فهرست مطالب

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی حائری صفحات 1-6

    ویروس کرونا انواع مختلفی‌ دارد به‌ویژه کووید 19 که ویروس با آر.ان.ای (RNA) است و ساختار پروتیینی چهارگانه دارد، از آنزیم نوع دو مبدل آنزیوتانسین به‌عنوان رسپتور استفاده می‌کند، سلول‌های دارای این رسپتور را آلوده می‌کند و علاوه بر اختلال عملکرد سلول، زمینه انتشار بیشتر ویروس و فرار از دست سیستم ایمنی را فراهم می‌سازد. علاوه‌براین، در عرضه آنتی‌ژن توسط سلول‌های سیستم ایمنی بدن نیز اختلال ایجاد می‌کند.

    کلیدواژگان: کووید 19، دین، نظافت، ویروس
  • یوسف اسمری برده زرد، شفیق مهربان*، محمد حلاجی ثانی صفحات 7-17
    سابقه و هدف

    مسئله هویت دینی و ملی جوانان با توجه به درصد بالای جمعیت و نقش سازنده آنان در سرنوشت آینده کشور، اهمیت دوچندانی دارد. مدرسه به‌دلیل الگوگیری دانش‌آموزان از دیگران، نقش بسزایی در شکل‌گیری هویت دارد و هویت ملی و دینی در دانش‌آموزان می‌تواند نقش مهمی در عملکرد آنان ایفا کند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه هویت ملی و دینی با افسردگی و کیفیت زندگی در دانش آموزان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و توصیفی است. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش‌آموزان مقطع تحصیلی متوسطه اول شهرستان بوکان بودند که به‌روش نمونه گیری دردسترس 525 نفر از آنان برای نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش‌نامه های هویت ملی و هویت دینی احدی و پرسش‌نامه‌های کیفیت زندگی و افسردگی کودک و نوجوان (CADS) جمع آوری شد. برای تحلیل داده‌ها نیز از آمار توصیفی میانگین و انحراف استاندارد و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

     یافته‌ها:

     نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که هویت ملی با نمره کلی کیفیت زندگی، سلامت روانی، سلامت جسمانی و کیفیت محیط زندگی رابطه مثبت؛ و با افسردگی رابطه منفی و معنادار داشت؛ اما هویت دینی با افسردگی رابطه منفی و معنادار و با نمره کلی کیفیت زندگی و خرده‌مقیاس‌های سلامت روانی، سلامت جسمانی و روابط اجتماعی رابطه مثبت و معنادار داشت و فقط با کیفیت محیط زندگی رابطه معنادار نداشت. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که هویت ملی و دینی پیش‌بینی‌کننده های معتبری برای کیفیت زندگی و افسردگی در دانش‌آموزان هستند.

    نتیجه‌گیری:

     هویت ملی و دینی متغیرهای مهمی برای سلامت روان و بالابردن کیفیت زندگی‌ هستند. بنابراین لازم است صاحبان امر در آموزش و پرورش در برنامه‌ریزی درسی و تحصیلی آنها را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: افسردگی، دانش آموزان، کیفیت زندگی، هویت دینی و ملی
  • محی الدین محمدخانی*، شانیا حقیقت، فهیمه بیدقی، مریم باقری پناه صفحات 18-31
    سابقه و هدف

    شغل و تبعات آن پدیده ای است که در سال های اخیر توجه متخصصان حوزه سلامت را جلب نموده است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین مهارت مقابله مذهبی، تجارب معنوی و بهزیستی ذهنی با رضایت شغلی در کارکنان دانشگاه پیام نور انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان شاغل در مراکز پیام‌ نور شهر کرمانشاه در نیمه دوم سال 1396 بود که از میان آنان تعداد 150 نمونه به‌روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسش‌نامه‌های مقابله مذهبی، تجربیات معنوی، بهزیستی ذهنی و رضایت شغلی بود. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که بین مهارت مقابله مذهبی و تجارب معنوی با رضایت شغلی رابطه وجود داشت. به عبارتی می توان از طریق این دو متغیر، رضایت شغلی را در بین کارکنان دانشگاه پیام نور پیش بینی نمود. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که مهارت مقابله مذهبی و تجارب معنوی از طریق بهزیستی ذهنی بر رضایت شغلی کارکنان دانشگاه اثر غیرمستقیم؛ ولی بهزیستی ذهنی بر رضایت شغلی اثر مستقیم داشت.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به اهمیت جایگاه تحصیل و حرفه دانشگاهی لازم است کارکنان دانشگاه به صورت دوره ای از نظر رضایت شغلی ارزیابی شوند و مراکز مشاوره به نقش بهزیستی ذهنی، مهارت مقابله مذهبی و تجارب معنوی بیشتر توجه کنند.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، تجارب معنوی، رضایت شغلی، کارکنان دانشگاه، مقابله مذهبی
  • فاطمه فروغیان یزدی، قاسم عسکری زاده، کامران پورمحمد قوچانی* صفحات 32-44
    سابقه و هدف

    آگاهی‌یافتن فرد از ابتلا به بیماری دیابت می تواند سبب ایجاد بحران معنوی و احساس تنهایی در وی شود؛ این عوامل خود می تواند سبب تشدید این بیماری شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی با رویکرد اسلامی بر بهزیستی معنوی و احساس تنهایی زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش کار

