فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم ابدالی*، جهانگیر صفری صفحات 1-18
    جواد مجابی از طنزنویسان موفق در حوزه ادبیات معاصر به ویژه ژانر رمان است. شب ملخ اثر وی رمانی طنزآمیز دارای ساختاری سینمایی با محور جنگ ، ویرانی و مرگ است که از حیث بازتاب رویدادها، حقایق و معضلات مرتبط با جنگ اثری ارزشمند محسوب می شود. این اثر از زبانی ادبی- محاوره ای و سرشار از طنز برخوردار است. علاوه بر زبان طنزآمیز، نویسنده با به کارگیری شگردهای طنزپردازی به نقد جنگ و بسیاری از مسایل اجتماعی، فرهنگی و فکری پرداخته است. در این پژوهش تلاش شده است مهم ترین شگردهای طنزآفرینی که نویسنده به کار گرفته و رمان را برخوردار از شاخصه ادبی طنز گردانیده است، شناخته و بررسی شود. این امر علاوه بر شناسایی شگردهای طنزپردازی نویسنده به روشن و برجسته ترکردن جنبه های فکری و مضمونی اثر انجامیده است. نتایج حاصله مبین شگردهای طنزپردازی چون: تناقض گفتمانی، ناسازگاری های واژگانی، اعمال غیرعادی، استدلا ل های خلاف انتظار از سوی راوی، کنایه و تناقض موقعیتی، بزرگ نمایی (از طریق توصیفات و ورود عناصر سورریال)، کوچک نمایی (توصیفات فضاها و اشخاص) و به کارگیری عبارات طنزآمیز است. این شگردها اغلب در خدمت مضامین اصلی رمان؛ ضدیت با جنگ و نقد افکار و عقاید کهنه جامعه به کار گرفته شده و بر جذابیت و گیرایی اثر افزوده است.
    کلیدواژگان: مجابی، شب ملخ، طنز، تناقض های موقعیتی، بزرگ نمایی
  • فرشاد اسکندری شرفی*، ستایش فتاحی، وحید مبارک صفحات 19-38
    «فمینیسم» جنبشی اجتماعی است که از اواخر قرن هجدهم و با هدف برچیده شدن تبعیض های جنسیتی زنان، در اروپا و آمریکا آغاز شد و تا کنون سه دوره مختلف را پشت سر گذاشته و گروه ها و گرایش های گوناگونی از آن پدید آمده است. با راه یافتن اندیشه های فمینیستی به حوزه نقد ادبی، در اواخر دهه 1960، «نقد فمینیستی» (زن مدارانه) پایه گذاری شد که آثار ادبی را با دو رویکرد «جلوه های زن» و «نقد زن نویسنده» مورد تحلیل و واکاوی قرار می دهد. در این جستار بر اساس نقد فمینیستی و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای، جلوه های زن و نشانه های زنانه نویسی رمان این خیابان سرعت گیر ندارد، نوشته مریم جهانی، نقد و بررسی شده است. دستاورد پژوهش نشان می دهد که در این اثر ضرورت استقلال مالی زنان و موانع فرهنگی و اجتماعی اشتغال آنان، برتری دادن جنس مذکر بر مونث، مردستیزی و سنت شکنی زنان، پدرسروری، تنوع طلبی و خیانت مردان، خشونت های جسمی، روانی، جنسی، اقتصادی و حقوقی علیه زنان و ازدواج زودهنگام که از مسایل و مشکلات اصلی زنان در جوامع مردسالار است، به روشنی منعکس شده است. همچنین در جای جای این رمان جزیی نگری، اطناب و پرگویی، نوستالژی، روایت دالان در دالان و جستجوی عشق حقیقی که از عمده ویژگی های نوشتار و سبک زنانه است، دیده می شود.
    کلیدواژگان: فمینیسم، زن، نقد فمینیستی، جلوه های زن، زنانه نویسی
  • محمدامین احسانی اصطهباناتی*، خیرالله محمودی صفحات 39-53

