فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 42 (پاییز 1399)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 42 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی فیروزمهر، فرج الله میرعرب* صفحات 7-34

    قرآن که سنگ بنای معارف و شریعت اسلامی است، درباره دلالت ظواهر آن بر مراد خدا سه نظر وجود دارد 1. عدم حجیت بدون مراجعه به معصوم؛ 2. حجیت تنجزی و تعذری که در محدوده قوانین و تکالیف کارایی دارد؛ 3. دلالت قطعی ظواهر بر مراد در گستره احکام، معارف، علوم تکوینی و تاریخی. بررسی این مسئله بسیار مهم است، زیرا تضعیف قرآن یا حذف آن از بنیان معارف اسلام، اساس دین را دچار مشکل می کند. به-نظر می رسد مسئله مربوط است به نوع برداشت از آیاتی که قرآن را هدایت ، نور، مبین، عاری از اختلاف و... می دانند. همچنین آیات و روایاتی که قرآن را کتاب جاوید و حجت بر همه انسان ها تا قیامت می دانند. چگونه ممکن است ظواهر قرآن دلالت روشن و مبرهنی نداشته باشند و قرآن از روز نزول تا پایان تاریخ حجت روشن خدا بر بندگان باشد؟ آیاتی که بر معجزه بودن همه قرآن دلالت دارند، نیز نشان می دهد آنچه عنوان ظواهر در قرآن دارد، باید مراد الهی باشد وگرنه، نه تنها قرآن معجزه نیست، بلکه حتی بلیغ و فصیح دانستن آن جای تامل دارد. نظریه قطعی الدلاله بودن ظواهر قرآنی سوالاتی را به دنبال دارد که نیازمند پاسخ هستند. این پژوهش که به روش کتابخانه ای- اسنادی و تحلیل محتوایی، توصیفی و شبه پژوهانه انجام گرفته، انگاره مورد نظر را مسئله خود قرار داده و آن را قابل تایید نشان داده است.

    کلیدواژگان: انگاره، ظواهر قرآن، دلالت های قرآن، مراد خدا
  • عنایت الله شریفی* صفحات 35-58

    خودآگاهی دارای دارای مبانی هستی شناختی ، انسان شناختی و... می باشد . مبانی هستی شناختی در قرآن کریم در یک تقسیم بندی کلی بردو قسم مبانی هستی شناختی مجردات ومبانی هستی شناختی مادیات تقسیم بندی می شوند، مهم ترین مبانی مجردات عبارتند از؛ مبانی توحید و خدا باوری، وجود موجودات غیبی و فرجام شناختی و مهم ترین مبانی مادی عبارتند از مخلوق بودن عالم هستی، خلقت عالم هستی برای انسان و هدفمندی عالم هستی. از نظر قرآن کریم هر یک از این مبانی در خودآگاهی تاثیرگذارند. مبانی توحید رابطه مستقیم با خودآگاهی دارد ، خدایتعالی یاد و ذکر خویش را عامل بصیرت و خودآگاهی می داند و خدا فراموشی را سبب خود فراموشی و معیشت تنگ و سخت در دنیا و نابینایی در آخرت می داند. فرشته شناسی و شیطان شناسی انسان یاری میکند که به درک وجود موجودات مجرد نایل آید و با مشاهده تاثیرر گذاری این موجودات در زندگی انسان، به دنبال شناخت عرصه وجودی مجرد خویش برآید و این چنین علاوه بر خودآگاهی متعادل در ظرفیت های مادی، به شناختی از ظرفیت های معنوی خویش دست یابد. و نیز ایمان به روز رستاخیز وایمان به حشر و نشر با خودآگاهی رابطه مستقیمی دارد و در بیداری انسان نقش اساسی دارد و سبب انجام عمل خالص و دوری از ریا و خودنمایی می گردد. و مبانی مادی، باعث می شود ، انسان به درک قدرت خود در تسخیر عالم طبیعت آگاه گردد و از سویی به درک عجز و ناتوانی خود نسبت به خالق و آفرینش برسد.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، مبانی هستی شناختی، قرآن
  • امیر محمودی*، علی احمد ناصح، محمدعلی تجری صفحات 59-84

