فهرست مطالب

زبان و ادب فارسی - پیاپی 44 (پاییز 1399)

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 44 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرزو احمدبیگی، قربانعلی ابراهیمی*، شهرزاد نیازی صفحات 1-35

    کهن الگوی «زن گیتی» ازجمله قدیم ترین تصاویری است که از ابتدای شعر فارسی در شعر شاعرانی چون رودکی، فردوسی، منوچهری، ناصرخسرو و خاقانی وجود داشته و تا اواخر قرن هشتم ادامه داشته است. ناصرخسرو ازجمله شاعرانی است که به وفور از این کهن الگو در شعر خود بهره می برد و عمدتا صفات منفی مشترکی را میان زن و گیتی به نمایش می گذارد و آن ها را در ساختار تخیلات خود به کار می گیرد. عمده ترین این صفات عبارت اند از: غداری، گنده پیری، دیوکرداری، جادوگری، بی وفایی، نامهربانی، سفلگی، بدخویی، دورویی، گربه صفتی، زنگ رنگی، زال شکلی، رعنایی، شوی کشی، فاحشگی و گنگی. این مقاله به تحلیل ساختار کهن الگوی زن گیتی در شعر ناصرخسرو قبادیانی می پردازد و تغییر و تحولات و کیفیت و کمیت های تصویرسازی های این کهن الگو را در اشعار این شاعر مشهور سبک خراسانی بررسی می کند و تاثیر این نوع ساختار تخیلی را در روند شاعرانگی و اندیشه این فرزانه یمگانی نمایان می سازد. نوشتار حاضر نشان می دهد تصویر زن گیتی پیش از ناصرخسرو، در فرهنگ ها و آیین های سرزمین های دیگر هم بازتاب داشته است. سختی ها و دشواری ها زندگی فردی و اجتماعی ناصرخسرو، فرار از زمان و ترس از مرگ، منجر به پیدایش این کهن الگو شده است.

    کلیدواژگان: کهن الگو، زن گیتی، ناصرخسرو قبادیانی، صورخیال
  • الهام اسماعیل زاده*، کامران پاشائی فخری، پروانه عادل زاده صفحات 36-59

    زبان، سامانه مرتب و منظمی است که در هر شرایطی می توان از آن بهره برد و انسان را قادر می سازد تا علاقه ها، عقاید و ادراکش را با نشانه ها توجیه کند. زبان در جامعه دارای کارکردهای متفاوتی است که این کارکردها بستگی به نوع جامعه دارد. همه مسایل مربوط به زبان و فرهنگ در شاخه بزرگ و جدیدی به نام «انسان شناسی زبان» که از انسان شناسی، زبان شناسی توصیفی و زبان شناسی تاریخی سرچشمه گرفته، مورد بررسی قرار می گیرد. انسان شناسی زبان به رابطه زبان با جامعه، فرهنگ و رفتار انسان می پردازد و تطور زبان را مورد مطالعه و پژوهش قرار می دهد. در این مقاله تلاش شده است تا آن دسته از مقولاتی که در حوزه انسان شناسی زبان قرار می گیرد و مودب پور در نگارش داستان «رکسانا» از آن ها بهره گرفته، مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر بیانگر آن است که: در نگارش این داستان به سبب لحن محاوره ای نویسنده در دیالوگ نویسی کلمات تابو و اصطلاحات خویشاوندی به صورت نابرابر مورد استفاده قرار گرفته و از لهجه های اجتماعی استفاده نشده که نمودار نیز موید همین مطلب است. کلمات تابو در این داستان در دو موقعیت عصبیت و پرخاشگری و طنزگونه به کار رفته است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی زبان، رکسانا، ادبیات داستانی، اصطلاحات خویشاوندی
  • حسین خسروی*، آزیتا قولی گله، امیرحسین همتی صفحات 60-84

