فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1399)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جمال الدین مهدی نژاد، علی شرقی، فائزه اسدپور* صفحات 422-439
    سیمای محیط به عنوان بخشی از منظر روستایی، تعریف کننده شخصیت عملکردی فضاها است که در ادراک بصری افراد از محیط روستایی نقش موثری دارد. همانطور که در فرآیند شکل گیری منظر، محیط داخلی زندگی انسان بایستی از کیفیت لازم برخوردار باشد محیط بیرونی آن نیز می بایست معیارهای لازم بصری را داشته باشد. لذا به منظور بهبود سیمای روستایی، شناسایی معیارهای موثر بر ادراک بصری مردم از محیط روستایی هدف انجام این پژوهش است. این پژوهش دارای روش آمیخته (کمی-کیفی) است که بر حسب هدف بنیادی، به لحاظ ماهیت پژوهش اکتشافی و از حیث گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه 21 متخصص در حوزه معماری، شهرسازی و روستایی است که از طریق پرسشنامه حاصل از تحلیل محتوای اسنادی و پیمایش دلفی به صورت غیرتصادفی شبکه ای مورد پرسشگری قرار گرفتند. شاخص های استخراجی مراحل دلفی، با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق تحلیل عامل کیو و محاسبه میانگین وزنی و انحراف معیار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد چهار الگوی ذهنی غالب برای متخصصین به ترتیب اولویت شامل: زیبایی منظره، انسجام ساختاری، وضوح پذیری و خوانش محیط است که بیشترین درصد واریانس تبیین شده، مربوط به عامل زیبایی منظره با 568/35 % بوده که حاکی از اهمیت و ارجعیت این عامل دارد. از میان شاخص های مطرح شده در این الگوهای ذهنی نیز، به ترتیب شاخص های نشانه (619/7)، چشم انداز (476/7) و فرم (381/7) بیشترین میانگین وزنی و بیشترین تاثیر را از دیدگاه جامعه متخصصین در ادراک بصری مردم از سیمای محیط روستا دارد.
    کلیدواژگان: ادراک بصری، منظر روستا، سیمای محیط، روستا، تحلیل عامل Q
  • مرتضی موسی لو، حسن دارابی*، امیرهوشنگ احسانی صفحات 440-453
    خدمات منظر بیانگر رابطه بین ساختار، عملکرد و ارزش های اکولوژیک است. این رویکرد ازگزینه هایی است که می تواند در تحلیل محیط پیراشهری استفاده شود. این روش با تمرکز برگروه های اجتماعی هدف، آن را تبدیل به بدیلی برای خدمات اکوسیستم می سازد. مقاله حاضر در پی تحلیل خدمات منظر در محیط پیراشهری صالح آباد در جنوب تهران است. به این منظور شاخص های خدمات منظر مبتنی از ادبیات موضوعی در سه محور تولیدی، تنظیمی و فرهنگی استخراج شد. در ادامه وضعیت آن ها در منطقه موردمطالعه بر اساس پیمایش میدانی و مصاحبه با ساکنان تولید گردید. نتیجه به شکل نقشه های قابلیت و مطلوبیت پردازش شد. خروجی مذکور با استفاده از وزن دهی مبنی بر چهارچوب تحلیل سلسله مراتبی با هم تلفیق و در نهایت پهنه بندی کیفیت خدمات منظر در منطقه به دست آمده است. درنهایت راهبردهای چهارگانه حفاظتی، تدافعی، تهاجمی و سودجویانه مبتنی بر تفاوت قابلیت و مطلوبیت هر پهنه و در تناسب با ویژگی های محیطی آن ها، تدوین شد. نتایج نهایی نشان می دهد ناهمگنی در بهره برداری از فضا مشهود است، ضمن اینکه محدوده مورد بررسی در معرض تغییر قرار داشته و از قابلیت های فضا به درستی استفاده نمی شود. به کارگیری خدمات منظر بستری مناسبی را تدوین الگوی راهبردی متناسب با توان عرصه فراهم می سازد که در صورت به کارگیری اصولی آن می تواند تضمین کننده توسعه یکپارچه عرصه پیراشهری باشد. البته پیوند میان این خدمات و نظام برنامه ریزی رسمی موضوع مطالعات گسترده تری است.
    کلیدواژگان: پیراشهر، خدمات منظر، ارزیابی خدمات منظر، صالح آباد شرقی، برنامه راهبردی
  • ایمان اسلامی* صفحات 454-465

