فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 12 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پیمان نیکنامی، پوران یوسفی پور کرمانی*، فاطمه غفوری مهدی اباد صفحات 1-20

    نقد کهن الگویی از انواع نقد اسطوره ای است که بیشتر بر نظریات یونگ در مورد ناخودآگاه جمعی و صور ازلی تاکید دارد. در نظر یونگ، کهن الگوها آن دسته از صور ازلی ونوعی اند که در عمق ناخودآگاه جمعی انسان ها، به صورت بالقوه وجود دارند و خفته اند. این صور کهن و اساطیری، می توانند در هنر و ادبیات تجلی یابند. منظومه های عاشقانه، یکی از عرصه هایی است که می تواند بستر ظهور کهن الگوها گردد. از آن جا که ادبیات هر ملت، ریشه در فرهنگ و باورهای آن سرزمین دارد و مطالعه داستان های کهن، نه تنها از جنبه ادبی، هنری یا سرگرمی، بلکه از نظر آشنایی با افکار و ارزش های فردی و اجتماعی مردم یک سرزمین حایز اهمیت است؛ پژوهش حاضر، با تببین نمادها و کهن الگوهای داستان وامق و عذرا و نقش آن ها در تعالی عاشق، می کوشد جایگاه معشوق تعالی بخش را در منظومه مذکور مورد بررسی قرار دهد؛ تا آشکار شود که آیا در داستان عاشقانه، اتحاد کهن الگوها می تواند نقش معشوق در تعالی عاشق را نشان دهد؟ مشاهده می شود؛ اتحاد و ارتباط کهن الگوها در این منظومه در جهت رشد و شناخت و رسیدن به کمال انسانی عاشق است.

    کلیدواژگان: کهن الگو، وامق و عذرا، آنیما، سایه، پیر خرد
  • علی نبی اللهی*، محمدجواد کوچک یزدی صفحات 21-43

    قرآن بهترین راهنما و اخلاق یکی از مهمترین مسایل در زندگی بشر است از اینرو رهگیری موضوعات اخلاقی در قرآن اهمیت ویژه می یابد، زبان شعر نیز بسیار گویا و از شاخصه های هر فرهنگی به شمار می رود و آثار قرآنی اخلاقی شاعران مسلمان، دارای اهمیت زیاد است، بیش متنیت یکی از زیر مجموعه های نظریه ژنت در موضوع بینامتنیت است که برداشت متن دوم از متن اول است به گونه ای که اگر متن اول نبود امکان شکل گیری متن دوم وجود نداشت. این نگاشته با روش تحلیل واژگان و محتوا انجام پذیرفته است. بررسی مقایسه ای اشعار دو شاعر مسلمان یعنی ابوالعتاهیه و پروین اعتصامی در زمینه مفاهیم اخلاقی قرآنی با رویکرد بیش متنیت ژنت هدف اصلی این مقاله است. جامعه آماری این تحقیق، دیوان پروین اعتصامی و دیوان ابوالعتاهیه است. این بررسی نشان داد دوشاعر مفاهیم اخلاقی قرآن را با زبان شعر، بازنشر داده اند، با توجه به تقسیم بندی مسایل اخلاقی به کلیات اخلاق، اخلاق بندگی، فردی، اجتماعی و زیست محیطی، بررسی مقایسه ای در سه زمینه اول، انجام شد که این نتایج به دست آمد: در کلیات اخلاق؛ تطابق و تناسب پاداش انسان با اعمالش، آلی بودن دنیا برای آخرت و نه اصالی بودن آن، در اخلاق بندگی؛ همیشه خود را در محضر خدا دانستن و همیشه راضی به قضای الهی بودن و در اخلاق فردی، برخورداری از ملکه صبر در زندگی و عبرت آموزی از گذشتگان و توجه به گردش روزگار برای همگان.