    تخیل،نیمه پنهان واقعیت یعنی حقیقت را بازمی نماید و بن مایه ای است که خالق دنیای شگفت ادبیات است و به آن امکان می دهد تا با بازآفرینی واقعیات، درک بهتر آن را از خلال تصویرگری خلاق فراهم آورد. مناطق بدوی جنوب در داستان های اقلیمی، جلوه هایی از ترس و تنهایی وهمناک را متصور می سازند. باورهای عجیب و غریب، فقر اقتصادی و فرهنگی مردم در مناطق دورافتاده و طبیعی که خشن و ترسناک است، ریالیسم جادویی را در آثار برخی نویسندگان رقم زده است. در این شیوه الگوهای واقع گرایی با خیال، وهم و عناصر سحرآمیز درهم می آمیزد. در این آمیزش در داستان های رضایی ترکیبی به وجود آمده است که خصوصیتی مستقل و جداگانه دارد و رویا و واقعیت چنان به هم جوش خورده اند که خیالی بودن این وقایع جنبه ای واقعی پیدا می کند.در چند اثر غلامرضا رضایی به داستان هایی برمی خوریم که وهم و حقیقت باهم درآمیخته به طوری که خواننده توالی زمان را جابه جا می یابد؛ اما همین خصوصیت، کیفیتی تازه و بدیع به وجود آورده است. در این مقاله، بازتاب ریالیسم جادویی در مجموعه داستان های رضایی مورد بررسی قرار گرفته است. ازویژگی های مهم داستان های رضایی می-توان: وهم و خیال پردازی، اعتقاد به باورهای عجیب، واگویی افسانه های بازمانده پشینیان، باورناپذیری رویدادها، ترس ناگهانی و هیجان، را نام برد.

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، غلامرضا رضایی، ضیافت کوچک شبانه، نیمدری
  • مرتضی رشیدی*، زهرا حاتمی، مهرداد چترایی صفحات 85-121

    مضمون آفرینی فرایندی است که در آن نکته باریک، خیال دقیق، نازک بینی و صورت تازه از معنی آفریده شده باشد که مهمترین ویژگی شعر فارسی از قرن نهم به بعد تا سبک معروف به هندی است. مضمون مقوله ایست ساختاری و مربوط به فرم و ظرفیت های زبانی و عامل شکل گیری مضمون، قدرت تداعی شاعراز رهگذر شباهت ها، مجاورت و تضادهاست. کلیم کاشانی شاعر مضمون آفرین سبک هندی، با برخورداری از نگاهی ژرف و باریک بینانه به دنیای پیرامون خویش اشیا را با روشی متفاوت به کار می گیرد و با توجه به عینیت ها، اصول کلی و تصاویر خیالی و نیز کاربرد یک یا چند شگرد مضمون ساز به آفرینش مضامین تازه دست می زند و به شکل غیر مستقیم به بیان حالات نفسانی ناب خود می پردازد. در این پژوهش برای دستیابی به شگردهای مضمون سازی با اشیا و بررسی زاویه دید شاعر، شمع به عنوان یکی از عناصر مضمون ساز در غزلیات کلیم مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد که در میان شگردهای مختلف مضمون آفرینی «اسلوب معادله» پربسامدترین روش به کار رفته است که شاید بتوان دلیل وجود این بسامد چشمگیر را به آمیختگی میان شاعران و عوام نسبت داد عاملی که انگیزه همه فهم بودن را در شاعران صفویه تقویت کرده است.

    کلیدواژگان: بلاغت، سبک هندی، کلیم کاشانی، مضمون آفرینی، شمع
  • ندا ریحانی* صفحات 122-145

