فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:12 Issue: 47, 2020

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:12 Issue: 47, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/02/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میرزاحسن حسینی*، سحر خاوری، بهروز بزرگی کاسگری، مریم شاهمرادی پیله رود صفحات 75-84

    اهداف:

     استرس ناشی از جنگ، فقط به دوران جنگ محدود نمی شود، بلکه پس از جنگ، واکنش های مزمن و حادی را ایجاد می کند که با آسیب های روانی و آسیب های جسمانی مشخص می شود. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش کنترل خشم بر تاب آوری، شادکامی و سلامت عمومی پسران فرزند جانباز انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه مورد و کنترل بود. تعداد نمونه مورد نیاز برای این مطالعه 30 نفر از پسران دانش آموز فرزند جانباز مقطع متوسطه دوم مدرسه شاهد در شهر کرمان در سال 1397 بود که به صورت تصادفی ساده 15 نفر در گروه مورد و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. آموزش کنترل خشم به مدت 12 جلسه در گروه مورد اجرا شد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز در هر دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از 4 پرسش نامه ابراز صفت-حالت خشم 2 (STAXI-2)، پرسش نامه تاب آوری کونور-دیویدسون (C-DRS)، پرسش نامه جهات شادکامی پترسون و پرسش نامه سلامت عمومی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS 23 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین دو گروه مورد و کنترل از نظر نمره تاب آوری، شادکامی و سلامت عمومی پس از ارایه متغیر مستقل (آموزش کنترل خشم) با یکدیگر تفاوت معنی داری وجود داشت (0.001>p)، به طوری که اندازه اثر کنترل خشم بر متغیر تاب آوری 60%، شادکامی 41% و سلامت عمومی 65% بود.

    نتیجه گیری

    آموزش کنترل خشم بر افزایش تاب آوری، شادکامی و سلامت عمومی پسران دانش آموز فرزند جانباز موثر است.

    کلیدواژگان: کنترل خشم، تاب آوری، شادکامی، سلامت عمومی
  • فاطمه محمودی اشکفتکی، احمد غضنفری*، کمال صولتی صفحات 85-91

    اهداف :

    بهزیستی روان شناختی از طریق رشد مثبت عواطف و هیجانات می تواند بر جنبه های مختلف زندگی افراد موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی و ارتباطی بر بهزیستی روان شناختی و شادکامی دانشجویان دختر شاهد و ایثارگر انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود که به صورت پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل روی 50 دانشجوی دختر شاهد و ایثارگر دانشگاه های دولتی شهرکرد در سال های 98-1397 انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف و کینز و پرسش نامه شادکامی آکسفورد بود. مداخلات طی 10 جلسه 90دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه تفاوت معنی داری در مرحله پیش آزمون وجود نداشت (0.05<p). میانگین نمرات بهزیستی روان شناختی و شادکامی در گروه آزمایش، افزایش معنی داری در مرحله پس آزمون نسبت به گروه کنترل داشت (0.05>p). نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که میانگین نمرات بهزیستی روان شناختی و شادکامی فارغ از تاثیر گروه بندی طی مراحل پس آزمون و پیگیری دچار تغییر معنی دار شد (0.05>p).

    نتیجه گیری

    آموزش گروهی مهارت های اجتماعی و ارتباطی با رویکرد شناختی-رفتاری منجر به افزایش بهزیستی روان شناختی و شادکامی دانشجویان دختر شاهد و ایثارگر می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی، شادکامی، ارتباطی، مهارت های اجتماعی، درمان شناختی-رفتاری
  • ابوالقاسم یعقوبی*، کامبیز کریمی صفحات 93-99
    اهداف

    یکی از حوزه های زندگی جانبازان شیمیایی که ممکن است تحت تاثیر جنگ و پیامدهای درازمدت آن قرارگرفته باشد، بهزیستی روان شناختی است که توانایی های فرد را در درک هدفمندی زندگی و پیامدهای مثبت رشد شخصی نشان می دهد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر بهزیستی روان شناختی جانبازان شیمیایی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه، 50 نفر از جانبازان شیمیایی کرمانشاه در سال 1396 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف بود. آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 10 جلسه 45دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS 22 و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در گروه آزمایش باعث بهبود نمرات زیرمقیاس های روابط مثبت با دیگران، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و پذیرش خود (0.001<p) و خودمختاری و رشد شخصی (0.002<p) شد.

