فهرست مطالب

نشریه ماهیان دریایی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید مرشدی، مریم عضدی* صفحات 1-10
    رشد جبرانی در ماهیان یک مرحله از رشد سریع است که بعد از غذادهی مجدد به ماهی, به دنبال یک دوره محرومیت غذایی یا شرایط نامناسب مثل دمای کم اتفاق می افتد. واژه ی رشد جبرانی در ماهیان معمولا برای توصیف افزایش نرخ رشد در طول کل یا وزن بدن استفاده می شود. بعضی پاسخ های ماهیان به دوره های محرومیت غذایی و تغذیه ی مجدد شامل پرخوری، افزایش راندمان تغذیه و بهبود نرخ رشد است. رشد جبرانی ممکن است بر اساس عملکرد رشد و تغذیه به دسته های مختلفی تقسیم شود شامل: جبران کامل, جبران جزیی و جبران بیش ازحد. ماهیانی که در معرض محرومیت های غذایی قرار می گیرند ممکن است به طور جزیی یا به طور کامل به وزن بدن ماهیانی برسند که محرومیت غذایی را تجربه نکرده و پیوسته تغذیه شده اند که در مطالعه بر روی بچه ماهی سیم سر طلایی (Sparus aurata), ماهی سی باس اروپایی (Dicentrarchus labrax) و بچه ماهی صبیتی (Sparidentex hasta) جبران کامل به اثبات رسیده است. حتی ممکن است ماهیان به وزن بیشتر از ماهیانی که پیوسته تغذیه شده، برسند (جبران بیش از حد), که این امر نیز در مطالعه بر روی هیبرید خورشید ماهی (Lepomis macrochirus  L.gibbosus) به اثبات رسیده است. در این مطالعه هر کدام از این حالت ها در ماهیان به تفسیر بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: جبران کامل، جبران جزیی، گرسنگی، تغذیه مجدد
  • اشکان اژدهاکش پور*، رحیم پیغان، مینا آهنگرزاده صفحات 11-22

    محدودیت های منابع آب شیرین و بروز بحران کم آبی در جهان، توجه به پرورش ماهیان دریایی را در چند دهه اخیر افزایش داده است. از این رو کشورهای زیادی در بسیاری از مناطق جهان برای توسعه پرورش ماهیان دریایی در قفس تلاش می کنند اما گزارهاش های فراوان از بروز بیماری ها و تلفات ناشی از آن ها و در نتیجه خسارت اقتصادی سرمایه گذاران این صنعت نشان می دهد که بیماری ها به عنوان چالش یزرگ پیش روی این توسعه خواهد بود. بیماری های ماهیان در قفس ناشی از مسایل ژنتیکی، تغذیه ای، محیطی، (فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، آلودگی های صنعتی و شهری)، آسیب های مکانیکی و عوامل بیماریزای عفونی (انگل، باکتری، قارچ و ویروس) می تواند باشد. باکترهای ویبریو هارویی، تناسی باکولوم ماریتیموم و استرپتوکوکوزیس برای بسیاری از ماهیان دریایی بویژه باس دریایی آسیایی با پتانسیل بیماریزایی بالا گزارش شده است. در بین عوامل خطر سازی ویروسی، ایریدوویروس ها و بتا نودا ویروس دو گروه ویروسی خطر ساز برای ماهیان دریایی هستند. بیماری ایریدوویروسی سندروم ریزش فلس و بیماری نودا ویروسی به نام نکروز عصبی ویروسی دو بیماری مهم در آبزی پروری ماهی باس دریایی آسیایی می باشد. با توجه به اینکه در پرورش آبزیان پیشگیری مقدم بر درمان است لذا در پرورش ماهیان دریایی بویژه در بحث قفس تاکید بر ذخیره سازی بچه ماهی عاری از بیماری های خاص ، واکسن تراپی و استفاده از پروبیوتیک و پری بیوتیک به جای استفاده از داروهای شیمیایی بخصوص آنتی بیوتیک ها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ماهیان دریایی، پرورش در قفس، بیماری و باس دریایی آسیایی
  • منصور طرفی موزان زاده*، جاسم غفله مرمضی، اسمعیل پقه، مجتبی ذبایح نجف آبادی صفحات 23-32
    ماهی صبیتی یکی از گونه های کاندید جهت پرورش در خلیج فارس و دریای عمان است، بدین جهت تحقیقاتی در جهت فرمولاسیون جیره ی غذایی مناسب برای این گونه صورت گرفته است. نتایج این تحقیقات نشان داد که جیره غذایی ماهی صبیتی پرورشی حداقل باید حاوی 48 % پروتئین خام، 15 % چربی خام، 15 % کربوهیدرات و 20 کیلوژول بر گرم انرژی باشد. علاوه بر آن میزان بهینه اسید های آمینه ضروری در جیره غذایی این گونه (بر اساس گرم بر 16 گرم نیتروژن) برابر است با: آرژنین 3/5، لیزین 6، تریونین 2/5، هیستیدین 5/2، ایزولوسین 6/4، لوسین 4/5، متیونین و سیستیین 4، فنیل آلانین و تیروزین 6/5، تریپتوفان 1 و والین 6/4. علاوه بر آن، میزان مناسب اسید های چرب بلند زنجیره چند غیر اشباع سری n-3 و محکمل لسیتین سویا در جیره غذایی این گونه به ترتیب 8/0 و 6 % پیشنهاد گردید. حداکثر جایگزینی پودر ماهی با پروتئین سویا در جیره غذایی (ایزوله سویا و پودر سویا 48 %) در حدود 3/27 % می باشد. از سوی دیگر روغن های گیاهی برای جایگزینی کامل با روغن ماهی در جیره غذایی این گونه پیشنهاد می گردد. این گونه رشد جبرانی را در دوره های محدودیت های غذایی کوتاه مدت از خود نشان می دهد و بهترین نحوه ی غذادهی در مرحله پرورشی این گونه تغذیه حداقل 2 بار در روز تا حد سیری می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی صبیتی، جیره غذایی، رشد، کارایی تغذیه، پرورش
  • تورج ولی نسب*، علی سالارپوری صفحات 33-42

