فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین حضارمقدم*، میترا قنبرزاده، اسما حمزه، مریم غفوربروجردی صفحات 148-161

    شیوع جهانی ویروس کرونا از اواخر سال 2019، آثار قابل توجهی بر اقتصاد جهانی گذاشته و صنعت بیمه را با توجه به نقشی که در مدیریت ریسک و جبران خسارات چنین بحران هایی دارد، تحت تاثیر قرار داده است. دراین میان، باتوجه به آثار مستقیم و غیرمستقیم این بیماری بر سلامت و معیشت مردم، می توان 3نوع بیمه زندگی، درمان و درمان مسافرتی را جزو رشته های تاثیرپذیر صنعت بیمه در بحران کنونی دانست که لزوم انجام پژوهشی در این زمینه را تقویت می کند. در این راستا با بهره گیری از روش توصیفی- اکتشافی، نشان داده شد ویروس کرونا می تواند از طریق کانال های مختلفی ازجمله افزایش ریسک مرگ ومیر، فروش و بازخرید بیمه های زندگی، فرایندهای صدور و بیمه گری و جنبه های مالی بر بیمه های زندگی و از طریق تاثیر بر هزینه های بیمه ای کارفرمایان، هزینه های درمانی، تقاضای خدمات درمانی جدید و بیمه نامه های خاص و نیز تغییر در نرخ های بیمه درمان بر بیمه درمان، اثر داشته باشد. پاندمی کووید19 از طریق کاهش سفرها، تغییر در بازار فروش و خسارت، تغییر در تقاضای پوشش های بیمه مسافرتی، تغییر از ثبت فروش بیمه نامه به سمت ثبت درخواست خدمات انتقال تاریخ سفر، تمدید بیمه های مسافرتی و تغییر در کانال های توزیع بیمه مسافرتی بر بیمه های درمان مسافرتی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید 19، بیمه زندگی، بیمه درمان
  • مریم رمضانیان*، نهال احمدزاده، محمد پیریایی، معصومه رحیمی صفحات 162-169
    مقدمه

    بودجه از واقعیت محدود بودن امکانات و نامحدود بودن نیازها پیدا شده و تضاد این واقعیت، انسان را به برنامه ریزی و بودجه بندی ناگزیر ساخته است. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز از این قانون مستثنا نیست و اعتبارهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درکتاب قانون بودجه سال 1399 تحلیل می شود.

    روش بررسی

    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی و از نوع پژوهش های کاربردی است. ابزار جمع آوری داده ها چک لیستی مشتمل بر دو قسمت است که، پس از بررسی روایی محتوا، برای جمع آوری داده های مربوط از کتاب قانون بودجه سال 1398 و 1399 کل کشور استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل نسخه 2013 دسته بندی و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در قانون بودجه سال 1399 سرجمع کل اعتبارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برابر 863180 میلیارد ریال بوده که 379757 میلیارد ریال اعتبار هزینه ای، 441213 میلیارد ریال اعتبار درآمد اختصاصی و 42210 میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی سرمایه ای بوده است. دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی حدود 72 درصد از کل اعتبار وزارت بهداشت را به خود اختصاص داده اند (رشد نسبت به سال قبل 13 درصد)، ردیف های متمرکز حوزه ستاد 18درصد (رشد نسبت به سال قبل 6 درصد) و متفرقه ها 9درصد (رشد 16 درصد نسبت به سال قبل) و دستگاه های وابسته بهداشت و درمان با 2درصد رشد (25 درصدی نسبت به سال قبل) است. در سال 1399 اعتبار سازمان بیمه سلامت 136140 میلیارد ریال است که نسبت به سال قبل 9درصد رشد داشته که این رشد برابر 11130 میلیارد ریال است که بیشتر این اعتبارها (99درصد) از نوع هزینه ای و کمتر از یک درصد، اعتبار تملک دارایی سرمایه ای است.

