فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 13 (پاییز 1399)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 13 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • خسرو احمدی خویی، مرتضی حصاری*، علیرضا خسروزاده صفحات 7-25

    در مطالعه چگونگی چیدمان استقرارها در یک منطقه، نقش محیط و بسترهای آن در یک چشم انداز جغرافیایی مورد توجه است. در مدل استقرار، بیشترین توجه به جغرافیای طبیعی و ارتباط انسان ها با مکان یابی و زندگی در منطقه جغرافیایی معطوف شده است. در این پژوهش از منابع باستان شناسی و جغرافیایی برای تحلیل الگوی استقرار جوامع باکون زاگرس مرتفع استفاده خواهد شد. بنابراین پرسش های پژوهش عبارتنداز: کدام عوامل بر ماهیت و نوع الگوهای مکان گزینی در محوطه های باکون زاگرس مرتفع موثر بوده اند؟ تاثیر این عوامل برروی تعداد محوطه ها چگونه است؟بر این اساس ابتدا با توجه به ماهیت کاربردی موضوع و مولفه های مورد بررسی روش پژوهش، نگارندگان بعد از طراحی نظری موضوع که شامل بررسی مبانی نظری و بازدید از محوطه ها بود، به مطالعه اسناد و مدارک حاصل از بررسی ها و کاوش های باستان شناختی خواهند پرداخت. درمجموع در این محدوده، 106 محوطه مربوط به دوره باکون شناسایی شد. از متغیرهای مهم و اساسی در ارزیابی و مطالعه استقرارها چندین متغیر مانند ارتفاع از سطح دریا، دوری یا نزدیکی محوطه ها به مسیرهای ارتباطی و منابع آبی، امکان دسترسی به زمین های زراعی، نوع پوشش گیاهی، شیب و جهت شیب به عنوان متغیرهای مستقل و مساحت محوطه های دوره باکون به عنوان متغیرهای مستقل و مساحت محوطه های دوره باکون به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شده است. در ضریب همبستگی، رابطه متغیرها بین 1+ تا 1- است؛ هرچه رابطه متغیرها به 1+ نزدیک تر باشد نشان از همبستگی بالا، و هرچه به صفر نزدیک تر شود، همبستگی کمتر است و اگر منفی باشد، نتیجه آن برعکس است. نتایج نشان می دهد فاصله محوطه ها تا منابع آب، جاده ها و نوع کاربری اراضی بیش از سایر عوامل با پراکنش محوطه های باستانی در منطقه زاگرس مرتفع تاثیر گذاشته اند.

    کلیدواژگان: الگوی استقرار، دوره باکون، زاگرس مرتفع، چهارمحال وبختیاری
  • نصیر اسکندری* صفحات 27-53

    در باستان شناسی جنوب غرب آسیا، دشت جیرفت به عنوان یک منطقه مهم و کانونی در عصر مفرغ شناخته می شود. دلیل شهرت جیرفت به واسطه کشف اشیاء تدفینی فراوان حاصل از حفریات قاچاق و مهم تر، به دلیل دستاوردهای علمی شش فصل کاوش در محوطه های کنارصندل است. پس از یک دهه وقفه در کاوش های باستان شناسی پیش ازتاریخی در جیرفت، پروژه محوطه ورامین جیرفت آغاز شد و تاکنون به مدت دو فصل انجام شده است. در این مقاله نتایج پژوهش های میدانی انجام شده در محوطه ورامین ارایه می شود. کارهای صورت گرفته در قالب «پروژه پیش ازتاریخی ورامین» طی دو فصل عبارتنداز: 1) گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه، 2) تهیه نقشه توپوگرافی و انجام بررسی هدفمند سطحی محوطه به منظور تعیین وسعت محوطه در ادوار مختلف فرهنگی، فرآیند شکل گیری و نحوه رشد محوطه و تعیین کارکرد بخش های مختلف آن، 3) کاوش لایه نگاری محوطه به منظور تعیین توالی فرهنگی دشت و ارایه گاهنگاری مطلق، 4) کاوش دو گور سردابه ای جهت شناخت ساختار گورها و الگوهای تدفین در عصرمفرغ منطقه. اصلی ترین هدف از کاوش محوطه ورامین (به عنوان بخشی از یک شبکه استقراری گسترده تر) شناخت فرآیندها و پویایی های بومی شهرنشینی اولیه و روند تکاملی تمدن جیرفت بود. پروژه محوطه ورامین جیرفت نشان داد استقرار در این محوطه از اواخر هزاره پنجم پیش ازتاریخ آغاز شده است و طی هزاره های چهارم و سوم پیش ازتاریخ تداوم داشته است؛ همچنین وجود یک کارگاه تولید ظروف سنگی و مهرهای سنگی با وسعتی بالغ بر نیم هکتار مستند شد. از دیگر دستاورد های این پروژه، معرفی یک دوره جدید فرهنگی مربوط به اواخر هزاره چهارم و اوایل هزاره سوم پیش ازتاریخ (3300-2900 پ.م.) در دشت جیرفت است که تاکنون ناشناخته مانده بود، این دوره فرهنگی جدید «دوره ورامین» نام گذاری شد. در توالی فرهنگی منطقه، دوره ورامین حدفاصل دوره علی آباد و دوره کنارصندل جنوبی جای می گیرد.

    کلیدواژگان: تمدن جیرفت، دوره ورامین، کنارصندل، حوزه فرهنگی هلیل رود
  • حبیب عمادی، کمال الدین نیکنامی* صفحات 55-70