    «امکان تفسیر قرآن برای غیر معصومان» از موضوعاتی است که محدث فتونی در مقدمه تفسیر مرآه الانوار بدان پرداخته و در صدد جمع میان روایات آن برآمده. او با استناد به روایات متعدد، علم به قرآن را منحصر در اهل بیت  دانسته و ادعا می کند که غیر آن بزرگواران، بدون ارشاد ایشان و عنایت خدا، اکثر تنزیل و ظاهر قرآن را نمی فهمند تا چه رسد تاویل و باطن آن را. وی در گام بعد، با ذکر برخی آیات و روایاتی که عموم مومنان را به قرآن و تامل در آن فرا خوانده و با اشاره به صحابه ای که عالم به تاویل قرآن بوده اند، تفسیر و تاویل قرآن را برای کسانی که نزد ایمه  شاگردی کنند و اصول و قواعد تفسیری را از سخنان ایشان استنتاج کنند، ممکن می داند. این مقاله در گام نخست، ادعای اول فتونی را نقد و تکمیل می کند و با استفاده از روایات مورد پذیرش خود او، حتی فهم اندک مخالفین ایمه  از قرآن را هم به آن بزرگواران برمی گرداند و تبیین جامع تری را در جمع روایات مربوطه ارایه می دهد و در گام بعد، بر محور تفکیک «تعلم اصول تفسیری روایات اهل بیت » از «تعلم باطنی نزد اهل بیت  و کسب نور از ایشان» و با اثبات ذومراتب بودن این تعلم و تنور، نقد و تکمیلی بر نحوه استدلال فتونی در اثبات امکان تفسیر قرآن برای شاگردان ایمه  دارد.

    کلیدواژگان: امکان تفسیر قرآن برای غیر امام، انحصار تفسیر قرآن در امام، فتونی، مرآه الانوار و مشکاه الاسرار
  • مرتضی متقی نژاد* صفحات 85-110

    با توجه به دلالت های معناشناختی آیات، متعلق بطلان، اعتقاد، وجود، فعل، و یا قول است. اعتقاد باطل در قرآن به دو صورت قابل پی جویی است: یک: باطل اعتقادی سببی: اعتقاد باطلی که سبب تحقق باطل های دیگر می گردد؛ مانند آیه «... الذین کفروا اتبعوا الباطل؛ همانا کفار از باطل پیروی می کنند (محمد/ 3). پیروی از باطل که یک فعل باطل یا مصداق باطل در این آیه که شیطان است یک باطل وجودی است ولی در واقع سبب این فعل یا سبب تطبیق باطل بر شیطان همانا کفر است که اعتقادی است. در واقع باطل حقیقی همان اعتقاد است.علت حقیقی خواندن باطل اعتقادی و مجازی تلقی کردن باطل های دیگر هم همین است(طباطبایی، ج11، ص455) ؛ چه این که علاقه مسببیت به عنوان علاقه مجاز در این جا وجود دارد. باطل حقیقی در مجموع آیات، کفر، شرک ، نفاق و نافرمانی از دستورات الهی است. دو: باطل اعتقادی مصداقی: مصداق هایی برای باطل اعتقادی در آیات بیان شده: کفر به خدا، کفر به پیامبر اسلام، استنکاف در پذیرش معاد، انکار ضروریات دینی، نفاق، شرک نظری و... ، باطل است. باطل وجودی: وجود متعارض و متنازع با وجود حق باطل است. باطل فعلی: ایمان به باطل، اطاعت و عبادت غیر خداوند، پیروی از باطل و... باطل است. باطل قولی : قول به: وجود نوشتاری متعارض با قرآن، تحریف قرآن، ناهماهنگ بودن عقاید قرآن با عقل، مسانخ نبودن احکام قرآن با حکمت، غیر مطابق بودن اخبار قرآن با واقع و... باطل است.