    کلیدواژگان: ابوالعتاهیه، پروین اعتصامی، ژرار ژنت، بیش متنیت، اخلاق قرآنی
  • حلما محمودی امجزی، ابوالقاسم رادفر*، حمید طبسی صفحات 44-60

    افسانه های عامیانه در تمام جهان، به عنوان یک پشتوانه عظیم فرهنگی و یکی از زیر مجموعه های فرهنگ عامه در جوامع مختلف، محسوب می شوند؛ به همین دلیل، اندیشمندان زیادی در گردآوری و حفظ این میراث گران بها، تلاش کرده اند. در ایران، فرهنگ بومی، زیربنای اندیشه های بزرگی است که ادب این سرزمین، مرهون آن است. استان کرمان، بخش عظیمی از این فرهنگ را در سینه تاریخی خود ذخیره کرده است. کرمان، با توجه به وسعت و قدمت تاریخی چند هزار ساله خود، خاستگاه بخش عظیمی از فرهنگ عامه محسوب می شود؛ فرهنگ غنی و پرباری که خاص این منطقه بوده و گنجینه ای گران بها از آداب و رسوم نسل های گذشته به حساب می آید. در پژوهش حاضر، نویسنده با روش توصیفی - تحلیلی، درصدد آن است تا به بررسی ایدیولوژی های نهفته در داستان ها و افسانه های بومی معاصر کرمان بپردازد و پنج ایدیولوژی بخت و اقبال، سفر، ستم پذیری، ازدواج و نابودی رقیب در افسانه ها را تحلیل و بررسی نماید. این پژوهش در پی نشان دادن آن است که خالقان افسانه ها چگونه به بیان اندیشه های خود پرداخته اند و خوانندگان و شنوندگان قصه تا چه حد، تحت سیطره ایدیولوژی حاکم بر اسطوره ها و افسانه ها قرارگرفته، ناخودآگاه رفتارهای اجتماعی شان، شکل می گیرد. نتیجه اینکه، ایدیولوژی، به صورت اعتراض شخصیتهای قصه به وضع موجود و بیان آرزوها و رویاهای آن ها، بازتاب می یابد.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، افسانه ها، ایدئولوژی، سبک شناسی، قصه ها، کرمان
  • مریم داوری، محمود صادق زاده*، هادی حیدری نیا، موسی محمود زهی صفحات 61-77

    شعر غنایی از مهم ترین انواع ادبی در تاریخ نقد ادبی است. در تاریخ ادبیات هر سرزمینی، اشعاری وجود دارد که به همراه موسیقی و یا برای همراهی با آن سروده می شده و از سوی دیگر، اشعاری ساده، عاطفی و موسیقایی وجود دارد که از دل جامعه عوام به وجود آمده و منشا اشعار غنایی رسمی شده است. محققان ایرانی تحت تاثیر تعریف رمانتیک شعر غنایی، اغلب این نوع شعر را اشعاری دانسته اند که بیانگر احساسات و عواطف شخصی است و «من» شخصی گوینده را بازگو می کند. در شعر غنایی، مضامین عاشقانه با پوششی از آرایه ها و بر مبنای احساس فردی شاعر مطرح می شود. تصاویر شعری، حاصل پیوند تجربه های عاطفی شاعر با پدیده ها و وقایع پیرامون او است. در این گونه ادبی، ساختار تصاویر شعری به طور ویژه ای با تعریف تصویر در زبان ادبی قرابت دارد. این پژوهش کوشیده است تا به شیوه توصیفی - تحلیلی، جلوه های اصیل ادبیات غنایی را در منظومه های عاشقانه بلوچی بازگو کند. شعر کهن بلوچی بیشتر روایی است و آثار به جا مانده از آن، داستان های حماسی و عاشقانه یا رخدادهای مهم تاریخی است که شاعران آن ها را در منظومه های کوتاه و نیمه بلند سروده اند.