    ابا آغاز بهره برداری از ذخایر فانوس ماهیان در آبهای شمال غرب دریای عمان در سال1387 ، ذخایر ماهی شبه شوریده دهان سیاه به عنوان صید همراه با گله های فانوس ماهیان (میکتوفیده) در انتهای منطقه فلات قاره منتهی به شیب قاره در طول های جغرافیایی´00º57 تا ´20 º57 در اعماق 180 تا 250 متری معرفی شدند، که بتدریج به عنوان یک صید تجاری اهمیت پیدا کردند. صید آزمایشی فانوس ماهیان در ابتدا با دو شناور صنعتی بروش ترال میان آبی آغاز گردید که منجر به معرفی یال اسبی و شبه شوریده دهان سیاه به عنوان صید ضمنی شد. بتدریج این دو گونه جایگاه خود را به عنوان صید ضمنی بارزش و صادراتی پیدا کردند. البته تا قبل از این تصور بر این بود که گونه غالب در این اکوسیستم گونه شبه شوریده چشم درشت یا Penahhia anea می باشد . اما شبه شوریده دهان سیاه در آبهای عمیق تر تا 250 متر یافت شده و به عنوان یک ذخیره مجزا در آبهای دریای عمان زیست می کند و برای اولین بار از این منطقه گزارش می شود. این ماهی در نیمه دوم سال و به ویژه در ماه های سردتر سال از تراکم صید نسبی بالاتری برخوردار بوده است. بررسی پراکنش صید این ماهی نشان می دهد که تمرکز این ماهی در لایه 200متری و منطبق بر شیب فلات قاره می باشد. اما در ماه های گرم سال به مناطق عمیق تر از 200 متر و در ماه های سرد به لایه های کم عمق تر مهاجرت می کنند.

