فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هفتم شماره 5 (پیاپی 32، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن غرایاق زندی، داود محمدولی پورهریس* صفحات 1-14
    مقدمه

    یکی از مهارت های روانی که روان شناسان ورزشی آن را به ورزشکاران توصیه می کنند، تصویرسازی ذهنی است.

    هدف

    این پژوهش، درصدد بررسی تاثیر تصویرسازی ذهنی سنتی و پتلپ بر شوت سه گام در هندبالیست های نوجوان مبتدی و حرفه ای بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه بازیکنان نوجوان هندبال شهرستان مراغه در سال 1397 در دو سطح حرفه ای و مبتدی بودند که از میان آن ها 60 نفر به صورت هدفمند از طریق پرسشنامه تجدید نظر شده تصویرسازی حرکتی (هال و مارتین، 1997) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در پنج گروه 12 نفره قرار گرفتند: دو گروه تصویرسازی ذهنی سنتی در سطح مبتدی و حرفه ای، دو گروه تصویرسازی ذهنی پتلپ در سطح مبتدی و حرفه ای و گروه کنترل. بعد از پیش آزمون که شامل آزمون 9 متر هندبال بود، مرحله تمرین شروع گردید که شامل 7 هفته سه جلسه ای گروهی بود و سپس، پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار 23-SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین دو گروه حرفه ای تصویرسازی پتلپ و سنتی در عملکرد شوت سه گام هندبال تفاوت معنی داری وجود دارد و در این گروه تصویرسازی پتلپ برتری داشت (0/001=P)؛ اما در گروه مبتدی، تفاوت میانگین ها معنی دار نبود (0/05<P). همچنین بیشترین افزایش میانگین از پیش آزمون به پس آزمون در گروه حرفه ای-تصویرسازی پتلپ بود.

    نتیجه گیری: 

    تصویرسازی ذهنی می تواند در بهبود عملکرد ورزشی موثر واقع شود و استفاده از آن در کنار تمرین بدنی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، هندبالیست، مبتدی، حرفه ای، عملکرد ورزشی
  • صمد خرم نیا، علی اکبر فروغی*، گلفام گودرزی، مهرداد بهاری بابادی، امیرعباس طاهری صفحات 15-29
    مقدمه

    افسردگی، اختلالی شایع است که با حالات هیجانی منفی همراه است. در سال های اخیر، تاکید عمده روی شناسایی عوامل خطر و مکانیسم های درگیر در تفاوت های فردی آسیب پذیری به افسردگی بوده است.

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی نقش شفقت به خود و نشخوار ذهنی در پیش بینی افسردگی مزمن است.

    روش : 

    این مطالعه از نوع توصیفی -تحلیلی و مقطعی بوده و جامعه پژوهش، افراد بالای 15 سال، با تشخیص افسردگی مزمن بودند که به کلینیک روان پزشکی بیمارستان فارابی کرمانشاه در سال های 97- 1396، مراجعه کردند. نمونه گیری به صورت در دسترس بود. در مجموع 360 نفر مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این تعداد، 300 نفر وارد پژوهش شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های افسردگی بک (1961)، شفقت بر خود نف (2003) و نشخوار ذهنی نولن- هوکسما و مارو (1993) و آزمون های کولموگروف-اسمیرونوف، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام و نرم افزار 21SPSS، تحلیل و بررسی شدند.

    یافته ها: 

    بین شفقت به خود (0/490-) و خرده مقیاس های مهربانی با خود (0/482-)، اشتراکات انسانی (0/790-) و ذهن آگاهی (0/457-) با افسردگی مزمن رابطه ی منفی و معناداری، بین خرده مقیاس های قضاوت در مورد خود (0/511)، انزوا (0/542) و همانندسازی (0/550) با افسردگی مزمن رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. بین نشخوار فکری (0/299) و خرده مقیاس های پاسخ های نشخواری (0/277) و پاسخ های منحرف کننده حواس (0/315) با افسردگی مزمن رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    شفقت به خود و نشخوار فکری از جمله پیش بینی کننده های افسردگی مزمن می باشند. در نتیجه با افزایش شفقت به خود و کاهش نشخوار فکری می توان افسردگی مزمن را کاهش داد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، نشخوار فکری، افسردگی مزمن
  • هژیر محمودی پناه، آیت جعفری، فاتح سهرابی* صفحات 30-40
    مقدمه

    رابطه عاطفی با جنس مخالف موضوع مهمی در دوران دانشگاه است و اثرات متعدد و متفاوتی بر عملکرد دانشجویان دارد.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین متغیرهای جمعیت شناختی با مشکلات عاطفی و دیدگاه دانشجویان نسبت به آن بود.