    نتیجه گیری

    مقایسه روندها و جدوال، بیانگر بار مالی بالای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1399 نسبت به سال 1398، به رغم تورم بخش و همه گیری ویروس کروناست که این بخش را خواسته یا ناخواسته، تحت تاثیر قرار می دهد. این شرایط عزم و همت عالی همه دست اندرکاران و برنامه ریزان و مجریان این بخش را می طلبد که بتوانند مشکلات سلامت این سال را به بهترین وجه بگذرانند. البته به دلیل بیماری کرونا، یک میلیارد یورو به بخش سلامت تخصیص داده شد و اعتباری هم به صورت مستقیم از سمت سازمان برنامه و بودجه به دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی برای جبران هزینه های بیماری کرونا پرداخت می شود.

    کلیدواژگان: قانون بودجه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اعتبار ردیف های متمرکز، اعتبارهای هزینه ای، اعتبارهای درآمد اختصاصی
  • زهره مقدس*، محسن واعظ قاسمی، فلورا ولی زاده پلنگ سرائی صفحات 170-177
    مقدمه

    بیمارستان ها به عنوان یکی از سازمان های اصلی ارایه دهنده خدمات سلامت، حساسیت و اهمیت ویژه ای در اقتصاد و بهداشت دارند.  توجه کامل به کارایی بیمارستان به عنوان بزرگ ترین و پرهزینه ترین واحد عملیاتی نظام سلامت، اهمیت ویژه ای دارد و برهمین اساس، ارزیابی عملکرد بیمارستان، یکی از مهم ترین مسایل برای سیاست گذاران بهداشت محسوب می شود.

    روش بررسی

    تحلیل پوششی داده ها (DEA) روشی برای ارزیابی کارایی و بهره وری واحدهای تصمیم گیری است. مدل های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها، ورودی ها را بدون درنظر گرفتن مراحل میانی و ارتباطات فی مابین، در صورتی که یک شبکه برای تولید خروجی ها از مراحل وابسته به هم تشکیل شده باشد، به خروجی تبدیل می کنند (جعبه سیاه). این تحقیق ارزیابی کارایی نسبی بیمارستان ها را با محدودیت های وزنی خروجی برای آن دسته از خروجی ها که ارزش غیرخطی دارند درنظر می گیرد. به طور معادل در فرم پوششی از اصل بده بستان برای لحاظ کردن محدودیت های خروجی استفاده شده است؛ به این ترتیب که یک دنباله وزنی ناصعودی برای مقادیر بیشتر خروجی هایی که ارزش غیرخطی دارند درنظر گرفته می شود. این مطالعه در یک شبکه سری بررسی شده است. در این تحقیق با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده های شبکه ای، مدل ارزیابی کارایی سیستم ها طراحی شده است که ارتباط بین وزن ها را به صورت یک ناحیه اطمینان در ارزیابی مدنظر می گیرد.

    یافته ها

    در این مقاله، کارایی 10بیمارستان با رویکرد جدید بررسی شد که فقط بیمارستان چهارم  نمره کارایی یک را کسب کرد. از ویژگی های با اهمیت تغییر نوع دسته بندی واحدهای کارا و ناکار در یافته هاست.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد روش پیشنهادی از دقت بیشتری برخوردار است، زیرا با درنظر گرفتن قیمت گذاری غیرخطی خطایی که از قیمت گذاری خطی در ارزیابی ها نتیجه می شود را کاهش داده است. واحدهای کارا و ناکارا در نتیجه به دست آمده متفاوت از روش های کلاسیک قبلی است و می توان سیاست های متفاوتی برای واحدها توسط مدیران درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: کارایی نسبی شبکه سری، تحلیل پوششی داده ها، بده بستان های خروجی
  • سجاد رامندی، لیلی نیاکان*، سعیده رجائی هرندی، هادی عاشقی صفحات 178-187
    مقدمه

    تقلب، آثار مستقیم و غیرمستقیمی بر بیمه گران و بیمه گذاران دارد. با توجه به ذات و ماهیت صنعت بیمه، تصمیم های مدیران و مسیولان بدون انجام بررسی و پژوهش کافی به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. بنابراین، این پژوهش به مطالعه و بررسی تقلب در بیمه های درمان تکمیلی و راه های مقابله با آن با رویکرد کاربردی پرداخته است.

