فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 29 (پاییز 1402)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 29 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاور دشتبانی، امیر اصلانی افراشته* صفحات 9-39

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی همکاری صنایع دفاعی و شرکت های دانش بنیان با رویکرد تقویت هم پیوندی بین بخش نظامی و غیر نظامی است. داده ها  با مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها  با روش داده بنیاد در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شده است.نتایج نشان داد مقوله محوری هم پیوندی بین بخش نظامی و غیرنظامی تحت تاثیر عوامل علی (عوامل نگرشی در فرآیند همکاری با دفاع، عوامل شناختی در فرآیند همکاری با دفاع، وابستگی منابع و همکاری شرکتی، هم پایی دو بخش دفاعی و دانش بنیان در چابکی، طراحی نقشه راه فناوری، تمایل به ایجاد هم افزایی و استفاده از ظرفیت ها، عوامل مرتبط با اخذ تاییدیه های دفاعی، عوامل مرتبط با ویژگی های شرکت های دانش بنیان، عوامل مرتبط با توسعه بازار پایدار، عوامل مرتبط با توسعه و بهبود فناوری) است. همچنین الگوی همکاری توسط راهبردهای (ارتباطی تقویت همکاری با دفاع، راهبردهای مرتبط با مدیریت پروژه، تسهیلات و راهبردهای حمایتی، تسلط بر فناوری مدیریت تغییر، تقویت و اصلاح نقش نهادهای میانی، ساخت و توسعه اطلس فناوری، طراحی الگوی انتقال دانش، راهبردهای مرتبط با حفظ امنیت اطلاعات، راهبردهای همکاری بلندمدت طراحی و تکمیل زیست بوم فناوری دانش بنیان بخش دفاعی، توسعه زنجیره ارزش دفاعی در سطح ملی، معماری شبکه همکاران دانش بنیان، قراردادهای همکاری درخصوص مالکیت معنوی)، عوامل زمینه ای (اندازه شرکت دانش بنیان، عوامل ساختاری، دخالت بیش از اندازه بر قواعد داخلی شرکت ها، ویژگی های قراردادهای همکاری خاص در محصولات دفاعی، عوامل مربوط به نیروی انسانی)، عوامل مداخله گر (مسایل مربوط به مدیریت تغییر، عوامل مربوط به سیاست گذاری دفاعی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی در صنعت دفاع، عوامل مربوط به فناوری دفاعی)، و پیامدها در چهار سطح پیامدهای (پیامدهای مشترک دفاع و دانش بنیان، پیامدهای ملی، پیامدهای دفاعی، پیامدهای شبکه ی دانش بنیان) تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد دفاعی دانش بنیان، هم پیوندی بین بخش نظامی و غیر نظامی
  • مهدی گلدانی* صفحات 41-73

    در بیان ارتباط بین اقتصاد امنیت و امنیت اقتصادی می توان گفت، اقتصاد امنیت شامل امنیت اقتصادی، هزینه های ایجاد و پایش آن و همچنین مجموعه درآمد و هزینه هایی است که به نوعی می تواند امنیت را (از هر منظر) متاثر ساخته یا از آن منتج شود. در واقع اقتصاد امنیت، مفهومی عام تر از امنیت اقتصادی است که شامل روابط، نهادها و جریانات نقدی است که برای مدیریت مخاطرات اجتماعی و اقتصادی اثرگذار بر مقوله امنیت ایجاد می شوند. هدف این پژوهش توضیح نحوه اثرگذاری امنیت اقتصادی بر اقتصاد امنیت است. برای این منظور ابتدا با مروری بر مفهوم امنیت، به مقایسه اقتصاد امنیت و امنیت اقتصادی پرداخته و سپس با مروری بر روش های سنجش آن، به برخی پروکسی های استفاده شده برای مدلسازی این دو اشاره می گردد. سپس به معرفی و بررسی متغیرهای اقتصادی و مولفه های امنیت اقتصادی موثر بر اقتصاد امنیت پرداخته شد. در انتها نیز با استفاده از مدل رگرسیونی پانل دیتا، نحوه اثرپذیری اقتصاد امنیت از متغیرهای توضیح دهنده امنیت اقتصادی، برای کشورهای با درآمد پایین بحث می گردد.نتایج برآمده از مدل، چنین بوده است که شاخص رفاه تاثیر مثبت و معناداری بر اقتصاد امنیت دارد و متغیرهای سرمایه گذاری خارجی، هزینه مصرفی خانوار و تورم، تاثیر منفی و معناداری بر این شاخص دارند.