    اعتماد، بارها به عنوان مولفه کلیدی که حکمرانی سازگار و نظام های تصمیم گیری مشارکتی را حمایت می کند، شناخته شده است. در این تحقیق ارزیابی اعتماد مبتنی بر نظام مدیریت مشارکتی با بررسی ساختار روابط اجتماعی بهره برداران محلی مرتع در قالب شبکه اجتماعی موجود انجام گرفته است. راهبرد مورد استفاده برای جمع آوری سنجه های رابطه، روش شبکه کامل و اطلاعات تحقیق از طریق مصاحبه و پرسشنامه تحلیل شبکه ای جمع آوری گردید. شاخص های تراکم، اندازه، دوسویگی پیوند، تمرکز و مفاهیم نقاط برشی و حفره های ساختاری در این تحقیق مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج نشان می دهد در شبکه اعتماد (با تراکم پایین و انسجام ضعیف)، دسترسی به اطلاعات در داخل گروه های محلی نسبت به روابط بین گروهی از همگنی بیشتری برخوردار است و در سطح کلان پایداری شبکه ضعیف به دست آمد. وجود حفره های ساختاری و حضور کم تعداد رابطان مهم در شبکه نیز باعث شده تا حفظ، توسعه ارتباطات و انتقال اطلاعات بین گروه های مختلف با مشکل روبه رو شود (کاهش پویایی شبکه). در بین گروه های محلی، پخش اعتماد وضعیت ضعیف تری نسبت به دریافت اعتماد دارد و این نتیجه تمرکز بالا در پیوندهای بیرونی نسبت به پیوندهای درونی است. سیستم مدیریت مشارکتی محلی مرتع در استان یزد به منظور دستیابی به پویایی و پایداری لازم است تا به سمت اتخاذ راهکارهایی جهت تقویت اعتماد اجتماعی به عنوان کلید حل ضعف پیش آمده برآید.

    کلیدواژگان: حفره های ساختاری، تحلیل ذی نفعان، پایداری، اجتماعات، استان یزد
  • زهرا عزیزی*، جعفر یعقوبی، مسعود یزدان پناه صفحات 466-481

    با توجه به اینکه جهان امروز با دو بحران بزرگ آلودگی زیست محیطی در اثر استفاده از سوخت های فسیلی و کاهش میزان آن ها روبه رو است، تامین انرژی از طریق انرژی های تجدید پذیر به عنوان راه حلی پایدار موردتوجه واقع شده است. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر تمایل به استفاده از سوخت های زیستی در میان روستاییان است. جامعه آماری پژوهش، سرپرستان خانوار در مناطق روستایی دهستان چورزق در شهرستان طارم بودند (2742 =N). حجم نمونه با استفاده از رابطه کوکران 161 نفر برآورد گردید و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی آن با استفاده از پانل اعضای هییت علمی و پس از انجام اصلاحات مورد نظر تایید شد. به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق از آزمون راهنما و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا استفاده شد که مقدار آن برای بخش سنجش تمایل روستاییان به استفاده از سوخت های زیستی، 81/0 به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباط با استفاده از نرم افزار SPSSwin21 انجام شد. نتایج تحلیل عوامل موثر بر تمایل روستاییان نسبت به استفاده از سوخت های زیستی با استفاده از رگرسیون خطی به روش گام به گام نشان داد هفت متغیر شامل احتمال خطر، نگرش به سوخت های زیستی، خودکارآمدی، آموزش، حذف یارانه سوخت های فسیلی و تشویق استفاده از سوخت های زیستی، افزایش آگاهی عمومی درباره مزایای سوخت های زیستی و موانع درک شده بر متغیر وابسته تاثیرگذار هستند و 6/40 درصد از آن را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: سوخت زیستی، انرژی تجدیدپذیر، مناطق روستایی، شهرستان طارم
  • زهرا درویشی*، مهدی طالب صفحات 482-495

    نزاع جمعی در جامعه ازجمله مسایلی است که می تواند آرامش و امنیت و درنتیجه کیفیت زندگی مردم را به خطر اندازد. در پژوهش حاضر مسئله اصلی پژوهشگران مطالعه گونه شناسی ریشه ها و پیامدهای نزاع دسته جمعی در روستای امامزاده عبدالله (ع) است. روستای موردمطالعه در محدوده سیاسی بخش مرکزی شهرستان هندیجان از توابع استان خوزستان قرار دارد. پژوهشگران از رهیافت کیفی و مطالعه یک روستا برای دستیابی به اهداف اساسی پژوهش بهره برده اند. نگارندگان به منظور گردآوری داده ها از تکنیک هایی همچون مصاحبه و مشاهده سود جسته اند و تجزیه وتحلیل داده ها با تکنیک تحلیل تماتیک صورت گرفته است. با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی، 10 نفر از اهالی شناسایی شده و موردمطالعه قرار گرفتند. همچنین با دو گروه (6 نفره و 3نفره) نیز مصاحبه گروهی انجام گرفته شده است. در این پژوهش از نظریات (محرومیت نسبی و نسبت دادن رانی مان و هوندریش، نظریه تعصب و پیش داوری دیوید مایر) استفاده شده است. یافته ها در سه بخش اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی گردآوری شدند. ریشه های نزاع در بخش های مختلف عبارت اند از: اقتصادی (محدودیت منابع، حقوق مالکیت)، فرهنگی (نادیده گرفتن عرف و طایفه گرایی) و اجتماعی که به عنوان عوامل جانبی تشدیدکننده نزاع شناسایی شدند عبارت اند از: ضعف سرمایه اجتماعی برون گروهی، تحریک جوانان توسط ریش سفیدان، ناآگاهی اجتماعی. یافته ها همچنین نشان می دهند عواملی همانند: کاهش انسجام اجتماعی، افزایش پرونده های قضایی، رشد کینه توزی، گسست اجتماعی، عدم تمایل به سرمایه گذاری، ایجاد خسارات مالی و جانی، عدم پیشرفت روستا به عنوان پیامدها و آسیب های اجتماعی نزاع دسته جمعی در روستا شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: نزاع دسته جمعی، حقوق مالکیت، محدودیت منابع، روش کیفی، استان خوزستان
  • احمد باسامی*، امیر علم بیگی، فاطمه ارتیاعی صفحات 496-511

