فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی سجادی امین* صفحات 11-29
    روایات امامیه در مسئله عقد موقت با دختر باکره رشیده، مضمون واحدی ندارند؛ گاهی ازدواج موقت با دختر باکره منع شده و گاه با شرایطی خاص تجویز شده است. در روایات جواز عقد موقت با باکره، گاهی در سوال راوی و گاه در بیان امام معصوم،7 واژه «تمتع» با عناوینی همچون «التمتع من الابکار» و «التمتع بالابکار» به کار رفته است. بسیاری از فقها به پشتوانه ارتکاز فقهی، واژه تمتع در این روایات را به معنای اصطلاحی آن، یعنی نکاح موقت با دختر باکره معنا کرده و جواز چنین ازدواجی را نتیجه گرفته اند؛ اما  آیت الله شبیری زنجانی این واژه را بر معنای لغوی آن حمل کرده و این روایات را بیانگر جواز استمتاعات جنسی از دختر باکره در فاصله بین عقد دایم و عروسی دانسته است. طبق معنای اخیر، این روایات هیچ ارتباطی با مسئله جواز عقد موقت با باکره نخواهند داشت. با توجه به نبود دلیل محکم در سخنان فقها بر مدعایشان و نقد و بررسی نشدن دیدگاه اخیر، در این پژوهش سعی شده ضمن نقد این دیدگاه، با استناد به کثرت استعمال و اثبات انصراف، تحلیل متن روایات و بررسی قراین تاریخی، از دیدگاه مشهور دفاع و مفهوم «التمتع بالابکار» تبیین شود.
    کلیدواژگان: عقد موقت، متعه، باکره، اذن ولی، التمتع بالابکار
  • فائزه سادات طباطبایی امیری*، رضا کریمی، فاطمه قاسمپور صفحات 31-60

    هدف پژوهش حاضر که از نوع پژوهش های کمی و کاربردی به شمار می رود، آن است تا با روش تحلیل هم رخدادی واژگان نشان دهد ساختار تحقیقات حوزه جنسیت، زنان و خانواده بر پایه چه واژگانی استوار است؛ گرایش ها و دسته های موضوعی مطرح، اصلی و داغ در این حوزه و خوشه های موضوعی شکل گرفته در آن چیست؛ ارتباط شکل گرفته میان واژگان این حوزه که نقشه مفهومی این حوزه را شکل می دهد، چگونه است و نیز روند پژوهش های انجام شده در این حوزه به چه صورت است؟ جامعه این پژوهش شامل 17566 پیشینه از بروندادها و تولیدات علمی پژوهشگران حوزه جنسیت، زنان و خانواده در قالب مقاله های مندرج در مجله های علمی فارسی زبان از پرتال «مرکز تحقیقات زن و خانواده» است. درا ین پژوهش داده های ذخیره شده به صورت فایل متنی به نرم افزار اکسل منتقل و تجمیع شد، به منظور خروجی نقشه های موضوعی گوناگون و ترسیم نقشه کلی از نرم افزار «ووس ویور» (VosViewer) استفاده شد و برای تشخیص میزان شباهت میان سه دوره، از شاخص «دربردارندگی» (شمول) بهره گرفته شد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که کلیدواژگان «زن»، «رضایت زناشویی»، «خانواده»، «جنسیت» و «طلاق» بالاترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند؛ همچنین کلیدواژگان دهه هشتاد در پژوهش های سال های پیش از سال 1380 نیز استفاده شده اند و حدود نیمی از کلیدواژگان دهه نود در پژوهش های  پیش از سال 1380 نیز به کار رفته اند. توزیع فراوانی کلیدواژگان تولیدات علمی حوزه جنسیت، زنان و خانواده بر اساس میزان هم واژگانی نشان می دهد بیشترین تکرار واژگان مربوط به «اضطراب با افسردگی»، «خشونت علیه زنان با خشونت خانگی» و «زن با خانواده» است. بیشترین شمار تولیدات علمی توسط پژوهشگران ایران در حوزه جنسیت، زنان و خانواده از سال 1389 تا 1396 است. همچنین واژگان حوزه جنسیت، زنان و خانواده به ده خوشه «فرزندپروری»، «زناشویی»، «فمینیسم»، «جنسیت»، «سلامت»، «طلاق»، «ازدواج»، «خشونت»، «خانواده» و «زن» تقسیم شده است. واژه «زن» در دو سنجه «مرکزیت درجه» و «مرکزیت بینابینی» در رتبه نخست قرار دارد و در سنجه «مرکزیت نزدیکی»، رتبه اول از آن واژه «خانواده» است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، جنسیت، زنان، خانواده، ترسیم نقشه، هم رخدادی واژگان
  • سید حسین کاظمی*، ناهید سلیمی، سهیلا صادقی فسا، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 62-100