    از آنجایی که نظریه روانکاوی لاکان به عنوان یکی از گونه های تفسیر و هم نظریه ای در باب زبان، هویت و سوژه در زمینه مطالعات ادبی تاثیر بسزایی داشته است؛ این جستار بر آن است تا داستان های کوتاه آبی ماورای بحار مندنی پور را به عنوان یکی از متن های باز و قابل تاویل از منظر این نقد تحلیل و بررسی کند. نتایج نشان می دهد در تاریک ترین بخش های روان قهرمان های داستان های مندنی پور، ابژه های کوچک دیگر جایگزین ایماژ مادر می شوند تا بلکه درد و رنج این انشقاق ولو موقتا قدری تسکین یابد؛ اما این جابه جایی ها، زخم ناشی از آن انشقاق را مرهم نخواهند کرد؛ بنابراین جستجوی سوژه برای یافتن، در نهایت با شکست و افسردگی قرین می شود و از این رو تمامی داستان ها با حزن و یاس پایان می یابند. این یاس و نومیدی، محصول آگاهی قهرمان داستان ها به این نکته است که ارزش های حاکم بر نظام نمادین (در یک جامعه مترقی و مدرن) پوچ و با فقدان همراه است؛ بنابراین آن ها را دچار ضایعه حیث واقع می کند. ایشان عمیقا خواستار بازگشت به مرحله نخستین هستند و همان اتحاد دوباره را خواستارند و برای عملی کردن آن به ابژه های کوچک دیگری روی می آورند که در تمامی موارد ناکام می مانند؛ بنابراین در این داستان ها این ایده لاکان که سوژه هیچ گاه نمی تواند به آن اتحاد پیشین دست پیدا کند، محقق شده است. کلیدواژه ها: لاکان، سوژه، امر خیالی، امر نمادین، امر واقع، آبی ماورای بحار و مندنی پور.

    کلیدواژگان: لاکان، سوژه، امر خیالی، امر نمادین، امر واقع، آبی ماورای بحار و مندنی پور
  • عباسعلی حلاجی*، محمد تقوی صفحات 55-71

    یکی از ابزارهایی که در نقد و تحلیل جنبه های محتوایی و ساختاری آثار ادبی کاربرد مهم و کمابیش جدیدی دارد، بحث موتیف یا انگاره یا دانش بن مایه است. شناخت این ابزار که از اصطلاحات رایج در هنر و ادبیات فارسی است، به علت خصلت برانگیزندگی و تکرارشوندگی آن از مقوله های مهم ادبی به شمار می رود. در پژوهش حاضر سعی شده است، ازمنظر کاربرد موتیف و تبیین جایگاه و کارکردهای آن، آثار صادق چوبک از داستان نویسان دهه 1320 بررسی شود؛ زیرا در مجموعه آثار او به عناصری همچون زنجیر، ترس، دشمن ستیزی، خست، سرما و یخبندان، توسری خوردن، فقر و... بر می خوریم که در حلقه موتیف قرار می گیرند و تکرار می شوند و نویسنده در ورای آن تکرار، مقاصد ذهنی خویش را به مخاطب القامی کند و می خواهد با آوردن آن بن مایه، به حل مشکلات جامعه بپردازد؛ همچنین پس از بیان مقدمه ای درباره نویسنده و انواع موتیف، بر آنیم تا فرایند این عناصر معنادار را که نشان دهنده احساس و دغدغه و جهان بینی نویسند گان است، در دو بعد انسان و جهان نشان دهیم.