    کشاورزی چندکارکردی به منزله پارادایم نوین توسعه کشاورزی و روستایی به عنوان پاسخی به چالش های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی مورد توجه جهانیان قرار گرفته است. از این رو مطالعه پیش رو به شیوه آمیخته و با استفاده از روش کیو، به تحلیل الگوهای ذهنی کشاورزان نسبت به ترویج کشاورزی چندکارکردی می پردازد. در گام کیفی، با استفاده از رویکرد هدفمند و روش نمونه گیری گلوله برفی با 11 نفر از صاحب نظران دانشگاهی مصاحبه شد. تحلیل داده های گردآوری شده با نرم افزار MAXQDA12 منجر به استخراج 61 گزاره شد. از این تعداد، 48 گزاره به عنوان نمونه کیو انتخاب شد. در گام کمی، پس از جمع آوری اطلاعات حاصل از مرتب سازی کیو توسط 16 نفر از کشاورزان دارای مزارع چندکارکردی (21 N =)، این اطلاعات با روش تحلیل عاملی کیو در نرم افزار SPSS25 تحلیل شد. نتایج نشان داد، 16 کشاورز مورد مطالعه در مجموع چهار الگوی ذهنی در مورد ترویج کشاورزی چندکارکردی داشتند که عبارت اند از: حامیان درک اهمیت و منافع کشاورزی چندکارکردی و محدودیت های کشاورزی تولیدگرا، حامیان سیاست های تسهیل و تشویق کننده و عوامل آموزشی و ترویجی، حامیان مهارت های کارآفرینی کشاورزان و تقاضای جامعه برای کارکردهای غیرتولیدی کشاورزی، حامیان ویژگی های مزرعه در چندکارکردی کردن مزارع کشاورزی. این الگوها در مجموع 20/84 درصد واریانس کل را تبیین کردند. الگوی ذهنی اول (86/26 درصد) و الگوی ذهنی دوم (51/23 درصد) سهم بیشتری از واریانس کل را تبیین کردند.

    کلیدواژگان: کشاورزی چندکارکردی، الگوی ذهنی، توسعه روستایی، دریاچه زریوار
  • مهتا بذرافکن*، محمدتقی ایمان صفحات 512-523

    خشکسالی و پیامدهای آن همراه با سوء مدیریت موجب خشکیدن منابع زیرزمینی و تنش آبی در تعدادی از روستاهای کشور شده است. روستای کوشک قاضی از توابع شهرستان فسا در استان فارس نیز یکی از این روستاهاست که همه منابع آبی آن خشکیده و ده ها خانواری که معیشت آن ها وابسته به کشاورزی بوده اکنون با بیکاری، فقر و مهاجرت مواجه شده اند. بلایای طبیعی ازجمله کم آبی پدیده ای چندوجهی است، در این پژوهش با رویکرد کیفی و انتقادی و با استفاده از روش پدیدارشناسی به مطالعه وجه جنسیتی و تجربه زیسته زنان روستایی پرداخته شده است. داده های میدانی در این پژوهش از طریق نمونه گیری هدفمند و مصاحبه عمیق با20 نفر از زنان روستای کوشک قاضی و همچنین مشاهده و یادداشت برداری میدانی جمع آوری شده است. سپس با تکنیک استقراء تحلیلی؛ مضامین فرعی، اصلی و درون مایه نهایی کشف و استخراج شده است. سه مضمون اصلی، فقرزایی سیستماتیک، ذهنیت کمیابی و ادراک سازگاری هستند و «انباشت ابرچالش ها» نیز به عنوان درون مایه نهایی استخراج گردیده است. فقرزایی سیستماتیک به دلیل ساختارها و قوانین ناعادلانه و ناکارآمد، عدم ادراک سازگاری و مانع روانی ذهنیت کمیابی؛ سازگاری با کم آبی با موانع جدی مواجه کرده است. همه این دلایل در کنار چالش های پیشین اشکال جدیدی از آسیب ها و نابرابری ها را رقم زده و موجب رخداد پدیده ای به نام «انباشت ابرچالش ها» شده و درنتیجه آسیب پذیری اقشار ضعیف مانند زنان که از قبل با انواع نابرابری ها و محدودیت ها روبه رو بوده اند را افزایش داده و آن ها را در معرض آسیب ها و مخاطرات ناشی از این ابرچالش ها قرارداده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نابرابری، زنان روستایی، ذهنیت کمیابی، سازگاری
  • نسرین جلیلیان، یاسر محمدی* صفحات 524-537