    روش بررسی

    با مطالعه تطبیقی تجربیات موفق کشورهای پیشرو در زمینه مبارزه با تقلب در رشته بیمه درمان تکمیلی و همچنین مصاحبه با خبرگان حوزه، فرایندها، عوامل زمینه ساز و آثار تقلب در بیمه درمان تکمیلی، موانع و چالش های موجود در فرایندهای مذکور شناسایی و در نهایت، به ارایه راهکارهای پیشگیری و کنترل این پدیده پرداخته شد. مصاحبه ها در قالب متن در نرم‎افزارMAXQDA  بارگذاری و سپس به متن کاوی پرداخته شد.

    یافته ها

    در مجموع، 34 عامل که زمینه بروز تقلب در صنعت بیمه درمان تکمیلی را ایجاد می کنند، شناسایی و در 6 گروه راهکارهای مربوط به قوانین و مقررات، راهکارهای مربوط به فرایندها، راهکارهای مربوط به تکنولوژی، راهکارهای مربوط به نهادها و سازمان های مرتبط، راهکارهای آموزشی و راهکارهای فرهنگی دسته بندی شدند. یافته های پژوهش نشان دادند از بین عوامل زمینه ساز تقلب بیشترین عامل تاثیرگذار مربوط به ناکارایی نهاد ناظر و چشم پوشی از پدیده تقلب در بیمه بود.

    نتیجه گیری

    در صورتی که شرکت های بیمه اقدام به طراحی و راه اندازی سامانه ای جامع و یکپارچه کنند، امکان جلوگیری از میزان بالایی از تقلب ها فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: بیمه درمان تکمیلی، تقلب، متن‎ کاوی
  • روزیتا سعیدی، ملکه بهشتی فر*، محمد ضیاء الدینی صفحات 188-199
    مقدمه

    دستیابی به جامعه سالم یکی از آرمان های هر جامعه بشری است. نیل به این مهم و دستیابی به سلامت در جوامع به کسب مشارکت نخبگان و معتمدان عرصه سلامت بستگی دارد. هدف این پژوهش، طراحی الگوی مشارکت نخبگان و معتمدان در عرصه سلامت (مورد مطالعه بیمه سلامت ایران) است.

    روش بررسی

    این پژوهش کیفی با هدف غایی طراحی الگوی مشارکت نخبگان و معتمدان در عرصه سلامت در سال 1399 با روش داده بنیاد انجام شد. به این منظور ضمن انجام مصاحبه باز با 8 نفر از اساتید دانشگاهی رشته مدیریت و 15 نفر از نخبگان و معتمدان در عرصه سلامت، ضمن توجه دادن ایشان به مفاهیم مشارکت و تصمیم گیری، مجموعه ای از مضامین اولیه (855 مضمون) در فرایند کدگذاری، بازگردآوری شدند و از میان آنها، مقوله های منتخب (15 مقوله) استخراج شد.

