فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 44 (زمستان 1398)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 44 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین دهشیار*، ابوذر عمرانی صفحات 5-33

    به عقیده بسیاری از پژوهشگران، حقوق بین الملل طی قرون اخیر در راستای تحقق اهداف قدرت های بزرگ و در سایه آن شکل گرفته و رشد یافته است. بر این مبنا نقش قدرت های بزرگ در شکل گیری و توسعه حقوق بین الملل تا حدودی مبهم و متناقض می‏نماید. در این راستا این سوال مطرح می شود که «قدرت های بزرگ نظام بین الملل چرا و چگونه در شکل گیری و گسترش حقوق بین الملل تعیین کننده می باشند؟». قدرت های بزرگ به علت جایگاهی که به لحاظ توانمندی‏های مختلف دارند، از طریق نهادسازی، شکل دادن به معاهدات، تفسیر قوانین و هنجارسازی نقش کلیدی در شکل دادن و گسترش حقوق بین الملل دارند. قواعد حقوقی و نهادهای بین‏المللی می توانند هزینه‏های حفظ سیستم را کم کنند و بر مشروعیت اقدامات قدرت‏های بزرگ بیفزایند. بنابراین پژوهش حاضر مدعی است قدرت‏های بزرگ شکل دهنده، تثبیت کننده و حامی قواعد حقوقی می‏باشند. در این راستا بر مبنای روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از داده‏های تاریخی به نقش قدرت های بزرگ نظام بین الملل در ایجاد و گسترش حقوق بین الملل پرداخته است.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، نهادهای بین المللی، قدرت های بزرگ، ایالات متحده آمریکا، هژمون
  • رضا سیمبر، دانیال رضاپور* صفحات 35-61