    زنان روستایی به عنوان یکی از مهم ترین گروه های اجتماعی، نقش به سزایی د ر روند توسعه روستایی د ارند. به طوری که از جنبه اقتصاد ی، علاوه بر تولید محصولات کشاورزی با کنترل منابع و د رآمد خانوار، می توانند موجبات معیشت پاید ار خانوار روستایی را نیز فراهم آورند. هد ف از این پژوهش، بررسی شاخص توانمند سازی کشاورزی زنان و نقش آن د ر بهبود معیشت پاید ار خانوار روستاییان بود. پژوهش حاضر، از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کمی و از نظر هد ف از نوع مطالعات کاربرد ی است. همچنین به لحاظ نحوه گرد آوری د اد ه ‏ها، از نوع تحقیقات پیمایشی و از نظر شیوه تحلیل د اد ه ها از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق، زنان روستایی  مشارکت کنند ه د ر کشاورزی د ر شهرستان تویسرکان از استان همد ان (20 روستا) بود ند که 140 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و به‏ صورت تصاد فی ساد ه نمونه‏گیری شد ند. د اد ه‏ ها با استفاد ه از پرسشنامه محقق ساخته، جمع‏آوری شد که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تحلیل د اد ه ‏ها د ر محیط نرم ‏افزار IBMSPSS انجام و نتایج نشان د اد که توانمند سازی کشاورزی زنان روستایی تاثیر مثبت و معناد اری بر معیشت پاید ار خانوار روستایی د ارد. همچنین همه مولفه های شاخص توانمند سازی کشاورزی زنان به جز مولفه رهبری، با معیشت پاید ار خانوار روستایی رابطه معنی د اری د اشتند و د رآمد، قوی ترین بعد توانمند سازی کشاورزی زنان برای پیش بینی معیشت پاید ار خانوار روستایی شناخته شد.

    کلیدواژگان: شاخص توانمند سازی زنان د ر کشاورزی، توسعه روستایی، معیشت پاید ار، زنان روستایی، شهرستان تویسرکان، استان همد ان
  • فاطمه سایبان، عباس عبدشاهی*، مصطفی مردانی نجف آبادی صفحات 538-555

    یکی از مهم ترین عواملی که باعث بهبود اغلب شاخص های فقر می شود، افزایش درآمد جامعه موردبررسی است. در بخش کشاورزی، این مهم از طریق مدیریت صحیح منابع و با انتخاب الگوی کشت مناسب قابل دستیابی است. مطالعه حاضر، به ارایه مدل برنامه ریزی ریاضی پرداخته که هدف آن بهینه سازی شاخص فقر فوستر، گریر و توربک (FGT) از طریق ایجاد درآمد بالاتر با ارایه الگوی کشت بهینه است. جهت بررسی توانایی مدل پیشنهادی، مناطق روستایی سردشت، لنگیرات، حومه، دودانگه و تشان از توابع شهرستان بهبهان انتخاب شدند. برای محاسبه خط فقر، از روش نیاز به کالری روزانه که از ماتریس عملکرد تغذیه ای برآورد می شود، استفاده گردید. داده های موردنیاز از طریق مراکز خدمات جهاد کشاورزی این شهرستان در سال زراعی 97-1396 و مرکز آمار ایران جمع آوری و توسط نرم افزارهای Excel و GAMS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در الگوی پیشنهادی، ضمن افزایش سود به میزان 47/10 درصد، سطح زیرکشت محصولات گندم و یونجه کاهش و سطح زیرکشت هندوانه و چغندرقند افزایش یافته است. در این الگو، میزان آب مصرفی نیز در حدود 5/0درصد کاهش یافت. همچنین با میانگین گیری از شاخص FGT در دو الگوی جاری و بهینه، مشخص گردید که مقدار عددی این شاخص (مقدار تابع هدف) در کل شهرستان از 47/3 به 03/0 واحد کاهش یافته است. بنابراین، الگوی بهینه ضمن افزایش درآمد کشاورزان، موجبات کاهش فقر و همچنین کاهش استفاده از نهاده کمیاب آب را فراهم نموده است. لذا ترویج الگوی بهینه به دست آمده در این مطالعه، از طریق سازمان جهاد کشاورزی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، بهینه سازی، فقر، شاخص FGT، بهبهان
  • ناهید اکبری سامانی، سید علی بدری*، محمدرضا رضوانی صفحات 556-575