    نتیجه گیری:

     آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث ارتقای سطح بهزیستی روان شناختی در جانبازان شیمیایی می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سلامت روان، جانبازان، جنگ شیمیایی
  • نسرین شمس، میترا پیامی بوساری*، علیرضا حیدری صومعه، رمضان فلاح صفحات 101-107
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر حمایت اجتماعی درک شده بر شادمانی همسران جانبازان جسمی زنجان انجام شد.

    ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. 188 نفر از همسران جانباز جسمی بالای 40% به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه آکسفورد و زیمت جمع آوری و با رگرسیون در SPSS 25 تحلیل شدند.

    یافته ها:

    رده سنی 45 تا 54 سال با 6/60%، بیشترین فراوانی را داشت. شادمانی 9/55% همسران در سطح خیلی خوب، 41% متوسط و 3.2% کم بود. در ابعاد شادمانی کمترین میانگین مربوط به بعد زیبایی شناختی (1.85) و بیشترین مربوط به بعد خودکارآمدی (2.27) بود. 78.72% همسران حمایت اجتماعی ادراک شده خود را زیاد، 15.50% متوسط و 5.85% کم برآورد کردند. بیشترین میانگین به ترتیب از خانواده (4.02)، جامعه (3.92) و دوستان (2.91) اخذ شده بود. بین مولفه های شادمانی با حمایت اجتماعی رابطه معنی دار مشاهده شد (0.05<P). نتایج نشان داد که ضریب همبستگی مولفه های حمایت اجتماعی با شادمانی، برابر 0.443=mr و ضریب تعیین برابر 0.196RS= است که در سطح 0.001<p معنی دار است و 19.6% واریانس شادمانی توسط ابعاد حمایت اجتماعی درک شده تبیین شده است. از میان انواع سه گانه حمایت اجتماعی، فقط حمایت خانواده پیش بینی کننده شادمانی است و سایر متغیرها نقشی در پیش بینی آن ایفا نمی کنند (0.000≤p).

    نتیجه گیری:

     حمایت اجتماعی درک شده در همسران جانبازان منجر به افزایش شادمانی آنها می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، شادمانی، همسران، خانواده جانبازان
  • محمدرضا سروش، حامد اخوی زادگان، بتول موسوی* صفحات 109-114
    اهداف

    عوارض ریوی پوستی و چشمی ناشی از مواجهه با خردل گوگردی در جانبازان شیمیایی در مطالعات متعددی مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه به ارزیابی مشکلات سلامت جانبازان شیمیایی مبتلا به عوارض شدید ریوی می پردازد.

    ابزار و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، 292 جانباز شیمیایی با عوارض شدید ریوی ناشی از مواجهه با خردل گوگردی در کل کشور توسط دو پزشک در سال 1395 معاینه شدند. سابقه بیماری ها و مشکلات سلامت در جانباز ثبت و معاینه بالینی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون آزمون کای دو و ضریب همبستگی لامبدا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     بیشترین مشکلات جانبازان شیمیایی با عوارض شدید ریوی به ترتیب مربوط به مشکلات عضلانی-اسکلتی 92.1% (کمردرد 68.8%)، مغز و اعصاب 88.4% (سردرد 78./1%)، شنوایی 81.8% (کاهش شنوایی 62%)،  دستگاه گوارش 78.1% (ریفلاکس 74.3%)، کلیه و مجاری ادراری 65.1%، قلبی-عروقی 52.4%، اختلالات سیستم ایمنی 43.4% و ناباروری10.6% بود. میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک جانبازان به ترتیب برابر 14.7±121.1 و 8.8±79.7میلیمتر جیوه بود. اکثرا تحت درمان کورتیکواسترویید تنفسی 72.2% و خوراکی 45% بودند. ارتباط معنی داری بین جنس، سن، دفعات مواجهه با خردل گوگردی با شیوع شکایت های جسمی و بیماری های اسکلتی-عضلانی، سیستم عصبی، دستگاه گوارش، سیستم قلبی- عروقی و شنوایی مشاهده نشد (0.05<p).

