فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1399)

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید قنبری*، سید مهدی شریفی صفحات 11-39
    تنوع نیروی انسانی امروزه به عنوان یکی از پدیده های مهم در عرصه مدیریت شناخته می شود. و بسیاری از سازمان ها درصدد هستند تا با مدیریت صحیح درتنوع از مزایای مثبت آن بهره گرفته و ضمن افزایش اثربخشی و کارایی سازمان، عدالت اجتماعی در سازمان را نیز گسترش دهند. با این حال به برخی از سازمان های رسانه ای از جمله سازمان صدا وسیما با کاستی ها و انتقاداتی مواجه اند. ابتدا این سوال مطرح است که چهارچوب مدیریت تنوع در این سازمان ها چگونه است؟ بر همین اساس در این مقاله، با استفاده از مرور نظری انجام شده و بررسی تحقیقات پیشین و مدل های مرتبط مدیریت تنوع، چهارچوبی برای مدیریت تنوع در سازمان صدا وسیما پیشنهاد شده است. این چهارچوب مشتمل بر فرهنگ سازمانی تیمی به عنوان پشتیبان تنوع، اصول چهارگانه مدیریت تنوع، ابعاد تنوع، استراتژی مدیریت تنوع فعال، مولفه های چهارگانه مدیریت تنوع و پیامدهای آن است. این چهارچوب مسیری را عینیت می بخشد که می توان بواسطه آن نسبت به برنامه ریزی برای مدیریت تنوع فعال و موثر در سازمان صدا وسیما اقدام کرد.
    کلیدواژگان: سازمان رسانه ای، سازمان صدا وسیما، مدیریت تنوع، مدیریت نیروی انسانی
  • محمدرضا فهیمی سیوکی*، علیرضا، پویا صفحات 41-70
    گسترش روزافزون رسانه های اجتماعی، نه تنها موجب تحول شیوه های تولید و پخش خبر در دنیا شده، بلکه ساختار فناوری رادیو وتلویزیون را نیز دگرگون کرده است. مخاطبان در قالب کاربران رسانه های اجتماعی، قدرت بیشتری یافته و در پی آن، فرهنگ سلبریتی نیز پررنگ شده است. اما رادیو و تلویزیون ایران نسبت به این تحولات، توجه چندانی نداشته و این، سبب شده کاربران شبکه های اجتماعی و در راس آن، سلبریتی ها، در تقابل با این دو رسانه قرار گیرند. این پژوهش از دو روش کتابخانه ای و مصاحبه عمیق با صاحب نظران به صورت مکمل یکدیگر استفاده کرده است؛ ابتدا طبق چارچوب مفهومی و سوال اصلی پژوهش، جایگاه سلبریتی ها در ایران بررسی شده، سپس به رویکردهایی که لازم است رسانه ملی بدان توجه داشته باشد تا بتواند به وضعیت مطلوب برسد، اشاره شده است که داده های این بخش، به روش نظریه زمینه ای، در دو بخش و ذیل هفت مقوله گردآوری شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مهم ترین گزاره ها در تولید محتوا عبارت اند از: تشکیل تحریریه فراخبرمجازی، شکل گیری «خبرنگاران بحران»، دیپلماسی سلبریتی و کنش های فعال داوطلبانه. در بخش سیاست گذاری مطلوب هم بر توزیع، شیوه توزیع شبکه ای و مهندسی خبر تاکید شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت خبری، اعتماد به اخبار، توزیع خبر، سلبریتی ها در رسانه، سیاست گذاری رسانه ای
  • زینب لطفعلی خانی، ناصر فکوهی*، احمد الستی صفحات 71-98

    سینما همواره هنر و رسانه ای موثر بر کنش اجتماعی بوده و به همین دلیل، قدرت ها از آن بهره برداری کرده اند. گرایش اصلی مجموعه قدرت های صاحب سرمایه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، معطوف به یکسان سازی ، دستکاری ، سلطه بر سرنوشت سینما و «فرایند ساخت» سینماگر و سینمای اوست. اما سینما به مثابه تخیل هنری، با واقعیت و فرایند بازنمایی نیز ارتباط دارد. لذا در دیالکتیک میان «سینما به مثابه هنر تخیل» و «سینما به مثابه مهارت دستکاری رسانه ای»، مرزها مبهم و نامطمین هستند و آثار برخی سینماگران به دیالکتیکی متفاوت میان واقعیت و بازنمایی می انجامد. پیتر واتکینز فیلم سازی است که سینمای او نمونه بارز مبارزه با جریان سلطه گر سینمایی است. او فیلم سازی را از سینمای آماتور