فهرست مطالب

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 14 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید عبدی، مصطفی مبینی دهکردی* صفحات 9-38
    در پژوهش حاضر با هدف تامین مالی اسلامی نیروهای مسلح و اولویت بندی ابزارهای مالی اسلامی برای این مهم، با توجه به ادبیات موضوع، 28 عامل موثر بر تامین مالی اسلامی نیروهای مسلح شناسایی و در چهار مولفه ، تامین مالی کننده، نهادهای مکمل، تامین مالی شونده و کلان اقتصادی دسته بندی و طبق نظر خبرگان به روش دلفی رتبه بندی شد. سپس با استفاده از عامل های به دست آمده به عنوان زیرمعیار و مولفه های چهارگانه به عنوان معیارهای مقایسه زوجی، رتبه بندی ابزارهای مالی اسلامی برای تامین مالی نیروهای مسلح با روش AHP طبق نظرات خبرگان صورت گرفت. نتایج حاکی از آن است که عوامل بازدهی، ریسک سرمایه گذاری و نقدشوندگی ابزار مالی در رتبه های اول تا سوم مولفه تامین مالی کننده؛ عوامل نقدشوندگی ابزار مالی، قابلیت نقل وانتقال آن و فروش و عرضه موفق آن ها با بازاریابی موفق نهادهای مکمل در رتبه های اول تا سوم نهادهای مکمل؛ عوامل آورد ثبات مالی، مدت زمان دستیابی به منابع با استفاده از ابزار تامین مالی و توجیه پذیری فنی، اقتصادی و مالی ابزار در رتبه های اول تا سوم مولفه ی تامین مالی شونده؛ عوامل ایجاد تحول اساسی در نظام اقتصادی برای ارتقای بهره وری و رشد پایدار اقتصادی و کاهش آسیب پذیری از مخاطرات، حمایت از زیرساخت های دفاعی کشور با استفاده از ابزار مالی و هم راستا بودن با سیاست های پولی کشور در رتبه های اول تا سوم مولفه ی کلان اقتصادی قرار گرفتند. در پایان رتبه نخست ابزارهای تامین مالی اسلامی به اوراق مشارکت و پس از آن به ترتیب به اوراق استصناع، اسناد خزانه اسلامی، اوراق اجاره، اوراق سلف، اوراق منفعت و اوراق مرابحه تعلق گرفت.
    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین مالی اسلامی، نیروهای مسلح نظام جمهوری اسلامی ایران
  • سید محمدرضا حسینی* صفحات 39-54

    تامین مالی پروژه ها یکی از اصول زیربنایی مدیریت پروژه ها بوده و از جایگاه مهمی در سطوح مدیریت استراتژیک برخوردار است. اهمیت تامین مالی از این جهت مورد تاکید است که شروع هر پروژه ای بدون انتخاب روش مناسب تامین مالی امکان پذیر نخواهد بود و انتخاب روش نامناسب تامین مالی یکی از عوامل اصلی بروز تاخیرات و یا توقف پروژه است. در سال های اخیر ظهور یک بازار اسلامی متمایز که ساختار محصولات و فعالیت های تامین مالی و سرمایه گذاری آن مطابق اصول شرعی تعریف شده باشد، پیامد پیشرفت طبیعی صنعت خدمات مالی اسلامی بوده و در این راستا متفکران اسلامی توانستند با رعایت ضوابط و مقررات شرعی و متناسب با نیازهای واقعی جوامع اسلامی، انواعی از ابزارهای مالی را طراحی نمایند. در این پژوهش، اهمیت و نقش اوراق بهادار اسلامی در تامین مالی پروژه های دفاعی کشور، همچنین انواع ابزارهای مالی اسلامی اعم از غیرانتفاعی، انتفاعی با بازده انتظاری و انتفاعی با بازده معین مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و ابزارهای مناسب در تامین منابع مالی پروژه های تجهیزات نظامی شناسایی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ابزارهای منتخب اولویت بندی شده است. نتیجه پژوهش حاکی از اولویت داشتن اوراق مشارکت، استصناع، مرابحه و اجاره نسبت به سایر روش ها با توجه به 4 معیار بازده، ریسک، افق زمانی و میزان تامین مالی در صنعت دفاعی کشور می باشد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، اوراق بهادار اسلامی، تجهیزات نظامی، تحلیل سلسله مراتبی
  • مهدی ریاضی، صمد فتحی، جواد اورادی*، احمدعلی شکوه صفحات 55-77