    انرژی به عنوان یکی از مهم‏ترین مسایل جهانی و گاز طبیعی به خاطر دارا بودن خصوصیات منحصربه فرد، به ویژه در نحوه و مسیر انتقال آن، در قرن حاضر از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو، در چهارچوب ژیواکونومیک مفاهیمی چون امنیت انرژی، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی و خطوط انتقال گاز در گفتمان «ژیواکونومیکی» جایگاهی ویژه یافته است. مصرف بالا و نیاز روزافزون اتحادیه اروپا به انرژی به علت کمبود منابع و به تبع آن نیاز به واردات انرژی به خصوص از روسیه به عنوان بزرگ ترین دارنده منابع گازی جهان عاملی بوده که مسکو از قدرت ژیوپلیتیکی‏اش به عنوان ابزاری برای اجرای اهداف مدنظر خود در حوزه سیاسی و اقتصادی تلاش روزافزون کند. علاوه بر روسیه و اتحادیه اروپا، در این پژوهش کشورهای ترانزیتی که گاز روسیه به وسیله خطوط لوله از خاک آنها عبور می‏کند نیز به عنوان بازیگر سوم تاثیرگذار در نظر گرفته شده‏اند. پرسش اصلی مقاله با توجه به مباحث فوق، این چنین مطرح می‏شود که «چه مولفه‏های ژیوپلیتیکی موجب شکل‏گیری همکاری و ستیزه روسیه و اتحادیه اروپا در قبال مسئله انرژی شده است؟» ادعای مقاله این‏گونه مطرح می‏شود که فضای حاکم بر روابط دو بازیگر در چهارچوب ژیواکونومی در قبال بحران اوکراین، پروژه‏های خط لوله، بسته انرژی سوم و تحقیقات ضد تراست اتحادیه علیه روسیه، دوره جدیدی از رقابت و همکاری ژیوپلیتیکی روسیه و اتحادیه اروپا را رقم زده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی _ تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه‏ای و فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: روسیه، اتحادیه اروپا، امنیت انرژی، خطوط لوله، اوکراین
  • مجتبی رستمی*، فرشید نمامیان صفحات 63-79
    ساختار اقتصادی کشورها تحت تاثیر سیاست خارجی است . دیپلماسی به عنوان نقش اول توسعه اقتصادی به شمار می‏رود؛ بنابراین بهبود روابط ایران در سطح منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است که در پژوهش‏های پیشین توجه چندانی به آن صورت نگرفته است . این مطالعه با هدف «بررسی و شناسایی مضامین و چالش های نقش راهبردی دیپلماسی اقتصادی در توسعه تجارت خارجی ایران» صورت گرفته است . در این پژوهش ، با روش کیفی تحلیل تم و نمونه گیری به صورت غیراحتمالی هدفمند با تکنیک گلوله برفی انتخاب گردید . گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با کارشناسان و خبرگان و فعالان در حوزه تجارت خارجی انجام شد و با روش تحلیل تم ، مضامین و چالش‏های اصلی دیپلماسی اقتصادی استخراج و دسته بندی شد . در پژوهش حاضر پس از بررسی و استخراج نهایی ماتریس ، سه مضمون به عنوان چالش‏های پیش رو مشخص گردید که مضامین نهایی عبارتنداز: ضعف نظام ساختاری سیاست خارجی در بستر جذب و انتقال «ظرفیت ها» و«فرصت های اقتصادی» ، عدم تعادل کارکردهای نهادهای اقتصادی در پیشبرد توسعه تجارت خارجی در بازارهای بین‏المللی ، تخریب زنجیره ارزش در استفاده از ظرفیت های داخلی و افزایش فعالیت های غیرمولد .
    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، تجارت خارجی، توسعه، تحلیل تم، دیپلماسی
  • هادی غلام نیا*، سعید پیرمحمدی صفحات 81-111
    امارات تا سال 2000م. عمدتا به‏عنوان دنباله‏روی ریاض در روندهای امنیتی و سیاست منطقه‏ای این کشور عمل می‏کرد. از سال 2004م. که «شیخ خلیفه بن‏زاید» به قدرت ‏رسید در نتیجه عواملی چون تثبیت نسبی نقش و جایگاه امارات در نظم منطقه‏ای و بین‏المللی، انباشت ثروت و تقویت روابط با آمریکا، سیاست خارجی امارات وارد فضایی جدید شد. وجه مشخصه این دوره که با ولیعهدی محمد بن‏زاید کامل شد، ارایه تعریفی جدید از نقش منطقه‏ای امارات می‏باشد. تحت این شرایط، امارات پروژه منطقه‏ای خود را در قالب تحرکات جدید در حوزه ژیوپلیتیکی غرب آسیا و شمال آفریقا آغاز کرد. محمد بن‏زاید از زمان رسیدن به مسند قدرت نوعی تغییر در سیاست منطقه‏ای امارات به‏وجود آورده است. امارات تحت ریاست محمد بن‏زاید سیاست خارجی مداخله‏گرایانه‏ای را در پیش گرفته که هدف آن طرح ابوظبی به‏عنوان یک قدرت منطقه‏ای می‏باشد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که «سیاست منطقه‏ای امارات از زمان روی کار آمدن محمد بن‏زاید چه تحولاتی را تجربه کرده است؟» یافته‏های مقاله بر مبنای گزاره‏های «نظریه تصمیم‏گیری» نشان می‏دهد که تحول بنیان‏های سیاست خارجی امارات از جمله دگرگونی در ادراکات، برداشت‏ها، و به‏طور کلی منافع، هویت‏ها و ترجیحات تصمیم‏گیرندگان از قدرت نسبی این کشور در سطح منطقه‏ای و نظام بین‏المللی عاملی بوده که ابوظبی را به ایفای نقش منطقه‏ای جدید و مبتنی بر حضور فعال در بحران‏های منطقه‏ای ترغیب نموده است. روش پژوهش در این مقاله از نوع تبیینی بوده و اطلاعات مورد نیاز نیز به روش کتابخانه‏ای و استفاده از منابع اینترنتی گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، راهبرد منطقه ‏ای، محمد بن ‏زاید، خاورمیانه، نظریه تصمیم‏ گیری
  • سید محمد طباطبایی*، سید محمدحسین حسینی صفحات 113-141

    ماهیت ژیوپلیتیک حوزه خزر و نگرش متعارض بازیگران ساحلی نسبت به یکدیگر که نشات گرفته از تحولات دوران پساشوروی است، این حوزه را مستعد تاثیرگذاری بازیگران مداخله‏گر و پیرامونی ساخته است. به همین منظور، بازیگران مداخله‏گر و پیرامونی که بخش مهمی از نظام ژیوپلیتیکی خزر را تشکیل می‏دهند، به واسطه برقراری روابط سیاسی _ امنیتی با بازیگران ساحلی به گسترش نفوذ در این حوزه می‏پردازند. در این میان بازیگرانی نظیر آمریکا، اتحادیه اروپا، اسراییل و چین که در حلقه مداخله‏گر هستند و کشورهایی همانند ترکیه، گرجستان، ازبکستان، ارمنستان و افغانستان نیز که در حلقه پیرامونی خزر قرار دارند، می‏توانند در روابط متقابل با یکدیگر یا بازیگران ساحلی تاثیرگذار باشند. بنیاد پژوهش کنونی بر این سوال استوار است که «ژیواستراتژی بازیگران مداخله‏گر و پیرامونی حوزه خزر چگونه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تحت تاثیر قرار می‏دهد؟» فرضیه تحقیق این است که بازیگران مداخله‏گر و پیرامونی از طریق گسترش روابط نظامی امنیتی با بازیگران ساحلی خزر در نظامی کردن این حوزه موثر هستند و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را در این حوزه با چالش مواجه می‏سازند. این مقاله با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی و گردآوری داده‏ها به صورت کتابخانه‏ای و منابع اینترنتی به بررسی رویکردها و اقدامات امنیتی و نظامی چهار بازیگر مداخله‏گر و پنج کشور پیرامونی در حوزه خزر و تاثیر آنها بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