    تکثر برنامه ها، خط مشی ها و درنهایت قوانین حوزه زنان و خانواده با رویکرد عدالت جنسیتی در تعداد و جهت، در کنار مشاجرات و منازعات افراد و گروه های دولتی و غیردولتی در این موضوع، نشان دهنده آن است که احتمالا در فرایند شکل گیری خط مشی های حوزه زنان و خانواده در موضوع عدالت جنسیتی مشکلاتی وجود دارد. این پژوهش به منظور تبیین علل ناسازگاری و تعارضات آشکار در برنامه های جنسیتی، مسئله جدیدی را با نگاه بر فرایند خط مشی گذاری و خصیصه های ساختاری آن تعریف می کند و در پی آن است که این فرایند چه ساختار و ویژگی هایی دارد و از چه مدلی پیروی می کند که بر خط مشی های خروجی اثر می گذارد؟ در این راستا، شناسایی این واقعیت که خط مشی گذاری، مبتنی بر شبکه ای از روابط رسمی و غیررسمی ذی نفعان است و خط مشی نهایی برایند توازن یا تفاهم بین منافع رقیبان است، پژوهش را به سمت شناخت گفتمان گروه های ذی نفع دخیل در توصیه های خط مشی ای با اتخاذ رویکرد روش شناختی کیفی «چرخش احتجاجی» سوق داده است. یافته ها نشان می دهد فرایند خط مشی گذاری عدالت جنسیتی، هم به دلیل تاثر از گفتمان بازیگران ذی نفع و هم به دلیل معایبی در ساختار، به انسجام نداشتن و برنامه ریزی بلندمدت و آینده نگر در این حوزه انجامیده است.

    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، خط مشی گذاری، گفتمان، تحلیل گفتمان، چرخش احتجاجی
  • زینب طلابکی طرقی*، سید مهدی دادمرزی صفحات 101-123
    درباره قاعده نفی غرر دو قرایت عام و خاص وجود دارد. از این جهت سه دیدگاه فقهی در مورد قلمرو قاعده نفی غرر شکل گرفته است: دیدگاه اول نفی غرر را مختص به بیع و اجاره می شناسد؛ دیدگاه دوم معاوضات را مشمول مفاد نفی غرر عنوان می کند؛ دیدگاه سوم اطلاق قاعده را پذیرفته است و نفی غرر را در تمامی عقود لازم میداند. در نتیجه این اختلاف نظر این پرسش مطرح است که آیا غرر از عقد نکاح نهی شده است یا خیر؟ به ویژه که در ماهیت نکاح اختلاف نظر است که آیا احکام معاوضات در مورد نکاح نیز جریان دارد یا خیر؟ و آیا بین نکاح دایم و موقت از جهت احکام معاوضات و نفی غرر تفاوت هست یا خیر؟ در این مقاله سعی شده جایگاه قاعده نفی غرر در نکاح مشخص شود و با رجوع به مواد قانونی معلوم گردد رویکرد قانون گذار پذیرش کدام دیدگاه فقهی بوده است.
    کلیدواژگان: قاعده نفی غرر، نکاح دائم، نکاح موقت، حقوق ایران
  • حسین رضائیان بیلندی*، فاطمه سادات میرقادری صفحات 125-147