    تحقیق حاضر با هدف بررسی معیارهای حسابداری سرمایه انسانی و نقش آن در بهره وری سرمایه انسانی نیروهای مسلح انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مسیولین بخش نظامی از جمله فرماندهان، کارشناسان و افسران واحدهای معاونت طرح، برنامهو بودجه و معاونت مالی نیروهای مسلح استان خراسان رضوی می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 58 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و SmartPLS در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام پذیرفته است. نتایج تحقیق در مورد تاثیر معیارهای حسابداری سرمایه انسانی بر بهره وری سرمایه انسانی حاکی از این است حسابداری سرمایه انسانی و ابعاد آن بر بهره وری سرمایه های انسانی نیروهای مسلح تاثیرگذار بوده است. تاثیر حسابداری سرمایه انسانی (69/0)، معیار جذب و استخدام (54/0)، معیار آموزش (63/0)، معیار حفظ و نگهداشت (20/0)، معیار پاداش و جبران خدمات (59/0)، معیار مشارکت (44/0) و معیار مدیریت عملکرد (50/0)، بوده است. در نهایت، پیشنهاد می شود تا مسیولین و سیاست گذاران نیروهای مسلح با توجه به اهمیت حسابداری سرمایه انسانی، نگاه ویژه ای در جهت تقویت معیارهای مطرح شده آن داشته و ارزش سرمایه های انسانی واحدهای خود را بالا ببرند تا این سرمایه ها، بهره وری بالاتری را برای سازمان به ارمغان بیاورند.

    کلیدواژگان: حسابداری سرمایه انسانی، بهره وری سرمایه انسانی، نیروهای مسلح
  • محمد شیرجیان، ناصر فعلی* صفحات 79-115

    پیش بینی می شود تجارت گاز طبیعی مایع شده (LNG) هفت برابر سریع تر از خطوط لوله رشد و توسعه داشته باشد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری با ذخایر عظیم نفت و گاز، خواه ناخواه از توسعه این صنعت تاثیر خواهد پذیرفت. این مقاله ضمن بررسی وضعیت صنعت LNG در ایران و جهان، با استفاده از رویکردی توصیفی، با بررسی و مرور مطالعات صورت گرفته در این زمینه نتیجه می گیرد که ایران در برخورد با صنعت LNG سه رویکرد مختلف می تواند اتخاذ نماید؛ اول آنکه خود نیز به گروه کشورهای تولید کننده LNG بپیوندد. رویکرد دوم تلاش برای توسعه خطوط لوله و تمرکز بر بازارهای کشورهای همسایه است و رویکرد سوم، مصرف مازاد گاز تولیدی کشور در داخل، از طریق تزریق آن به میادین نفتی جهت تولید صیانتی و تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی و صادرات محصولات پتروشیمی است. رویکرد اول علیرغم تنوع بازارهای فروش و قیمت، به دلیل تحریم های اقتصادی با مشکل مواجه خواهد شد؛ هم چنین صادرات LNG برای فواصل نزدیک به صرفه نخواهد بود. رویکرد دوم به دلیل قراردادهای بلندمدت، امنیت تقاضای بیش تری به همراه دارد؛ ولی برای فواصل دور به صرفه نبوده و حفظ و نگهداری خطوط لوله هزینه بر است. رویکرد سوم در بلندمدت به نفع کشور است چرا که به جای صادرات گاز، محصولات پتروشیمی که ارزش افزوده بالاتری دارند صادر شده و میزان برداشت نفت خام از میادین نفتی در بلندمدت بیش تر می شود؛ ولی مزیت های تجارت از بین می روند. پیشنهاد می شود در برخورد با صنعت LNG ترکیبی از هر سه روش به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: گاز طبیعی مایع شده، امنیت ملی، بازار نفت و گاز، تحریم اقتصادی
  • وحید کفیلی*، محمدعلی مطلبی صفحات 117-140