    این پژوهش به‌شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان مبتلا به دیابت نوع دو عضو انجمن حمایت از بیماران دیابتی استان یزد در سال 1398 بودند که از میان آنان 30 زن به‌روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب؛ و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه، برنامه آموزش ذهن‌آگاهی را با رویکرد اسلامی دریافت کردند و گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسش‌نامه های بهزیستی معنوی دهشیری و همکاران و احساس تنهایی دی توماسو و همکاران استفاده شد. داده ها نیز با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله هیچ گونه تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته‌ها: 

    یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش‌آزمون، بین میانگین نمرات مولفه های بهزیستی معنوی (شامل ارتباط با خدا، ارتباط با خود، ارتباط با طبیعت و ارتباط با دیگران) و احساس تنهایی (شامل تنهایی رمانتیک، تنهایی خانوادگی و تنهایی اجتماعی) در دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس‌آزمون، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P).

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده می‌توان گفت آموزش ذهن‌آگاهی با رویکرد اسلامی بر ارتقای بهزیستی معنوی و کاهش احساس تنهایی زنان مبتلا به دیابت نوع دو اثربخش است.

    کلیدواژگان: آگاهی، تنهایی، دیابت نوع دو، روان شناسی اسلامی، زنان، سلامت روان
  • تورج هاشمی نصرت آباد، رحیم بدری گرگری، منصور بیرامی، احد روحانی مجد صفحات 45-56
    سابقه و هدف

    تاب‌آوری یکی از اهداف پرورشی نظام‌های تربیتی است و آموزش ویژگی‌های زندگی اسلامی که عامل مهم ایجاد آرامش روانی و سازگاری فردی در برابر موانع و مشکلات زندگی به حساب می‌آید در تاب‌آوری فراگیران موثر تلقی می‌شود. ازاین‌رو هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ویژگی‌های زندگی اسلامی بر تاب‌آوری دانشجویان بود.

    روش کار

    این پژوهش، شبه‌آزمایشی از نوع طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند بود که در سال 1397 مشغول به تحصیل بودند و از میان آنان نمونه‌ای به تعداد 60 نفر به‌روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شد و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند. آموزش ویژگی‌های زندگی اسلامی به‌مدت 10 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد، اما گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از روش تحلیل واریانس تک‌متغیره (ANCOVA) تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که متغیر تاب‌آوری (001/0<p) و مولفه‌های آن بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری داشت و آموزش ویژگی‌های زندگی اسلامی در بهبود تاب‌آوری از نظر آماری موثر بود.

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس یافته‌ها می‌توان استنباط نمود که تاب‌آوری از ویژگی‌های فردی محسوب می‌شود که از طریق فرایند به‌کارگیری ویژگی‌های زندگی اسلامی تعدیل و تغییرپذیر است. بنابراین، آموزش ویژگی‌های زندگی اسلامی می‌تواند در حوزه‌های مختلف برای دانشجویان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آموزش، تاب آوری، ویژگی های زندگی اسلامی
  • امیرسام کیانی مقدم، مریم بختیاری، فاطمه سادات اسماعیلی فرد، یاسر بولاغی، سیده الناز موسوی، لیلا سالک ابراهیمی صفحات 57-70
    سابقه و هدف

    سلامت روان و ارتقای آن در سطح جامعه از مهم‌ترین پیام‌ها و وظایفی است که سازمان بهداشت جهانی بر عهده همه دولت ها گذاشته است. همچنین جهت‌گیری مذهبی (درونی و بیرونی) یکی از عوامل تاثیرگذار بر رفتار و شناخت است. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سلامت روان و جهت‌گیری مذهبی با راهکارهای شناختی-هیجانی در بین دانشجویان رشته پزشکی کارآموز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است که به‌روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله‌ای انتخاب شدند. به این صورت که از بین 12 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پنج بیمارستان؛ و از بین تمام کلاس‌های آموزشی بیمارستان، دو کلاس و در هر کلاس دوسوم دانشجویان به‌صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند و پرسش ‌نامه‌های پژوهش‌ بین 200 نفر از آنان توزیع و 150 پرسش‌‌نامه کامل و صحیح دریافت شد. ابزارهای استفاده‌شده شامل سنجش سریع علایم سطح اول DSM-5، پرسش‌ نامه جهت گیری مذهبی و پرسش نامه راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بود و برای تحلیل داده‌ها نیز از روش های آماری توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که بین سلامت روان با تنظیم شناختی-هیجانی رابطه منفی معنادار و بین جهت گیری مذهبی با تنظیم شناختی-هیجانی رابطه معناداری وجود داشت. همچنین بین سلامت روان با جهت گیری مذهبی و بین سلامت روان با جهت‌گیری مذهبی درونی نیز رابطه معناداری وجود داشت ولی بین سلامت روان با جهت گیری مذهبی بیرونی رابطه وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج این بررسی نشان داد که سلامت روان و جهت گیری مذهبی عواملی مهم در رابطه با استفاده از راهکارهای شناختی-هیجانی هستند.