    روش

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی از نوع پیمایشی بود که بر روی دانشجویان دانشگاه کردستان در سال 1397 انجام شد. به این منظور از طریق نمونه گیری در دسترس دانشجویانی که با رضایت شخصی اطلاعات مورد نیاز را تکمیل نمودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مجموعه ای پرسش های مربوط به تجربه روابط عاطفی بود. داده های به دست آمده از طریق نسخه بیستم SPSS با استفاده از روش های آماری خی دو و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     در پایان 405 نفر از دانشجویان (171 دختر و 232 پسر، 2 نامشخص) با میانگین سنی 22 سال و انحراف استاندارد 3/49 اطلاعات لازم را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که روابط عاطفی پدیده شایعی است. با این وجود لزوما دارای پیامدهای منفی نیست؛ و علی رغم مشکلاتی که ممکن است برای دانشجویان به بار بیاورد آنان دیدگاهی پذیرا نسبت به آن دارند. دو جنس تفاوتی در میزان مشکلات متعاقب گسست عاطفی تجربه نمی کنند و  با افزایش سن از میزان این تجربیات کاسته می شود.

    نتیجه گیری: 

    روابط عاطفی اگرچه ممکن است به صورت موقت مشکلاتی برای دانشجویان به وجود بیاورد؛ اما به نظر می رسد که باید به جنبه های مثبت آن نیز توجه کرد و احتمالا شبیه نوعی مرحله رشدی است که بالطبع جنبه های مثبت و منفی خاص خود را هم زمان با هم داراست.

    کلیدواژگان: روابط عاطفی، علائم روان پزشکی، متغیرهای جمعیت شناختی، دانشجویان
  • سمیه رحیمی احمدآبادی*، حمید عطاران، اکرم فتوت صفحات 41-51
    مقدمه

    قتل عمد از جمله جرایمی است که با توسل به پرخاشگری صورت می گیرد.

    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه اختلالات شخصیت و بهره هوشی در مجرمین قتل عمد ارجاع شده به سازمان پزشکی قانونی خراسان رضوی در سال های 1398-1397 انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زندانیان قتل عمد مراجعه کننده به سازمان پزشکی قانونی خراسان رضوی در سال های 1398-1397 را تشکیل دادند که از میان آن ها 105 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، آزمون بالینی چند محوری میلون (میلون-3) و آزمون ماتریس های پیشرونده ریون بزرگسالان بود. یافته ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     ضرایب همبستگی بین بهره هوشی با اختلالات شخصیت نشان داد که از بین انواع اختلالات شخصیت، بین اختلال شخصیت ضداجتماعی با بهره هوشی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (p=0/01، r=-0/24).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که بیشتر زندانیان قتل عمد، مرد، متاهل، سیکل، مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی و افت قوای هوشی در حد هوش بهر مرزی بودند که این متغیرها می توانند نقش تعیین کننده در ایجاد جرم و جنایت داشته باشند؛ بنابراین لازم است در تدوین سیاست جنایی استان توجه ویژه ای به این موارد به همراه ارایه خدمات روان شناختی معطوف گردد.

    کلیدواژگان: قتل عمد، اختلالات شخصیت، بهره هوشی
  • محمد دربا، سمیه شاهمرادی*، زهرا نقش، یاسر مدنی صفحات 52-64
    مقدمه

    تحولات اخیر جوامع کنونی تغییراتی را در سن ازدواج ایجاد کرده، به طوری که تعداد مجردها رو به فزونی است. این شرایط برای برخی از افراد ناخوشایند بوده و ترس از تجرد را تجربه می کنند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ترس از تجرد بر اساس تیپ های شخصیتی، هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت شناختی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود و توزیع پرسشنامه ها به صورت اینترنتی انجام گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته اطلاعات دموگرافیک، ترس از تجرد (2013)، تیپ شناسی شخصیت مایرز-بریگز (1987) و هوش هیجانی بار-آن (1997) استفاده شد. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار 22-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین تیپ های شخصیتی، هوش هیجانی و متغیرهای دموگرافیک (سن، درآمد و مقطع تحصیلی) با ترس از تجرد رابطه معناداری وجود دارد (0/05>P). همچنین تیپ های شخصیتی، هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت شناختی به ترتیب قادر به پیش بینی 28 درصد، 16 درصد و 9 درصد از واریانس ترس از تجرد بودند.

    نتیجه گیری:

     از نتایج پژوهش حاضر می توان در جهت شناخت متغیرهای مرتبط با ترس از تجرد در مشاوره های فردی و پیش از ازدواج بهره جست و مطابق با آن روش های پیشگیرانه و مداخلاتی مناسبی را به کار گرفت.