    درک هم زمانی بین فرهنگ شغاتیموران و دوره ایلام در استان فارس نیاز به نگاهی دقیق به فرهنگ ذکرشده دارد. در متون ایلامی به «انشان» به عنوان جای نامی که بخش اصلی ایلام است، اشاره شده است. انشان در شمال غرب حوضه رود کر در استان فارس واقع شده است. ازطرفی در تدوین گاهنگاری پیش ازتاریخ فارس مبنای اصلی تغییرات فناوری است، فرهنگ های قبل از برآمدن هخامنشیان در فارس باتوجه به تغییر و تحولات سفالی دسته بندی شده است. همچنین موضوع انضمامی که در اینجا مطرح خواهد شد، ارتباط فرهنگ شغاتیموران با بحث ورود اقوامی که با عنوان مهاجر وارد فارس شده و قرن ها بعد پایه گذار حکومت هخامنشی شده است؛ برهمین اساس، پرسش اصلی پژوهش عبارتست از: فرهنگ های پیش ازتاریخ فارس در قرون موازی با ایلام چه نقشی داشته و این فرهنگ ها با کدام یک از دوره بندی های ایلام در دشت های پست هم پوشانی داشته است؟ موارد مطرح شده ضرورت تاریخ گذاری دقیق فرهنگ شغاتیموران را ایجاب می کند. تل تیموران از محوطه های اصلی فرهنگ های هزاره دوم پیش ازمیلاد در فارس و کانونی در شرق حوضه رود کر در فاصله 80 کیلومتری جنوب شرق انشان است. در این مقاله سعی بر آن است تا در ابتدا به گاهنگاری نسبی و مطلق این محوطه پرداخته و سپس باتوجه به گاهنگاری مطلق این محوطه و دیگر محوطه های هزاره دوم پیش ازمیلاد فارس، مقایسه مواد فرهنگی و شناخت شاخصه های فرهنگی، به ارزیابی توالی فرهنگی هزاره دوم پیش ازمیلاد در این محوطه و دیگر محوطه های هزاره دوم پیش ازمیلاد در این منطقه پرداخته شود. جهت تاریخ گذاری تل تیموران، 3 نمونه ذغال به آزمایشگاه دانشگاه کامپانیا ارسال شد که نتایج بازه زمانی بین 1100 تا 1550 پ.م. را نشان می دهد. تاریخ ذکرشده بیانگر این موضوع است که فرهنگ شغاتیموران با دوره  «سوکل ماح»، انتقالی و ایلام میانه در دشت های پست شوشان هم عصر است و با مقایسه مواد فرهنگی شغاتیموران با دوره ایلام این فرض منتج می شود که فرهنگ شغاتیموران فارغ از تغییرات سیاسی ایلام و مهاجرت پارسیان، در تداوم روند فرهنگ های پیش ازتاریخی فارس است.

    کلیدواژگان: حوضه رود کر، ایلام، فرهنگ شغاتیموران، تل تیموران، تاریخ گذاری کربن 14
  • مهدی رازانی*، شاهرخ شهرسبزی، مسعود باقرزاده کثیری، سید محمدامین امامی صفحات 71-82

    آثار پایه ستون های سنگی هخامنشیان به واسطه وسعت قلمرو فرمانروایی، در مناطق مختلف ایران به ثبت رسیده است. بقایای این سبک معماری را در مجموعه آثار: پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رستم، لیدوما و تمب بت در فارس، آثار شوش در خوزستان، آثار سنگی هگمتانه در همدان، کاخ ریوی در استان خراسان شمالی و مجموعه کاخ های هخامنشی منطقه برازجان در استان بوشهر، می توان ملاحظه کرد. معادن استخراج سنگ های این بناها عمدتا محلی تشخیص داده شده اند؛ با این حال، در استان بوشهر از دو معدن باستانی «پوزه پلنگی راهدار» و «تنگ گیر برازجان» می توان نام برد که از معدن پوزه پلنگی بیشترین استخراج و به کارگیری سنگ های سفید کرم رنگ برای کاخ های منطقه برازجان به ثبت رسیده است. مهم ترین پرسش های پژوهش پیش رو عبارتنداز این که، ساختارشناسی و ارتباط میان سنگ های سیاه-خاکستری به کار رفته در معماری هخانشی کاخ های برازجان چیست؟ اما جهت ساختارشناسی سنگ خاکستری-سیاه کاخ هخامنشی چرخاب برازجان، نمونه های این نوع سنگ از کاخ چرخاب برداشت گردید که این نمونه ها با نمونه های سنگ خاکستری-سیاه کاخ های بردک سیاه و سنگ سیاه برازجان مورد مقایسه قرار گرفتند. با بررسی های پتروگرافی مقاطع نازک به دست آمده از کاخ ها و آنالیز شیمیاییXRD و XRF روند ساختارشناسی نمونه سنگ های خاکستری-سیاه کاخ های هخامنشی منطقه برازجان وارد مرحله تازه ای گردید. نتایج مطالعات پتروگرافی حاکی از آن است که نمونه سنگ های خاکستری-سیاه کاخ چرخاب با نمونه کاخ سنگ سیاه و بردک سیاه با توجه به زمینه میکرواسپارایتی تا اسپارایتی و مقدار کم میکرایت، همچنین ساختار لایه لایه ای، با یکدیگر مطابقت دارند. همچنین ارزیابی نمونه های آنالیزی XRD و XRF این سنگ ها حاکی از آن است که نمونه های کاخ چرخاب و سنگ سیاه یکسان هستند. باتوجه به این که رد معدن کاری برای سنگ های خاکستری-سیاه در استان بوشهر تاکنون یافت نشده؛ بنابراین می توان ادعا کرد که این سنگ ها از یک معدن غیرمحلی ناشناخته، استحصال و استخراج شده اند.

    کلیدواژگان: برازجان، کاخ چرخاب، کاخ بردک سیاه، کاخ سنگ سیاه، پتروگرافی، XRD، XRF
  • میلاد جعفری گاوزن*، حمیدرضا پاشازانوس، محید منتظرظهوری صفحات 83-96

    گستردگی قلمرو سلوکیان در شرق و نیاز آن به تسلط بر اتباع ایرانی، منجر به ایجاد پایگاه های حامی خود با مجبور ساختن اتباع یونانی-مقدونی به مهاجرت در درون سرزمین های شرقی شد. ساخت زنجیرگونه کلونی ها درطول مسیر های تجاری شرق و عملکرد سیاسی-اقتصادی آن ها سبب استحکام حکومت سلوکی و دوام بیشتر آن نسبت به حکومت اسکندر مقدونی شد. وجود کلونی های هلنیستی در آسیای مرکزی سبب شد تا جمعیت انبوهی از مهاجران یونانی-مقدونی به سوی این منطقه گسیل شوند که خود پنجره جدیدی به روی تجارت شرق به غرب باز کرد. مقاله حاضر، بر آن است تا با تکیه بر داده های باستان شناختی و متون تاریخی و به روش توصیفی-تحلیلی، نخست به روشن ساختن ماهیت شهرسازی سلوکیان و تفاوت کلونی ها و پولیس ها بپردازد؛ سپس علل ساخت و کاربرد کلونی ها در آسیای مرکزی و فلات ایران را شرح دهد. از آنجا که تمرکز پژوهش های گذشته بیشتر به نحوه ساخت و تجدیدبنای شهرهای سلوکی در سوریه و آسیای صغیر بوده است. پژوهش حاضر، سعی دارد تا بر این پرسش اصلی تمرکز کند که، هدف سلوکیان در ساخت کلونی ها و شهرهای مختلف چه بوده است؟ فرضیه تحقیق آن است که سلوکیان علاوه بر استفاده نظامی از این شهرها، به استفاده اقتصادی از آن ها نیز می اندیشیدند؛ چراکه جایگاه این کلونی ها که بعد ها به شهرهای بزرگ تبدیل شدند، درطول جاده های تجاری شرق بوده است که خود بر نقش اقتصادی آن ها افزوده است.

