فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد حبیبی تبار* صفحات 11-49
    یکی از عوامل ارادی انحلال نکاح، طلاق است که به طلاق قانونی و قضایی تقسیم می شود. قانون مدنی ایران در مواد 1029، 1030 و 1130 قانون مدنی به مصادیق طلاق قضایی پرداخته و در اصلاحات اعمال شده در این قانون با الحاق تبصره ای ذیل ماده 1130 به تعریف عسروحرج موردنظر مقنن و نیز تنصیص مصادیقی از عسروحرج زوجه پرداخته است. این تبصره الحاقی موجب شده افراط و تفریط در تفسیر موضوع عسروحرج تا حدودی برطرف شود؛ لیکن ابهامات دیگری در این راستا برای قاضیان محترم محاکم خانواده پدید آمده است. ازجمله این ابهامات شخصی بودن یا نوعی بودن ملاک قاعده نفی عسروحرج در مصادیق تبصره و نیز اماره قانونی بودن یا فرض قانونی بودن این مصادیق است. همچنین روشن نشده اگر منشا عسروحرج زوجه، خود او باشد و نه زوج، آیا امکان اعمال قاعده در طلاق قضایی خواهد بود یا نه؟ از سویی مصادیق پنج گانه ترک زندگی، اعتیاد مرد به مواد مخدر یا الکل، محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر، سوء رفتار مستمر زوج و ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری، خود دچار ابهاماتی است. در این نوشتار به این نتیجه رسیده ایم که مصادیق ذیل تبصره یادشده اماره قانونی است و حرج ناشی از خود زوجه نیز می تواند موجب ترتب آثار حرج بر او باشد و نیز دیگر ابهامات مورداشاره تفسیر شده است.
    کلیدواژگان: انحلال نکاح، طلاق قضایی، عسروحرج، تبصره الحاقی به ماده 1130 قانون مدنی
  • طیبه مجردیان جبار، رسول صادقی، مرضیه اسماعیلی فلاح* صفحات 51-90
    باروری پایین یکی از مهم ترین چالش های جمعیتی کشور با دلالت های اقتصادی، اجتماعی و ژیوپلیتیکی است. هدف از مقاله پیشرو، شناسایی پیشران ها و پیامدهای گذار به فرزند سوم با بهره گیری از رویکرد کیفی و نظریه زمینه ای است. مشارکت کنندگان در این پژوهش، 25 زن زیر چهل سال ساکن در شهر تهران هستند که سه فرزند دارند و فرایند گذار به فرزند سوم آنها پس از ابلاغ سیاست های کلی جمعیت در سال 1393 تا زمان بررسی رخ داده است. یافته ها بیانگر آن است که عمل ناب دینی، توسعه شبکه خویشاوندی، کنش ناخواسته و ترجیح جنسی مهم ترین علت های گذار به فرزند سوم هستند. تاثیرگذاری عوامل یادشده از مسیر برخی شرایط زمینه ای (مانند سن ازدواج، سرمایه اقتصادی و تغییر سیاست های جمعیتی) و مداخله گر (خانواده محوری) صورت گرفته است. افزون بر اینها نتایج نشان داد مزایای توسعه شبکه خویشاوندی برای آینده والدین و فرزندان و کارکردهای تربیتی- عاطفی آن برای فرزندان مهم ترین پیامدهای مثبت گذار به فرزند سوم بوده است. با وجود این خانواده های سهفرزندی متحمل هزینه های اقتصادی، هزینه فرصت فرزندآوری، هزینه های اجتماعی و سلامت (جسمی و روانی) می شوند. بدین ترتیب اتخاذ و اجرای سیاست های حمایت از خانواده در جهت افزایش مزایای فرزندآوری و کاهش هزینه های آن می تواند به افزایش باروری در کشور بینجامد.