    یافته ها

    در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین شرایط علی (ضعف در سیاست گذاری، ضعف در قوانین و نظارت، مشکلات مالی و نظام پرداخت)، پدیده محوری (نیاز به سازوکارهای جذب و استفاده از نخبگان  و معتمدان)، راهبردهای کنش و کنش متقابل (مشارکت نخبگان و معتمدان)، بستر(آماده سازی زیرساخت ها، طراحی سازوکارهای مالی و قانونی، تشکیل اتاق سیاست گذاری)، شرایط مداخله گر (مشکلات ارتباطات بین بخشی و فرهنگ سازی، شرایط مدیریتی، زیرساختی و شرایط سازمانی) و پیامدهای مشارکت نخبگان (طراحی و استقرار مدل مشارکت، ارزش آفرینی و توجه به تجربه، مهارت و تخصص، توسعه سازمانی و افزایش کارایی و اثربخشی، استقبال از طرح ها و راهکارهای نخبگان، ایجاد هویت، جلوگیری از فرار مغزها و تحقق چشم انداز) در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد، در ادامه یکایک اجزای پارادایم کدگذاری تشریح، سیر داستان ترسیم و نظریه خلق شد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که خرید راهبردی بیشترین تاثیر را بر مشارکت نخبگان و معتمدان دارد و همچنین انگیزه مشارکت نخبگان و معتمدان در تصمیم گیری ها افزایش یابد، برخی ویژگی ها و شرایط خاص بروز این پدیده فراهم می شود.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، خدمات بهداشتی، معتمدان، بیمه سلامت، نظریه تصمیم گیری
  • سارا سادات موسوی، امیرتیمور پاینده نجف آبادی* صفحات 200-209
    مقدمه

    سالمند شدن جمعیت ایران از یک سو و افزایش هزینه های خدمات پزشکی به دلیل توسعه تکنولوژی ازسوی دیگر، مشکلاتی را  برای صنعت بیمه درمان به وجود آورده که این حوزه از بیمه را به یکی از حوزه های پرمخاطره تبدیل کرده است. در این شرایط، یکی از اساسی ترین نیازهای حوزه درمان، تعیین مدلی برای هزینه های درمان به صورت دقیق و موردی است. بیمه گر اجتماعی باید روند هزینه ها را با دقت بررسی کرده یا رویکرد مالی هزینه های آینده را پیش بینی کند.

    روش بررسی

    این مقاله با استفاده از داده های بیمه سلامت در سال های 1394 تا 1398 و به کارگیری ایده مورد بررسی توسط کریستینسن و همکاران، مدل مناسبی برای متوسط هزینه های آزمایشگاهی درمان ارایه داده است. بنابراین نتایج این پژوهش می تواند به بهبود بیمه سلامت کمک کند.

    یافته ها

    براساس نتایج، متوسط هزینه های درمان توزیع نسبتا متقارنی داشته و به عوامل سن و زمان بستگی دارد. نتایج نشان می دهد که متوسط هزینه های درمان آزمایشگاهی فصلی، مقدار بالاتری برای سنین نوزادی و سنین جوانی داشته و به طور یکنواخت با افزایش سن، افزایش پیدا می کند.

    نتیجه گیری

    یکی از دلایل ناموفق بودن طرح سلامت، مشخص نبودن هزینه های درمان به صورت دقیق است. این پژوهش با ارایه مدل های ریاضی، این مشکل را مرتفع و در نهایت، مدل مناسبی برای متوسط هزینه های فصلی آزمایشگاهی درمان پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: شاخص مرگومیر، هزینه درمان، بیمه درمان
  • فروزان عبداللهی پور، عباس رحیمی فروشانی، ابراهیم جعفری پویان* صفحات 210-221
    مقدمه

    با توجه به رشد هزینه ها و افزایش مشکلات مربوط به سلامت افراد، بیمه از اهمیت بالایی در همه کشورها برخوردار شده است. سواد بیمه سلامت، نوع جدیدی از انواع سواد محسوب می شود که به میزان آگاهی بیمه شدگان از تصمیم گیری های مرتبط با بیمه توجه دارد و در این مطالعه، تلاش شده است سطح سواد بیمه ای بیمه شدگان بیمه سلامت شهر ایلام و عوامل موثر بر آن، بررسی شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، از پرسش نامه محقق ساخته و استاندارد شده برای سنجش سواد بیمه سلامت استفاده شد. جمع آوری داده از نمونه 426 نفری بیمه شدگان مراجعه کننده به 4 دفتر پیشخوان طرف قرارداد با بیمه سلامت شهر ایلام به صورت تصادفی انجام شد. برای تحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی و استنباطی با بهره گیری از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

     حدود 74 درصد از بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت شهر ایلام از سواد بالای بیمه ای برخوردار بودند. سواد بیمه سلامت با جنسیت، سن، نوع صندوق بیمه ای، تحصیلات و درآمد بیمه شدگان ارتباط معنادار داشت (P<0.005).

