فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شعیب رستمی*، غلامرضا کردستانی صفحات 1-20

    نقش گذاری حسابداری می تواند در اجرای نوآوری های سازمانی، تجاری و اجتماعی موثر باشد. نقش گذاری های حسابداری، فرای اعتقادات اثبات گرا در توان های نمایشی و رویکرد سازنده گرای آن، در خلق نهادهای قوی و حاکم در حسابداری، نقش مثبتی ایفا می کنند. بنابراین، با توجه به اهمیت نقش گذاری های حسابداری، این مقاله سعی در تبیین آن از منظر دانش و از منظر حسابداری، دارد. بر مبنای تحلیل علمی و فلسفی و برپایه روش شناخت تاریخی، به بررسی اصطلاح نقش گذاری و ارتباط آن با حسابداری پرداخته شده است.  در این راستا، هم مطالعات انتقادی و هم مطالعات عقلایی حسابداری مورد استفاده قرار گرفته و از نظریه کنشگر- شبکه لاتور (1987) نیز بهره گرفته شده است. پیامد نقش گذاری های حسابداری آن است که نقشی عملکردی را در گفتمان های سازمانی و مفاهیم گردآوری شده آنها ایفا می کند، زیرا حسابداری و گزارشگری با وعده هایی سروکار دارد که تحت آن این گفتمان ها و مفاهیم را برای ذینفعان و جامعه به همراه دارد. اگرچه این وعده ها اغلب مبهم هستند، اما امیدها و باورهایی را برای مقابله با محیط پیچیده و غیرقطعی که در آن این گفتمانهای سازمانی مطرح می شود، ایجاد می کند. این موضوع، در راستای ویژگی نقش گذاری های حسابداری است که منجر به کاهش پیچیدگی های محیط، ایجاد معیارهای استاندارد قابل مدیریت، از میان رفتن آشوب و ایجاد نظم و ثبات در محیط است.

    کلیدواژگان: نقشگذاری، نقشگذاری حسابداری، نظریه کنشگر - شبکه، نوآوری، پیچیدگی های محیط
  • محسن دهمرده قلعه نو، بهزاد بهمن دوست، حمید زارعی*، محمد سلیمانی صفحات 21-45
    حسابداری منابع انسانی رویکردی بحث برانگیز در حسابداری است و می توان آن را تلفیقی از دو حوزه حسابداری و مدیریت منابع انسانی دانست که البته ریشه در نظریه های اقتصادی و روانشناسی دارد. در این پژوهش، سعی شده است ضمن مروری بر پیشینه تاریخی، چارچوب مفهومی، معیارها و مدل های اندازه گیری حسابداری منابع انسانی به همراه برخی ابعاد قابل توجه آن بررسی گردد. همچنین، با تاکید بر ضرورت حسابداری منابع انسانی در سازمان، تعاریف، تفاوت های ظریف مفهومی و پیشینه تجربی حسابداری منابع انسانی نیز مورد کنکاش قرار گرفته است. روش تحقیق در پژوهش حاضر، بررسی هدفمند پیشینه پژوهش با توجه به جنبه های ضروری تحولات مهم در موضوع حسابداری منابع انسانی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که علیرغم بررسی مطالعات پیشین، محققان کماکان نتوانسته اند مدل دقیق و فراگیری برای سنجش منابع انسانی ارایه دهند و این موضوع همچنان بحث برانگیز باقی مانده است. به نظر می رسد، ایجاد تعامل پیوسته در تحقیقات میان رشته ای با  تاکید بر حسابداری، مدیریت و اقتصاد برای آشنایی هر چه بهتر با حسابداری منابع انسانی ضروری است.