    کلیدواژگان: جهت گیری، دانشجویان، دانشجویان پزشکی، سلامت روان، شناخت، مذهب، هیجان ها
  • سید مهدی موسوی داودی، حجت الله ابراهیمیان، فاطمه نصیری امیری، فاطمه موسوی داودی صفحات 71-87
    سابقه و هدف

    تحقق عدالت یکی از ارکان اصلی شکل‌گیری نهضت اسلامی، قیام مردمی و پیروزی انقلاب اسلامی بر نظام شاهنشاهی است. انقلاب اسلامی ایران که انقلاب مستضعفان است، مسیولانی را در راس امور می‌طلبد که از جنس مستضعفان باشند و صرفا دغدغه خدمت (و نه شوق کسب قدرت) آنان را به قبول مسئولیت وادار نماید. بااین‌حال، گرایش مسیولان به اشرافی‌گری پدیده‌ای منفی است که تبعات منفی بسیاری را در جامعه به همراه خواهد داشت. ازاین‌رو؛ به‌دلیل اهمیت موضوع، پژوهش حاضر بر آن بود تا گرایش مسیولان به اشرافی‌گری و نقش آن را در ادراک عدالت اجتماعی و دین‌گریزی دانشجویان دانشگاه‌های علوم پزشکی از طریق مطالعه‌ای میدانی بسنجد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. برای اجرای آن با استفاده از پرسش‌نامه‌های سنجش اشرافی‌گری، دین‌گریزی و عدالت اجتماعی و تایید روایی و پایایی آن، به نظرسنجی از 400 دانشجوی دانشگاه‌های علوم پزشکی در سه استان مازندران، تهران و قم پرداخته شد که در نیمه دوم سال 1397 به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. داده‌های جمع‌آوری‌شده با کمک آزمون‌های میانگین و مدل معادلات ساختاری تجزیه‌ و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که نمونه آماری گرایش مسیولان به اشرافی‌گری را تایید کرده است (با مقدار میانگین 34/4 از 5). علاوه‌براین، گرایش مسیولان به اشرافی‌گری ارتباطی معنادار با کاهش ادراک عدالت اجتماعی (47/0- t=و 87/2-P=) و نیز دین‌گریزی نمونه آماری داشت (63/0t= و 17/3P=)؛ ولی ارتباط معناداری بین ادراک عدالت اجتماعی و دین‌گریزی افراد یافت نشد (05/0- t= و 71/0-P=).

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های پژوهش، در جامعه‌ای که مباحث اقتصاد مقاومتی در آن مطرح می‌شود ولی مدیران آن با اشرافی‌گری عجین شده‌اند، نیاز به اصلاحات اساسی در ساختارهای اداری و مدیریتی به‌خوبی احساس می‌شود. اشرافی‌گری مسیولان در جامعه اسلامی، افول ارزش‌ها را در بین شهروندان به‌ویژه جوانان و دانشجویان، به همراه خواهد داشت. بنابراین، شایسته است توجه ویژه‌ای به آن معطوف داشت.

    کلیدواژگان: دانشجویان، دین، عدالت اجتماعی
  • ناهید کریمی، سارا موسوی، معصومه فلاح نودهی صفحات 88-100
    سابقه و هدف

    بی‌توجهی به جنبه‌های اجتماعی سلامت سالمندان در عصر ارتباطات و جهانی‌سازی، موجب افزایش آسیب‌پذیری این قشر از افراد جامعه در ابعاد جسمی، روانی، خودکشی، گرایش به مصرف دخانیات و آسیب های اجتماعی دیگر می‌شود. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین نگرش مذهبی و حرمت خود با بهزیستی روان‌شناختی سالمندان شهرستان اهواز انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی سالمندان شهرستان اهواز بودند که در بهار سال 1397، به‌روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و با توجه به جدول مورگان، 80 نفر از آنان برای نمونه انتخاب شدند. به‌منظور گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های نگرش مذهبی، حرمت خود کوپر اسمیت و بهزیستی روان‌شناختی ریف استفاده شده است. داده‌های حاصل از پرسش‌نامه‌ها نیز با استفاده از آماره‌های توصیفی چون فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آزمون‌های آماری استنباطی چون همبستگی و رگرسیون چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج به‌دست‌آمده حاکی از آن است که بین نگرش مذهبی و خرده‌مقیاس‌های آن با بهزیستی روان‌شناختی؛ و همچنین بین حرمت خود و خرده‌‌مقیاس‌های آن با بهزیستی روان‌شناختی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت.

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده می‌توان گفت که مذهب نقش پیشگیری دارد و منبع مهمی برای پیشگیری از وقوع بیماری‌ها است. همچنین، ارزش‌های مذهبی و قومی رابطه و همبستگی مثبتی با بهداشت روانی دارد؛ زیرا هر دو رفتارهای اجتماعی مطلوب در فرهنگ را تشویق می‌کند. بسیاری از اشکال مذهب با رشد فرد هماهنگ است؛ ازجمله پیشرفت، پایداری و ثبات، اجتناب از شیوه‌های زندگی مضر، پیوستگی استحکام خانواده و خودشکوفایی.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، حرمت خود، سالمندان، نگرش مذهبی
  • فاطمه فقیرنژاد، محمد حسنی صفحات 101-116
    سابقه و هدف

