فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1399)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان قاسمی نژاد*، بهمن بنی مهد صفحات 1-27
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر  بررسی تاثیر محافظه کاری اجتماعی بر تردید حرفه ای حسابرسان مستقل است که می تواند بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان تاثیر مثبت داشته باشد.

    روش

    این پژوهش، از نوع پژوهش های توصیفی و پیمایشی است و نمونه آماری پژوهش را 466 نفر از حسابرسان مستقل سازمان حسابرسی ، دیوان محاسبات کشور و موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1398 تشکیل می دهند. به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری به روش PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    شواهد آزمون نشان می دهد محافظه کاری اجتماعی موجب افزایش تردید حرفه ای حسابرسان و مولفه های آن شامل ، ذهن پرسشگر ، وقفه در قضاوت ، جستجوی دانش ، درک میان فردی ، اعتماد به نفس و خود رای بودن می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که وجود ویژگی شخصیتی محافظه کاری اجتماعی در میان حسابرسان مستقل موجب افزایش تردید حرفه ای آنان می گردد.

    دانش افزایی: 

    نتایج این پژوهش اطلاعات سودمندی را برای سیاست گذاران حرفه حسابرسی و نهادهای نظارتی کشور درباره تاثیر محافظه کاری اجتماعی بر تردید حرفه ای حسابرسان فراهم آورده و موجب بسط نتایج تحقیقات رفتاری در حوزه حسابرسی می شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی معادلات ساختاری، محافظه کاری اجتماعی، حسابرسان مستقل، تردید حرفه ای
  • محمد رحیم پور، محمدحسین قائمی*، غلامرضا کردستانی صفحات 29-50
    هدف

    در رویداد پژوهی ، سنجش عملکرد غیرعادی ناشی از رویدادهای خاص در بلندمدت، بر اساس رویکردهای مختلف انجام می شود، یکی از آنها خرید و نگهداشت است. در این رویکرد به طور معمول از دو روش شرکت همتا و پرتفوی مرجع استفاده می شود. هدف این پژوهش ارزیابی رویکرد خرید و نگهداشت در سنجش عملکرد با تاکید بر افق زمانی بلندمدت است.

    روش

    در این پژوهش با شبیه سازی مبتنی بر داده های 131 شرکت در دوره زمانی 1381 تا 1397 به ارزیابی روش های شرکت همتا و پرتفوی مرجع پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که افزایش بازه زمانی از یک سال به سه و پنج سال منجر به عدم تعادل مناسب بین تصریح کنندگی و توان آزمون های مورد بررسی خواهد شد.  

    نتیجه گیری

    به دنبال یک رویداد، هرگاه برای ارزیابی عملکرد بلندمدت سهام، بازه زمانی یک سال و برای سنجش بازده غیرعادی، روش شرکت همتا موردنظر قرار گیرد نتایج قابل اتکاتری به دست می آید. همچنین بکارگیری متغیرهای حسابداری و مالی در تعیین شرکت همتا و پرتفوی مرجع منجر به تصریح کنندگی و توان بیشتر آزمون ها خواهد شد.

    دانش افزایی:

     یافته های پژوهش می تواند به عنوان مبنایی برای ارزیابی عملکرد بلندمدت سهام مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رویداد پژوهی بلندمدت، رویکرد خرید و نگهداشت، بازده (عملکرد) غیرعادی، شرکت همتا، پرتفوی مرجع
  • رضا جامعی*، پیمان رسولی صفحات 53-84
    هدف

    در جهان امروزی که روابط سیاسی از عوامل مهمی برای دسترسی شرکت ها به منابع افتصادی محسوب می شود مدیران با اقداماتی در تلاش اند که سود شرکت را بهتر از آنچه که هست نشان دهند. بر همین اساس هدف این پژوهش، تاثیرهزینه‏های سیاسی بر مدیریت سود واقعی  با رویکرد الگوسازی معادلات ساختاری می باشد.

    روش

    در این پژوهش، تعداد 87 شرکت از بین شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‏‏های 1384 تا 1397 به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. همچنین جهت آزمون فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که هزینه‏های سیاسی، اثر منفی بر مدیریت سود واقعی دارد. هرچند که این شدت از نظر آماری معنادار نیست.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که نسبت سود آوری و نسبت اهرمی اثر مثبت و معناداری بر مدیریت واقعی سود دارند.

