فهرست مطالب

پژوهشهای تغییرات آب و هوایی - پیاپی 3 (پاییز 1399)

نشریه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میثم فغانی*، جنیفر فیتچت صفحات 1-20

    اثرات تغییر اقلیم، پیامدهای متفاوتی را بدنبال دارد که یکی از مهمترین این پیامدها، تغییر الگوی فضایی- زمانی رخداد استرس های حرارتی می باشد. بهرحال استرس های حرارتی به عنوان یکی از مخاطرات جوی شناخته می شود که سلامت جوامع بشری را مورد تهدید قرار می دهد. کشور ایران با توجه به موقعیت جغرافیای آن بر روی کمربند خشک و نیمه خشک کره زمین، انتظار می رود که الگوی اقلیمی آن تحت تاثیر تغییرات سوء گرمایش جهانی قرار گیرد. لذا در این تحقیق سعی گردید که نقشه خطر استرس حرارتی، با دیدگاه ترکیب شاخص های متنوع بیوکلیمایی، برای دو دهه پایه 1980 تا 2010 و دهه آینده 2020 تا 2049 تهیه و مناطق خطرخیزشناسایی و معرفی گردند. لذا بر مبنای یک سناریوی میانه تحت عنوان RCP4.5 و با توجه به مدل CanEMS2، تغییرات اقلیمی 41 ایستگاه اصلی ایران شبیه سازی شد. در این مطالعه بوسیله 5 شاخص بیوکلیمایی، نقشه فراوانی رخداد استرس حرارتی برای دوره های مطالعاتی تهیه گردید. اگرچه همبستگی بین نتایج این شاخص ها از سطح معناداری برخوردار می باشد، اما آنچه مشخص بود، اینکه هر یک از این شاخص ها الگوهای فضایی متفاوتی از فراوانی رخداد استرس حرارتی نمایش می دهند. بنابراین در این پژوهش بر مبنای روش فازی در محیط GIS، نتایج 5 شاخص بیوکلیمایی ترکیب و نقشه خطر ریسک استرس حرارتی تهیه شد. بهرحال نتایج این تحقیق با توجه به سناریوی RCP4.5 برای دهه ی آینده، گویای کاهش مساحت مناطق خطر پذیر استرس حرارتی با آستانه طبقات ریسک زیاد و ریسک خیلی زیاد به مقدار 5/24 درصد در قیاس با دوره پایه می باشد. همچنین الگوی فضایی نشان می دهد که برای هر دو دوره مطالعاتی، کمینه خطرپذیری این بلای جوی مربوط به نواحی مرکزی ایران بوده و از طرف دیگر سواحل جنوبی و شمالی ایران را می توان بعنوان مهمترین نواحی با ریسک بالای خطر، بعنوان نقاط حادثه خیز معرفی نمود.

    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، مدلسازی اقلیمی، مخاطرات جوی، استرس حرارتی، مدیریت ریسک
  • فیروز رنجبر*، روح الله اوجی صفحات 21-34