    کلیدواژگان: دریای عمان، Atrobucca nibe، شبه شوریده دهان سیاه، بهره برداری، پراکنش
  • مریم عضدی، وحید مرشدی* صفحات 43-50
    به علت هزینه بالای پودر ماهی در جیره ماهیان، کاهش دادن سطوح آن در جیره می تواند به کاهش هزینه غذا منجر شود. در بین منابع متفاوت پروتئینی جایگزین پودر ماهی، پودر سویا به دلیل عرضه، قیمت و پرفیل اسیدهای آمینه ی مطلوب مناسب ترین می باشد. از طرف دیگر پروتئین های گیاهی از جمله پودر سویا حاوی فاکتورهای ضدتغذیه ای (مثل بازدارنده های پروتیازی، کربوهیدرات های غیر قابل هضم، فیتات و غیره) هستند. این فاکتورهای ممکن است بر رشد، مصرف غذا و هضم و جذب مواد مغذی اثر بگذارند. برخی محققین بیان کرده اند که محدودیت های اصلی در استفاده از پودر سویا به سطوح پایین متیونین، حضور فاکتورهای ضد تغذیه ای و کربوهیدرات های پیچیده مربوط می شود. برای از بین بردن بعضی از این اثرات از پروتئین سویای تغلیظ شده استفاده می کنند که به طور معمول حاوی 70-65 % پروتئین خام است. مطالعات در مورد گونه های مختلف ماهیان مشخص کرده است که سطح جایگزینی پودر ماهی با پودر سویا و نرخ رشد به صورت معکوسی با یکدیگر ارتباط دارند. اختلاف بین محققین در مورد استفاده از پودر سویا به عنوان منبع پروتئینی به کیفیت فرآوری پودر سویا، اختلاف در فرموله سازی جیره ی غذایی، اختلاف در گونه های ماهیان، اندازه ی ماهیان و سیستم های پرورشی بر می گردد. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که قرار دادن پودر سویا به عنوان منبع پروتئینی در جیره ی غذایی ماهیان متفاوت است و قبلا برای هر گونه ماهی باید جداگانه مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پودر سویا، پودر ماهی، عملکرد رشد، جایگزینی
  • آریا وزیرزاده* صفحات 51-57
    امروزه استفاده از روش های مختلف هورونوتراپی جزء لاینفک مدیریت مزارع تکثیر ماهیان در سراسر جهان می باشد. ماهیان بدلیل زندگی در اکوسیستم های متفاوت دارای استراتژی های تولیدمثلی بسیار مختلفی می باشند که لازم است برای هرگونه بسته به شرایط فیزیولوژیک از هورمونی خاص به شیوه ایی کارا استفاده نمود. ماهیان دریایی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله ماهیان خلیج فارس و دریای عمان اغلب دارای استراتژی تخمریزی غیرهمزمان می باشند. در این مقاله ضمن مرور استراتژی های تولیدمثلی ماهیان دریایی پرورشی رایج در ایران، شیوه های هورمونوتراپی متناسب با فیزیولوژی تولیدمثلی این گونه ها با تاکید به روش های نوین و در عین حال قابل اجرا در کارگاه های ایران پیشنهاد گردیده است. مهمترین معیارهای در نظر گرفته شده برای پیشنهاد نوع هورمون و شیوه مصرف آن، استراتژی تولیدمثلی گونه پرورشی، در دسترس بودن هورمون در ایران، سهولت آماده سازی و استفاده آنها و کارایی هورمون در عملکرد تولیدمثلی گونه ماهی هدف می باشد. در اینگونه ماهیان رایج ترین شیوه هورمونوتراپی پیشنهادی استفاده از روش های کند رهش GnRHa می باشد اگرچه در برخی گونه ها کماکان شیوه های سنتی منجر به پاسخ های تولیدمثلی مطلوب تری می گردد.
    کلیدواژگان: هورمونوتراپی، روش های کند رهش، GNRHA، ماهیان دریایی، مولد
|
  • Vahid Morshedi, Maryam Azodi * Pages 1-10
    Compensatory growth in fish is a phase of fast growth, which occurs after the re-feeding of fish following a period of feed deprivation or after abnormal conditions such as low temperature. In fish, the term compensatory growth is used usually to describe increases in growth rates in whole body length or mass. Some fish responses to the period of food restriction upon refeeding have included hyperphagia, enhanced feed efficiency and improved growth rates. Compensatory growth may be divided into different categories according to growth and feeding performance including: full compensation, partial compensation and overcompensation. Fish subjected to feed deprivation may partially or completely catch up in body size those that have not undergone feed deprivation and is fed continually that in study on juvenile gilthead sea bream (Sparus aurata), European sea bass (Dicentrarchus labrax) and juvenile sobaity (Sparidentex hasta) have been demonstrated. Fish even maybe catch up to more size of those (over compensation), that have been demonstrated this objective in study on hybrid sunfish. In this study will explain each of these conditions in fish.
    Keywords: Full compensation, Partial compensation, Starvation, refeeding
  • Ashkan Azhdahakoshpour *, Rahim Payghan, Mina Ahangarzadeh Pages 11-22

    In result of Fresh water crisis and water depletion on the world, attention to marine aquaculture has been most in last decades.so many country in the world try to developed marine cage aquaculture but many diseases and mortality as well as economic losses of producers reports indicated that disease as important challenges of this sector in the future. The incidence of diseases in cage culture systems could be genetically, nutritionaly,environmentaly(Physico_ chemical parameter of water and industrial water pollution), Mechanical damage and infectious disease(parasite, bacteria, fungi and virus). Among bacteria vibrio harveyi, Tenacibaculum maritimum and streptoccosiss inai are the most important with significant economic losses. As well iridovirus and betanodavirus are two high potential disease incidence in marine fish aquaculture. Asian sea bass iridovirus disease is scale drop syndrome (SDS) and betanodavirus is viral nerves necrosis(VNN) are two important disease of Asian sea bass aquaculture. Given that in aquaculture, health management and diseases prevention are superior to treatment so in marine aquaculture especially in cage system, stocking of SPF Fry& Fingerling, vaccination or vaccine therapy, using probiotic& prebiotic instate of antibiotic therapy and chemical drug are mentioned.