    نتیجه گیری

    سواد بیمه ای یکی از متغیرهای کلیدی در استفاده بهینه از خدمات بیمه درمانی به شمار می رود و به همین دلیل، سنجش و ارتقای آن باید از اولویت های سازمان های بیمه ای، متولیان و سیاست گذاران حوزه سلامت قرار گیرد. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان شواهدی برای این گروه در زمینه سنجش و طراحی آموزش های مرتبط  مفید باشد.

    کلیدواژگان: سواد بیمه ای، بیمه شدگان بیمه سلامت، ایلام
  • جمیله وحیدی، امیرحسین تکیان، مصطفی امینی رارانی، مریم معینی* صفحات 222-233
    مقدمه

    میزان رضایت مندی دریافت کنندگان خدمات سلامت، یکی از 5 شاخص ارزیابی کیفیت برنامه های مرتبط با سلامت محسوب می شود. هدف این مطالعه، شناسایی مولفه های مرتبط با نارضایتی از پوشش بیمه در مراجعه کنندگان به مراکز دندان پزشکی بود.

    روش بررسی

    در قالب یک مطالعه کیفی در شهر تهران، 6 مرکز دندان پزشکی خصوصی و دولتی واقع در مناطقی با وضعیت اقتصادی- اجتماعی متفاوت انتخاب شدند. مصاحبه عمیق چهره به چهره با سرپرستان خانوار یا همسرانشان که به مراکز دندان پزشکی منتخب مراجعه کرده بودند، انجام شد و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع، ادامه یافت. نمونه گیری از نیمه دوم مهر تا نیمه اول بهمن 1397 انجام شد. برای تحلیل محتوا، روش تحلیل مضمون و برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار MAXQDA نسخه12 استفاده شد.

    یافته ها

      پس از انجام 54 مصاحبه، مولفه های مالی و غیرمالی دو مولفه اصلی شناسایی شده درنظر گرفته شدند. در مجموع 5 مضمون اصلی و 17 مضمون فرعی نهایی (کد)، جنبه های مختلف نارضایتی بیمه شدگان را تشریح کردند. در هر 2 گروه بیمه شامل بیمه پایه و تکمیلی، صرفه نداشتن اقتصادی، نحوه پوشش خدمات و وضعیت مراکز ارایه خدمات از مضامین اصلی مطرح شده بودند. علاوه براین، مخاطرات اخلاقی مرتبط با بیمه در بیمه های پایه، و فرایند اداری بیمه در بیمه تکمیلی نیز از مضامین شناسایی شده مرتبط با نارضایتی بیمه شدگان بودند.

    نتیجه گیری

    برای ارتقای سطح رضایت مندی از پوشش بیمه، لازم است به طور هم زمان استطاعت مالی برای پوشش بیمه ای، نوع تسهیلات و کیفیت ارایه خدمات بیمه ای در سیاست گذاری مرتبط با بیمه مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، رضایت مندی بیمار، درمانگاه های دندان پزشکی، تحقیق کیفی
|
  • Nasrin Hozarmoghadam*, Mitra Ghanbarzadeh, Asma Hamzeh, Maryam Ghafoorboroojerdi Pages 148-161