    کلیدواژگان: فرزندآوری، گذار به فرزند سوم، سیاست های افزایش جمعیت، مطالعه کیفی، نظریه زمینه ای
  • محبوبه پرتواعلم*، حسین دهقان، ناصر باهنر صفحات 91-116

    هدف تحقیق حاضر شناخت میزان و چگونگی هم‏ فرهنگی (ارزش ها و هنجارهای اجتماعی و الگوهای رفتاری) دانش ‏آموختگان مدارس اسلامی و مدارس دیگر (دولتی و غیردولتی) شهر تهران و تاثیر عوامل خانواده و مدرسه بر آن است. روش این پژوهش پیمایشی است و برای جمع آوری داده ها از ابزار «پرسش نامه محقق ساخته برخط» استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش ‏آموزان مدارس اسلامی و مدارس دیگر شهر تهران است که در سه سال اخیر از دبیرستان و هنرستان دانش‏ آموخته شده اند. با روش نمونه گیری دردسترس و هدفمند، تعداد 385 نفر دانش ‏آموخته مدارس اسلامی و 384 نفر از دانش ‏آموختگان مدارس دیگر شهر تهران (درمجموع 769 نفر) مورد آزمون قرار گرفتند.اعتبار پژوهش با روش های صوری نظر خبرگان و اعتبار سازه با روش تحلیل عاملی تاییدی و با نرم افزار AMOS محاسبه تایید شد. شاخص های برازش مدل و نیز مقدار آلفای کرونباخ در سطح مطلوب و قابل استنادی قرار دارد و پایایی بالای تحقیق را نشان می دهد. نتایج تحقیق با بهره گیری از آزمون T با نرم افزار SPSS، نشان می دهد دانش ‏آموختگان مدارس اسلامی نسبت به دانش ‏آموختگان مدارس دیگر شهر تهران، از هم ‏فرهنگی و اشتراک بیشتری در عناصر فرهنگی (شامل ارزش ها و هنجارهای اجتماعی و الگوهای رفتاری) برخوردارند. یافته های تبیینی تحقیق در قالب الگوی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار AMOS نشان داد: عوامل «خانواده» و «مدرسه» بر هم‏فرهنگی دانش ‏آموختگان مدارس اسلامی اثر دارد.

    کلیدواژگان: هم‏فرهنگی، اجتماعی شدن، دانش‏آموختگان مدارس اسلامی، مدرسه، خانواده
  • اکرم بلوچ زاده، زهرا قنبری* صفحات 117-136
    مشکلات زناشویی با ایجاد فاصله روانی عاطفی در زوجین از دلایل اصلی کاهش کیفیت روابط زناشویی و سلامت جامعه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآمدی زوج درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر آموزه های اسلامی بر تعارضات زناشویی، صمیمیت زناشویی و بخشایشگری زوجین انجام گرفت. پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی زوجینی بودند که در سال 1400 به «مرکز روان شناسی پیام مهر» در شهر کرمان مراجعه کرده بودند. نمونه های این پژوهش، 30 نفر از جامعه یادشده بودند که با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به کمک شیوه تصادفی ساده، در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گماشته شدند و به پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی (1372)، صمیمیت زناشویی تامپسون و واکر (1983م) و بخشش ری و همکاران (2001م) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه به صورت هفته ای 1 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند. یافته ها بیانگر کارآمدی معنادار زوج درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر آموزه های اسلامی بر تعارضات زناشویی، صمیمیت زناشویی و بخشایشگری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود (01/0>p). بنابراین از این نوع درمان می توان برای کاهش مشکلات زناشویی و افزایش کیفیت زندگی زوجین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی رفتاری، آموزه های اسلامی، تعارضات زناشویی، صمیمت، بخشایشگری
  • رضا پورمحمدی* صفحات 137-162
    در مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی آمده است که درباره ریاست جمهوری زنان - حتی میان فقها - اختلاف نظر بوده است؛ ازاین رو در قانون اساسی از عبارت مجمل «رجال مذهبی و سیاسی» استفاده شد تا به قول شهید بهشتی بعد ها قانون اساسی به بن بست کشیده نشود. هرچند عبارت یادشده ظرفیت تفاسیر مختلفی دارد؛ اما درعمل شورای نگهبان با تایید صلاحیت نکردن زنان برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، از یک نظریه تفسیری خاص حمایت کرده است. در این نوشتار، قصد ندارم به نزاع های فقهی مربوط به جواز یا عدم جواز ریاست جمهوری زنان بپردازم. آنچه برایم اهمیت دارد، اثبات این ادعاست که فارغ از وابستگی شورای نگهبان به هر یک از گرایش های تفسیری، عبارت «رجال مذهبی و سیاسی» شامل زنان نیز می شود. برای اثبات این ادعا تلاش می کنم با اصول مسلم و پذیرفته شده نزد هریک از نظریات تفسیری به فهم و تفسیر عبارت «رجال مذهبی و سیاسی» بپردازم. نظریات تفسیری موردمطالعه در این نوشتار که گاهی از آنها به عنوان «مکاتب تفسیری» یاد می شود، عبارت اند از: نص گرایی، قصد گرایی، هدف گرایی و مکتب تفسیر پویا که از رایج ترین نظریات تفسیری در تفسیر قانون اساسی قلمداد می شوند.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، نص گرایی، تفسیر حقوقی، شرایط ریاست جمهوری، تاریخ تقنینی
  • زینب تاجیک* صفحات 163-185
