فهرست مطالب

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرزو چراغی، هدیه ریاضی*، محمدعلی امام هادی، سارا جام برسنگ صفحات 131-137
    اهداف

    شناسایی علل بروز خطاهای مامایی و ارایه راهکارهای مناسب، برای کاهش این خطاها، نقش مهمی در تامین سلامت زنان و جامعه دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل شغلی منجر به بروز خطاهای مامایی از دیدگاه ماماهای شاغل در بلوک زایمانی و مراکز بهداشتی-درمانی، انجام شد.

    ابزار و روش ها

     مطالعه توصیفی حاضر در سال 1393 در شهر تهران روی 252 نفر از ماماهای شاغل در بلوک زایمانی و مراکز بهداشتی-درمانی 3 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران و ایران انجام شد. به منظور انجام پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون من ویتنی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین بر اساس تجربیات خطاکار بودن ماماها یا یکی از همکارانشان، خطاهای قانونی اولویت بندی شد.

    یافته ها

     نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که به جز 5 متغیر برخورداری از بیمه مسئولیت های حرفه ای مامایی، سختی کار مامایی، مشکلات مربوط به ارجاع بیمار، ویژگی مسیولین و رضایت مادی از شغل، باقی متغیرها دارای نقش یکسان در بروز خطاهای مامایی از دیدگاه دو گروه بودند (05/0<p). اولویت اول تا چهارم خطاهای رخ داده نیز بر اساس تجربیات خطاکار بودن ماماها یا همکارانشان از دیدگاه ماماهای شاغل در بلوک زایمانی، بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم تبحر و مهارت و عدم رعایت قوانین دولتی و از دیدگاه ماماهای شاغل در مراکز بهداشتی-درمانی، بی مبالاتی، بی احتیاطی، عدم تبحر و مهارت و عدم رعایت قوانین دولتی، بیان شد.

    نتیجه گیری

     شناسایی علل بروز خطاهای مامایی، به خصوص از دیدگاه ماماهای شاغل، اهمیت ویژه ای در کنترل و کاهش خطاهای این حرفه دارد.

    کلیدواژگان: مامایی، خطای پزشکی، عوامل شغلی
  • سحر تمدنی آصف آباد، سید آریا حجازی*، شاهد مسعودی، اکرم فتوت صفحات 139-148
    اهداف

    این پژوهش با هدف ارزیابی ویژگی های روان سنجی مقیاس سندرم استکهلم در زنان مراجعه کننده به پزشکی قانونی انجام شد.

    ابزار و روش کار

    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی-پیمایشی از نوع مقطعی است و از مهر تا اسفند سال 1398 روی کلیه زنان (2110 نفر) دچار همسرآزاری مراجعه کننده به مراکز پزشکی قانونی شهر مشهد، انجام شد. به روش در دسترس و با استفاده از قاعده کلی دانش نمونه گیری در تحلیل عاملی و بر اساس نظریه استیونز، 360 زن انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات، شامل مقیاس سندرم استکهلم و پرسش نامه تجدید نظرشده دلبستگی بزرگسالان بودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، روش همبستگی، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب دونیمه کردن در نرم افزار SPSS 26 انجام شد.

    یافته ها

     بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی، ساختار 3عاملی (هسته، آسیب روان شناختی و وابستگی عشقی) مقیاس تایید شد. نتایج بررسی روایی همگرا و وگرا از طریق پرسش نامه دلبستگی بزرگسالان، بیانگر این بود که مقیاس سندرم استکهلم رابطه منفی معنی داری با دلبستگی ایمن و همبستگی مثبت معنی داری با هر دو دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا داشت. ضریب آلفای کرونباخ 0/886 و ضریب دونیمه کردن 0/707 نیز بیانگر پایایی مطلوب مقیاس بود.

    نتیجه گیری

     مقیاس سندرم استکهلم در نمونه های بالینی ایرانی مراجعه کننده به پزشکی قانونی مشهد از پایایی و روایی مطلوبی برخوردار است. این پرسش نامه ابزار مفیدی برای غربالگری و تشخیص اولیه است؛ به طوری که با کمک این مقیاس، می توان زنان در معرض خطر سندرم استکهلم در حوزه زناشویی را در مراحل اولیه شناسایی کرد و برای مداخله درمانی، اقدامات لازم را به عمل آورد.

