فهرست مطالب

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا مظاهری*، عبدالاحد قراری، عباس علیرضایی صفحات 5-18

    فطرت به معنی سرشت خاص و آفرینش ویژه انسان است. از ویژگی‌های مهم فطرت، این است که نوع خلقت و آفرینش ویژه انسان، اقتضای آن را داشته و اکتسابی نیست و در میان همه انسان‌ها مشترک است و به تبدل احوال، تغییر زمان، مکان و تمدن متحول نمی‌شود. از‌این‌رو، فطرت به عنوان یک منبع شناخت مستقل، حقیقی و قابل اتکا است. سوال اصلی این است که جایگاه فطرت در شناخت روش‌شناسی علوم انسانی چیست؟ به نظر می‌رسد، فطرت به عنوان منبع لایتغیر و مشترک میان انسان‌ها، برجسته‌ترین روش شناخت علوم انسانی است. در این تحقیق، ایجاد گزاره‌های علوم انسانی از طریق منبع شناخت «فطرت»، به عنوان الگوی جامع نظری و عملی، به عنوان هدف مورد مطالعه واقع شده و راهبرد علوم انسانی اسلامی، از این طریق مورد بحث قرار گرفته است. روش تحقیق، روش کتابخانه‌ای و توصیفی - تحلیلی است. فطرت دارای سه معناست که از میان آنها، معلوماتی که آفرینش ویژه انسان او را بدان هدایت می‌کنند، اساس تحقیق انتخاب شده است. راهکار شکوفایی فطرت از طریق تزکیه نفس بوده و از این طریق، می‌توان از فطرت به‌عنوان یک منبع شناخت علوم انسانی بهره برد. گزاره‌های علمی به دست آمده از این طریق می‌تواند به واقعیت و حقیقت نزدیک‌تر باشد. اگر شناخت علوم انسانی از غیر این مسیر حاصل شود، موجب انحرافات متعددی در مسیر تکامل علوم انسانی اسلامی خواهد شد. 

    کلیدواژگان: فطرت، روش شناسی، علوم انسانی اسلامی، منبع شناخت
  • فرشته نورعلیزاده* صفحات 19-34

    تبیین مبانی علم دینی، از گام‌های اولیه و اساسی در تولید علم دینی است‌. یکی از مبانی موثر در تولید علم دینی‌، مبانی ارزشی دین است‌. علامه طباطبایی، نخستین کسی است که به تبیین ماهیت مفاهیم اعتباری پرداخته است و مفاهیم و گزاره‌های اخلاقی و قوانین دینی را از جمله گزاره‌های اعتباری می‌داند که اعتبار کننده آنها خداوند متعال است‌. این مفاهیم و گزاره‌ها در همه مراحل تولید علم، از جمله هدف‌گزاری برای علم‌، انتخاب فرضیه و داوری نظریه‌ها، معرفت‌شناسی، هستی‌شناسی، انسان‌شناسی، ارزش‌شناسی موثر است‌. این پژوهش با رویکرد تحلیلی و نظری بررسی اسنادی، درصدد بیان چگونگی تاثیر مبانی ارزشی علم و نقش آن در تولید علم دینی، بر اساس دیدگاه علامه است.

    کلیدواژگان: علم دینی، مبانی ارزشی، مفاهیم اعتباری، علامه طباطبایی
  • مسعود آذربایجانی * صفحات 35-44

    تحقیق، پژوهش و واکاوی گره‌های کار در مواجهه با مسایل و مشکلات فردی و اجتماعی، از جمله رمز و راز موفقیت در زندگی بشر و حل مشکلات پیش رو است. انسان در برخورد با مشکلات در زندگی، همواره به دنبال راه حلی برای این مشکلات است. گاهی با مراجعه، به تجربیات گذشته به راحتی می‌تو‌ان مسئله و مشکلی را از پیش‌رو برداشت. اما گاهی اوقات گره‌های درهم تنیده و تودرتو، به راحتی قابل حل نیستند و نیازمند تحقیق عمیق علمی، پژوهش و واکاوی عالمانه علل و عوامل مشکلات است. در این میان، برای حل مشکلات و نیز تحقیق و پژوهش برای آن، رویکردهای گوناگونی وجود دارد: روانشناختی، جامعه‌شناختی، اقتصادی، سیاسی و... . این مقاله با رویکرد نظری، تحلیلی، روان‌شناختی و با هدف واکاوی نقش انگیزه و قوت و ضعف آن در پژوهش تدوین یافته است.