    رابطه جنسیت و تربیت و به طورخاص تربیت اخلاقی از مسایل مهمی است پس از گسترش مطالعات جنسیتی در تیررس توجه اندیشمندان این حوزه قرار گرفته است. اگرچه خواجه نصیرالدین طوسی تصریحی به تاثیر جنسیت بر تربیت اخلاقی نداشته است، با مداقه در ماهیت تربیت اخلاقی، پرسشی به ذهن خطور می کند که آیا جنسیت می تواند  یک متغیر در تربیت اخلاقی در نظر گرفته شود یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسش با روش توصیفی - تحلیلی پس از بیان ماهیت تربیت اخلاقی، پیوند تربیت اخلاقی و علم النفس در اندیشه خواجه بیان و نشان داده شده است که طبق مبانی خواجه نصیر، نفس انسان، هم در مقام حدوث و هم در مقام فعل به بدن مادی نیاز دارد. همچنین ارتباط و انسی که میان نفس و بدن از نظر او وجود دارد، موید این مطلب است که نفس انسان از لحاظ جنسیتی جهت مند است. پیوند تربیت اخلاقی و علم النفس از نظر خواجه، همچنین تحلیل مراحل تربیت اخلاقی و چگونگی حصول ملکات اخلاقی در نفس که رابطه دوسویه نفس و بدن را نشان می دهد، موید جنسیت پذیری تربیت اخلاقی در منظومه فلسفی اوست.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، جنسیت، جنسیت پذیری تربیت اخلاقی، جنسیت مندی نفس، خواجه نصیرالدین طوسی
|
  • Javad Habibi Tabar * Pages 11-49
    One of the voluntary factors of dissolution of marriage is divorce, which is divided into legal and judicial divorce. Articles 1029, 1030 and 1130 in the Civil Law of Iran deal with evidences of judicial divorce. Moreover, in the amendments applied to this law, by adding a supplementary provision to Article 1130, the definition of distress and constriction intended by the legislator and also the definition of examples regarding the distress and constriction of a wife were added. This supplementary provision to some extent removed the exaggeration and extremes in the interpretation of distress and constriction; however it caused some other ambiguities regarding this issue for the judges of the family courts. Among these ambiguities, the criterion of the rule of negation of distress and constriction in the examples of the distress and constriction is personal, as well as assumption of legality or legality of these examples. Also, it is not clear if the wife and not the husband is the source of her distress and constriction, will it be possible to apply the rule in judicial divorce or not? On the other hand, the common five factors related to distress and constriction including abandoning family life, the man's addiction to drugs or alcohol, the definite sentence of the husband to imprisonment for five years or more, the continuous misbehavior of the husband, and the husband's suffering from incurable mental or contagious diseases, are themselves ambiguities. In this article, it is proved that the examples regarding the foresaid supplementary provision are legal, and the distress and constriction caused by the wife herself can also be the cause of the effects of distress and constriction on her, and the other ambiguities mentioned have also been interpreted.
    Keywords: Dissolution of marriage, judicial divorce, distress, constriction, supplementary provision to Article 1130 of the Civil Law
  • Tayyebeh Mojarradian Jabbar, Rasoul Sadeghi, Marzieh Esmaili Falah * Pages 51-90
    Low fertility is one of the most important demographic challenges of our country with economic, social and geopolitical implications. The purpose of this article is to identify the impellers and consequences of the transition to the third child by applying a qualitative approach and contextual theory. The participants in this research are 25 women under the age of 40 living in Tehran who have three children and the process of transitioning to their third child occurred after the announcement of the general population policies in 2013 until the time of the survey. The findings indicate that the intention of pure religious practice, extending kinship network, unintended pregnancy, and gender preference are included among the most important causes of transition to a third child. The influence of the mentioned factors has taken place through some background conditions (such as age of marriage, economy, and changes in demographic policies) as well as intervention (family integration). Moreover, the results indicated that the benefits of the extending family kinship network for the future of parents and children as well as its educational-emotional functions for the children were among the most important positive consequences affecting the transition to the third child. Nevertheless, the foresaid families with three children bear financial expenses, the cost of the opportunity to have child, social costs and health (physical and mental) costs. Therefore, applying and implementing policies to support families for increasing the benefits of childbearing and reducing the foresaid expenses can result in an increase in fertility in our country.