    قهرمان از قدیمیترین کهن الگوها است و سایر کهن الگوها در ارتباط با معنا مییابند. بنابراین شناخت این کهن الگو راهنمای مناسبی برای دریافت و تحلیل نظریه تک اسطوره کمپبل است. در این پژوهش نگارنده در صدد است تا به بررسی و تحلیل رمان امیرارسلان نامدار بر اساس نظریه جوزف کمپبل بپردازد. کمپبل زندگی را به مثابه سفری می داند که قهرمان باید در این سفر، ضمن آگاهی به نقاط قوت و ضعف خود و با شناسایی خواسته ها و رازهای درونی خویش، به سلوک فردی بپردازد. سه بخش اصلی نظریه سفر قهرمان عبارتند از: عزیمت (جدایی)، رهیافت (تشرف) و بازگشت. عنصر سفر و طی مراحل آن توسط قهرمان از عناصر مرکزی پیرنگ داستانی در رمان امیرارسلان است. امیرارسلان با ندای درونی خود برای وصال به معشوق، نبرد با شیر گویا، الهاک دیو، ریحانه جادو، فولادزره دیو و مادرش و... را به جان می خرد و در این راه تنها به وصال معشوق اکتفا نمی کند بلکه هدفی والاتر که نابودی شر است پیشرو می گیرد و پیروز و سرفراز بر تخت پادشاهی تکیه می زند.

    کلیدواژگان: کهن الگو، سفر قهرمان، جوزف کمپبل، امیرارسلان نامدار
  • محمود صادق زاده*، الهه محسنی صفحات 146-177
    مصطفی مستور نویسنده ای واقع گراست و آثارش از جنبه های گوناگون قابل توجه و بررسی است.کنش های رفتاری زنان از مشخصه های بارز داستان های وی به شمار می رود. در این جستار به شیوه توصیفی، تحلیلی و کمی به انواع، شاخص ها و ویژگی های شخصیت زنان در داستان های مستور پرداخته و بازتاب کنش های رفتاری زنان و کارکردهای عمده آنان تحلیل و بررسی می شود. بدین منظور ابتدا داستان های مستور بازخوانی و شخصیت های مختلف زن تجزیه و تحلیل و طبقه بندی و مولفه های اصلی آنها بررسی شده و سپس داده ها و نتیجه های تحقیق به صورت کمی ارزیابی و در جدول ارایه شده است.اصلی ترین مولفه ها و شاخصه های شخصیت زنان در داستان های مستور عبارتند از: جریان روسپی گری؛ زنان، زایمان و حس مادری؛ زنان بی هویت؛ زنان فعال و مستقل؛ زنان ستم دیده ومظلوم؛ زنان شهدا و رزمندگان جنگ تحمیلی؛ زنان مقدس و معشوقه های خداگونه و پیرزن های مومن، ساده و چاره گشا.زنان، نقش اصلی را در شکل گیری بن مایه داستان های مستور دارند و شخصیت آن ها بیشتر پویاست و حتی هنگامی که ایستا هستند، نقشی کلیدی در شکل گیری و پیش برد روایت داستان های وی دارند. از این رو، کارکرد زنان در داستان های مستور، برجسته تر از سایر شخصیت هاست و سرنوشت و روحیات آنان در سنین مختلف از نوجوانی تا کهنسالی مورد توجه عمیق قرار گرفته و به وجودشان در کانون خانواده، اجتماع، پرورش فرزندان و دلبستگی و وابستگی مردان به آنان در موقعیت های مختلف مانند: مادری، همسری و حتی معشوق بودن اهمیت داده شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، رمان اجتماعی، مصطفی مستور، شخصیت پردازی زنان
  • ساره زیرک*، مهرنوش کاشانی منصور صفحات 178-201