    کلیدواژگان: سلوکیان، قلمرو، شهرسازی، پولیس، کلونی
  • اسماعیل سلیمی*، جمیله صلح جو، حسن کریمیان صفحات 97-118

    «مهاباد» یا سابقا «ساوجبلاغ مکری» یکی از مهم ترین شهرهای شمال غرب ایران در حوضه جنوبی دریاچه ارومیه است که توسط بوداق سلطان از فرمانروایان مکری همزمان با حکومت شاه سلیمان صفوی پایه گذاری شد و به مدت چهار سده به مرکزیت ولایت مکریان تبدیل گردید. در دهه های گذشته تعدادی سکه مسی در شهر مهاباد توسط مردم محلی یافته شده اند که مطابق کتیبه روی آن ها ضرب همین شهر بوده اند. در نوشتار حاضر تلاش بر آن است تا دلایل و زمینه های ضرب سکه در این شهر مورد بررسی قرار گیرد و تعلق آن ها را به ضرابخانه ساوجبلاغ نشان دهیم. پرسش های پژوهش عبارتنداز: 1- دلایل سیاسی و اجتماعی ضرب سکه در ساوجبلاغ مکری چه بوده است؟ 2-افلوس های ضرب شده در ساوجبلاغ مکری به کدام ضرابخانه و کدام حاکمان مکری تعلق دارند؟ فرض بر آن است که واقع شدن ساوجبلاغ در مسیر ارتباطی بغداد و تبریز، توسعه بازار و مراکز تجاری آن را در پی داشته و ایجاد دارالضرب در آنجا را ضروری نموده است. به علاوه کشف و شناسایی سکه های مسی در شهر مهاباد و مناطق اطراف، نشان دهنده ضرب آن ها در دارالضرب ساوجبلاغ است. پژوهش پیش رو به روش کتابخانه ای و میدانی و به شیوه توصیفی و تحلیلی به سرانجام رسیده، و نتیجه این پژوهش موید آن است که در مقایسه اشکال ضرب شده بر این مسکوکات و سایر نمونه ها می توان آن ها را به دوره حاکمیت فرمانروایان مکری تا اواسط دوره قاجار و زمامداری شیخ علیخان، بوداق خان و عبدالله خان نسبت داد. هم چنین وجود ضرابخانه در این شهر از اهمیت سیاسی، نظامی و اقتصادی آن در سده های گذشته حکایت دارد.

    کلیدواژگان: فلوس، دارالضرب ساوجبلاغ مکری، مکریان، مهاباد
  • فرشته ساکی، محسن جاوری* صفحات 119-136

    وقف سنتی پسندیده است که درطول زمان باعث شکل گیری بناها و مجموعه های متعددی شده، که بسیاری از آن ها باوجود گذشت زمان، همچنان دوام و بقای خود را براساس شرایط حاکم بر آن ها حفظ کرده اند. وقف باتوجه به ماهیت خود، علاوه بر این که عامل ساخت و احداث بناهای عام المنفعه بوده، حفاظت و نگه داری آن بناها و همچنین بافت شهری پیرامون آن ها را نیز تضمین کرده است. درراستای تاثیر وقف بر حفظ و بقای بناهای مذهبی و نظم بخشی به بافت شهری پیرامون آن ها، در این مقاله به طور موردی به مطالعه مجموعه علیقلی آقا که یک شاهکار معماری دوره صفوی در اصفهان است و در چارچوب وقف شکل گرفته، پرداخته می شود. این مجموعه علاوه بر نظم بخشی و فرم دهی به بافت شهری پیرامون خود، عامل حفظ و بقای آن نیز شده است. این مجموعه در اواخر دوره صفوی توسط «علیقلی آقا» از خواجگان دربار «شاه سلطان حسین» احداث شده و شامل: مسجد، حمام، بازار، سقاخانه، تیمچه، کاروانسرا، مکتب خانه و زورخانه است. هدف این پژوهش تاثیر وقف و پیامدهای آن بر چگونگی شکل گیری بناهای عام المنفعه و بقای این آثار تا زمان حاضر، با مطالعه موردی مجموعه علیقلی آقا به عنوان یکی از مجموعه های برپاشده در دوره صفوی است. این پژوهش به دنبال پاسخ به مسایلی شامل: چگونگی تاثیر وقف بر شکل گیری این مجموعه و نقش آن در فرم دهی بافت شهری پیرامون خود و بقای این مجموعه تا زمان حاضر، است. این پژوهش که از نوع تحلیلی-تاریخی است، حول محور استخراج مطالب وقف نامه مربوطه و استفاده از مندرجات آن و تطبیق موارد مندرج در آن با وضعیت موجود است و بیان این نکته که یک بنا یا مجموعه بنا چگونه تحت حمایت وقف شکل می گرفته و پس از احداث، سنت وقف و شرایط واقف چگونه می توانسته دوام و بقای آن را تضمین نماید.