    کلیدواژگان: بین رشته ای، پیشینه، حسابداری منابع انسانی، چارچوب مفهومی، معیارها و مدل ها
  • مرضیه توحیدی نژاد* صفحات 47-61
    افشای «سود خیابانی» یا «سود غیرمبتنی بر اصول حسابداری پذیرفته شده همگانی»، احتمالا ریشه در دشواری هایی دارد که «اصول حسابداری پذیرفته شده همگانی» برای مدیران واحدهای تجاری در امر تهیه و افشای اطلاعات مالی ایجاد می کند. بررسی انگیزه های احتمالی مدیران از افشای چنین اطلاعاتی و در ادامه، مشاهده واکنش های تدوین کنندگان قوانین و مقررات مالی و استانداردهای حسابداری و حسابرسی به این پدیده، مباحث حوزه سیاست های حسابداری را بسط می دهد. علاوه بر این، مرور پژوهش های تجربی که به مطالعه تاثیر افشای سود غیرمبتنی بر اصول حسابداری بر قضاوت های سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی پرداخته اند، اثرات رفتاری این بخش نوین و متفاوت افشاییات اختیاری مدیران را خلاصه وار آشکار می سازد. این پژوهش، نشان می دهد که انگیزه مدیران از افشای سود و به طور کلی معیارهای عملکرد مالی غیرمبتنی بر اصول حسابداری، می تواند از گمراه کنندگی تا آگاهی بخشی، در نوسان باشد. همچنین، با بررسی دیدگاه و واکنش نهادهای تدوین کننده استانداردهای حسابداری و حسابرسی می توان دریافت که پذیرش افشای چنین معیارهایی به عنوان نشانه ای برای نیاز به پر کردن خلاء های احتمالی موجود در استانداردهای حسابداری و حسابرسی، ریشه در منافع شخصی اعضای این نهادها دارد.
    کلیدواژگان: اصول حسابداری پذیرفته شده همگانی، سود خیابانی، غیرمبتنی بر اصول حسابداری پذیرفته شده همگانی، معیارهای عملکرد مالی
  • مرتضی شفعتی، ابوالفضل امینیان*، حسن پاکدامن صفحات 63-89
    تغییرات بازارهای سرمایه در طی سال های اخیر باعث افزایش نقش محوری حسابرسان در حیطه های تصمیم سازی شده است. بنابراین، شناخت و شفافیت بیشتر ماهیت عملکردی و خدمات قابل ارایه  موسسات حسابرسی و هزینه های آنها، به عنوان یک موضوع و شاخه جدیدی از کارآمدی بازارهای سرمایه، امروز در جهان مطرح است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تمرکز بازار حسابرسی بر تداوم انتخاب حسابرسی و تاخیر گزارش حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش 92 شرکت در دوره زمانی 1391 تا 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور سنجش تمرکز بازار حسابرسی از  معیار فشار رقابتی استفاده شد و برای سنجش دوره تصدی، تعداد سال های انباشته از زمانی که حسابرس فعالیت خود را برای اولین سال در واحد مورد رسیدگی آغاز کرده است، استفاده شد. همچنین، برای سنجش تاخیر گزارش حسابرسی از لگاریتم طبیعی فاصله بین پایان سال مالی تا تاریخ امضای گزارش حسابرسی استفاده شد. پژوهش در قالب دو فرضیه از طریق رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که تمرکز بازار حسابرسی بر تاخیر گزارش حسابرسی و دوره تصدی حسابرس، تاثیر منفی و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: بازار حسابرسی، دوره تصدی حسابرسی، تاخیر گزارش حسابرسی
  • علی رضا مومنی، علی اصغر صالحی، ندا سادات نورعلی زاده اصل* صفحات 91-112
    شرکت ها برای تامین مالی پروژه های خود نیاز به جذب وجوه دارند که از طریق بازارسرمایه، استقراض، دریافت وام و یا انتشار ا وراق مشارکت انجام می شود. شرکت ها برای جلب سرمایه مورد نیاز خود به ایجاد بدهی می پردازند که بابت دریافت آن قرض دهندگان یا تسهیلات دهندگان باید به شرکت اعتماد داشته و از بازپرداخت وجه خود مطمین باشند. بنابراین، این امر موجب ایجاد ا نگیزه در مدیران می گردد تا سهامشان را بیشتر از ارزش واقعی قیمت گذاری نمایند، اما از آنجایی که بستانکاران ناظر بر شرکت های قرض گیرنده هستند، می توانند وجود بیش ارزش گذاری را تشخیص دهند و بهره را برای شرکت های بیش ارزش گذاری شده افزایش دهند. با توجه به موارد گفته شده هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین بیش ارزش گذاری و هزینه بدهی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش 92 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391 تا 1396 است. به منظور یافتن پاسخ سوالات تحقیق از روش داده های ترکیبی بهره گرفته شده است. همچنین، برای تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج نتایج پژوهش، از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بیش ارزش گذاری باعث افزایش هزینه بدهی شرکت می شود، اما عدم تقارن اطلاعاتی این رابطه را تشدید نمی کند.