    رویدادهای اقلیمی حدی، پدیده های نادری هستندکه از نظر شدت و فراوانی کمیاب بوده و از آنجایی که اکوسیستم ها و ساختارهای فیزیکی جوامع انسانی با شرایط اقلیمی بهنجار تنظیم شده اند، در زمان رخداد این پدیده ها، به ندرت می توانند خود را تجهیز و آماده کنند، درنتیجه تغییر در زمان وقوع رویدادهای حدی اغلب می تواند آثار چشمگیری بر اکوسیستم ها و جامعه نسبت به تغییر در شرایط متوسط جوی داشته باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر، برسی روند فرین های دمایی ایستگاه های نوار شمالی کشور می باشد. روند فرین های دمایی در دو دوره مشاهداتی 2015-1982 و دوره آینده 2055-2020 استخراج شده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش حداقل و حداکثر دمای ثبت شده ایستگاه های مورد مطالعه به صورت روزانه بوده و برای دوره آینده نیز از خروجی ریزمقیاس شده مدل گردش عمومی CanESM2 بر اساس سناریوهای 4.5 RCP و RCP 8.5 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد حداقل و حداکثر روزانه ایستگاه های مورد مطالعه در دوره آینده با افزایش مواجه می باشد که این افزایش بر اساس سناریوی RCP 8.5 با شیب بیشتری همراه است. به طور نسبی ایستگاه گرگان بیشترین افزایش دما را در بین ایستگاه های مورد مطالعه دارا می باشد. بررسی آماری نشان می دهد در همه ایستگاه ها و در هر دور دوره مشاهداتی و مدل شده، شاخص های فرین دمایی با روند و تغییراتی همراه هستند به طوریکه فرین های سرد (روزهای یخی ID، شب های سرد TN10p، روزهای یخبندان FD و روزهای سرد TX10p) با شیب کاهشی و فرین های گرم(روزهای تابستانی SU25، شب های حاره ای TR20، شب های گرم TN90p و روزهای گرم TX90p) با شیب افزایشی در هر دو دوره مشاهداتی و آینده مواجه هستند. به نظر می رسد شیب برخی شاخص های مربوط به دمای شبانه مانند شب های حاره ای و شب های گرم، نسبت به سایر شاخص ها از شدت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: فرین های دمایی، گرمایش جهانی، سناریو، منطقه خزری
  • حسن نوری امام زاد، یحیی میرشکاران* صفحات 35-51

    عواملی نظیر رشد جمعیت مصرف بی رویه آب، تغییرات آب وهوایی، گرم شدن کره زمین هدر رفتن آب، آلودگی آب و عدم مدیریت صحیح باعث می شوند که منابع آب طبیعی، در حال تمام شدن بوده و هر تغییری در مقدار آن تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی سیاسی، اجتماعی امنیتی، بر جای بگذارد. لذا تحقیق حاصل باهدف شناسایی مناطق مستعد بحران آب در محدوده شرق اصفهان انجام گرفته است. این مطالعه به صورت توصیفی_تحلیلی بوده و تمام ناآرامی های اتفاق افتاده در منطقه شرق اصفهان، موردبررسی قرارگرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل: مطالعات کتابخانه ای، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی، داده های پارامترهای اقلیمی و هیدرولوژیکی آب های سطحی و زیرزمینی بود. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله ی مقایسه نقشه های فضایی و همچنین داده های ناآرامی های منطقه در نرم افزار ARC GIS انجام شد. مساحت محدوده بحرانی (خشک سالی شدید و خیلی شدید) در سال 91 کمترین و در سال 96 بیشترین مقدار بوده که نشانه درگیر شدن مناطق بیشتری از منطقه با بحران آب و در نتیجه افزایش، احتمالا تعداد ناآرامی ها مواجه می گردد. همچنین روند محدوده های بحرانی (خشک سالی های شدید و خیلی شدید) تقریبا ثابت بوده و در سال 96 به یک باره حدود 25 درصد به نسبت سال 95 افزایش پیداکرده است. درنتیجه بحران شدید منابع آب در این مناطق، کشاورزی و معیشت مردم را تحت تاثیر قرار داده و نشان دهنده درگیر شدن مناطق بیشتری از منطقه با بحران آب است که به تبع آن احتمالا تعداد ناآرامی ها نیز بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: دگرگونی آب و هوا، ناآرامی و تنش، بحران آب، شرق اصفهان
  • منوچهر فرج زاده*، سینا الهی صفحات 52-64