    دانش افزایی: 

    این پژوهش می تواند  به گسترش مبانی نظری موجود در زمینه مدیریت واقعی سود و اقتصاد سیاسی  کمک کند و این گسترش به حرفه حسابرسی و تدوین کنندگان استانداردها می تواند خدماتی جهت کاربردی تر کردن قوانین و مقررات ارایه نماید.

    کلیدواژگان: رویکرد معادلات ساختاری، مدیریت سود واقعی، هزینه‏های سیاسی
  • حسن زلقی، سالار سیفی لاله*، فاطمه سادات مینایی تبریزی صفحات 85-110
    هدف

    صورت های مالی حسابرسی شده، مهم ترین منبع اطلاعاتی سرمایه گذاران است. بنابراین تعیین حق الزحمه حسابرسی با تصمیم مدیریت شرکت، اهمیت ویژه ای دارد. مدیریت نیز دارای ویژگی هایی است که در مذاکره برای حق الزحمه حسابرسی مورد توجه است. هدف پژوهش، بررسی تاثیر توانایی مدیران و سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیریتی و حق الزحمه حسابرسی است.

    روش

    با جمع آوری داده های 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران طی دوره 1392 تا 1397 فرضیه های پژوهش بررسی شدند. توانایی مدیریت از مدل تحلیل پوششی داده ها (DEA) دمیرجیان و همکاران (2012) و بیش اعتمادی مدیریتی از طریق شاخص میزان سرمایه گذاری مازاد در دارایی های مدل احمد و دویلمن (2013) محاسبه شد و حاکمیت شرکتی بوسیله مدل کاسل و همکاران (2012) برای هییت مدیره و کمیته حسابرسی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش، توانایی مدیریت تاثیر منفی و معنادار بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیریتی و حق الزحمه حسابرسی دارد. اما تاثیر هییت مدیره و کمیته حسابرسی بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیریتی و حق الزحمه حسابرسی معنادار نبودند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که مدیران با توانایی بالا، به احتمال بیشتری قادر به کاهش ریسک حسابرسی هستند که حتی در شرکت هایی که اعتماد به نفس کاذب مدیریتی دارند نیز اینگونه است.

    دانش افزایی: 

    چون اعتمادبه نفس بیش ازحد مدیریت ریسک تصمیم گیری های بهینه را در شرکت بالا می برد، لذا با بررسی تاثیر توانایی مدیریت و سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر حق الزحمه حسابرسی در شرکت های با مدیریت بیش اعتماد، این پژوهش دیدگاهی جدید را به ادبیات ویژگی های مدیریت و روابط مدیریت با حسابرس از طریق حق الزحمه حسابرسی، اضافه می کند.

    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیریتی، حاکمیت شرکتی، حق الزحمه حسابرسی، کمیته حسابرسی
  • سمیرا هنربخش، محمدحسین رنجبر*، علی امیری، داود خدادادی صفحات 111-143
    هدف

    هدف اول این پژوهش ارزیابی مدل های اولیه ی باسو، و بال و شیواکومار جهت سنجش محافظه کاری حسابداری و تعیین این است که از بین مدل های موجود، کدام مدل در ایران قدرت تبیین بیشتری در سنجش محافظه کاری حسابداری دارد. هدف دوم تعدیل دو مدل فوق، از طریق شناسایی فاکتورهای دیگر اثرگذار بر محافظه کاری حسابداری و هدف آخر ارایه ی الگوی سنجش محافظه کاری حسابداری بصورت جداگانه در هر مدل و درنهایت مقایسه ی نتایج و معرفی الگوی بهتر جهت ارزیابی محافظه کاری حسابداری برای شرکت های نمونه می باشد.

    روش

    پژوهش از نوع مطالعات پس رویدادی است و نمونه پژوهش شامل 156 شرکت طی بازه زمانی یازده ساله از ابتدای سال 1387 تا انتهای سال 1397 می باشد. برای تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرهای پژوهش از داده های تابلویی و مدل اثرات ثابت استفاده شده است.

    یافته ها

    مشاهده گردید از بین این دو مدل، مدل بال و شیواکومار دارای قدرت تبیین بیشتری در اندازه گیری محافظه کاری حسابداری در شرکت های نمونه است. با مقایسه نتایج آزمون مجدد مدل ها با ورود متغیرهای مختلف مستقل و کنترل، نتیجه بر این شد که باز هم مدل بال و شیواکومار دارای قدرت تبیین بیشتری در سنجش محافظه کاری حسابداری است.