    Global outbreak of the coronavirus since late 2019, has had a significant impact on the global economy and in this way has affected the insurance industry regarding its role in risk management and compensation for effects of such crises. Among these, according to the direct and indirect effects of the pandemic on people’s health and livelihood, three types of insurance namely life, health and travel insurance can be considered as susceptible sectors of the insurance industry to the current crisis, which strengthens the need for research in this field. In this regard, using the descriptive exploratory qualitative research, it is shown that the coronavirus can impact on life insurance through various channels such as increase in the death risk, sale and surrender of life insurance, underwriting process and financial aspects; and on health insurance through employerschr('39') insurance costs, medical expenses, demand for new medical services and special insurance policies, as well as changes in health insurance rates. Furthermore, COVID 19 pandemic can influence on travel insurance through travel reduction, change in loss and sale market, change in demand for coverage of travel insurance, change from registration of policy sale to registration of request for change of travel date, renewal of travel insurance and change in travel insurance distribution channels.

    Keywords: Coronavirus, COVID19, Life insurance, Health insurance
  • Maryam ramezanian* Pages 162-169
    Introduction

    Budget is derived from the fact that facilities are limited and needs are unlimited, and the contradiction of this fact has forced human beings to plan and budget. The Ministry of Health and Medical Education is no exception to this rule. The credit of the Ministry of Health and Medical Education is analyzed in the Budget Law of 1399.

    Methods

    This research is a descriptive study and applied research. The data collection tool is a checklist consisting of two parts which, after examining the content validity, has been used to collect data related to the budget law book of 2020 and 2019 of the whole country under study. Data were categorized and analyzed using Excel 2013 software.

    Results

    In the budget law of 2020, the total credit of the Ministry of Health, Treatment and Medical Education was equal to 863180 billion Rials, of which 379757 billion Rials were expenditure credits, 441213 billion Rials were special income credits and 42210 billion Rials were capital asset acquisition credits. Universities and faculties of medical sciences and health services account for about 72% of the total funding of the Ministry of Health (growth of 13% compared to the previous year) and concentrated rows of headquarters 18% (growth compared to the previous year). 6%) and miscellaneous 9% (growth of 16% compared to the previous year) and health care devices with 2% growth (25% compared to the previous year). In 2020, the credit of the Health Insurance Organization is 136140 billion Rials, which has increased by 9% compared to the previous year, which is equal to 11130 billion Rials. Most of these credits (99%) are expenditure credits and less than 1 Percentage of credit is the acquisition of capital assets.

    Conclusion

    Comparing the trends and table of this article shows the high financial burden of the Ministry of Health and Medical Education in 2020 compared to 2019 despite the inflation and corona discussion, which affects this sector unintentionally. The great determination and effort of all of the organizers, planners and executives of this sector are required to be able to make the best of their health problems this year. However, due to corona disease, they allocate one billion Euros to the health sector and credit directly from the Program and Budget Organization to medical sciences universities and health services are paid to cover the costs of corona disease.

    Keywords: Budget Law, Ministry of Health, Treatment, Medical Training, Centralized Row Credits, Expenditure Credit, Dedicated Revenue Credits
  • Zohreh Moghaddas*, Mohsen Vaez Ghasemi, Feloora Valizadeh Palang Sarae Pages 170-177
    Introduction

     Hospitals, as one of the main organizations providing health services, have a special sensitivity and importance in the economy and health. Full attention to the efficiency of the hospital as the largest and most costly operational unit of the health system is of particular importance, so the evaluation of hospitals is one of the most important issues for health policy makers.

    Methods

    Data Envelopment Analysis (DEA) is a method for evaluating the efficiency and productivity of decision units. If a network is composed of interdependent steps to generate outputs. Therefore, in this study, we have evaluated the relative efficiency of hospitals with output weight constraints for those outputs that have non-linear values. Equivalently, in the cover form, the give-and-take principle is used to take into account the output constraints. In this way, an ascending weight sequence is considered for larger output values of nonlinear value. This study is examined in a secret network. In this study, using the network data envelopment analysis approach, a system performance evaluation model has been designed that considers the relationship between weights as a reliable area in the evaluation.