    کلیدواژگان: ترس از تجرد، تیپ های شخصیتی، هوش هیجانی، متغیرهای جمعیت شناختی، دانشجویان
  • فرشته عموزاده*، پیمان هنرمند، سیده سمیرا حسینی، حسن غرایاق زندی، مهدی رحیم زاده صفحات 65-79
    مقدمه

    یکی از رایج ترین اختلالات دوران کودکی مورد توجه روانشناسان و روان پزشکان، اختلال نقص توجه / بیش فعالی است که منجر به نقص توجه، بیش فعالی و تکانش گری در افراد مبتلا می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش شطرنج در دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی / نقص توجه بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش نیمه تجربی حاضر، 76 نفر دانش آموز مبتلا به اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 99-1398 بود؛ که تعداد 32 دانش آموز به شکل نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به شکل تصادفی بر اساس سن و جنس و نتایج پیش آزمون به دو گروه 16 نفری کنترل و آزمایش تقسیم شدند؛ و گروه آزمایش آموزش شطرنج را به مدت 11 هفته متوالی و هفته ای یک جلسه 30 الی 90 دقیقه دریافت کرد. آزمودنی ها سه بار (پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری دو هفته) با پرسشنامه های کانرز و سوانسون ارزیابی و داده ها با آزمون تحلیل واریانس مرکب، آزمون تعقیبی بنفرونی و با استفاده از نرم افزار 21 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده ی همبستگی مستقیم و بالایی بین نتایج به دست آمده از هر دو ابزار اندازه گیری سوانسون و کانرز و تاثیر مثبت آموزش شطرنج در دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی / نقص توجه بود (0/001=P، 20/17=F).

    نتیجه گیری:

     با توجه به تاثیر مثبت آموزش شطرنج بر علایم بیش فعالی / نقص توجه پیشنهاد می شود از آموزش شطرنج برای کاهش علایم بیش فعالی / نقص توجه استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، مداخلات روان شناختی آموزشی، دانش آموزان
  • صادق بختیاری جوان، نورعلی فرخی، سجاد بختیاری جوان*، رحمان صادقی صفحات 80-91
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت به وسیله عوامل مختلفی قابل تبیین اند، در این میان می توان به کارکردهای اجرایی به عنوان ساختارهای چند منظوره عصبی-روان شناختی اشاره کرد.

    هدف

    این پژوهش به منظور پیش بینی اعتیاد به اینترنت از طریق کارکرد های اجرایی در میان دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری آن دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی بودند که در نیمسال دوم سال تحصیلی 1398-1397 به تحصیل اشتغال داشته اند. نمونه آماری پژوهش شامل 206 دانشجوی کارشناسی که به صورت نمونه گیری در دسترس در این پژوهش انتخاب شدند. به منظور سنجش اعتیاد به اینترنت از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ و جهت ارزیابی کارکرد های اجرایی از تکالیف برو/ نرو، ان بک و کارت های ویسکانسین استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 25 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که بین مولفه های حافظه کاری (سری دوم ان بک) و اعتیاد اینترنتی رابطه وجود ندارد (0/05>P). در مقابل بین اعتیاد اینترنتی و کارکرد های حافظه کاری (ان بک سری اول)، کنترل مهاری رابطه منفی معناداری و انعطاف پذیری شناختی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که کارکرد اجرایی می تواند اعتیاد به اینترنت را در دانشجویان پیش بینی کند. همچنین کارکردهای اجرایی را می توان به عنوان یکی از عوامل زمینه ساز و تداوم بخش در اعتیاد به اینترنت دانست.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کارکرد اجرا یی، حافظه کاری، انعطاف پذیری
  • سعید شاه حسینی تازیک، قاسم صالح پور* صفحات 92-103
    مقدمه

    خود ناتوان سازی، هر عمل یا انتخاب تنظیم عملکردی است که فرصت بیرونی سازی شکست و درونی سازی موفقیت را افزایش می دهد.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش کمال گرایی و ابعاد مختلف آن در پیش بینی خود ناتوان سازی دانشجویان دانشگاه بجنورد بود.

    روش

    نوع پژوهش توصیفی مقطعی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی دانشگاه بجنورد در سال تحصیلی 93-1392 بود. از 200 نفر به شیوه خوشه ای چند مرحله ای نمونه گیری به عمل آمد و هر یک از آن ها به مقیاس کمال گرایی هیل و همکاران (2004) و مقیاس خود ناتوان سازی جونز و رودوالت (1982) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از نسخه 18 نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     بین هر یک از ابعاد هشت گانه کمال گرایی با خود ناتوان سازی رابطه مثبت و مستقیم معنی داری وجود دارد (0/05<P)؛ به عبارت دیگر، با افزایش کمال گرایی بر استفاده از راهبردهای خودناتوان ساز افزوده می شود. هیچ یک از ابعاد کمال گرایی در الگوی پیش بینی خود ناتوان سازی از رگرسیون خارج نشدند و در مدل نهایی 0/32 از واریانس خود ناتوان سازی را پیش بینی کردند (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     کمال گرایی سازه ای چند بعدی است که می تواند خود ناتوان سازی دانشجویان را متاثر سازد. از این رو، لازم است مداخلاتی به منظور مدیریت منظم مولفه های کمالگرایی دانشجویان طرح ریزی گردد.

