فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هشتم شماره 10 (پیاپی 238، دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حامد بهراد*، مهدی زارعی، زینب برجیان بروجنی، سید سعید اسدی، زینب تابا نژاد، محمد پنجی، مسعود اصغرپور ارشد صفحات 632-643

    امید به زندگی در سراسر جهان افزایش یافته است و در نتیجه، جمعیت سالخوردگان نیز افزایش می یابد. بدن انسان از 30 سالگی، سالانه حدود 1/0 تا 5/0% توده عضلانی اسکلتی را از دست می دهد که پس از 65 سالگی شتاب می گیرد. سالخوردگی با کاهش پیشرفت توده عضلانی اسکلتی و قدرت جسمانی- سارکوپنی- مشخص می شود. سارکوپنی (Sarcopenia) دارای پاتوژنز مولکولی پیچیده ای است که شامل تغییرات مرتبط با سن در عملکرد عصبی عضلانی، جایگزینی پروتئین های عضلانی و سطح هورمون ها و حساسیت به آنها می باشد. وضعیت به وجود آمده حاصل یک حالت مزمن التهابی شامل استرس اکسیداتیو و تغییر در فاکتورهای رفتاری به ویژه در وضعیت تغذیه و میزان فعالیت بدنی می باشد. با توجه به تعریف کار گروه سارکوپنی سالمندان در اروپا (European working group on Sarcopenia in older people, EWGSOP)، تشخیص سارکوپنی با حضور دو فاکتور کاهش حجم عضلانی و ضعف عملکرد عضلات مشخص می شود. افزون براین، بیومارکرهای سارکوپنی برای تشخیص زودرس و شناسایی دقیق مکانیزم های پاتوفیزیولوژی اصلی درگیر در توسعه بیماری شناسایی شده است. از آنجایی که سارکوپنی با پیامدهای مهم سلامتی مانند ضعف، بستری شدن و مرگ ومیر همراه است، تعدادی از راهکارهای درمانی شامل تمرینات ورزشی، مکمل های تغذیه ای و درمان های هورمونی شناخته شده و استراتژی های جدید نیز در حال بررسی هستند. در حال حاضر تنها تمرینات فیزیکی تاثیرات مثبتی را در جهت کنترل و جلوگیری از سارکوپنی و پیامدهای منفی بهداشتی آن نشان داده است. بنابراین، مطالعات با طراحی دقیق جهت نتایج بهتر در مورد سارکوپنی مورد نیاز است. هدف از این بررسی، مروری بر مطالعات انجام شده در خصوص پاتوژنز، ارزیابی مناسب بیماری و راهکارهای درمان سارکوپنی می باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، ضعف، عضلات، سارکوپنی
  • محمدصابر ملکی، لیلا روحی*، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 644-650
    زمینه و هدف

    حتی پس از انجام جراحی به عنوان موثرترین راه درمانی برای سرطان کولورکتال، در حدود 40%-30 مبتلایان، عود مجدد دیده می شود. در مطالعه حاضر اثرات سایتوتوکسیسیتی و ضدباکتریایی لاکتوباسیلوس ساکیی بر رده سلولی آدنوکارسینومای کولورکتال انسان (HT-29) و برخی میکروب های بیماری زا مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر که به صورت تجربی از اردیبهشت 1397 تا شهریور 1397 در مراکز تحقیقات سلولی- تکوینی و باکتری شناسی مجتمع آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد، اثر ضدباکتریایی مایع رویی کشت باکتری های لاکتوباسیلوس ساکیی علیه عوامل بیماری زای باکتریایی به کمک روش چاهک بررسی گردید. با کشت رده سلولی (HT-29) در محیط کشت DMEM محتوی 10% سرم جنین گاوی و تیمار سلول ها در غلظت های 5، 10، 15 و mg/ml 20 از متابولیت های ساکیی و انکوبه شدن در زمان 24، 48 و 72 ساعت، میزان رشد سلولی با روش رنگ سنجی MTS طبق دستورالعمل کیت در هر سه زمان انکوباسیون مورد بررسی قرار گرفت. به منظور کاهش خطا، آزمون ها با سه بار تکرار انجام گرفت.

    یافته ها: 

    ساکیی قادر به تولید متابولیت های مقابله کننده با عوامل بیمار ی زای باکتریایی می باشد. به علاوه تیمار رده سلولی HT-29 با متابولیت های تولید شده توسط ساکیی نشان داد که با افزایش غلظت متابولیت ها، به صورت وابسته به دوز و زمان، توان زیستی در این رده سلولی (HT-29) کاهش می یابد (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد زمینه ی تحقیقاتی مناسبی برای بهره برداری از ترکیبات فعال زیستی تولید شده توسط لاکتوباسیلوس ساکیی در کنترل و مقابله با عوامل بیماری زای باکتریایی و درمان آدنوکارسینومای کولورکتال (HT-29) وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: آدنوکارسینوما، سایتوتوکسیسیتی، لاکتوباسیلوس ساکئی، میکروب های بیماری زا
  • فاطمه خانعلی، مهدخت مهرآمیز، رضا دلیرانی، الناز پارساراد، بنفشه آراد* صفحات 651-657
    زمینه و هدف

    عفونت ادراری کودکان می تواند باعث آسیب برگشت ناپذیر کلیه شود. استاندارد تشخیصی برای آسیب کلیه اسکن دی مرکاپتوسوکسینیک اسید است. سونوگرافی داپلر به عنوان روش کمتر تهاجمی مطرح شده است. هدف مطالعه حاضر تعیین حساسیت و ویژگی سونوگرافی داپلر در تشخیص اسکار کلیه در کودکان با سابقه پیلونفریت حاد می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 120 کودک شش ماهه تا 12 ساله مبتلا به پیلونفریت حاد از شهریور 1396 تا 1397 در بیمارستان کودکان قزوین بررسی شدند. اسکن دی مرکاپتوسوکسینیک اسید در زمان عفونت حاد انجام شد. نیمی از بیماران کاهش جذب ماده ایزوتوپ در پارانشیم کلیه را داشتند، که برای این بیماران شش ماه پس از آن اسکن کلیه تکرار شد و 30 بیمار در اسکن دوم اسکار کلیه داشتند. بیماران مبتلا به اسکار کلیه تحت سونوگرافی داپلر عروق کلیه قرار گرفتند و خونرسانی به کلیه ها در نواحی مختلف هر کلیه بررسی شد. 20 بیمار با اسکن طبیعی و سابقه پیلونفریت حاد در همان مقطع زمانی وارد مطالعه شدند و سونوگرافی داپلر برای آنان نیز انجام شد.