شروع کرد، بعد از ورود به سینمای حرفه ای از جریان اصلی جدا شد و در پی آن، مورد سانسور و تخریب قرار گرفت. با مطالعه اسنادی دهه اول فیلم سازی او می توان به فهمی بهتر از ساز وکارهای این دو گونه از دیالکتیک، یعنی «تخیل مستقل هنری» در برابر «فیلم سازی در جهت منافع قدرت ها» رسید. این مقاله نشان می دهد که تخیل واتکینزی در سه محور: قالب، روند و ایدیولوژی، در تقابل با تخیل جریان اصلی سینمایی قرار دارد. این تقابل به سینمایی انسانی شکل می دهد که ضمن حفظ تخیل زیبایی شناختی فیلم، هدف آن بهبود بخشیدن به واقعیت است. این نظر یا هدف، برای نمونه، از این راه ها عملی می شود: تاکید بر فیلم بودن فیلم، سیالیت زمانی- مکانی، مشارکت دهی مردم عادی، حذف سلسله مراتب فیلم سازی، آگاهی بخشی، آموزش پیش از وقوع فاجعه، مسئله محوری، شفافیت در ابراز عقاید شخصی، فاصله گیری از ساختار روایی و ایجاد زمینه توافق با مخاطب.

    کلیدواژگان: سینمای پیتر واتکینز، تخیل هنری، عملکرد رسانه ای، تاثیر سینما، قدرت، واقعیت
  • مریم جلالی*، فائزه گلکار صفحات 99-127
    بکارگیری مهم ترین نظریه های روان شناختی در حوزه مطالعه و تحلیل افسانه های ایرانی، مطالعه موردی و تحلیل کیفی فیلم نامه اقتباسی از افسانه کهن ایرانی «یوشت فریان» با بهره گیری از دیدگاه های روان شناسانه، هدف این پژوهش است. در این مقاله، درصدد پاسخ گویی به این سوالات هستیم: مهم ترین ابعاد روان شناختی افسانه ها کدامند؟ در فیلم نامه اقتباسی افسانه ملی یوشت فریان، از دیدگاه روان شناختی، چه ظرفیت هایی برای استفاده مخاطبین، فیلمسازان و فیلمنامه نویسان (بمنظور اقتباس وجود) دارد؟ شیوه پژوهش مقاله توصیفی- تحلیلی است. اما یافته ها یا دستاوردهای پژوهشی آن مبتنی بر شیوه کتابخانه ای است. در مجموع، از منظر روان کاوی، محتوای افسانه ها به دغدغه های اجتناب ناپذیر انسانی می پردازد و مخاطب را در مسیر دست و پنجه نرم کردن با چالش ها قرار داده و در چیرگی بر دشواری ها یاری می دهد: نکته مهم تر اینکه حیات افسانه های ملی با ورود به قالب های مختلف رسانه ای همچنان تداوم پیدا می کند؛ ظرفیت های روان شناختی در فیلم نامه اقتباسی از افسانه یوشت فریان نشان می دهد که برخی از نمادها مانند آنیموس، حالت برون گرایانه آنیما، سایه و نقاب- که شاخص ترین نمادها در اقتباس هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل روان شناختی، افسانه های کهن(ایرانی)، افسانه یوشت فریان، اقتباس سینمایی
  • سیاوش صلواتیان*، میثم یعقوبی صفحات 129-156
    «عدالت رسانه ای» از نظر محققان، فعالان و مدیران رسانه ای، دارای تعاریف مختلفی است. با توجه به کمبودهای ادبیات نظری در این زمینه و عدم توجه به جنبه های مختلف عدالت رسانه ای و رسانه های عدل گستر، هدف پژوهش حاضر، بررسی و کشف چیستی مفهوم عدالت رسانه ای است. داده های تحقیق از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 24 تن از کارشناسان و مدیران حوزه ارتباطات، رسانه و عدالت، جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل مضمون، تجزیه و تحلیل شده است. یافته های این پژوهش شامل 5 رویکرد در تعریف مفهوم عدالت رسانه ای است. این رویکردها عبارت اند از: «عدالت رسانه ای از منظر مصرف کنندگان و کارگزاران رسانه ها»، «تعریف عدالت رسانه ای ذیل شبکه ملی اطلاعات»، «عدالت رسانه ای به مثابه عدالت در کارکردهای رسانه»، «عدالت رسانه ای از فرستنده تا گیرنده پیام» و «عدالت رسانه ای و تعادل بخشی اجتماعی». یافته های پژوهش حاکی از آن است که مفهوم عدالت رسانه ای، با جایگاه رسانه در نهادهای مختلف اجتماعی، کارکردهای مختلف رسانه برای مخاطبان و دسترسی مخاطبان به رسانه از بعد نرم افزاری و سخت افزاری مرتبط است.