    کلیدواژگان: ویژگی سبکی، شعر عاشقانه بلوچی درون مایه، تخیل، واژگان شعری
  • محمدعلی رضایی، ساره زیرک*، اسماعیل آذر صفحات 78-97

    این مقاله به بررسی نقش اضطراب در رفتار و کنش های شخصیت های اصلی رمان می پردازد. شخصیت های اصلی رمان جزیره ی سرگردانی، هستی و مراد و سلیم، منطبق بر نظریه ی کارن هورنای بررسی شده اند. در واقع، پرسش اصلی پژوهش، این است که شخصیت های اصلی رمان و تغییر و تحول آنها تا چه اندازه مطابق با نظریه ی هورنای هست؟ روش کار با استفاده از تحلیل محتوا برای توصیف، تجزیه و تحلیل شخصیت های اصلی به شیوه ی گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. در تجزیه و تحلیل مشخص می گردد که تعارض ها یعنی؛ اضطراب ها و نگرانی ها و تضادهای بنیادینی بین رفتارهای سه گانه ی شخصیت وجود دارد. تمام مردم چه سالم و چه روان رنجور، از تعارض موجود بین این روندهای ناهمساز رنج می برند. شخصیت های رمان جزیره ی سرگردانی، نیز از این قاعده مستثنی نیستند و بر اساس تجربیاتی که در دوران کودکی داشته اند، ناگزیر تعارضاتی را داشته اند. به بیان صریح تر، شخصیت سه گانه ی این افراد از دوران کودکی آنها مایه می گیرد و تجربیات دوران کودکی دست مایه ای هستند برای این که کدام بعد از ابعاد سه گانه ی شخصیت، تا پایان عمر فرد، رهبری و قدرت اجرایی شخصیت را در دست بگیرد و بر آن تاثیر عاطفی و روانی بگذارد. نتیجه ی این پژوهش نشان می دهد که افراد مهرطلب، برتری طلب و عزلت طلب در هر شرایطی به همان خود اصلی و خویشتن خویش باز می گردند، اما گاهی عواطف و احساسات شان و زمانی دیگر منافع شخصی و شاید گاهی جایگاه اجتماعی شان اجازه نمی دهد که بتوانند آن چهره ی واقعی خود را نشان بدهند. هستی در پایان داستان به همان خواسته ای می رسد که در ته قلب خود آرزوی آن را داشت. مراد دچار تغییر و تحول شده و به شخصیتی دیگرگونه تبدیل می گردد و سلیم نیز همچون اسمش، تسلیم شرایط اجتماعی حاکم بر زمان می گردد. بنابراین می توان گفت که در رمان جزیره ی سرگردانی، بر اساس نظریه ی هورنای، بیشتر شخصیت ها در همان طبقه بندی قرار می گیرند که بر شخصیت آنها حاکم است و تسلط دارد.

    کلیدواژگان: جزیره ی سرگردانی، شخصیت، اضطراب، تغییر، کارن هورنای
  • آزاده حسینی، ارسطو میرانی*، محمدعلی میر صفحات 98-114

    اهمیت داستایفسکی در ادبیات، دین و اندیشه مدرن به اندازه ای است که روسیه مدرن با اندیشه او و بعضی از معاصرانش شناخته می شود. زندگی و ایمان داستایفسکی به مسیحیت ارتدوکسی و نقد رفتارهای مادی گرانه کلیسای ارتدوکسی از سوی او، اهمیت ویژه ای دارد، به طوری که ضروری می نماید تحقیقات مستقلی در رابطه با دین و اخلاق از نظر وی انجام شود. دانش و اطلاعات داستایفسکی درباره کتاب مقدس، دین و اخلاق، و آشنایی او با گرو ه های روشنفکری و تجربه دوران محکومیتش، در ارایه آرای متفاوت از جریان غالب (کلیسا و اخلاق دینی) از سوی داستایفسکی موثر بوده است. بر این پایه، سوال اصلی تحقیق این است که داستایفسکی چه تعبیری از دین دارد؟ این پژوهش با استناد به منابع کابخانه ای، روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد تطبیقی و میان رشته ای انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دین و ایمان نزد داستایفسکی از ویژگی های مابعدالطبیعی و نیروی کاریزماتیکی مسیح و پیر دیر برخوردار است و امید و انگیزه را پدیده ای فیزیکی و معنوی می داند. او در باب اخلاق، ویژگی پنهان بودن رفتار اخلاقی را ملاک قرار می دهد و افراد گناهکار را مستحق محبت بیشتری می داند. در نگاه داستایفسکی، اخلاقیات و کاربست آن در زندگی، مایه رشد آدمی خواهد بود. از این رو، به دوری گزیدن از خودپسندی ها و کبر توصیه می کند. با وجود نگرش دینی، داستایفسکی فردی انسان گرا به شمار می آید و این گرایش مبتنی بر حق انسانی است.