    یافته ها:

     فراوانی اسکار کلیه در بیماران مورد مطالعه براساس اسکن کلیه 60% و براساس سونوگرافی داپلر 14% بود. حساسیت و اختصاصیت سونوگرافی داپلر در بررسی اسکار کلیه برابر 3/23 و 100% گزارش شد. ارزش اخباری مثبت و منفی سونوگرافی داپلر در بررسی وجود اسکار کلیه در کودکان با سابقه ابتلا به پیلونفریت حاد برابر 100 و 5/46% بود.

    نتیجه گیری: 

    حساسیت و ارزش اخباری منفی سونوگرافی داپلر در بررسی اسکار کلیه در کودکان با سابقه ابتلا به عفونت مجاری ادراری پایین بود.

    کلیدواژگان: بیماری حاد، کودکان، عوارض، پیلونفریت، تصویربرداری رادیونوکلیید
  • امیرحسین جلال زاده، احمد شالباف*، آرش مقصودی صفحات 658-667
    زمینه و هدف

    جراحی و برداشت دقیق تومور مغز در اتاق عمل و پس از باز کردن کاسه سر، به علت برداشته شدن فشار جمجمه و جابجایی و تغییر شکل بافت مغز یکی از چالش های اصلی جراحان مغز و اعصاب می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه تحلیلی که از فروردین تا دی 1398 در تهران انجام شده است، بر روی یک دیتابیس شامل تصاویر MR پیش از عمل و تصویر اولتراسوند پس از برداشتن کاسه سر 22 بیمار دارای تومور گلیوما درجه پایین در بیمارستان دانشگاه سنت اولوو انجام شده است. برای جبران تغییرات مغز از روش تطبیق تصاویر MR پیش از عمل و تصویر اولتراسوند استفاده کرده و تصویر سومی به دست آورده که شبیه به تصویر MR پیش از عمل است ولی هندسه تغییرات شکل مغز از تصاویر اولتراسوند پس از برداشتن تومور را دارد. برای جابجایی پیکسل ها، از ترکیب دو مدل افاین (Affine) برای جبران تغییرات سراسری و افزایش سرعت و مدل غیرصلب Free form deformation (FFD) برای تغییرات محلی و کوچک غیرخطی به صورت سلسله مراتبی بهره بردیم. همچنین از روش اطلاعات متقابل به عنوان معیار شباهت استفاده کردیم.

    یافته ها:

     نتایج روش پیشنهادی بر روی تصاویر 22 بیمار دارای تومور گلیوما نوع 2 ارایه شده و علاوه بر بررسی خطای نشانگرها (15 نشانگر برای هر بیمار)، براساس معیار شباهت اطلاعات متقابل نیز مورد ارزیابی قرار گرفت که نشان داد روش پیشنهادی با استفاده از ترکیب دو مدل افاین و FFD دقت بالایی را در مقایسه با استفاده جداگانه از هر کدام از این دو مدل به دست آورد.

    نتیجه گیری:

     روش پیشنهادی در تطبیق تصاویر MR پیش از عمل و تصویر اولتراسوند پس از برداشتن کاسه سر موجب کاهش میزان خطای نشانگرهای تهیه شده توسط مختصص می شود.

    کلیدواژگان: مغز، پردازش تصاویر، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، اولتراسوند
  • مینا جعفرآبادی*، مریم باقری، مامک شریعت، خدیجه رئیسی، اطهره رنجبر، فائزه غفوری، فدیه حق اللهی صفحات 668-677
    زمینه و هدف

    بیماری همه گیر کووید 19 در حال گسترش است. به منظور ارایه اقدامات پیشگیرانه و درمانی موثر، انجام تحقیقات گسترده با تمرکز بر شناخت بیماری و عوامل زمینه ساز بروز بیماری ضروری می باشد. از این رو هدف این مطالعه تعیین علایم بالینی و اتیولوژیک کرونا ویروس نوین-2019 می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی، بر روی 510 بیمار مبتلا به کوید 19، در درمانگاه عفونی بیمارستان امام خمینی تهران از اسفند 1398 تا خرداد 1399 به مدت چهار ماه در طول اولین دوره همه گیری کرونا انجام شد. بیماران با معیار ورود اسکن ریه اختصاصی کووید 19 به دو دسته بستری (179 نفر) و سرپایی (331 نفر) تقسیم شدند. اطلاعات دموگرافیک، علایم بالینی و عوامل خطرساز ابتلای بیماری در یک پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و اطلاعات تجزیه و تحلیل آماری شد.

    یافته ها: 

    بارزترین علایم تب، لرز و سرفه بودند که در 176 نفر (52%) از افراد گروه سرپایی و 101 (59%) از افراد گروه بستری گزارش شدند. بیماری زمینه ای مثل فشارخون بالا با احتمال 9/4 برابر (0001/0P=، 25/433-10/2: %95CI، 9/4=OR) و آنمی با احتمال 22 برابر (000/0P=، 083/355-56/9: %95CI، 905/22=OR) در شدت بیماری موثر می باشد. به نظر می رسد که دریافت ویتامین D3 اثر حمایت کننده ای در کاهش شدت بیماری دارد.