    کلیدواژگان: موتیف، صادق چوبک، داستان نویسی، رویکردها، انسان، جهان، نقد و سبک شناسی
  • وحید سجادی فر*، بیان عبدی، لیلا هاشمیان صفحات 73-89
    جریان سیال ذهن از جمله تکنیک های داستان نویسی مدرن است که در آن، نویسنده با ارایه طرحی خام، فاقد نظم خطی، سانسور و گزینش، متشکل از ذهنیات و خاطرات شخصیت یا شخصیت های داستان، به نگارش روایت رمان و داستان می پردازد. به این ترتیب تکنیک جریان سیال ذهن دارای تعریفی خاص است که نمی توان آن را با تک گویی درونی، حدیث نفس صرف یا هر نوع روایت ذهنی که دارای نظم روایی باشد، یکی دانست؛ بنابراین بررسی آن دسته از آثار که ممکن است در حوزه رمان و داستان های جریان سیال ذهن باشند، می تواند تا حدود زیادی برای دست یابی به درک و تعریفی درست از این شیوه داستان نویسی مفید باشد. رمان زبیندن پیاده گرد اثر «کریستف سیمون» نویسنده سویسی، از جمله داستان هایی است که به سبب ذهنی بودن، عدم نظم خطی، عدم سانسور و... دارای ویژگی های خاص روایی است که می تواند یک نمونه عالی استفاده از تکنیک جریان سیال ذهن در داستان نویسی محسوب شود. در این پژوهش که با روش کتابخانه ای و تحلیل نمونه ای است، کوشش شده که نمود و چگونگی نمود مولفه های تکنیک جریان سیال ذهن در این رمان، بر اساس نمونه هایی از متن داستان واکاوی شود. نتایج پژوهش حاکی از این امر است که بسیاری از ویژگی های رمان جریان سیال ذهن در قالب مواردی چون: عدم نظم خطی، زمان دراماتیک، ابهام، انواع تداعی های آزاد و مقید، زوایه دانای کل محدود و... به شکل روشن در این رمان نمود یافته است تا جایی که می توان ادعا کرد که این رمان در گروه رمان های جریان سیال ذهن قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کریستف سیمون، رمان زبیندن پیاده گرد، روایت، تکنیک جریان سیال ذهن
  • هوشنگ محمدی افشار*، حسام خالویی صفحات 91-109
    ادبیات داستانی «گوتیک»، گونه ای از داستان نویسی است که بر مبنای هنر معماری و مجسمه سازی گوتیک در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم میلادی و دوران پیش رمانتیسم به وجود آمد. این ژانر ادبی بر مسایل روحی و احساسی انسان، آیین های مذهبی، حیوانات افسانه ای، فضاسازی وحشت انگیز و اوج گیرنده و جنبه های هراس و اضطراب ذهن آدمی استوار است. این شیوه در داستان نویسی ایرانی، کم وبیش مورد استفاده برخی نویسندگان همچون «غلامحسین ساعدی» قرار گرفته است. وی بر جنبه های روانی انسان و عمق احساسات آدمی تاکید دارد. از این منظر می توانیم به دنبال ریشه های ادبیات گوتیک غربی، در داستان های مدرن وی باشیم. در پژوهش حاضر، به روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس مولفه ها و عناصری که در شیوه نوشتاری داستان گوتیک «نقاب مرگ سرخ» نوشته ادگار آلن پو به کار گرفته شده است، به بررسی این مولفه ها و عناصر در مجموعه داستان عزاداران بیل نوشته ساعدی پرداخته و این نتیجه حاصل شده است که ساعدی اغلب مولفه های موجود در داستان «نقاب مرگ سرخ» را اعم از «مرگ» به عنوان مضمون اصلی و دیگر عوامل، همچون: «بیگانه»، «تاریکی»، «صدا» و «خون» به عنوان عوامل تقویت کننده «گوتیک»، در ایجاد فضایی رعب آور و هراس انگیز، به شیوه ای متفاوت و خلاقانه به کار برده است.
    کلیدواژگان: داستان گوتیک، ترس و اضطراب، آلن پو، ساعدی، نقاب مرگ سرخ، عزاداران بیل
|
  • Azam Abdali *, Jahanger Safari Pages 1-18
    Javad Mojabi is one of the most successful satirists in the contemporary literature, especially the genre novel. Grasshopper Night is a humorous novel with a cinematic structure which is centered on war, destruction and death that is a valuable work in terms of reflecting events, facts and problems which related to war. The work is literary, conversational, and humorous. In addition to the humorous language, the author uses the techniques of humor to criticize war and many social, cultural, and intellectual issues. In this research, an attempt has been made to identify and to investigate the most important humorous techniques that the author has used and has made the novel as a literary factor in humor. In addition to identifying the author's humorous techniques, this has led to a clearer and more prominent intellectual and thematic aspect in the work. The results show the techniques of humor such as: discourse contradiction, lexical inconsistencies, unusual actions, unexpected arguments by the narrator, irony and situational contradiction, hyperbole (through descriptions and the introduction of surreal elements), degradation (descriptions of spaces and people) and the use of humorous expressions. These ways often serve the main themes of the novel; anti-war issue has been used with war and the critique of the old thoughts and the ideas of the society and have made this work more attractive.
    Keywords: Mojabi, Grasshopper Night, Humor, situational contradictions, Hyperbole
  • Farshad Eskandari Sharafi *, Setayesh Fatahi, Vahid Mobarak Pages 19-38
    Feminism is a social movement which began in the late eighteenth century with the aim of eradicating gender discrimination in Europe and the United States, and it has passed through three different stages, many groups and trends have emerged from it. With the advent of feminist ideas in the field of literary criticism, feminist criticism was established in the late 1980s, which analyzes the literary works through the interplay of “images of woman” and “criticism of female writer”. This study is based on feminist criticism and using descriptive-analytical methods as well as library references, “images of woman” and “feminine signs of writing” in Mary Jahani’s novel This Street Has No Speeding Bump < /em>. The results indicate this work exhibit the necessity for women’s financial independence along with their cultural-social barriers on female employment, male dominance over women, paternalism, men’s sexual diversity and infidelity, physical, psychological, sexual, economic and legal violence against women and early marriage are the key issues and problems of women in the patriarchal societies. Furthermore, meticulousness, prolixity, nostalgia, complex narration, and the search for true love, which are the major characteristics of feminine writings and styles, are readily found in the novel.
    Keywords: Feminism, Woman, Feminist Criticism, Images of Woman, Feminine Writing
  • MohammadAmin Ehsani Estahbanati *, Khairollah Mahmoodi Pages 39-53