    تغییر اقلیم یکی از عمده ترین چالش های پیش روی بشر در زمان حاضر است. پارامترهای مختلف اقلیمی نظیر دما، بارش و باد در یک محل از عواملی هستند که بر اقلیم آن منطقه تاثیر گذار بوده و شناخت آنها تعیین کننده اقلیم آن منطقه می باشند. وقوع پدیده هایی از قبیل افزایش یا کاهش ناگهانی دما، بارندگی و سرعت و جهت باد طی یک یا چند سال را می توان دلیلی بر تغییر اقلیم آن منطقه دانست. از مباحث مهم اقلیمی که در سال های اخیر افکار پژوهشگران و حتی سران حکومت ها و سازمان ها را به دلیل اثراتی که بر فعالیت های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... دارا می باشد، به خود مشغول داشته است. در کشور ما نیز این مسئله کمتر مورد توجه بوده است ولی در سال های اخیر تحقیقات و کنفرانس هایی را در پی داشته است. به منظور بررسی تغییر اقلیم استان کردستان میانگین، حداقل، حداکثر درجه حرارت و میانگین بارش و میانگین، حداقل، حداکثر سرعت و جهت باد، ایستگاه سنندج طی سال های1960-2017 از سازمان هواشناسی دریافت و به صورت سری زمانی تنظیم و با استفاده از آزمون ناپارامتری من_کندال بررسی شده است. در این تحقیق با استفاده از مدل فوق نوع و زمان تغییرات عناصر مذکور شناسایی شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان می دهد که زمان شروع بیشتر تغییرات ناگهانی و از هر دو نوع روند و نوسان بوده است. پارامترهای میانگین و حداقل دما دارای روند منفی و پارامتر حداکثر دما دارای روند مثبت است و بارش روند منفی را نشان می دهد و پارامترهای میانگین و حداقل سرعت باد دارای روند منفی و پارامتر حداکثر سرعت باد دارای روند مثبت است و پارامتر میانگین جهت باد دارای روند منفی است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سنندج، من-کندال، تغییر ناگهانی، روند
  • علی اکبر شمسی پور*، وحید رودگر صفاری صفحات 65-76

    خشکسالی، به عنوان یک پدیده پیچیده و زیان باراقلیمی، فعالیت های مختلف انسانی و فرایندهای زیستی را تحت تاثیر قرار می دهد. واکاوی مکانی و توالی زمانی و پیشبینی آن شاید نقش موثری در کاهش خسارات ناشی از آن در بخشهای مختلف فعالیتی و طبیعی داشته باشد. در این رابطه شاخص های متنوعی تعریف شده اندکه به نظر میرسد، برآوردهای متفاوتی از خشکسالی داشته باشند. در پژوهش حاضر برای تحلیل فضایی خشکسالی هواشناسی استان گلستان با بهره گیری از داده های بارش 72 ایستگاه بارانسنجی متعلق به سازمان هواشناسی، با دوره آماری 40 ساله (1971-2010) و برای پایش خشکسالی اکولوژیک، از تصاویر ماهواره ای Landsat (TM) (1987 و 2000) و Landsat (MSS) (1975) مورد استفاده قرار گرفت. از شاخص آماری SPI در بررسی روند تغییرات زمانی و از شاخص گیاهی NDVI برای شناسایی تنش های گیاهی ناشی از خشکسالی استفاده شده و مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج دو شاخص مذکور ضرایب همبستگی مناسب و در سطح اطمینان بالای 99 درصد معنادار را نشان می دهد. نتایج نشان داد که براساس شاخص SPI، سال 2000 بیشترین و شدیدترین خشکسالی را داشته که 1/42 درصد از مساحت استان (معادل 857500 هکتار) را شامل می شود و براساس شاخص NDVI، بیشترین تراکم پوشش گیاهی مربوط به سال 1975 می باشد که مقدار آن 1/29 درصد از مساحت استان (معادل 594106 هکتار) را شامل می شود. براساس نقشه های نهایی می توان نتیجه گرفت که محدوده های شمالی و شمال شرق استان بیشترین خشکسالی را دارا هستند. نگاه کلی به نقشه ها، نقش بارز اختلاف ارتفاع و فاصله از دامنه های شمالی البرز درجهت جنوب به شمال را از هر دو نظر فراوانی و شدت رخداد خشکسالی ها نشان می دهد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، شاخص NDVI، استان گلستان
  • عباسعلی آروین*، سعید دانا، سمیه آحسینی صفحات 76-90