    نتیجه گیری:

     تب، لرز و سرفه در شناسایی بیماران مبتلا به کووید دارای شیوع بالایی بود. با توجه به اثر حمایتی ویتامین D3 در کاهش شدت بیماری، انجام کارآزمایی های بالینی و مطالعات جامع تر جهت بررسی نقش کاربردی این ویتامین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کوید-19، بیماری همه گیر، عوامل خطر، سارس کوید 2، علایم بالینی
  • علیرضا براتلو، مجتبی مخلصیان، محمدرض خاجوی*، علیرضا بهسرشت صفحات 678-683
    زمینه و هدف

    تعبیه لوله بینی-معده ای (NGT) گاهی دربیماران اینتوبه با کاهش سطح هشیاری یا در بخش مراقبت های ویژه مورد نیاز است. لوله های NG از مواد پلاستیکی نرم ساخته شده اند و هنگام عبور از حلق در مدخل مری در معرض پیچ خوردگی قرار دارند. معمولا، تعبیه لوله NG دراین شرایط دشوار است. ما فرض کردیم که تعبیه NGT به کمک گایدوایر می تواند میزان موفقیت اولین تلاش را نسبت به روش مرسوم خم کردن سر، در بیماران بیهوش و دارای لوله تراشه افزایش دهد.

    روش بررسی

    این مطالعه، روی 100 بیمار بزرگسال اینتوبه تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش اورژانس از اسفند 1398 تا مرداد 1399، در بیمارستان سینا تهران انجام شد. این بیماران به روش تصادفی به دو گروه با گایدوایر و بدون گاید وایر (کنترل) برای تعبیه NGT تقسیم شدند. میانگین زمان تعبیه موفقیت آمیز NGT، میزان شکست تعبیه NGT درتلاش اول، میزان شکست تعبیه NGT در تلاش دوم و میزان شکست کلی همراه با بروز هرگونه عارضه ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    میزان موفقیت اولین اقدام در گروه گایدوایر 98% نسبت به گروه شاهد 74% بود (001/0=p). از این رو میزان شکست اولیه در گروه گایدوایر 2% و در گروه شاهد 26% بود (001/0=p). زمان لازم برای گذاشتن NGT در گروه گایدوایر به وضوح کوتاه تر بود 38/3±4/8 در مقابل 2/6±5/61 ثانیه، (001/0=p) میزان بروز پیچ خوردگی و گیر کردن، خونریزی و صدمات متوسط در گروه گایدوایر به وضوح کمتر بود.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از گاید استیل طنابی شکل جهت تعبیه صحیح NGT در بیماران با لوله تراشه در مقابل روش مرسوم، موفقیت اولیه را افزایش داده وازعوارض می کاهد

    کلیدواژگان: اورژانس، معده روده ای، لوله بینی معده، اینتوباسیون تراشه، کاهش هوشیاری
  • حسین خدادادی*، محمد تقی زاده، فیروزه شبانکاره، کیوان پاک شیر صفحات 684-693
    زمینه و هدف

    مخمر کاندیدا اوریس (Candida auris) گونه ای نوظهور، بیماری زا و مقاوم به اغلب داروهای ضدقارچی است. گرچه تنها یک دهه از شناسایی آن گذشته است، بروز همزمان و سریع عفونت های آن در هر پنج قاره بسیار عجیب است. باوجود تفاوت های ژنتیکی اندک در گونه های جدا شده، همگی از یک جد ژنتیکی مشترک هستند. در این مطالعه تحمل حرارتی اکتسابی کاندیدا اوریس و تغییرات دمایی محیطی و ارتباط آن با قرابت ژنتیکی گونه های جدا شده بررسی شده است.

    روش بررسی

    مطالعه علوم پایه حاضر از خرداد تا آذر 1398 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز و با انتخاب تعدادی از توالی های ناحیه ژنی فاصله گذار در نسخه برداری گونه های کاندیدا اوریس و گونه های محیطی مشابه و بررسی ارتباط فیلوژنتیک آنها با ترسیم درخت فیلوژنتیک انجام گردید. میزان حساسیت به دما و دماهایی که هریک از گونه های فوق قادر به تحمل و رشد در آن هستند با یکدیگر مقایسه شد.

    یافته ها: 

    دماهایی که قارچ های بیان شده در آنها قادر به رشد هستند نشان داد که گونه های کاندیدا اوریس قادر به تحمل دمای بالاتر از بدن پستانداران هستند. بررسی میزان قرابت ژنتیکی و فاصله جغرافیایی بین گونه های بررسی شده نشان دهنده و تقویت کننده احتمال کسب صفت تحمل دمایی برای هر یک از دودمان ها به طور مستقل و تحت یک فشار مشترک خارجی نظیر گرمایش زمین بوده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل احتمال بروز عفونت های کاندیدا اوریس بر اثر تغییرات آب و هوایی را به بحث گذاشته است، با این حال نقش سایر عوامل موثر در گسترش این عفونت ها نیاز به بررسی بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: : کاندیدا اوریس، تغییرات اقلیمی، عفونت قارچی، گرمایش زمین
  • حسن علی نژاد، رضا وزیری نژاد، احمدرضا صیادی، زینب حاج علی اکبری*، مهدی علی نژاد صفحات 694-699
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین وظایف پزشک خانواده مراقبت های اولیه بهداشتی است. به همین منظور این پژوهش جهت بررسی رضایتمندی مناطق روستایی شهرستان رفسنجان از طرح پزشک خانواده انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که از مهر تا آذر 1397 در مناطق روستایی شهرستان رفسنجان اجرا شد. جامعه مورد مطالعه شامل 10 روستای شهرستان رفسنجان می باشد که 480 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند، روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای انجام گرفت که اطلاعات توسط چک لیست محقق ساخته گردآوری و توسط SPSS software, version 18 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) مورد تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین رضایتمندی روستاییان از برنامه پزشک خانواده در سطح نسبتا خوبی بود و بیشترین رضایتمندی مربوط به تحصیلات دیپلم و درآمد زیر یک میلیون تومان و کمترین رضایتمندی مربوط به سن 30-21 سال و درآمد بالای سه میلیون تومان بود.