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی خودمهارگری اسلامی در رابطه بین سبک های دلبستگی و صمیمیت زناشویی در دانشجویان و طلبه های شهر قم است. طرح پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و تحلیل مسیر است. بدین منظور 306 نفر از جامعه آماری دانشجویان و طلبه های متاهل شهر قم به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به پرسش نامه های خودمهارگری اسلامی رفیعی هنر، سبک های دلبستگی کولینز و رید و صمیمیت زناشویی اولیا پاسخ دادند. محاسبات آماری لازم به منظور تجزیه وتحلیل داده ها در دو سطح «توصیفی» و «استنباطی» انجام شد. برای سنجش رابطه دوگانه متغیرها از روش آماری همبستگی پیرسون و برای آزمون نقش واسطه ای متغیر خودمهارگری اسلامی، از چارچوب نظری بارون و کنی و روش تحلیل مسیر در نرم افزار LISREL استفاده شد. نتایج نشان داد میان خودمهارگری اسلامی و سبک دلبستگی ایمن با صمیمیت زناشویی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و رابطه سبک های دلبستگی اضطرابی و اجتنابی با صمیمیت زناشویی، منفی و معنادار است. آزمون تحلیل مسیر نشان داد هریک از سبک های دلبستگی، هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم و از طریق خودمهارگری اسلامی، صمیمیت زناشویی را تبیین می کند. این یافته ها به خوبی نقش واسطه ای خودمهارگری اسلامی را در رابطه میان سبک های دلبستگی و صمیمیت زناشویی نشان می دهد و می تواند اطلاعات مناسبی را به مشاوران و روان شناسان خانواده ارایه کند.

    کلیدواژگان: خودمهارگری اسلامی، سبک های دلبستگی، صمیمیت زناشویی
  • مرتضی حسنی نسب*، ریحانه کریمی صفحات 149-170
    به نظر بسیاری از جامعه شناسان، حیات اجتماعی یکی از بنیادی ترین وجوه فرهنگ بشری است که با تحقق همبستگی اجتماعی محقق می شود. در برخی از جوامع کوچک، کوچک ترین دلیل برای همبستگی می تواند باعث شکل گیری آن جامعه باشد؛ اما بی گمان شکل گیری جوامع بزرگ تر که در آن انسان های گوناگونی در قالب خانواده های مختلف با فرهنگ ها، عقاید، اندیشه ها و... متفاوت تری زندگی می کنند، نمی تواند با دلایل کوچک و خرد حاصل شود. تحلیل جامعه صدر اسلام در مدینه و پس از هجرت از مکه نشان دهنده یک جامعه منسجم متشکل از خانواده های به هم پیوسته و مرتبط با یکدیگر است؛ جامعه ای که با وجود قومیت ها و قبیله های مختلف، پیروزی های پرشماری را در برابر جوامع بسیار قدیمی تر از خود به دست آورد. به نظر می رسد یکی از مهم ترین حرکت های اجتماعی پیامبر اسلام6 در آن دوران، پیمان برادری بود. پیمانی که پیامبر6 با آن، خانواده ها را به هم پیوند داد. این پیوند های خانواده ها و برادر کردن پدر دو خانواده، تاثیر بسزایی در همبستگی آن جامعه سنتی داشت. با توجه به اهمیت این پیمان در شکل گیری جامعه صدر اسلام و همچنین همبستگی اجتماعی آن، این پژوهش بر آن است تا بر اساس نظریه همبستگی اجتماعی دورکیم، این پیمان را تحلیل و بررسی کند و نشان دهد پیمان برادری از طریق پیوند دادن دو خانواده باعث تحقق وجدان جمعی در جامعه آن زمان شد و توانست جامعه چندپاره صدر اسلام را با پشتوانه اندیشه اسلامی و پیمان برادری، صاحب موفقیت های چشمگیری کند.
    کلیدواژگان: پیمان برادری، خانواده، دورکیم، همبستگی اجتماعی، صدر اسلام
|
  • Mahdi Sajjadi Amin * Pages 11-29
    Imamiyeh’s narrations do not have an allied content on the issue of temporary marriage contract with an adolescent virgin maid; in some cases temporary marriage with an adolescent virgin maid is forbidden, whereas in other cases it is authorized with special conditions. In the narrations on the issue of the authorization of temporary marriage contract with an adolescent virgin maid- sometimes in the question of the narrator and sometimes in the expression of infallible Imams- the term gratification was used with titles such as "Al-Tamato 'min al-Abkar" _gratification from virginity _and "Al-Tamato' bel-Abkar". Many jurists, with the support of jurisprudential mutual consent, interpreted the term "gratification" in these narrations according to its idiomatic meaning, that is, temporary marriage with a virgin maid, therefore, came to the conclusion that such a marriage is authorized. However, Ayatollah Shobeyiri Zanjani interpreted this term based on its literal meaning and considered these narrations as expressing the permission of sexual gratification from a virgin girl in the interval between a permanent engagement and wedding. According to the latter meaning, these narrations are not related to the issue of permitting temporary marriage contract with a virgin maid. Due to the lack of strong reason in the interpretations of the jurists on their claims as well as the absence of criticism and review of the recent view, while criticizing this view, the study aims to defend the popular common view and explain the concept of "Al-Tamato' bel-Abkar" by referring to the frequency of its use and proving the omission; analyzing the text of the narrations and examining historical evidence.
    Keywords: Temporary Marriage Contract, concubine, virgin, father’s permission, Al-Tamato' bel-Abkar
  • Faezeh Sadat Tabatabaii Amiri *, Reza Karimi, Fatemeh Qasempor Pages 31-60