    در سالیان اخیر، در سازمان‌ها به معنویت توجه بسیاری شده است و صاحب‌نظران مدیریت و سازمان نیز به جرگه علاقه‌مندان به معنویت پیوسته‌اند. ادعاهای فراوانی درباره فواید مثبت معنویت در محیط‌های کاری مطرح شده که به تشویق علاقه‌مندان به جست‌وجوی راه‌هایی جهت واردساختن معنویت به محیط‌های سازمانی منجر شده است. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنویت بر کیفیت زندگی کاری و کارآفرینی با میانجی‌گری اخلاق حرفه‌ای صورت گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل‌یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری 340 نفر از کارکنان دانشگاه لرستان بود که از میان آنان 181 نفر به‌روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد. داده‌های پژوهش با استفاده از پرسش‌نامه‌های استاندارد معنویت میلیمان و همکاران، کیفیت زندگی کاری والتون، کارآفرینی هیل و اخلاق حرفه‌ای کادوزیر جمع‌آوری شد و تحلیل داده‌ها نیز با استفاده از شاخص‌های توصیفی و روش مدل‌یابی معادلات ساختاری صورت گرفت. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که بین معنویت و کیفیت زندگی کاری و کارآفرینی (31/0=r، 45/0=r و 05/0>P) رابطه مثبت و معناداری وجود داشت اما بین اخلاق حرفه‌ای و کیفیت زندگی کاری رابطه معناداری یافت نشد. علاوه‌براین، معنویت با میانجی‌گری اخلاق حرفه‌ای بر کیفیت زندگی کاری و کارآفرینی (17/0=β، 05/0=β و 01/0>P) تاثیرگذار بود و هم به‌صورت مستقیم هم غیرمستقیم موجب افزایش کیفیت زندگی کاری و کارآفرینی شد.

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش می‌توان گفت هرگونه افزایش معنویت در سازمان با افزایش کیفیت زندگی کاری و کارآفرینی و اخلاق حرفه‌ای کارکنان همراه است.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کارآفرینی، کیفیت زندگی کاری، معنویت
  • لیدا نیک فرید صفحات 117-135
    سابقه و هدف

    لازم است نظریه‌هایی برای حرفه پرستاری با استناد به رویکردهای فلسفی و جهان‌بینی‌های غیرغربی توسعه یابد. به همین جهت چهار مفهوم اصلی پرستاری یعنی انسان، محیط، سلامتی و پرستاری ابتدا باید در جهان‌بینی مورد نظر تعریف و پردازش شود. ازاین‌رو، هدف این مطالعه هم‌گذاری (ترکیب) مفهوم انسان (شخص) با مرور تحلیلی متون عرفان و حکمت ایرانی بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع کتابخانه‌ای است که به‌روش هم‌گذاری مفهوم ریان ونگر انجام یافته است. به این صورت که ابتدا به‌روش استقرایی اجزای مفهوم واکر و اوانت به‌عنوان طبقات ازپیش‌تعیین‌شده انتخاب شد؛ و پس از مطالعه یک‌سوم متون، به‌‌روش قیاسی ماهیت مواردی که باید در هر طبقه گنجانده شود تعیین گردید. مرور انتقادی با جست‌وجوی هدفمند در پایگاه‌های اطلاعاتی علمی فارسی‌زبان مانند نور، یاسین، پارسی داک، هدابلاگ و نیز پایگاه‌های اطلاعاتی انگلیسی‌زبان مانند گوگل اسکولار و ابسکو و نیز کتب کتابخانه‌ای دانشکده‌های فلسفه و الهیات دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شهید بهشتی، با کلیدواژه‌های «انسان‌شناسی»، «انسان کامل»، «علم نفس»، «قوای نفس»، «طبایع انسان» و دیگر واژه‌های مرتبط بر اساس مسیر مطالعه و بدون محدودیت زمانی انجام شد. درنهایت از تعداد اولیه 508 منبع، 51 منبع بررسی شد که بیشتر به شرح علم نفس از دیدگاه ابن سینا، فارابی، ملاصدرا، مولوی و عطار پرداخته بود. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده و مولف مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده است.

    یافته‌ها: 

    ویژگی‌های مفهوم انسان عبارت است از خود دوساحتی، نفس مترتب و قوامند، بدن مزاج‌مند و مخاطب نظم دستوری. جلوه افضل و مراتب هستی پیشامدهای مفهوم انسان است به این معنی که قبل از بروز آن رخ می‌دهد؛ و تعادل/بی‌تعادلی و هماهنگی/ناهماهنگی پیامدهای مفهوم معرفی شده‌ است.

    نتیجه‌گیری: 

    هم‌گذاری مفهوم انسان در زمینه عرفان و حکمت ایرانی، از فردمحوری و ذهنیت‌گرایی انسان تعریف‌شده در نظریه‌های دانشمندان پرستاری غربی کم می‌کند و به او مسیولیتی خطیر در قبال استکمال خود، دیگران و کل جهان هستی می‌دهد.

    کلیدواژگان: انسان، ایران، حکمت، عرفان، نظریه پرستاری
  • حسین تقی پور، محمد مهدی گرجیان عربی، مهدی باکویی صفحات 136-147
    سابقه و هدف

    ازآنجایی‌که قرآن کریم کتاب زندگی است؛ مدلی از زندگی با عنوان «حیات طیبه» به جامعه بشری معرفی نموده که در آن سلامت و بقای معنوی جامعه انسانی بر اساس اصول اخلاقی تضمین شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مدل زندگی قرآنی و تبیین مبانی آن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه‌ای توصیفی-تحلیلی از نوع کتابخانه‌ای است. داده‌های پژوهش با جست‌وجوی واژگان حیات، حیات طیبه، مراتب حیات، سلامت معنوی و آیت‌الله جوادی آملی در قرآن و متون دینی جمع‌آوری و تحلیل شد. مولفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان می‌دهد که آیت‌الله جوادی آملی طبق یافته‌های قرآنی در یک تقسیم‌بندی زندگی را به سه نوع حیات محسوس طبیعی (حیوانی)، حیات معقول و حیات حقیقی (حیات طیبه) دسته‌بندی کرده است. وی حیات حیوانی را جزء حیات انسانی ندانسته و مرتبه اول حیات حقیقی انسان را حیات معقول و مرتبه بالاتر را همان حیات طیبه قرآنی معرفی کرده است و جهت تحقق این مدل از زندگی، سه راهکار «تزکیه عقل»، «تزکیه روح» و «تضحیه نفس» را با استفاده از قرآن کریم و روایات اسلامی، مطرح ‌ساخته است.