    کلیدواژگان: وقف، فرم دهی، بافت شهری، معماری صفوی، حمام علیقلی آقا
  • حسین بهروزی پور*، خشایار قاضی زاده صفحات 137-159

    درطول تاریخ ایران، حکومت هایی هرچند کوچک و بزرگ از امرا و فرمانروایان محلی وجود داشته اند که در تاریخ هنر و تمدن کشور ما منشا تاثیرات به سزایی بوده اند، ولی آن گونه که باید، شناخته نشده اند؛ از جمله آن ها حکومت محلی «آل اینجو» و پس از آن «آل مظفر» بوده است. پس از فروپاشی سلسله ایلخانان در ایران، مناطق کرمان، یزد و فارس عرصه تنازع و رقابت میان دو خاندان مدعی آل اینجو و آل مظفر شد؛ با این حال دوره فرمانروایی حکومت های محلی آل اینجو و آل مظفر منشا تحولات هنری و فرهنگی مهمی نیز گردید که آثار این تحولات مهم را می توان در هنر نگارگری شیراز به روشنی ملاحظه کرد، زیرا نسخه های به جای مانده از کتاب آرایی دوره حکومت های محلی آل اینجو و آل مظفر خود شاهدی بر این مدعاست. پرسش این است: مکتب نگارگری شیراز در دوران حکومت های محلی آل اینجو و آل مظفر، چه تاثیراتی بر هنر نگارگری ایرانی گذاشته است؟ شیوه این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. نمونه های موردی پژوهش نگاره هایی از نسخه شاهنامه 733 ه‍.ق. موجود در کتابخانه ملی روسیه در سن پترزبورگ و شاهنامه 731 ه‍.ق. در موزه توپ قاپوسرای استانبول ترکیه و شاهنامه قوام الدین حسن 741 ه‍.ق. که همگی متعلق به دوره آل اینجو هستند و همچنین نگاره هایی از شاهنامه های 771 ه‍.ق. موجود در کتابخانه توپ قاپوسرای استانبول در ترکیه و همچنین نسخه خمسه نظامی، اواخر قرن هشتم مربوط به دوره آل مظفر در کتابخانه ملی پاریس، مورد واکاوی قرار گرفته اند. نگارندگان این پژوهش، ضمن مطالعه و بررسی ویژگی ها، براساس خصوصیات صوری، ساختاری و مضمونی هنر نگارگری شیراز در دوران آل اینجو و آل مظفر، تاثیرات مکتب نگارگری شیراز را بر هنر نگارگری ایران در دوران مذکور، مورد واکاوی قرار داده اند. بر پایه نتایج پژوهش، توجه نگارگران آل اینجو به سنت نقاشی قدیم ایران (یادآور دیوارنگاره های ساسانی) و مصور کردن شاهنامه فردوسی و صحنه های رزمی، کاربرد جداول مشخص برای نوشتن قطعات خوشنویسی شده، مصورکردن منظومه های تغزلی در دوره آل مظفر، کاربست رنگ های درخشان در نگارگری آل اینجو و آل مظفر بر هنر نگارگری ایران در دوران بعد تاثیر شگرفی گذاشته است.

    کلیدواژگان: مکتب نگارگری شیراز، نگارگری، آل اینجو، آل مظفر
  • رضا رضالو*، اسماعیل معروفی اقدم، کریم حاجی زاده، بهروز افخمی، لیلا خانی، لیلا سرحدی صفحات 161-180

    سنگ قبور از مظاهر ارزشمند هنر اسلامی به شمار می رود؛ به طوری که در ویژگی ها، نقوش و حتی فرم آن ها، اندیشه، اعتقادات و ارزش های فرهنگ ایرانی-اسلامی را می توان مشاهده نمود. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و یافته های آن مبتنی بر بررسی های میدانی و مطالعات اسناد گردآوری شده است، به بررسی و تحلیل نقوش سنگ قبور دوره قاجار گورستان دارالسلام شیراز پرداخته و در این راستا اهداف پیش رو را دنبال می کند: 1- سنگ قبرهای دارالسلام شیراز دارای چه نقوشی بوده و مضامین نمادین آن ها چیست؟ 2- نقوش ایجاد شده برروی سنگ قبرهای دارالسلام شیراز ردپای باورهای اسطوره ای و مذهبی کدام دوره یا ادوار تاریخی و فرهنگی ایران را نمایان می سازد؟ بررسی های صورت گرفته بر روی سنگ قبور مربوط به عصر قاجار گورستان دارالسلام شیراز اثبات می کند که این سنگ قبرها شامل نقوش متنوعی از تصاویر انسانی، حیوانی، گیاهی، هندسی و کتیبه است. به طور کلی، بیشتر این نقوش در عین دارا بودن معانی و نمادین خاص، متاثر از فرهنگ منطقه، اعتقادات و موقعیت زمانی و مکانی خود هستند. از طرف دیگر با توجه به غالب شدن تفکر ملی گرایی در دوره قاجار، تصاویر این سنگ قبرها به گونه ای تداوم نقش مایه های دوران ساسانی و هخامنشی را نشان می دهند که با فرم و محتوایی نسبتا متفاوت ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: شیراز، گورستان دارالسلام، سنگ قبور، ناسیونالیسم، هخامنشی، ساسانی
  • شراره میرصفدری، یعقوب محمدی فر* صفحات 181-192

    توسعه علوم میان رشته ای و ضرورت بازبینی مباحث علمی توسط پژوهشگران موجب شده است مبحث «استفاده مجدد از داده ها» در باستان شناسی مطرح شود. پیش از هر بحثی لازم است چالش ها و مبانی نظری در این زمینه مورد بررسی قرار گیرند؛ زیرا استفاده ناآگاهانه و بدون درنظرگرفتن نیازهای بومی دانش باستان شناسی کشور در این مباحث منجر به حصول نتایج معکوس و ایجاد مصرف گرایی و جهت گرایی در تولید نتایج علمی خواهد شد. این واکاوی با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و در این زمینه از اسناد و منابع کتابخانه ای و همچنین مشاهده نتایج پژوهش ها در پایگاه های اطلاعاتی معتبر علمی در زمینه مطالعات داده های باستان شناسی از پایگاه اطلاعاتی کتابخانه دیجیتال «ساینتس دایرکت»، همچنین بررسی پایگاه اطلاعاتی «اپن کانتکس» و «سی داک سی ار ام» و همچنین نتایج منتشرشده در پایگاه اینترنتی «تی دار» انجام پذیرفته است. پرسش های این پژوهش عبارتنداز: 1) چه مباحث کلیدی در بحث استفاده مجدد از داده ها باید موردنظر قرار گیرد؟ 2) چگونه ابزار دیجیتال در رفع چالش استفاده مجدد از داده ها، می تواند مفید باشد؟ به طور خاص، ما زمینه های اصلی در استفاده مجدد داده های باستان شناسان و نقش موسسات کلان در این زمینه را بررسی خواهیم کرد و توانمندی های دیجیتال در زمینه رفع این چالش ها را معرفی خواهیم نمود. با بررسی و مطالعات درباره روش های موثر به منظور شناخت راهکارهای موثر در استفاده مجدد از اطلاعات و کاربرد ابزار دیجیتال در این زمینه، درنهایت سه زمینه استانداردسازی، طراحی فراداده ها و مستند نگاری بافت به وسیله ابزار دیجیتال به عنوان سه حیطه اصلی در مطالعات مجدد داده ها مشخص شده است و هرکدام از این راهکارها می تواند با تلفیق توانمندی های خود در فرآیند استفاده مجدد از داده ها موثر باشند؛ همچنین باتوجه به چهارچوب های استانداردسازی اطلاعات به دست آمده دارای ارزش و اعتبار ذاتی بوده و وابسته به عوامل چون ابزار تهیه اطلاعات یا شخص بنیاد نیستند.