    نشانه معناشناسی عاطفی روشی نسبتا نوین برای تحلیل متون ادبی و مطالعه ی بازتاب تاثیر و تاثرات عواطف بر گفته پرداز در آثار ادبی و به ویژه شعر است. این نوشتار به شیوه ی توصیفی - تحلیلی سروده ی «وداع» مهدی اخوان ثالث را با رویکرد نشانه معناشناسی عاطفی گرمس بررسی و تحلیل کرده است. در اشعار اخوان، همواره تلخکامی و ناامیدی به عنوان عواطف غالب نمایان است. در این سروده که احساسات گوناگونی چون عشق، اندوه، ترس و خشم نمود دارد، با افعال موثر «خواستن» و «نتوانستن» مواجه می شویم. گفته پرداز نخست کنشگر است؛ ولی تنش و اندوه ناخواسته و تجویزی، او را به ناکنشگر تبدیل می کند و جسم ادراکی در قالب گریستن در او نمود می یابد. طرحواره ی فرایند عاطفی گفتمان این سروده به صورت کاهش همزمان فشاره ی عاطفی و گستره ی شناختی است. به دلیل اتصال گفتمانی، گستره ی شناختی تنگ و تاریک، راه های ورود گفته خوان به متن محدود است و گفته یاب با فضای تحمیلی از سوی گفته پرداز رویارو می شود که نمی تواند با آن تعامل داشته باشد. از ابتدای این سروده، سوژه تحت تاثیر ابژه قرار می گیرد و سبک تنشی- شوشی حاکم بر گفتمان می شود. گفته پرداز هرچند فضای تحمیلی را نامنصفانه می بیند ولی با آن همسو می شود که سبک تنشی ترکیبی/ گزینشی است؛ ولی در پایان، سوژه «سکوت» را برمی گزیند و گریستن او را به شوشگری بازمی گرداند و دو سبک پیشین در سبک تنشی- بوشی استحاله می یابد و گفته پرداز به وضعیت «مات شدگی» می رسد.

    کلیدواژگان: نشانه معنا شناسی، عواطف، نظام گفتمانی، اخوان ثالث، وداع
  • دنیا کاکه خانی*، جمال احمدی، بدریه قوامی صفحات 202-237

     سمک عیار یکی از آثار نثر فارسی و دربردارنده عناصر عامیانه ای است که بیان گر روش زندگی مردم آن دوره بوده و هدف نگارندگان ارایه ی تصویر روشنی از بازتاب این عناصر در داستان و نیز بسط و گسترش پژوهش در ادب عامه است. در پژوهش حاضر که به صورت توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات آن با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده پژوهشگر با بررسی و خوانش سطر به سطر کتاب سمک عیار جلوه‏هایی از عناصر عامیانه را که شامل: آداب و رسوم، بازی‏ها، باورها، جشن‏ها، طب، قصه ها و افسانه‏ها، امثال و نجوم است، مشاهده و استخراج نموده است. بر اساس پژوهش حاضر این داستان دربردارنده جلوه های ادبیات عامیانه است که علاوه بر جنبه ی سرگرمی در حقیقت زیربنای فکری و اجتماعی مردم آن دوره و منبعی برای کسب اطلاع از زندگی و آداب و رسوم سنن آن ها محسوب می شود. در میان عناصر بررسی شده امثال از بسامد بالایی برخودار است و نویسنده با به کارگیری مثل ها آن چه را به عنوان خصایل انسانی والا یا پست شمرده به خواننده منتقل می کند. کلید واژه ها: ادبیات عامیانه، آداب و رسوم، امثال، سمک عیار.

    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، آداب و رسوم، امثال، سمک عیار
|
  • Arezoo Ahmadbeigi, Ghorbanali Ebrahimi *, Shahrzad Niazi Pages 1-35

    The universal female archetype is one of the oldest images which are emerged in primitive Persian poem of some poets of which Roudaki, Ferdousi, Manouchehri, Naserkhosro and Khaghani are highly mentioned and had been existed until 8th century. Naserkhosro is one the poets who used this archetype abundantly in his poems and mainly indicated the contributed negative traits between the female and the universe, as well and applied them in his own imaginable structure. These main traits are mentioned as: the glories, the oldness, the evil behavior, magic, being not loyal, unkindness, cruelty, wilderness, lying, being deceived, evilness, the husband-killing, being harlot, and ambiguity,. This article analyzes the universal female in Naserkhoro Ghobadiani’s poem and indicates its effect on the changes and evolutions, the qualities and quantities of the image-making in these poems by Khorasani’s style and also, proposes the effect of this imaginable structure in the poetic procedure and the thought of this scientist. The proposed study illustrates that the universal female before Naserkhosro, time escape and death frightening lead to the emergence of the archetype.