    کلیدواژگان: ژئواستراتژی، امنیت ملی، بازیگران مداخله‏ گر و پیرامونی خزر، جمهوری اسلامی ایران
  • جواد شعرباف*، هاجر جرست صفحات 143-170
    با روی کار آمدن پوتین در سال 2000 م. و اتخاذ سیاست موازنه سازی میان بازیگران بین المللی، سیاست خارجی روسیه در قبال کشورهای خاورمیانه تغییر کرد. در همین راستا روابط روسیه با اسراییل نیز دچار تحول و چرخش قابل توجهی شد. این دو با اتخاذ سیاست عمل گرایانه مبتنی بر منفعت، پس از چهل سال، تلاش نموده اند سطح و عمق روابط خود را نسبت به گذشته توسعه دهند. این نوشتار تلاش دارد با نگاه واقع گرایانه و با روش کتابخانه ای به این پرسش پاسخ دهد که «روابط روسیه و اسراییل در دوران ریاست جمهوری "پوتین" چگونه تغییر کرده است و تاثیر ایران بر این روابط چگونه بوده است؟» فرضیه پژوهش این گونه بوده است که روسیه و اسراییل با تغییر سیاست و تحت تاثیر شرایط بین الملل روابط گسترده ای را در ابعاد مختلف تجربه می کنند. بررسی روابط روسیه و اسراییل نشان می دهد روابط این دو ضعیف، اما رو به افزایش است. روابط تجاری محدود به تجارت مواد اولیه است و تجارت کالاهای مبتنی بر تکنولوژی به دلیل الگوی سیاست خارجی اسراییل به صورت محدودی انجام می شود. روابط نظامی نیز به دلیل وابستگی شدید صنایع نظامی اسراییل به آمریکا ضعیف ترین رابطه بین اسراییل و روسیه است. با وجود موضوعات مهم استراتژیک همچون مسئله ایران و خاورمیانه، و روابط استراتژیک اسراییل و آمریکا که مانع گسترش روابط آنها می شود، طرفین در جهت تقویت روابط تلاش می کنند.
    کلیدواژگان: روسیه، اسرائیل، ایران، خاورمیانه، روابط دوجانبه
|
  • Hossein Daheshyar *, Abouzar Omrani Pages 5-33

    In the opinion of many scholars, international law has grown and formed in the pursuit of the goals of the great powers in the recent century. On this basis, the role of the great powers in the formation and development of international law is somewhat vague and contradictory. In this toward, the question is: Why and how great powers of the international system are determinative In the formation and expansion of international law? it seems that the great powers, due to the position they possess in terms of their capabilities, through institutionalization, the formulation of treaties, the interpretation of norms and by normalization, they play a key role in shaping and expanding international law. legal rules and international institutions can reduce the cost of maintaining the system and increase the legitimacy of the actions of great powers. So the present study claims great powers are shaper, stabilizers and advocates of legal rules. The present study intends to study the role of international powers in the creation and expansion of international law based on a descriptive-analytical method and using historical data and utilizing library practices.

    Keywords: International Law, International Organizations, Great Powers, United States of America, Hegemony
  • Reza Simbar, Daniyal Rezapoor * Pages 35-61

    Energy as one of the most important global issues and natural gas due to its unique characteristics, especially in the manner and route of its transmission, is of great importance in this century. Hence, in the context of geoeconomics, concepts such as energy security, energy producers and consumers, gas transmission lines have a special place in the geo-economic discourse. The EU's high consumption and growing energy demand due to resource shortages and, consequently, the need to import energy, especially from Russia, the world's largest holder of gas resources, is a factor in Moscow's geopolitical power as a means to an end. Make increasing efforts in the political and economic spheres. In addition to Russia and the European Union, the study also considers transit countries through which Russian gas passes through pipelines as a third influential player. The main question of the article, given the above issues, is what geopolitical components have led to the formation of cooperation and conflict between Russia and the European Union over the energy issue? The article claims that the atmosphere in the geo-economic relations between the two actors in the face of the Ukraine crisis, the pipeline projects, the third energy package, and the Union's antitrust investigation against Russia, usher in a new era of geopolitical competition and cooperation. This will figure out Russia and the European Union. The research method in this article is descriptive-analytical and a tool for collecting information on libraries and cyberspace.