    کلیدواژگان: بیشارزشگذاری، هزینه بدهی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • میثم کاویانی، سید فخرالدین فخرحسینی، فاطمه دستیار* صفحات 113-131

    ضرورت و توجه به مسایل آینده و پیش‎بینی آنها از دیرباز در بازارهای مالی مطرح بوده و موضوع پیش‎بینی به عنوان عامل منحصربفردی محسوب می‎گردد که ارزش‎های ناشناخته‎ آتی را مورد برآورد قرار می‎دهد. با توجه به اهمیت پیش‎بینی در تحقیقات مالی، پیش‎بینی بازده سهام تاکنون از طریق مدل‎ها و متغیرهای مختلفی مورد آزمون و بررسی قرارگرفته است. عمده این متغیرها علاوه بر متغیرهای داخلی، متغیرهای خارجی بوده که مبتنی بر متغیرهای کلان اقتصادی بوده است. با توجه به موارد فوق، پژوهش حاضر به صورت مروری و با رویکرد تحقیقات تجربی به برخی از مهمترین متغیرهای کلان اقتصادی که پیش از این در انواع مدل های پیش بینی بازده سهام بیشتر مورد استفاده قرار گرفتند، پرداخته است. نتایج پژوهش نشان ‎می‎دهد که اولا متغیرهای کلان اقتصادی اشاره شده به جهت قابلیت تاثیرپذیری بر بازار سهام (بازده سهام یا شاخص بازار)، مناسب مدلسازی برای پیش‎بینی بازده سهام هستند. دوم اینکه در بازار سهام کشور ما نتایج تاثیرگذاری این متغیرها بر بازده سهام در قیاس با سایر کشورها در برخی جهات مشابه و در برخی نیز متناقض بوده است و دلایل را می‎توان به استفاده از نوع مدل‎های پیش‎بینی، دوره زمانی پژوهش و نیز متفاوت بودن ساختار اقتصادی کشور مربوط دانست.

    کلیدواژگان: پیش‎بینی، بازده سهام، متغیرهای کلان اقتصادی
  • احمدصادق سلطانی نژاد، علیرضا رحیمی*، کاظم شمس الدینی صفحات 133-153
    بدلیل وجود مشکلات تضاد منافع، امکان دارد مدیران از منابع شرکت در جهت افزایش ثروت سهامداران استفاده نکنند. صاحب نظران بهترین راه حل این مشکل را در بهبود حاکمیت شرکتی می دانند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین اثربخشی کمیته حسابرسی و سایر سازوکارهای حاکمیت شرکتی است. اصول حاکمیت شرکتی مورد بررسی در این پژوهش شامل استقلال هییت مدیره، دوگانگی نقش مدیر عامل و ساختار مالکیت، است. به پیروی از پژوهش های گذشته برای اندازه گیری اثربخشی کمیته حسابرسی از میانگین نمره تعلق گرفته به سه معیار تخصص، استقلال و اندازه کمیته حسابرسی استفاده شده است. دوره زمانی پژوهش از سال 1392  تا 1396 است که با اعمال شرایط مورد نظر 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نمونه پژوهش را تشکیل می دهند. یافته های پژوهش بیانگر این است که اثربخشی کمیته حسابرسی با استقلال هییت مدیره و دوگانگی نقش مدیرعامل رابطه منفی معنی داری دارد. وجود رابطه منفی به این معناست که هییت مدیره مستقل می تواند برای کمیته حسابرسی نقش جایگزینی داشته باشد. همچنین، بین سهامداران عمده و دولتی با اثربخشی کمیته حسابرسی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. به عبارتی، سهامداران عمده و دولتی قادرند یکدیگر را تقویت کرده و نقش مکمل برای یکدیگر داشته باشند، هر چند مالکیت نهادی با اثربخشی کمیته حسابرسی رابطه معنی داری  نداشت. بدلیل وجود مشکلات تضاد منافع، امکان دارد مدیران از منابع شرکت در جهت افزایش ثروت سهامداران استفاده نکنند. صاحب نظران بهترین راه حل این مشکل را در بهبود حاکمیت شرکتی می دانند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین اثربخشی کمیته حسابرسی و سایر سازوکارهای حاکمیت شرکتی است. اصول حاکمیت شرکتی مورد بررسی در این پژوهش شامل استقلال هییت مدیره، دوگانگی نقش مدیر عامل و ساختار مالکیت، است. به پیروی از پژوهش های گذشته برای اندازه گیری اثربخشی کمیته حسابرسی از میانگین نمره تعلق گرفته به سه معیار تخصص، استقلال و اندازه کمیته حسابرسی استفاده شده است. دوره زمانی پژوهش از سال 1392  تا 1396 است که با اعمال شرایط مورد نظر 