    کلیدواژگان: دیجیتال باستان شناسی، استانداردسازی، فراداده، بافت، مستند نگاری دیجیتال
  • لیلا صالحیون، مهرناز آزادی*، رضا وحیدزاده، فائزه تقی پور صفحات 193-205

    امروزه حفاظت پیشگیرانه به عنوان راهی برای حفظ آثار تاریخی بیش ازپیش اهمیت یافته است. حفاظت پیشگیرانه بهترین راهکار برای موزه ها به شمار می رود. باتوجه به این که بخشی از آثار در مجموعه های خصوصی قرار دارند، اعمال این نوع حفاظت در مجموعه های خصوصی در سراسر دنیا، درحال گسترش است؛ اما باتوجه به این که اهمال در انجام این شیوه حفاظتی، عواقب و پیامدهای زیانباری در پی خواهد داشت و باتوجه به بررسی شرایط حفاظت پیشگیرانه در مجموعه های خصوصی در ایران، هدف از نگارش این مقاله، بررسی مهم ترین نتیجه اعمال این نوع حفاظت در این مجموعه هاست. روش پژوهش مورداستفاده در این مقاله، آمیخته از نوع کمی-کیفی است و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاری با 14 نفر از متخصصین و بررسی پایایی و روایی مصاحبه ها و سپس با تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش کلایزی-کن، پرسشنامه تنظیم شده و در اختیار 96 نفر از مجموعه داران کشور قرار گرفته است و درنهایت از آزمون فریدمن به منظور اولویت بندی مولفه ها استفاده شده، و پیامدهای ناشی از عدم اعمال این نوع حفاظت، اولویت بندی گردیده است. اما پرسش اصلی این است که، پیامدهای عدم استفاده از روش های حفاظت پیشگیرانه در مجموعه ها چیست و عدم اجرای این روش های چه آسیب هایی را متوجه آثار تاریخی و تاثیرات آن در جامعه خواهد کرد؟ در این راستا لازم است هم پیامدهای اصلی شناسایی شوند، و هم میزان اهمیت هریک از آن ها مشخص شود. به نظر می رسد مهم ترین پیامد عدم اعمال حفاظت پیشگیرانه در مجموعه های خصوصی ایران، مخدوش شدن ارزش های فرهنگی آثار موجود در مجموعه هاست. نتایج نشان داد که پیامدهای ناشی از عدم استفاده از روش های حفاظت پیشگیرانه در سه سطح قابل بیان هستند؛ سطح اول، دسته بندی فرسودگی و تخریب آثار موجود است؛ سطح دوم، شامل از بین رفتن ارزش آثار می شود؛ و سطح سوم، ایجاد خسارت های مادی و معنوی به مجموعه داران را نشان می دهد. تحلیل های آماری نشان می دهند، از بین این سه سطح، سطح دوم که شامل از بین رفتن ارزش آثار می شود از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: حفاظت پیشگیرانه، مجموعه های خصوصی، ارزش فرهنگی، حفاظت، مجموعه داری
  • شهریار ناسخیان*، افروز طهماسبی صفحات 207-223

    مداخلات مرتبط با کارکرد در بناهای تاریخی تحت عناوین مختلفی ازجمله: احیاء، توان بخشی، توانمندسازی، استفاده مجدد سازگار و... مطرح بوده اند، اما تاکنون درخصوص تبیین این مفاهیم در ادبیات داخلی پژوهشی صورت نگرفته است و این تعدد عناوین مداخلات و در عین حال روشن نبودن مفاهیم، مختصات و نیز تمایزات آن ها با هم و همچنین نسبت آن ها با معادل های خارجی خود، موجب سردرگمی پژوهشگران شده است که بیش از هرچیز ضرورت چنین مطالعه ای را خاطرنشان می کند. هدف این مقاله، واکاوی این مفاهیم و اصطلاحات و مشخص کردن جایگاه آن ها نسبت به هم است که در این راستا، ضمن بررسی پیش زمینه ها و الزامات مداخلات کاربردی، رویکردهای مختلف به موضوع در سطح بین المللی و ردپای آن ها در ادبیات داخلی موردنظر قرار گرفته و انواع مداخلات کارکردی در بناهای تاریخی مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفته است. درواقع مقاله حاضر مشخصا در پی پاسخ به این پرسش هاست که، انواع مداخله های مرتبط با کارکرد چه مفهومی داشته، چه نسبتی با هم دارند و کاربرد آن ها چیست؟ همچنین چه نسبتی بین اصطلاحات مداخلات مرمتی داخلی و معادل های بین المللی آن ها وجود دارد؟ در بخش اول مقاله از روش تحلیلی-توصیفی، و در بخش بعدی جهت بررسی نسبت مداخلات کارکردی با هم، از روش مقایسه تطبیقی برپایه استدلال منطقی استفاده شده است.  بررسی ادبیات انواع مداخلات کارکردی مشخص می کند که عمده تفاوت های بین اصطلاحات مختلف در این حوزه ناشی از دو مساله تفاوت های زمانی و مکانی و تفاوت واژه گزینی در ترجمه بوده است؛ در حالی که این عناوین در مفاهیم اصلی مشترک بوده و ضمن تاکید بر نقش حیات کارکردی بنا در حفاظت پایدار از آن، همگی بر ویژگی های مشترکی مانند: لزوم سازگاری کاربری جدید با اعتبار فرهنگی، ارزش ها و اصالت ابنیه تاریخی و لزوم پاسخگویی مناسب آن به نیازهای زندگی معاصر تاکید دارند.