    کلیدواژگان: عدالت رسانه ای، رسانه عدالت محور، حقوق رسانه ای، دسترسی عادلانه به رسانه
  • پریا هدایت پور، جاسم منوچهری*، بهزاد سهیلی صفحات 157-177
    امروزه رویکرد بازاریابی سنتی دیگر نمی تواند نیازهای عصر اینترنت را- به ویژه در حوزه ورزش- برآورده کند. از طرفی، سازمان ها و شرکت ها، کسب و کار خود را با فعالیت های بازاریابی پیش می برند و اینترنت و شبکه های اجتماعی از مهمترین ابزارهایی هستند که بازاریابان برای رسیدن به اهداف خود از آن استفاده می کنند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اقدامات بازاریابی در فیس بوک- به عنوان یکی از شبکه های اجتماعی پرطرفدار- بر جلب رضایت مشتریان محصولات ورزشی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شده است. 81 نفر از افراد جامعه آماری موردنظر، پرسشنامه محقق ساخته را داوطلبانه تکمیل کردند. همچنین از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری برای ارزیابی و آزمون فرضیات استفاده شده است. یافته های آزمون نشان می دهد شبکه اجتماعی فیس بوک، تاثیر معنی داری بر بازاریابی محصولات ورزشی نداشته است.
    کلیدواژگان: بازاریابی، شبکه های اجتماعی، فیس بوک، رضایت مشتری، محصولات ورزشی
|
  • Saeid Ghanbary *, Seyed Mehdi Sharifi _ Pages 11-39
    Today, diversity is known as one of important phenomena in the arena of management. Many organizations are intending to inaugurate an accurate management with diversity to be beneficiary of its advantages. This will lead to improve the efficacy and makes the organization skilled efficient while extends the social equity. Yet, some media organizations including IRIB face criticism in this regard. Primarily, the question is “how is the management diversity in similar organizations”? According to this fact, the present article will benefit from theoretical review and will survey on the previous research done on this subject. In addition to the mentioned criteria, by studying the related managerial models, a framework for management diversity is proposed. This framework includes organizational teamwork culture as a supportive task for diversity, together with quadruple principals of diversity management, dimensions of diversity, and the strategy of active management. These are the components of diversity in management followed by its aftermaths.This framework will objectify the route in which planning for an active & effective management in IRIB will be verified.
    Keywords: Media Organization, IRIB, Management Diversity, Human Resources Management
  • Mohammadreza Fahimi Siuki *, Alireza Pooya Pages 41-70
    The everyday growth of social networks not only has caused an evolution in news production & its broadcast but also has changed the technical structure of radio & televisions. The audience as users of social networks has become stronger and as a result, the celebrity culture has become more vivid. However, IRIB has not paid attention to these evolutions and this has brought celebrities a leading role in opposing both media. This research is based on the methodology of library study and in-depth interviews with experts, the two methods will back up each other. In the beginning, a conceptual framework together with the main question of the research is surveyed, then, the necessary approaches which IRIB needs to have for the desired position are indicated. The data in this regard has been collected by using grounded theory in 2 parts under 7 items. The outcome of the research justifies that the most important statements in content production are as follows: Inauguration of the virtual editorial newsroom, forming crisis journalists, celebrity diplomacy, and voluntarily activists. In the desired policy-making part, other factors such as distribution, network distribution, and news engineering have been emphasized.