    کارآفرینی در گردشگری روستایی یکی اهرم های توسعه روستایی است که به عنوان راه حلی برای برخی از مسایل روستاییان همواره موردتوجه بوده است. بر این اساس، هدف این پژوهش ارزیابی اکوسیستم کارآفرینی گردشگری در روستاهای استان تهران و شناخت مهم ترین عوامل موثر بر توسعه آن است. پژوهش از نوع پیمایشی است که با روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته و ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه و جامعه آماری «صاحبان کسب وکار روستایی»، «مدیران روستایی» و «خبرگان و متخصصان» تکمیل شده است. در ارتباط با توسعه اکوسیستم کارآفرینی در گردشگری روستایی، نتایج نشان داد هر سه گروه صاحبان کسب وکار، مدیران روستایی و خبرگان، بعد اقتصادی را مهم ترین بعد دانسته و نتایج مدل تحلیل عاملی در ارزیابی مهم ترین شاخص های موثر بر توسعه اکوسیستم کارآفرینی در گردشگری روستایی از طریق خلاصه سازی 24 شاخص مورد بررسی به 5 عامل، مهم ترین شاخص را در توسعه اکوسیستم کارآفرینی در گردشگری روستایی، شاخص «سرمایه گذاری» تعیین می کند. سایر شاخص های عامل اول شامل مشارکت، سرمایه گذار، دسترسی (بازار یا اقتصادی)، دولتی، آگاهی و آموزشی (سیاستی) می شود. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که مهم ترین لازمه تحقق توسعه کارآفرینی گردشگری در روستاهای موردمطالعه، نیاز به همکاری دو گروه سرمایه گذار (برای سرمایه گذاری و بازاریابی) و دولت (برای ارایه آموزش و افزایش آگاهی) در بستر روستاهای دارای قابلیت کارآفرینی گردشگری و مشارکت با ساکنان این روستاها است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، گردشگری روستایی، کارآفرینی گردشگری، روستاهای استان تهران
  • سهیلا قربانی، همایون مرادنژادی*، مهدی حیدری صفحات 576-591

    هدف این پژوهش، واکاوی اثر های اقتصادی خشکیدگی درختان بلوط بر روستاییان شهرستان ملکشاهی بود. نمونه آماری پژوهش تعداد 216 نفر از روستاییان بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار اصلی گرد آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته و از پیش آزمون شده ای بود که روایی محتوایی آن با استفاده از نظر استادان گروه توسعه روستایی و علوم جنگل دانشگاه ایلام تایید گردید. برای تعیین پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 87/0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که عامل های ضعیف شدن فعالیت های کشاورزی و دامپروری، پایین آمدن اشتغال، مشکلات تامین مواد غذایی، فقر عمومی، کاهش تولیدات جانبی، کم شدن توریسم و گردشگری، پایین آمدن درآمد و کاهش فعالیت های زنبورداری مهم ترین اثر های اقتصادی خشکیدگی درختان بلوط بر زندگی روستاییان بودند. این عوامل 56/68 درصد از کل واریانس را تبیین نمودند. با توجه به تاثیر خشکیدگی درختان بلوط بر کاهش درآمد روستاییان، بهینه کردن بهره برداری از تولیدات فرعی جنگل و ایجاد اشتغال پایدار برای رونق بخشیدن به اقتصاد منطقه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اشتغال، خشکیدگی درختان بلوط، زاگرس، اثرهای اقتصادی، مردم بومی
  • حمید بلالی، فاطمه سپهوند، کریم نادری مهدیی* صفحات 592-603