    کلیدواژگان: قرآن، باطل وجودی، باطل فعلی، باطل قولی، باطل اعتقادی
  • لطفعلی عبداللهی واشان*، مجید معارف صفحات 111-138

    بررسی اعجاز محتوایی و مولفه های آن در نگاه مفسران فریقین در سیر اعصار چکیده یکی از وجوه اعجاز قرآن که در کتابهای تفسیر و علوم قرآنی مورد بحث واقع شده، اعجاز محتوایی است که در نگاه عده ای از آنان به اعجاز معنوی نیز تعبیر شده است. اعجاز محتوایی مرتبط با درون مایه قرآن است و توجه به آن در اثبات حقانیت این کتاب الهی نقش بسزایی دارد. به عقیده برخی قرآن پژوهان، نقطه پیدایش این نوع اعجاز ، قرن اول هجری توسط امام علی(ع) بوده و سیر طرح مباحث گوناگون در باره ی آن تا به امروز به صورت صعودی ادامه داشته است؛ به بیان دیگر، نگاه دانشمندان در دوره متقدمان به اعجاز محتوایی کم دامنه تر نسبت به دوره متاخران بوده است. در دوران معاصر این توجه بیشتر شده و غالب نظریه پردازی ها از جانب مفسران شیعه در چند بخش بر مولفه هایی نظیر عدم وجود اختلاف در قرآن، اخبار غیبی که نسبت به برخی وقایع یا افراد به وقوع پیوسته ، معارف قرآنی، گزارش های علمی، جامعیت قرآن، معانی بلند عرفانی و بطون قرآن مطرح می شود. بنابراین این نوشتار میکوشد با رویکردی تحلیلی-توصیفی به بررسی اعجاز محتوایی و مولفه های آن در نگاه فریقین در سیر اعصار بپردازد. 

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اعجاز محتوایی، مفسران، فریقین، بررسی تطبیقی
  • احمد محمدی نژاد پاشاکی، نجمه محیایی*، فرهاد محمدی نژاد صفحات 139-156

    قرآن کریم نگاهی فراگیر به مساله ی زیبایی دارد، شناخت زیبایی های قرآن با روش ها و شیوه های گوناگون واژگانی، ادبی، بلاغی، مفهومی و تفسیری و... صورت گرفته است. در زبان عربی به ویژه در قرآن کریم هر کلمه، از جایگاه خاص و ویژه ای برخورداراست. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی(کیفی) به بررسی انواع و ساختار مختلف (اذا) به صورت نحوی و بلاغی در آیات قرآن کریم می پردازد. تلاش این پژوهش، آشکار سازی دقیق بسیاری از تعبیرات نحوی و بلاغی است که، (اذا) با تمام کابرد هایش در آن به کار رفته است. دلیل اصلی ، نشان دادن تغییر معنایی (اذا) در حالت خروج از قالب ظرفیه و شرطیه و استقبال و همچنین وجوه بلاغی (اذا) از جهت حتمیت وشک و نیز جانشینی (اذا) با حروف دیگری چون: اذ و متی است که این امر باعث زیبایی شناسی (اذا) می شود. در حالت خروج و جانشینی با توجه به تفاوت ساختاری که(اذا) در آن قرار دارد، مشاهده خواهد شد که، چگونه ساختار جمله باعث تغییر در معنا و زیبایی شناسی آن می شود، و در آخر مستندات قرآنی خود را همراه با دلایل بلاغی هر یک از آن ها مشخص می کند. حاصل از این پژوهش نشان که (اذا) بیشتر در امور قطعی الوقوع بکار رفته است، همچنان که با بررسی این ادات نشان داده شده است که «اذا» با قرار گرفتن در ساختار، متضمن معانی حروف دیگر است و از این رهگذر از نوعی «توسعه معنایی» برخوردار می شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ساختار جمله، اذا، وجوه بلاغی، جانشینی الفاظ
  • حسن رضایی هفتادر*، صفر نصیریان صفحات 157-183

    جرالد هاوتینگ قرآن پژوه انگلیسی، آیات مربوط به بت پرستی و شرک را بررسی کرده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، آرای او درباره موضوع پیش گفته را نقد می کند. از رهگذر این جستار، سه نکته محوری در دیدگاه های وی مشخص گردید: عدم صراحت واژگان عام قرآنی بر بت پرستی معاصران قرآن؛ عدم دلالت اسمای خاص قرآنی بر بت های آن ها؛ عدم-دلالت مشتقات شرک بر بت پرستی و یا شرک اعتقادی آنان. این سه دیدگاه، به این نحو قابل نقد هستند: استفاده قرآن از واژگان عام انتزاعی، برای بیان بت پرستی معاصران خود، با توجه به ارتقای سطح آشنایی آنان با مفاهیمی انتزاعی و مشترک بین همه فرهنگ ها در حوزه پرستش غیر خدا صورت گرفته که با توجه به قراین موجود در آیات و خارج از آیات، معلوم می شود که این پرستش، در قالب بت پرستی بوده است. اسمای خاص موجود در قرآن درباره شرک مشرکان، با شرک اعتقادی سازگاری دارند و بر اساس منابع سنتی اسلامی، این ها بت های معاصران قرآن بوده-اند؛ بیش تر آیات به کار رفته در قرآن در زمینه شرک، از نوع اعتقادی اند نه شرک عملی و مساله شفاعت به صورت حقیقی، ارتباطی با شرک ندارد و مشرکان، شفاعت شریکان را صرفا بهانه ای برای بت پرستی و شرک خود قرار داده بودند.

