فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 89 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سوگند کوشکی، زیبا مظفری صفحات 1-6
    سابقه و هدف

    عفونت مجاری ادراری یکی از شایعترین عفونتهای باکتریایی است و از علل عمده مراجعه بیماران به بیمارستانها میباشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین حضور ژن qnrB با مقاومت به آنتی بیوتیک اوفلوکساسین بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نمونه گیری در سال 1396 و در طول فصل بهار از بیمارستانهای کرمانشاه به صورت سرشماری (تمامی نمونه های در دسترس) انجام گردید. نمونه های بالینی (ادرار) که مشکوک به عفونت ادراری اشریشیا کلی بودند، جمعآوری شد در ادامه ژن مقاومت qnrB توسط PCR شناسایی شد و در نهایت توسط v23 SPSS آنالیز آماری داده ها انجام گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد 105 ایزوله اشریشیا کلی از نمونه های بالینی ادرار جداسازی و شناسایی گردید. مقاومت سویه ها به آنتیبیوتیک اوفلوکساسین برابر با 3/33 درصد بود. نتایج PCR نشان داد که 67 سویه (8/63 درصد) دارای ژن qnrB و 38 سویه (19/36 درصد) فاقد این ژن بودند. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که رابطه ی معنی داری بین حضور ژن qnrB با مقاومت به اوفلوکساسین وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که فراوانی ژن qnrB در میان جدایه های اشریشیا کلی جدا شده از عفونتهای ادراری در منطقه کرمانشاه از میزان نسبتا بالایی برخوردار میباشد. نتایج تحقیق حاضر میتواند مورد استفاده پزشکان برای انتخاب تدابیر مناسب به منظور درمان و جلوگیری از تجویز نامناسب آنتی بیوتیکها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوفلوکساسین، qnrB، اشرشیاکلی، عفونت مجاری ادراری
  • فاتح رحیمی* صفحات 7-15
    سابقه و هدف

    استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس یک باکتری فرصت طلب بیماری زا است که قادر به تولید بیوفیلم بوده و اغلب با عفونتهای بیمارستانی همراه است. هدف از این مطالعه، بررسی تشکیل بیوفیلم و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در میان سویه های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی سیلین جدا شده از بیماران در شهر اصفهان است.

    روش کار

    در این مطالعه در طی سالهای 1393 و 1394 ،در مجموع 139 جدایه مشکوک به استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از نمونه های بالینی بیماران در یک بیمارستان مرجع در شهر اصفهان جمع آوری گردید. تمامی جدایه ها با استفاده از آزمونهای معمول بیوشیمیایی و آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مورد شناسایی قرار گرفتند. مقاومت سویه ها نسبت به آنتی بیوتیک سفوکسی تین به روش انتشار دیسک و بر اساس دستورالعمل CLSI تعیین گردید و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی سیلین نسبت به 10 آنتی بیوتیک مشخص شد. به منظور بررسی توانایی تشکیل بیوفیلم در میان سویه های مقاوم به متی سیلین از آزمونهای کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت استفاده گردید.

    یافته ها

    با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و PCR ،107 سویه استافلوکوکوس اپیدرمیدیس در میان نمونه ها مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از آزمون انتشار دیسک نیز 52 درصد درصد سویه ها مقاوم به متی سیلین بودند و بیشترین میزان مقاومت نیز در میان سویه ها نسبت به آنتی بیوتیک اریترومایسین مشاهده گردید. همچنین، تمامی سویه ها نسبت به آنتی بیوتیکهای ونکومایسین، لینزوالید، کینوپریستین-دالفوپریستین و کلرامفنیکل حساسیت نشان دادند. در آزمون قرمز کنگو، 41 درصد سویه ها واجد کلنیهای مشکی و اسالیم مثبت بودند و در آزمون میکروتیتر پلیت نیز 50 درصد سویه ها بیوفیلم قوی تشکیل دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده شیوع نسبتا بالای جدایه های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی سیلین مولد بیوفیلم در بیمارستان مورد مطالعه در اصفهان است. این سویه ها که از مقاومت آنتی بیوتیکی بالایی نیز برخوردار هستند یک چالش و خطر مهم برای بهداشت و سلامت جامعه به شمار می روند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، بیوفیلم، مقاومت به متی سیلین
  • فاتح رحیمی*، فاطمه محقق، نرگس سادات مصطفوی صفحات 16-25
    سابقه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین یک بیماریزای انسانی بسیار خطرناک است که باعث ایجاد عفونتهای ادراری پایدار و عود شونده ناشی از بیوفیلم می شود که اثرات منفی شدیدی بر سالمت بیماران دارد. در این مطالعه، انتشار کلونال سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مولد بیوفیلم جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهرهای تهران، کرج و اصفهان تعیین گردید.

