فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 42 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ارسلان خان محمدی*، ابوذر ناصری صفحات 1-11

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب ریاضی بر اساس حالت فراشناختی در دانش آموزان دختر بود. در این پژوهش توصیفی همبستگی، 100 نفر از دانش آموزان دختر مقطع پنجم و ششم ابتدایی شهر آمل در سال تحصیلی 93-1392 به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و پرسشنامه های حالت فراشناختی عابدی و اونیل (1996) و اضطراب ریاضی بای (2011) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه ورود استفاده شد. میانگین سن شرکت کنندگان 11.65±1.55سال بود. نتایج نشان داد که ارتباط منفی و معناداری بین حالت فراشناختی و مولفه های آن؛ آگاهی، راهبردهای شناختی، خودبازبینی و برنامه ریزی با اضطراب ریاضی در دانش آموزان دختر وجود دارد (0.01>P؛ 0.05>P)، همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نمره کلی حالت فراشناختی (R2=0.17) و مولفه های راهبردهای شناختی و خودبازبینی (R2=0.24) قادر به پیش بینی منفی و معنادار  اضطراب ریاضی در دانش آموزان دختر هستند. از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که حالت فراشناختی و مولفه های راهبردهای شناختی و خودبازبینی نقش مهمی در پیش بینی اضطراب ریاضی در دانش آموزان دختر دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، حالت فراشناختی، راهبردهای شناختی، خودبازبینی
  • سید جواد آرامی، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 13-26
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل بر رضایت جنسی و تصویر بدنی مردان تحت درمان با متادون بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری ،کلیه مردان مراجعه کننده به یکی از مراکز درمان سوء مصرف مواد تحت درمان با متادون بود. نمونه شامل 40 بیمار بود که به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 بیمار) و کنترل (20 بیمار) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش تحلیل رفتار متقابل آموزش دیدند و گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. هر دو گروه پرسشنامه رضایت جنسی لارسون (1998) و روابط چند بعدی خود- بدن کش (1990) را در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند.داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند و تک متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، آموزش تحلیل رفتار متقابل منجر به تفاوت معنادار رضایت جنسی و تصویر بدنی در بین گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون و پیگیری شد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود، درمانگران برای بهبود رضایت جنسی و تصویر بدنی بیماران مرد تحت درمان با متادون از آموزش تحلیل رفتار متقابل استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، رضایت جنسی، تصویر بدنی، متادون
  • نوشین حاتمی، حسن حیدری*، حسین داودی صفحات 27-39
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تمایزیافتگی زوجین متقاضی طلاق انجام گرفت.

    روش : 

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سه ماهه پاییز سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 زوج متقاضی طلاق با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زوج). گروه آزمایش درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو و همکاران، 2011) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پس از شروع مداخله 2 زوج در گروه آزمایش و 2 زوج در گروه گواه از ادامه حضور در پژوهش انصراف دادند.  پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تعارض زناشویی (براتی و ثنایی، 1375) و پرسشنامه تمایزیافتگی (دریک، 2011) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تمایزیافتگی زوجین متقاضی طلاق تاثیر معنادار داشته (p < 0/001) و این درمان توانسته منجر به افزایش تمایزیافتگی این زوجین شود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان فراتشخیصی یکپارچه با بهره گیری از فنونی همانند بازشناسی هیجان ها و ردیابی تجارب هیجانی، یادگیری مشاهده تجارب هیجانی و استفاده از تکنیک های ذهن آگاهی، می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت افزایش تمایزیافتگی زوجین متقاضی طلاق مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، تمایزیافتگی، طلاق
  • زکریا احمدیان*، زهرا عزیزی تراب، معصومه عزیزی صفحات 41-56
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خودگردانی تحصیلی دانش آموزان بر اساس خودپنداره(مثبت و منفی) و سبک زندگی خانواده انجام شده است.