    در این تحقیق به بررسی جایگاه حمل ونقل دریایی ایران در صنعت حمل ونقل دریایی جهان و در اقتصاد ایران و نقش آن در تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخته شده است. حمل ونقل دریایی می تواند در تحقق برخی از بندهای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مانند افزایش توان رقابت پذیری در عرصه جهانی، تنوع بخشی به مبادی تامین واردات، شکل دهی بازارهای جدید، توسعه پیوندهای راهبردی، مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طریق انتخاب مشتریان راهبردی، افزایش صادرات گاز، افزایش صادرات پتروشیمی و افزایش صادرات فرآورده های نفتی تاثیر محوری داشته باشد. بررسی جایگاه ایران در عرصه بین المللی نشان می دهد که حمل ونقل دریایی ایران دارای بزرگ ترین ناوگان حمل ونقل دریایی در حوزه خلیج فارس است؛ اما شاخص ارتباط حمل ونقل دریایی ایران، با وجود افزایش در سال های اخیر، پایین تر از عربستان، عمان و امارات قرار دارد (رتبه 40 در بین کشورهای دارای مرز ساحلی). نتایج بررسی با توجه به جداول داده-ستانده ارایه شده توسط بانک مرکزی برای سال های 1378، 1383 و 1389 نشان می دهد پیوندهای پسین، پیشین، تنوع پیوندهای پسین و قدرت اشتغال زایی صنعت حمل ونقل دریایی افزایش پیدا کرده است. در نتیجه این بخش می تواند جزء بخش های پیشرو در فرآیند رشد نامتعادل اقتصادی مد نظر قرار گیرد. سهم تولیدات سایر تجهیزات حمل ونقل که شامل تولید شناورهای مختلف دریایی نیز می شود از کل مصارف حمل ونقل دریایی طی سال های مورد بررسی دو برابر شده است که نشان از افزایش خوداتکایی در تولید تجهیزات حمل ونقل دریایی و گامی در راستای افزایش مقاومت اقتصادی این بخش است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل دریایی، جدول داده-ستانده، پیوند پسین، پیوند پیشین
  • محمدصادق علیپور صفحات 141-166

    ابرروندها را می توان تغییرات بنیادین عمده در سطح جوامع، فناوری ها، عرصه ی اقتصاد و شرایط سیاسی تعریف کرد که از سه ویژگی اصلی شامل توسعه آهسته و پایدار، تاثیر بر گستره های گوناگون حیات انسان و جهان شمولی پیروی می کنند. در این پژوهش، تاثیر ابرروندهای جهانی بر روی تولید مواد معدنی در ایران و جهان بر اساس یک الگوی VAR ساختاری شامل ابرروند رشد شهرنشینی، ابرروند رشد تکنولوژی، ابرروند تغییرات محیط زیستی، نرخ تولید معدنی مس و آهن بررسی شده و در نهایت با استفاده از نتایج، راهبردهای اقتصادی- معدنی جهت هم روندسازی بهره وری معدن در کشور با ابرروندهای جهانی تاثیرگذار بر این بخش ارایه شده است. بر اساس نتایج، تولید مس در جهان بیشترین تاثیر را از ابرروند رشد تکنولوژی می پذیرد. همچنین توسعه شهرنشینی نیز به دلیل مصرف مس در زیرساخت های شهری، در بلندمدت بر تولید این ماده معدنی تاثیر مثبت می گذارد. لیکن تاثیر ابرروندهای تکنولوژی و شهرنشینی بر تولید مس در ایران تنها در کوتاه مدت پابرجاست. همچنین در تولید معدنی سنگ آهن، ابرروند توسعه شهرنشینی به عنوان مهمترین متغیر در جهان مطرح شده است اما تولید آهن در ایران در ارتباط با ابرروند توسعه شهرنشینی تبعیت نکرده و در عین حال معکوس عمل کرده است.