    کلیدواژگان: اقتصاد امنیت، امنیت اقتصادی، امنیت نظامی، امنیت ملی
  • سید رضا نخلی*، مهدی باستانی صفحات 75-101

    آگاهی از وضعیت تاب آوری تولید محصولات کشاورزی ایران، با توجه به حمایت هایی که به صورت مستمر از تولید انجام شده است، به ارزیابی اثرگذاری حمایت ها بر تولید کمک می کند. اهمیت این مسیله زمانی دو چندان می شود که با وجود سرمایه گذاری در تولید و حمایت به منظور خودکفایی، در واقع مشخص می شود که در اثر تکانه های خارجی نظیر تحریم یا بروز تهدیدات داخلی نظیر تغییرات اقلیمی برای تولید محصولات و نهاده های کشاورزی، تولید از مسیر هدف گذاری شده خارج شده است. پرواضح  است، در شرایطی که تولید از تاب آوری لازم برخوردار نباشد، امنیت غذایی و به تبع آن امنیت ملی تهدید می شود. از این رو، مطالعه حاضر تلاش می کند ضمن تعریف تاب آوری بلندمدت و کوتاه مدت تولید، روشی برای سنجش میزان آن مشخص نماید. برای این منظور، از انواع روش های فیلتر هودریک پرسکات، برآورد الگوی اقتصاد سنجی و تجزیه و تحلیل اکتشافی اطلاعات استفاده شده است.نتایج تحلیل های نموداری و تخمین ضرایب نشان می دهد که ذرت علوفه ای به عنوان یکی از نهاده های مهم کشاورزی در بخش تولید گوشت کشور بیشترین و پنبه به عنوان یکی از نهاده ها در تولید روغن، کمترین میزان تاب آوری بلندمدت تولید را داشته است. همچنین، نتایج نشان داد که محصولات تخم مرغ، شیر، گوشت مرغ، ذرت علوفه ای، یونجه و گوشت قرمز، 6 محصول برتر به لحاظ وضعیت تاب آوری تولید در کوتاه مدت هستند. علاوه براین، در مقایسه رویکردهای مختلف محاسبه تاب آوری کوتاه مدت، رویکرد سوم اطلاعات مفیدتری را نسبت به دو رویکرد دیگر در اختیار قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری بلندمدت، تاب آوری کوتاه مدت، محصولات کشاورزی، امنیت غذایی، فیلتر هودریک پرسکات
  • نقش آفرینی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در حوزه سازندگی با رویکرد اقتصاد مقاومتی؛ آسیب شناسی و ارائه راهبرد
    محمدعلی ریاضی کلاهدوزمحله*، احمد بیطرف صفحات 103-133
    همواره یکی از اولویت های عمده کشور، سازندگی و جبران عقب ماندگی طرح های از پیش تعیین شده برای پیشرفت کشور است. در این راستا نیروهای مسلح با در اختیار داشتن امکانات و تجهیزات به روز، نیروی انسانی ماهر و همچنین تجربیات فراوان قادر هستند که به دولت در جهت سرعت بخشیدن به سازندگی و بازسازی کشور، کمک نمایند. با عنایت به نقش قرارگاه در حوزه سازندگی، هدف این تحقیق «آسیب شناسی نقش آفرینی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) در حوزه سازندگی و ارایه راهبردهای مناسب نقش آفرینی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی» می باشد.نوع تحقیق از نظر ماهیت کاربردی- توسعه ای است و از نظر روش گردآوری داده ها در دسته پژوهش های توصیفی-پیمایشی قرار دارد. در این تحقیق تلاش شده است تا با استفاده از ابزارهایی مانند مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی (استفاده از مصاحبه و پرسشنامه)، به سوال های تحقیق پاسخ داده شود.بر اساس مجموعه نتایج بدست آمده از تحلیل های انجام شده در این پژوهش، آسیب های موجود در قرارگاه در چهار دسته راهبردی، ساختاری، اجرایی و ورود به عرصه بین الملل مورد شناسایی قرار گرفت و سپس راهبردهای مناسب نقش آفرینی قرارگاه با رویکرد اقتصاد مقاومتی در دو دسته راهبردهای پیشبرنده سازندگی (پیش برندگی در سازندگی داخل و خارج کشور) و راهبردهای توانمندساز سازندگی (توانمندسازی از طریق: صیانت و انضباط بخشی، پیشتازی در بهره وری و کارآمدسازی ممتاز، نظام تامین منابع مالی و سرمایه گذاری، توسعه و تعالی سرمایه های انسانی، بنیه نظامی-امنیتی و مدیریت بحران) ارایه گردید.
    کلیدواژگان: قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، نقش آفرینی، اقتصاد مقاومتی، آسیب شناسی، راهبرد
  • حسین احمدی*، مهدی ریاضی صفحات 135-164