    نتیجه گیری

    مدل بال و شیواکومار با توجه به عوامل و متغیرهایی که طبق نتایج آماری مرتبط با سنجش محافظه کاری حسابداری بوده اند به عنوان الگوی بهتر جهت سنجش محافظه کاری حسابداری معرفی گردیده است.

    دانش افزایی:  

    این مطالعه مشخص می نماید از بین دو مدل باسو، و بال و شیواکومار، کدام یک دارای قدرت تبیین بیشتر و الگوی بهتری برای اندازه گیری محافظه کاری حسابداری است و پژوهش حاضر از این جهت دارای محتوای اطلاعاتی است.

    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط حسابداری، حاکمیت شرکتی، عوامل حسابرسی، مدل باسو، مدل بال و شیواکومار
  • مصطفی عبدی*، مهدی کاظمی علوم، هایده رضائیان، هلیا نیری صفحات 145-166
    هدف

    بر اساس نظریه پویایی گروه، رفتار فرد تحت تاثیر ویژگی های گروه است. پویایی گروه موجب اثربخشی تصمیمات و بهبود تفکر گروهی می گردد. تنوع جنسیتی به عنوان یکی از سازوکارهای پویایی گروه در هییت مدیره و کمیته حسابرسی، از طریق ایجاد ناهمگونی می تواند منجر به توانایی حفظ و افزایش استقلال فکری اعضاء و گسترش فرهنگ تفکر گروهی شده و در نهایت موجب بهبود توانایی اعضای ارکان نظام راهبری در نظارت بر گزارشگری مالی گردد. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی تاثیر حضور حداقل یک نماینده زن در هییت مدیره و کمیته حسابرسی بر تجدید ارایه صورت های مالی با تاکید بر نظریه پویایی گروه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 است.

    روش

    روش گردآوری داده ها آرشیوی است و نمونه ای متشکل از 152 شرکت (760 مشاهده) انتخاب و داده های آن ها با استفاده از تحلیل رگرسیون لاجیت مورد آزمون قرار گرفت.  

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که حضور حداقل یک نماینده زن در کمیته حسابرسی، می تواند تجدید ارایه صورت های مالی را کاهش دهد. اما شواهد پژوهش نشان داد حضور زنان در هییت مدیره، تاثیر معناداری بر کاهش تجدید ارایه صورت های مالی ندارد.

    نتیجه گیری

    حضور زنان در ارکان نظام راهبری به ویژه کمیته حسابرسی، موجب بهبود کیفیت گزارشگری مالی می گردد.

    دانش افزایی:

    این یافته ها در راستای نظریه پویایی گروه و تفکر گروهی و توسعه ادبیات رفتاری و جنسیتی در حسابداری و حسابرسی است.

    کلیدواژگان: پویایی گروه، تجدید ارائه صورت های مالی، تنوع جنسیتی، کمیته حسابرسی، هیئت مدیره
  • علی آشتاب*، آمنه احمدی صفحات 167-194
    هدف

    هدف پژوهش بررسی رابطه بین خوانایی گزارش های مالی و نقدشوندگی سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و از اطلاعات 100 شرکت تولیدی طی سال های 1387 تا 1397 استفاده شده است. برای تحلیل یافته ها  نیز از رویکرد معادلات ساختاری و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها

    بین خوانایی گزارش های مالی و نقدشوندگی سهام رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد. بدین معنی که با کاهش خوانایی، نقدشوندگی سهام به صورت معنی داری کاهش می یابد. همچنین نتایج نشان داد که سنجه های مختلف نقدشوندگی و خوانایی در صنایع مختلف از نظر آماری تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند.

    نتیجه گیری

    افزایش آگاهی شرکت ها از انتشار اطلاعات شفاف و خوانا از اهمیت خاصی برخوردار است و ترغیب شرکت ها برای انتشار اطلاعات خوانا،گام مهمی برای افزایش شفافیت اطلاعاتی است و با نیل به این مهم، نقدشوندگی سهام و کارایی تخصیصی بازار سرمایه افزایش خواهد یافت.

    دانش افزایی:

     نوع آوری پژوهش این است که سنجه های مختلفی برای خوانایی و نقدشوندگی سهام بررسی شده است و بدین منظور از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. همچنین برای در نظر گرفتن تاثیر داده های پانلی، رویکرد حداقل مربعات عادی تعمیم یافته و برای بررسی تاثیر متقابل خوانایی و نقدشوندگی از رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته(توسط متغیرهای ابزاری) استفاده شده است.در نهایت به مقایسه خوانایی و نقدشوندگی صنایع مختلف نیز پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارش های مالی، پیچیدگی متنی، نقدشوندگی سهام
|
  • Ehsan Ghaseminezhad *, Bahman Banimahd Pages 1-27
    Purpose

    The purpose of the present study is to examine the impact of social conservatism on the uncertainty of independent auditors 'professionalism which can have a positive impact on auditors' judgment and decision making.

