فهرست مطالب

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 13 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرهوشنگ جنگی، مهدی خداکرمی* صفحات 9-36
    مدیریت صحیح سرمایه در گردش یکی از وظایف اصلی مدیران مالی واحدهای اقتصادی می باشد و اتخاذ یک راهبرد مناسب می تواند موجب افزایش بازده دارایی های واحدهای اقتصادی گردد. پژوهش حاضر برای اولین بار تاثیر مدیریت سرمایه در گردش بر بازده دارایی های سازمان های اقتصادی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را با تمرکز بر نقش مستقیم و تعدیل گر متغیرهای کلان اقتصادی بررسی می نماید. فرضیه های پژوهش در بازه زمانی بین سال های 1390 تا 1396 و با استفاده از رگرسیون چند متغیره خطی به روش حداقل مربعات معمولی با خطاهای استاندارد مقاوم آزمون گردیده است. نتایج نشان می دهد که با کاهش چرخه تبدیل وجه نقد (شاخص مدیریت سرمایه در گردش)، بازده دارایی های سازمان های اقتصادی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح افزایش می یابد که این نتیجه از اتخاذ راهبرد جسورانه مدیریت سرمایه در گردش حمایت می نماید. همچنین نتایج بیانگر این است که تولید ناخالص داخلی دارای یک رابطه منفی و معنادار و نرخ تورم دارای یک رابطه مثبت و معنادار با بازده دارایی های سازمان های اقتصادی می باشند. نتایج دو مدل آخر پژوهش نیز بیانگر این است که تولید ناخالص داخلی و نرخ تورم، رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و بازده دارایی ها را تعدیل نمی کنند. در بخش آزمون های پشتیبان، آزمون های دیگری نیز جهت حمایت از نتایج تحقیق انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، چرخه تبدیل وجه نقد، بازده دارایی ها، عوامل کلان اقتصادی، نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی
  • ابوالقاسم گلخندان*، مسعود باغستانی میبدی صفحات 37-61

    هدف اصلی این پژوهش بررسی سیاست گذاری اقتصاد تسلیحات در ایران با توجه به رقابت تسلیحاتی در منطقه غرب آسیا می باشد. به این منظور از متوسط بار دفاعی (سهم مخارج نظامی از GDP بر حسب درصد) کشورهای منطقه غرب آسیا به عنوان شاخص رقابت تسلیحاتی استفاده شده است. نتایج برآورد مدل به روش یوهانسن نشان می دهد که در صورت وجود رقابت تسلیحاتی بزرگ (زمانی که متوسط بار دفاعی کشورهای منطقه غرب آسیا بزرگ تر از 9/5 درصد می باشد)، بایستی به منظور ارتقای سطح رشد اقتصادی کشور، مخارج دفاعی در جهت تامین امنیت افزایش یابد و سیاستمداران و برنامه ریزان کشور، هزینه های دفاعی را صرف گسترش صنایع نظامی پیشرفته کنند؛ اما در صورت وجود رقابت تسلیحاتی پایین (زمانی که متوسط بار دفاعی کشورهای منطقه غرب آسیا کوچک تر از 9/5 درصد می باشد) و فراهم بودن سطح امنیت، پیشنهاد می شود که با انتقال منابع از بخش دفاعی به سایر بخش های محرک رشد اقتصادی (مانند آموزش و بهداشت)، رشد اقتصادی کشور را تسریع بخشید. هم چنین، بر اساس برآورد عوامل موثر بر مخارج نظامی کشورهای منطقه غرب آسیا به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، می توان گفت که کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و ارتقاء سطح دموکراسی نقش مهمی در افزایش قدرت رقابت تسلیحاتی این کشورها خواهد داشت. علاوه بر این، تایید رقابت تسلیحاتی قوی بین کشورهای منطقه غرب آسیا و تاثیر مثبت گسترش تروریسم بر مخارج نظامی کشورهای این منطقه نشان می دهد که هر چه منطقه از ثبات نظامی و سیاسی بیشتری برخوردار باشد، می توان با جایگزین نمودن مخارج توسعه اقتصادی به جای هزینه های نظامی، رشد اقتصادی بیش تری را برای کشورهای این منطقه متصور شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد تسلیحات، رقابت تسلیحاتی، رشد اقتصادی، بار دفاعی، کشورهای منطقه غرب آسیا
  • محمد شیریجیان، محمدرضا حسن زاده* صفحات 63-93