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نمونه پژوهش را تشکیل می دهند. یافته های پژوهش بیانگر این است که اثربخشی کمیته حسابرسی با استقلال هییت مدیره و دوگانگی نقش مدیرعامل رابطه منفی معنی داری دارد. وجود رابطه منفی به این معناست که هییت مدیره مستقل می تواند برای کمیته حسابرسی نقش جایگزینی داشته باشد. همچنین، بین سهامداران عمده و دولتی با اثربخشی کمیته حسابرسی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. به عبارتی، سهامداران عمده و دولتی قادرند یکدیگر را تقویت کرده و نقش مکمل برای یکدیگر داشته باشند، هر چند مالکیت نهادی با اثربخشی کمیته حسابرسی رابطه معنی داری  نداشت.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کمیته حسابرسی و ویژگی های هیئت مدیره
  • محمد نوروزی* صفحات 155-167
    با توجه به اهمیت فرآیند آموزش در حسابداری، بهره گیری و استفاده از راهبردهای نوین انتقال مفاهیم یاددهی و یادگیری، نقش بی بدیلی را در بهبود این فرآیند و کسب مهارت های لازم برای فراگیران ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر تحلیل بکارگیری استفاده از بازی های جدی به عنوان یک روش اثربخش آموزشی در حسابداری است. روش انجام این پژوهش به صورت توصیفی است که با گردآوری اطلاعات و مطالعه مبانی نظری، به توضیح بازی های جدی و نقش آموزشی آن در حسابداری پرداخته است. بررسی مطالعات انجام شده در این حوزه نشان دهنده آن است که بازی های جدی علاوه بر جذابیت و سرگرمی برای فراگیران به دلیل ایجاد حس تحریک کنندگی و به چالش کشیدن آنها برای کشف مسئله در آموزش و یادگیری حسابداری به شکل گسترده ای می تواند موثر واقع شود، زیرا با ایجاد یک محیط مجازی همه جانبه، فرصت های لازم رشد و توسعه شایستگی ها و توانایی مختلف در فراگیران را فراهم می آورد. بنابراین، انتظار می رود استفاده از بازی های جدی نقش بسزایی را در کسب آموزش و مهارت های لازم برای فراگیران حسابداری در بر داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازی های جدی، شیوه های آموزش، آموزش حسابداری
|
  • Shoeyb Rostami *, Gholamreza Kordestani Pages 1-20

    The aim of this paper is to explain the concept of inscription in accounting and its effect in performing organizational, business and social innovations. This article tries to provide space for reflecting on whether there is a positive role that accounting inscriptions play beyond a positivist belief in its representational powers and a constructivist approach that leads to the creation of powerful and dominating institutions, be this ‘science’ or ‘accounting’. The method of this paper is scientific-philosophical and based on the method of historical recognition that has examined the term inscription and its relationship with accounting. In this regard, both accounting critical and intellectually studies have been used, and has been used by the Latour’s actor-network theory. The consequence of accounting inscriptions is that the performative role that accounting inscriptions warrant within organizational discourses and their assembled concepts, as accounting and reporting engage with the promises that these discourses and concepts entail for stakeholders and society. Although these promises are often ambiguous, they foster hopes and beliefs for dealing and coping with the complex and uncertain world in which organizational discourses unfold. This is in line with the inscriptions feature, which is to reduce the complexities of the world and produce standardized measures that make it manageable and remove of chaos and create of stable.