    Methods

    This research is a descriptive and survey research and the sample is 466 independent auditors of the Audit Organization, the Accounting Department of Iran and the member organizations of the Iranian Association of Certified Public Accountants. Structural equation modeling using partial least squares method was used to test the hypotheses.

    Results

    Test evidence suggests that social conservatism increases auditors' professional skepticism and its components, including questioning minds, Suspension of judgment, Searching for Knowledge,Understanding Interpersonal Relationship , self-confidence and Self – Determination.

    Conclusions

    The results of this study show that the psychological characteristics of auditors in judging and decision making are among the influential factors.

    Contribution: 

    The results of this study provide useful information for auditing policy makers and national regulatory bodies about the impact of social conservatism on auditors' professional uncertainty and extend the results of behavioral research in the field of auditing.

    Keywords: Modeling of Structural Equations, Social Conservatism, Independent Auditor, Professional Skepticism
  • Mohammad Rahimpour, MohammadHosein Ghaemi *, Gholamreza Kordestani Pages 29-50
    Purpose

    In the event studies, the measurement of abnormal performance due to specific events in the long run is done according to different methods. One of them is the buy and hold approach. This approach uses match firm and reference portfolio. The aim of this study is to evaluate the buy-and-hold approach in performance measurement with emphasis on long-term horizon.

    Method

    In this study, based on the data of 131 firms in the period of 1396-1381, the methods of the match firm and reference portfolio were assessed through simulation.

    Results

    Findings show that increasing the time interval from one year to three and five years will lead to an appropriate imbalance between the specification and the power of the tests to be examined.

    Conclusion

    following the event, if the long-run performance appraisal of stock prices, the one-year period, and to measure abnormal returns, the match firm method should be taken into account. The results of this study also indicate that use of accounting and financial variables in determining match firm and reference portfolio will lead to specification and power of the tests used.

    Contribution: 

    The findings can be used as a basis for evaluating long-run stock performance

    Keywords: Long-Run Event Study, Buy, Hold Approach, Abnormal Return (Performance), Match Firm, Reference Portfolio
  • Reza Jamei *, Peyman Rasouli Pages 53-84
    Purpose

    The purpose of this study is to have policy holders on utility management with Structural Equation Modeling approach.

    Methods

    In this study, 87 companies were selected from the companies listed in Tehran Stock Exchange during 2005-2018 as statistical sample. Structural equation approach has also been used to test the hypotheses.

    Conclusions

    The results show that political costs have a negative effect on real earnings management. However, this intensity is not statistically significant.

    Results

    The results also show that profitability ratio and leverage ratio have a positive and significant effect on actual earnings management.

    Contributions: 

    The impact of political costs on actual earnings management can provide future users and researchers with a better understanding of the factors affecting corporate earnings management.

    Keywords: Political Costs, Real earnings management, Structural Equation Modeling Approach
  • Hasan Zalaghi, Salar Saifi Laleh *, Fatemeh Sadat Minaei Tabrizi Pages 85-110
    Purpose

    Financial statements approved by the auditor are the most important source of information for investors. Therefore, determining the audit fee with the company management decision is very important. Management also has characteristics that are considered in negotiation for audit fees. The purpose of this study is to investigate the effect of managers’ ability and corporate governance mechanisms on the relationship between managerial overconfidence and audit fees.

    Methods

    The research hypotheses were tested by collecting data from 124 companies listed in Tehran Stock Exchange and Farabours during the period 2014-2019. Management ability was measured using Demirjian et al.’s (2012) Data Envelopment Analysis (DEA) model and managerial overconfidence was also measured through the index of excess investment in the assets of Ahmed and Duelman’s (2013) model and corporate governance was also measured by the model introduced by Cassell et al. (2012) for the board of directors and audit committee  

    Results

    According to research findings, management ability has a negative and significant effect on the relationship between managerial overconfidence and audit fees. But the effect of the board of directors and audit committee on the relationship between managerial overconfidence and audit fees were not significant.

    Conclusion

    This study revealed that managers with higher ability are more likely to reduce the risk of auditing , even in firms with managerial confidence .