    کلیدواژگان: خود ناتوان سازی، کمال گرایی، دانشجویان دانشگاه
  • افشین صلاحیان*، نوشین صلاحیان، حسن غریبی، سمیه ساعدی، هیرو زمانی صفحات 104-116
    مقدمه

    خانواده اولین و کوچک ترین نهادی است که افراد در آن ارتباط با دیگران را تجربه می کنند و علاوه بر آغاز ارتباط با اعضای خانواده، چگونگی ارتباط با دیگر افراد اجتماع را  نیز فرا می گیرند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه روابط موضوعی و طرحواره های ناسازگار اولیه با سلطه گری و روابط اخلاقی در زوجین شهر سنندج انجام گرفت.

    روش

    مطالعه ی حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی زوجین شهر سنندج در سال 1398 بود که تعداد 150 نفر به صورت تصادفی در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه روابط موضوعی بل (1995)، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ (2005)، پرسشنامه سلطه گری هاسکینز (1986) و پرسشنامه اخلاق کلبرگ (1981) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین زیر مقیاس های طرحواره ناسازگار (رهاشدگی، انزوای اجتماعی، آسیب پذیری، گرفتاری، بازداری هیجانی، معیارهای سرسختانه) و زیر مقیاس های روابط موضوعی (بی کفایتی، دلبستگی و خود میان بینی) با سلطه گری رابطه مثبت وجود داشت (11/862=T، 0/05>P). همچنین بین زیر مقیاس های روابط موضوعی (بیگانگی) و زیر مقیاس های طرحواره ی ناسازگار (بی اعتمادی، گرفتاری و اطاعت) با روابط اخلاقی رابطه مثبت وجود داشت (4/63=T، 0/05>P).

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج به دست آمده از این پژوهش بین روابط موضوعی و طرحواره های ناسازگار اولیه با سلطه گری و روابط اخلاقی در زوجین رابطه مثبت وجود داشت. در نتیجه می توان گفت که روابط موضوعی و طرحواره های ناسازگار اولیه می توانند سلطه گری و روابط اخلاقی را در میان زوجین پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: روابط موضوعی، طرحواره های ناسازگار اولیه، سلطه گری، روابط اخلاقی
  • محمداحسان تقی زاده، افسانه دالوند* صفحات 117-129
    مقدمه

    اختلال افسردگی با پیامدهای مختلفی مانند ناگویی هیجانی و نارسایی شناختی همراه است که رفع آن ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ناگویی خلقی و نارسایی شناختی در زنان مبتلا به اختلال افسردگی بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی- تجربی (پیش آزمون و پس آزمون) با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه زنان مبتلا به افسردگی (سال 1397) شهر خرمآباد بود. 30 زن مراجعه کننده به کلینیک اعصاب و روان صدیق شهر خرم آباد که طبق تشخیص روان پزشک و مصاحبه بالینی پژوهشگر تشخیص افسردگی اساسی دریافت کرده بودند، با روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه های افسردگی بک (BDI-II)، ناگویی خلقی (-20TAS) و نارسایی شناختی (CFQ) استفاده شد. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 2 ساعته، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) سگال، ویلیامز و تیزدل (2000) را دریافت کردند، در حالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، موجب کاهش ناگویی خلقی و نارسایی شناختی شده است و این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (0/000=P).

    نتیجه گیری:

     شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش ناگویی خلقی و نارسایی شناختی زنان دچار افسردگی اثربخش است و می تواند در کنار مداخلات دارویی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، ذهن آگاهی، شناخت درمانی، نارسایی شناختی، ناگویی خلقی
  • مریم بنی طرفی، رضوان همائی* صفحات 130-144
    مقدمه

    میزان انجام جراحی زیبایی رو به افزایش است و توجه به عوامل رواج آن ضرورت دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تمایزیافتگی خود، نگرانی از بدریختی بدن و ارزیابی منفی در زنان مراجعه کنندگان به مراکز زیبایی شهر اهواز انجام گرفت.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه مورد بررسی30 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز زیبایی در سال 1396 در شهر اهواز بود که بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. برنامه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در 9 جلسه روی گروه آزمایش صورت گرفت. ابزار مورد استفاده مقیاس های خود متمایزسازی، نگرانی از بدریختی بدنی و ترس از ارزیابی منفی بود که در ابتدای پژوهش توسط شرکت کنندگان گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 20 SPSS و به روش تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج بین گروهی نشان داد که تمایزیافتگی خود، نگرانی از بدریختی بدن و ارزیابی منفی در افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنی دار دارند (0/05<P). درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش تمایزیافتگی خود و کاهش نگرانی از بدریختی بدن و ارزیابی منفی شده است (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به عناصر درمانی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند روش مناسبی برای اصلاح عوامل موثر بر انجام جراحی زیبایی باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تمایزیافتگی خود، نگرانی از بدریختی بدن، ترس از ارزیابی منفی، مراجعه کنندگان به مراکز زیبایی
  • علی اکبر ارجمندنیا، سوگند قاسم زاده*، فاطمه اسماعیلی، الهام شفیعی صفحات 145-155
    مقدمه