    Results

    In this article, the efficiency of 10 hospitals is examined with a new approach, of which only the fourth hospital has obtained an efficiency score of 1. An important feature is the change in the type of classification of efficient and inefficient units in the findings. The results showed that the proposed method is more accurate because by considering nonlinear pricing, it reduces the error that results from linear pricing in evaluations.

    Conclusion

    The resulting efficient and inefficient units are different from the previous classical methods, so different policies for the units must be considered by managers.

    Keywords: Relative Efficiency of a Series Network, Data Envelopment Analysis, Outputs Trade-Offs
  • Sajad Ramandi, Leili Niakan*, Saeedeh Rajaee Harandi, Hadi Asheghi Pages 178-187
    Introduction

     Fraud has direct and indirect effects on insurers and insured. Due to the nature of the insurance industry, the decisions of managers and officials will not achieve the desired result without conducting sufficient research. Therefore, this research has studied and investigated fraud in complementary health insurance and ways to deal with it through a practical approach.

    Methods

    In this regard, by comparative study of successful experiences of leading countries in the fight against fraud in the field of complementary health insurance and also interviews with experts in this field, processes, underlying factors and effects of fraud in complementary health insurance, obstacles and challenges in these processes was identified. Finally solutions were provided to prevent and control this phenomenon. The interviews were uploaded in text format to MAXQDA software and then analyzed.

    Results

    In total, 34 factors that cause fraud in the complementary health insurance industry have been identified and divided into six groups of “Rules and Regulations”, “Process Solutions”, “Technology Solutions”, and “Solutions related to institutions and organizations, “Educational Strategies” and “Cultural Strategies”. Findings showed that among the underlying factors of fraud, the most influential factor was “inefficiency of central insurance of Iran” and “ignoring the phenomenon of insurance fraud.

    Conclusion

    If insurance companies design and launch comprehensive and integrated systems, it will be possible to prevent a high level of fraud.

    Keywords: Supplementary Health Insurance, Fraud, Text Mining
  • Rozita Saeedi, Malikeh Beheshtifar*, Mohammad Ziaaddini Pages 188-199
    Introduction

     Achieving a healthy society was one of the ideals of every human society. Achieving this important goal and achieving health in communities depends on the participation of health elites and trustees in health decision-making and policy-making. Because the elites of any society was the creators and drivers of great changes.

    Methods

    this qualitative research has been conducted with the ultimate goal of designing a model of participation of elites and trustees in the field of health (studied by Iran Health Insurance) with the data method of the foundation. For this purpose, while conducting open interviews with 8 university professors in the field of management and 15 elites and trustees in the field of health and paying attention to the concepts of participation and decision making, a set of basic themes (855 themes) were collected during the coding process. And categories (15 categories) were extracted from their hearts.

    Results

    In the axial coding stage, the link between these categories is under the headings of causal conditions (weakness in policy-making, weakness in laws and supervision, financial problems, payment system), axial phenomenon (need for mechanisms for attracting and using elites and trustees), action strategies and Interaction (participation of elites and trustees in the field of health), context (preparation of infrastructure, design of financial and legal mechanisms, formation of policy room), intervening conditions (problems of inter-sectoral communication and culture-building-management-infrastructure-organizational conditions) And the consequences of elite participation (design and establishment of elite participation model- value creation and attention to the experience, skills and expertise of elites- organizational development and increase of efficiency and effectiveness-welcoming elite plans and solutions-creating identity and patriotism among elites - Preventing brain drain, realizing the vision and missions of the organization) was determined in the form of coding paradigm, then the components of the coding paradigm were described, the storyline was drawn and theory was created.

    Conclusion

    The findings showed that strategic purchasing has the greatest impact on the participation of elites and trustees and also increase the motivation of elites and trustees to participate in decisions; some characteristics and special conditions of this phenomenon are provided.