    Keywords: Archetype, the universal female, Naserkhosro Ghobadiani, the imaginative elements
  • Elham Esmailzadeh *, Kamran Pashaie Fakhri, Parvaneh Adelzadeh Pages 36-59

    The language is a regular system which has different functions in the society and enables the human to justify his/her interests, beliefs and perceptions with symbols. The language are applied by people who are of the members of society with it’s specific culture and tend to be different in ways of language application from each other. The total problems related to relation of language with society and culture are reviewed in a new and major branch, i.e “anthropology of language” which originated from descriptive and historical anthropology and linquistics. In the present research, it was tried to review the categories which set in anthropology field which was utilized by Moadeepoor in writhing of Roxana story are reviewed. The present research indicates that, in writhing of this story, the taboo words and relational terminology has been utilized unequally because of colloquial tune of writer in dialogue and not used social accents which, diagram also confirms this matters. The taboo words in this story has been used in two situations of nervous and aggression and humorous.

    Keywords: Language Anthropology, Roxana, Fiction, relationalTerminology
  • Hossein Khosravi *, Azita Gholigaleh, Amir Hossein Hemati Pages 60-84

    Imagination shows the half hidden reality that it is the truth and it is the material that is the creator of the marvelous world of literature, which allows it to better understand it through creative imagery by recreating the facts. The primitive regions of the South in the climate stories show the effects of fear, loneliness and hideousness. Exotic beliefs, the economic and cultural poverty of people in remote and natural areas that are violent and scary, have made magical realism in the works of some writers. In this way, realism patterns collide with magic, illusion, and elements. In this mix, there is a combination of Reza'i stories that have an independent and separate character, and the dream and reality have become so widespread that the imagination of these events is genuinely real. In several works of Gholamreza Rezaei, we come up with stories that combine truth and delusion together so that the reader moves the sequence of time, but this feature has created a new and exciting quality. In thsis article, the reflection of magical realism in the collection of Reza's stories has been examined. Among the important features of Reza's stories can be say: Humor and fantasy, belief in strange beliefs, vagabond survivors' legends, incredible events, sudden fears and excitement.

    Keywords: magical realism, Gholamreza Rezaei, Little Night Feast, Nimdari
  • Morteza Rashidi *, Zahra Hatami, Mehrdad Chatraei Pages 85-121

    Theme development is a process in which a narrow point, a precise mindset, a subtlety, and a fresh form of meaning are created, which is the most important feature of Persian poetry from the ninth century up to the age of “Indian Style”. Theme is a structural category related to the linguistic form and capacities; and the cause of theme development is the poet’s power of association through similarities, proximity and contradictions. Kalim Kashani, an Indian-style theme-developing poet, enjoying a deep and thorough look at the world around him, uses the objects/motifs in a different way; develops new themes in accordance with objectivities, general principles and abstract imagery, and the use of one or more theme-developing techniques, indirectly expressing his pure internal mindsets. In this study, for the purpose of exploring the techniques of theme-development with objects/motifs and studying the poet’s the angle of view, “candle” was studied as one theme-developing element/motif in his sonnets. It was determined that among the various techniques of theme development, the “equation model” was the most frequently used method. This significant frequency may be attributed to the socializing, or “mingling” of poets and common people, which has reinforced the universality and accessibility of Safavid-era poets.

    Keywords: Rhetoric, Indian Styl, e Kalim Kashani, Theme development, candle
  • Neda Reyhani * Pages 122-145

    The hero is one of the oldest archetypes, and other archetypes are associated with meaning. Therefore, recognizing this archetype is a good guide for receiving and analyzing Campbell's reincarnation theory. In this research, the author intends to study and analyze the novel of the Amir Arsalan Namdar based on the theory of Joseph Campbell. Campbell sees life as a journey in which the protagonist must, while being aware of his or her strengths and weaknesses and identifying his or her inner desires and secrets, take individual action. The three main parts of the hero's travel theory are departure (separation), approach (return), and return. The element of travel and during its stages by the hero is one of the central elements of the plot of the story in Amir Arsalan's novel.. Amir Arsalan, with his inner call to join his beloved, fights with Shirgovia, Alhahak Div, Reyhaneh Jado, Fooladzreh Div, and his mother, etc. They take it and lean on the throne of victory and supremacy.

