فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه - سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1402)

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید یراق بافان، امیرمسعود امیرمظاهری*، محمدمهدی لبیبی صفحات 5-34
    در عصر حاضر بیشتر افراد و سازمان های خصوصی و دولتی برای انجام امورشان تا حدود زیادی به شبکه های اجتماعی مجازی و پلتفرم های پیام رسان موبایلی وابسته هستند و با گسترش کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در زندگی روزمره شاهد شکل گیری نسل جدیدی از ابزارهای اینترنتی هستیم که امکانات بیشتری را برای روابط دوسویه و چند سویه، فراهم آورده است. حال مسیله این است که کارکردهای سازنده و کژکارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی چه هستند؟ کشف پاسخ این پرسش می تواند افزایش اثربخشی و یا اصلاح رویکرد رسانه ها در پیام رسانی و نیز جهت گیری فرهنگی صحیح و متناسب با ارزش ها و هنجارهای ایرانی-اسلامی را به دنبال داشته باشد. بدین منظور پژوهشگر با استفاده از تحلیل کیفی در پارادایم تفسیرگرایی همراه با مصاحبه و به کارگیری تحلیل تماتیک و کدگذاری سه مرحله ای به شناسایی کارکردها و کژکارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی و پلتفرم های پیام رسان موبایلی در ایران پرداخته و به این نتایج رسیده است: مهمترین کارکردهای مثبت و سازنده: تغییر پوسته ذهنیت ها، آسان سازی تبادل و خلق اطلاعات، نقد و پالایش فرهنگ، آوردگاه گفتمان سازی اثربخش، ارتقای حساسیت گرایی دولت نسبت به عملکرد خویش و بسترساز فضای کسب و کار. مهمترین کژکارکردها : انزوای فراگیر اجتماعی، ترویج محتویات غیر اخلاقی، آسیب پذیر نمودن بدنه جامعه ایجاد فردگرایی مفرط، گسیخته کردن بنیان خانواده و نابسامانی هویتی.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، پیام رسان ها، پلتفرم ها، کارکردهای سازنده، کژکارکردها
  • مهدی حیدری*، سعید قربانی، حسین ساری صفحات 35-74
    هدف این تحقیق، تدوین ره نگاشت مواجهه موثر و فعال سازمان صدا و سیما در حوزه فضای مجازی است و سوال اصلی پژوهش به چگونگی ترسیم ره نگاشت در این زمینه و لوازم تدوین آن مربوط می شود. ترسیم ره نگاشت، نیازمند تعیین دو رکن اساسی، یعنی تعیین شاخصه ها و ویژگی های وضع موجود و معیارها و مولفه های وضع مطلوب است تا بتوان بر پایه آن، اهداف، راهبردها و گزینه های اقدام- زمان را برای طی مسیر نیل به اهداف، برنامه ریزی کرد. در گام نخست، با استفاده از روش اسنادی، به بررسی نتایج پژوهش های پیشین و مرتبط با موضوع پرداخته شد. سپس با استفاده از روش پنل خبرگان- که در چهار دور تشکیل شد- معیارهای مطلوبیت و شاخصه های مختلف وضع موجود و مطلوب تعیین شدند. در نهایت با بهره گیری از ترکیب پنل خبرگی و تکنیک های کمی مختلف از جمله ماتریس اهمیت- عملکرد مارتیلا و جیمز، تعداد 4 محرک (هدف)، 9 راهبرد و 36 گزینه اقدام- زمان، مشخص و مدل نهایی ره نگاشت ترسیم شد.
