فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا رضوی، هدایت صمدی انصاری* صفحات 11-44

    راهبرد فناوری یکی از اصلی ترین ابزارهای مدیریت فناوری است. علی رغم وسعت پیشینه موضوع، پژوهش های محدودی پیرامون تدوین راهبرد فناوری برای بنگاه های بزرگ و چند کسب و کاری تدوین شده است. براین اساس مقاله حاضر به مطالعه فعالیت های تدوین راهبرد فناوری در یک سازمان اقتصادی بزرگ در کشور پرداخته است تا ضمن مستندسازی و تحلیل فعالیت های مذکور با استفاده از اسناد و مصاحبه ها، آن ها را با روش های رایج مقایسه کند. براساس نتایج حاصله، گونه بندی جدیدی شامل چهار نوع راهبرد فناوری بهبودآفرین، رقابت آفرین، بازآفرین و تحول آفرین پیشنهاد شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهند در سطوح مختلف سازمان، تسلط لازم بر مفاهیم مدیریت فناوری وجود ندارد و درنتیجه اغلب فعالیت های مورد انتظار از هلدینگ ها برای تدوین راهبرد انجام نشده است. اگرچه فشار از بالا، دلیل اصلی تدوین راهبرد فناوری در بنگاه های زیرمجموعه بوده، عدم استمرار آن در میان مدت، منجر به پیگیری نشدن اجرای کامل و عدم ارزیابی نتایج گردیده است. همچنین فعالیت های تدوین راهبرد فناوری زمان بر بوده، وجود برداشت های متفاوت از مفهوم راهبرد فناوری در سطوح مختلف مشکل آفرین بوده و کاستی های دانشی فراوانی در حوزه مدیریت فناوری وجود دارد؛ بنابراین توصیه می شود در فرایند تدوین راهبرد، رویکرد یکپارچه ای اتخاذ شود که پیاده سازی، ارزیابی نتایج و تغییر ساختارها را دربرگیرد. علاوه بر آن پیشنهاد می شود تبیین چرخه عمر، نحوه دسترسی و اکتساب فناوری ها و زمان بندی معرفی محصولات نیز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استراتژی فناوری، گونه بندی، وظایف بنگاه، برنامه ریزی در سطح بنگاه
  • محمد نقی زاده* صفحات 45-76

    یکی از مهم ترین راه های میانبر جهت دستیابی به فناوری موردنیاز در کشورهای درحال توسعه مانند ایران انتقال فناوری است. بااین وجود، بسیاری از پروژه های انتقال فناوری خارجی تعریف شده در تحقق اهداف دانشی مدنظر خود با چالش های جدی مواجه هستند. براین اساس تدوین قوانین هوشمندانه، تسهیل کننده و متناسب با ویژگی های هر کشور، یکی از راهکارهای ارتقای سطح انتقال فناوری به کشورها است. در پژوهش حاضر ابتدا با مرور پیشینه نظری و بررسی قوانین ایران و 3 کشور منتخب، چالش های انتقال فناوری به 4 گروه اصلی عوامل مرتبط با واگذارنده، گیرنده، بستر و فرآیند و محتوای موردانتقال طبقه بندی شدند. سپس با هدف تحلیل عمیق چالش ها، گردآوری و تحلیل داده های کیفی ناشی از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 10 نفر از خبرگان صنعتی و علمی صورت پذیرفت. در ادامه، قوانین سه کشور منتخب چین، کره جنوبی و ترکیه با استفاده از تحلیل مضمون بررسی شد و در نهایت چالش های مرتبط با نمونه موردی شرکت مشترک امیاپارس - که حاصل سرمایه گذاری مشترک شرکت ایران پودر و شرکت بین المللی امیا است - بررسی شد و به تبیین کامل تر چارچوب مورداشاره کمک نمود. براین اساس ضرورت نگاه جامع و زمینه محور به مقوله انتقال فناوری، تمرکز مشوق ها بر ارتباطات فناورانه عمیق، قوانین تقویت کننده توانمندی و انگیزه شرکت های داخلی جهت یادگیری فناوری و یکپارچه سازی قوانین مرتبط با انتقال فناوری به عنوان مهم ترین یافته های پژوهش شناسایی شد.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، قراردادهای همکاری مشترک خارجی، تحلیل مضمون، قوانین
  • مونا جامی پور*، سید محمدباقر جعفری، نادیا نجفی صفحات 77-115
    نوآوری باز با تاکید بر از بین بردن مرزهای سازمان و دخیل کردن عوامل ارزش آفرین خارج از سازمان، احتمال موفقیت و توسعه سازمانی را بالا برده و ریسک ناشی از خطرات سرمایه گذاری را کاهش می دهد. علی رغم پژوهش های فراوان پیرامون نوآوری باز، ارایه چارچوبی جامع و یکپارچه از ابعاد پیاده سازی موفق نوآوری باز مغفول باقی مانده و هریک از مطالعات پیشین بر جنبه ای متفاوت از پیاده سازی نوآوری باز تمرکز یافته اند. هدف پژوهش حاضر، ارایه یک چارچوب کل نگر و جامع از عوامل موفقیت پیاده سازی نوآوری باز می باشد و بدین منظور در گام اول بررسی نظام مند 46 مقاله از میان 200 مقاله موجود در پیشینه حوزه نوآوری بازار با تکیه بر روش فراترکیب در دستورکار قرار گرفته است و در گام دوم، عوامل شناسایی شده با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری اولویت گذاری شده اند. بر اساس یافته های پژوهش، ابعاد موفقیت پیاده سازی نوآوری باز شامل مشارکت داخلی و خارجی، مدیریت دانش، قابلیت فناوری اطلاعات، نیروی انسانی، عوامل راهبردی، پشتیبانی و زیرساخت سازمانی می باشد و از میان عوامل مذکور، نیروی انسانی، پشتیبانی و زیرساخت سازمانی به عنوان تاثیرگذارترین ابعاد و مشارکت داخلی و خارجی به عنوان تاثیرپذیرترین ابعاد شناسایی شدند. پژوهش حاضر با شناسایی عوامل موثر بر پیاده سازی نوآوری باز به توسعه نظریه و ایجاد بینش جدیدی در این حوزه پرداخته است و چارچوب پیشنهادی پژوهش قابلیت کاربرد در سازمان‎ها و صنایع مختلف را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری باز، عوامل حیاتی موفقیت، فراترکیب، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • فاطمه بهزادی ابراهیمی، منوچهر منطقی*، سید سروش قاضی نوری، مهدی الیاسی صفحات 119-152