    کلیدواژگان: ابرروند، مواد معدنی، اقتصاد معدنی، راهبرد
|
  • Majid Abdi, Mostafa Mobini Dehkordi * Pages 9-38
    This paper examines and prioritises Islamic financing methods for the armed forces. In doing so, it identifies 28 factors which it classifies under four categories using the Delphi method; the financier, complementary institutions, the receiver of finance and macro-economic factors. Thereafter, it utilises the AHP method to compare these factors and categories, and hence, prioritise objectives for financing the armed forces. This paper finds that the factors underlying efficiency, investment risks, and liquidity of the financial tools, the possibility of transfer and successful selling with appropriate marketing of supplementary institutions   are respectively rated one to three under supplementary institutions. Factors underlying financial stability, the time period needed for accessing resources through financial tools, technical, economic and financial feasibility are respectively ranked one to three under the finance receiver category. Factors underlying fundamental transformation of the economic order for increasing efficiency and sustainable economic growth, reduction of vulnerability to risks, supporting the defence foundations of the country using financial tools in line with national monetary policies are respectively ranked one to three under macro-economic category. In conclusion this paper finds cooperative bonds most preferable as an Islamic financial tool and thereafter, respectively, Istisna’a bonds, Islamic treasury documents, leasing bonds, loan bonds and benefit bonds.
    Keywords: Funding, Islamic financing, Islamic Republic’s Armed Forces
  • Seyyed MohamadReza Hosseini * Pages 39-54

    Securing financing for a project is a fundamental aspect of project management and has a crucial place in strategic management circles. This importance derives from the fact that staring a project without appropriate financing method would be impossible in the first-place, and moreover, choosing an inappropriate financing method is the main reason behind project delays or discontinuation of a project. In recent years, the emersion of an Islamic finance market structured around providing financial products and services based on sharia has been an important consequence of the growth of the Islamic finance sector. This has in part been made possible thanks to Islamic thinkers who by adhering to sharia norms and laws have been able to design a range of financial products in accordance with the exigent demands of Islamic societies.  This paper examines the significance and the role of Islamic bonds including, private, non-private with expected returns and non-private with definite returns. Accordingly, it identifies, analyses and prioritizes the appropriate mechanisms for financing reconnaissance equipment military projects, using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method. This paper finds that cooperative, Istisna’a, morabeheh and rental bonds should be prioritized over other methods in national defence projects, based on their performance in four criterions; returns, risks, time horizons and financing ratio.

    Keywords: Financing, Islamic Securities, Defensive facilities, Hierarchical analysis method (AHP)
  • Mahdi Riazi, Samad Fathi, Javad Oradi *, AhmadAli Shokoh Pages 55-77

    This paper examines the application of the principles of human resources accountancy in increasing the efficiency of armed forces’ human capital. The statistical population of this paper include; employees of the military sector including commanders, experts and officers in project administration adjutancy, budgeting and planning, and the adjutancy of finance for Khorasan Razavi’s armed forces. Through employing a simple randomised sampling method 58 personnel were selected for the survey. Data collection, as well as, descriptive and inferential analysis was done using SPSS and Smart PLS softwares. In doing so, as regards to the objective of this study, this paper finds the employment of the principles of human resources accountancy in the armed forces positively efficacious for increasing efficiency; the influence of human resources accountancy (0/69), recruitment and employment criteria (0/54), educational criteria (0/63), maintenance and retention (0/20), rewards and compensation criteria (0/59), cooperativeness criteria (0/44) and operational management criteria (0/50). In conclusion, considering the significance of human resources accountancy, this paper proposes to the authorities and policymakers of the armed forces to take a special consideration in employing the discussed principles for the purpose of increasing the efficiency of the armed forces’ human capital.