    کلیدواژگان: جرالد هاوتینگ، قرآن، بت پرستی، شرک، شفاعت
|
  • Mohammad Mahdi Firoozmehr, Farajallah Mirarab * Pages 7-34

    The Qur'an, which is the cornerstone of Islamic knowledge and law, has three views on the implication of its appearances on the purpose of God: 1. Lack of authority without referring to the infallible; 2. The authoritative and apologetic authority that is effective within the limits of laws and duties; 3. The definite implication of appearances on the meaning in the range of rulings, teachings, developmental and historical sciences. It is very important to study the issue, because weakening the Qur'an or removing it from the center of Islamic teachings makes the basis of religion difficult. It seems that ignoring the verses that consider the whole Qur'an as light, explanatory, guidance and free from differences, etc., the mentioned verses, as a complement to the expression, indicate that the appearances of the Qur'an are divine. The miraculous verses of the whole Qur'an also show that the appearances of the verses are meant, otherwise, not only is the Qur'an not a miracle, but even knowing it as eloquent is worth pondering. Of course, the theory of the definiteness of the Qur'anic appearances raises questions that will be answered. This research, which has been done by the method of documentary-documentary and content analysis, descriptive and quasi-research, has considered the idea in question and confirmed it.

    Keywords: Imagination, appearances of the Qur'an, meanings of the Qur'an, meaning of God
  • Pages 35-58

    Abstract Self-awareness has ontological, and anthropological foundations. The main ontological foundations of the Quran are categorized in two groups: the foundations of abstract and material entities. The most important abstract foundations are monotheism and believing in God, the existence of invisible creatures, and the outcome, and the major material foundations are the creation of the universe, the creation of the universe for man and the purpose of universe. From the holy Quran’s perspective, each of these foundations affects self-awareness. The foundations of monotheism have a direct relationship with self-awareness. God regards remembering himself as the main cause of insight and self-awareness, and Allah sees His forgetfulness by the creatures as a reason for absent-mindedness and insufficient as well as difficult subsistence in the world and blindness in the hereafter. Knowing Angels and Satan helps human to understand the existence of the abstract beings and find out his abstract qualities by observing the influence of these creatures in human life. In this way, human beings can develop balanced self-awareness in their material and spiritual capacities. Also, faith in the Resurrection Day and friendship are directly related to self-awareness, which plays a major role in the awakening of the human and leads to pure actions, avoidance of hypocrisy and ostentation. And the material foundations raise human awareness of his power in understanding the world and, yet of his inability to understand his incompetence to creator and creation.

    Keywords: Self-awareness, Ontological foundations, The Quran
  • Amir Mahmudi *, Aliahmad Naseh, Mohammad Ali Tajari Pages 59-84

    The possibility of interpreting of the Qur'an by a non-Imam person, is one of the topics that Fatuni has discussed and summarized its relevant narratives in the preface of the Mera'at al-Anwar. Based on a lot of narratives, he claims that the Qur'an knowledge is completely specific to Ahl-al-beyt, and without their guidance and the God favor, others will not understand even the descent and the appearance of the Qur'an, let alone its interpretation and inwardness. In the next step, by addressing some verses and traditions that invite believers to Qur'an and reflection to it, and by mentioning those Ahl-al-beyt companions who have been the Qur'an interpreter, he considers the possibility of Quran interpretation and explanation by those who are the students of the Imams and learn from them the principles of interpretation. The author of this article, in the first step, completes the Fatuni`s first claim, and according to traditions accepted by him, attributes even the little understanding of Imams's opponents of the Qur'an to imams themselves and provide a more comprehensive explanation of the related narratives. in the next step, the author discusses that the method of Fatuni` reasoning to prove the possibility of Qur'an interpretation by Imams's disciples is incomplete and provides further proofs.

