فهرست مطالب

نشریه مطالعات مردم شناختی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم نعمت طاوسی* صفحات 1-18

    «شبیه خوانی» از جمله میراث فرهنگی گرانقدری است که درباره نسبت آن با نمایش، آیین و بازی بسیار سخن رفته است. شمار زیادی از پژوهشگران در این نظریه پردازی ها، تعاریف ارایه شده در حوزه آیین، بازی و به ویژه نمایش را فراگیر انگاشته و تفاوت های فرهنگی ملت ها را نادیده گرفته اند. نوشتار حاضر تلاشی در مسیر واکاوی نظرات ارایه شده با در نظر داشتن نگاه متفاوت فرهنگ شرق نسبت به فرهنگ غرب در مقوله های یاد شده است. بدین منظور؛ نخست مفاهیم نمایش، آیین و بازی بازخوانی شده اند. پس از بررسی و نقد مفهومی دیدگاه های شاخص در خصوص شبیه خوانی، تلاش شده تا روشن شود که شبیه خوانی به عنوان یک نمایش بومی با بازی همخوانی ندارد، اما از نظر کارکرد با آیین نسبتی نزدیک دارد و از جمله می توان به اجراهای نمایشی اشاره داشت که بهترین و موثرین بهره گیری را از آیین کرده اند. همچنین شبیه خوانی توانسته است با به کار بستن عناصر نمایشی در چارچوب ارزش های فرهنگی ایرانی، نظام نمایشی صحنه ای یگانه ای را شکل دهد.

    کلیدواژگان: شبیه خوانی، قراردادهای نمایشی، نمایش صحنه ای، آیین نمایشی
  • ساره راسخی*، مهدی قربانی صفحات 17-37

    بوم شناسی فرهنگی، دانشی است که جنبه های فرهنگی ارتباط انسان را با طبیعت پیرامون خود مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. تاریخ نمایانگر آن است که انسان ها همواره از محیط و منابع اطراف خود در جهت بقا، پیشرفت و شکل گیری فرهنگ و تمدن خود بهره برده اند و در این مسیر به تجربه و دانشی دست یافته اند که به جرات می توان گفت، بخشی از سرمایه ملی هر قوم است. لذا یکی از ابعادی که در اکولوژی فرهنگی مورد بحث قرار می گیرد، دانش اکولوژیک بومی در مدیریت مراتع و دامداری است. از این رو در این بررسی به تحلیل بوم شناسی فرهنگی و بیان و بررسی نقش دانش بومی در ابعاد مختلف مدیریت مراتع و دامداری در منطقه قصر یعقوب در شمال استان فارس پرداخته شده است. روش تحقیق این بررسی به شیوه پیمایشی بوده که به جهت تولید اطلاعات از روش مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتی و مصاحبه سازمان یافته بهره گرفته شده است. این تحقیق به بررسی جنبه های مختلف از فرهنگ و دانش بومی گله داران در مکانیسم مدیریت مراتع در میان آن ها پرداخته و عنوان می نماید که گله داران برای مقابله با سختی های اجتماعی، اقتصادی، اقلیمی و همچنین در برخی مواقع کمبود منابع در دسترس، مجبور به ایجاد یک ساختار اجتماعی در بهره برداری از مراتع شده اند. در این ساختار، افراد دارای نقش های متفاوت و یا یکسانی ‏اند که بر پایه مشارکت و همکاری با یکدیگر، دام را برای مدتی مشخص در عرصه مرتع مدیریت می نمایند. مجموع این روابط و کنش ها منجر به شکل گیری فرهنگی غنی و سنتی از دانش بومی دامداری گشته که علاوه بر تسهیل فعالیت های روزمره و مرتبط با گله داری، زمینه ساز حفظ ساختارهای اجتماعی روستا نیز گردیده است.

    کلیدواژگان: بوم شناسی فرهنگی، دانش بومی، روستای قصر یعقوب، گله داری، ساختار اجتماعی
  • فاطمه عظیمی فرد* صفحات 39-58