    Keywords: human resources accountancy, efficiency of human capital, Armed forces
  • Mohammad Shirijian, Nasser FeLi * Pages 79-115

    It is predicted that Liquefied natural gas (LNG) commerce will grow sevenfold the rate of expansion of the pipelines. Iran with huge expanses oil and gas will naturally be affected by developments in this sector. Using a descriptive approach, this paper first depicts the current state of the LNG industry in Iran and globally. Thereafter, by reviewing the current literature on the subject this paper proposes three distinct approaches for Iran to adopt; First, joining the current group of LNG exporting countries. Second, developing pipelines and focussing on neighbouring countries markets. Third, using the surplus production of gas for injection into oil fields for the purpose of preserving production, and completing the value chain in petrochemicals sector for export. With current sanction, the first approach considering the diversity of the market and current prices will likely encounter difficulties. Furthermore, exporting to nearby markets will not be economically justifiable. With long-term agreements, the second approach could secure longer term demands. Yet, it would not be economically justifiable for distant markets. The third aproach, would be in the long-term interest of the country since, in contrast to gas exports, petrochemicals yield higher added value and, furthermore, it would ensure the long-term increase in the production of crude. The drawback for the last approach is the dissipation of current commercial advantages. This paper proposes using a combination of all three approaches for the LNG sector.

    Keywords: Liquefied natural gas (LNG), national security, Oil, Gas markets, economic sanctions
  • VAHID KAFILI *, MohammadAli Motalebi Pages 117-140

    This paper examines Iran’s maritime shipping industry’s stance globally, as well as its potential role in transforming the Iranian economy into a ‘resistive economy’. The maritime industry has the potential to realise some of the provisions of a resistive economy, specifically by playing a crucial role in increasing competitiveness globally, diversifying commercial partners _ especially by securing new import bases, forming new markets, developing strategic partnerships, reducing the vulnerability of the revenues from oil and gas exports by finding new strategic customers, increasing the export of gas, increasing the export of petrochemicals and increasing the export of oil products. A review of the maritime industry in Iran indicates that it has one of the biggest fleets in the Persian Gulf; yet, in terms of maritime connections indexes, despite the increase in recent years, it occupies a place below Saudi Arabia, Oman and the UAE (occupying the 40th place globally among countries with coastal borders). Input-outputs data from the Central Bank in 1378, 1383 and 1389 indicate that prior and subsequent linkages, the diversity of subsequent linkages and the potential for employment in the industry have developed. Hence, indicating that the sector could play a progressive role in the process of uneven growth. The share of domestically produced maritime equipment (including various types of ships), from all maritime equipment used has increased twofold, indicating increasing self-reliance of production in the industry, thus, taking a step toward realising economic resilience in the sector.

    Keywords: Maritime shipping, input-output data, prior linkages, subsequent linkages
  • MohammadSadegh Alipour Pages 141-166

    Macro-dynamics can be defined as fundamental societal, technological, economic and political changes that exhibit three main characteristics; slow and sustainable development, wide ranging implications for human life and universality. The objective of this paper is to investigate the global macro dynamics affecting the minerals industry, in Iran and globally. The modus operandi of this paper is to employ a structural VAR model to investigate urbanisation macro dynamics, technological progress macro dynamics and environmental macro dynamics in affecting the growth in production of Iron and copper ores. Subsequently, the data is used to provide economic strategies in line with the objective of increasing the efficiency of Iran’s minerals sector, through a dissection of the global macro dynamics affecting the minerals industry. Based on these results, copper production is most affected by technological macro-dynamics. Moreover, the growth of urbanisation _considering the demand for copper in infrastructural projects, will witness a positive growth in the long-term. Notwithstanding, the technological and urbanisation macro-dynamics affecting the production of copper in Iran will only hold for the short-term. In regards to iron ore production the crucial variables are the urbanisation macro dynamics. In contrast, Iron ore production in Iran has not followed the global pattern, and in fact has gone in the opposite direction.

    Keywords: Macro dynamics, Minerals, Mineral economy, strategy