    کلیدواژگان: ره نگاشت، سازمان صدا و سیما، فضای مجازی، تنظیم گری رسانه
  • زهرا قربانی رضوان*، فاطمه قربانی رضوان، فاطمه مصدری صفحات 75-104
    این مقاله به تحلیل و بررسی ماهیت زن در سریال سازی غربی براساس آثار بروس میلر می پردازد. هدف پژوهش، کاوشی در نشانه شناسی و چگونگی کاربرد آن بر پایه تحلیل این آثار است. روش نشانه شناسی این نوشتار، براساس نظریه جان فیسک و در سه سطح توصیفی (رمزگان اجتماعی)، بازنمایی (رمزگان فنی) و ایدیولوژیک (رمزگان ایدیولوژیک) است. برای نیل به هدف، نخست به تعریف اجمالی از نشانه شناسی پرداخته و پس از ارایه دیدگاه جان فیسک، مضامین عمده نظریه او را، در قالب رمزگان اجتماعی، فنی و ایدیولوژی در بستر صحنه های منتخب سریال ساخته بروس میلر بررسی نمودیم. روش تحقیق این پژوهش، از نوع کیفی-تحلیل نشانه شناسی بوده؛ و ابزار گردآوری اطلاعات شامل فیش برداری از کتاب ها و مقالات است. با توجه به بررسی انجام شده می توان گفت این اثر با استفاده از قوانین نشانه شناسی به ارایه ی عمیق مفهوم زیست و بقا پرداخته؛ فرآیند نشانه شناسی، ظرفیت های معناشناختی درونی آن را به مخاطب می نمایاند؛ همچنین نشانه شناسی بیانگر این واقعیت است که تصاویر پس از رمزگشایی و تفسیر، ما را به نتایج جدیدی سوق می دهد و این امکان را فراهم می کند که از ظواهر صرف واقعیت فراتر رفته و از ورای دیگری به درون مایه بپردازیم.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ماهیت زن، رمزگان اجتماعی، رمزگان فنی، جان فیسک
  • مریم نیکی نژاد، علی اکبر رزمجو*، ابراهیم فتحی صفحات 105-128
    داشتن شیوه های خاص دروازه بانی مبتنی بر روش های علمی به اندازه راه اندازی یک رسانه و حتی وقوع رویدادها اهمیت دارد. ازآنجاکه مدل گالتونگ و روژ از جمله مدل های علمی پذیرفته شده برای فرایند انتخاب اخبار خارجی است، این پژوهش با هدف کلی مطالعه و بررسی دروازه بانی اخبار خارجی سازمان صدا و سیما، برمبنای این مدل انجام شد. روش انجام پژوهش، تحلیل محتوای کمی است و جامعه آماری، شامل اخبار خارجی پخش‎شده از بخش های خبری 21 شبکه اول سیما در بازه زمانی 01/01/1400 تا 31/06/1400 است. در این میان، با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک، 30 بخش خبری (شامل 140 خبر خارجی) انتخاب شد. براساس یافته ها، گزینشگران و دروازه بانان اخبار خارجی بخش خبری 21، مقدمات اولیه برای استفاده از معیارهای علمی گالتونگ و روژ را تا حدودی رعایت کرده اند، به طوری که از مجموع 140 خبر خارجی بررسی شده، میزان پرداختن به ارزش های «ارجاع یا تمثل به ملل برگزیده، 1/82 درصد»؛ «معنی داربودن، 9/77 درصد»؛ «منفی گرایی، 7/75 درصد»؛ «همخوانی و هماهنگی، 6/68 درصد» و «استمرار، 65 درصد» بیشترین فراوانی را داشته اند. از آنجا که پرداختن مستمر رسانه به خبرهای منفی ملل برگزیده، علت بالا بودن این فراوانی هاست، این نتیجه حاصل شد که رسانه ملی  نگاه متعادلی نسبت به جهان غرب نداشته و این سوگیری در پخش خبرهای خارجی، سبب از بین رفتن اعتماد مخاطبان به رسانه خبری و ریزش مخاطب در درازمدت می شود.
    کلیدواژگان: دروازه بانی خبر، اخبار خارجی، سازمان صدا و سیما، مدل گالتونگ و روژ، تحلیل محتوا
  • نسرین محمدپور، مسعود تقی آبادی*، وحید شالچی صفحات 129-158
    این پژوهش درصدد فهم شیوه های برساخت و بازنمایی سوژه زن مطلقه در سینمای دهه اخیر ایران است که با بهره گیری از روش نشانه شناسی و تلفیق رویکردهای بارت و فیسک و سلبی و کاودری و چارچوب نظری مبتنی بر ایدیولوژی از منظر آلتوسر و نظریه بازنمایی «هال» صورت گرفته است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند 3 فیلم (ناهید، رگ خواب و اینجا بدون من) برای تحلیل گزینش شد. نتایج نشان می دهد که طبقه اجتماعی پایین، در معرض قضاوت قرار داشتن، نگاه مغرصانه مردم به زنان مجرد مطلقه، بی توجهی و سوء ظن جامعه نسبت به زنان مستقل و مطلقه، بازتولید چرخه خشونت از جانب آنها و جامعه، وضعیت رفتاری، معیشتی، اقتصادی و رفتاری نامطلوب و در نهایت نمایش بازیابی زنانگی در محیط هایی مثل آشپزخانه از جمله مهمترین رمزگان ایدیولوژیکی است که در فیلم ها معنا یافته است. همچنین پیروی از ایدیولوژی (مردسالاری) باعث می شود زنان نیز آن را درونی کنند و عامل بازتولید آن گردند مانند زن صاحب خانه در فیلم رگ خواب. همچنین کنش های سوژه زنان مطلقه و پذیرفتن نقش های تحمیلی از جانب جامعه به عنوان یک زن و یک مطلقه آن را تبدیل به سوژه ای از درون تهی شده می کند که نقش های مختلف او را دچار یاس می کند. همچنین ایدیولوژی مردسالارانه چنان در افراد جامعه و مناسبات روزمره مردم، سنت و خانواده ریشه دوانده است که زن مطلقه تبدیل به سوژه منقادشده ایدیولوژی می شود و کنش خلاف جهت آن منجر به بازخواست شدن از جانب افراد مسحور آن ایدیولوژی می شود.