    روش

    روش پژهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم در مدارس دولتی ناحیه 2 شهر ارومیه می باشد که در مجموع 7315 نفر بوده و  از این تعداد 364  نفر  با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند.. ابزار جمع آوری داده شامل سه پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی تحصیلی، خوپنداره دانش آموزان و سبک زندگی خانواده  بود. روایی هر سه پرسشنامه به تایید متخصصان رسیده و پایایی آن ها به ترتیب 89/0، 87/0 و 91/0 گزارش شد که بیانگر پایایی خوب برای هر سه پرسشنامه می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها بیانگر این بود که خودپنداره مثبت به طور مثبت و معنی داری قابلیت پیش بینی خودگردانی تحصیلی را دارد ولی رابطه خودپنداره منفی با خودگردانی تحصیلی دانش آموزان منفی و معنی دار است. در ادامه نتایج بیانگر این بود که متغیر سبک زندگی خانواده قابلیت پیش بینی خودگردانی تحصیلی را دارد. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر این بود که همه مولفه های سبک زندگی (بجز مولفه سخت گیری) می توانند به طور مثبت و معنی داری خودگردانی تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله می توان بیان نمود خودپنداره منفی و مولفه های مثبت سبک زندگی خانواده قابلیت پیش بینی خودگردانی تحصیلی را دارند.

    کلیدواژگان: خودگردانی، خودپنداره، سبک زندگی، متوسطه دوم
  • نسرین محدث، زینب خانجانی*، علی نقی اقدسی صفحات 57-69
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود مهارت های اجتماعی دانش آموزان پسر دارای اختلال سلوک انجام شد.

    روش

    این پژوهش جزء مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر مقاطع اول تا سوم دوره متوسطه اول شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 40 نفر با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودک (CSI-4) و مصاحبه تشخیصی و بالینی از طریق روش های نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و مبتنی بر هدف انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در پیش آزمون و پس آزمون شامل پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون (MESSY) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در برنامه SPSS نسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به تفاوت معنی دار بین گروه ها در مهارت های اجتماعی به میزان 73 درصد و در مولفه های مهارت اجتماعی مناسب به میزان 58 درصد، جسارت نامناسب 18 درصد و تکانشی عمل کردن 43 درصد شده است. اما تاثیر معنی داری بر مولفه های اطمینان زیاد به خود و حسادت/گوشه گیری در بین گروه ها نداشت (05/0p < strong>>).

    نتیجه گیری

    می توان مطرح کرد مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی موجب افزایش مهارت های اجتماعی (مهارت های اجتماعی مناسب، جسارت نامناسب و تکانشی عمل کردن) در دانش آموزان دارای اختلال سلوک می شود.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، مهارت های اجتماعی، مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی
  • سعیده خاکی، هاجر ترکان*، وحید سبقت الهی صفحات 71-81
    هدف

    سندرم روده تحریک پذیر سندرمی جدی است که فرایندهای روان شناختی، ارتباطی، اجتماعی و هیجانی افراد را با آسیب مواجه می سازد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه اضطراب درد، تحمل پریشانی و  ذهن آگاهی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و افراد عادی انجام گرفت.

    روش

    روش این پژوهش، علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش مردان و زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به متخصص های گوارش و افراد عادی در شهر اصفهان در سال 1397 می باشند. حجم نمونه شامل 150 فرد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و 150 فرد عادی شهر اصفهان بود که به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس اضطراب درد (مک کراکن و دبنگرا، 1992)، مقیاس تحمل پریشانی هیجانی (سیمونز و گاهر، 2005) و پرسشنامه مهارت های ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2004) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و استخراج داده های خام، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزار (SPSS) ویرایش 23 با استفاده تحلیل واریانس چندمتغیری صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین اضطراب درد، تحمل پریشانی و  ذهن آگاهی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و افراد عادی شهر اصفهان تفاوت معنادار وجود دارد(p < 0/001). بدین صورت که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر از میزان اضطراب درد بالاتر و تحمل پریشانی و  ذهن آگاهی پایین تری نسبت به افراد عادی برخوردار هستند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر به دلیل درگیری درمانی و روان شناختی با بیماری خود،  دارای اضطراب درد بالا و تحمل پریشانی و  ذهن آگاهی پایینی هستند که لازم است برای بهبود این مولفه ها، از درمان های مرتبط با این مولفه ها نظیر درمان های موج سوم روان شناسی (درمان  ذهن آگاهی و روان درمانی مثبت نگر) استفاده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب درد، تحمل پریشانی، ذهن آگاهی، سندرم روده تحریک پذیر
  • یحیی عراقی، سعیده بزازیان*، مجتبی امیری مجد، محمد قمری صفحات 83-97
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش ناگویی هیجانی و ناامیدی زوجین متقاضی طلاق بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعهآماری پژوهش، شامل زوجین متقاضی طلاق بود که در سال 1398 با تمایل شخصی، ارجاعی از مرکز مداخله در خانواده دادگستری و اورژانس اجتماعی، جهت مشاوره به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهر مرند ارجاع داده شدند که از بین این افراد تعداد 24 زوج و در مجموع 48  نفرکه نمرات بالاتر از نقطه برش را در مقیاس ناامیدی بک و ناگویی هیجانی تورنتو کسب کرده بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند.(هرگروه 12زوج) ابزار پژوهش پرسشنامه ناامیدی بک و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو بود. داده ها با استفاده  از طرح آمیخته تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث کاهش ناامیدی و ناگویی هیجانی زوجین متقاضی طلاق شد (P≤0/01).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمود که درمان پذیرش و تعهد می تواند با آموزش مفاهیمی همچون شناسایی ارزش ها، ذهن آگاهی و عمل متعهدانه به عنوان یک درمان موثر برای بهبود ناامیدی و ناگویی هیجانی زوجین متقاضی طلاق قلمداد شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ناگویی هیجانی، ناامیدی، زوجین متقاضی طلاق
|
  • Arsalan Khan Mohammadi Ataqsara*, Aboozar Naseri Pages 1-11
    Aim