    Contribution: 

    Since management overconfidence increases the risk of optimal decisions in the company, therefore by examining the significant impact of management ability and corporate governance mechanisms on audit fees in companies with overconfident managers, this study adds a new perspective to the literature of management characteristics and management relationships with auditor through audit fees.

    Keywords: Managerial Overconfidence, Corporate governance, Audit fees, Audit Committee
  • Samira Honarbakhsh, MohammadHossein Ranjbar *, Ali Amiri, Davood Khodadadi Pages 111-143
    Purpose

    The first aim of this study is to evaluate the Basu and the Ball and Shivakumar models to measuring the accounting conservatism and to determine which of the existing models in Iran has more explanatory power in accounting conservatism. The second aim is to modify the two models by identifying the other effective factors on the accounting conservatism and the final goal is the presenting the measurement pattern of accounting conservatism separatelyin each model and comparing the results.

    Methods

    Research is a ex-post facto research and the sample consists of 156 companies during the period of eleven years from 2009 until 2019 with panel data and fixed effects model.

    Results

    It was observed among these two models, The Ball and Shivakumar model has more explanatory power in measuring accounting conservatism in sample firms.By comparing the results of the models re-test by intering different independent and control variables, it was concluded that the Ball and Shivakumar model still had more explanatory power in measuring accounting conservatism.

    Conclusion

    The Ball and Shivakumar model According to factors and variables are related to Measuring accounting conservatism has been introduced as a better patternfor measuring accounting conservatism.

    Contribution: 

    Thisstudy reveals which of the two models of the Basu and the Ball and Shivakumar, offers more explanatory power and a better pattern for measuring accounting conservatism and the present study for this reason has informational content.

    Keywords: Conditional Accounting Conservatism, Corporate governance, Audits Factors, Basu, Ball, Shivakumar Model
  • Mostafa Abdi *, Mahdi Kazemi, Hayedeh Rezaeeyan, Helya Nayeri Pages 145-166
    Objective

    According to group dynamics theory, individual behavior is influenced by group characteristics. Group dynamics can influence decisions and improve group thinking. Gender diversity as one of the group dynamics mechanisms in the board and audit committee, can lead to the ability to maintain and enhance members' intellectual independence and expand the culture of group thinking by improving heterogeneity and ultimately improving the ability of members of the leadership system to oversee financial reporting. The purpose of this study was to investigate the impact of the presence of at least one female representative on the directors’ board and the audit committee on the financial restatement with emphasis on group dynamics theory in firms listed on the Tehran stock exchange during the years 2014-2018.

    Method

    The data collection method was archived and a sample of 152 companies (760 observation) was selected and their data were analyzed using Logit regression analysis.

    Results

    Findings suggest that the presence of at least one female representative on the audit committee can reduce the financial restatement. But research evidence suggests that the presence of women on the board of directors does not have a significant effect on reducing the financial restatement.

    Conclusion

    The presence of women in the corporate governance system, especially the audit committee, improves the financial reporting quality.

    Contribution:

     These findings are in line with group dynamics theory and group thinking.

    Keywords: Audit Committee, Board, Financial Restatement, Gender Diversity, Group Dynamics
  • Ali Ashtab *, Aamaneh Ahmadi Pages 167-194
    Purpose

    The purpose of this paper is to review the relationship between the readability of financial reports and stock market liquidity in the companies listed at Tehran stock exchange.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and the information of 100 manufacturing companies during the 2008 to 2018 has been used. Structural equation and multiple regression approaches were used to analyze the findings.

    Results

    The findings show that there is a direct and significant relation between the readability of the financial reports and stock market liquidity. In this sense, by decreasing the readability stock market liquidity is decreased. The results also show that the different measures of liquidityand readability in different industries are statistically significant differences with each other.

    Conclusions

    Increasing the awareness of the participants from publication of transparent and transparent information has special importance and Encouraging companies to publish the readable information is an important step to increase the information transparency and will increase the liquidity and the allocation efficiency of the capital market.

    Contribution: 

    The contribution of this research is that different criteria for stock readability and liquidity have been studied and for this purpose, structural equation modeling with partial least squares approach has been used. Also, to consider the effect of panel data, the generalized least squares approach is generalized, and to investigate the interaction between readability and liquidity, the generalized method of moments approach (by instrumental variables) is used. Finally, the readability and liquidity of different industries are compared.

    Keywords: Readability of Financial Reports, Stock liquidity, Textual complexity