    از جمله اختلالات یادگیری می توان به اختلال در ریاضیات اشاره کرد. اختلال در ریاضی توانایی یادگیری و به کارگیری مفاهیم و مهارت های ریاضی را تحت تاثیر قرار می دهد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله حافظه فعال دیداری-فضایی بر عملکرد حافظه فعال هیجانی دانش آموزان با مشکلات ریاضی صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ابتدایی در معرض خطر مشکلات یادگیری ریاضی در سال 97-1396 در دبستان های استان البرز بودند که از میان آنان 20 دانش آموز پسر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در یکی از دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش برنامه حافظه فعال دیداری-فضایی را در 24 جلسه دریافت کردند. همچنین به منظور بررسی مشکلات ریاضی از آزمون ریاضیات ایران کی مت (1988) و برای سنجش حافظه فعال هیجانی از پرسشنامه محقق ساخته (ارجمند نیا، 1397) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله حافظه فعال دیداری-فضایی موجب بهبود حافظه فعال هیجانی دانش آموزان گردید (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که مداخله حافظه فعال دیداری-فضایی موجب بهبود عملکرد حافظه فعال هیجانی و عملکرد محاسبات ریاضی (جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: حافظه فعال دیداری - فضایی، حافظه فعال هیجانی، مشکلات ریاضی
|
  • Hasan Gharayagh Zandi, Davood Mohammadvalipoor Heris* Pages 1-14
    Introduction

    Mental imagery is one of the psychological skills that sports psychologists recommend athletes to focus on.

    Aim

    This study aimed to investigate the effects of PETTLEP and traditional mental imagery on handball triple shooting in novice and professional adolescent handball players.

    Method

    A semi-experimental study was conducted on all novice and professional adolescent handball players in Maragheh, East Azerbaijan Province, Iran, in 2018-2019. By using the revised Movement Imagery Questionnaire (MIQ-R) (Hall and Martin, 1997), 60 people from the statistical population were purposively selected as the sample. The participants were randomly assigned to 5 groups of 12:  two groups of traditional mental imagery at the novice and professional levels, two groups of PETTLEP imagery at the novice and professional levels, and a control group. After the 9-meter line test as the pretest, 3 sessions of group training for 7 weeks and then the posttest were performed. The data were statistically analyzed by using the repeated measures ANOVA and the Tukeychr('39')s test in SPSS-23.

    Results

    The results showed that professional participants in the PETTLEP imagery group significantly outperformed their peers in the traditional imagery group in handball triple shooting (P=0.001). By contrast, such a significant difference was not observed between the two groups of novice handball players (P>0.05). The results also indicated that the highest increase in mean score from pretest to posttest was observed among professional handball players in the PETTLEP imagery group.

    Conclusion

    Mental imagery can effectively improve the performance of athletes. Therefore, it is recommended to be used in combination with physical exercises.

    Keywords: Mental imagery, Handball player, Novice, Professional, Athletic performance
  • Samad Khoramniya, AliAkbar Foroughi*, Golfam Goodarzi, Mehrdad Bahari Babadi, AmirAbbas Taheri Pages 15-29
    Introduction

    Depression is a common disorder that is associated with negative emotional states. In recent years, the main emphasis has been on identifying risk factors and mechanisms involved in individual differences in vulnerability to depression.

    Aim

    The aim of this study is to investigate the role of self-compassion and rumination in predicting chronic depression.

    Method

    This study is a descriptive-analytical and cross-sectional study and the study population was people over 15 years old with a diagnosis of chronic depression who referred to the psychiatric clinic of Farabi Hospital in Kermanshah in 2017-2018. Sampling was a convenient method. A total of 360 people were evaluated, of which 300 were included in the study. Data were collected using Beck Depression Inventory (1961), Self-Compassion Questionnaire (2003) and Nolen-Hoxma and Murrow (1993) and Kolmogorov-Smirnov tests, Pearson correlation and multiple game regression analysis and SPSS 21 software were analyzed and reviewed.

    Results

    There is a negative and significant relationship between self-compassion (-0.490) and subscales of kindness to oneself (-0.482), human commonalities (-0.790) and mindfulness (-0.457) with chronic depression, between the subscales of judgment There is a positive and significant relationship between self (0.511), isolation (0.542) and assimilation (0.550) with chronic depression. There is a positive and significant relationship between rumination (0.299) and subscales of ruminant responses (0.277) and distracting responses (0.315) with chronic depression.