    نتیجه گیری:

     رضایتمندی از اجرای برنامه پزشک خانواده در مناطق روستایی بیانگر موفقیت آمیز بودن فرآیندهای اصلاح نظام سلامت بود.

    کلیدواژگان: پزشک خانواده، نظام سلامت، رضایتمندی فردی
  • ارمغان کاظمی نژاد، نوشین ایزدپناهی، سمیه شیدایی، سمیرا صادقی، مریم قاسمی* صفحات 700-704
    زمینه و هدف

    درماتوفیت به گروهی از قارچ های کراتوفیلیک اطلاق می شود که سبب بروز ضایعات جلدی متنوعی براساس ناحیه درگیر می شوند. درماتوفیتوز دستگاه تناسلی بدون درگیری ناحیه اینگوینال و نمای شبه زگیل تظاهری نادر از عفونت قارچی پوستی است. در این مطالعه مورد نادری از درماتوفیتوز زگیلی شکل، محدود به پوست دستگاه تناسلی گزارش می گردد.

    معرفی بیمار:

     در این مقاله خانمی 24 ساله با شکایت 9 ماهه از ضایعات پوستی پلاکی- وروکوز خارش دار ناحیه ژنیتال با تشخیص پیشین زگیل و عدم پاسخ به درمان، که در آبان 1398 به درمانگاه پوست بیمارستان بوعلی سینا ساری مراجعه نموده اند، معرفی می گردد. در بررسی پاتولوژی از بیوپسی پوست بیمار، تشخیص درماتوفیتوز تایید شد. براساس این تشخیص داروی تربینافین تجویز شد و بیمار پس از چهار هفته پاسخ مناسبی داد.

    نتیجه گیری:

     اگرچه بروز درماتوفیتوز ناحیه تناسلی، بدون درگیری کشاله ران و نمای زگیلی، نادر است، باید در تشخیص افتراقی ضایعات زگیلی شکل پوست ناحیه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گزارش های موردی، قارچ پوستی، قارچ، تناسلی، زگیل
  • مهدی غنچه*، نرگس ناظری صفحات 705-709
    زمینه و هدف

    گرانولر سل تومور، یک تومور نادر بافت نرم با رشد کند و تدریجی است که به نظر می رسد منشاء آن از بافت عصبی باشد.

    معرفی بیمار:

     بیمار زن 27 ساله ای بود که به دلیل توده زیر جلدی که از شش ماه پیش در ناحیه اینگوینال چپ ایجاد شده بود در مهر 1396 به بیمارستان امام رضا بیرجند مراجعه کرده بود. توده مزبور دارای رشد تدریجی و فاقد درد بود. بیمار تحت عمل جراحی برداشت تومور قرار گرفت. توده در سطح به پوست چسبندگی کامل داشت لیکن در عمق و اطراف فاقد چسبندگی بود. بررسی پاتولوژیک اولیه و با رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی نشان دهنده گرانولر سل تومور بود. در پیگیری، بیمار تا یک سال و نیم پس از عمل فاقد علایم عود یا متاستاز است.

    نتیجه گیری:

     در مواجهه با توده های نسج نرم که از نظر بالینی تشخیص واضحی وجود ندارد، این تومور نیز باید در تشخیص افتراقی، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گرانولار سل میوبلاستوما، گرانولر سل تومور، توده نسج نرم
  • رستم جلالی، مسعود محمدی * صفحات 710-711