    The purpose of this research, which is classified as a quantitative and applied research, is to employ the word co-occurrence analysis method to indicate that the structure of the researches in the field of gender, female and family are constructed based on what vocabularies. It also covers these questions: What are the main prominent thematic trends and categories as well as the thematic clusters formed in this field? What is the relationship between the vocabularies of this field which construct its conceptual map? What are the procedures of researches carried out in this field? The population of this study includes 17566 records of scientific outputs and products of researchers in the field of gender, women and family in the form of articles published in Persian language scientific journals on the portal of "Women and Family Research Institute". The study, transferred and aggregated the stored data into Excel software. Additionally, it used a VosViewer software to output various thematic maps and to plan an outline map. Inclusion index was also used to identify the similarity between the three periods. Findings indicate that the highest frequency was allocated to the keywords of "woman", "marital satisfaction", "family", "gender" and "divorce". Moreover, the keywords of the eighties were also used in the researches of the years before 2001(1380); additionally, about half of the keywords of the nineties were used in the researches before 2001. The frequency distribution of the keywords relevant to the scientific productions in the field of gender, women and family based on the level of word co-occurrence indicates that the most repetitive words are related to "anxiety by depression", "violence against women with domestic violence" and "woman with family". The highest number of scientific productions by Iranian researchers in the field of gender, women and family is from 2010 to 2017. Also, the terms gender, women and family are divided into ten categories: "parenting", "marriage", "feminism", "gender", "health", "divorce", "marriage", "violence", "family" and "woman". The word "woman" is in the first rank in the two scales of "degree centrality" and "intermediate centrality" the first rank is allocated to the word “woman”, whereas the first rank in the criterion of "centrality of intimacy" is allocated to the word "family".

    Keywords: Scientometrics, Gender, Women, Family, planning map, word co-occurrence
  • Seyyed Hossein Kazemi *, Nahid Salimi, Soheila Sadeghifasaei, Touba Shakeri Golpayegani Pages 62-100

    Multiplicity of programs, policies, and eventually the laws related to the domain of women and family with the approach of gender justice in number and direction along with the disputes and conflicts of individuals, governmental and non-governmental groups on this issue, indicate that in the process of policy making in the field of women and family there may be problems regarding gender justice. In order to explain the causes of incompatibility and obvious conflicts in gender programs, this study defines a new issue by investigating the policy-making process and its structural features. Furthermore, it seeks to answer these questions: What structures and features does this process include? What model does it follow to influence on outcome policy-making? In this regard, identifying the fact that policy-making is based on a network of formal and informal beneficiary relations and that the final policy-making is the result of harmony or mutual understanding between competitors' interests led the research to consider the discourse of beneficiary involved in policy recommendations by adopting a qualitative methodological approach of "contentious rotation". Findings reveal that the gender justice policy-making process, both due to the influence of the discourse of beneficiaries and due to structural flaws, was led to incoherence and long-term forward-looking planning in this domain.