    نتیجه گیری: 

    جانبازان شیمیایی شدید ریوی از مشکلات متعدد عضلانی-اسکلتی، نورولوژی  و گوارشی رنج ها برده و مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواسترویید در آنان زیاد است. ناباروری بر خلاف مطالعات قبلی شیوع کمی داشت. این نتایج به سیاست گذاری در راستای ارتقاء سلامت کمک می کند.

    کلیدواژگان: خردل گوگردی، شیمیایی، آسیب ریوی، سلامت، بیماری
  • محسن کریمی، امیرمحسن راه نجات*، پرویز دباغی، ارسیا تقوا، محمد مجدیان، وحید دنیوی، هاله شاهد حق قدم صفحات 115-124
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس علایم اختلال استرس پس از آسیب (PTSD) بر اساس پنجمین نسخه راهنمای آماری و تشخیص اختلالات روانی (PSS-I-5) در نظامیان شرکت کننده در جنگ انجام شد.

    ابزار و روش ها:

     پژوهش حاضر جزء پژوهش های توصیفی و به طور اختصاصی از نوع اعتباریابی آزمون ها به حساب می آید. 287 نفر از جانبازان مرد مبتلا به PTSD مراجعه کننده به بیمارستان فوق تخصصی روان پزشکی 505 نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش، مقیاس PSS-I-5 بود و از سیاهه افسردگی بک ویرایش دوم BDI-II و مقیاس اضطراب حالت-صفت (STAI) به منظور سنجش روایی واگرا و از فهرست نشانه های اختلال استرس پس از آسیب (PCL-M-5) و مقیاس اجرایی بالینی ساختاریافته اختلال استرس پس از آسیب بر اساس DSM-5 (CAPS-5) به منظور سنجش روایی همزمان استفاده شد. داده های پژوهش به وسیله نرم افزار SPSS 24 و با استفاده از روش همبستگی و روش آلفای کرونباخ تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که آلفای کرونباخ مقیاس PSS-I-5 در حد مطلوبی قرار داشت (0.91=α). PSS-I-5 از روایی همگرا و واگرای مطلوب برخوردار بود. حساسیت PSS-I-5 برابر با 0.97% و ویژگی آن برابر با 0.62% به دست آمد. همچنین بر اساس تحلیل نتایج مشخص شد که PSS-I-5 از قابلیت افتراق بین افراد بیمار و سالم برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مقیاس PSS-I-5 برای جمعیت نظامیان شرکت کننده در جنگ از پایایی و روایی مطلوب برخوردار است و می توان از آن در شناسایی و غربالگری نظامیان شرکت کننده در جنگ و ماموریت های نظامی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: PTSD، روان سنجی، پایایی، روایی، DSM-5
  • افسانه رستمی زاده، یدالله ابوالفتحی ممتاز*، مهشید فروغان صفحات 125-132
    اهداف

    عوارض روانی جنگ مانند اختلال استرس پس از سانحه ممکن است سال ها پس از جنگ نیز  وجود داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف برآورد میزان اختلال استرس پس از سانحه و عوامل مرتبط با آن در سالمندان بازمانده از بمباران شهر ایلام انجام شد.

    ابزار و روش ها: 

    پژوهش حاضر به روش کوهورت گذشته نگر، روی 227 نفر از سالمندان بازمانده از جنگ تحمیلی مقیم شهر ایلام در سال 1398 که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای نسبتی انتخاب شده بودند، انجام شد. به منظور اندازه گیری اختلال استرس پس از سانحه از ابزار NSESSS-PTSD استفاده شد. از آمارهای توصیفی و استنباطی مانند آزمون های t مستقل، ANOVA و همبستگی توسط نرم افزار SPSS 23 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    میانگین سنی سالمندان شرکت کننده در پژوهش 67.16±66.7 سال بود. 2/54% شرکت کنندگان زن بودند. بین تاهل، اشتغال، شاهد مجروحیت و کشته شدن کسی بودن، سن افراد در زمان جنگ  و جنسیت افراد با میزان اختلال استرس پس از سانحه ارتباط معنی دار وجود داشت. بین بیمارهای مزمن فعلی و اختلال استرس پس از سانحه ارتباط معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    3/16% سالمندان بازمانده از بمباران جنگ تحمیلی در شهر ایلام به اختلال استرس پس از سانحه دچار هستند.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، سالمندان، بمباران
  • یاسر حیدری، حسین صمدی*، منصور دهقان منشادی صفحات 133-139
    اهداف

    توجه به سلامت روانی و جسمانی برای تمام اقشار جامعه به خصوص جانبازان دارای اهمیت فراوانی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین میزان فعالیت بدنی با عزت نفس، نگرانی از تصویر بدن و خودارزشمندی جانبازان بود.

    ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. نمونه آماری پژوهش حاضر را 100 نفر از جانبازان مرد تشکیل دادند که از نظر وضعیت جسمانی و ظاهری هیچ گونه مشکل حادی نداشتند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه مشخصات فردی، فعالیت بدنی شارکی، نگرانی از تصویر بدن، عزت نفس و خودارزشمندی جسمانی بود. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با روش ورود همزمان متغیرها و با کمک نرم افزار SPSS 23 انجام شد.

    یافته ها

    فعالیت بدنی با عزت نفس (0.442=r؛ 0.01>p) و خودارزشمندی جسمانی (0.532=r؛ 0.01>p) رابطه مثبت و با نگرانی از تصویر بدنی (0.373-=r؛ 0.01>p) رابطه منفی داشت. تنها متغیر خودارزشمندی جسمانی (2.726=t؛ 0.01>p)، توان پیش بینی متغیر فعالیت بدنی را داشت.

    نتیجه گیری

    بین فعالیت بدنی با عزت نفس، خودارزشمندی جسمانی و نگرانی از تصویر بدن ارتباط وجود دارد و متغیر خودارزشمندی جسمانی توان پیش بینی متغیر فعالیت بدنی را دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، عزت نفس، نگرانی از تصویر بدن، خود ارزشمندی، جانبازان
|
  • M.H. Hosseini*, S. Khavari, M. Bozorgi Kasgari, M. Shahmoradi Pileh Rood Pages 75-84
    Aims

    The stress of war is not limited to the wartime period, but also triggers chronic and acute reactions after the war, characterized by psychological and physical damage. The aim of this study was to determine the effectiveness of anger management training on resilience, happiness and general health of veterans’ sons.

    Material & Methods

    The research was quasi-experimental with pretest and posttest with case and control groups. The number of samples required for this study was 30 male students of the veteran child of the second high school of Shahed school in Kerman in 2018, in which 15 people were randomly assigned to the case group and 15 to the control group. Anger control training was conducted for 12 sessions in the case group. To collect the required data in both pre-test and post-test stages, 4 trait-anger expression questionnaires (STAXI-2), Conor-Davidson Resilience Questionnaire (C-DRS), Patterson Happiness Questionnaire and General Health Questionnaire were used. The collected data were analyzed using analysis of covariance and SPSS 23 software.

    Findings

    There was a significant difference between case and control groups in terms of resilience, happiness and general health scores after presenting the independent variable (anger management training) (p<0.001), so that the effect of anger control on resilience variable 60%, Happiness 41% and general health 65%.

    Conclusion

    Anger management training is effective in increasing resilience, happiness and general health of veterans’ sons.

    Keywords: Anger Training, Resilience, Happiness, General Health
  • A.Ghazanfari* Pages 85-91
    Aims

    Psychological well-being can affect different aspects of peoplechr('39')s lives through the positive development of emotions. The aim of this study was to investigate the effectiveness of social and communication skills training using cognitive-behavioral approach on psychological well-being and happiness of female students with martyred and veteran parents in Shahrekord governmental universities.

    Materials & Methods

    The research was a quasi-experimental study that was conducted as a pretest-posttest-follow up with a control group on 50 female students with martyred and veteran parents in Shahrekord governmental universities in 2018-19. Research tools included the Ryff and Keynes Psychological Well-Being Questionnaire and the Oxford Happiness Questionnaire. The interventions were performed in 10 sessions of 90 minutes for the experimental group. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance using SPSS 22 software.

    Findings

    There was no significant difference between the two groups in the pretest stage (p>0.05). The mean scores of psychological well-being and happiness in the experimental group had a significant increase in the posttest stage compared to the control group (p<0.05). The results of repeated measures analysis of variance showed that the mean scores of psychological well-being and happiness, regardless of the effect of grouping during the posttest and follow up stages, changed significantly (p<0.05).