    Conclusion

    Self-compassion and rumination are among the predictors of chronic depression. As a result, chronic depression can be reduced by increasing self-compassion and reducing rumination.

    Keywords: Self-compassion, Rumination, Chronic depression
  • Hazhir Mahmodi Panah, Ayat Jafari, Fateh Sohrabi* Pages 30-40
    Introduction

    Emotional relationship with opposite sex is an important matter during university ages and affects studentschr('39') function.

    Aim

    This study aimed at surveying the relationship between demographic variables of students with emotional problems and their attitude toward it.

    Method

    As a descriptive-survey study, among Kurdistan university students, through in-access sampling method, those who signed informed consent were selected as the sample of study. The asked-questions were about the experience of emotional relationship, failure and their attitude toward them. Using SPSS version 20, the raw data were analyzed by Ki-square and Spearman correlation coefficient tests.

    Results

    Finally 405 students (171 girls, 232 boys, 2 missed) with the mean age of 22 years old and 3.49 SD, completed the necessary data and questions. Results showed that emotional relationship is a popular experience among students. Beside its consequences, it is not necessarily negative. And along with problems it may be caused, the students have an acceptable attitude toward it. Also, there were not any gender differences in the severity of experienced symptoms after a failure experience, and the failure rate in these relationship decreased by the age.

    Conclusion

    Emotional relationship can make some bad experiences for students temporarily, but it seems that we have to note the other side, which seems to development stage that inevitably has its positive and negative sides.

    Keywords: Emotional relationship, Psychiatric symptoms, Demographic variables, Student
  • Somayeh Rahimi Ahmadabadi*, Hamid Attaran, Akram Fotovat Pages 41-51
    Introduction

    Intentional homicide is one of the crimes committed by resorting to aggression.

    Aim

    The purpose of this study was to investigating the relationship between Personality disorders and intelligence quotient in offenders of intention homicide referred to the Khorasan Razavi Forensic Medicine Organization in 2018-2020.

    Method

    This is a descriptive correlational study. The statistical population of the study consisted of all intentional homicide offenders referred to the Khorasan Razavi Forensic Medicine Organization in the years 2018-2020, of which 105 people participated in this study as available samples. Data collection tools were the Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) and the Ravenchr('39')s Standard Progressive Matrices (SPM). The findings were analyzed with SPSS 21 software in two sections: descriptive and inferential statistics.

    Results

    Correlation coefficients between intelligence quotient and personality disorders showed that among the personality disorders, antisocial personality disorder with intelligence quotient was negative and significant relationship (p = 0.01, r =- 0.24).

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that most of the offenders of intention homicide, male, married, cycle, with antisocial personality disorder and loss of intelligence to the extent of borderline intelligence, these variables can play a decisive role in crime. Therefore, it is necessary to pay special attention to these issues in the development of the provincechr('39')s criminal policy, along with providing psychological services.

    Keywords: Intentional homicide, Personality disorders, Intelligence quotient
  • Mohammad Darba, Somayeh Shahmoradi*, Zahra Naghsh, Yaser Madani Pages 52-64
    Introduction

    Recent developments in current societies have brought about changes in the age of marriage, so that the number of single people is increasing. These conditions are unpleasant for some people and they experience the fear of being single.

    Aim

    The aim of this study was to predict the fear of being single based on personality types, emotional intelligence and demographic variables.

    Method

    The research method was descriptive-correlational studies. The statistical population of the study included all students of the University of Tehran in the academic year of 2019-2020, who were selected by available sampling method and answered online questionnaires by calling online. Demographic questionnaires, fears of being single (2013), Myers-Briggs personality traits (1987), and Bar-onchr('39')s emotional intelligence (1997) were used to collect data. The data collected were analyzed through SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that there was a significant relationship between personality types, emotional intelligence and demographic variables (age, income and education) with fear of being single (P<0.05). Moreover, personality types, emotional intelligence and demographic variables were able to predict 28%, 16% and 9% of the variance of fear of being single, respectively.

    Conclusion

    The results of the present study can be used to identify variables related to fear of being single in individual and premarital counseling and accordingly used appropriate preventive and interventions methods.

    Keywords: Fear of being single, Personality types, Emotional intelligence, Demographic variables, Students
  • Fereshteh Amouzadeh*, Peyman Honarmand, Seyede Samira Hoseini, Hasan Gharayagh Zandi, Mehdi Rahimzadeh Pages 65-79
    Introduction

    One of the most common childhood disorders considered by psychologists and psychiatrists is Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, which leads to attention deficit, hyperactivity and impulsivity in affected people.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the impact of Chess training in students with ADHD.