    نتیجه‌گیری:

     به نظر آیت‌الله جوادی آملی افرادی که خواهان رسیدن به آرامش و سلامت روحی، روانی و حتی جسمانی و همچنین مشتاق زندگی متعادل و رو به تعالی و در صدد دوری از اختلال‌های روانی مثل اضطراب و افسردگی هستند، باید در مسیر حیات طیبه قرآنی حرکت نمایند. این حیات قرآنی با تمام مراتب آن ضمن اینکه جنبه پیش‌گیرانه نسبت به آسیب‌های روحی و روانی دارد، جنبه درمانگری و شفا‌بخشی نیز دارد. شاخصه اصلی این حیات پاکی روح و بازگشت به نهاد حقیقی درونی خود (فطرت) است.

    کلیدواژگان: حیات طیبه، جوادی آملی، سلامت معنوی، قرآن
  • حسینعلی سعدی، بهنام طالبی طادی صفحات 148-161
    سابقه و هدف

    امر «نظام سازی» از مسیر دانش فقه و هویت‌بخشی به روش «کشف نظام» در اندیشه‌ورزی فقهی دارای سوابق و تجاربی توسط برخی از اندیشمندان دینی مانند آیت‌الله سید محمدباقر صدر در کلان‌موضوعات حکومتی و اجتماعی همچون «اقتصاد» است که روش‌ها و الگوهای پردازش آن می‌تواند به دیگر نظام‌های مرتبط با ابعاد فردی و اجتماعی بشر مانند نظام «سلامت» تسری یابد. به‌عبارتی کارآمدترین روش‌ها در پرداختن به موضوع سلامت از دیدگاه اسلام، فهم نظام‌مند گزاره‌هایی است که در این رابطه در منابع دینی ما بیان شده است. هدف این پژوهش روش‌شناسی استنباط در فقه نظام سلامت؛ مبتنی بر نظریه کشف نظام از آیت‌الله سید محمدباقر صدر بود.

    روش کار

    در این نوشتار با توجه به آمیختگی ادراکات اعتباری و حقیقی در فقه النظام الصحه، روش‌شناسی «کشف» فقه نظریات و تامین «حجیت» در فقه نظامات، ابعاد نظری حاکم بر نظام «الصحه» از منظر فقه اسلامی، با رویکرد توصیفی-تحلیلی و روش کتابخانه‌ای واکاوی شد. مولفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     بر اساس یافته پژوهش حاضر، امکان تجویز بیشتر روایات طبی جهت درمان و معالجه وجود غیرممکن است مگر مواردی که در صدد بیان برخی از فواید و محاسن محصولات طبیعی عالم است و یا آنچه امکان درمانی آن در آزمایش‌های تجربی اثبات شده باشد.

    نتیجه‌گیری:

     منابع ظنی‌الصدور در حوزه سلامت ماهیتی کاشف از واقع دارد و از ساحت اعتباریات مجعول و مشروع اخبار آحاد متفاوت خواهد بود. بر این اساس باید در نظام معنایی و دلالی مستنبط از مذاق شریعت و منابع معتبر دینی، با اعتبارسنجی فنی و اجتهادی در کارکردی غیرتجویزی (مانند پیشگیری از بیماری) استفاده شود.

    کلیدواژگان: پزشکی، روایات طبی، فقه پزشکی، طب اسلامی، طب سنتی
|
  • Yousef Asmari Bardezard, Shafigh Mehraban*, Mohammad Hallajisani Pages 7-17
    Background and Objective

    The issue of religious and national identity of young people is doubly important given the fact that they constitute a high percentage of the population and considering their constructive role in the future destiny of the country. Schools play an important role in shaping identity due to students' role models. National and religious identity in students can play an important role in their performance. The aim of this study was to investigate the relationship of nationalidentity and religious identity with depression and quality of life in first-grade high school students in public schools of Boukan, Iran.

    Methods

    This study is descriptive-correlational. The statistical population included all male students in the first-grade secondary schools in Boukan, Iran, out of whom 525 students were selected using available sampling method. Data were collected by national identity and religious identity questionnaires of Ahadi, quality of life questionnaire and scale for children and adolescents' depression (CADS). The data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation), and Pearson correlation coefficient and multiple regression. In this study, all ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results showed that the national identity was positively correlated with the total score of quality of lifeand mental health, physical health, quality living environment, and was negatively correlated with depression. Religious identity was also found to have a significant negative correlation with depression and was positively correlated with the total score of quality of life, and mental health, physical health, and social relationships but not with quality of living environment. The results of regression analysis also showed that national identity and religious identity were valid predictors of quality of life and depression in school students.