    علی رغم دغدغه فراوان پیرامون دستیابی به ساخت داخل در کشور، تاکنون سیاست ها و ابزارهای مختلف و عمدتا عرضه محور جهت دستیابی به ساخت داخل در بسیاری از موارد دستاورد چندانی نداشته است. این مقاله رویکرد جدید و تقاضامحور شکل دهی بوم سازگان فناوری را به عنوان راه حلی برای حل این مسئله معرفی کرده است. در این راستا پروژه ساخت داخل واگن مترو که مصوب سال 1398 است، مورد مطالعه قرار گرفته و جمع آوری داده ها با برگزاری 10 جلسه گروه کانونی و روش تحلیل مقایسه ثابت انجام شده است. بر اساس یافته های حاصل از مطالعه موردی، دستیابی به تعمیق ساخت داخل با چهار مقوله برنامه ریزی و تدوین استراتژی، طراحی مدل عملیاتی، شناسایی ظرفیت ها و توانمندی های داخلی و اجرای استراتژی در ارتباط است که این مقوله ها مشابهت زیادی با چهار فاز تحلیل، طراحی، استقرار و اجرا در چارچوب شکل گیری بوم سازگان دارد؛ بنابراین مقاله حاضر چارچوبی برای تعمیق ساخت داخل واگن های مترو با رویکرد شکل گیری بوم سازگان فناوری ارایه کرده است که می تواند در تلاش های آینده برای عملیاتی سازی سیاست های ساخت داخل در صنایع دیگر نیز مفید باشد.