    روش کار

    در طی سال 1397 ،در مجموع 295 جدایه استافیلوکوکوس اوریوس از بیماران مبتلا به عفونت ادراری از بیمارستانهای شهرهای تهران، کرج و اصفهان جمع آوری شده و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن nuc مورد شناسایی قرار گرفتند. جهت تعیین سویه های مقاوم به متی سیلین از روش انتشار از دیسک سفوکسی تین با استفاده از دستورالعملهای CLSI و آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن mecA استفاده شد. توانایی تشکیل بیوفیلم در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین با استفاده از روش های کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت تعیین گردید. جهت تایپینگ سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مولد بیوفیلم از ترکیبی از روش های مولکولی پروفاژ تایپینگ، SCCmec تایپینگ و agr تایپینگ استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 83 سویه (28 درصد) استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین از بیماران در هر 3 شهر جدا گردید و شیوع سویه های مقاوم در تهران، اصفهان و کرج به ترتیب 31 ،28 و 23 درصد بود. در آزمون ژلوز قرمز کنگو به ترتیب 80 ،54 ،86 درصد سویه های جدا شده از شهرهای تهران، کرج و اصفهان اسلایم مثبت و اسلایم کاذب بودند و فراوانی سویه های مولد بیوفیلم در شهرهای تهران، کرج و اصفهان به ترتیب 70 ،54 ،76 درصد بود. در مجموع 4 پروفاژ تایپ SGA ،SGB ،SGF و SGL ،دو ساب تایپ SGFa و SGFb و 4 الگوی پروفاژی در میان سویه ها شناسایی گردید که 3 الگوی پروفاژی در میان سویه های هر 3 شهر مشابه بودند. SCCmec تایپهای III ،IV و V و 4 agr تایپ مختلف نیز در میان سویه ها شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    حضور و دوام گروه های کلونال سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مولد بیوفیلم واجد الگوهای تایپینگ مشابه در میان بیماران در شهرهای تهران، کرج و اصفهان نشان دهنده منشاء مشترک و انتشار گسترده این سویه ها در ایران است.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، تایپینگ، عفونت ادراری، پروفاژ، SCCmec، agr
  • ریحانه شمس خوزانی، دلاور شهباززاده، محمد مهدی فیض آبادی، ناصر هرزندی، کامران بوشنگ باقری* صفحات 26-36
    سابقه و هدف

    بیوفیلم اجتماعی از میکروارگانیسم ها است که به یک سطح متصل شده و توسط مواد پلیمری خارج سلولی پوشیده می شوند. گاهی بیوفیلم را میتوان به عنوان یک استراتژی دانست که بعضی از میکروارگانیسم ها از آن استفاده می کنند تا بتوانند خود را از اثرات زیانباری که در محیط طبیعی و بدن میزبان است حفظ کرده و اینگونه شانس بقای خود را افزایش دهند. هدف این مطالعه بررسی اثر ضد بیوفیلم پپتید ملیتین روی سویه های کلینیکی سودوموناس آیروژینوزا تولید کننده بیوفیلم جدا شده از عفونت های سوختگی بیمارستانی بود.