    شدت و میزان آلودگی هوای نواحی شهری متاثر از تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی در سال های اخیر افزایش یافته است و اثر آن در شهرهای بزرگ صنعتی از جمله اصفهان مشهود است. به منظور بازیابی و بررسی این تاثیر از اطلاعات و آمار هواشناسی ایستگاه سینوپتیک اصفهان جهت بررسی تغییرت اقلیمی و از داده های شاخص AQI برای بررسی شدت و میزان آلودگی استفاده شده است. بررسی ها نشان داد در یک دوره 63 ساله، 43/1 درجه سلسیوس متوسط سالانه دمای شهر اصفهان افزایش نشان می دهد که موجب گردیده شده و میزان و شدت آلودگی هوای شهر اصفهان در انتهای دوره (سال های 97-1390 افزایش یابد. نتایج نشان داد بر اساس میانگین ماهانه شاخص AQI در 83 ماه از 96 ماه از سال 90 تا 97 در وضعیت زرد یا سالم برقرار است، در 12 ماه وضعیت نارنجی و در یک ماه وضعیت قرمز حکمفرما است. ماه های فصل گرم با شرایط تقریبا ثابت عمدتا زرد یا نارنجی است. ولی در فصل سرد بخاطر توربولانس جو، شرایط کاملا دگرگون شده بطوری که هم تحت شرایط پایداری مطلق هوا و بروز اینورژن، با وضعیت قرمز و حتی وضعیت خطرناک و بحرانی مواجه است و هم تحت شرایط ناپایداری جوی، هوای کاملا پاک بروز می کند. البته روزهای همراه با آلودگی رقم بزرگتری را به خود اختصاص داده است. لذا برای اینکه در ماه های سرد مواجه با وضعیت بحرانی و خطرناک در کیفیت هوا نشویم باید میانگین شاخص AQI را از 3/84 به زیر شاخص 50 یعنی هوای پاک کاهش داد.

    کلیدواژگان: اصفهان، آلودگی هوا، شاخص کیفیت هوا (AQI)، روند تغییرات
|
  • Meysam Faghani *, Jenifer Fitchet Pages 1-20

    Thermal stress poses significant direct and indirect risks to human health. Under climate change, both mean temperature and the frequency and intensity of extreme thermal stress events are projected to increase. Located within an arid to semi-arid region, Iran is anticipated to experience particularly intense temperature and humidity changes under climate change, potentially heightening the public health challenges associated with thermal stress. To facilitate improved adaptation to these thermal threats, accurate high spatial resolution thermal heat stress risk maps are important. This study combines various climate indices to produce such a thermal stress risk map for the reference period 1980-2010, with RCP4.5 projections for the period 2020-2049. Although the results of the various indices are statistically significantly correlated, each index returned a remarkably different spatial distribution and risk classification. Therefore, a fuzzy approach was followed through a geographical information system (GIS) to combine the results of the five bioclimatic indices and prepare a final thermal stress risk map. Based on the RCP4.5 scenario, the results indicate a notable 24.5% reduction in the areas susceptible to thermal stress at the high-risk and very high-risk levels, compared to the reference period. The lowest projected risk is for the central parts of Iran, while the southern and northern coasts of Iran were the zones of the highest risk, for which adaptation responses are most necessary.

    Keywords: climate change, Climate modeling, meteorological hazards, thermal stress, Risk Management
  • Firoz Ranjbar *, Roh Allah Oji Pages 21-34

    Extreme climatic events are rare phenomena that are rare in severity and frequency, and since the ecosystems and physical structures of human societies are regulated by normal climatic conditions, they can rarely prepare for the occurrence of these phenomena. Changes in the occurrence of extreme events can often have significant effects on ecosystems and society compared to changes in moderate climatic conditions. The purpose of this study is to investigate the trend of temperature furnaces in the northern strip of the country. The trend of temperature extremes in the two observation periods of 2015-1982 and the future period of 2055-2020 has been extracted. The data used in this study are the minimum and maximum recorded temperatures of the studied stations on a daily basis and for the next period, the micro-scaled output of the CanESM2 general circulation model based on 4.5RCP and 8.5RCP scenarios has been used. The results showed that the minimum and maximum daily of the studied stations will increase in the next period, which is accompanied by a steeper slope according to the 8.5RCP scenario. Relatively, Gorgan station has the highest temperature increase among the studied stations. Statistical analysis shows that in all stations and in each period of the observed and modeled period, temperature oven indices are associated with trends and changes so that cold extremes (ID icy days, TN10p cold nights FD forest days , TX10p cold days) with decreasing slopes and warm extremes (SU25 summer days, TR20 tropical nights, TN90p warm nights and TX90p warm days) face an increasing slope in both observation and future periods. The slope of some night temperature indices such as tropical nights and warm nights seems to be more intense than other indices.