    کلیدواژگان: بوم سازگان فناوری، تعمیق ساخت داخل، حمل و نقل ریلی
  • مهدی گودرزی* صفحات 153-177
    مدیریت دارایی های فکری در قالب خلق، حفاظت و بهره‏برداری به هنگام از این دارایی‏ها، نقش مهمی در ایجاد مزیت رقابتی در شرکت های دانش بنیان دارویی دارد. علی رغم آثار انکارناپذیر مدیریت دارایی های فکری بر کسب وکار این شرکت ها، میزان درک و آگاهی مدیران شرکت های مزبور عوامل تشکیل دهنده مدیریت دارایی های فکری (در قالب تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این عوامل در فرایند مدیریت این نوع از دارایی های سازمانی) نامشخص می باشد. براین اساس، هدف مقاله حاضر، شناسایی و بررسی فعالیت های موثر بر مدیریت دارایی های فکری در شرکت های دانش بنیان دارویی می باشد و بدین منظور از روش پژوهش پیمایشی، ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها و روش دیمتل برای تحلیل داده ها استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، 2 عامل خلق و تجاری سازی دارایی های فکری به عنوان عوامل تاثیرپذیر قطعی و 3 عامل کسب، حفاظت و اعمال دارایی های فکری به عنوان عوامل تاثیرگذار قطعی در مدیریت دارایی های فکری در شرکت های مذکور هستند و عامل تجاری سازی دارایی های فکری از نظر اهمیت (مجموع شدت تاثیرگذاری و تاثیرپذیری)، در اولویت اول و عامل حفاظت از دارایی های فکری در اولویت بعدی قرار دارد. از این رو مدیران شرکت های دانش بنیان دارویی باید در فرایند مدیریت این دارایی ها در سازمان توجه ویژه ای به این دو فعالیت داشته باشند.
    کلیدواژگان: دارایی های فکری، مدیریت دارایی های فکری، شرکت های دانش بنیان دارویی، تکنیک دیمتل
  • علی حاجی غلام سریزدی*، سارا سهرابی صفحات 177-208
    پارک های علم و فناوری و مراکز رشد با ایجاد زیرساخت های لازم و ارایه خدمات با ارزش افزوده بالا به تاب آوری شرکت های فناور کمک می کنند. مطالعات مختلف اثرات پارک ها و مراکز رشد فناوری را متفاوت دانسته و آن را متاثر از سیاست های این مراکز می دانند. در این راستا با توجه به سیاست های خاص مرکز رشد فناوری اطلاعات پارک علم و فناوری یزد و از آنجا که در این مرکز از شرکت های پذیرش شده تعدادی موفق و پایدار و تعدادی ناموفق بوده اند، در این پژوهش با تکیه بر رویکرد پویایی شناسی سیستم ها اثر سیاست های مرکز رشد بر تاب آوری شرکت های فناور مستقر در آن بررسی شد. بدین منظور مدل سازی اسنادی (بررسی ادبیات موضوع) و گروهی (مصاحبه با تعدادی از مدیران مرکز رشد فناوری اطلاعات و شرکت های مستقر در آن) برای بررسی تاب آوری در سطح بنگاه در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس شبیه سازی مدل نشان داد که سیاست های مرکز رشد بر عملکرد شرکت ها موثر است و شیوه نظارت بر شرکت ها باید به جای تکیه بر خوداظهاری شرکت ها به سمت پایش و ارزیابی واقعی عملکرد آنها تغییر کند.
    کلیدواژگان: تاب آوری شرکت، مرکز رشد فناوری اطلاعات، سیاست های مرکز رشد، پویایی شناسی سیستم ها، پارک علم و فناوری یزد
|
  • MohammadReza Razavi, Hedayat Samadi Ansari * Pages 11-44

    Technology strategy is one of the most important tools of technology management. Despite the abundance of literature on the subject, there has been limited research on technology strategy formulation for large and multi-businesses firms. Thus, this article focuses on the study of technology strategy development activities in a large economic organization to document and analyze these activities and compare them with the common methods using the documents and interviews. Based on the results, a new classification is proposed which includes four technology strategies for improvement, competition, reconfiguration and transformation. The research results show that the necessary mastery in technology management concepts is not noticed at the different levels of the organization, and accordingly, most of the appropriate activities expected from the holding companies to develop the strategies have not been accomplished. Although the pressure of senior managers is the main reason for formulating the technology strategy, its lack of continuity in the medium term has led to the lack of full implementation and failure to evaluate the results. Further, formulation of the technology strategy is time- consuming and there are many knowledge gaps and deficiencies in the field of technology management. Therefore, it is recommended that an integrated approach be adopted that includes implementation, evaluation of results and change of structures. Furthermore, it is recommended that defining the life cycle, the way of acquiring technology and the timing of product introduction be taken into consideration.

    Keywords: Technology Strategy, Typology, Holding Tasks, Holding-Level Planning
  • Mohammad Naghizadeh * Pages 45-76

    One of the main shortcuts to acquire necessary technologies in developing countries such as Iran is technology transfer. However, many technology transfer projects have significant challenges in achieving their knowledge objectives. Thus, formulating smart and facilitating laws that are consistent with the context of each country is a solution to improve the quality of technology transfer in these countries. In this research, the challenges of technology transfer are identified through literature review and the comparative study of the related laws in Iran and three other selected countries and then classified into four groups including factors relating to the transferee, transferor, context, and also process and content. Then, with the purpose of in-depth analysis of the challenges, the collection and analysis of qualitative data fulfilled through semi-structured interviews with 10 scientific and industrial experts. Next the laws of three selected countries i.e. China, South Korea and Turkey were reviewed using the thematic analysis and finally the challenges were investigated in the case of Omia Pars joint venture to explain the framework more comprehensively. The findings highlight the necessity of a comprehensive and context-based approach to technology transfer, incentives that focus on deep technological relations and laws that fortify the capabilities and motivations of local firms to improve technological learning as well as the integration of technology transfer laws.