    کلیدواژگان: داستایفسکی، برادران کارامازوف، دین، اخلاق، مسیحیت ارتدوکسی
|
  • Peyman Niknami, Dr.Pooran Yousefipoor Kermani *, Dr.Fatemeh Ghafuri Mehdi Abad Pages 1-20

    Ancient critique is a model of mythological critique that emphasizes Jung's theories of collective unconsciousness and primordial forms. According to Jung, archetypes are those eternal and various forms that exist potentially in the depths of the collective unconscious of human beings and are dormant. These ancient and mythical forms can be manifested in art and literature. Romance poetry is one of the areas that can serve as the backdrop for the emergence of archetypes. Since the literature of every nation is rooted in its culture and beliefs and the study of ancient stories is important not only from the literary, artistic or entertainment point of view, but also from the familiarity with the individual and social thoughts and values of the people of a nation. The present study attempts to analyze the status of the transcendent beloved in the abovementioned poem by explaining the symbols and archetypes of the story of the Wameq and Ozra and their role in the transcendence of the lover.so, it tries to reveal if in romantic story, the union of archetype models can show the beloved role in transcendence of the lover. It is observed that the unity and connection of the archetypes in this poem is in the direction of the growth and recognition and achieving human perfection for the lover.

    Keywords: :Archetype, Wameq, Ozra, Anima, shadow, wise man
  • Ali Nabiolahi *, Mohamadjavad Koochakyazdi Pages 21-43

    The Qur'an is the best guide and morality is the most important issue in human life and the study of morality in the Qur'an is of special importance. The language of poetry is very expressive and one of the cultural characteristics, so moral Quranic poems are very important. from the point of view of intertextuality, it is the point of view of genette, that hypertextuality one of the subsets of his theory. The research method is vocabulary analysis. a genettes intertextuality approach was discussed. The statistical population is the court of Etesami and Abu al-Atahiyah. Two poets have used the Qur'an extensively. According to the division of moral issues into general ethics, slavery ethics, individual, social and environmental, The results are: in general ethics; The compatibility of man's reward with his deeds, the fact that the world is organic for the Hereafter and not its originality, In the ethics of servitude; Always knowing oneself in the presence of God and always being satisfied with the divine judgment and in individual morality, having the queen of patience in life and learning lessons from the past In the ethics of servitude; Always knowing oneself in the And pay attention to the turn of time for everyone.

    Keywords: abolatahieh, Parvin Etesami, Gerard Genette, hypertextualite, Quranic ethics
  • Helma Mahmoudi Amjazi, Abolghasem Radfar *, Hamid Tabasi Pages 44-60

    Folk tales are regarded all over the world as a great cultural backbone and a subset of popular culture in various societies; for this reason; Many thinkers have made efforts to collect and preserve this precious heritage. In Iran, indigenous culture is the basis of great ideas to which the literature of this land owes. Kerman province has stored a large part of this culture in its historical chest. Kerman, considering its vastness and historical antiquity of several thousand years, is considered the origin of a large part of popular culture; The rich and fruitful culture that is specific to this region and is considered a precious treasure from the customs of previous generations. In the present study, the author uses a descriptive-analytical method to study the ideologies hidden in the stories and myths of contemporary Kerman and to analyze the five ideologies of luck, travel, oppression, marriage and the destruction of rivals in myths. This study seeks to show how the creators of myths have expressed their ideas and to what extent the readers and listeners of the story are subconsciously shaped by the ideology that dominates the myths and legends and their social behaviors. The result is that ideology is reflected as the characters in the story object to the status quo and express their dreams and aspirations.