    Conclusion

    National and religious identity are important variables for mental health and enhance quality of life. Therefore it is necessary that education officers consider them in curricula and educational planning

    Keywords: Depression, Quality of Life, Religious, National Identity, Students
  • Mohyedin Mohammadkhani*, Shaniya Haghighat, Fahimeh Beidaghi, Maryam Bagheri Pana Pages 18-31
    Background and Objective

    Occupation and its consequences is a phenomenon that has attracted the attention of health professionals in recent years. The purpose of this study was to investigate the relationship between job satisfaction and religious coping skills, spiritual experiences and mental well-being among Payme-Noor University staff.

    Methods

    This study is cross-sectional descriptive-correlational. The statistical population consisted of all the employees working in Kermanshah PayameNoor University centers in the second halfof 2018, out of whom 150 were selected by simple random sampling. Data collection tools consisted of religious coping, spiritual experience, mental well-being and job satisfaction questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, multiple regression and path analysis. In this study, all ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results of this study showed that there was a relationship between religious coping skills and spiritual experiences and job satisfaction. In particular, it is possible to predict the job satisfaction among the employees of PayameNoor University through these two variables. The results of analysis showed that religious coping skills and spiritual experiences, as mediated by mental well-being, have an indirect effect on academic employees’ satisfaction, but mental well-being has a direct effect on job satisfaction.

    Conclusion

    Considering the importance of the position of education and professional education, academic staff should be evaluated periodically in terms of job satisfaction and counseling centers need to focus on the role of mental well-being, coping skills, and spiritual experiences.

    Keywords: Job satisfaction, Religious conflict, Spiritual experiences, Subjective well-being, University staff
  • Fatemeh Foroghian Yazdi, Ghasem Askarizadeh, Kamran Pourmohammad Ghouchani Pages 32-44
    Background and Objective

    When people find out they have diabetes, they can face a spiritual crisis and feeling of loneliness; these factors can actually exacerbate the disease. The aim of the present study was to investigate the effect of mindfulness training with Islamic approach on spiritual well-being and loneliness in women with type 2 diabetes.

    Methods

    The present study was conducted using a quasi-experimental pretest-posttest control group design. In this study, the statistical population included all women with type 2 diabetes who were members of the Diabetic Patient Support Association of Yazd province in 2019. Thirty women were selected using purposive sampling method and randomly divided into two groups of experimental (n=15) and control (n=15). The members of experimental group received eight sessions of mindfulness training with Islamic approach; the control group was on the waiting list. Spiritual Well-being Questionnaire(SWB) (Dehshiri et al.) andLonelinessScale (DiTommaso et al.) were used for data collection. Data was analyzed using multivariate analysis of covariance. In this study, all ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    According to the results, by controlling the pre-test effect, a significant difference was observed between the mean scores in the components of spiritual well-being (including: communication with God, self-communication, communication with nature, and communication with others) and loneliness (including: romantic loneliness, family loneliness, and social loneliness) between the two experimental and control groups on the post-test (P<0.001).

    Conclusion

    Mindfulness training with Islamic approach has a significant effect on promoting spiritual well-being and reducing the feeling of loneliness in women with type 2 diabetes.

    Keywords: Awareness, Diabetes Mellitus Type 2, Islamic Psychology, Mental Health, Loneliness, Women
  • Touraj Hashemi Nosratabad, Rahim Badri Gargari, Mansour Beirami, Ahad Roohani Majd Pages 45-56
    Background and Objective

    Resilience is one of the objectives of educational systems and Islamic life Characteristics training is known as an important factor in mental health and compatibility of individuals in confrontation with problems in educational life. Accordingly, the present study investigates the effect oftraining Islamic life characteristics on resilience of students.

    Methods

    This was an experimental investigation includng pre-test, post-test, and control groups. Sample size included 60 participants from students of university of Sahandin 2018, who they were assigned into experimental (30) and control (30) groups using accidental clustering method. The training of life characteristics continued for 10 sessions in the experimental group but the control group did not receive any intervention. Data was analyzed using univariate analysis of covariance. In this study, all ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results of analysis of variance showed that the variable of resilience (P<0.001), and its components were significantly different in the experimental and control groups and teaching the characteristics of Islamic life had a statistically significant effect on improving resilience.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that resilience is a personal trait that can be modified by applying Islamic life characteristics. Therefore, Islamic life skills training can be beneficial and effective in educational settings for students.

    Keywords: Characteristics of Islamic life, Education, Resilience
  • AmirSam Kianimoghadam, Maryam Bakhtiari*, Fatemeh Sadat Esmaelifard, Yaser Boulaghi, Seyedeh Elnaz Mousavi, Leila Salek Ebrahimi Pages 57-70
    Background and Objective

    Mental health and promoting it at the community level are the most important responsibilities the World Health Organization has assigned to all governments. Also, religious orientation (internal and external) is one of the factors influencing behavior and cognition. The purpose of this study was to investigate the relationship of mental health and religious orientation with emotional cognitive strategies among medical trainees of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.

    Methods

    This study is descriptive-correlational. The statistical population of this study included all students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, who were selected using a multi-stage random sampling method. In this way, outof the 12 hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences, five were randomly selected and among all the training classes of the hospital, two classes are randomly selected in each class, two thirds of the students were randomly selected. Questionnaires were distributed among 200 students and 150 questionnaires, which had been filled in appropriately, were received. The tools used in the study included: Quickly measure first-level symptoms of DSM-5, Religious orientation questionnaire and Cognitive EmotionRegulation Questionnaire. For data analysis, descriptive statistics and Pearson correlation coefficient were used. In the present study, all the ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results showed that there was a significant relationship between mental health and emotional cognitive regulation. There was also a significant relationship between religious orientation and cognitive emotional regulation. A significant relationship was found between mental health and religious orientation. Mental health and internal religious orientation were also significantly correlated, but there was no significant relationship between mental health and external religious orientation.

