانش بنیان و خبرگان دانشگاهی) مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. پس از مرحله کدگذاری باز از بطن داده های اولیه 649 نکته کلیدی در قالب 141 مفهوم انتزاعی استخراج شد. مفاهیم مذکور از طریق فرآیند کدگذاری محوری و انتخابی به شکل گیری 83 مقوله فرعی، 34 مقوله اصلی و نهایتا شش قضیه ی تیوریک منجر شد. قدرت کنشگری مدیران بر اساس تحلیل بازار، نقش نرخ ماندگاری نخبگان، چابک سازی ساختار و فرآیند تصمیم گیری، حفظ ارتباطات پویای بازاریابی با محیط، توجه به مولفه های اکوسیستم فناوری و محیط و اهمیت درجه ی بلوغ و یادگیری سازمان در اتخاذ تصمیمات بخشی از مهمترین مقوله های این پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، تصمیم گیری استراتژیک، مدیریت استراتژیک، شرکت دانش بنیان، تجاری سازی فناوری
  • محمد بهروزی، مسعود پورکیانی*، مژگان درخشان، مهدی محمد باقری صفحات 125-150

    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر شاخصهای کیفیت قوانین و مقررات، حاکمیت قانون و کنترل فساد بر شاخص رفاه لگاتوم در کشورهای منتخب (کشورهای حوزه سند چشم انداز توسعه کشور) طی سالهای 2007تا 2017 می باشد. برای این منظور از داده های آماری بانک جهانی برای متغیرهای مستقل و داده های موسسه لگاتوم برای شاخص رفاه لگاتوم استفاده شده است. در این پژوهش از داده های آماری بانک جهانی برای متغیرهای مستقل و داده های موسسه لگاتوم برای شاخص رفاه لگاتوم استفاده شده است. مدل تحقیق با استفاده از تکنیک داده های تابلویی تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد که بین شاخص فساد اداری و شاخص رفاه لگاتوم رابطه منفی و معنی دار وجود دارد، همچنین بین فساد قانونی و شاخص رفاه لگاتوم ارتباط معنی دار و منفی مشاهده شد؛ اما بین فساد سیاسی و شاخص رفاه لگاتوم ارتباط معنی داری مشاهده نگردید؛ همچنین بین شاخصهای کیفیت قوانین و مقررات و حاکمیت قانون با شاخص رفاه لگاتوم هم رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد؛ از این رو مهم ترین توصیه سیاستی این مطالعه برای نیل به اهداف سند چشم انداز کشور ارتقاء شاخصهای نهادی ازجمله بهبود قوانین و مقررات و ساختارهای پاسخگویی می باشد؛ علاوه بر این، مبارزه سیستماتیک با فساد و باز تعریف فساد در قوانین و تعیین حدود و ثغور مسولیت اجتماعی و اختیارات مدیران محلی و تفویض اختیار به آنان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: شاخص کنترل فساد، شاخص کیفیت قوانین، شاخص رفاه لگاتوم، رهیافت داده های تابلویی
  • فاضل احدی آقا حسن بیگلو*، حسین نظم فر، محمدتقی معصومی، اکبر آبروش صفحات 151-179

    سوال اصلی(یا هدف اصلی): ارزیابی میزان فقر اجتماعی در بلوک های مختلف شهر اردبیل و خوشه بندی فقر اجتماعی در این شهر (خیلی فقیر، فقیر، متوسط، مرفه، خیلی مرفه) روش پژوهش: در این پژوهش داده های خام مربوط به بلوک های مختلف شهر اردبیل که در سرشماری سال 95 بدست آمده بود گردآوری شده و سپس شاخص های مربوط به فقر اجتماعی محاسبه گردید. میزان فقر اجتماعی در بلوک های مختلف شهر اردبیل با استفاده از نرم افزار آماری R و به روش تصمیم گیری چند شاخصه پرومته که وزن شاخص ها از روش ANP بدست آمده بود محاسبه شد. در ادامه، با استفاده از نرم افزار Arc GIS و به روش تحلیل لکه های داغ گستره فضایی فقر اجتماعی بر حسب فقر اجتماعی آن ها رسم شد. یافته ها: لکه های داغ بیشتر در اطراف رودخانه بالیقلو چای که از مرکز شهر عبور می کند امتداد داشتند. در مقابل، لکه های سرد بیشتر در حاشیه شهر اردبیل شامل محلات وحدت، بعد از کمر بندی دوم شهر اردبیل شامل محلات حسن آباد تا سید آباد و هم چنین در جنوب شرقی شهر اردبیل محلات مقدس اردبیلی، بهار آباد، پیر مادر و هاشم آباد مشاهده شدند. حد فاصل این دو منطقه یعنی میدان قیام، خاتم النبین، تا محله ملاباشی لکه های معتدل و و مرز عبور فقر اجتماعی را شامل می شوند. بعلاوه، یک لکه داغ در شمال شهر و در محله شیخ کلخوران وجود داشت.