    Keywords: Accounting inscription, Actor-Network theory, Complexities of the world, Innovation, Inscription
  • Mohsen Dahmardeghaleno, Behzad Bahmandoost, Hamid Zarei *, Mohammad Soleimany Pages 21-45
    Human resource accounting is a controversial approach in accounting and can be considered as a combination of two areas: accounting and human resource management, which is rooted in economic and psychological theories. In this paper, historical background, conceptual framework, criteria and models of human resources accounting measurement are reviewed along with a couples of significant dimensions, after addressing the necessity of accounting for human resources in organization, through definitions and conceptual differences as well as empirical literature. The research design is a targeted study via literature review regarding to the critical aspects of the important developments in human resource accounting. It is worth noting that despite considering relevant literature, it is obvious that researchers fail to provide a precise and comprehensive model for measuring human resources, and this issue remains still controversial. As a result, establishing continuous engagement in interdisciplinary research with an emphasis on accounting, management and economics is emphasized for better understanding of human resource accounting.
    Keywords: Conceptual framework, Criteria, models, Human Resource Accounting, Interdisciplinary, Literature
  • Marzieh Tohidinejad * Pages 47-61
    some roots in difficulties which GAAP imposes on preparing and disclosing financial information. Investigation of probable incentives of disclosing such information among managers, and then, observation of accounting and auditing standard setters' and also regulators' reactions to this phenomenon, extends discussions in studying accounting policies area. Furthermore, reviewing experimental researches which have examined the effect of Non-GAAP Earnings disclosure on judgements of investors and financial analysts, illustrates the behavioral effects of this new and different kind of voluntary disclosure. This study shows that managers' incentives of disclosing "Non-GAAP Earnings" and in general, "Non-GAAP financial performance metrics" could be variable from misleading users to communicating more effectively with them. Additionally, by deliberating viewpoints and reactions of accounting and auditing standard setters, it has been revealed that accepting disclosure of such metrics as a "Symptom" of need for filling the existing vacuums in accounting and auditing standards, is based on the standard setters' self-Interest.
    Keywords: Financial Performance Metrics, GAAP, Non-GAAP, Street Earnings
  • Morteza Shafati, Abolfazl Aminian *, Hasan Pakdaman Pages 63-89
    Changes in capital markets in recent years have increased the auditor's pivotal role in the areas of decision making. Thus, recognizing and clarifying the nature of the performance and services offered by audit firms and their costs are a new field of efficiency capital markets in the world. The purpose of this research is investigation of audit market concentration on audit report lag and auditor tenure of Listed Companies in Tehran Stock Exchange. In this research, 92 companies were surveyed from 2011 to 2017. In order to measure audit market concentration, audit tenure and audit report lag. indicators of  TOP4SHARE, Number of years accumulated since the beginning of the auditor's activity in the company and natural logarithm of  time interval between the end of the fiscal year and the date of audit report are used respectively. The results showed that both aspects of the audit market concentration, had a negative and significant effect on the delay of the audit report and the auditor's tenure period.