    مطالعات مروری نقلی و مرور سیتماتیک روند رو به رشدی را در کشور به خود اختصاص داده اند، اما بخشی که در این مطالعات مورد غفلت واقع شده است این است که آیا اصلا لازم است مرور سیستماتیک انجام شود؟ و آیا اصلا در مروری بر متون می توان به اطلاعات لازم دست پیدا کرد یا خیر؟ مرور نقشه ای (حوزه ای) یا Scoping review برای پاسخ به سوالات بالا می تواند مدنظر قرار گیرد.  Scoping reviewیا مرور حوزه ای نوع دیگری از مطالعات مروری است که نسبت به سایر مطالعات مروری سیستماتیک و متاآنالیز تاکید بسیار کمتری بر روی آن صورت گرفته و این تاکید کمتر نه به خاطر اهمیت کم آن بلکه به خاطر عدم آشنایی محققین درباره این نوع مطالعات بوده است. برای تعریف این مطالعه مروری، اولین نکته بررسی تفاوت این مطالعه با مطالعات مرور سیستماتیک است. مطالعات مرور سیستماتیک معمولا روی یک سوال تعریف شده متمرکز می شوند و براساس آن سوال مطالعات مناسب شناسایی و جستجو می شوند، این نوع مطالعه روندی مستقیم و خطی را می پیماید درحالی که یک مطالعه نقشه ای (Scoping review) تمایل دارد تا موضوعات گسترده تری را در نظر بگیرد که در آن بسیاری از طرح های مختلف مطالعاتی قابل اجرا هستند،1 به این مفهوم که این نوع مطالعات حول یک موضوع تمام حواشی آن را نیز زیر نظر می گیرد. مطالعات مرور سیستماتیک با هدف ارایه پاسخ به سوالات از طریق طیف به نسبت باریکی از مطالعات ارزیابی کیفیت شده، طراحی می شوند،2 درحالی که یک مطالعه نقشه ای احتمالا به دنبال پرداختن به سوالات تحقیقاتی بسیار خاص نیست و در نتیجه شامل ارزیابی کیفیت مطالعات جستجو شده نمی باشد، در بررسی این تفاوت می توان گفت ارزیابی کیفیت مطالعات باعث از دست رفتن اطلاعات مفیدی خواهد شد که در ارزیابی، دارای کیفیت ضعیف بوده اند.3 مطالعه حوزه ای چیست؟ این مطالعات ممکن است با هدف ترسیم سریع مفاهیم کلیدی در یک حوزه تحقیقی و یا به عنوان یک پروژه مستقل انجام شود، به خصوص در مواردی که محقق با یک مفهوم پیچیده مواجه است که تا پیش از این بررسی اطلاعات جامعی در مورد آن وجود داشته است و این مطالعه باعث روشن تر و واضح تر شدن آن موضوع می شود.4 حداقل چهار دلیل رایج برای انجام مطالعات Scoping گزارش می شود:برای بررسی وسعت، دامنه و ماهیت فعالیت های تحقیقاتی: این نوع مطالعه گرچه سریع بوده و ممکن است یافته های تحقیق را با جزییات کامل توصیف نکند، اما یک روش مفید برای توضیحی کلی از زمینه های مطالعه است که فهم آنها دشوار است.4 برای تعیین ارزش انجام یک مرور کامل سیستماتیک: در این موارد توصیفی مقدماتی از موضوعات غیرواضح می تواند انجام شود تا مشخص گردد آیا انجام یک مرور کامل سیستماتیک امکان پذیر است یا خیر و به طور کلی هزینه های بالقوه انجام یک بررسی کامل سیستماتیک چه میزان می تواند باشد؟4 به منظور خلاصه کردن و انتشار یافته های تحقیق: این مطالعه می تواند با جزییات بیشتر یافته ها و دامنه تحقیقات در حوزه های خاص و موردنظر محققین را تشریح کند، بدین ترتیب مکانیزمی برای جمع بندی و انتشار یافته های تحقیق فراهم می گردد و این اطلاعات به صورت صحیح، کوتاه و موثر در اختیار سیاست گذاران و دست اندر کاران سلامت قرار می گیرد.4 شناسایی شکاف های تحقیق در متون و ارزیابی آنها: این نوع مطالعه با ترسیم نتیجه گیری از مرور متون بررسی شده، وضعیت کلی انجام تحقیق و روند انتشار را یک قدم فراتر می برد و به طور خاص برای شناسایی شکاف های موجود در مفاهیم طراحی شده است.4 با توجه با آنچه گفته شد، لازم است تا پژوهشگران ایرانی به ویژه محققینی که در زمینه مطالعات مروری فعالیت می کنند، توجه به این مطالعه را نیز در دستور کار خود قرار دهند و از مزایای آن که در مطالعات مرور سیتماتیک قابل استفاده نیست، بهرمند شوند.

|
  • Hamed Behrad*, Mahdi Zareei, Zeinab Borjian Boroujeni, Seyed Saeed Asadi, Zeinab Tabanejad, Mohammad Panji, Masoud Asgharpour Arshad Pages 632-643

    Life expectancy has increased throughout the world and, as a result, the population of the elderly is also rising. From the age of 30 years old, the human body mass loses about 0.1 to 0.5% of its skeletal muscle mass annually, which is accelerated after the age of 65 years old. Aging is characterized by a decrease in the progression of musculoskeletal and physical activity known as sarcopenia. Sarcopenia has a complex molecular pathogenesis that includes age-related changes in muscles’ neuromuscular activity, muscle protein replacement, the hormone levels and the related sensitivity of human body to these mentioned factors. The pathogenic conditions and other disorders in sarcopenia are the chronic inflammatory states that include oxidative stress and changes in behavioral factors, especially in nutritional status and physical activity. By definition of the European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP), the diagnosis of sarcopenia is determined by the presence of two main factors which are low muscle mass and low muscle function. Besides, specific sarcopenia-related biomarkers have been identified for early diagnosis and accurate identification of the main pathophysiology mechanisms involved in the development of the disease. Since sarcopenia has adverse outcomes on public health in terms of behavioral factors, frailty, hospitalization and mortality of people, it is an important necessity for the social health system to plan some therapeutic approaches to prevention. The main and more important of these therapeutic approaches have known as exercises, nutritional supplements and hormonal therapies. Also, other new therapeutic strategies are under investigation to be introduced in the future. However, currently, it has been shown that only physical exercise has a positive effect on the controlling and prevention of sarcopenia and its adverse effects on human and public health. However, the role of appropriate nutrition is also effective. Therefore, carefully designed studies in terms of better utilization of physical activity are needed to achieve useful therapeutic results for sarcopenia management. Thus, this survey aims to review the other considerable studies on the pathogenesis, appropriate evaluation of the disease and treatment options for sarcopenia.

    Keywords: aging, frailty, muscles, sarcopenia
  • MohammadSaber Malaki, Leila Rouhi*, Khalil Khashei Varnamkhasti Pages 644-650
    Background

    Even after surgery, as the most effective treatment for colorectal cancer, about 30-40% of cases are recurring. Since growth inhibition is an important strategy in cancer treatment, many attempts are in the program to find new agents, so in this study, the cytotoxic and antimicrobial effects of Lactobacillus sakei on colon cancer cell line (HT-29) and some pathogenic microorganisms have been evaluated. Lactobacillus sakei is a probiotic that, when consumed affects the intestinal flora, causes beneficial effects on host health. Probiotics due to their anti-cancer effects, modulation of the differentiation process in tumor cells, changes in tumor gene expression and lack of immunological responses have attracted a lot of attention as a new and effective treatment for colorectal adenocarcinoma.