    Keywords: Gender Justice, Policy making, Discourse, Discourse Analysis, contentious rotation
  • Zeinab Talabaki Torqi *, Seyyed Mahdi Dadmarzi Pages 101-123
    There are two general and specific interpretations regarding the rule of the negation of Qarar. Therefore, three jurisprudential views were constructed on the domain of the rule of negation of Qarar: The first view, identifies the negation of Qarar specific to sale and rent; the second view, regards exchanges as subject to the provisions of the negation of Qarar; the third, view accepts the application of the rule and considers observing the negation of Qarar necessary in all contracts. There is a question considering the foresaid disagreement: Whether Qarar is forbidden from marriage or not? Particularly, considering the nature of marriage there is disagreement on these issues: whether the rules on exchanges are also circulating in marriage or not? Is there a difference between permanent and temporary marriage in terms of the rules of exchanges and the negation of Qarar or not? This article intends to determine the position of the rule of negation of Qarar in marriage, moreover by referring to the legal acts it tries to find out which jurisprudential point of view was accepted by the legislator.
    Keywords: rule of negation of Qarar, permanent marriage, Temporary marriage, Iranian Law
  • Hossein Rezaeian Bilondi *, Fatemeh Sadat Mirqaderi Pages 125-147

    This study aims to investigate the mediatory role of Islamic self-control considering the connection between attachment styles and marital intimacy among university and seminary students in Qom. The applied research method is descriptive based on correlation and path analysis type. Hence, the statistical population was selected according to the stratified random sampling method including 306 individuals from married seminary and university students in Qom. The individuals answered the questionnaires of Rafiei Honar Islamic Self-Control as well as Collins and Reed Attachment Styles and Marital Intimacy of Parents. In order to analyze the data at both "descriptive" and "inferential" levels, necessary statistical calculations were performed. Pearson correlation method was used to measure the dual relationship between variables. Baron and Kenny’s theoretical framework and path analysis method in LISREL software were also used to assess the mediating role of Islamic self-control variable. The results indicated that there is a positive and significant connection between Islamic self-control and secure attachment style with marital intimacy, whereas the connection between styles of anxious and avoidant attachment with marital intimacy is negative and significant. Path analysis test indicated that each of the attachment styles, both directly and indirectly and through Islamic self-control, explains marital intimacy. Furthermore, these findings illustrate the mediating role of Islamic self-control in the relationship between attachment styles and marital intimacy which can provide family counselors and psychologists with relevant information.

    Keywords: Islamic self-control, Attachment Styles, Marital Intimacy
  • Morteza Hasaninasab *, Reyhane Karimi Pages 149-170
    Social life, according to many sociologists, is one of the most fundamental aspects of human culture that is accomplished via social solidarity. In some small communities, the slightest cause for solidarity can lead to the formation of that community. However, the formation of larger societies in which various individuals live in different forms of families with multiple cultures, beliefs, ideas, etc., cannot be accomplished due to insignificant or minor causes. The analysis of the early Islamic society in Medina _after the migration from Mecca_ indicates a cohesive society including interconnected as well as affiliated families. Despite its various ethnicities and tribes, the foresaid society achieved numerous victories over communities with older establishments. It seems that the covenant of brotherhood was one of the most remarkable social movements arranged by the prophet of Islam at that time. In fact, prophet united families by applying this covenant. These family ties together with the brotherhood of the father of the two families remarkably influenced the solidarity of that traditional society. Regarding the significance of this covenant in the formation of early Islamic society as well as its influence on social solidarity, this study aims to analyze this covenant based on Durkheim's theory of social solidarity. It intends to show that the covenant of brotherhood through connecting two families established a collective conscience in the society of that time; therefore, it could help the fragmented society achieve significant success in the early stages of Islam with the support of Islamic thought and the covenant of brotherhood.
    Keywords: brotherhood covenant, Family, Durkheim, Social Solidarity, early Islam