    کلیدواژگان: انگیزه، قوت و ضعف، عوامل سنی، عوامل نشاط
  • قاسم ابراهیمی پور * صفحات 45-62

    روش‌شناسی بنیادین، نظریه‌ای است که از سوی استاد پارسانیا مطرح شده و به تبیین فرایند تکوین نظریه‌های علمی می‌پردازد. نسبت این نظریه با مولفه‌های پنج‌گانه، عمق، درجه، سطح، آماج و عامل مسلط در تعین اجتماعی معرفت و نیز نسبت مبانی معرفتی با مبادی غیر‌معرفتی در این نظریه، مسیله‌ اصلی این پژوهش است که با روش تحلیل اسنادی مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که روش‌شناسی بنیادین، همه انواع معرفت را تحت‌تاثیر جامعه نمی‌داند و به معرفت‌های فرافرهنگی نیز معتقد است. این نظریه، برای عوامل معرفتی، نقش علی در محتوای معرفت قایل است اما برای عوامل غیر‌معرفتی، در فرهنگ‌های سکولار و دنیوی، نقش علی و در فرهنگ‌های وحیانی و عقلانی، نقش اعدادی معتقد است. نسبت میان علم و جامعه نیز این نظریه، به ظرفیت‌های راهبردی برخی علوم در تغییر شرایط اجتماعی، به نفع رشد و شکوفایی علوم قایل است. به عنوان نمونه علم فقه، در سه عرصه سیاسی، قضایی و اقتصادی، منابع نادر اجتماعی، قدرت، ثروت و منزلت را حتی در شرایطی که عوامل غیر‌معرفتی مناسبی برای رشد علم وجود ندارد، به ارمغان می‌آورد و زمینه رشد و یا حداقل حفظ علم را به عهده می‌گیرد.

    کلیدواژگان: روش شناسی، جامعه شناسی معرفت، تکوین نظریه، تعین اجتماعی معرفت
  • ابراهیم دستلان * صفحات 63-80

    آیت‌الله علی احمدی میانجی، از عالمان معاصر شیعه و از استادان حوزه علمیه قم، در علوم مختلفی از جمله تفسیر، فقه، تاریخ و حدیث مهارت داشت و آثار متعددی از خود بر جای گذاشته‌اند. ایشان به عنوان یک فقیه اخلاقی، در پی انگیزه‌های شخصی یا اعتقادی، تالیفات تاریخی از خود به یادگار گذاشته که دارای تنوع موضوعی است. این مقاله با بررسی کتاب مکاتیب الرسول، در پی استخراج رویکرد این عالم بزرگوار در تالیف این کتاب است. بدین منظور، به محتوای کتاب پرداخته و سبک و شیوه برخورد ایشان با موضوعات گوناگون و انعکاس مطالب مورد نظرشان، مورد بررسی قرار گرفته است. ایشان پس از پرداختن به کیفیت تالیف نامه‌ها و نحوه ارسال، سعی در تجمیع مصادر و نسخ نموده، سپس با بررسی دقیق رجالی، مخاطبین نامه‌ها را مورد بررسی قرار داده است. از ویژگی‌های دیگر این کتاب، پرداختن به تاریخ و شرح لغات و بیان تعارضات، ذیل هر نامه است. ایشان با روش‌های مختلف، سعی در تجمیع اقوال داشته و شخصیت‌شناسی مناسبی از افراد مورد بحث، به یادگار گذاشته است. مولف در این تالیف، از روش روایی، تحلیلی بهره برده و رویکرد ایشان نیز یک رویکرد کلامی، تاریخی با شاخصه‌های آن می‌باشد.

    کلیدواژگان: احمدی میانجی، تاریخ نگاری، تاریخ نامه نگاری، کتاب مکاتیب الرسول، نامه های پیامبر (ص)
  • مصطفی ایزدی یزدان آبادی* صفحات 81-94

    این مقاله ضمن تعریف رفتار‌گرایی به بررسی اجما‌لی، تاثیراتی که این نظریه بر ارکان علوم انسانی، یعنی موضوع، غایت، مسایل و روش علوم انسانی به خصوص روانشناسی داشته است و نیز به بررسی انتقادی این تاثیرات از منظر علوم انسانی اسلامی می‌پردازد. این‌گونه بررسی‌ها برای ساخت علوم انسانی اسلامی ضروری به نظر می‌رسد؛ زیرا باید نظریه‌های رقیب را شناخت و لوازم آن را بررسی کرد تا نظریه علوم انسانی اسلامی، کاملا روشن و متمایز شود. روش این پژوهش عقلی است. دستاورد‌های مهمی که این نظریه داشته، این است که بر طبق رفتارگرایی، موضوع، غایت و مسایلی که برای علوم انسانی در نظر گرفته می‌شود، کاملا مادی‌اند و روش تجربی هم، تنها روش بحث در علوم انسانی بر طبق رفتار‌گرایی است. این نتایج از منظر علوم انسانی اسلامی مردودند.