    Keywords: news management, Trustworthy News, News Distribution, Celebrities in Media, Media Policy-making
  • Zeinab Lotfalikhani, Nasser Fakouhi, Ahmad Alasti Pages 71-98

    Cinema as “Art” and “Media” affects social actions and for this nature, it has been used and misused by powers. Their main tendency is unification, manipulation, and domination over the destiny of cinema and the whole process of shaping the filmmaker and his/her cinema. This is done through a vast set of social, political, economic, cultural, and individual powers. But cinema as artistic imagination is in relation to reality and representation. Thus, in the dialectic between cinema as the art of imagination and cinema as the skill of media manipulation, the boundaries are obscure and uncertain, and the work of some filmmakers has led to a different dialectic between reality and representation. The cinema of Watkins is explicit in its fight against this hegemonic system. He started from the amateur cinema with an exceptional ingenuity and after entering professional cinema he was censored and marginalized due to his independence from the mainstream. This article studies the first decade of his work with a documentary method to show the mechanisms of these two dialectics as much as possible. The findings indicate that Watkinsian imagination tries to improve reality and in an experimental process Watkins builds a political, social, and human cinema through the problem-based attitude; participation of ordinary people; efforts of eliminating hierarchical filmmaking; bringing awareness and education before catastrophic incidents; emphasis on film-itude of a film; fluidity in time and space; transparent expression of personal opinions; distancing from dominant narrative form; and creating a context of an agreement with the audience.

    Keywords: Peter Watkins, Cinema, reality, Imagination, Power, Media
  • Maryam Jalali *, Faeze Golkar Pages 99-127
    The goal of this research is to determine how to apply the most important psychological theories in the field of Persian myth studies & analysis. This is followed by a case study and qualitative analysis of a screen adaptation of ancient Persian myth “Yosht Farian”, utilizing psychological attitudes. This article intends to answer these questions: What are the most important psychological dimensions of myths? What are the potentials of the adapted screenplay of “Yosht Farian” as a national myth for its audience, filmmakers & scriptwriters, in order to help them for adaptation from a psychological point of view? The methodology of this research is descriptive-analysis while applying library study as well. Collectively, from psychoanalysis view, the content of the myth speaks about human’s inevitable obsessions, and puts the audience in a path to tussle with challenges and gives assistance in overcoming the hardships: and of more importance-is the continuation & revival of national myth by entering into different media formats. Psychological potentials of adapted screenplay of “Yosht Farian” shows that some of the symbols like Animus-pretentious mode of Anima- mask & shadow, which are most indicative features in adaptation, are present in this text.
    Keywords: Psychological analysis, Ancient Persian Myth, Yosht Farian Myth, Cinematic Adaptation
  • Siavash Salavatian, *, Meysam Yaghobi Pages 129-156
    “Media Justice” has different definitions for media managers, activists & researchers. Regarding the scarce literature review in this field and the neglect of different aspects of media justice, the present research is opting to survey and explore the essence of Media Justice. The data of the research has been collected via semi-structured interviews with 24 experts and communication managers of this field. The Theme analysis method has been applied to analyze the data. The findings of the research include 5 approaches in defining Media justice. These approaches are as follows: Media Justice from the perspective of consumers & employees, sender-message-channel-receiver, and social equilibrium. The outcome of the research declares that the concept of Media Justice is in relation to the position of media in different social institutions, different functions of media for the audience, and how media is in reach of audience through a hardware & software mechanism.
    Keywords: Media Justice, Justice Oriented Media, Media Law, Fairness of Access to Media
  • Parya Hedayatpour, Jasem Manouchehri *, Behzad Soheili Pages 157-177
    Today, the traditional marketing approach can no longer meet the needs of the Internet age, especially in the field of sports. On the other hand, Organizations and companies run their businesses with marketing activities and Internet and social networks are the most important tools that marketers use to reach their goals. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of marketing acts in Facebook as one of the most popular social networks on customer satisfaction of sports products.This study is applied in terms of purpose and is descriptive in terms of data collection which was done by survey method. 81 people from the statistical population voluntarily completed the researcher-made questionnaire. Confirmatory factor analysis and structural equations were used to evaluate and test the hypotheses. The Findings showed that Facebook social network had not a significant impact on marketing of sports products and the research model had not a good fit and Marketing through Facebook’s social network had not a good effect on customer satisfaction. According to the current data, the expectation of marketing sports product and customer satisfaction through the Facebook network is not met. Therefore, it is suggested that marketers, in order to achieve their goals, either adapt their marketing strategies and actions to the needs and desires of Facebook users, which according to researches is further entertainment, fun and friendship, or eliminate the use of this social network from their marketing process.
    Keywords: Marketing, Social Networks, Facebook, customers satisfaction, Sports Products