    Keywords: Temperature Extremes, Global warming, Scenario, Caspian Region
  • Hasan Nori Emam Zad, Yahya Mirshekaran * Pages 35-51

    Consequences of climate change affect many aspects of human societies. Unfortunately, the impacts of climate change has less studied and analyzed In terms of security. One of the important effects of climate reimpacts is the impact on water resources of different regions. Access to proper water resources is one of the biggest challenges in the present century, as it is limited to water resources, and the consumption and demand of it is always increasing. Hence, the situation of water resources will play a significant role in the formation of relations flow and development movement in Iran's geographic space. Due to the growing importance of water competition, identification of the positive and negative capacities of the country's hydropolivalent can be used to provide the macro and micro strategies. The present study is applied in terms of purpose. With descriptive approach following the systematic analysis of the spatial status of water resources (aqueous flows from neighboring countries and precipitation). It tries to analyze the challenges of dehydration and security consequences of water resources, especially in boundary and border areas. Dehydration and water crisis in Iran are the result of physical and economic factors resulting from poor management of water resources. Other factors such as annual rainfall, persistent drought, limited water access, population increase, climate change, water distribution, different spatial dispersion, water efficiency in different sectors of agriculture and lack of sustainable water planning can not be ignored. The above factors lead to a gradual reduction in agricultural activities, increasing tension and involvement over water resources, increasing unemployment and expanding poverty cycle, migrating to major cities and margins, emptying the land of the population, increasing trafficking, dissatisfaction.

    Keywords: Atmospheric anomalies, hydropolitic, water crisis, Water Resources Management, Boundary Rivers
  • Manuchehr Farajzadeh *, Sina Elahi Pages 52-64

    Climate change is one of the major challenges facing mankind today. Various climatic parameters such as temperature, precipitation and wind in one place are factors that influence the climate of that area and Their knowledge determines the climate of that region. Occurrence of phenomena such as sudden increase or decrease of temperature, rainfall and velocity and direction of wind over one or more years can be attributed to climate change in that region. One of the most important climate issues in recent years has been the opinion of researchers and even heads of governments and organizations due to their effects on political, social, economic and other activities. In our country this issue has been less attention, but in recent years has been the result of research and conferences To Study Climate Change in Kurdistan Province Average, Minimum, Maximum Temperature and Average Precipitation and Mean, Minimum, Maximum Wind Speed and Direction, Sanandaj Station during the Years 1960-2017 Obtained from the Meteorological Organization and set in time series and analyzed using Mann-Kendall nonparametric test. In this research, using the above model, the type and timing of changes in these elements have been identified. The results of the data analysis show that the onset of most changes was sudden and of both trend and fluctuation. Average and minimum temperature parameters have negative trend and maximum temperature parameter has positive trend and show negative trend precipitation and the mean and minimum wind speed parameters have a negative trend and the maximum wind speed parameter has a positive trend and the mean wind direction parameter has a negative trend.