    این تحقیق با هدف شناسایی موانع توسعه کشت گیاهان دارویی در شهرستان نهاوند و در سال 1398 انجام شده است. حجم نمونه 11 نفر از کارشناسان مرتبط به کشت گیاهان دارویی و 5 نفر از کشاورزان در شهرستان نهاوند بوده است که از طریق نمونه گیری هدفمند گلوله برفی انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختارمند صورت گرفت که با تحلیل مضمون به بررسی موضوع پرداخته شده است. نتایج حاصل 22 مضمون اصلی بود که با دسته بندی این مضامین و تلخیص آن ها به اصول مجردتر مضامین سازمان دهنده حاصل شد و درنهایت توسط نرم افزار کیفی MAXQDA10 نحوه اتصال و ارتباط مضامین به تصویر کشیده شد. مضامین اصلی در این تحقیق عبارت بودند از «موانع حمایتی - نظارتی» و «موانع مدیریتی». نتایج این تحقیق نشان داد ناکافی بودن صنایع تبدیلی و تکمیلی، عدم اطلاع کشاورزان از بازار هدف، عدم توانایی کشاورزان در بسته بندی و فروش بازارپسند محصولات ازجمله موانع توسعه کشت گیاهان دارویی در شهرستان نهاوند هستند. در جهت کاهش موانع و توسعه کشت راه اندازی یک سیستم جامع حمایتی (مالی- اطلاعاتی) می تواند موثر واقع گردد. این سیستم می تواند قسمت عمومی، اطلاعاتی و مالی را داشته باشد. در قسمت «اطلاعات فردی» این سیستم می توان نسبت به ثبت تمام مشخصات فردی و اقتصادی متقاضیان کشت اقدام شود. در قسمت «اطلاعات اختصاصی» می توانند تمام مناطق مستعد را برای کشت انواع مختلف گیاهان دارویی و نحوه کاشت و برداشت را مشخص نماید و در قسمت «کانال های ارتباطی» می توانند تمام کارشناس های مرتبط را جهت مشاوره معرفی کنند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تحلیل مضمون، توسعه روستایی، شهرستان نهاوند
|
  • Jamal-E-Din Mahdi Nejad, Ali Sharghi, Faezeh Asadpour * Pages 422-439
    The environment appearance as part of the rural landscape defining the functional personality of the spaces plays an effective role in people's visual perception of the rural environment. Just as in the process of landscape formation, the interior environment of human life must have the necessary quality; its external environment must also have the necessary visual criteria. The present research employs a mixed (quantitative-qualitative) method which is fundamental in terms of goal, exploratory in terms of nature, and a descriptive survey in terms of data collection. The population under study consisted of 21 experts in the field of architecture, urbanization, and rural planning, interviewed using a questionnaire resulted from document content analysis and Delphi survey non-randomly targeted. The extraction indices of the third round of the Delphi were analyzed using SPSS software and through Q Factor Analysis and calculating the weight mean and standard deviation. The results showed that the four dominant subjective patterns for the experts in order of priority include: landscape beauty, readability, clarity, and reading environment, and the highest percentage of explained variance is related to the landscape beauty factor with 35.556%, indicating the importance and priority of this factor. Among the indicators proposed in these subjective patterns, sign (7.619), landscape (7.476) and form (7.381) also had respectively the highest weight mean and the highest impact from the point of view of the community of experts on people's visual perception of the image of the village environment.
    Keywords: visual perception, village landscape, Environment Appearance, Rural, Q Factor Analysis
  • Morteza Mousalou, Hassan Darabi *, Amir Houshang Ehsani Pages 440-453
    Landscape services (LS) link structure, function and ecological values. This approach is an alternative to analysis of the suburban environment. By focusing on target social groups, this approach serves an alternative to ecosystem services. The present manuscript seeks to analyze the landscape services in the Saleh Abad area, the suburb of Tehran (Capital of Iran). For this purpose, LS indicators were extracted from literature in three axes: provision, regulation and culture. Then, all indicators were evaluated based on field surveys and interviews with residents. The results were processed in the form of LS quality and capability maps. The outputs were combined using weighted overly. The result provided a base for LS zoning in the region. Finally, the four protective, defensive, offensive and opportunistic strategies were allocated to each zone based on the differences in the capabilities and quality of each zone and consideration of their environmental characteristics. The results show that heterogeneity is evident in the use of space, while the study area is subject to change and the capabilities of space are not used appropriately. The use of landscape services provides a suitable context for strategic model development that commensurates with the potential of the area. If used in a principled manner, it can guarantee the integrated development of the suburban area. However, the link between these services and the formal planning system is the subject of more extensive studies.
    Keywords: Suburb, Landscape Services, Landscape Services Assessment, Saleh Abad, strategic plan
  • Iman Islami * Pages 454-465

    Trust has been identified repeatedly as a key component that supports adaptive governance and collaborative decision-making systems. In this study, the evaluation of trust based on participatory management system was conducted by examining the structure of social relations of local livestock users in the form of an existing social network. The strategies used to collect relationship metrics, complete network method and research information were collected through interview and network analysis questionnaire. The indices of density, size, centrality, degree of centralization, and concepts of cut points and structural holes were analyzed in this study. The results show that access to the information within local groups is more homogeneous than intergroup relationships in low density and low cohesion trust networks and at the macro level the network stability is weak (reduction of network dynamics). The existence of structural holes and the low number of important interfaces in the network have also made it difficult to maintain and develop communication and transfer information between different groups. Among local groups, the trust distribution is weaker than receiving trust. This is the result of a higher focus on external centralization than internal centralization. In order to achieve dynamics and stability, it is necessary that the local livestock participatory management system in Yazd Province  adopt strategies to enhance social trust as a key to resolving the deficiency.

    Keywords: Structural Holes, Stakeholder Analysis, Stability, Communities, Yazd province
  • Zahra Azizi *, Jafar Yaghobi, Masoud Yazdanpanah Pages 466-481

    Today’s world faces two major crises including environmental pollution due to fossil fuels and the reduction of these fuels, so energy supply through renewable energies has been considered a sustainable solution. The purpose of this study was to assess factors affecting the tendency to use biofuels among villagers. Heads of households in rural areas in Chavarzagh district, Tarom township, Zanjan province formed the statistical population of the study (N=2742). The sample size was estimated using the Cochrane formula (n=161) and samples were selected using multi-stage cluster sampling method. The descriptive and correlational research method was used in this study. The validity of the questionnaire was approved by a panel of related faculty members. Cronbach's alpha coefficient was used to confirm the reliability of the questionnaire (0.70-0.83). Data was analyzed using SPSS 21. Regression analysis showed that risk, attitudes towards biofuels, self-efficacy, training, eliminating subsidies for fossil fuels and encouraging the use of biofuels, increasing public awareness about the benefits of biofuels and perceived barriers explained 40.6 percent of the variation of villagers’ tendency to use biofuels.