    Methods

    In the present study, which was conducted experimentally from May to September 2018 in bacteriology and Cellular and Developmental Research Centers of Islamic Azad University, Shahrekord branch, the antimicrobial activity of supernatant of Lactobacillus sakei was assessed by Well Diffusion Agar (WDA) method against some pathogenic bacteria. HT-29 Colorectal adenocarcinoma cancer cells were cultured in DMEM medium with 10% bovine serum. The cells were treated in 5, 15, 10 and 20 mg/ml concentrations of sakei metabolites and incubated at 24, 48 and 72 hours. Cell growth was analyzed by celltiter 96® aqueous one solution cell proliferation assay kit to the manufacturerchr('39')s protocol in all three incubation times.

    Results

    The results of this study indicate that sakei was able to produce antimicrobial metabolites against pathogenic bacteria. Besides, the results of the celltiter 96® aqueous one solution cell proliferation assay showed that the bioavailability of HT-29 cell lines decreased at all concentrations of sakei metabolites in a dose and time-dependent manner.

    Conclusion

    Since lactic acid probiotic bacteria can alter the metabolic activities of the intestinal microflora, attach to carcinogens and destroy them, prevent carcinogenesis such as ammonia and secondary bile acids, producing anti-cancer substances and creating an acidic state to inhibit the growth and proliferation of carcinogenic bacteria, It seems that there is a good research field for the use of bioactive compounds produced by Lactobacillus sakei in the control of bacterial pathogens and treatment of human colorectal adenocarcinoma (HT-29).

    Keywords: adenocarcinoma, cytotoxicity, Lactobacillus sakei, pathogenic microorganisms
  • Fatemeh Khanali, Mahdokht Mehramiz, Reza Dalirani, Elnaz Parsarad, Banafsheh Arad* Pages 651-657
    Background

    Urinary tract infection (UTI) is one of the most important pediatric health problems, which is occasionally associated with irreversible renal damage. Dimercapto-succinic acid (DMSA) scan is a diagnostic standard for the renal scar. Doppler ultrasonography (D.S) has been considered as a less invasive method. The purpose of this study was to determine the sensitivity and specificity of D.S in the diagnosis of renal scarring in children with a history of acute pyelonephritis (APN).

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted on 120 children with APN, aged six months to twelve years in the University Pediatric Hospital of Qazvin, Iran, between August 2017 and August 2018. DMSA scan was performed in the acute phase of pyelonephritis for all patients. Half of the children with acute pyelonephritis had decreased radionuclide uptake in the first DMSA scan of whom thirty patients had kidney scarring in the second scan, six months later. Then renal vascular D.S was performed for these patients. Simultaneously, twenty children with a normal DMSA scan, assigned for D.S.

    Results

    The mean age of children was 5.30(3.50-11.8), and 4.80(2.50-10.09) in the scar and control group. Most of the patients in both groups were female, 25(83.8%) in renal scar, and 15(75.0%) in control. The scar group showed a greater rate of vesicoureteral reflux, 17(56.6%), of whom 11(36.7%) were bilateral. Among 30 patients with a renal scar, 2(6.7%) had first-time acute pyelonephritis, 11(36.7%) had second, and 17(56.7%) had more than two attacks of pyelonephritis. The frequency of renal scarring was 25% based on DMSA scan and 14% based on D.S. Accordingly, the sensitivity and specificity of D.S in the detection of renal scarring in children with APN was 23.3% and 100%.

    Conclusion

    Doppler ultrasonography is not a suitable method for diagnosis of renal scarring in children, due to the low sensitivity and negative predictive value of this device in the detection of renal scarring in children with UTI. However, normal Doppler sonography can predict that the patient did not have a kidney scar.

    Keywords: acute disease, children, complications, pyelonephritis, radionuclide imaging
  • AmirHossein Jalalzadeh, Ahmad Shalbaf*, Arash Maghsoudi Pages 658-667
    Background

    Surgery and accurate removal of the brain tumor in the operating room and after opening the scalp is one of the major challenges for neurosurgeons due to the removal of skull pressure and displacement and deformation of the brain tissue. This displacement of the brain changes the location of the tumor relative to the MR image taken preoperatively.

    Methods

    This study, which is done from March to December 2019 in Tehran, is evaluated on the available database of RetroSpective Evaluation of Cerebral Tumors (RESECT) including pre-operative MR images, and intra-operative ultrasound from 22 patients with low-grade gliomas who underwent surgeries at St. Olavs University Hospital. This study is used for image registration of preoperative MR imaging and ultrasound imaging after resection of the skull to compensate for brain changes. By this method, we obtained a third image that resembles preoperative MR imaging but has the geometry of the brain shape changes. We used a combination of the two transformations named Affine and non-rigid Free Form Deformation (FFD) for hierarchically moving the pixels to compensate for global variations, and also nonlinear local and small variations. Also, by applying the mutual information function, we consider the entropy value as the criterion of similarity due to the non-similarity of the nature of the images. Also, Limited Broyden-Fletcher-Goldfarb-Shannon method is used for optimization.

    Results

    The results of the proposed method were presented on the available database of RetroSpective Evaluation of Cerebral Tumors (RESECT) including images of 22 patients with glioma type 2 tumors and evaluated based on 15 landmarks per patient and also mutual information criteria. The mean target registration error for affine, FFD and the proposed method are 46.19, 42.85 and 38.01, respectively. It was shown that the proposed method achieved high accuracy by combining the two transformations of affine and FFD compared to the separate use of each of the two models.

    Conclusion

    In image registration of preoperative MR and ultrasound images for compensation of brain shift, the combination of affine and FFD transformations had better results than the individual use of each of the transformations.