    کلیدواژگان: روش پرومته، روش ANP، فقر اجتماعی، شهر اردبیل، گستره فضایی، تحلیل لکه های داغ
|
  • Zahrabagom Sajadi *, Majid Ramezan, MohammadEbrahim Sanjaghi, Hosein Tajabadi Pages 5-28

    In today's world, despite the numerous studies and large-scale budgeting to control occupational stress, there is a need to create an effective model for managing it. The increasing number of social and individual problems caused by occupational stress have been indicative of the ineffectiveness of previous models despite many attempts.We in this article are looking for most important cures for job stress in Islamic sources. So by reviewing Islamic and Human resources management literatures, most powerful factors of job stress discovered and classified and then primitive model from literatures designed. Then by doing specific interviews to almost twenty big scientist and experts in management, psychology and Quranic sciences, ideal types of Islamic management and human resources management has been acquired. Then by technics such as free coding this ideal types has analyzed and induction process growing up. After knowing, Principal concepts are putted under selective coding. By determining concepts and indicators, discovering (Delphi) questionnaire produced and by those experts, dimensions, components and indicators are validated and validity of the model has affirmed. Finally by T Test all dimensions (contains management factors, capital factors, political behaviors factors, moral factors and authority organizations factors) verified and then by expertise questionnaire verified again and finally we attain the perfect model that in this article has expressed. .

    Keywords: Occupational Stress, human resource training, Stress Management, Islamic Model
  • Meysam Farokhi *, Zeynab Angoti Pages 29-58

    This article attempts to answer the question of why Iranian women participate in the Arbaeen walk. For this purpose, 20 in-depth interviews were conducted with Iranian women participating in Arbaeen's walk and qualitative content analysis method was used to analyze the data. These are: 1. The themes of the Mahdism and the Apocalypse, which some participants attribute to the people of the world for the purpose of introducing Arbaeen to the people of the world, 2. The themes related to the moral and educational realm Along the way, women participating in the Arbane Walk believe that the Arbane Walk will lead to self-improvement and Helps get people trained, 3. Propaganda themes referring to people's propaganda after returning from traveling with family and friends, as well as live broadcast footage of the media, 4. Cultural themes in which women participating in the Arbaeen Walk believe that Iraqi families were welcomed as well as the generosity they experienced only during Arbaeen pilgrimage among Iraqi people who consider themselves servants of al-Hussein (AS). And also the pilgrims' respect for Hermitage and religion so that there is no difference between Iranian pilgrims and other nationalities Service does not feel right. 5. Religious and religious themes that speak of the traditions of God and Imam Hussein (AS), especially along the path of walking. Some of the women participating, along with other causes, intend to hike and take walks.