    کلیدواژگان: قربانیان جنایت، بزرگسالان، سندرم، دلبستگی شی، روان سنجی، روایی و پایایی
  • حوریه نجیب زاده، علیرضا منظری توکلی*، عباس مسجدی آرانی، نوید فاتحی راد، محمد جلال کمالی، مسعود قادی پاشا، مهدی فروزش صفحات 149-157
    اهداف

    زیربنای سیستم قانونی یا علمی حاکم بر مدیریت سازمان ها، نظریات و قواعد مکتب مدیریت اسلامی است. هدف این پژوهش تبیین نقش ارزش های اسلامی در اجرای بهتر و صحیح تر خط مشی های سازمان پزشکی قانونی بود.

    ابزار و روش ها

     پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان پزشک و غیرپزشک استان های اردبیل، چهار محال و بختیاری، تهران، ایلام، خراسان جنوبی بودند. نمونه گیری به روش خوشه ای و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری) از طریق نرم افزارهای Amos 23 و SPSS 23 انجام شد.

    یافته ها

     مولفه های مسئولیت پذیری، رقابت طلبی و سبقت گیری، صادق بودن، احترام به دیگران، علاقه درونی به ارزش ها و هنجارها، همدردی با مردم و وفاداری، رعایت عدل و انصاف علی الخصوص بعد عدالت و انصاف، در اجرای بهتر و صحیح تر خط مشی های سازمان پزشکی قانونی تاثیر داشتند.

    نتیجه گیری

     نظام ارزشی اسلامی، در اجرای بهتر و صحیح تر خط مشی های سازمان پزشکی قانونی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: ارزش، خط مشی، اسلامی، پزشکی قانونی
  • الهه معظم، محمود عباسی، وحید قاسمی عهد، الهام معظم* صفحات 159-167
    اهداف

    ارایه دهندگان مراقبت های پایان زندگی به بیماران در مراحل آخر بیماری به صورت بالقوه در معرض انواع مشکلات قضایی، قانونی و حرفه ای قرار دارند. این مطالعه با هدف مرور و واکاوی این چالش ها و شیوه های برخورد با آنها طراحی شده است.

    اطلاعات و روش ها

     در این مطالعه مروری سیستماتیک، برخی از ابعاد مراقبت های پایان زندگی مانند صلاحیت تصمیم گیری برای بیمار، قطع درمان های نگهدارنده حیات و درمان های بی فایده یا کم فایده و درخواست مساعدت در مرگ با جستجوی هدفمند در 8 پایگاه اطلاعاتی و مرور 44 منبع، از منظر قانونی و حقوقی مورد واکاوی قرار گرفت.

    یافته ها

     بیشترین چالش ها در حوزه مساعدت در مرگ بیماران، انتخاب فرد اصلح به منظور تصمیم گیری در مراحل انتهایی و ختم درمان بی فایده یا کم فایده مشاهده شد. برای قطع درمان های نگهدارنده حیات در بسیاری از کشورها قوانینی تدوین شده و روند رویه های قضایی به سمت پذیرش درخواست های بیماران یا نماینده جایگزین آنها بود. به تدریج، کشورهای بیشتری با لحاظ شرایطی مساعدت در مرگ بیماران پایان زندگی را قانونی دانسته اند.

    نتیجه گیری

     چالش های حقوقی مترتب بر پایان زندگی و نحوه برخورد با آن در جوامع مختلف متفاوت است و باید تا حد امکان از مداخله قانونی در دعاوی مرتبط با مسایل پایان زندگی اجتناب شود.

    کلیدواژگان: بیماری مراحل انتهایی، مراقبت های پایان زندگی، جنبه های حقوقی
  • خدیجه سراوانی*، مهدی افشاری، نرگس اسدی نژاد، علیرضا اکبری صفحات 169-172
    اهداف

    در این بررسی، به سنجش میزان انطباق گواهی فوت صادرشده با استاندارد سازمان بهداشت جهانی و کدهای ICD-10 پرداخته شد.