    نظم موجود اقتصاد جهان برآیند عرصه ها و عوامل، از جمله نهادهای مختلف است. در این راستا عوامل اقتصادی و نهادهای مرتبط در نظم موجود بسیار موثراند. به طور مثال نمی توان نقش صندوق بین المللی پول و بانک جهانی را در نظم موجود جهانی و همچنین سیطریه دلار و سوییفت را در نظام پولی و پرداخت های بین المللی نادیده گرفت. اما عملکرد و نحوی اداره غیرمنصفانه آنها بحث برانگیز شده است و لذا تلاش هایی برای تعدیل آنها در قالب ایتلاف های انجام شده است که در این بین گروه بریکس و تشکیل نهادهای پولی و مالی آن می تواند به عنوان یک رویکرد رقیب و تعدیل کننده در نظام پولی و مالی جهان مورد ملاحظه قرار گیرد. در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی و کمک گیری از ابزار مصاحبه و پرسشنامه، به بررسی توان سیاسی و اقتصادی گروه بریکس به همراه چالش های پیش روی این گروه جهت تبدیل شدن به یک گروه برتر اقتصادی و موثر بر نظم پولی و مالی جهان در آینده پرداخته شود. نتیجه پژوهش نشان داد گروه بریکس قابلیت لازم برای تبدیل شدن به یک گروه برتر اقتصادی در سطح جهانی را دارا می باشد؛ اما در این مسیر با چالش های همراه می باشد که در صورت رفع آنها و توسعه نهادهای خود و ایجاد شرایط تشکیل اتحادیه پولی و نظام پرداخت بین المللی در آینده می تواند بر روند تصمیم گیری های ویژه نظام بین المللی تاثیرگذار باشد و با اصلاح نهادهای مالی و پولی بین المللی، حاکمیت فعلی آنان را تعدیل کند.

    کلیدواژگان: بریکس، نظم پولی و مالی جهانی، توان اقتصادی و سیاسی، نهادهای مالی و پولی، اتحادیه پولی، نظام پرداخت بین المللی
  • زهرا طهماسبی، کامبیز هژبرکیانی*، محسن مهرآرا، بیژن صفوی صفحات 165-180

    با توجه به اهمیت بخش صنعت و حجم بالای فعالیت های اقتصادی بخش خدمات  و نقش مهم سیاست پولی در این دو بخش و همچنین به دلیل اینکه اثرات تکانه های پولی در دوره های رکود با دوره های رونق یکسان نیست؛ لذا هدف اصلی در این پژوهش بررسی و آزمون آثار نامتقارن رشد حجم نقدینگی به عنوان نمانده سیاست پولی بر رشد ارزش افزوده بخش خدمات و صنایع ومعادن در کشورهای منتخب صادرکننده نفت می باشد. برای این منظور از روش گشتاورهای تعمیم یافته (Panel GMM) برای دوره زمانی 2002 تا2020 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که وجود عدم تقارن در تکانه های مثبت و منفی در بخش صنایع ومعادن مورد تایید قرار نگرفت و تکانه های مثبت و منفی به یک میزان بر رشد ارزش افزوده این بخش اثرگذار هستند و میزان اثرگذاری نیز به مقدار ناچیز می باشد. وجود عدم تقارن در تکانه های مثبت و منفی در بخش خدمات مورد تایید قرار گرفت و اثرگذاری تکانه منفی بر کاهش رشد ارزش افزوده بخش خدمات بیش از اثرگذاری تکانه مثبت بر افزایش رشد ارزش افزوده بخش خدمات می باشد.  در واقع بخش صنایع ومعادن کشورهای منتخب در واکنش به سیاست های نامتقارن ضعیف عمل می کند اما بخش خدمات به دلیل گستردگی آن در این کشورها واکنش بهتری نسبت به تکانه های مثبت و منفی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تکانه های مثبت و منفی، ارزش افزوده بخش خدمات و صنعت، حجم نقدینگی، روش گشتاورهای تعمیم-یافته، سیاست پولی
|
  • Yavar Dashtbani, Amir Aslani Afrashteh * Pages 9-39