    The purpose of this study was to predict math anxiety based on metacognitive state in female students.

    Method

    In this descriptive correlational study, 100 female students of fifth and sixth grade elementary school in Amol city in the academic year 2013-2014 were selected by multistage cluster sampling and Abedi and O'Neill Metacognitive Questionnaires (1996). And completed the mathematical anxiety of Bai (2011). Data were analyzed by SPSS 21 software using Pearson correlation coefficient and logistic regression analysis. The mean age of participants was 11.65 ± 1.55 years.

    Results

    The results showed that there is a significant negative relationship between metacognitive state and its components; knowledge, cognitive strategies, selfesteem, and planning with mathematical anxiety in female students (P <0.01). Regression analysis showed that overall score of metacognitive state (R2 = 0.17) and components of cognitive and self-esteem strategies (R2 = 0.24) were able to predict negative and significant mathematical anxiety in female students.

    Conclusion

    It can be concluded that the metacognitive state and the components of cognitive and selfassessment strategies play an important role in predicting mathematical anxiety in female students.

    Keywords: Math Anxiety, Metacognitive Mode, CognitiveStrategies, Self-examination
  • Seyed Javad Arami, GholamReza Sanagouye Moharrer*, Mahmoud Shirazi Pages 13-26
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of transactional analysis training on sexual satisfaction and body image in methadone-treated men.

    Methodos: 

    The present study was a semi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up with control group. The statistical population was all men who referred to one of the methadone treatment centers. The sample consisted of 40 patients who were selected by convenience sampling and randomly divided into experimental (20 patients) and control (20 patients) groups. Experimental group received 8 sessions of 90 minute Transactional analysis training and control group received no training. Both groups completed Larson's Sexual Satisfaction Questionnaire (1998) and Self-Body Cache Multi-dimensional Relations (1990) in the pre-test, post-test, and follow-up stages. Data were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance..

    Result

    The results showed that Transactional analysis training led to a significant difference between experimental and control groups in posttest and follow-up (P <0.001).

    Conclusion

    It is suggested that therapists use transactional analysis training to improve sexual satisfaction and body image of methadone-treated male patients

    Keywords: Transactional Analysis, Sexual satisfaction, Body image, Methadone
  • Noshin Hatami, Hassan Heidari*, Hosein Davodi Pages 27-39
    Aim

    The present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of unified trans diagnostic treatment on the differentiation in the couples applying for divorce.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included all the couples applying for divorce who referred to consultation centers in the city of Tehran in three months of the autumn of 2019. 30 couples applying for divorce were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15). The experimental group received ten ninety-minute sessions of unified trans diagnostic treatment (Barlow, et al, 2011). 2 couples from the experimental group and 2 from the control group discontinued participating in the study after the start of the intervention. The applied questionnaires in this study included marital conflict questionnaire (Barati, Sanaei, 1996) and differentiation questionnaire (Drake, 2011). The data from the study were analyzed via ANCOVA method.