    Conclusion

    Group training of social and communication skills with a cognitive-behavioral approach leads to increased psychological well-being and happiness of female students with martyred and veteran parents.

    Keywords: Well Being, Happiness, Social Skills, Communication Skills, Cognitive-Behavioral Therapy
  • A. Yaghoobi*, K. Karimi Pages 93-99
    Aims

    One of the areas of veteranschr('39') lives that may be affected by war and its long-term consequences is psychological well-being, which demonstrates an individualchr('39')s ability to understand the purpose of life and the positive consequences of personal growth. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based treatment on the psychological well-being of chemical veterans.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group, 50 chemical warfare veterans of Kermanshah in 2017 were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The research tool was Ryff Psychological Well-Being Scale. Acceptance and commitment therapy training was performed in 10 sessions of 45 minutes for the experimental group. Data were analyzed by SPSS 22 statistical software using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    Acceptance and commitment based therapy in the experimental group improved the subscales scores of positive relationships with others, mastery of the environment, purposeful living and self-acceptance (p<0.001) and autonomy and personal growth (p<0.002).

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy training improves the level of psychological well-being in chemical veterans.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Mental Health, Veterans, Chemical Warfare
  • N. Shams, M. Payami Bousari*, A. Heyadari Some, R. Fallah Pages 101-107
    Aims

    This study investigated the effect of perceived social support on the happiness of the wives of Zanjan physical veterans.

    Instruments & Methods

    This is a descriptive correlational study. 188 wives of physical veterans with a percentage of 40% and above were selected by simple random sampling. Data were collected through Oxford and Zimet questionnaires and analyzed by multivariate regression in SPSS 25 software.

    Findings

    The age group of 45 to 54 years, with 60.6%, had the highest frequency. 55.9% of veteranschr('39') wives’ happiness level was high, 41% moderate, and 3.2% low. Among the happiness components, the lowest mean was related to the aesthetic (1.85) and the highest to self-efficacy (2.27). 78.72% of veteranschr('39') wives reported high perceived social support, 15.50% moderate, and 5.85% low. The highest averages were obtained from family (4.02), community (3.92), and friends (2.91), respectively. There was a significant relationship between the components of happiness and perceived social support (p<0.05). The results showed that the correlation coefficient of social support components with happiness (MR=0.443 and RS=0.96) was significant (p<0.00), and 19.6% of the variance of happiness is explained by the dimensions of perceived social support Among the three types of social support, only family support was predictive of happiness (p<0.00).

    Conclusion

    Family support plays a major role in the happiness of physical veterans’ wives.

    Keywords: Social Support, Happiness, Wives, Families of Veterans
  • M.R. Soroush, H. Akhavizadegan, B. Mousavi* Pages 109-114
    Aims

    The complications of sulfur mustard (SM) in lungs, eyes, and skin of exposed survivors have already been studied. This study evaluates health problems of other than the usual affected organs in survivors with severe respiratory injuries.

    Instrument & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 292 chemical warfare veterans with severe pulmonary complications due to exposure to sulfur mustard were examined by two physicians in 2016. Health problems in the veterans were recorded and a clinical examination was performed. Data using SPSS software version 2016 and Chi-square test and Lambda correlation coefficient were analyzed.

    Findings

    The most common problems of chemical warfare victims with severe pulmonary complications were related to musculoskeletal problems 92.1% (low back pain 68.8%), neurological system 88.4%(headache 78.1%), auditory system 81.8%(Hearing loss 62%), gastrointestinal tract 78.1% (reflux 74.3%), kidney and urinary tract (65.1%), cardiovascular (52.4%), immune system disorders (43.4%) and infertility 10.6%. The mean systolic and diastolic blood pressure of the veterans were 121.1±14.7 and 79.7±8.8mmHg, respectively. Most of them were under treatment of respiratory corticosteroids (72.2%) and oral corticosteroids (45%). There were no significant relationships between gender, age, frequency of exposure to sulfur mustard, and the prevalence of physical complaints and musculoskeletal diseases, nervous system, gastrointestinal tract, cardiovascular system, and hearing loss (p>0.05).

    Conclusion

    The most important health problems were musculoskeletal, neurological, hearing loss, and gastrointestinal problems. Moreover, the rate of using corticosteroids was very high while the rate of Infertility was less prevalent than previous studies.  These results will help investment policies aiming at considering future health promotion planning.