    Conclusion

    The results of this study showed that mental health and religious orientation are important factors in using cognitive emotional strategies.

    Keywords: Cognition, Emotions, Medical Students, Mental Health, Orientation, Religion, Students
  • Seyed Mehdi Mousavi Davoudi, Hojjat Allah Ebrahimian, Fatemeh Nasiri Amiri, Fatemeh Mousavi Davoudi * Pages 71-87
    Background and Objective

    Realization of justice is one of the main pillars of the formation of the Islamic movement, the people uprising, and the victory of the Islamic Revolution over the imperial system. The Islamic Revolution of Iran, the revolution of the oppressed, seeks authorities that take responsibility due to their concern for serving the people (and not their desire to gain power). However, the tendency of the authorities to aristocracy is a fatal phenomenon that will have many negative consequences in the society. Therefore, due to the importance of the issue, the present study attempted to evaluate the tendency of authorities towards aristocracy and its role in the perception of social justice and the religion avoidance of students of medical sciences through a field study.

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. For this purpose, using questionnaires, a survey was conducted on 400 graduate students in three provinces, including Mazandaran, Tehran and Qom, who were selected by available sampling in second half of 2018; the collected data was analyzed by mean tests and structural equation modeling. In this study, all ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results show that the statistical population of the study confirmed the tendency of the authorities towards aristocracy (Χ=4.34 out of 5). Furthermore, the tendency of the authorities to aristocracy had a significant relationship with the decrease in social justice perception (P=-2.87 & T=-0.47)and a significant relationship with the religion avoidance (P=3.17 & T=0.63. However, no significant relationship was found between perceptions of social justice and religious avoidance (P=-0.71 & T=-0.05).

    Conclusion

    Based on the results, the need for fundamental reforms in the administrative and management structures is feltin a society where the topics of resistance economics are raised but whose managers have adopted an aristocratic life. The aristocracy of the authorities in the Islamic society will cause the decline of values among the citizens, especially the youth. Therefore, special attention should be paid to it.

    Keywords: Religion, Social Justice, Students
  • Nahid Karimi, Sara Mousavi *, Masoumeh Falah Neudehi Pages 88-100
    Background and Objective

    Ignoring the social aspects of health in the elderly in the age of communications and globalization causes theirincreased vulnerability in the physical, mental, and suicidal dimensions and increased tendency to smoke and social harms.The main purpose of this study was to predict psychological well-being in the elderly in Ahvaz city based on the components of religious attitude and self-esteem.

    Methods

    This was a correlational study. The statistical population included the Iranian elderly in Ahvaz. Out of whom, 80 were selected by random sampling method and based on Morgan’s table. For collecting data, religious beliefs questionnaire, self-esteem scale, and psychological well-being inventory were used. The data were analyzed using descriptive statistics such as frequency analysis, mean and standard deviation, and inferential statistical tests such as correlation and multiple regression. In this study, all ethical considerations have been observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results appointed to the positive and significant relationship of religious attitude and its subscales with psychological well-being. There was also a positive and significant relationship between self-esteem and its subscales and psychological well-being.

    Conclusion

    It can be concluded that religion plays a role in prevention and is an important sourceof prevention of diseases. Religious and ethnic values have a positive correlation with mental health because they encourage favorable social behaviors in culture. Many forms of religion are consistent with individual growth including advancement, sustainability and stability, avoiding a harmful lifestyle, sustainable family coherence, and self-development.

    Keywords: Elderly, Religious, Self-esteem, Well-being
  • Fatemeh Faghernejad*, Mohammad Hassani Pages 101-116
    Background and Objective

    In recent years, spirituality has been highlighted in organizations, and management and organization experts have joined the group of spirituality enthusiasts. Many claims have been made about the positive benefits of spirituality in the workplace, which has encouraged interested people to look for ways to introduce spirituality into organizational environments. The purpose of this study was to investigate the effect of spirituality on the quality of work life and entrepreneurship as mediated by professional ethics.

    Methods

    This is descriptive correlational study and the method used was structural equation modeling. The statistical population of this study included 340 employees of LorestanUniversity, out of whom 181were selected using a stratified random sampling method. Krejcy and Morgan tables were used to determine the sample size. Data were collected using standard questionnaires of spirituality (Milliam et al.), quality of work life of Walton, Entrepreneurship of Hill; and Professional Ethics of Cadozier. Data analysis was performed using descriptive indexes and structural equation modeling method. In the present study, all the ethical considerations were observed and the authors declared no conflict of interest.

    Results

    The results showed that spirituality has a significant impact on the quality of work life and entrepreneurship (r=0.45, r=0.31, P<0.05), but no meaningful relationship was found between professional ethics and the quality of work life. In addition, spirituality as mediated by professional ethics, influenced the quality of work life and entrepreneurship among employees (β=0.05, β=0.17, P<0.01) and increases the quality of work life and entrepreneurship both directly and indirectly.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that any increase in spirituality in the organization is accompanied by an increase in the quality of work life, entrepreneurship and professional ethics by the employees.