    Keywords: Marin fish, cage Aquaculture, Disease, Asian sea bass
  • Mansour Torfi Mozanzadeh *, Jasem Ghafleh Marammazi, Esmaeil Paghe, Mojtaba Zabayeh Najafabadi Pages 23-32
    Sobaity seabream is one of the candid species for mariculture in the Persian Gulf and Oman Sea, in this regard; several studies have been done to find optimum feed formulation for this species. The results of these researches revealed that feed formulation for this species should have at least ca. 48% crude protein, 15% crude lipid, 15% carbohydrates and 20 KJ/g gross energy. In addition, the optimum essential amino acid profile for this species (expressed as g 16 g N), should be approximately arginine 5.3, lysine 6.0, threonine 5.2, histidine 2.5, isoleucine 4.6, leucine 5.4, methionine + cysteine 4.0 (in a diet containing 0.6 cysteine), phenylalanine + tyrosine 5.6 (in a diet containing 1.9 tyrosine), tryptophan 1.0 and valine 4.6. Moreover, the optimum dietary n-3 long chain polyunsaturated fatty acids and soybean lecithin are recommended to be 0.8% and 6%, respectively. The maximum replacement of fish meal with soy protein is recommended to be 27.3%. On the other hand, this recommends partial or almost complete replacement of fish oil in diets by different vegetal oil. This species shows compensatory growth in short term feed limitation periods and the best feeding method in an on-growing stage is at least twice a day to satiety.
    Keywords: Sobaity seabream, Diet, Growth, feed efficiency, Culture
  • Tooraj Valinassab *, Ali Salarpouri Pages 33-42

    Since year 2010, in conformity with exploit from unexploited resources of lanternfishes in the northwest Oman Sea, a new resource of Black Mouth Croaker (Atrobucca nibe ) was found as a new target for commercial fishery. The trial fishing of myctophids was started with two industrial vessels accompany with two main bycatches of ribbonfishes and black mouth croaker. The fishing area restricted to the longitude 57° 00' E to 57° 20' E in depths of 180-250 m. In further these two bycatches found high economic importance mainly ribbonfishes that at present has high value for export. In the beginning, it was assumed that the croaker is the dominant species of Big-eye Croaker (Penahhia anea). But Atrobucca nibe is distributed up to deeper waters up to 250 m and is completely separate species and is introduced from this area for the first time. Results showed the main distribution of black-mouth croaker concentrated on the continental slope in 200 m depth, but these stocks move to deeper waters ( more than 200m) in warm season and extend to shallow waters (less than 200m) in winter.

    Keywords: Oman Sea, Atrobucca nibe, exploitation, distribution
  • Maryam Azodi, Vahid Morshedi * Pages 43-50
    Due to the high cost of fish meal in fish diet, reducing the levels of it can result in decreasing the cost of diet. Among alternative protein sources for fish meal, soybean meal appears to be the most appropriate one because of its supply, price and amino acid profile. On the other hand, plant proteins like soybean meal contain many antinutritional factors (like protease inhibitors, non-digestible carbohydrates, phytase, lectin and etc). These antinutritional factors may affect the digestion or absorption of nutrients. Also, some researchers have represented the main limitations in the use of soybean meal are attributed to the low level of methionine, the presence of anti-nutritional factor and complicated carbohydrates. For eliminating some of these effects soy protein concentrate is used, which typically contains 65-70% crude protein. Studies on various fish species have revealed that the levels of fish meal replacement with soybean meal and growth rate are inversely related. The discrepancy among researchers regarding the use of soybean meal as a protein source for fish may be related to the quality and processing of soybean meal, variation in diet formulation, and differences in fish species , size and culture systems. So it can conclude that replacing of soybean meal as a protein source in the meal of fish is different and previously should be studied and considered separately.
    Keywords: SOYBEAN MEAL, Fish meal, Growth performance, substitute
  • Arya Vazirzadeh * Pages 51-57
    Nowadays using different hormone therapy methods are commonly used to manage the fish hatchery worldwide. Due to habituating diverse ecosystems, fish exhibit different reproduction strategies, led to using especial hormones in accordance to their physiological conditions in especial administration methods to gain better performance in induced reproduction. Tropical and sub- tropical fish including most of the species from Persian Gulf and Oman Sea are asynchronous egg producers. In this present paper, we review the reproduction strategy of most commonly marine fish in Iranian aquaculture and proposed some novel and practical hormone therapy methods according to reproductive physiology of given species. The most important criteria to suggest the hormone and administration methods, were as reproductive strategy of given fish, ease availability of hormone in Iran, simple fabrication and administration methods and the efficiency of proposed method in induction of ovulation in fish. Slow- release administration of GnRHa is suggested as the most common and effective method, while in some species traditional methods are still resulted in better spawning responses.
    Keywords: Hormone therapy, slow- release methods, GNRHA, Marine fish, Broodstocks