    فرهنگ مردم (فولکلور)، حوزه های گسترده ای از زندگی چون آداب و رسوم، آیین ها، دین، هنر و دانش، و ادبیات را دربرمی گیرد که سنت های مادی، رفتاری و گفتاری فرهنگ عامه را شکل می دهند. فرهنگ مردم پدیده ای پویاست که به طور دایم در حال تحول است و بخشی از هویت فردی و جمعی را بازنمایی می کند. هویت هم در شکل و هم در محتوا در بستری از تعاملات اجتماعی معنا می یابد. رسانه های گروهی اغلب به شیوه ای غیرمستقیم اما فراگیر، اطلاعات بسیاری را درباره ملت ها به مخاطبان منتقل می کنند که زندگی روزمره آنها را زیر نفوذ خود قرار می دهد. رسانه ها، به ویژه تلویزیون، یکی از عواملی هستند که شناخت عناصر هویتی را ممکن می سازند. بدین ترتیب، در دوران معاصر، افراد، هویت های خود را با تصاویر و عناوینی شکل می دهند که به صورت بازتابی از صنایع فرهنگی و رسانه ای اخذ کرده اند. در مقاله حاضر، تلاش شده است نحوه بازنمایی عناصر فرهنگ مردم اعم از مادی، رفتاری و گفتاری در مجموعه های تلویزیونی سیما بررسی شود. از این رو، دو مجموعه شاخص تلویزیونی در پناه تو (1373) و تکیه بر باد (1391) که در سه دهه اخیر پخش شده ، انتخاب و نحوه بازنمایی عناصر فرهنگ مردم به روش نشانه شناسی در قسمت های منتخب آنها بررسی شده است. نتایج نشان می دهد، نوع و نحوه نمایش عناصر فرهنگ مردم در مجموعه ه ای بررسی شده در طول زمان تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: بازنمایی، فرهنگ مردم، مجموعه های تلویزیونی
  • لیلا خسروی* صفحات 59-77

    در بهار سال 1389 بررسی و شناسایی باستان شناسی تنگ معشوره (گاوشمار) به سرپرستی نگارنده با هدف شناسایی محوطه ها و تپه های باستانی موجود در این محدوده، واقع در60 کیلومتری جنوب غربی شهرستان دلفان در شمال لرستان طی دو مرحله در اطراف رودخانه چم زکریا در دهستان میربگ جنوبی شهرستان دلفان و رودخانه کاکارضا در دهستان فیروزآباد شهرستان سلسله به صورت فشرده و با پیمایش دقیق منطقه انجام شد. نتیجه بررسی انجام شده، شناسایی و ثبت مجموعه ای متشکل از 72 اثر باستانی بود که در میان این تعداد آثار، تنها یک اثر شاخص متعلق به دوران اسلامی یافت شد که در میان مردم محلی موسوم به مقبره حاجی بکتاش است. بقایای این سازه معماری روی یک تپه اشکانی با ارتفاع 9 متر از سطح زمین های اطراف، در جنوب روستای شینه وسطی در دهستان قلایی بخش فیروزآباد شهرستان سلسله (الشتر) در استان لرستان واقع شده است. پلان اصلی این آرامگاه که با آجرهای مربع شکل 5 ×20 ×20 سانتی متر ساخته شده، از بیرون هشت ضلعی و در داخل مدور است. در این مقاله تلاش خواهد شد تا به روش تاریخی توصیفی با استناد به منابع کتابخانه ای و بر پایه پژوهش میدانی به معرفی و جستجوی هویت صاحب آرامگاه و بررسی آرایه های باقی‏مانده در این بنای تاریخی بپردازیم و ارزش های تاریخی و بصری نقوش، طرح و پلان آن را مورد مطالعه قرار دهیم تا با خواناسازی فضای معماری باقی مانده به بازشناسی عناصر کالبدی آن بپردازیم. در حالی که می دانیم حاجی بکتاش یکی از عرفای قرن هفتم هجری بوده که از نیشابور به آناتولی مهاجرت کرده و به بسط و توسعه فرقه بکتاشیه پرداخته است، پس دلیل حضور آرامگاهی با نام وی در لرستان چیست و چه ارتباطی با پیروان آیین اهل حق در شمال لرستان دارد. طرح این سوالات مهم سبب گردید که نگارنده بر اساس شواهد باستان شناختی موجود به معرفی، تحقیق و پژوهش در این زمینه بپردازد.