    Keywords: Russia, EU, energy Security, pipelines, Ukraine
  • Mojtaba Rostami *, Farshid Namamian Pages 63-79
    The economic structure of countries is also influenced by foreign policy. Diplomacy is considered as the first role of economic development. Therefore, improving Iran's relations in the region is more important, which has not received much attention in previous studies. The aim of this study was to investigate and identify the themes and challenges of the strategic role of economic diplomacy in the development of Iran's foreign trade. Through semi-structured interviews with experts, experts and activists in the field of foreign trade, the main themes and themes of economic diplomacy were extracted and categorized by analyzing themes. The theme was identified as the challenges ahead, the final themes are: the weakness of the structural system of foreign policy in the context of attracting and transferring "capacities" and "economic opportunities", imbalance of functions of economic institutions in promoting the development of foreign trade in international markets. Destroying the value chain in the use of internal capacities and increasing unproductive activities.
    Keywords: economic diplomacy, Foreign Trade, Development, Theme analysis, Diplomacy
  • Hadi Gholamnia *, Saeed Pirmohammadi Pages 81-111
    Until 2000, the UAE acted primarily as a follower of Riyadh in its security and regional politics. Since Khalifa bin Zayed’s coming to power in 2004, the UAE's foreign policy has entered a new phase as a result of factors such as the relative stabilization of the UAE's role in regional and international order, the accumulation of wealth and the strengthening of relations with the United States. The hallmark of this period, which was completed with Crown Prince Mohammed bin Zayed, is the introduction of a new definition of the Regional Role of the UAE. Under these circumstances, the UAE launched its regional project in the form of new movements in the geopolitical sphere of Middle East and North Africa. Mohammad Bin Zayed has made some changes in the UAE's regional politics since taking office. The United Arab Emirates, led by Mohammed bin Zayed, has pursued an interventionist foreign policy aimed at promoting Abu Dhabi as a regional power. The main question of the present study is what changes have taken place in the UAE's regional politics since the inauguration of Mohammed Bin Zayed? The findings of the article, based on the propositions of decision theory, show that the evolution of the foundations of UAE foreign policy, including changes in perceptions, perceptions, and in general the interests, identities and preferences of decision-makers. The relative power of this country at the regional level and the international system has been a factor that has encouraged Abu Dhabi to play the role of new regions based on its active presence in regional crises. The research method in this article is explanatory and the required information is collected by library method and using internet resources.
    Keywords: UAE, Regional Strategy, Mohammad Bin Zayed, Middle East, Decision Theory
  • Seyed Mohammad Tabatabaei *, Seyed Mohammad Hossein Hosseini Pages 113-141

    Geopolitical character of Caspian basin as well as opposing views among coastline actors, stemming from post-Soviet developments, have paved the way for the interventionist and peripheral actors to hold their influence over the basin. As an important part of Caspian geopolitical system, thus, the interventionist and peripheral actors are increasing their influence over the basin, through politico-security relations with coastline actors. Meanwhile, actors such as USA, European Union, Israel and China, being in the interventionist circle, as well as countries like Turkey, Georgia, Uzbekistan, Armenia and Afghanistan, being in the Caspian peripheral circle, might impact the mutual relations among each other or relations among the coastline actors. This survey is based on the question how the geostrategy of interventionist and peripheral actors in the Caspian basin may impact the I.R.I national security. The hypothesis is that the interventionist and peripheral actors, through developing military-security relations with the coastline actors play a part in militarizing the basin and will challenge the I.R.I national security. Here the method is a descriptive-analytical one, and through data collecting methods like library research and internet surfing, this article examines the security-military attitudes and measures of four main interventionist actors and five peripheral countries in the Caspian basin and their impact on I.R.I national security.

    Keywords: Geostrategy, National Security, Capsian interventionist, peripheral actors, Islamic Republic of Iran
  • Javad Sharbaf *, Hajar Jarast Pages 143-170
    As Putin came to power in 2000 and adopted a policy of balancing in international relations, Russia's foreign policy toward the Middle East changed. Russia's relations with Israel have also undergone a significant upheaval, and after about 40 years Russia and Israel expand their relations. Various factors such as Israel’s refusal to criticize Kremlin’s actions in Chechnya and Ukraine, as well as its non-compliance in Western sanctions against Russia, and the development of trade-economic relations in the Middle East have led Putin to expand relations with Israel, especially in the early years of his presidency. An examination of Russian-Israeli relations from various aspects shows that, the relation between the two, though weak, is positive. Trade relations are limited to the trading of raw materials, and hi-tech trading is limited because of Israel's foreign policy model. Military relations are also the weakest link between Israel and Russia because of Israel's heavy dependence on the US military industry. And despite important strategic issues such as Iran, Syria and Palestine, which hinder the expansion of their relations, the two sides are working to strengthen their relation.
    Keywords: Russia, Israel, Iran, Middle East, Bilateral Relation