    ابزار و روش ها

     در این مطالعه توصیفی کاربردی، دفترچه گواهی فوت ثبت شده در بیمارستان امیرالمومنین(ع) شهر زابل در بخش های ویژه، داخلی و عفونی بررسی شد. از کل موارد مرگ ثبت شده در بخش های مذکور در 6 ماه اول سال 1397، 318 گواهی انتخاب شد. پس از جمع آوری داده ها بر اساس اطلاعات حاصل از پرکردن گواهی فوت ثبت توسط متخصصان داخلی، عفونی، جراحی عمومی، مغز و اعصاب، قلب، فوق تخصص ریه و فوق تخصص جراحی قفسه سینه و کدگذاری، توسط نرم افزار SPSS 18 بررسی شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 318 گواهی بررسی شد. 313 گواهی (98/4%) دارای کد پوچ و فقط 5 گواهی (1/6%) به طور صحیح تکمیل شده بودند. بیشترین فراوانی کدهای پوچ، مربوط به نوشتن با حروف انگلیسی بود و استفاده از اختصارات پزشکی بدون توضیح و ایست قلبی در رتبه های بعدی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

     گواهی های فوت ثبت شده توسط متخصصان در بیمارستان امیرالمومنین(ع) زابل، بر اساس استانداردهای ICD-10 و در سطح قابل قبول نیست.

    کلیدواژگان: کنترل کیفیت، علت مرگ، گواهی فوت
  • آرش علیپور تبریزی*، آریا حجازی، شادی شهودی فر، مریم سجادیان، سمانه حسینی صفحات 173-177
    اهداف

    شناسایی ژنتیکی یک روش استاندارد و کارآمد برای شناسایی افراد و بررسی موارد ادعای خویشاوندی است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه خویشاوندی به کمک نشانگرهای Y-STR و STR اتوزومی بود.

    مورد و روش ها

     این گزارش موردی مربوط به یک پرونده رابطه خویشاوندی است که با نمونه گیری در دسترس 7 عضو خویشاوند مراجعه کننده به پزشکی قانونی در سال 1399 انجام شد. این اعضا، 2 مرد و 2 زن فاقد شناسنامه و 3 مرد واجد شناسنامه با ادعای نسبت عمو-برادرزاده و عمه-برادرزاده بودند. پس از احراز هویت و اخذ شرح حال کامل افراد معرفی شده، شجره نامه رسم شد. نمونه خون افراد به کمک نشانگرهای STR اتوزومی و Y-STR با استفاده از کیت های YfilerTM Plus و GlobalFilerTM Express مورد بررسی قرار گرفت و با دستگاه ژنتیک آنالایزر ABI 3500® الکتروفورز شدند. از آنجا که برای اثبات رابطه نسبی مورد ادعا، بایستی پدر مشترک فرزند پدربزرگ مشترک باشد، لذا وراثت آللی بین ایشان مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشانگر Y-STR، بیانگر عدم رد رابطه نسبی عمو-برادرزادگی مورد ادعا بود. اما نتایج بررسی نشانگر STR اتوزومی، نشان دهنده وضعیت Amelogenin Y-null در پروفایل های همه افراد مذکر شجره نامه بود. مقایسه پروفایل های ژنتیکی به دست آمده، بیانگر عدم وراثت آلل اجباری پدری در 4 لکوس D8S1179، D2S441، THO1 و D10S1248 بین A و H بود که به طور قطع وجود رابطه پدری-فرزندی بین این 2 فرد را نفی کرد؛ از این رو، رابطه نسبی عمو-برادرزاده و عمه-برادرزاده مورد ادعا رد شد.

    نتیجه گیری

     برای بررسی روابط نسبی پیچیده بایستی از نشانگر STR اتوزومی استفاده کرد و به کارگیری نشانگرهای Y-STR می بایست تنها به بررسی ژنتیکی نمونه های مردانه در تجاوزات جنسی، صحنه های جرم و موارد رد رابطه ابوت محدود شود.

    کلیدواژگان: انگشت نگاری ژنتیکی، کروموزم Y، توالی های کوتاه تکراری، ابوت، رابطه خویشاوندی، ژنتیک قانونی
  • عباس مسجدی آرانی، مسعود قادی پاشا*، سمیرا آرام صفحات 179-181
  • علی سلیمانپور، امید ایروانی* صفحات 183-184
|
  • A. Cheraghi, H. Riazi*, M. Emamhadi, S. Jambarsang Pages 131-137
    Aims

    Identifying the causes of midwifery errors and providing appropriate solutions to reduce these errors play an important role in providing health care for women and society. This study aimed to identify occupational factors leading to obstetric errors from midwiveschr('39') viewpoints working in obstetrics and health centers.