    کلیدواژگان: سازگارسازی، احیاء، توان بخشی، توانمندسازی، استفاده مجدد سازگار
|
  • Khosrow Ahmadi-Khoei, Morteza Hessari, Alireza Khosrowzadeh Pages 7-25

    In The studying of the settlement layout of an area, the environment and its contexts landscape is considered. most attention is toward to natural Geography and humans relations to locations and living in geographical region. The archaeological and geographical data, is used to analysis of settlement patterns of Bacun communities in the high Zagros. So, the main research questions is to: What factors impacted on the Location Patterns of the High zagros′s Bacun Sites? How is impacts of this Factors on the site numbers? There For, By considering of applicable nature of the subjects and the research mettods. The authors by plaing of theoretical  fram includs of theoretical basis and site visit, will be to study of survey and Excavation evidences. In total the bacon site numbers are 106 in this region. The main factors such as ASL-(altitude of sea level). Site distance to roads and waters water sources, accessibility to agriculture lands vegetation Types, Slope and its directions is considered as independent, and, Bacun site areas as Dependent variable. the relationship of variables are 1 to -1 in the correlation coefficient. the high correlation is showed by closeness to +1, and lowe correlation indicated by closeness to. If the correlation is -1, so the result is convers. The results shows that the variables such as site distance to roads, water supply and land use taype is more important than other variables in the formation of Bacun Sites.

    Keywords: Settlement Pattern, Bacun Period, High Zagros Region, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Nasir Eskandari Pages 27-53

    The site of Varamin is a key-site to understand the chronology and cultural development of the Jiroft region during the 4th and 3rd millennia BC. Thus, the project seeks to address one of the fundamental questions of the archaeology of the Halil Rud Basin, i.e. the transition process from the Late Chalcolithic to the Early Bronze Age and the emergence of the Jiroft culture of the 3rd millennium BC. This periodization system for the Jiroft region is backed by twelve 14C AMS radiocarbon dates. Furthermore, a rich burial (grave 1), which contained 78 complete pottery vessels and six metal objects. The tomb is attributed to the Varamin Period and dates between 3100 and 2900 BC. It is one of the few burials in the Halil Rud Basin which was found unlooted and could be investigated in a stratigraphically controlled manner. It furnishes invaluable insight into funerary customs of the Jiroft region at the beginning of the Early Bronze Age. Indeed, Varamin offers new insights into the formation of the Jiroft civilization based on developments of the 4th millennium BC. Here, we also present the preliminary results of a survey, accompanied by limited test trenches, at the large prehistoric site of Varamin. Occupied from the late 5th to the second half of the 3rd millennium BC, this site, part of a much wider settlement network, provides crucial evidence on the local processes of early urbanization and the evolution of the Halil Rud or Marḫaši civilization. In spite of intensive erosion and the impact of older and recent agricultural earthworks, the available archaeological record is quite rich, with evidence of monumental architecture, of two different cemeteries, and of important craft production areas (for Aliabad pottery firing, and for producing beads and stone vessels in different kinds of valuable stones). In addition, we will report the discovery of a hoard of copper artifacts exposed by erosion.

    Keywords: Halilrud Basin, Jiroft, Konar Sandal, Varamin Period
  • Habib Emadi, Kamal Aldin Niknami Pages 55-70

    Understanding the Synchronicity between the Shagha-Taimuran culture and the Elamite period in Fars province requires a close look at the mentioned culture. In the Elamite texts, Anshan is mentioned as the place of the name which is the main part of Elam. Anshan is located in the northwest of the Kur River Basin of Fars province. On the other hand, in compiling the prehistoric chronology of Fars, it is the main basis of technological changes. The cultures before the rise of the Achaemenids in Fars were classified according to the changes and developments of pottery. The mentioned issues raised the necessity of accurate dating of the Shagha Taimuran culture. Tol-e Taimuran is one of the main sites of the cultures of the 2nd millennium in Fars and focal in the east of the Kur River Basin, eighty kilometers southeast of Anshan. In this article, we first try to deal with the relative and absolute chronology of this region then, according to the absolute chronology of the given region and neighbors during 2nd  millennium of Fars, comparing cultural materials, and recognizing cultural features, to evaluate the cultural sequence of the 2nd millennium in this region and neighbors in 2nd millennium. Dating of Tol-e Taimuran, there are 3 samples of charcoal were sent to the laboratory of Campania University (INNOVA SCaRL),on which the results show the period in between 1550 to 1100 BCE.

    Keywords: Kur River Basin, Elam, Shagha Taimuran Culture, Tol-e Taimuran, 14C Dating
  • Mehdi Razani, Shahrokh Shahrsabzi, Masoud Bagherzadeh-Kasiri, Seyed Mohammad-Amin Emami Pages 71-82

    Due to the extent of the empire’s territory, the remains of the Achaemenid stone pillars have been registered in different parts of Iran. The remains of this architectural style can be seen in the monumental set of Pasargadae, Persepolis., Naqsh-e Rostam, Lidoma and Tomb-e Bot in Fars Province, the remains of Shush in Khuzestan Province, and stone works of Ecbatana in Hamedan, Rivi Palace in Northern Khorasan Province, and Achaemenid palaces in Borazjan region in Bushehr province. The rock mining of these monuments was recognized as local. However, in Boushehr Province, two ancient mines of Pouzepalangi Rahdar and Tang-e Gir of Borazjan Region have been named. The maximum extraction and application of the crème color stones from the Puze- Palangi mine were registered from the palaces of the Borazjan Region. However, for the geological structure of the black-gray stone of Acamenian palace in Charkhab of Borazjan, samples of this type of stone were extracted from Charkhab palace. These samples were compared with the gray-black samples of the Bardak-e Siah and Sang-e Siah Palaces of Borazjan. With the petrographic studies of thin sections obtained from the palaces and chemical analysis of XRD and XRF, the structural process of the gray-black samples of the Achaemenid palaces of the Borazjan region entered a new stage. The results of the petrography studies indicate that the gray-black stone samples of Charkhab palace corresponded to the sample of Sang-e Siah Palace and Badak-e Siah, considering the microsprite and sprite background, and the few amount micrite as well as the layered structure. Also, the analysis of the analytical samples of XRD and CRF of these stones indicates that the samples of Charkhab Palance and Sang-e Siah are the same. Given that no trace was found in the mining for the gray-black stones in Boushehr Province so far, it can be then claimed that these stones were extracted from a non-local mine.