    Keywords: Religious Participation, Women's Participation, religious rites, Arbaeen walk
  • Sonia Alizadeh Sameh, Babak Pourghahramani *, Fatemeh Ahadi Pages 59-92
    This study, relying on the policy of the criminal partnership and with the aim of preventing the smuggling of prohibited goods, etc. sought the answer to this question is: the function of the institution of Popular Mobilization in the inhibition of the phenomenon of trafficking, What is it?.The research is of a descriptive-analytical nature and has been carried out with a survey technique. First, the staff of ‎the Counter-Trafficking Staff examined the questionnaire as an expert, and the reliability of the questionnaire was ‎determined as 0.75 for Cronbach's alpha. The statistical population was made up of Basijis and Basij commanders, ‎with 170 of them answering questions as an example. Descriptive and inferential statistics were used to describe the ‎data, binomial nonparametric tests and Friedman ratings were used to analyze the questions.‎ the test results binomial desirability degree of the influence of the components to determine. The importance of the above components of knowledge, education, culture in the fight against trafficking of prohibited goods with a Friedman test was determined. the Prevention of smuggling of goods banned complete dependence on to increase the level of awareness and culture. The institution of mobilization could be within other entities, the trustee, in the sphere of crime and social pathology plays a significant in the field of prevention played it..‎
    Keywords: Smuggling Prohibited Goods, Criminal Policy Collaborative, Prevention, Bacij‎
  • Mohammad Taghavi *, Mahdi Haghighi, Vahid Khashei, Soroosh Ghazi Noori Pages 93-124
    ne of the most important tools for organizations to overcome the growing environmental uncertainty is to utilize strategic decision making. Strategic decisions are decisions that affect the long-term survival of the organization and its dynamism and promotion. On the other hand, a knowledge-based organization or company is one of the great tools of governments to promote technology and streamline science in industries. A knowledge-based organization is an organization that uses creativity, innovation and new knowledge in the process of producing and delivering a product or service. Given the growing importance of knowledge-based organizations in GDP and the lack of strategic decision-making model of such organizations in the specific issue of technology commercialization, the present study seeks to address this research gap. For this purpose, using data base theory approach based on Strauss and Corbin approach, a total of 12 experts were interviewed, consisting of managers of knowledge-based companies as well as academic experts in semi-structured interviews. After the open coding process from the raw data base, a key point in the abstract concept was extracted from the process, which resulted in the formation of a sub-category, 34 main categories and finally six theoretical theories through the axial and selective coding process. . Managers' active power based on market analysis, role of elite survival rate, agility of structure and decision making process, maintenance of dynamic marketing and environment relationships, attention to technology and environment ecosystem components.
    Keywords: Decision Making, Strategic decision making, strategic management, Knowledge-based organization, Commercialization
  • Mohammad Behroozi, Masuod Poorkeyani *, Mojhgan Derakhshan, Mehdi Mohammadbaghri Pages 125-150

    The main purpose of this study is to investigate the impact of quality indicators of law and order, rule of law and control of corruption on the Logatom Welfare Index in selected countries (countries in the field of development perspective) during 2007-2017. For this purpose, World Bank statistical data for independent variables and Logatom Institute data for Logatom Welfare Index were used. In this study, World Bank statistical data for independent variables and Logatom Institute data for Logatom Welfare Index were used. The research model is estimated using panel data technique. The results show that there is a negative and significant relationship between the corruption index and the logatom welfare index. There was also a positive and significant relationship between the quality of laws and regulations and the rule of law with the Logatom Welfare Index. These include improving laws and regulations and accountability structures; in addition, systematically combating corruption. BazTryf corruption laws and determine the boundaries of social responsibility and local administrator privileges and authority to advise them elderly.

    Keywords: Corruption Control Index, Law Quality Index, Logatom Welfare Index, Panel Data Approach
  • Fazel Ahadi *, Hussain Nazmfar, MohamadTagi Masoumi, Akbar Abravesh Pages 151-179

    The main question (or main goal): assessing the level of social poverty in different blocks of Ardabil city and the clustering of social poverty in this city (very poor, poor, average, prosperous, very prosperous) Research Methods In this study, raw data related to different blocks of Ardabil city that were obtained in the 1995 census were collected and then the indicators related to social poverty were calculated. The rate of social poverty in different blocks of Ardabil city was calculated using R statistical software and by the decision-making method of several Prometheus indices, the weight of the indices was obtained by ANP method. Then, using Arc GIS software and by analyzing hot spots, the spatial scope of social poverty was drawn according to their social poverty. Findings The hot spots extended mostly around the Balikheli Chai River, which runs through the city center. In contrast, more cold spots were observed on the outskirts of Ardabil, including Vahdat neighborhoods, after the second ridge of Ardabil city, including Hassanabad to Seyed Abad neighborhoods, and also in the southeast of Ardabil, the Mogadas Ardebili neighborhoods of Ardabil, Baharabad, Pir Madar and Hashemabad. The boundary between the two areas, Qiyam Square, Khatam al-Nubin, to the Mollabashi neighborhood, includes moderate spots and the border crossing social poverty. In addition, there was a hot spot in the north of the city and in the neighborhood of Sheikh Kalkhoran.

    Keywords: Prometheus Method, ANP Method, Social Poverty, Ardabil City, Spatial Range, Hot Spot Analysis