    The purpose of this research is to present a model of cooperation between defense industries and knowledge-based organizations based on strengthening the civil-military integration. To achieve this purpose, the paper utilizes qualitative methods based on the Grounded theory strategy. The data was collected using in-depth semi-structured interviews. The target population was comprised of a group of executives in defense industries and knowledge-based organizations. The sampling methodology was based on the snowball strategy and theoretical saturation was obtained after 12 interviews. Analysis of the data gathered from interviews involved three stages of open, core and selective coding.The results obtained show that civil-military integration (the core code) is influenced by causal factors including: attitudinal factors in the process of cooperation with defense industries; cognitive factors involved in the process; resource dependencies and corporate cooperation; the compatibility between defense sector companies and knowledge-based organizations in terms of agility, the design of technology roadmaps, desire for creating synergies and capacity utilization; factors involved in the process of obtaining security approvals; factors related to the characteristics of knowledge-based industries; factors underlining the development of a sustainable market; factors related to the development and improvement of technology. On the other hand,  the strategies include: communication strategies for strengthening the cooperation with defense industries; strategies related to project management; strategies for support and facilitation; mastering technologies for managing change; strengthening and modifying the role of intermediary institutions; development of a technology atlas; designing a model of knowledge management; strategies related to maintaining the security of information; long-term cooperation strategies; developing the knowledge-based technology ecosystem of the defense sector; developing a defense value chain at the national level; developing the network architecture of knowledge-based companies; establishment of cooperation contracts with regards to intellectual property. Contextual factors include: the size of the knowledge-based companies; structural factors; excessive interference in the internal rules of companies; characteristics of special cooperation contracts with regards to defense products; factors related to human resources. And lastly, moderating factors include: issues related to changes in management; factors related to policymaking in the defense sector; economic factors; political factors in the defense industry; factors related to defense technology. Consequences are realized at four levels of: common consequences between the defense industries and knowledge based; national level consequences, consequences in terms of defense, consequences for the knowledge base network.

    Keywords: Knowledge-based Economy, knowledge-based defense economy, civil-military integration
  • Mahdi Goldani * Pages 41-73

    An examination of the relationship between the economics of security and economic security reveals the close interrelation between these two concepts, as well as their mutual dependence on the costs involved in maintain economic security and economic risks that affect security in general. Economics of security is a more general concept than economic security and includes the relationships, institutions, and costs that affect the management of social and economic risks that affect security. The present study first starts with a review of concepts such as security, security economics and economic security, and subsequently examines some of the methods proposed for measuring these concepts, and the proxies often used for modeling these two concepts. Thereafter, the study examines some of the economic variables and components of economic security that affect the economic security. The results obtained indicate that the welfare index has a positive and significant effect on the economics of security, and that variables such foreign investment, household consumption and inflation have a negative and significant effect on this index.

    Keywords: Security economics, Economic Security, Military Security, national security
  • Seyyed Reza Nakhli *, Mahdi Bastani Pages 75-101

    Considering the continuous support provided to the agricultural sector by the state, an understanding of the level of economic resilience of Iranian agricultural sector is essential for evaluating the effectiveness of this support. An examination of the current state of the agricultural sector shows that despite investments in production and supports provided for achieving self-sufficiency, practical challenges such as external or internal shocks and climate change have diverted production from its intended path. The significance of this issue becomes even more apparent once we consider that where production lacks necessary long-term resilience, both food security, and consequently national security, are put at risk. Therefore, the aims of this study are to first provide a definition of both long-term and short-term production resilience, and thereafter, explicate a reliable measure for examining the level of economic resilience. To achieve this goal, various methods including the Hodrick-Prescott filter, econometric model estimation, and exploratory information analysis were employed. Graphical analysis and coefficient estimation results indicate that fodder corn, a crucial agricultural input in the meat production sector of the country, exhibits the highest resilience, whilst cotton, an input in oil production, shows the lowest long-term resilience for production. Furthermore, the results reveal that in the short term the top six products in terms of production resilience are: egg products, milk, chicken meat, fodder corn, alfalfa, and red meat. Additionally, when comparing different approaches to calculate short-term production resilience, the third approach proves to be more informative than the other two methods.