    Keywords: Borazjan, Charkhab Palace, Bardak-e Siah Palace, Sang-e Siah Palace, Petrography, XRD, XRF
  • Milad Jafari-Gavzan, Hamid-Reza Pashazanoos, Majid Montazer-Zohoori Pages 83-96

    The expansion of the Seleucid realm in the east and its need to dominate the Iranian people led to the creation of pro-Greek bases by forcing its Greek-Macedonian subjects to emigrate into the eastern lands. The construction of new colonies along the eastern trade routes and their politico-economic performance strengthened the Seleucid rule and made it more enduring than the Macedonian empire of Alexander the Macedonian. The existence of Hellenistic colonies in Central Asia led to the sending of large numbers of Greek-Macedonian immigrants to the region, which themselves opened a new window on Eastern-Western trade. Based on the archeological data and historical texts and using the descriptive-analytical method, the present article intends to clarify the nature of Seleucid urban planning and the difference between colonies and poleis. Then it will explain the reasons for the creation and function of colonies in Central Asia and the Iranian plateau. Since the focus of previous research has been more on how to build and rebuild Seleucid cities in Syria and Asia Minor, the present study seeks to focus on the question of why the Seleucids intended to build different colonies and cities. The research hypothesis is that the Seleucids, in addition to their military use of these cities, also considered their economic use, especially when one can see that these colonies, which later became large cities, were located along the eastern trade routes, which played an economic role.

    Keywords: Seleucids, Urbanism, Polis, Colony
  • Esmaeil Salimi, Jamila Solhjoo, Hassan Karimian Pages 97-118

    Mahabad or formerly Savojbolagh Mukri is one of the most important cities in northwestern Iran in the southern basin of Lake Urmia It was founded by Budaq Sultan, one of the Mukri rulers, during the reign of Shah Suleiman the Safavid and for four centuries was the center of Mukrian province. In the past decades, several copper coins have been found in the city of Mahabad by the local people, which according to the inscription have been minted in this city. In the present article, an attempt is made to investigate the reasons and grounds for minting coins in this city and to show their belonging to the Savojbolagh Mint. It is assumed that the location of Savojbolagh in the communication route between Baghdad and Tabriz has led to the development of the market and its commercial centers and has necessitated the establishment of a multiplication center there. Also, the discovery and identification of copper coins in the city of Mahabad and the surrounding areas indicate that they were minted at the Dar al-Zarb in Savojbolagh. Leading research has been completed by library and field methods and by descriptive and analytical methods. The result of this research confirms that in comparing the multiplied shapes on these coins and other samples, they can be attributed to the reign of the Mukri rulers until the middle of the Qajar period and the reign of Sheikh Ali Khan, Budaq Khan, and Abdullah Khan. The existence of a mint in this city also indicates its political, military, and economic importance in the past centuries.

    Keywords: Fells, Dar Al-Zarb Savojbolagh Mukri, Mukriyan. Mahabad
  • Fereshteh Saki, Mohsen Javeri Pages 119-136

    Vaqf (endowment) is one of the admirable Islamic traditions which have made the Muslims construct the buildings and different complexes based upon religious advises and also fair-minded of devotees such as kings and their relatives, ministers, politician, princes, merchants, and the other fair-minded people during the Islamic period. Most of these buildings still survived and lasted up to now. The nature of the devotion and its existence reasons not also was the cause of public utility constructions but also has guaranteed the preservation of those buildings and their urban zones. The Safavid period was one of the flourishing periods in terms of public utility constructions in the frame of devotion. This study aims to introduce the Aligholi complex and the influence of devoting traditions and its consequences on how it lasted from the construction till now. The base of this study is around educing devoting deed information of Aligholi Agha complex and benefitting from its contents and comparing the stated cases to the existing position and showing this point that how a building or complex-forming under the support of devoting system, and how devotee could guarantee the survival and durability of the complex after the construction.To influence the preservation of religious buildings and to regulate the urban zone around them, in this article we have studied the historical complex of Ali Qoli-Agha, which is an architectural masterpiece of Safavid era public buildings in Isfahan and formed within the framework of the endowment. In addition to regulating and forming the urban zone around it, this complex has also been the cause of its preservation and survival in the following periods. The Aligholi Agha historical complex is an architectural masterpiece of public utility in the Safavid period in Isfahan. This valuable historical complex has been built in the late Safavid period by the order and economical support of Aligholi Agha, who was one of the eunuchs in Shah Sultan Hussein Safavid’s court and then devoted to charity affairs. This historical complex included a mosque, bath, Bazar, Sagha Khane, Timche, Caravanserai, school, and Zoorkhane, which the three late places have ruined during the time.

    Keywords: Vaqf (endowment), Formulation, Urban Context, Safavid Architecture, Aliqli Agha Bath
  • Hossein Behroozipour, Khashayar Ghazizadeh Pages 137-159

    Throughout Iran’s history, there have been governments, however large and small, of local rulers and rulers that have been the source of significant influences in the history of our country’s art and civilization. These local rulers are not well-known throughout history, among them the local government of Al Inju and then al-Muzaffar. After the collapse of the Ilkhanid dynasty in Iran, the regions of Kerman, Yazd, and Fars were presented with a competition between the two families claiming al-Inju and Al-Muzaffar. However, the period of the local rule of Al Inju and Al-Muzaffar is bed into significant artistic and cultural developments, which can be seen in Shiraz’s orthography. This is because the remaining copies of the book-layout of Al-Inju and al-Muzaffar are proving to this claim. The question is: What effects has Shiraz’s painting school had on the Iranian Painting art during Al-Inju and Al-Muzaffar? The method of this research is descriptive-analytical with library data collection. Case studies are paintings of Shahnameh version 733 AH in the Russian National Library in St. Petersburg and Shahnameh 731 AH in the Topkapi Museum of Istanbul, Turkey, and Shahnameh Qavam al-Din Hasan 741 AH, all belonging to the Al Inju period, as well as paintings of the 771AH Shahnameh, exists in the Topkapi Library of Istanbul in Turkey, as well as the Khamseh Nezami version, in the late 8th century related to the Al-Muzaffar period in the National Library of Paris. Studying the characteristics based on formal, structural, and themes of Shiraz Artography during the Period of Al-Inju and Al-Mozaffar, the effects of Shiraz Painting School on the art of painting are distinguished. Based on the results of this research, al-Inju’s paintings were under the effect of the tradition of old Iranian painting (reminiscent of Sassanid graffiti) and visualization of Ferdowsi’s Shahnameh and it’s martial scenes, and the use of specific tables for writing parts (calligraphy), the illustration of lyrical systems in the Period of Al-Muzaffar, the application of brilliant colors in the painting of Al Inju and Al-Muzaffar have had a tremendous impact on Iranian Painting in the later era.