    Findings

    the results showed that unified trans diagnostic treatment has significant effect on the differentiation in the couples applying for divorce (p<0.001) and this therapy was able to increase differentiation in these couples.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that unified trans diagnostic treatment can be used as an efficient therapy to increase differentiation in the couples applying for divorce through employing techniques such as the couples’ familiarity with Recognizing Emotions and Tracking Emotional Experiences, Learning to Observe Emotional Experiences and Using Mindfulness Techniques.

    Keywords: Unified trans diagnostictreatment, differentiation, divorce
  • Nasrin Mohades, Zeinab Khanjani*, Nasrin Mohades, Ali Naghi Aqdasi Pages 57-69
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based intervention on improving social skills in the middle school students with conduct disorder.

    Methods

    This study was a semi-experimental study with pretest-posttest and control group design.The statistical population consisted of all male students from first to third grade of the first secondary school in Tabriz city in the academic years of 2018-2019. From this population, were selected a sample size of 40 people using children symptom inventory (CSI-4) and diagnostic and clinical interview by multi-stage cluster sampling and purposeful sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. Data were collected during pre-test and post-test stage of the Matson evaluation of social skills with youngsters (MESSY). Data analysis was performed using covariance analysis in SPSS version 25.

    Results

    Data analysis showed that mindfulness-based intervention resulted in a significant difference between groups in social skills (73%) and in appropriate social skills 58%, inappropriate asserliueness 18% and impulsive act 43%. But there was no significant effect on overconfidant and jealousy/miscellaneous between groups (p> 0.05).

    Conclusion

    it can be suggested that mindfulness-based intervention increases social skills (appropriate social skills, inappropriate asserliueness and impulsive act) in students with conduct disorder

    Keywords: Conduct Disorder, social skills, MindfulnessBased Intervention
  • Saeideh Khaki, Hajar Torkan*, Vahid Sebghatallahi Pages 71-81
    Aim

    IBS is a serious syndrome which damages people’s psychological, communicative, social and emotional processes. Therefore the present study was conducted aiming to compare Pain anxiety, distress tolerance and mindfulness in the people with Irritable IBS and normal ones.

    Method

    It had a case-control study method. The statistical population included the people with IBS referring to gastroenterologists and normal ones in the city of Isfahan in 2018. The sample size was 150 people with IBS and 150 normal in the city of Isfahan who were selected through non-random convenient sampling method. The applied questionnaires included Pain anxiety questionnaire (McCracken, 1992), distress tolerance questionnaire (Simons & Gaher, 2005) and mindfulness questionnaire (Baer et al, 2003) and impulsivity (Bart et.al, 2004). After collecting questionnaires and extracting raw data, the data analysis was done via SPSS 23 software through ttest.

    Results

    The results of data analysis showed that there is a significant difference between Pain anxiety, distress tolerance and mindfulness in the people with IBS and normal ones (p<0.001) in a way that people with IBS have lower integrative self-knowledge and higher impulsivity than normal ones.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, the people with IBS have lower distress tolerance and mindfulness and higher Pain anxiety due to therapeutic and psychological involvement in their disease; so, there needs to use treatments such as third-wave psychological ones (mindfulness treatment and positivist psychotherapy)

    Keywords: Pain anxiety, distress tolerance, mindfulness, Irritable Bowel Syndrome (IBS)
  • Yahya araghi, Saeideh Bazzazian*, Mojtaba Amirimajd, Mohammad Ghamari Pages 83-97
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment based approach on Alexitimya and hopelessness of divorced demanding couples.

    Method

    The research design was quasiexperimental with pretest-posttest- follow-up with the control group. The statistical population included divorcing demanding couples who referred from the Family Court and Social Emergency Intervention Center to Psychological Services center in Marand 24 couples a total of 48 who scored higher than the cut-off point on the Beck hopelessness and Toronto Alexitimya scale were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and a control group (12 couples for each group).The research instrument was the Beck Hopelessness Inventory(BHI) and Toronto Alexitimya scales(TAS).and were analyzed using a mixed design.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment based approach significantly reduced hopelessness and Alexitimya of divorceddemandingcouples(P≤0/01).

    Conclusion

    Considering the results ,it can be concluded that the acceptance and commitment therapy can be an effective therapy to decrease the hopelessness and alexitimya of Divorcing Demanding Couples through training concepts such as Identification of values, mindfulness and committed action.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Alexitimya, Hopelessness, Divorcing Demanding Couples