    Keywords: technology transfer, International Contracts, thematic analysis, Laws
  • Mona Jami Pour *, Seyed Mohammadbagher Jafari, Nadia Najafi Pages 77-115
    Open innovation, by emphasizing the removal of organizational boundaries and the involvement of value-creating factors outside the organization, increases the probability of success and organizational development and reduces the investment risks. Despite extensive research on open innovation, defining a comprehensive and integrated framework for successful implementation of open innovation has been neglected and the previous studies have focused on different aspects of the subject. The purpose of this study is to identify a holistic and comprehensive framework for the success factors of open innovation implementation and to do this, in the first phase, 46 papers (from among 200) in the literature of open innovation were studied using the meta-synthesis method. In the second phase, the identified factors have been prioritized by an interpretive structural modeling approach. On the basis of the research findings, the success factors of open innovation implementation include internal and external collaboration, knowledge management, IT capability, human resources, strategic factors, logistics and organizational infrastructure. The results show that human resources, support and organizational infrastructure are among the most influential dimensions and the internal and external collaboration are considered as the most affected dimensions. The present study by identifying the factors affecting the implementation of open innovation tries to develop the theory and create new insights in this area and the proposed research framework can be used in various organizations and industries.
  • Fatemeh Behzadi Ebrahimi, Manouchehr Manteghi *, Soroush Ghazinoori, Mahdi Elyasi Pages 119-152

    Despite the great concern about achieving  local content  in Iran, the various policies and tools, mainly the supply-oriented ones in this regard have not been much successful in most industries in this country. This research introduces the technology ecosystem approach as a demand-driven tool to tackle the problem. In this regard, the case study of the local content project on subway cars, which was approved in 2019, has been reviewed and the data collection was done by holding 10 sessions of the focus group through  constant comparative analysis method. Based on the findings of this case study, deepening local content in subway cars is linked to the four topics of planning and strategy formulation, designing an operational model, identifying the internal capacities and implementing the strategy which are very similar to the four phases of analysis, design, deployment and implementation in the ecosystem lifecycle framework. As a result, findings of the case study confirm the influence of ecosystem perspective in the local content issues  and it can be tried in future researches more clearly to show the real performance of ecosystem perspective in local content studies.

    Keywords: Technology Ecosystem. Local Content, railway transportation
  • Mahdi Goodarzi * Pages 153-177
    Intellectual property management, in the form of generation, protection, and timely exploitation of these assets, plays a vital role in the creation of competitive advantage among the knowledge-based pharmaceutical firms. However, considering the undeniable effects of IP management on the business of these companies, it is not clear to what extent the managers of these firms are aware of the constituents of IP management and the impact of these factors in their process. Therefore the aim of this paper is to identify and review the activities affecting IP management in knowledge-based pharmaceutical firms. For this purpose, the data was gathered using the survey method and through a questionnaire and then analyzed with the DEMATEL technique. The findings identified 2 factors (IP creation and commercialization) as the affecting factors and 3 other factors (IP acquisition, protection, and enforcement) as the affected factors in IP management in knowledge-based pharmaceutical firms. Also, IP commercialization and protection are the most important factors, respectively. Thus, the managers of knowledge-based pharmaceutical firms should pay special attention to these two activities in the process of managing IPs in the organization.
    Keywords: Intellectual Assets, Intellectual Property Management, Pharmaceutical Knowledge-based Firms, DEMATEL
  • Ali Haji Gholam Saryazdi *, Sara Sohrabi Pages 177-208
    Science and Technology Parks and technology incubators lead to the resilience of technology firms by creating the necessary infrastructure and providing high value-added services. Various studies have differentiated the effects of technology parks and technology incubators and considered them to be influenced by the policies of these centers. Considering the particular policies of the IT incubators of Yazd Science and Technology Park and since some of the firms located in the park have been successful and stable and some other unsuccessful, the effect of incubator policies on the resilience of technology firms based in it was investigated in this study through the System Dynamics Approach. For this purpose, document model building (review of the literature) and group model building (interviews with several managers of the Information Technology incubator and firms located in it) were used to examine the firm-level resilience. The model simulation shows that the incubator's policies affect the performance of firms and it should move towards real evaluation instead of self-expression by the firms.
    Keywords: Firms Resilience, IT Technology Incubator, Policies of Incubator, System Dynamics, Yazd Science, Technology Park