    Keywords: childbearing, transition to the third child, population increase policies, Qualitative study, and contextual theory
  • Mahboobeh Partoalam *, Hosein Dehqan, Naser Bahonar Pages 91-116

    The purpose of this study is to identify the degree and quality of cultural integration (values ​​and social norms and behavioral patterns) of graduates of Islamic schools and graduates of other schools (public and private schools) in Tehran as well as to recognize the effect of family and school factors on it. The survey method is applied in this study, and the "Online Researcher-Made Questionnaire" was used as the tool to collect data. The statistical population of the research includes all the graduate students of Islamic schools and the graduate students of other schools in Tehran who have studied in high school and art high school in the last three years. Applying the available and targeted sampling method, 385 students of Islamic schools and 384 students of other schools in Tehran (769 people in total) were examined. The validity of the research was confirmed by the formal methods of expert opinion, and the validity of the construct was confirmed by the method of confirmatory factor analysis calculated by AMOS software. The fit indices of the model as well as the value of Cronbach's Alpha are at a desirable and reliable level indicating the high reliability of the research. The results of the research, applying the T-test with SPSS software, indicate that the graduates of Islamic schools have more co-cultural integration and commonality in cultural elements (including social values, norms, and behavioral patterns) in comparison to those graduates of other schools in Tehran. The explanatory findings of the research in the form of structural equations model with the help of AMOS software indicated that "family" and "school" factors have an effect on the cultural integration of Islamic school graduates.

    Keywords: Cultural integration, Socialization, graduates of Islamic schools, School, Family
  • Akram Balochzadeh, Zahra Ghanbari Zarandi * Pages 117-136
    Marital problems by creating psychological-emotional distance in couples are one of the main reasons for reducing the quality of marital relations as well as decreasing social health. This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy based on Islamic teachings on marital conflicts, marital intimacy and couples' forgiveness. This study was a pre-test-post-test pseudo-experiment including a control group. The statistical population included all the couples who referred to "Payam Mehr Psychological Center" in Kerman in 1400. The samples included 30 individuals from the mentioned community who were selected by using available sampling method and were assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups with the help of simple random method. They answered to Barati and Sanai's (2002) Marital Conflict Questionnaire, Thompson and Walker's (1983) Marital Intimacy Questionnaire, and Ray et al Forgiveness Questionnaire (2001).The experimental group was trained for 8 sessions including 1 session for about 90 minutes per week, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by applying descriptive statistics (mean and standard deviation) and analysis of covariance in SPSS-24 software. The findings indicated the significant effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy based on Islamic teachings on marital conflicts, marital intimacy and forgiveness of the experimental group in comparison to the control group (p<0.01). Therefore, this type of treatment can be used to reduce marital problems and increase the quality of life of couples.
    Keywords: Cognitive-Behavioral Couple Therapy, Islamic teachings, Marital conflicts, intimacy, forgiveness
  • Reza Pourmohammadi * Pages 137-162
    In the details regarding the deliberations of the parliament in the final review of the constitution, it is stated that there have been controversies- even among jurists - regarding the issue of presidency of women. Therefore, the general term "religious and political men" was used in the constitution – so that according to Shahid Beheshti later on the constitution should not encounter to a dead end. Although, the mentioned phrase has the capacity for different interpretations, in practice, the Guardian Council has supported a specific interpretation theory by not confirming the qualification of women for candidacy. In this article, it is not intended to deal with jurisprudential disputes related to the permissibility or impermissibility of women's presidency, what is important in this study is to prove the claim that regardless of the affiliation of the Guardian Council to which of the interpretation tendencies, the phrase "religious and political men" includes women as well. In order to prove the foresaid claim, this study aims to understand and interpret the phrase "religious and political men" with the Muslim principles accepted by each of the interpretation theories. The interpretative theories studied in this article, which are sometimes referred to as "interpretative schools", include: textualism, internationalism, objectivism, and the dynamic interpretation school, which are regarded as the most common interpretative theories in the interpretation of the constitutional law.
    Keywords: Guardian Council, textualism, legal interpretation, conditions of presidency, legislative history
  • Zeinab Tajik * Pages 163-185
    The relationship between gender and training, and particularly moral training, is one of the important issues that have attracted scholars' attention after the expansion of gender studies. Although Khajeh Nasir Toosi did not specify the effect of gender on moral education, by studying the nature of moral education, a question comes to mind that whether gender can be considered as a variable in moral training or not? To answer this question a descriptive analytical method was applied and after explaining the nature of moral training, the link between moral training and psychology in Khajeh Nasir’s thought is stated. It is indicated that according to Khajeh Nasir’s principles, the human soul both in the position of occurrence and in the position of action needs the material body. Also, the relationship between the soul and the body, in his opinion, proves that the human soul is gender-oriented. From Khaje Nasir's point of view, the connection between moral training and psychology as well as the analysis of the stages of moral training and the manner of obtaining moral dignity in the soul indicates a two-way relationship between the soul and the body, confirming the gender oriented nature of moral training in his philosophical system.
    Keywords: moral training, gender orientation of moral training, gender orientation of self, Gender, Khwaja Nasiruddin Tosi