    Keywords: possibility of interpreting of Qur'an by non-Imam person, monopoly of interpreting of Qur'an to Imam, Fatuni, Mer'at al-Anvar, meshkat al-Asrar
  • Morteza Motaqinejad * Pages 85-110

    Review: According to the semantic implications of the verses, it belongs to invalidity, belief, existence, action, or promise. False belief can be traced in the Qur'an in two ways: One: False causal belief: False belief that leads to the realization of other falsehoods; Such as the verse "... those who disbelieve follow the false; Indeed, the infidels follow falsehood (Muhammad / 3). Following falsehood, which is a false act or an example of falsehood in this verse, which is the devil, is an existential falsehood, but in fact the cause of this act or the cause of the application of falsehood to the devil is disbelief, which is a belief. In fact, true falsehood is the same as belief. The real reason for reading doctrinal falsehood and considering other falsehoods as virtual is the same (Tabatabai, vol. 11, p. 455); What is more, there is a causal interest as a permissible interest here. True falsehood is the totality of verses, disbelief, polytheism, hypocrisy and disobedience of divine commands. Two: False beliefs: Examples of false beliefs stated in the verses: Blasphemy against God, blasphemy against the Prophet of Islam, refusal to accept the resurrection, denial of religious necessities, hypocrisy, theoretical polytheism, etc., are false. Existential void: Contradictory existence is void with the existence of right. Current falsehood: Belief in.

    Keywords: Qur'an, existential falsehood, current falsehood, verbal falsehood, doctrinal falsehood
  • *Farhad Mohamadi Nejad Pages 139-156

    The Holy Quran has a comprehensive view of the issue of beauty. Recognition of the beauties of the Qur'an has been done with various lexical, literary, conceptual and interpretive rhetorical methods and methods. In Arabic, especially in the Holy Quran, each word has a special place. Using descriptive (qualitative) method, this research examines different types and structures (if) in a syntactic and rhetorical way in the verses of the Holy Quran and also in Arabic poetry and prose. Our endeavor is the careful disclosure of many syntactic and rhetorical interpretations in which, if all its uses are used. Our main reason is a semantic change (aza) when leaving the conditional format, capacity, and so on. We will also explain the reasons for the restriction on the use of (aza) and its substitution.In the succession, given the structural difference (s) in which it occurs, we will show how the sentence structure changes meaning, and finally we identify our Qur'anic documents with the rhetorical reasons for each.

    Keywords: The Holy Quran, the structure of the sentence, if, the rhetorical aspects, the substitution of words
  • Hasan Rezaee Haftadur *, Safar Nasirian Pages 157-183

    Jerald Hawthing, the British Qur’ān researcher, has examined the qur’ānic verses related to idolatry and polytheism. The study at hand adopted a descriptive-analytical approach to criticize his opinions about the foregoing topic. This resulted in the identification of three key points in his viewpoints: the general qur’ānic terms do not directly refer to the idolatry of the contemporaries of the Qur’ān, the specific qur’ānic terms do not imply their idols, and the derivations of polytheism do not imply their doctrinal idolatry or polytheism. These three viewpoints can be criticized as follows. The Qur’ān’s use of general, abstract terms to talk about the idolatry of its contemporaries is done in the light of their increased familiarity with abstract concepts common among all cultures that belong to the non-God worshipping domain. Based on the existing indications in the qur’ānic verses and those out of these verses, it gets clear that this worshipping has been in the form of idolatry. The specific names that exist in the Qur’ān about the polytheism of the polytheists agree with doctrinal polytheism, and according to traditional Islamic sources, these have been the idols worshipped by the contemporaries of the Qur’ān. The majority of the verses used in the Qur’ān about polytheism target doctrinal polytheism rather than practical polytheism. Moreover, the concept of intersession is not actually related to polytheism; rather, the polytheists used the intercession of the deities merely as a pretext for their idolatry and polytheism.

    Keywords: Jerald Hawthing, Qur’ān, Idolatry, polytheism, intercession