    Keywords: audit market concentration, audit report lag, Auditor Tenure
  • Alireza Momeni, Aliasghar Salehi, Neda Sadat Nooralizadeh Asl * Pages 91-112
    Companies need to attract funds to finance their projects that can finance through borrowing, loan, or issue of Musharekat. Companies create debts to attract the capital that lenders or loan providers should trust the company and be sure of their refund. This would motivates managers to price their stock more than real value. Since creditors oversee borrower's companies, they can detect over-valuation and increase the interest for over-valued companies. According to what has been said, the purpose of this study is to investigate the relationship between over-valuation and debt cost in Listed Companies in Tehran Stock Exchange. Statistical population of this research included 92 companies Listed in Tehran Stock Exchange for the period 1391-1396 are surveyed. In order to find answers to research questions, combined data method is used. Also for data analysis and extracting of research results, multivariate regression model was used. The results of testing the research hypotheses show that over-valuation, increases the cost of corporate debt but information asymmetry does not exacerbate this relationship.
    Keywords: Debt Cost, Information Asymmetry, Overvaluation
  • Meysam Kaviani, Seyed Fakhreddin Fakhrehosseini, Fatemeh Dastyar * Pages 113-131

    The need for and attention to the future and their relevance has been repeatedly discussed in our markets and the subject of forecasting is a unique factor that estimates future unknown values. Given the importance of forecasting in financial research, stock return predictions have so far been tested through various models and variables. Most of these variables, were external variables based on macroeconomic variables in addition to internal variables. In the light of the above, the present article reviews and empirically investigates some of the most important macroeconomic variables that were previously used in a variety of stock return forecasting models. The results of the paper show that macroeconomic variables effective on the stock market (stock return or market index) are suitable for modeling to predict stock returns. In the stock market of our country, the results of the impact of these variables on stock returns have been similar in some respects and contradictory in other respects, and the reasons can be attributed to the type of forecasting models, the time period of the research and different economic structure of the country.

    Keywords: Predicting, Macroeconomic Variables, Stock Return
  • Ahmadsadegh Soltani Nejad, Alireza Rahimi *, Kazem Shams Aldini Pages 133-153
    Due to conflicts of interest, corporate executives may not use corporate resources to increase shareholder wealth. The experts find that the best solution to this problem is improving corporate governance. The purpose of this paper is to examine the relationship between the efficiency of the audit committee and other corporate governance mechanisms. The mechanisms of corporate governance in this research include the independence of the board, the dichotomy of the role of the CEO and the ownership structure. Following the previous research, to measure the efficiency of the audit committee, the average of the score awarded to the three criteria of expertise, independence and size of the audit committee have been used. The period of research is from 2013 to 2017, over which, applying our sampling criteria, 130 Listed Companies in Tehran Stock Exchange were sampled out. The research findings indicate that there is significantly negative relationship between effectiveness of the audit committee with independence of the board and the dichotomy of the role of the manager. The negative relationship is indicative of substitutive role of independent board for the audit committee. Also, there is a positive and significant relationship between major shareholders and the government ownership with the effectiveness of audit committee. These two mechanisms strengthen one another, enabling us to interpret complementary role for them. However, institutional ownership has not relationship with the effectiveness of the audit committee.
    Keywords: Audit Committee, Board Features, Corporate Governance
  • Mohammad Noroozi * Pages 155-167
    Given the importance of the accounting education process, the use of new strategies for teaching-learning transfer plays an improving role in education process and acquiring the necessary skills for learners. This paper analyzes the use of serious games as an effective educational method in accounting. The research method is descriptive, with the theoretical foundations of explaining serious games and their educational role in accounting. Serious games in addition to fun and entertainment can be effective in teaching and learning accounting, because by creating a virtual environment provides the opportunity to develop different abilities in learners. Therefore, the use of serious games is expected to play an important role in the training and skills required of accounting students.
    Keywords: Accounting Education, Serious Games (SG), Teaching Methods