    Method

    The statistical community of the present quasi-experimental study was 76 students with ADHD in Khorramabad city in the academic year of 2019-2020. 32 students were selected by convenience sampling and randomly divided into two groups of 16 controls and experiments based on age, sex and pre-test results. And the experimental group received chess training for 11 consecutive weeks and a weekly session of 60 to 90 minutes. Subjects were evaluated three times (pre-test, post-test, two-week follow-up) with Connors and Swanson questionnaires and data were analyzed by ANOVA and Bonferroni test and Spss 21 software.

    Results

    The results of the study showed a direct and high correlation between the results obtained from both Swanson and Connors measuring instruments and the positive effect of chess training on students with ADHD. (P=0.001, F=20.17).

    Conclusions

    Due to the positive effect of Chess training on the symptoms of ADHD, it is suggested that Chess training be used to reduce the symptoms of ADHD.

    Keywords: Attention-Deficit, Hyperactivity disorder, Psycho-educational interventions, Students
  • Sadegh Bakhtiary Javan, NoorAli Farrokhi, Sajjad Bakhtiary Javan*, Rahman Sadeghi Pages 80-91
    Introduction

    Internet addiction can be explained by various factors, including executive functions as multifunctional neuropsychological structures.

    Aim

    The purpose of this study is to predict internet addiction through executive functions among students of Allameh Tabatabachr('39')i University.

    Method

    The present study is a correlational study and its statistical population consists of students of Allameh Tabataba’i University who have studied in the second semester of the 2019 academic year. The statistical sample of the study included 206 Undergraduate Student who were selected by available sampling in this study. In order to measure Internet addiction, the Young Internet Addiction Questionnaire was used and to evaluate the executive functions Go/No Go Task, N-Back Task and Wisconsin Card Classification Task (WCST) were used. Correlation and regression analysis were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS 25 statistical software.  

    Results

    The results of the analyzed data show that there was no relationship between working memory components (N-Back Test Series n2) and Internet addiction (P<0.05). However, there is a significant negative relationship between internet addiction (first-series N-BACK), working memory and disinhibition and a significant positive relationship between internet addiction and cognitive flexibility. (P<0.05)

    Conclusion

    The results of this study showed that executive functions can predict internet addiction in students. Executive functions can also be considered as one of the contributing factors to the persistence of Internet addiction.

    Keywords: Addiction psychiatry, Executive function, Working memory, Flexibility
  • Saeid Shah Hosseini Tazik, Ghasem Salehpour* Pages 92-103
    Introduction

    Self-handicapping is any action or choice of performance setting that enhances the opportunity to externalize failure and to internalize success.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the role of perfectionism and its various dimensions in predicting self-handicapping of Bojnourd university students.

    Method

    The type of research was cross-sectional descriptive and a correlational type. The statistical population included undergraduate students of Bojnourd University in the academic year of 2013-2014. 200 people were selected by multistage cluster sampling and each of them answered to the Perfectionism Scale of Hill et al (2004) and the Self-Handicapping Scale of Jones and Rhodewalt (1982). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression. SPSS v. 18 was also used in data analysis.

    Results

    There was a significant positive and direct relationship between each of the eight dimensions of perfectionism and self-handicapping (P<0.05); In other words, with the increase of perfectionism, the use of self-handicapping strategies increases. None of the dimensions of perfectionism in the prediction model of self-handicapping were excluded from the regression and in the final model predicted 0.32 of the variance of self-handicapping (P<0.05).

    Conclusion

    Perfectionism is a multidimensional construct that can affect studentschr('39') self-handicapping. Therefore, interventions are needed to systematically manage the components of student perfectionism.

    Keywords: Self-handicapping, Perfectionism, University students
  • Afshin Salahian*, Noshin Salahian, Hassan Gharibi, Somayeh Saedi, Heroo Zamani Pages 104-116
    Introduction

    Family is the first and smallest institution in which people experience relationships with others, start relationships with other family members and learn how to communicate with other members of the community.

    Aim

    This study aims to investigate the relationship between object relations and early maladaptive schemas with dominance and moral relationships among the couples in Sanandaj.

    Method

    The current study is a descriptive-correlational one. The statistical population of this study includes all couples in Sanandaj in 2019, out of whom 150 people were selected through accessibility sampling. The participants filled in the Bell Object Relations Questionnaire (1995), Young Schema Questionnaire (2005), Huskins Dominance Adaptation Scale (1986) and Kohlberg’s morality scale (1981). The collected data was analyzed using SPSS Software (version. 23).

    Results

    The results indicated that the sub-scales of early maladaptive schemas (i.e. abandonment, social isolation, susceptibility, difficulty, emotional restraint, stubborn criteria) and subscales of object relations (i.e. incompetence, attachment and egocentrism (were and positively associated with dominance (P<0.05, T=11.862). In addition, the subscales of object relations (estrangement) and subscales of early maladaptive schemas (lack of trust, difficulty and obedience) were positively associated with moral relations (P<0.05, T=4.63).