    Keywords: Sulfur Mustard, Chemical, Pulmonary Injury, Health
  • M. Karimi, A.M. Rahnejat*, P. Dabaghi, A. Taghva, M. Majdian, V. Donyavi, H. Shahed Haghghadam Pages 115-124
    Aims

    This study aimed to investigate the psychometric properties of the Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) symptom scale-interview for DSM-5 (PSS-I-5) in military personnel involved in warfare.

    Instrument & Methods

    This was a validation study. A descriptive research method was used. The participants in this study consisted of 287 veterans with PTSD who referred to (505 Army Psychiatric Hospital) selected using the availability sampling method. The instruments used in this study included the PSS-I-5 scale as the main research tools, Beck Depression Inventory-II (BDI-II) and State-Trait Anxiety Inventory (STAI) assessed the convergent validity, and PTSD Checklist for DSM-5 (‏PCL-M-5‎‏) and Clinician-Administered PTSD Scale for ‎DSM-5 (CAPS-5) were also used to measure simultaneous validity. The data were analyzed using the correlation coefficient and the Cronbachchr('39')s alpha methods.

    Findings

    The results demonstrated that Cronbachchr('39')s alpha of the PSS-I-5 scale was at a desirable level (α=0.91). PSS-I-5 had good convergent and divergent validity. The sensitivity of PSS-I-5 was equal to 0.97%, and its specificity was obtained to be 0.62%. Further, the analysis of the results revealed that PSS-I-5 could differentiate between sick and healthy individuals.

    Conclusion

    The PSS-I-5 scale has desirable reliability and validity for military personnel participating in the war and can be used to identify and screen military personnel involved in warfare and military missions.

    Keywords: PTSD, Psychometric, Reliability, Validity, DSM-5
  • A. Rostamizadeh, Y. Abolfathi Momtaz*, M. Foroughan Pages 125-132
    Aims

    The psychological effects of war, such as post-traumatic stress disorder, may persist for years after the war. The aim of this study was to estimate the rate of post-traumatic stress disorder and its related factors in the elderly survivors of the bombing in Ilam.

    Instrument & Methods

    The present study was performed by retrospective cohort method on 227 elderly survivors of the imposed war living in Ilam City, Iran, in 2019 who were selected by multi-stage proportional random sampling. The NSESSS-PTSD instrument was used to measure post-traumatic stress disorder. Used descriptive and inferential statistics (independent t-test, ANOVA, and Correlation) for data analysis by SPSS 23 software.

    Findings

    The mean age of the elderly participating in the study was 66.67±7.16 years. 54.2% of participants were female. There was a significant relationship between marital status, employment, witnessing injuries and deaths, age at wartime and gender, and post-traumatic stress disorder. There was a significant relationship between current chronic patients and post-traumatic stress disorder.

    Conclusion

    16.3% of the elderly survivors of the bombing of the Iran-Iraq war in Ilam have post-traumatic stress disorder.

    Keywords: PTSD, Elderly, Bombs
  • Y. Heydari, H. Samadi*, M. Dehghan Manshadi Pages 133-139
    Aims

    Paying attention to mental and physical health is very important for all society sections, especially veterans. This study aimed to investigate the relationship between physical activity and self-esteem, body image concern, and veteranschr('39') self-esteem.

    Instrument & Methods

    In this descriptive study, the statistical sample consisted of 100 male veterans who did not have any acute problems in physical and physical conditions and were selected by the available sampling method. The instruments used in this study included a demographic questionnaire, shark physical activity, body image concern, self-esteem, and physical self-worth. Data analysis was performed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis with simultaneous input of variables and SPSS 23 software.

    Findings

    Physical activity had a positive relationship with self-esteem (r=0.442; p<0.01) and physical self-worth (r=0.532; p<0.01), and had a negative relationship with body image concern (r=-0.373; p<0.01). P). Only the physical self-worth variable (t=2.726; p<0.01) predicted the physical activity.

    Conclusion

    There is a relationship between physical activity with self-esteem, physical self-worth, and body image concern. the variable of physical self-worth has the ability to predict the variable of physical activity.

    Keywords: Physical Activity, Self-Esteem, Concern for Body Image, Body Appreciation, Veterans