    Keywords: Long-term resilience, short-term resilience, agricultural products, Food Security, Hodrick-Prescott filter
  • A Pathology of the role of Khatam al-Anbia Headquarters in Construction with the aim of strengthening Economic Resistance; some Strategic suggestions
    Mohammadali Riazi Kolahdoozmahale *, Ahmad Bitaraf Pages 103-133
    Making progress in unrealized and delayed construction plans of the country has formed one the main priorities of the government in the past years. In this regard, the armed forces, with up-to-date facilities and equipment, skilled manpower, as well as many years of experience gained during the holy defense period, are in a good position to assist the government in speeding up the construction and reconstruction of the country. Considering the important role of the Khatam Headquarters in the field of construction, the purpose of this research is to provide a pathology of the role of Khatam al-Anbiya (pbuh) construction camp in the field of construction and to suggest appropriate strategies for realizing the economic resistance.This research can be classified as applied-developmental in nature, and a descriptive-survey in terms of data collection method. The study attempts to provide an answer to research questions by utilizing tools such as library studies, field methods such as conducting interviews and questionnaires.Based on the results obtained the impairments in the Khatam headquarters can be categorized under four main categories: strategic, structural, executive and collaboration in the oversees projects. Accordingly, it suggests appropriate strategies for the role of the headquarters with an approach based on the realization of economic resistance under the two categories of construction promotion strategies (making progress in domestic and overseas construction projects) and construction empowerment strategies (through providing a protection for the sector and discipline, leadership in productivity and efficiency, improving the financing and investment mechanisms, development of human capital, military-security and crisis management).
    Keywords: Khatam al-Anbia construction camp, role-playing, Resistance Economy, Pathology, strategy
  • Hossein Ahmadi *, Mahdi Riazi Pages 135-164

    The existing order of the world economy is maintained through various international institutions. For instance, the International Monetary Fund and the World Bank, as well as the dominance of the dollar and SWIFT in the monetary system and international payments, play a crucial role in the existing world order. However, their performance has come under increasing criticism in recent years. On the other hand, there have been efforts to reform the international monetary and financial order through various coalitions, among which the BRICS and its associated monetary and financial institutions can be seen as a competing and modulating approach to the existing monetary system.  This article, through utilizing the library and field methods such as conducting interviews and questionnaires attempts investigate the political and economic strengths of the BRICS, as well as the challenges facing this bloc in forming an economic alternative and effective international monetary and financial order in the future. The result of the research show that the BRICS has the ability to form an alternative economic bloc at the global level. But along this path lay various challenges which have to be resolved through the development of its alternative institutions and the creation of the conditions for the formation of a monetary union and the international payment system in the future. These efforts can in turn have an impact on the decision-making process of the international system, and lead to the reformation of the financial institutions and the international monetary system.

    Keywords: BRICS, global monetary, financial order, economic, political power, financial, monetary institutions, monetary union, International Payment System
  • Zahra Tahmasbi, Kambiz Hojabr Kiani *, Mohsen Mehrara, Bijan Safavi Pages 165-180

    Considering the most important industry and the high volume of economic activities of the service sector and the role of monetary policy in these two sectors, as well as due to the activity of monetary Shocks in periods of recession and periods of prosperity.The main goal of this research is to examine and test the asymmetric effects of Monetary Policy on the added value created by services, industries, and mines in selected oil exporting countries. For this purpose, the generalized moments method (Panel GMM) has been applied for the time period from 2002 to 2020. The results obtained do not confirm the existence of an asymmetry in positive and negative impulses in the industries and mining sector, whilst the existence of positive and negative impulses was found to have an insignificant effect on the growth of the added value of this sector. On the other hand, the existence of asymmetry in positive and negative impulses in the service sector was confirmed, whilst, the effect of negative impulse on the reduction of the value-added growth of the service sector was found to be greater than the effect of positive impulse in increasing the value-added growth of the service sector. In effect, the industry sector of the countries understudy performs poorly in response to asymmetric policies, but the service sector shows a better response to positive and negative impulses due to its expansion in these countries.

    Keywords: Positive, negative impulses, added value of service, industry sectors, liquidity volume, generalized moments method (Panel GMM), Monetary policy