    کلیدواژگان: حاجی بکتاش، شینه قلایی، لرستان، آرامگاه، اهل حق
  • فرهاد ورهرام* صفحات 79-92

    یکی از موضوعات بسیار مهم مطالعات مردم شناسی در ایران فرهنگ زیارت در بین اقوام ایرانی است. فرهنگ زیارت به عنوان یکی از گونه های رفتار آیینی و پایدار مردم ایران، بخشی مهم از تاریخ فرهنگ در سرزمین ایران را بازتاب می دهد. زیارت، با ویژگی های گوناگون و جنبه ها و جلوه های کلیدی مهمی چون نمایش نظام اعتقادی زایران، روابط تاریخی، برپایی بازارهای محلی، شجره نامه ها و شجره شناسی دینی و... همراه است. در این میان در شمال ایران که با حضور سادات و چهره های معنوی شیعی از ابتدای ظهور و شکل گیری دین اسلام همراه بوده، زیارتگاه های فراوانی پراکنده اند، که بررسی جایگاه و نقش این زیارتگاه ها را در زندگی مردم حیاتی و اساسی می سازد. این مقاله خواهد کوشید تا با بررسی جایگاه و نقش زیارتگاه امامزاده گزو در حوزه فرهنگی استان مازندران در این مسیر گام بردارد.

    کلیدواژگان: زیارت، زائر، امامزاده گزو، حوزه فرهنگی استان مازندران
  • غلامحسین بیابانی* صفحات 93-112

    گردشگری روستایی یکی از مردمی ترین، ساده ترین و در عین حال کم هزینه ترین شکل های گردشگری محسوب می شود. در زمینه ارتباط بین گردشگری و توسعه روستایی سه دیدگاه مطرح است، دیدگاه اول، گردشگری را به عنوان راهبردی برای توسعه روستایی به کار می گیرد. در دیدگاه دوم، گردشگری به عنوان سیاستی برای بازساخت سکونتگاه های روستایی مورد توجه قرار می گیرد و دیدگاه سوم، گردشگری روستایی را به عنوان ابزاری برای توسعه پایدار مطرح می سازد. گردشگری روستایی اثرات مثبت و منفی زیادی دارد که در اینجا بدان پرداخته می شود. در جذب گردشگر، همه مردم جامعه از کارمند فرودگاه گرفته تا راننده تاکسی و افراد کوچه و خیابان نقش دارند؛ به زبان دیگر، برخورد هر شخص به منزله برخورد کل جامعه است. به نظر می رسد که سرعت تغییرات در بخش گردشگری روبه فزونی است؛زیرا جهان در تلاطم است و منابع در حال کمیاب شدن. لذا تمام حوزه گردشگری از روستایی تا شهری و تاریخی می تواند در جذب گردشگر موثر باشد. گردشگری یکی از منابع توسعه در کشور محسوب می شود که در این مقاله به جوانب گوناگون آن با رویکرد مردم شناختی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه، روستا
  • علی ضیاالدینی دشتخاکی* صفحات 113-128

    در میان سازه های متنی شاهنامه فردوسی، بافت های زیادی از متن با برون متن شاهنامه ارتباط دارد؛ چرا که شاهنامه، بازتابی از بافت کلان اجتماعی - فرهنگی روزگار فردوسی است که در آن به مراسم آیینی چون، ازدواج، تشرف و مرگ اشاره شده است. بخشی از بافت روایی شاهنامه با مفاهیم و  آیین های مربوط به مرگ و تدفین و عقاید زروانی، زرتشتی و اسلامی در جامعه ایرانی مرتبط است. این جستار با مطالعه موردی برخی از داستان های شاهنامه و با استفاده از شیوه تحلیلی- توصیفی و راهبرد سندکاوی و کتابخانه ای، کوشیده است تا پیوند سازه های متنی مرتبط با مرگ و آیین تدفین در شاهنامه را با میدان فرهنگی ایران بررسی و برخی جنبه های مردم شناختی این حوزه را تبیین نماید. برخی از نتایج مهمی که از این پژوهش به دست آمده است عبارت اند از: در ابیات شاهنامه، سه وجه ترس از مرگ، مرگ به عنوان یک واقعیت، و نگاه فلسفی - اخلاقی به مرگ تجلی یافته است که همه این نگرش ها با حکمت ایران باستان یا عقاید دوره اسلامی در ارتباط است. طرح مقوله مرگ در بسیاری از موارد با عقاید زروانی در ارتباط است؛ چرا که زروان و وجه مرگ آوری او و ارتباط زروان با زمان مرگ و اهریمنی بودن مرگ در برخی ابیات به روشنی نمایان است. در برخی موارد، از جمله در داستان سیاوش و کیخسرو، مرگ با آرکی تایپ ولادت مجدد ارتباط می یابد که نمی توان آن را با مفهوم فرجام شناسی دوره قبل از اسلام یا دوره اسلامی مرتبط دانست؛ چرا که مفهوم نوزایی ناظر به زندگی و فرجام انسان ناظر به مرگ و معاد است. دوگانگی ارتباط مرگ با معاد در شاهنامه از برخی ابیات حماسه ملی استنباط می شود. در برخی روایت های شاهنامه از جمله در داستان رستم و سهراب، مرگ سام، مرگ فریدون و مرگ ایرج، مرگ اسفندیار و وصیت انوشیروان، بافت های متنی مرتبط با آیین تدفین در برون متن وجود دارد که اغلب، جنبه هایی از مردم شناسی اقوام زرتشتی ایران را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، فرجام شناسی، مرگ، آیین تدفین، برون متن
|
  • Maryam Nemat Tavoosi* Pages 1-18