    کلیدواژگان: بازنمایی، سوژگی، زن مطلقه، سینمای ایران، نشانه شناسی
  • ابراهیم آریانی قیزقاپان*، اختر رحیمی صفحات 159-186
    با پیشرفت فناوری های نوین، یکی از انواع رفتارهای انحرافی که رواج پیدا کرده، طفره روی مجازی است. با توجه به نبود ابزار مناسب برای سنجش رفتار انحرافی در داخل کشور، این پژوهش با هدف هنجاریابی پرسشنامه رفتار انحرافی طفره روی مجازی (CLQ) انجام شد. جامعه آماری این مطالعه، شامل تمامی کارکنان ستادی دانشگاه های جامع وابسته به وزارت علوم در چهار سطح تراز عملکرد بین المللی، ملی، منطقه ای و محلی در سراسر کشور بود. در ادامه، 430 کارمند ستادی با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه طفره روی مجازی، جمع آوری شد. نتایج حاصل از اعتبارسنجی به دو شیوه همسانی درونی و ثبات زمانی نشان داد که اعتبار پرسشنامه طفره روی مجازی براساس آلفای کرونباخ، 89/0 و با استفاده از روش بازآزمایی، 88/0 است. بررسی های مربوط به روایی محتوا، تفکیکی و سازه پرسشنامه طفره روی مجازی (CLQ)، موید روایی پرسشنامه مذکور بود. همچنین یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی همانند فرم اصلی، سه عامل همبسته ولی مجزای گشت و گذار بی هدف در اینترنت، دریافت و ارسال پست الکترونیکی نامرتبط به کار و طفره روی اینترنتی تعاملی را آشکار ساخت. نتایج این مطالعه نشان داد که پرسشنامه طفره روی مجازی (CLQ)، ابزاری قابل اعتماد و روا برای سنجش و غربالگری میزان طفره روی مجازی کارکنان ستادی دانشگاه است. در نتیجه، پژوهشگران و محققان حوزه مدیریت سازمان های آموزشی، مطالعات رفتار سازمانی، فناوری های نوین و مدیریت منابع انسانی با کاربست این ابزار کارآمد در حیطه پژوهشی، قادر به تشخیص وضعیت طفره روی مجازی کارکنان خواهند بود.
    کلیدواژگان: رفتار انحرافی، طفره روی مجازی، کارکنان ستادی، هنجاریابی
|
  • Majid Yaraghbafan, Amir Masoud Amir Mazaheri *, Mohammad Mahdi Labibi Pages 5-34
    Nowadays, most people and private and government organizations are largely dependent on Virtual Social Networks and mobile messaging platforms to carry out their affairs. With the expansion of communication and information technology applications in daily life, we are witnessing the formation of a new generation of Internet tools that provide more possibilities for bilateral and multilateral relations. Now the problem is, what are the functions and dysfunctions of  Virtual Social Networks ?The answer to this question can increase the effectiveness or improve the approach of the media in messaging, as well as adopt a correct cultural orientation which is appropriate to Iranian-Islamic values and norms. For this purpose, the researcher has identified the functions and dysfunctions of Virtual Social Networks and mobile messaging platforms in Iran by using qualitative analysis in the interpretive paradigm along with interviews and used thematic analysis and three-stage coding. The research result are the followings:The most important positive and constructive functions: changing the shell of mentalities, facilitating the exchange and creation of information, criticizing and refining culture, effective discourse creation, promoting the government's sensitivity towards its own performance and preparation of the business environment.The most important dysfunctions: widespread social isolation, promoting immoral content, making the society vulnerable, creating excessive individualism, breaking the family foundation and identity disorder.