    Keywords: Biofuels, renewable energy, Rural Areas, Tarom Township
  • Zahra Darvishi *, Mehdi Taleb Pages 482-495

    Collective disputes in the community are one of the issues that could jeopardize peace and security and as a result, the quality of life of people. In this study, the main purpose of researchers was to study the origins of the conflict. The rural village under study was Emamzadeh Abdullah (AS) in the central part of Hendinjan City, Khuzestan. Researchers used data collection techniques such as interviews and observations. Data analysis was performed using the thematic analysis technique. Using snowball sampling, 10 people have been identified and studied. The author also conducted two group interviews with a 6-member group and a 3-member group. Results were collected in three economic, social and cultural aspects. The roots of the conflict in different sections were: the economic section (limited resources, property rights), cultural section (ignoring convention, ethnicity), and social section, which were identified as additional factors aggravating the conflict including weakness of social capital outside group, stimulation of the youth by the elders, and social unawareness. The findings also showed that the consequences of conflict in this study include: the reduction of social cohesion, social breakdown, damage to life and property, lack of tendency to investment, growth malice, increase in court cases, and lack of progress in the village.

    Keywords: Collective Dispute, Property Rights, Limited resources, Qualitative Method, Khuzestan
  • Ahmad Basami *, Amir Alambeigi, Fatemeh Ertiaei Pages 496-511

    Multifunctional agriculture as a new paradigm for agriculture and rural development has been considered by the world as a response to social, economic, and environmental challenges. Current mixed method research used the Q-method to examine and explain farmers’ mental patterns regarding  extension of multifunctional agriculture. In the qualitative step, the purposeful and snowball sampling methods were used to interview 11 academic experts. Analyzing data collected with MAXQDA12 software led to the extraction of 61 statements. 48 statements were selected as the Q sample. In the quantitative step, after collecting data from sorted Q statements by 16 farmers with multifunctional farms (N= 21), this data was analyzed using Q factor analysis in SPSS25 software. The result showed that 16 farmers surveyed had four mental patterns regarding extension of multifunctional agriculture, including Proponents of understanding the importance and benefits of multifunctional agriculture and limitations of productivist agriculture, Proponents of multifunctional agriculture facilitation and encouragement policies and extension and education factor, Proponents of farmers’ entrepreneurial skills and community demand for multifunctional agriculture, and Proponents of farm characteristics. These patterns account for 84.20% of the total variance. The first mental pattern (26.86%) and the second mental pattern (23.51%) explained a greater share of the total variance.

    Keywords: Multifunctional agriculture, Mental pattern, Rural Development, Zerivar Lake
  • Mahta Bazrafkan *, Mohammad Taqi Iman Pages 512-523

    Drought and its consequences along with mismanagement have caused the drying up of underground resources and water stress in a number of villages in the country. Kushk Qazi village is one of the villages of Fasa city in Fars province. All its water resources have dried up and dozens of families whose livelihood depended on agriculture are now facing unemployment, poverty and migration.  Natural disasters, including water scarcity, are multifaceted phenomena. In this study, a qualitative and critical approach is used to study the gender aspect and lived experience of rural women using the phenomenological method. Field data in this study were collected through purposive sampling and in-depth interviews with 20 women in the village of Kushk Qazi, as well as field observation and note-taking. Then using the analytical induction technique; sub-themes, main and final themes have been discovered and extracted. The three main themes of systematic poverty are the scarcity mentality, the perception of adaptation, and the "accumulation of super-challenges" which has been extracted as the final theme. Systematic impoverishment due to unjust and inefficient structures and laws, lack of perception of adaptation and psychological barrier of scarcity mentality have caused adaptation to dehydration to face serious obstacles. All these reasons, along with the previous challenges, have created new forms of harms and inequalities and have led to a phenomenon called "accumulation of super-challenges", resulting in the vulnerability of the poor, such as women, who have already faced all kinds of inequalities and constraints and have exposed them to the harms and dangers posed by these super-challenges.

    Keywords: Sustainable Development, Inequality, rural women, scarcity mentality, Adaptability
  • Nasrin Jalilian, Yaser Mohammadi * Pages 524-537

    Rural women, as one of the most important social groups, play an important role in the rural development process. Economically, rural women, in addition to being agricultural producers, can sustain their livelihood by controlling resources and household income. The purpose of this study was to investigate the index of women's empowerment in agriculture and its role in improving the sustainable livelihood of rural households. The study follows the quantitative paradigm and empirical research method in terms of purpose. Also, in terms of data collection and analysis, it is a survey based on a descriptive-correlational analysis. The statistical population of this study was rural women involved in agricultural work in Tuyserkan county of Hamadan province (20 villages) from which 140 people were randomly selected as a sample. Data were collected using a questionnaire whose validity was confirmed by experts’ opinions and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was done in the IBMSPSS software environment and the results showed that rural women's empowerment in agriculture has a positive and significant effect on the sustainable livelihood of rural households. In addition, all components of women's empowerment in the agriculture index except for community leadership had a significant correlation with the sustainable livelihood of rural households. Also, the income component of women's empowerment in the agriculture index was identified as the strongest predictor of rural households’ sustainable livelihood.