    روش کار

    در این مطالعه میزان اثر ضد بیوفیلمی، میزان درصد کاهش تشکیل بیوفیلم و کینتیک تخریب بیوفیلم سودوموناس آیروژینوزا در غلظت های مختلف ملیتین به روش رنگ سنجی با کریستال ویوله اندازه گیری شد. عدم رشد در محیط مولر هینتون اگار و کاهش دانسیته اپتیک نشان دهنده تاثیر پپتید ملیتین بر روی بیوفیلم باکتری سودوموناس ایروژینوزا می باشد.

    یافته ها

    نتایج تخریب و کشندگی باکتری های داخل بیوفیلم نشان داد که ملیتین می تواند در مدت کوتاهی در عرض 2 ساعت از بیوفیلم عبور کرده و باکتری های داخل آن را نابود کند. در همین راستا نتایج درصد کاهش تشکیل بیوفیلم نیز نشان داد که در 18 ساعت بیشترین کاهش رخ داده است.

    نتیجه گیری

    ملیتین به مقدار 4 و 8 میکروگرم تمام باکتری های پالنکتونیک مورد بررسی را مهار یا از بین برد در حالی که در 50 میکروگرم الیه بیوفیلم را تخریب و تمام باکتری های داخل آن پس از 24 و 48 ساعت از بین برد. نتایج این پژوهش از این لحاظ با ارزش است که امید جهت درمان عفونت های سودوموناسی مرتبط با بیوفیلم در مبتالیان به سوختگی درجه 3 را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بیوفیلم، سودوموناس آئروژینوزا، عفونت سوختگی، پپتید آنتی میکروبیال، ملیتین
  • امیرمحمد ابراهیمی، وحید رحمانیان صفحات 37-46
    سابقه و هدف

    بیماری مالاریا از مهمترین مسایل بهداشتی در بسیاری ازکشورهای در حال توسعه به شمار می رود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری مالاریا در شهرستان جهرم طی سال های 1385 تا 1396 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه متکی بر داده های موجود study base data routine داده های اپیدمیولوژیک کلیه بیماران مورد استفاده قرارگرفت. شاخصهای درصد تعداد الم تهیه شده، درصد الم مثبتو بروز انگلی سالیانه محاسبه گردید.

    یافته ها

    از مجموع 156 بیمار کلیه موارد مرد بودند. میانگین سنی بیماران 9/9±9/25سال بود. در6/93درصدگونه ی غالب انگل پلاسمودیوم ویواکس بود، 8/5درصدبیماران به انگل پلاسمودیوم فالسیپاروم و6/0درصد به هر دو گونه انگل مبتلا بودند بالاترین رخداد بیماری در فصل بهار (2/41 درصد) وعمده موارد (7/57درصد) موارد ابتلا در بخش دولتی شناسایی شده بودند. بیشترین بروز انگلی درسال1387(116/0در100هزارنفر) وکمترین درسال1394(008/0در100هزارنفر) بود. همچنین9/78 درصد بیماران تبعه ی کشورهای پاکستان و افغانستان و 1/21 درصد ایرانی بودند که 4/72 درصد موارد از نظر طبقه بندی اپیدمیولوژیک"وارده "بودند. شاخص درصد لام های تهیه شده، درصد الم های مثبت و بروز انگلی سالیانه در طی این سالها روند کاهشی داشته است. موردی از مرگ ومیر براثر بیماری مالاریا طی سال های مطالعه گزارش نشده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تردد اتباع خارجی غیرمجاز دراین شهرستان به دلیل وجود باغات نخل و مرکبات و نیز با عنایت به وجود پشه های ناقل، برنامه های مراقبت بیماری می بایست کماکان در این منطقه تداوم داشته باشد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، مالاریا، ویواکس، جهرم
|
  • Sogand Koshki, Ziba Mozaffari * Pages 1-6
    Background and objective

    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections and one of the main causes of patients visiting hospitals. The aim of this study was to investigate the relationship between the presence of qnrB gene and ofloxacin resistance.