    Keywords: brain, image processing, magnetic resonance imaging, ultrasonography
  • Mina Jaafarabadi*, Maryam Bagheri, Mamak Shariat, Khadijeh Raeisie, Athareh Ranjbar, Faezeh Ghafoori, Fedyeh Haghollahi Pages 668-677
    Background

    The pandemic of Covid-19 is spreading around the world. Extensive research is needed to focus on identifying the underlying causes of the disease. This study aimed to investigate the clinical and etiological symptoms of the Covid-19.

    Methods

    This descriptive-analytical study, conducted on 510 infected patients in the infectious disease clinic of Imam Khomeini Hospital in Tehran from March 2019 to June 2020 for A period of Four months during the first wave of Covid-19 pandemic. The method of selecting patients was continuous and was divided into two groups of 179 inpatients and 331 outpatients based on lung scan and clinical symptoms. Demographic information, clinical signs, and risk factors were collected through a questionnaire and the data were statistically analyzed.

    Results

    Symptoms such as fever, chills and cough were reported in the majority of patients in both groups, to such an extent that they were present in 176 (52%) of outpatients and in 101 (59%) of inpatients. The mean hemoglobin measured in hospitalized patients was lower, P=0.001). Vitamin D3 supplementation was reported in 30% of outpatients and in 16.5% of hospitalized patients (P=0.001). This means that vitamin D3 consumption is higher in the outpatient group.The results showed that Chronic diseases such as hypertension was 4.9 times more likely (OR=4.9, 95% CI2. 433-10.25, P=0.0001) and anemia with 22 times more likely (OR=22.905, 95% CI9. 355-56.083, P=0.000) to be effective in the severity of the disease. It seems Vitamin D3 intake has a supportive effect on reducing the severity of the disease and decreases the risk of the disease getting worse.

    Conclusion

    Fever, chills and cough were important symptoms in identifying infected patients with Covid-19. According to the results of the present study and the findings of other studies, the supportive effect of vitamin D3 in reducing the severity of infectious diseases should be considered. Clinical trials with appropriate sample size are recommended to investigate the functional role of this vitamin in Reducing the severity of viral diseases of the respiratory tract.

    Keywords: Covid-19, pandemics, risk factors, SARS-CoV-2 infection, symptoms
  • Alireza Baratlou, Mojtaba Mokhlesian, Mohammadreza Khajavi*, Alireza Behseresht Pages 678-683
    Background

    There is some demand for nasogastric tube insertion in unconscious or ICU patients. Nasogastric tubes are generally made of flexible plastic materials, prone to twisting and deviation by the tracheal tube, when passing through the pharynx and esophageal opening, making it difficult to insert the NG-tube properly. We hypothesized that NG-tube insertion with help of guidewire can significantly increase a successful first-try insertion rate in contrast with the conventional "neck flexing" technique in unconscious intubated patients.

    Methods

    One hundred adult intubated patients, in the emergency ward at Sina Hospital, Tehran University of Medical Sciences were enrolled in this prospective clinical trial study from February 2020 to July 2020. These patients were randomly divided into two groups, with and without use of the guidewire insertion technique. Parameters such as successful NG tube insertion average time, first and second try failure, total failure and occurrence of complications such as kinking, twisting, sticking, moderate hemorrhage and traumatic injuries to the nasopharynx pathway were studied.

    Results

    One hundred patients were enrolled in this study. The median age of patients was 55.4±10.8 years (12-75 yr). First-try insertion success was 98% in the guidewire group and 74% in the control group (P=0.001). First, the try insertion failure percentage was 2% in the guidewire group and 26% in the control group (P=0.001). The time needed for NG tube insertion was significantly lower in the guidewire group, as 38.3±4.8 seconds in the guidewire group vs 61.5±6.2 seconds in the control group (P=0.001). A significantly lower number of complications like twisting, sticking, hemorrhage and traumatization were seen in the guidewire group.  Remarkably, that no case of absolute insertion failure was seen in the guidewire group but there were three such cases in the control group.

    Conclusion

    The incidence of a successful first-try NG tube insertion has been significantly improved by the use of Steel Wire rope against the conventional neck flexing technique, in unconscious intubated patients, and causes less traumatization and complications as well.

    Keywords: emergencies, gastrointestinal, nasogastric intubation, intratracheal intubation, unconsciousness
  • Hossein Khodadadi*, Mohammad Taghizadeh, Firozeh Shabankareh, Keyvan Pakshir Pages 684-693
    Background

    Candida auris is a globally emerging yeast pathogen that has shown not only resistance to most anti-fungal drugs but also thermo-tolerance to temperatures higher than the mammalian’s body temperature. Although it has been only a decade since the fungus was identified, its spread of infections has been rapid and quasi-epidemics have been reported. Co-occurrences of the fungus infections in all five continents are one of the strangest aspects of this fungus. All isolates, despite slight genetic differences, belong to a common genetic ancestor. However, different clades appear to have independent evolutionary paths. We have discussed the relationship between the acquired thermal tolerance of C. auris and the environmental temperature changes with the genetic affinities of the isolates.

    Methods

    This basic science survey was carried out at the Shiraz University of medical sciences from July to December 2019. Phylogenetic analysis was used to compare the temperature sensitivity of C. auris and the species with which it is genetically related. The sequences of Internal transcribed spacer (ITS) region and the growth temperature ranges for C. auris and yeasts belonging to the Candida haemulonis complex as well as other environmental yeasts isolated from different geographical areas of the world were randomly selected and evaluated. Their phylogenetic relationship was investigated with the mapping of the phylogenetic tree based on ITS sequences.

    Results

    Study of temperature ranges which the fungi are capable of growing clearly shows that all species of C. auris can tolerate temperatures higher than the mammalian body temperature. Genetic distances, as well as geographic distances between species of C. auris are visible during phylogenetic studies. These results illustrate the possibility that, despite these distances, the temperature tolerance attribute for each C. auris clade was independently and under a common external pressure such as global warming.