    Keywords: Public Participation, Health Services, Trustees, Health Insurance, Decision Theory
  • Sara Sadat Moosavi, Amirteymor Payandeh Najafabadi* Pages 200-209
    Introduction

    Greater awareness of longevity risk and health expenses due to improvements in medical technology, have created some problems for health insurance and make it one of the riskiest insurance industries. Therefore, determining the exact health expense model is the most requirement in the field of health insurance. The social insurer must monitor the expenses trend carefully and predict future health expenses using the financial approach.

    Methods

    This article will propose a good model for projecting average seasonal laboratory health insurance expenses based on Christiansen et al. paper, using health insurance data from 2015 to 2019. Therefore, the results of this article can improve health insurance for modelling health costs.

    Results

    According to the findings, the average of seasonal laboratory health expenses has a relatively symmetrical distribution and depends on “age” and “time” factors. The results show that the average of seasonal laboratory health expenses has higher values around birth and at young adult ages, and then monotonically increasing at older ages.

    Conclusion

    Lack of a proper model for health costs is one of the reasons for the failure of the health plan. This paper solves this problem by proposing a suitable model for the average seasonal laboratory health costs.

    Keywords: Mortality Index, Health Expenses, Health Insurance
  • Foroozan Abdollahipour, Abbas Rahimifroshani, Ebrahim Jaafaripooyan* Pages 210-221
    Introduction

    Due to the growth of costs and the variety of health problems, insurance is considered to be highly critical in all countries. Health insurance literacy, as a novel type, refers to the awareness of the insured of insurance-related practices and decisions. Therefore, an attempt was made to measure and examine the level of insurance literacy and the affecting factors in the insured of Ilam Health Insurance
    Organization.

    Methods

    In this descriptive-analytical, cross-sectional study, a standardized researcher-developed questionnaire was used to measure the health insurance literacy. Data were collected randomly from a sample of 426 insured persons visiting the four government counter offices in contract with the Ilam City Health Insurance Office. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using SPSS software.

    Results

    Approximately 74% of the insured in Ilam had a high level of insurance literacy. Health insurance literacy was further significantly associated with the gender, age, type of insurance, education and the income
    of the insured.

    Conclusion

    Insurance literacy could be one of the key variables in the optimal use of health insurance services. Therefore, its measurement and promotion should be one of the priorities of insurance organizations, health care providers and policy makers in assessing and designing related trainings and planning practices.

    Keywords: Insurance Literacy, Insured, Health Insurance, Ilam
  • Jamileh Vahidi, Amirhossein Takian, Mostafa Amini Rarani, Moeeni Maryam* Pages 222-233
    Introduction

     The patients ‘satisfaction with health service is one of the five indicators of quality evaluation in health care programs. This study aimed to identify the attributes related to the non-satisfaction of insurance coverage among patients visited to dental clinics.

    Methods

    In the framework of a qualitative study conducted in Tehran city, six private and public dental clinics were selected in regions with variant socio-economic status. Face-to-face interviews with the head of household or their spouses who visited to selected dental clinics were carried out and sampling continued until saturation. Data collection lasted from October until February 2018. Thematic analysis was used for content analysis and MAXQDA12 software was applied for data analys

    Results

    54 interviews were conducted and overall 14 codes were extracted. Peculiarity and non-peculiarity attributes were identified as two main attributes related to dissatisfaction of the basic and complementary health insurance. To more detail, both basic and complementary insured interviewees expressed dissatisfaction with high premiums, inadequate service packages, as well as rarity of contract centers. Moreover, the interviewees with basic insurance were highly dissatisfied with quality of health services, and those of complementary coverage were dissatisfied with reimbursement system of insurance.

    Conclusion

    The findings suggest that in order to improve the level of satisfaction with insurance coverage, it is necessary for policy makers to consider the affordability of insurance coverage, insurance packages, and also the quality of health services provided by insurers.

    Keywords: Health Insurance, Patient satisfaction, Dental clinics, Qualitative Research