    Keywords: Entrepreneurship, Professional ethics, Quality of work life, Spirituality
  • Lida Nikfarid Pages 117-135
    Background and Objective

    There is a need for developing theories for professional nursing based on non-Western philosophies and worldviews. For this purpose, the four nursing main concepts of human, environment, health and nursing need to be defined and conceptualized in such a worldview. This study was an attempt to do a concept synthesis of human (person) based on Iranian mysticism and wisdom.

    Methods

    This study is library-based and was carried out using Ryan-Wenger’s method of concept synthesis. Inductively the anatomy of the concept of Walker and Avant were selected as the pre-determined categories; then, deductively the contents were attributed to the categories after studying one third of the items. A critical review was conducted using a targeted search in scientific Persian databases such as Noor, Yasin, Parsi Doc and HodaBlog; and English databases such as Google Scholar and EBSCO as well as thelibraries of the faculties of philosophy and religion of the two universities of Shahid Beheshti and Allameh Tabatabayi, using keywords of perfect human, antropology, the knowledge of ego, the faculties of human ego, temperaments of human and other related terms. Finally, out of 508 sources found, 51 were chosen to be included in this study, which were mostly about to explain the science of self from the perspective of Avicenna, Mulla Sadra, Rumi and Attar. In this study all the ethical considerations wereobserved and the author did not report any conflict of interests.

    Results

    The attributes of the concept of human include bi-dimensional self, graded soul, tempered body, and the audience of directed order, while the supreme manifestation and graded entity were antecedents and balance/ imbalance and harmony/ disharmony were the outcomes.

    Conclusion

    The concept synthesis of human in Iranian mysticism and wisdom goes beyond the individualism and subjectivism dominant in Western nursing theories and gives human a profound responsibility for the perfection of self, others and the whole universe.Please cite this article as:Nikfarid L. The Concept of Human Based on Iranian Mysticism and Wisdom: a Step toward Development of a Nursing Theory.

    Keywords: Human, Iran, Mysticism, Nursing theory, Wisdom
  • Hossein Taghipour *, MohammadMahdi Gorjian Arabi, Mahdi Bakouei Pages 136-147
    Background and Objective

    Since the Holy Qur’an is a book of life, it introduces a model of life called "Hayāt al-Tayyebah" (good life) to the human society in which the moral health and survival of human society are guaranteed. The main purpose of the present study was to investigate the Qur’anic life model and explain its foundations from the perspective of Ayatollah JavadiAmoli.

    Methods

    This is library-based descriptive-analytical study. The required data were collected by searching the words life, tayyebah, hierarchy of life, spiritual health, Ayatollah Javadi Amoli in the Qur’an and religious texts.The authors reported no conflict of interests.

    Results

    The results showed that Ayatollah Javadi Amoli as a prominent interpreter of the Holy Qur’an, according to the Qur’anic findings, has classified life into three types of tangible natural (animal), rational and real (good life). He does not consider animal life as a part of human life and introduces rational life as the first level of real human life and the good life mentioned in the Qur’an as the higher level of life. He proposes three approaches to achieving and realizing this model of life including ‘purification of wisdom’, purification of the "soul", and purification of self based on the Holy Qur’an and Islamic texts or narrations.

    Conclusion

    According to Ayatollah Javadi Amoli, people who wantto achieve peace and mental and even physical health, and are eager to live a balanced and transcendent life and seek to avoid mental disorders such as anxiety, depression, etc., should move in the direction of a good Qur’anic life. This Qur’anic life, inall its aspects, while having a preventive aspect against mental and psychological harms, also has a therapeutic and healing effect. The main feature of this life is the purity of the soul and the return to its true inner-nature (i.e., Fitrat).

    Keywords: Javadi Amoli, Qur’an, Spiritual health, Tayyeblife
  • HosseinAli Saadi, Behnam Talebitadi* Pages 148-161
    Background and Objective

    Developing a system using the knowledge of Fiqh and giving identity to the methods of discovering systems in the Fiqhthinking are to have been pursued by some religious thinkers such as Ayatollah Seyyed Muhammad Baqir in government and social macro-topics such as economy. The methods and patterns of processing it can be extended to other related systems with individual and social dimensions such as the health system. In other words, the most complete methods of dealing with health from the perspective of Islam, is the systematic understanding of the propositions mentioned in the religious sources. The present study was an attempt to examine the methods of inferencing in the Fiqh related to health based on the system discovery theory presented by Ayatollah Seyyed Muhammad Baqir Sadr.

    Methods

    In this article, considering the combination of inferential and real perceptions in the Fiqh related to health, the method of discovering the Fiqh of theories and meeting the proof condition in the Fiqh related to systems, the theoretical dimensions governing the health system were investigated from the perspective of Islamic Fiqh using a descriptive analytical approach and library studies. The authors reported no conflict of interests.

    Results

    Based on the findings, it is impossible to use the Hadiths related to medicine for treatment purposes unless in the cases related to the benefits of natural products or what has been confirmed as beneficial by empirical findings.

    Conclusion

    The doubtful sources related to health have an inferential nature and aredifferent from the legitimate inferences related to other Haddith Ahad.On this basis, they should be used in an implicational system inferred from Sharia and valid religious sources by technical and interpretational validation for non-prescriptive purposes

    Keywords: Islamic medicine, Medical, Medical Fiqh, Hadithrelated to medicine, Traditional medicine