    Materials and methods

    In this study, sampling was performed in 1396 and during the spring from Kermanshah hospitals as a census (all available samples). Clinical samples (urine) suspected of generalized urinary tract infection were collected. The qnrB resistance gene was further identified by PCR and finally statistical analysis of the data was performed by SPSS v23.

    Results

    In this study, 105 Escherichia coli isolates were isolated and identified from clinical urine samples. The resistance of strains to the ofloxacin antibiotic was 33.33%. PCR results showed that 67 strains (63.8%) had the qnrB gene and 38 strains (36.19%) lacked this gene. The results of statistical analysis showed that there was no significant relationship between the presence of qnrB gene and ofloxacin resistance.

    Conclusion

    The results of this study show that the frequency of qnrB gene among Escherichia coli isolates isolated from urinary tract infections in Kermanshah has a relatively high rate. The results of the present study can be used by physicians to select appropriate measures for the treatment and prevention of improper administration of antibiotics.

    Keywords: Ofloxacin, qnrB, Escherichia coli, urinary tract infection
  • Fateh Rahimi* Pages 7-15
    Background and objective

    Staphylococcus epidermidis is an opportunistic pathogenic bacterium which is able to form biofilm and often associated with nosocomial infections. The aim of this study was to determine the frequency of biofilm formation and antibiotic resistance patterns among methicillin resistant S. epidermidis (MRSE) strains isolated from patients in a referral hospital in Isfahan.

    Materials and methods

    In this study, during 2015 and 2016, a total of 139 suspected S. epidermidis strains were collected from clinical samples of patients in a referral hospital in Isfahan. All isolates were identified at the species level using standard biochemical tests and PCR. The resistance of strains to cefoxitin was detected using disk diffusion method by the guidelines of CLSI and antibiotic resistance patterns of methicillin resistant strains to 10 antibiotics was also determined. To measure the ability of MRSE strains to form biofilm, qualitative Congo-red agar and quantitative microtiter plate assays were employed.

    Results

    Using standard biochemical tests and PCR, 107 S. epidermidis strains were identified and confirmed among clinical samples. According to the results of disk diffusion test, 52% of strains were methicillin resistant and the high level resistance to erythromycin was also observed. Moreover, all MRSE strains showed susceptibility to vancomycin, linezolid, quinupristin-dalfopristin and chloramphenicol. The results of Congo-red agar test showed that 41% of strains had black colonies and were slime positive. Also, in microtiter plate assay, 50% of strains produced strong biofilm.

    Conclusion

    The results of this study indicating the high prevalence of biofilm producing MRSE strains among desired hospital in Isfahan. Such strains which show high antibiotic resistance could be an important challenge for public health.

    Keywords: S. epidermidis, biofilm, methicillin resistance
  • Fateh Rahimi*, Fatemeh Mohaghegh, Narges Sadat Mostafavi Pages 16-25
    Background and objective

    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a deleterious human pathogen responsible for severe persistent and recurrent biofilm-mediated urinary tract infections (UTI) which has a significant negative impact on patient health. In this study the clonal dissemination of biofilm producing MRSA strains isolated from patients with UTI in Tehran, Karaj and Isfahan was determined using different typing methods.

    Materials and methods

    During 2018, a total 0f 295 S. aureus strains were collected from patients with UTI in hospitals of Tehran Karaj and Isfahan and were identified using specific primers for nuc gene. Disk diffusion method using cefoxitin disk by the guidelines of the clinical and laboratory standards institute (CLSI) and also polymerase chain reaction (PCR) by the specific primers for mecA gene were used for determination of MRSA strains. The ability of MRSA strains to produce biofilm was tested using qualitative Congo red agar and quantitative microtiter plate assays. A combination of molecular prophage typing, SCCmec typing and agr typing methods were employed for typing of biofilm producing MRSA strains.