    Keywords: Folk literature, Myths, Ideology, stylistics, stories, Kerman
  • Maryam Davari, Mahmoud Sadeghzadeh *, Hadi Heydariniya Heydariniya, Musa Mahmoud Zehi Pages 61-77

    Lyrical poetry is one of the most important literary genres in the history of literary criticism. In the history of literature of any land, there are poems that were composed with or to accompany music, and on the other hand, there are simple, emotional and musical poems that have emerged from the heart of the general public and have become the official source of lyrical poems. Influenced by the romantic definition of lyrical poetry, Iranian scholars have often considered this type of poetry as poems that express personal feelings and emotions and the personal "I" of the speaker. In lyrical poetry, romantic themes are presented with a cover of arrays and based on the poet's personal feeling. Poetic images are the result of linking the poet's emotional experiences with the phenomena and events around him. In this literary genre, the structure of poetic images is particularly similar to the definition of image in literary language. This research has tried to recount in a descriptive-analytical way the original manifestations of lyrical literature in Baluchi love poems. Ancient Baluchi poetry is more narrative, and the surviving works are epic and love stories or important historical events that poets have written in short and semi-long poems.

    Keywords: Stylistic Characteristics, Balochi Romantic Poetry Theme, Imagination, Poetic Vocabulary
  • Mohammad Ali Rezaei, Sara Zirak *, Ismail Azar Pages 78-97

    This article examines the role of anxiety in the behavior and actions of the main characters of the Wandering Island novel. The main characters of the novel, Hasti and Murad and Salim, have been studied in accordance with Karen Horne's theory; Which shows that loving, superior, and solitary individuals return to their original selves in all circumstances, but sometimes their emotions and sometimes their personal interests and perhaps sometimes their social status do not allow them to show that true face. He believes that there are conflicts, that is, anxieties and worries and fundamental contradictions between the three behaviors of personality. In fact, all people, both healthy and mentally ill, suffer from the conflict between these inconsistent trends. The characters of the Wandering Island novel are no exception to this rule and have inevitably experienced conflicts based on their childhood experiences. In other words, the triple personality of these people is inspired by their childhood, and in fact, childhood experiences are the basis for which dimension of the three personality traits, until the end of a person's life, leadership and executive power of the personality and. Affect it emotionally and psychologically. Internal conflicts, on the one hand, empower them, on the other hand, erode them, and on the other hand, lead them to society. At the end of the story, Hasti achieves the same desire that she longed for in her heart. Murad undergoes a transformation and becomes a different personality, and Salim, like his name, surrenders to the social conditions that govern time. Thus, it can be said that in the novel The Wandering Island, according to Horne's theory, most of the characters fall into the same classification that dominates and dominates their character.

    Keywords: Wandering Island, personality, anxiety, change, Karen Horne
  • Azadeh Hoseini, ARASTOO MIRANI *, Mohammadali Mir Pages 98-114

    Dostoevsky is so important in modern literature, religion, and thought that modern Russia is known for his thought and that of some of his contemporaries. of particular importance is Dostoevsky's life and faith in Orthodox Christianity and his critique of the materialistic behavior of the Orthodox Church. in his view, independent research on religion and ethics should be conducted. Dostoevsky's knowledge of the Bible, religion and ethics, and his acquaintance with intellectual groups and the experience of his time in prison, Dostoevsky has been instrumental in presenting different views from the mainstream (church and religious ethics). Based on this, the main question of the research is what does Dostoevsky mean by religion? This research has been done with Library resources, descriptive-analytical method and comparative and interdisciplinary approach. the results of research show that Dostoevsky's religion and faith have metaphysical features and the charismatic power of Christ and the old man and consider hope and motivation as a physical and spiritual phenomenon. in the matter of morality, he considers the hidden nature of moral behavior as a criterion and considers sinners to deserve more love. in Dostoevsky's view, morality and its application in life will be the source of human growth. Hence, he advises to avoid selfishness and arrogance. Despite his religious views, Dostoevsky is a humanist, and this tendency is based on human rights.

    Keywords: Dostoevsky, The Brothers Karamazov, Religion, Ethics, Orthodox Christianity