    Whereas Lacan's theory of psychoanalysis, as a form of interpretation as well as a theory of language, identity, and subject, has had a profound effect on the literary studies; This study intends to analyze the short water stories of The Ultramarine Blue”as one of the open and interpretable texts in this criticism. The results show that in the darkest parts of the hero’s psyche in Mandanipour's stories, other small objects replace the image of the mother in order to alleviate the pain and suffering of this split, even if it is only temporarily; but these displacements will not heal the wound caused by that split; thus, the subject's search for finding, is ultimately accompanied by failure and depression, and hence all of the stories finish with sadness and despair. This despair is the product of the protagonist's awareness that the values that govern the symbolic system (in a progressive and modern society) are absurd and they are associated with the lack; therefore, it causes them to lose their dignity. They deeply want to return to the first stage, and they want the same union again, and to implement them, they turn to other small objects that fail in all of the cases; thus in these stories Lacan's idea that the subject can never attain that former union has been realized.

    Keywords: Lacan, Subject, Imaginary Action, Symbolic Action, Real Action, The Ultramarine Blue, Mandanipour
  • AbassAli Hallaji *, Mohammad Taghavi Pages 55-71

    One of the elements that has an important and relatively new application in criticism and the analysis of content and the structural aspects of literary works is the discussion of motif or idea or knowledge of theme. The recognition of this element which is a common term in Persian art and literature, is one of the important literary categories due to its motivating and reproducibility nature. In this research, an attempt has been made to examine the works of Sadegh Chubak, one of the novelists of the 1320s, from the perspective of using the motif and explaining its position and functions; because in the collection of his works, we encounter the elements such as chains, fear, hostility, stinginess, cold and frost, tossing, poverty, etc., which are placed in the field of motifs and they are repeated and beyond that repetition, the author inspires his mental intentions to the audience and he wants to solve the problems of the society by bringing that theme. Also, after mentioning the introduction about the author and the types of motifs, we will try to show the process of these meaningful elements, which express the feelings, concerns and worldviews of the authors, in two dimensions: human and world.

    Keywords: Motif, Sadegh Chubak, Writing Stories, Approaches, Human, World, Criticism, Stylistic
  • Vahid Sajjadifar *, Bayan Abdi, Leila Hashemian Pages 73-89
    Stream of Consciousness is one of the modern storytelling techniques in which the author writes a novel and a story by presenting a raw plot, without linear order, censorship and selection, it consists of the characters' minds and memories. Thus, the technique of Stream of Consciousness of mind has a specific definition that cannot be equated with inner monologue, or any kind of mental narrative that has a narrative order. Therefore, the study of those works that may be in the field of novels and stories of the Stream of Consciousness of mind can be very useful for achieving a correct understanding and the definition of this style of storytelling. Swiss author Christophe Simon's novel Walker Zibinden is one of the stories that has the special narrative features due to its mentality, the lack of linear order, and censorship, etc., which can be an excellent example of using Stream of Consciousness. This research is done by library method and sample analysis, an attempt has been made to show how the components of Stream of Consciousness of the mind in this novel are examined based on the examples from the text of the story. The results of this research indicate that many features of the novel The Stream of Consciousness of mind is in the form of such things as: lack of linear order, dramatic time, ambiguity, the types of free and constrained associations, the omniscient point of view ... clearly appeared in this novel, so much that it can be claimed, this novel is in the group of novels of Stream of Consciousness.
    Keywords: Christophe Simon, Walker Zibinden, Narratiion, The Technique of Stream of Consciousness of Mind
  • Hooshang Mohammadi Afshar *, Hesam Khalooi Pages 91-109
    Gothic fiction literature is a kind of story writing based on the art of Gothic architecture sculpture created before Romanticism in the late of 18th and at the beginning of 19th centuryA.D. This literary genre is based on human’s mental and emotional problems, religious ceremonies, legendary animals, quite horrific atmosphere, and the aspects of phobia and anxiety of the human mind. This Persian method of writing has been used by some writers like ‘Gholam Hosein Saedi’. He has emphasized on the mental aspects of human and his depth of emotions. Accordingly, we can search for the roots of western Gothic literature in his modern fictions. In this research, the components and elements of fiction ‘Azadaran Bayal’ by Saedi have been investigated based on the components or elements which have been used in the Gothic fiction, ‘The Mask of the Red Death’ by Edgar Allan Poe, and it is determined that many elements existing in the fiction of ‘The Mask of the Red Death’ such as ‘death’ as the main tem and other elements like ‘exotic’, ‘darkness’, ‘voice’, and ’blood’, as strong Gothic elements, are used by ‘Saedi’ in creating a formidable and awful atmosphere with a different creative method.
    Keywords: Gothic Story, trepidation, Anxeity, Allan Poe, Saedi, The Mask of Red Death, Azadaran Bayal’