    Results

    Totally, 83 MRSA strains (28%) were isolated from patients in all 3 cities and prevalence of resistant strains in Tehran, Isfahan and Karaj was 31, 28 and 23%, respectively. Using qualitative Congo red agar plate assay 80, 54 and 86% of strains isolated from Tehran, Karaj and Isfahan were slime positive and prevalence of biofilm producing strains in Tehran, Karaj and Isfahan was 70, 54 and 76% respectively. Four different prophage types SGA, SGB, SGF and SGL, 2 subtypes (SGFa and SGFb) and 4 prophage patterns were identified in which 3 patterns were common among strains isolated from all 3 cities. SCCmec types III, IV and V and 4 agr types were also detected among biofilm producing MRSA strains.

    Conclusion

    Presence and persistence of clonal groups of biofilm producing MRSA strains harboring similar typing patterns among patients in Tehran, Karaj and Isfahan, indicating the common origin and also widespread of such strains in Iran.

    Keywords: MRSA, typing, UTI, prophage, SCCmec, agr typing
  • Reyhaneh Shams Khozani, Delavar Shahbazzadeh, Mohammad Mehdi Feizabadi, Nasser Harzandi, Kamran Pooshang Bagheri* Pages 26-36
    Background and objective

    Biofilm is accumulation of microorganisms that are attached to a surface and they are coated with extracellular polymeric materials. Sometimes biofilm can be considered as a strategy that some microorganisms use to prevent harmful effects which are maintained in the natural environment and the host body. The purpose of this study was to evaluate antibiofilm effect of melittin peptide on clinical isolates of Pseudomonas aeruginosa isolated from nosocomial burn infections.

    Materials and methods

    In this study, the rate of biofilm reduction and biodegradation kinetics of melittin on Pseudomonas aeruginosa biofilm were measured by microtiter plate crystal violet assay. The lack of growth in the MHA (Molar Hinton Agar) medium and decreasing in wavelength indicates the effect of melittin peptide on Pseudomonas aeruginosa biofilm.

    Results

    The results showed that melittin was able to degrade the biofilm within 2 hours and killed the embedded bacteria. Melittin inhibited or eliminated all bacteria at the amount of 4 and 8 μg while at 50 μg biofilm layer was destroyed and all bacteria within the biofilm were killed after 24 and 48 h.

    Conclusions

    The results of this study are valuable while they increased the hope for treatment of pseudomonas associated infections in third degree burns patients.

    Keywords: Biofilm, Pseudomonas aeruginosa, Burn infection, Antimicrobial peptide, Melittin
  • Amir Mohammad Ebrahimi, Vahid Rahmanian* Pages 37-46
    Background and objective

    Malaria is one of the most important health problems in many countries. The purpose of this study was to investigate the epidemiology of malaria in Jahrom in south of Fars province, Iran.

    Materials and methods

    This analytical-descriptive study were used epidemiological data of all patients. The Annual Blood Examination Rate (ABER), Slide Positivity Rate (SPR), and Annual Parasite Incidence (API) indices were calculated and analyzed at two descriptive and inferential statistics levels.

    Results

    A total of 156 malaria patients, all of whom were male. The mean age of studied population was 25.9 ± 9.9 years. Plasmodium vivax was the high prevalent parasite (93.6%),5.8%of patients with Plasmodium falciparum parasite and 0.6%Both species were infected with the parasite. The most Incidence of parasites of Malaria was seen in 2008(0.116In 100 thousand people)and The lowest was in year 2015(0.008In 100 thousand people). Also 78.9% of patients were citizens of Pakistan and Afghanistan and 21.1% were Iranians. 72.4% of cases were "imported" in terms of epidemiological classification. The Annual Blood Examination Rate (ABER) and Annual Parasite Incidence (API)during these years have a decreasing trend with the highest incidence of disease in spring(41.02%)and 57.7% of cases detected in the public sector,no deaths from the disease were reported.

    Conclusion

    According to the movement of illegal foreign nationals in this city due to the existence of palm and citrus orchards and also considering the presence of vector mosquitoes, disease care programs should continue in this area.

    Keywords: Epidemiology, Malaria, Vivax, Jahrom