    Keywords: Women's Empowerment in Agriculture Index, Rural Development, Sustainable Livelihood, rural women, Hamadan province
  • Fatemeh Sayban, Abas Abdeshahi *, Mostafa Mardani Najafabadi Pages 538-555

    One of the most important factors that improve most indicators of poverty is increasing the income of the study population. In the agricultural sector, this can be achieved through proper resource management and appropriate cultivation pattern. The current study presents a mathematical programming model that aims to optimize the Foster, Greer and Turbek (FGT) poverty index by generating higher income by providing an optimal cultivation model. To evaluate the ability of the proposed model, rural areas of Sardasht, Langirat suburbs, Dodangeh and Tashan were selected from Behbahan city. To calculate the poverty line, the method of daily caloric requirement, which is estimated from the nutritional performance matrix, was used. The required data were collected through the Jihad Agricultural Service Centers of this city in the 2017-2018 crop year and the Statistics Center of Iran and analyzed by Excel and GAMS software. The results showed that in the proposed model, while profits increased by 10.47%, the area under wheat and alfalfa decreased and the area under watermelon and sugar beet increased. In this model, the amount of water consumed decreased by about 0.5%. Also, by averaging the FGT index in both current and optimal models, it was found that the numerical value of this index (the value of the objective function) in the whole city has decreased from 3.47 to 0.03. Therefore, the optimal model, while increasing farmers' incomes, has reduced poverty and also reduced the use of scarce water inputs. Therefore, promoting the optimal model obtained in this study is recommended by the Agricultural Jihad Organization.

    Keywords: Cropping pattern, Optimization, poverty, FGT index, Behbahan
  • Nahid Akbari Samani, Seyed Ali Badri *, Mohammad Reza Rezvani Pages 556-575

    Entrepreneurship in rural tourism is one of the pillars of rural development that has always been considered as a solution to some of the problems of the villagers. The purpose of this study is to evaluate the tourism entrepreneurship ecosystem in the villages of Tehran province and identify the most important factors affecting its development. This is an exploratory study conducted using descriptive-analytical method and the main tool for collecting data is a questionnaire completed by "Rural Business Owners", "Rural Managers" and "Elites and Specialists". Regarding the development of the entrepreneurial ecosystem in rural tourism, the results showed that all three groups of business owners, rural managers and experts consider the economic dimension as the most important dimension and the results of the factor analysis model in evaluating the most important indicators affecting the development of entrepreneurship ecosystem in rural tourism by summarizing 24 indicators to 5 factors showed that the most important indicator in the development of entrepreneurship ecosystem in rural tourism is the "investment" index. Other indicators of the first factor include participation, investor, access (market or economic), government, awareness and education (policy). Accordingly, it can be concluded that the most important requirement for the development of tourism entrepreneurship in the villages under study is cooperation between two groups of investors (for investment and marketing) and the government (to provide education and awareness) in the villages with tourism entrepreneurship and partnership with the residents of these villages.

    Keywords: Entrepreneurship ecosystem, Rural Tourism, Tourism entrepreneurship, Tehran Province villages
  • Sohaila Ghorbani, Homayoon Moradnezhadi *, Mehdi Heydari Pages 576-591

    The purpose of this study was to analyze the economic effects of oak trees dieback on villagers in Malekshahi County. The statistical sample of the study was 216 villagers who were selected based on the Cochran formula and using the proportionate stratified random sampling method. The main tool for data collection was a researcher-made questionnaire which its content validity was confirmed using the opinions of the professors of the Department of Rural Development and Forest Sciences of Ilam University. Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire, and its value was equal to 0.87. The results of factor analysis showed that the factors of weakening agricultural and animal husbandry activities, the decline in employment, food supply problems, general poverty, declining by-products, declining tourism, declining incomes and declining beekeeping activities, were the most important economic effects of dieback of oak trees on the life of villagers. These factors explained 68.56% of the total variance. Due to the effect of oak tree decline on reducing non-wood products, the establishment of cooperatives to use these products, optimizing the utilization of non-wood products and creating sustainable employment to boost the region's economy are recommended.

    Keywords: employment, oak dieback, Zagros, Economic effects
  • Hamid Balali, Fatemeh Sepahvand, Karim Naderi Mahdei * Pages 592-603

    The purpose of this study was to identify barriers to the development of medicinal plants in Nahavand in 2019. The sample size was 11 experts and 5 farmers who were selected through targeted snowball sampling. Semi-structured interviews were conducted to collect data using the thematic analysis approach. The results were 22 main themes which were determined by MAXQDA10 quality software. The main topics in this study were "supportive-supervisory barriers" and "managerial barriers". The results of this study showed that insufficient conversion and complementary industries, farmers' lack of knowledge of the market, the inability of farmers to package and sell, and lack of planning for crop development are among the obstacles to the development of medicinal plants in Nahavand. A comprehensive (financial-information) support system can be effective in reducing barriers and developing cultivation. This system can have public, information and financial parts. In the "Personal Information" section of this system, all personal and economic details of cultivation applicants can be registered. In the "Specific Information" section, all areas prone to cultivating different types of medicinal plants and how to plant and harvest them can be identified. In the "Communication Channels" section, all relevant experts can be introduced.

    Keywords: medicinal plants, Theme Analysis, Rural Development, Nahavand county