    Keywords: Shiraz School of Painting, Painting, Local Government, Al-Inju, Al-Muzaffar
  • Reza Reazlou, Esmaeil Marofi-Aghdam, Karim Hajizadeh, Behrooz Afkhami, Leyla Khani, Leyla Sarhadi Pages 161-180

    The present descriptive-analytical study and its findings are based on field and document studies, and examines and analyzes the tombstones of the Qajar period of Dar al-Salam Cemetery in Shiraz, and tries to study and understand the designs of the tombstones of Dar al-Salam Shiraz, their symbolic themes, and their traces of mythical and religious beliefs of each historical or cultural period. Studies on tombstones related to the Qajar era of Dar al-Salam Cemetery in Shiraz prove that these tombstones contain various designs of human, animal, plant, geometric, and inscriptions. In general, most of these motifs, while having special meanings and symbols, are influenced by the culture of the region, beliefs, and their temporal and spatial place. On the other hand, due to the predominance of nationalist thought in the Qajar period, the images of these tombstones show a continuation of the motifs of the Sassanid and Achaemenid eras, which were created with a relatively different form and content. On the other hand, due to the predominance of nationalist thought in the Qajar period, the images of these tombstones show a continuation of the motifs of the Sassanid and Achaemenid eras, which were created with a relatively different form and content.

    Keywords: Shiraz, Daral-Salam Cemetery, Tombstone, Nationalism, Achaemenid, Sassanian
  • Sharareh-Sadat Mirsafdari, Yaghub Mohammadifar Pages 181-192

    The development of interdisciplinary sciences and the need for researchers to review scientific topics have led to the issue of “reuse of data” in archeology. Before any discussion, it is necessary to examine the challenges and theoretical foundations in this field, because uninformed use and without considering the indigenous needs of the country’s archaeological knowledge in these discussions will lead to opposite results and create consumerism and orientation in producing scientific results. This research has been done by the descriptive-analytical method and in this field from documents and library resources as well as observing the results of invalid scientific databases in the field of archaeological data studies from Digital Science Direct database, and a review of Open Context and CdocRM databases. Also, the results have been published on the T-Dar website. After reviewing and studying effective methods to identify effective strategies for reusing information and using digital tools in this field, finally, three main areas in data re-reading have been identified including standardization, metadata design, and texture documentation by digital tools. These strategies can be effective by combining their capabilities in the process of data reuse and have an intrinsic value according to the standardization frameworks of the obtained information and do not depend on factors such as information provision tools or the foundation itself. For this purpose, in the stages of field studies, classification, laboratory studies, and storing information in databases, scientific principles in this field must be carefully applied so that the information can be reused; Therefore, two main questions are raised in this research. 1) What key issues should be considered in the discussion of data reuse? 2) How can digital tools be useful in meeting the challenge of data reuse? We explored key areas in the reuse of archaeologists’ data and the role of large institutions in this area and introduced digital capabilities to address these challenges.

    Keywords: Digital Archeology, Standardization, Metadata, Texture, Digital Documentation
  • Leila Salehioun, Mehrnaz Azadi, Reza Vahidzadeh, Faezeh Taghipour Pages 193-205

    Applying preventive conservation methods to protect the cultural heritages is one the most important subjects among the conservators. Preventive conservation is the best method that can be implemented in the museums. But the point comes out when one notices that numerous valuable cultural heritages are protected in the private homes or what is called private collections. That is why there are various attempts to extend the practice of preventive conservation in these collections around the globe. In Iran, despite the large numbers of private collections, there are many problems regarding preventive conservation which comes out of various reasons. Due to the importance of preventive actions toward the cultural heritages, this article tries to determine the effect of applying preventive conservation practice in private collections in Iran regarding the cultural values of their items. The applied method is a quantitative-qualitative one. In the qualitative section we have interviwed 14 experts in the field of cultural heritages, collection owners and museum. The reliability and narration of the deep interviews have been checked. Analyzing the obtained information was done by using Stevick-Collaizzi-Keen method. In the second and quantitative part, we have used the results of the first part to determine the details of a questionnaire and using Cochran formula, the size of sample society has been determined. Based on that, the questionnaire has been completed by 96 collectors around the country, Friedmann test gave us the priority of the components. Our results show that the effects of not applying or improper applying of preventive conservation methods in private collections can be expressed in three levels which contains the physical destruction of the items, destruction of their cultural values and at last, material and spiritual loss for the collectors. Based on the results, the most important effects of not applying or improper applying of preventive conservation methods in private collections, is cultural values destruction.

    Keywords: Preventive Protection, Private Collections, Cultural Value, Protection, Collection Management
  • Afrooz Tahmasebi, Shahriar Nasekhian Pages 207-223

    Interventions related to the use of historic buildings, in addition of rehabilitation, are known in other different terms including revitalization, empowerment, adaptive reuse, etc. However, so far, ther is no research has been done on these terms of interventions by Iranian academics, and this multiplicity of intervention terms and, at the same time, lack of clarity in the concepts, differences between them and their international equivalent terms, has caused confusion among the researchers. The purpose of this paper is to analyze these concepts and other concepts related to reuse historic assets and to determine their relation to each other. In this regard, while studying prerequisites and requirements of functional interventions, different approaches to the subject at the international and national levels are surveyed and the different types of functional interventions in these buildings are analyzed and compared. In order to do the abovementioned, the analytical-descriptive method was used in the first part. In the next section of the article, a comparative study based on logical reasoning has been used to examine the relationship between different reuse interventions. From the findings of this study, it can be noted that the major differences between the various terms in the scope of reuse interventions are due to two major issues of “different word formation in translation” and “belonging to different time and place coordinates”, while they have common underlying concepts and all emphasize on the “role of existence a use in a building in its sustainable conservation”, “the necessity of adapting new uses with cultural significance, values and authenticity of the historic monuments” and “adequately meet to the needs of contemporary life in these buildings.

    Keywords: Compatible, Resuscitation, Rehabilitation, Empowerment, Compatible Reuse