    Keywords: climate change, Sanandaj, Man kendall, Sudden Change, Trend
  • Aliakbar Shamsipour *, Vahid Rodgar Safari Pages 65-76

    Drought is one of climate hazards that over time brings a lot of damage on human life and natural ecosystems. Commonly Droughts are divided to four main groups of meteorological, hydrologic, agricultural and socio-economic .All Types of droughts are different from each other significantly. In another sense, the occurrence of an event of drought would be the cause of another draught. Various methods have been used for the analysis and assessment of drought and its impacts on human activities and natural resources. Statistics, Synoptic, Remotely sensed methods, and several types of models such spatial, dynamic and statistics models can be seen in the most studies related to drought. The zoning of drought using spatial-statistics indices and generally the spatial zoning and regional distribution of dry periods is one of important features that makes a better understanding towards the phenomenon of drought and a closer consideration of the effects of it. In the past four decades remote sensing widely provide drought monitoring tools, and many drought monitoring model is presented, which is generally based on vegetation and thermal indices especially Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), land surface temperature (LST), moisture and reflection at the visible and infrared areas. Golestan province is located in the North East of Iran in the neighborhood of the Caspian Sea and the northern slopes of the Alborz Mountains, Which following local conditions of the Caspian coast line and high peaks, with increasing altitude, vegetation diversity there are certain bands. From the peaks over 1500 meters to foothills is covered with dense forest broadleaf. Field craps are the dominant vegetation’s From Foothills to the plain. From North Gorganrood to border of Turkmenistan due to rare moisture Resources vegetation is thinner than the southern and central provinces. The research in terms of nature and methods in theoretical basis is parts of the descriptive researches and due to relationship and impact is an applied one. In the present study for following meteorological drought and ecological in Golestan province, two types of data were used. 72 pluviometry stations on monthly rainfall data (period 1971-2010) and remote sensing data in the three periods (July, 1975, 1987 and 2000), derived from Landsat satellite images. Standard Precipitation Index (SPI) is used to identify and to zoning meteorological drought and the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) is used for the detection of the plant tension that were affected by drought. In the following the results of two parameters and their relationships were compared to each other.  Examining maps of drought frequency and severity of droughts indicates that most of frequency droughts of stations occurred in the North and North-East Province. And gradually the intensity and frequency of droughts reduced to the South and South West. The most severe drought that can be seen in parts of the North East belongs to the Hutan station. However the lowest number has occurred in the central and western regions of Golestan province. According to table (3) correlation between both NDVI and SPI are positive in three years. In all the years of study SPI index-correlation with NDVI was fairly good together. Overall the parts of Northern Province and East Sea have most drough in the selected three years. While most of the wet years are related to the southern part of the province (northern slopes of the Alborz mountain range).  According to conducted research either in the country or abroad, it seems that the use of SPI index as representative of meteorological drought and NDVI index as representative of indicators satellite drought are appropriate for monitoring this kind of droughts. According to the study, two SPI drought index and NDVI due to adaptation with each other are proposed for drought monitoring and meteorological satellite in Golestan province.

    Keywords: Ecologic Drought, NDVI, SPI, Remote Sensing, Golestan
  • Abbas Ali Arvin *, Saeid Dana, Somaye Ahosseini Pages 76-90

    The intensity and amount of air pollution in urban areas affected by climate change and global warming has increased in recent years and its effect is evident in large industrial cities such as Isfahan. In order to retrieve and investigate this effect, meteorological information and statistics of Isfahan Synoptic Station were used to study climate change and AQI index data were used to examine the severity and extent of pollution. My revies have shown that in a 63-year period, the average annual temperature of Isfahan city increases by 1.43 degrees Celsius, which has caused the amount and severity of air pollution in Isfahan city to increase at the end of the period (1390-97). The results showed that based on the average monthly AQI index in 83 months from 96 months from 90 to 97 in yellow or healthy condition, in 12 months orange status and in one month red status prevails. The months of the warm season with almost constant conditions are mostly yellow or orange. But in the cold season due to atmospheric turbulence, the conditions are completely changed so that both under the conditions of absolute air stability and inversion, there is red and even dangerous and critical conditions, and under the conditions of atmospheric instability, completely clean air occurs. Of course, days with pollution have a larger number. Therefore, in order not to face a critical and dangerous situation in air quality in cold months, the average AQI index should be reduced from 84.3 to below 50, as clean air.

    Keywords: Isfahan, Air pollution, Air Quality Index (AQI), Trend of Change