    Keywords: Social Networks, messengers, platforms, constructive functions, Dysfunctions
  • Mahdi Heidari *, Saeed Ghorbani, Hosein Sari Pages 35-74
    The present research was written with the aim of compiling an effective and active exposure map of the Broadcasting Organization in the field of cyberspace, and the main question of this research is about how to draw the map and the tools for its compilation. Drawing a map requires determining two basic pillars, i.e. determining the indicators and characteristics of the current situation and the criteria and components of the desired situation, so that goals, strategies and action-time options can be planned based on that. In the first step, this research examines the results of previous researches related to the subject by using the documentary method, then by using the expert panel method which was formed in four rounds, the desirability criteria and various indicators of the current and desirable conditions are determined and finally by using From the combination of the expert panel and various quantitative techniques, including the importance-performance matrix (Martilla and James), the number of 4 drivers (goals), 9 strategies and 36 action-time options were determined and at the end the final model of the roadmap was drawn.
    Keywords: Road Map, IRIB, Virtual Space, Media Regulation
  • Zahra Ghorbani Rezvan *, Fatemeh Ghorbani Rezvan, Fatemeh Masdari Pages 75-104
    This article analyzes the nature of women in Western serialization based on the works of Bruce Miller. The purpose of this research is to explore semiotics and how to use it based on the analysis of this series. The semiotic method of this paper is based on John Fisk theory and in three levels of descriptive (social codes), representation (technical codes) and ideological (ideological codes). To achieve the goal, we first give a brief definition of semiotics and after presenting John Fisk's point of view, we examined the main themes of his theory in the form of social, technical and ideological codes in the context of selected scenes of the series made by Bruce Miller. The research method of this research is qualitative-semiotic analysis; And data collection tools include taking notes from books and articles. According to the study, it can be said that this series has presented the concept of life and survival in depth using the laws of semiotics; The semiotic process reveals its internal semantic capacities to the audience; Semiotics also reflects the fact that images, after decoding and interpretation, lead us to new results and allow us to go beyond mere appearances of reality and delve into the subject from another.
    Keywords: Semiotics, the Nature of Woman, Social Codes, Technical Codes, Ideological Codes, John Fisk
  • Maryam Niki Nezhad, Aliakbar Razmjoo *, Ebrahim Fathi Pages 105-128
  • Nasrin Mahammadpour, Masoud Taghiabadi *, Vahid Shalchi Pages 129-158
    This study seeks to understand the ways of constructing and representing the divorced female subject in Iranian cinema of the last decade. The research has been done by using the method of semiotics and combining the approaches of Barthes, Fisk, Selby & Cowdory and the theoretical framework based on Subjectivity from Althusser's point of view and Hall's representation. Using Purposeful sampling, three films (nahid, rage khab and inja bedoone man) were selected for analysis. The results indicate that the lower social class, being exposed to be judged, people's biased view of divorced single women, society's indifference and society's suspicion of independent and divorced women, the reproduction of a cycle of violence by them and society, Behavioral, living, economic, and unhealthy behaviors and showing the recovery of femininity in environments such as the kitchen are among the most important ideological codes that have found meaning in these films. Adherence to ideology (patriarchy) is also so blind that women, as subordinates, internalize and reproduce it themselves, like the landlady in rage khab. Also, the patriarchal ideology is so ingrained in the people of society and in the daily relations of people, tradition and family that the divorced woman becomes the obedient subject of ideology and acting against it leads to questioning by individuals that becomes fascinated by ideology.
    Keywords: Representation, subjectivity, Divorced woman, Iranian cinema, Semiotics
  • Ebrahim Aryani Ghizghapan *, Akhtar Rahimi Pages 159-186
    With the advancement of new technologies, one of the types of deviant behaviors that has become popular is cyber loafing. Due to the lack of appropriate tools for measuring deviant behavior in the country, the present study was conducted with the aim of standardizing the cyber loafing deviation behavior questionnaire (CLQ). The statistical population of this study included all staff of universities affiliated with the Ministry of Science at four levels of international, national, regional and local levels of performance across the country. The research data were collected from 430 staff members who were selected by multi-stage cluster sampling method using cyber loafing questionnaire. The results of the validation of the method showed that the internal consistency and stability reliability of the Cyber Loafing Questionnaire by using Cronbach's alpha was 0/89 and by test-retest method was 0/88. Evaluate the content validity, discriminant, and construct of cyber loafing questionnaire confirms the validity of the questionnaire. Exploratory and confirmatory factor analyses as the main form revealed three correlated but separable dimensions that were "Internet surfing", "Receiving and sending irrelevant e-mail" and "interactive internet dodging". The results of this study showed that the Cyber Loafing Questionnaire (CLQ) is a reliable and valid tool for measuring and screening the cyber loafing of academic staff. As a result, researchers in the field of management of educational organizations, studies of organizational behavior, new technologies and human resource management with the use of this efficient tool in the field of research; Be able to detect the cyber loafing status of employees.
    Keywords: Deviant behavior, Cyber Loafing, Academic staff, standardization