    Conclusion

    The results of this study have discussed the increased incidence of emerging fungal infections due to climate changes; however the role of other contributing factors in the spread of these infections needs further investigation.

    Keywords: Candida auris, climate changes, fungal infections, global warming
  • Hasan Alinezhad, Reza Vazirinezhad, Ahmadreza Sayadi, Zeinab Hajaliakbari*, Mahdi Alinezhad Pages 694-699
    Background

    One of the most important duties of a family physician is primary health care. The family doctor plan is one of the developmental measures to provide easy and low-cost access for patients to health care centers. The family doctor and her team are fully responsible for the health of the individuals and families covered. Therefore, this study was conducted to assess the satisfaction of rural areas of Rafsanjan city with the family physician plan.

    Methods

    This study is a descriptive-analytical study that was conducted in rural areas of Rafsanjan from October to December 2018. The study population consisted of twelve randomly selected villages in Rafsanjan. The required sample size was examined according to the size of the statistical population of 480 people. In this study, to collect the required data, a researcher-made checklist was used, which was prepared by reviewing the texts of the questions. The sampling method was cluster random. To check the validity of the checklist, the opinions of 10 health education experts were used. To check the reliability, the checklist was provided to 20 villagers and the reliability was determined using Cronbachchr('39')s alpha method of 82%. The mean was used to describe the data and inferential statistics t-test and ANOVA were used to analyze the data and analyzed by SPSS.

    Results

    The average satisfaction of villagers with the family physician program was relatively good. The Highest satisfaction is with diploma education and income below 1 million 2.21% and the lowest satisfaction score is 21-30 years old and income over three million 2.16%.

    Conclusion

    Satisfaction with the implementation of the family physician program in rural areas indicated that the health system reform processes were successful and to increase this satisfaction, we must improve the level of service and improve the quality of family physician services day by day because the health system with effective health care is an important element of family physicians.

    Keywords: family physician, health care systems, personal satisfaction
  • Armaghan Kazeminejad, Nooshin Izadpanahi, Somayeh Sheidaei, Samira Sadeghi, Maryam Ghasemi* Pages 700-704
    Background

    Dermatophyte is a group of keratinophilic fungi that cause various skin lesions depending on the affected area. Dermatophytosis is usually diagnosed by clinical manifestation and confirmed by direct microscopy or fungal culture. There might be diagnostic difficulty with the presence of atypical dermatophytosis. Atypical dermatophytosis presents with clinical appearances ranging from eczematous, psoriasiform, pustular lesions, and others, that interferes with early diagnosis and disturbs patient’s life quality. Genital dermatophytosis is an uncommon presentation of cutaneous fungal infection; moreover, its manifestation without the involvement of the inguinal area, and simulating wart is a rare sign. In this study, we introduce a rare case of dermatophytosis with a wart-like appearance that was restricted to the skin of the genitalia.

    Case Presentation

    A 24-years-old woman was referred to the academic dermatology clinic of Boo- Ali SINA Hospital in Sari, Iran, in November 2019 with a 9-month complaint of verrucous and pruritic plaque in the genital area that previously misdiagnosed as wart with no response to treatment. The dermatologist requested a review of the previous pathology documents for diagnosing dermatophytosis. The pathologists reexamined the relevant paraffin-embedded skin tissue block of the patient. By Periodic acid-Schiff staining, some fungal elements had been found in the horny layers of the epidermis, so dermatophytosis was confirmed. Based on this diagnosis, terbinafine was prescribed and the patient responded well to this treatment after four weeks.

    Conclusion

    Although the occurrence of genital dermatophytosis with the verrucous appearance and without involvement of groin is a rare finding, it should be considered in the differential diagnosis. In each case suspected of genital dermatophytosis, direct examination or fungal culture for definite diagnosis and prevention of delay in the appropriate treatment is required.

    Keywords: case reports, dermatophytosis, fungi, genitals, verruca
  • Mahdi Ghoncheh*, Narges Nazeri Pages 705-709
    Background

    Granular cell tumor (Abrikossoff’s tumor) is a rare and slow-growing tumor of the soft tissue. Originated from the Schwann cells, it is often a benign tumor, but it can be malignant in 1-3% of the cases. Malignant cases can cause significant morbidity and mortality. It may develop in many anatomic locations, especially in the head and neck region, and also in skin and subcutaneous tissue.

    Case Presentation

    The patient was a 27 years old female who was referred to the Imam-Reza Hospital of Birjand because of a subcutaneous mass in the left inguinal region. The tumor was appeared six months ago as a painless slow-growing nodule. In physical examination, there was a 3×4 cm subcutaneous tumor in the left inguinal region. The tumor was attached to the skin but not to the deep and surrounding tissues. There was not any evidence of lymphadenopathy or distant metastasis.  The patient was admitted in September 2017. The tumor was excised surgically with a one cm safe margin. The post-operative course was uneventful. In histopathology examination, there was a non-encapsulated neoplasm containing polygonal cells with round to oval nuclei and abundant fine pas-positive granules in the eosinophilic cytoplasm. There were fibrous bands between the tumoral cells. Overlying epithelium shows foci of pseudoepitheliomatous hyperplasia. This finding was compatible with granular cell tumor. Immunohistochemistry (IHC) staining of the cytoplasm and the nucleus for s-100 protein and cytoplasm for CD68 was also positive. The patient is symptom-free and without any sign of local recurrence or distant metastasis for 1.5 years post-operation.

    Conclusion

    Although it’s a rare tumor, the granular cell tumor must be considered in the differential diagnosis of soft tissue tumors. Surgical excision with a safe margin is the treatment of choice for the tumor. It is recommended that the patients must be observed for two years postoperatively.

    Keywords: granular cell myoblastoma, granular cell tumor, soft tissue neoplasms
  • Rostam Jalali*, Masoud Mohammadi Pages 710-711