    Keywords: Archetype, Hero Travel, Joseph Campbell, Amir Arsalan Namdar
  • Mahmoud Sadeghzadeh *, Elahe Mohseni Pages 146-177
    In this research it is attempted to evaluate modern women identities in Mostafa Mostoor effects. With important women identity introduction in Mostoor stories and fiction, the view points of this writer is described about women. Therefore to better understand identities, identity is defined in first chapters and various types of identities are in traduced. During basic chapters, women introduction is provided based on publication year and categorization is done according to coordinates in Mastoor work. Based on chapter statistical findings, woman identity growth in fiction literature and active presence in modern choices are the most important writing result of Mastoor. He created various small and great identities that have simple life without margins but performing analysis, we can point to their complex identities and natures. Al though Mastoor is Muslim and originated from eastern culture in environment with long term wars but he described women and their coordinates as he faces to an world women. Studding first story of his fictions, we can achieve to this result. Comparing to the society that men are dominant, he described women without a thention to enforced ideas by family and med and used letters, thought and reactions for them. The infra feminist view point if Mastoor about women is defined by simple prose and poets in special writing literature of Mastoor that is new narrative of women presence in society.
    Keywords: : fiction literature, identity, creating identity, Women, Mostafa Mastoor
  • Mehdi Sarbalavand *, Sareh Zirak Pages 178-201

    In this expressive – analytic essay Akhavan Sales`s poem titled (Veda) has been explored and analyzed using sensational semiotics. In Akhavan`s poems a sense of bitterness and disparate emotions is prevalent. This poem is a narration of interaction between two subjects in a stressful atmosphere, the narrator has an active value, but his unintentional induced stress transforms him into an inactive subject, thus somatic body is revealed in weeping form. The emotional discourse presented in this poem indicates a simultaneous decrease in the extent of cognitive and stressful emotion and shows a state of connective discourse and due to pursuing an adverse system of discourse by the other subject right from the beginning, tension-being style dominates the context of the discourse. Moreover the cognitive, sensational and emotional elements that interfere with the main subject cause the object of silence to rise to subjectivity and subjectifying of object has a relation with inactive and projective state of the narrator. The inactive subject (narrator) being under the induced and prescribed system, accepts his lower place. The separation in front of him cannot make any change in the process of meaning, because the subject of actor determines the relation emotional and cognitive aspects of discourse have with the flowing process of meaning, and it has the ability to impact both pre-strain and post-strain direction of the discourse. Thus, the choice and power of the other side of discourse has imposed the place of lower value on the inactive subject who is the narrator.

    Keywords: Semiotics, emotions, Discourse System, Akhavan Sales, Veda
  • Donya Kakahkhani *, Jamal Ahmadi, Badri Qavami Pages 202-237

    Samak Ayar is one of the Persian prose and contains folk elements wich illustrates the may of life of the people of that period and oims to provide a clear picture of the reflection of this elemnts in the story as well as expansion of research in popular litelature the research is a destractive analitical study of data collection using library resources the researcher by reading and reading line by line the book by samak_e ayat reveals a manifestation of folk elements including: custom, game,blief, celebrations, medicin, tales, fairy tales,astronomy, proverbs observation extracted.according to the present study, this story contains the offects of folk litrature in addition to the intertaiment espects,it is in fact intellectoal and social inderpiniys of the people of that era and source of information about life costoms and traditions. It has high frequency among the investigated elements and the like and the outher transmits to the reader by using parables.what the cansiders to be sublime and humane traits .Keywords: Samak-e-ayyar, slangy letter,examples,mores and manner.

    Keywords: Samak-e-ayyar, slangy letter, examples, mores, manner