    Shabih-Xani or better known as Ta’ziyeh is an Iranian intangible cultural heritage. Scholars with different approaches have surveyed Shabih-Xani and categorized it as play, theatre or ritual. Most of these points of view ignored the cultural plurality in applying the definitions of these terms. This research aimed to investigate the mentioned issue under the light of cultural diversity. Therefore, the definitions of drama, ritual and play have been discussed to reach a better understanding of these terms regarding cultural diversities. Considering Schechner’s theory on theatre and other activities relating to it, namely games, plays, sports, dances and music, it has been cleared that Shabih-Xani is an oriental dramatic performance that has been intertwined with ritual and game. In terms of function, however, the approach of Shabih-Xani to ritual can be considered the best among other activities. Furthermore, Shabih-Xani has applied dramatic performing conventions in harmony with Iranian culture to form a unique dramatic system.

    Keywords: Shabih-Xani, Ritual Performance, Scene Performance, Performance rules
  • Sareh Rasekhi*, Mahdi Ghorbani Pages 17-37

    Cultural ecology is a knowledge that investigates and analyzes the cultural aspects of human relevancy with their surrounding nature. History indicates that humans continually use their surrounding environment and resources in order to survive, developing and forming his culture and civilization and, through this means, he was able to achieve knowledge and experience that can say courageously that these achievements are a part of the national capital of any tribe. Therefore, Indigenous Ecological knowledge (IEK) in rangeland management and pastoralism is one of the dimensions that is discussed in cultural ecology. Thereby, this research investigated the cultural ecology analysis and indigenous knowledge role in different dimensions of rangeland management and pastoralism in Ghasr-E-Yaghoub region in the north of Fars Province. This research conducted as survey method that used direct observation for producing data, cooperative observation and organized interview methods. This research investigated the different aspects of stakeholders’ culture and indigenous knowledge in rangeland management mechanism among them and states that stakeholders for confronting to hardships of social and economic, continental and also occasionally available resources deficiency, are forced to create a social structure for rangeland utilizing. In this structure the members have different or similar roles that based on partnership and cooperation with each other, manage the livestock for a specified time in rangeland. The total sum of these relations and interactions lead to forming a rich and traditional culture from pastoralism indigenous knowledge that in addition to facilitating of routine activities and correlated to pastoralism is also underlying of village social structures maintain.

    Keywords: Cultural Ecology, Indigenous Knowledge, Ghasr-E- Yaghoub Village, Pastoralism, Social Structure
  • Fatemeh Azimifard* Pages 39-58

    Folklore contains vast aspects of life such as customs, rituals, religion, art, knowledge and literature that shapes material, behavior and speech traditions of folklore. Culture is a dynamic phenomenon that is constantly changing and it represents a part of an individual and collective identity. The identity in form and in content will be meaningful in the context of social interaction. Mass media often indirectly but pervasively transfers too much information about people to the audience that can shape their everyday life. The media, particularly television, is one of the factors that make it possible to identify the elements of identity. Thus, in modern times, people form identities with pictures and titles that reflect the cultural industry and media. The present research is an attempt to represent folklore factors observed in the I.R.I.B. series in the last three decades. Thus, two sets of three decades (In my shelter (1373) and Rely on the Wind (1391)) have been chosen and with the aid of semiotics have been analyzed. The results show how representations of folklore factors have been changed over time.