    Instrument & Methods

    This descriptive study was conducted on 252 midwives working in the delivery block and health centers of three Shahid Beheshti, Tehran, and Iran University of Medical Sciences in 2014. A researcher-made questionnaire was used to conduct the research. Data were analyzed by SPSS 16 software using descriptive statistics and Mann-Whitney. Legal errors were also prioritized based on the experiences of midwives or one of their colleagues.

    Findings

    The results of the Mann-Whitney test showed that except for five variables of midwifery professional responsibility insurance, midwifery hard work, patient referral problems, authoritieschr('39') characteristics, and material satisfaction with the job, the rest of the variables had the same role in the incidence of midwifery errors from the perspective of the two groups (P>0.05). Also, the first to the fourth priority of the errors occurred was based on the experiences of midwives working in the delivery block, carelessness, indiscretion, lack of skill and non-compliance with governmental laws and from the perspective of midwives working in health centers, indiscretion, carelessness, lack of skills and lack of compliance with government laws.

    Conclusion

    Identifying the causes of midwifery errors, especially from the perspective of employed midwives, is of particular importance in controlling and reducing the errors of this profession.

    Keywords: Midwifery, Medical Errors, Occupational Factors
  • S. Tamaddoni, A. Hejjazi*, Sh. Masoudi, A. Fotovvat Pages 139-148
    Aims

    This study aimed to evaluate the psychometric properties of the Stockholm syndrome scale.

    Instrument & Methods

    The present study is a kind of cross-sectional descriptive-survey research. The statistical population included all women with a total number of 2210 after suing their husbands for spousal abuse in Mashhad city courts from October to March 2017. The statistical sample in this study included 360 people who were selected by a convenience sampling method. Data collection tools included the Stockholm Syndrome Scale (SSS) and the revised adult attachment questionnaire (RAAS). Data analysis was performed using exploratory factor analysis, correlation method, Cronbachchr('39')s alpha, and split-half reliability coefficient in the SPSS 26 program.

    Findings

    The studychr('39')s findings based on exploratory factor analysis confirmed the three-factor structure of the scale that these factors (core, psychological damage, and love dependence) explained 52.36% of the scalechr('39')s variance. The convergent and divergent validity scale results through the adult attachment questionnaire indicated that the Stockholm syndrome scale had a significant negative relationship with secure attachment and a significant positive correlation with both avoidant and ambivalent attachments. Cronbachchr('39')s alpha coefficient is 0.886, and the split-half coefficient is 0.707 indicated the desired reliability of the scale.

    Conclusion

    The results of this study indicated the good validity and reliability of the Stockholm syndrome scale in the Iranian sample; thus, this scale can be used as a reliable tool in marital research.

    Keywords: Crime Victims, Adults, Syndrome, Object Attachment, Psychometric, Validity, Reliability
  • H. Najibzadeh, A. Manzari Tavakoli*, A. Masjedi Arani, N. Fatehi Rad, M. Jalalkamali, M. Ghadi Pasha, M. Forozesh Pages 149-157
    Aims

    The foundation of the legal or scientific system governing organizationschr('39') management is the theories and rules of the school of Islamic management. This study aimed to explain the role of Islamic values in the better and more correct implementation of the forensic medicine organizationchr('39')s policies.

    Instrument & Methods

    The present study is a descriptive and correlational study conducted by survey method. The studychr('39')s statistical population was physicians and non-physicians of Ardabil, Chaharmahal and Bakhtiari, Tehran, Ilam, and South Khorasan provinces. Sampling was done by cluster method and data analysis using descriptive and inferential statistics (correlation test and structural equation modeling) through Amos 23 and SPSS 23 software.

    Findings

    The components of responsibility, competitiveness and overtaking, honesty, respect for others, inner interest in values and norms, empathy with people and loyalty, observance of justice and fairness, especially the dimension of justice and fairness, had an impact on the better and more correct implementation of medical organization policies.

    Conclusion

    The Islamic value system affects the better and more correct implementation of the forensic organizationchr('39')s policies.