    کلیدواژگان: رفتارگرایی، علوم انسانی، موضوع علوم انسانی، غایت علوم انسانی، مسائل علوم انسانی، روش علوم انسانی
|
  • Alireza Mazaheri*, Abdulahad Gharari, Abbas Alirezae'i Pages 5-18

    Fitra means the special nature and creation of man. Dedicating to human beings, non-acquired nature, commonality among all human beings, invariability in specific temporal and spatial conditions and civilizations are among the main important features of nature. Hence, nature is a reliable, independent and unchangeable source of knowledge. The status of nature in methodology of the humanities is the main question of this paper. It seems that nature is the most prominent method of understanding the humanities. Identifying the strategy of Islamic humanities, the creation of humanities propositions through this source of knowledge i.e. "nature", as a comprehensive theoretical and practical model, has been discussed. Using a deskresearch and descriptive-analytical method this paper is proposed. Nature has three meanings, from which the information that guides man's special creation is the basis of research. To use nature as a source of knowledge in the humanities, one must use self-cultivation. The obtained scientific propositions in this way can be closer to reality and truth. Obtaining the knowledge of humanities from other paths, can cause several deviations in the evolution of Islamic humanities.

    Keywords: nature, methodology, Islamic humanities, source of knowledge
  • Fereshteh Noor Alizadeh* Pages 19-34

    Explaining the basics of religious science is one of the first and basic steps in the production of religious science. One of the effective foundations in the production of religious knowledge is the value-based foundations of religion. Allame Tabataba'i is the first scholar who explained the nature of the posited notions and considered the moral concepts and propositions and religious laws as the posited notions which have been posited by God. These notions and propositions are effective in all stages of science production, including goals, hypotheses, judging theories, and the epistemological and ontological of scientists. This paper seeks to express how these value-based concepts affect the production of religious knowledge based on Allame's viewpoint.

    Keywords: religious science, value-based foundations, posited notions, AllameTabataba'i
  • Masoud Azarbayejani* Pages 35-44

    Researching and analyzing difficulties and impediments of dealing with individual and social problems is one of the secret of success in human life and in resolving the upcoming problems. In case of being faced with problems in life, human beings are always looking for a resolution to their problems. Sometimes, we can overcome a problem easily by learning from past experiences. But, sometimes we cannot overcome complicated knotty problems with that ease and they need in-depth scientific research and scholarly analysis of the causes and roots of those problems. However, there are some approaches to resolve problems as well as research on it: psychological, sociological, economic, political, etc. This study is conducted with a theoretical, analytical, psychological approach aiming at analyzing the role of motivation, lack of it and having a high motivation in research.

    Keywords: motivation, High, Low, age factors, vitality factors
  • Qasem Ibrahimipour* Pages 45-62

    Fundamental methodology is a theory proposed by Professor Parsania that explains the process of development of scientific theories. Using a documentary research method, the relationship between this theory and the five components of depth, degree, level, purpose and dominant factor in the social determination of knowledge and also the relationship between epistemological foundations and non-epistemological principles in this theory has been studied in this paper. The findings indicate that, while believing in transcultural knowledge, the fundamental methodology does not consider all types of knowledge to be influenced by society and also believes in transcultural knowledge. This theory assigns a causal role to epistemic factors in the content of knowledge, but assigns a causal role for non-epistemic factors in the secular and material cultures and a preparatory role in the revelatory and rational cultures. In the relationship between science and society, this theory also believes in the strategic capacities of some sciences in changing social conditions in favor of the growth and prosperity of sciences. For example, the science of jurisprudence, in three fields of politics, judiciary and economics, brings rare social resources, power, wealth and dignity, even when there are no suitable non-epistemic factors for the growth of science, or at least prepares the ground for growth or preservation of science.

    Keywords: methodology, sociology of knowledge, theory development, socialdetermination of knowledge
  • Ibrahim Dastlan* Pages 63-80

    Ayatollah Ali Ahmadi Mianji, a contemporary Shiite scholar, author and a seminary professor in Qom, was skilled in various sciences such as interpretation, jurisprudence, history and hadith. As a moral jurist, following personal or doctrinal motives, he has left behind historical writings in variety of topics. Analyzing the manner of dealing with various topics, this study extracts the approach of this great scholar in his book the Makatib al-Rasoul. The findings show that, compiling the sources and copies of the letters and dealing with their quality and the method of their sending, he examined the Rajali and the addressees of the letters. Explaining the history, conflicts and describing the words and expressions under each letter are among the other features of this book. Using a narrative and analytical method and adopting a theological and historical approach this book is complied.

    Keywords: Ahmadi Mianji, historiography, the history of letter writing, thebook of Makatib al-Rasoul, letters of the Prophet (S)
  • Mostafa Izadi Yazdanabadi* Pages 81-94

    While defining behaviorism, this paper reviews and then critically analyzes the effects of this theory on the principles of the humanities in case of purpose, issues and methods of the humanities, especially psychology from the perspective of Islamic humanities. Such studies seem necessary for the construction of Islamic humanities, because a detailed explanation of Islamic theories is based on recognizing the competing theories. The method of this research is rational. The findings show that the subject, purpose, issues and the method of discussion of behaviorism in humanities are completely material and experimental. These results are rejected from the perspective of Islamic humanities.

    Keywords: behaviorism, humanities, subject of humanities, goal of humanities, problems of humanities, methods of humanities