    Keywords: Representation, Folklore, Television series
  • Leila Khosravi* Pages 59-77

    In the spring of 2010, a mission lead by myself was dispatched, to archeologically survey and identify the existing ancient sites and Tepes (hills), to Mash’ūreh Strait (Gāvshomār), at a southwestern distance of 60 km from the town of Delfan in Lorestan. The mission managed its investigations in two phases: 1) at the vicinity of Cham-e Zakariyā River located at the rural district of Southern Mirbag, suburbs of town of Delfan, and 2) around Kākā Rezā River in the rural district of Firouzabad located at town of Selseleh through a condensed and exact survey. The result of survey was identification and collection of 72 ancient sites. Among these sites, only one building index was found to belong to the Islamic era, which among the local people is known as the mausoleum of Haji Baktash. The remains of architectural structures known as Haji Baktash is on a Parthian hill, in Qalayi Village District in the Firoozabad of Aleshtar, located in the Lorestan province. The original plan of the mausoleum was built with 20 × 20 ×5 cm square bricks, is circle from inside view and octagon from outside view. We plan to study the recognition of a body to deal with the remaining legible architectural space. While we know Haji Baktash was a Sufi seventh century AH who immigrated to Anatolia from Nishapur and sect Baktashi Order in Turkey was founded and developed by him. Thus was it named because of his mausoleum in Lorestan? Is this connected with the mausoleum of the Ahle Haq Sect in the northern Lorestan? The important questions were proposed by the author based on the available archaeological evidence; the present research is in this area.

    Keywords: Haji Baktash, Shineh Qlayi, Lorestan, Mausoleum, Ahle Haq Sect
  • Farhad Varharam* Pages 79-92

    One rich subculture in Iran is the pilgrimage, which has been observed throughout the entire country. North Iran is one of the areas where many local shrines with particular rituals come in to view. In Mazandaran Province located in Northern Iran next to the Caspian Sea, one of North Iran’s provinces, some pilgrimage rituals have been held and people gathered there around the year as well as on some particular occasions. Gazu shrine is one of the shrines of this province where the ritual of pilgrimage has been observed from the past time as ritual subjects and trustees of this shrine remember. Some of these rituals take the same form of other holy shrines customs, while others differ partly. This article focuses on the Shrine of Gazu in the given region. It uses ethnography and information gathered from key informants to reconstruct the rituals attached to the shrine.

    Keywords: Shrine, Gazu Imamzadeh, North Iran, Mazandaran Province
  • Gholamhossein Biabani* Pages 93-112

    Regardless of population decline and the extent to which the villages and rural life in Iran have been associated with a negative outcome and backlashes from various causes including urban modernization, drought, injustice in economic development etc., villages are currently an attractive arena for nvestment as well as gates for sustainable development in this country. Three standpoints have been applied to analyse the relationship between tourism and rural development: 1. Tourism as the strategy for rural development; 2. Tourism as a policy for rebuilding rural settlements; and 3. Tourism as an instrument of sustainable development. It seems rural tourism has left positive and negative influence on the villages discussed in this article. The fast trend and speed of social changes affect rural development in countries across the world, including them Iran. This article strives to clarify the importance and status of rural tourism in Iran and to identify how and how much this kind of tourism can help and reinforce policies of sustainable development in Iran.

    Keywords: Rural tourism, development, villages, social change
  • Ali Ziaodin Dashtkhaki* Pages 113-128

    Among the key Components of Shahnameh, composed by the grate poet Ferdowsi, there are many textual elements that are tied to inter- textual elements, out of the text. This key features are rooted in reflection and representation of social and cultural contexts and backgrounds of this society. This  epresentation mirrors and reflects rituals such as marriage, rite of passage and Initiation, and death. When we return our eyes and direct our attention to the concepts and rituals of death, it makes evident that how a part of construction of this book, is associated with death belief systems which stem from Zoroastrian, Islamic, and Zurvanism roots. Using a descriptiveanalytical methods, this article seeks to investigate relationships between death and the epic poems so this essay concentrates on some stories and narratives of Shahnameh related to death. This approach leads us to awareness of some anthropological knowledge on the topic under discussion. Some results as the achievements of this study, are as follows:- In this book, three aspects of death come in to view: fear of death, death as a reality, and a philosophical-ethical standpoints on death. These three parts come from pre-Islamic and Islamic notions and their combination. - Due to the image of death that is influenced by the notions of time and devilish quality and content of death (death as the function of Ahriman)- evident in this book, emergences of death sometimes is related to the Zoroastrian world views. - In some stories like the story of Siyavoush and Keykhosro, death is connected to the archetype of rebirth that does not come from pre-Islamic and Islamic backgrounds. A dichotomy is present here that embedded in some parts of this book. - In some parts of this book, such as Rostam and Sohrab’s story, death of Sam, death of Faridoun and Iraj, Death of Esfandiyar and will and testament of Anoushirvan, textual elements that are seen, related to inter/external textual elements including burial rituals that lay foundations of anthropology of  oroastrian culture in the pre-Islamic Iran.

    Keywords: Shahnameh, Eschatology, Death, Burial Service Rituals, Inter-textuality