    Keywords: Value, Policy, Islamic, Forensic Medicine
  • E. Moazam, M. Abbasi, V. Ghasemi Ahd Pages 159-167
    Aims

    End-of-life care providers to patients in the later stages of the disease are potentially exposed to a variety of judicial, legal and professional problems. This study was to review and analyze these challenges and ways to deal with them.

    Information & Methods

    In this systematic review study, some aspects of end-of-life care such as patient decision-making competence, discontinuation of life support treatments and useless or ineffective treatments and requesting death assistance with targeted search in 8 databases and reviewing 44 sources, from a legal point of view. An analysis was made.

    Findings

    The biggest challenges in the field of assisting in the death of patients, choosing the right person to decide in the final stages and ending the treatment were seen as useless or ineffective. In many countries, laws were enacted to discontinue life-sustaining treatments, and the process of judicial proceedings was to accept the requests of patients or their alternative representatives. Gradually, more and more countries have legalized end-of-life assistance in terms of conditional assistance.

    Conclusion

    The legal challenges to end-of-life and how to deal with it vary in different societies and legal intervention in end-of-life lawsuits be avoided as much as possible.

    Keywords: Terminal Care, End-of-Life Care, Legal Aspect
  • Kh. Saravani*, M. Afshari, N. Asadinejad, A. Akbari Pages 169-172
    Aims

    In this study, the compliance of the issued death certificate with the World Health Organization and 10-ICD codes standards was assessed.

    Instrument & Methods

    In this applied descriptive study, the death certificate booklet of special, internal, and infectious (AS) deaths in Zabol city in Amir Al-Momenin Hospital was reviewed. From the total number of deaths registered in the mentioned wards from April to September 2018, 318 certificates were selected. After collecting data based on the information obtained from filling in the death certificate by internal medicine, infectious disease, general surgery, neurology, cardiology, lung, and chest surgery, data analysis was performed by SPSS 18 software.

    Findings

    In this study, 318 certificates were reviewed. 313 Certificate (98.4%) with blank code and only five certificates (1.6%) were completed correctly. Most of the blank code was related to writing in English letters and using medical abbreviations without explanation and cardiac arrest. They were in the next ranks.

    Conclusion

    Death certificates registered by specialists in Zabol Hospital are not based on 10-ICD standards and are not acceptable to Amir al-Momenin.

    Keywords: Quality Control, Cause of Death, Death Certificate
  • A. Alipourtabrizi*, A. Hedjazi, Sh. Shohoudifar, M. Sajadian, S. Hoseyni Pages 173-177
    Aims

    Genetic identification is now a standard and efficient method for identifying individuals and investigating claimed kinship cases. The aim of this study was to investigate the relationship between Y-STR and autosomal STR markers.

    Materials & Methods

    This case report is according to a claimed kinship that was done with available sampling of 7 relatives referred to forensic medicine in 2020. These members were 2 men and 2 women without identity cards and 3 men with identity cards claiming the uncle-nephew and aunt-nephew relationships. After authentication and obtaining the complete biographies of the nominees, the genealogy was drawn. Blood samples were analyzed using autosomal STR and Y-STR markers by Yfiler ™ Plus and GlobalFiler ™ Express kits and were electrophoresed with ABI 3500 genetic analyzer. Since to prove the claimed relative relationship, the common father of the grandfatherchr('39')s child must be common, so the allelic inheritance between them was examined.

    Findings

    The results of the Y-STR indicated that the alleged uncle-nephew relationship was not ruled out. However, the results of autosomal STR markers indicated the status of Amelogenin Y-null in the profiles of all males in the pedigree. Comparison of the obtained genetic profiles showed that there was no inheritance of the obligatory paternal allele in the 4 loci D8S1179, D2S441, THO1 and D10S1248 between A and H, which definitely negated the existence of a father-son relationship between the two individuals; Hence, the alleged uncle-nephew and aunt-nephew relationship was rejected.

    Conclusion

    Autosomal STR markers should be used to examine complex relative relationships, and the use of Y-STR markers should be limited to genetic testing of male specimens in rape evidence, crime scenes, and non-paternity cases.

    Keywords: DNA Fingerprinting, Y-Chromosome, Short Tandem Repeats, Paternity, Kinship Network, Forensic Genetic
  • A. Masjedi Arani, M. Ghadipasha*, S. Aram Pages 179-181
  • A. Soleymanpour, O. Iravani* Pages 183-184