    Conclusion

    According to the results point to a positive association between object relations and early maladaptive schemas with dominance and moral relations among couples. Therefore, it can be said that object relations and early maladaptive schemas can predict dominance and moral relations among couples.

    Keywords: Object relations, Early maladaptive schemas, Dominance, Moral relations
  • MohammadEhsan Taghizadeh, Afsaneh Dalvand* Pages 117-129
    Introduction

    Depressive disorder is associated with various consequences such as Alexithymia and Cognitive impairment, whichtheir elimination is of importance.

    Aim

    The aim of the present researchwas to evaluate the effectiveness of mindfulness- based cognitive therapy on alexithymia and cognitive impairment in women with depressivedisorder.

    Method

    The present researchwas an experimental study (pre-test and post-test) with a one-month follow-up. The statistical population included all women with depression (2018) in Khoram Abad. Thirty women referred to Siddiq Psychiatric Clinic in Khorramabad, who had received a diagnosis of major depression based on psychiatristchr('39')s diagnosis and researcher’s clinical interview, were selected by purposeful sampling methodas a research sample and randomly divided into two experimental and controlgroups with 15 participants in each group. Beck Depression questionnaire (BDI-II), Alexithymia questionnaire (TAS-20), Cognitive impairment questionnaire (CFQ) were used to measure the variables. The experimental group received Segal, Williams and Tizdel (2000) mindfulness- based cognitive therapy (MBCT) for 8 sessions of 2 hours, while the control group did not receive any intervention. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that mindfulness- based cognitive therapy has lead to reduce alexithymia and cognitive impairmentand these results were maintained in the follow- up phase (P = 0.000).

    Conclusion

    Mindfulness- based cognitive therapy is effective in reducing alexithymia and cognitive impairment in women with depression and can be considered in addition to medication interventions.

    Keywords: Alexithymia, Cognitive impairment, Cognitive therapy, Depression, Mindfulness
  • Maryam Bani Torfi, Rezvan Homaei* Pages 130-144
    Introduction

    The rate of cosmetic surgery is increasing and it is necessary to pay attention to its common factors.

    Aim

    This study aims to examine the effect of the acceptance and commitment therapy on differentiation of self, body dissatisfaction and negative evaluation in women of visiting beauty centers.

    Method

    The research design was a semi-experimental research with pre-test and post-test with control group. Population were all the women of visiting beauty centers in 2018 in Ahvaz which of them 30 women participated based on targeted sampling method and they arranged in two groups experimental group (15 women) and Control group (15 women). After that two groups were assessed in pre-test exam. After discussion, treatment based on the acceptance and commitment (ACT) was performed during nine sessions in a week. Measurement tools consisted of Differentiating of self Inventory, body dissatisfaction Inventory and Negative Evaluation Scale. The data was analyzed by SPSS-20 and analysis of variances of multiple variables measures.

    Results

    The results of intergroup showed that differentiation of self, body dissatisfaction and negative evaluation were significantly different in the experimental group compared with the control group (p<0.05). Acceptance and commitment-based therapy increases self-differentiation and reduces anxiety about body deformity and negative evaluation (p<0.05).

    Conclusion

    According to therapeutic elements of acceptance and commitment therapy, acceptance and commitment therapy could be effective method to correct the factors that affect the performance of cosmetic surgery.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Differentiation of self, Body dissatisfaction, Fear of negative evaluation, Women of visiting beauty centers
  • AliAkbar Arjmandnia, Sogand Ghasemzadeh*, Fatemeh Esmaili, Elham Shafiee Pages 145-155
    Introduction

    Among learning disorders, mathematics disorder can be mentioned. Mathematics disorders affect the ability to learn and apply mathematical concepts and skills.

    Aim

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of visual-spatial working memory intervention on emotional working memory of students with mathematics disorders.

    Method

    This research was quasi-experimental study with the design of pre-test, post-test and control group. The statistical population was the whole students in primary schools, at risk for mathematics disorders in Alborz province in 2017-2018. The method of sampling was available sampling and consisted of 20 boy students and randomly assigned to experimental and control group. The experimental group received the visual-spatial working memory intervention in 24 sessions. Also, in order to evaluate mathematics disorders and emotional working memory, the Iran Key Math test (1988) and The Researcher made of Emotional working memory questionnaire (2018) were used. The gathered data were analyzed through covariance analysis with SPSS.

    Results

    The results indicated that the visual-spatial working memory intervention improved the performance of working emotional memory in students (P<0.05)

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that the visual-spatial working memory intervention was effective on emotional working memory and computed mathematics performance (addition, subtraction, multiplication and division) in students.

    Keywords: Spatial memory, Emotional, Working memory, Mathematic problems