    کشور ایران دارای ذخایر و منابع نفت و گاز بسیار می باشد که تعدادی از این میادین با کشور های همسایه مشترک می باشد. وجود این تعداد میدان مشترک با کشورهای همسایه اهمیت این میادین را برای کشور ایران دو چندان می کند. بهره برداری یکجانبه و غیر صیانتی قطر و عراق به ترتیب از میدان گازی پارس جنوبی (به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان) و میادین نفتی مشترک و عدم توسعه این میادین از طرف ایران به دلایل مدیریتی و همین طور تحمیل تحریم های اقتصادی از جانب غرب زیان های زیادی را متوجه ایران کرده است. در این مقاله با استفاده از نظریه بازی ها و بازی های معمای زندانی، بازی جوجه و بازی شکار گوزن، اهمیت این میادین و شرایط سیاسی و اقتصادی این میادین و همچنین چالش های پیش روی آن ها بررسی شده است. نتایج بازی بر روی میدان گازی پارس جنوبی و میدان نفتی ایران با عراق حاکی از آن است که ادامه این شرایط به ضرر ایران بوده و ایران در همه این بازی ها نقش مغلوب را ایفا می کند. ایران باید یا با استفاده از روابط دیپلماتیک، دیپلماسی انرژی و مناسبات سیاسی، این کشورها را راضی به مذاکره بر روی این میادین کرده یا باید تولید خود را افزایش دهد تا طرف مقابل راضی به مذاکره برای همکاری شود. تا بتوان بر روی یک راهکار مشترک و مدیریت واحد به استخراج این میادین برای هر دو کشور پرداخته شود.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، میادین مشترک نفتی ایران با عراق، انرژی، نظریه بازی ها، میدان گازی پارس جنوبی
  • علی تک روستا، یاور دشت بانی، محمدامین تک روستا* صفحات 95-128

    بحث پیرامون عوامل تعیین کننده قیمت نفت سابقه دیرینه ای دارد، با این حال عمدتا تمرکز پژوهشگران بررسی عوامل عرضه و تقاضای کل اقتصاد بوده و مطالعه عوامل سیاسی و امنیت ملی کشورهای صادرکننده قیمت نفت کم تر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات پیشین عوامل اصلی تعیین کننده قیمت نفت را به سه عامل عرضه نفت، تقاضای جهانی اقتصاد و تقاضای مختص بازار نفت نسبت دادند و کوشش های بسیاری پیرامون تعیین ماهیت تقاضای مختص بازار نفت و عوامل تعیین کننده آن صورت گرفته و نتیجتا این تقاضا عمدتا به تقاضای احتیاطی نفت نسبت داده شده است. همچنین برخی، تحریک تقاضای احتیاطی را به ریسک سیاسی کشورها نسبت داده اند. در این پژوهش، تغییرات امنیت ملی کشورهای اوپک به عنوان عامل اصلی تحریک تقاضای احتیاطی، در کنار دو عامل عرضه جهانی نفت و تقاضای جهانی برای کالاهای صنعتی در نظر گرفته شده است و به این منظور شاخصی برای کمی سازی ابعاد مختلف امنیت ملی گروه کشورهای مورد مطالعه ارایه شده است. علاوه بر این، آثار و پیامدهای تکانه های امنیت ملی کشورهای عضو اوپک از مجرای ایجاد تکانه های نفتی، بر اقتصاد ایران مطالعه شده است. این پژوهش حاوی توصیه های سیاستی مهمی در حوزه های سیاستی و ارزآوری است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که پس از تحولات بازارهای نفت در سال 2008، تکانه های امنیت ملی اوپک تا سه فصل موجب ایجاد تکانه های مثبت در قیمت های نفت می گردد و از این طریق می تواند دارای اثرات مثبت بر تولید ناخالص داخلی ایران باشد و بنابراین در صورت تشخیص و اقدام به موقع، این تکانه ها می توانند فرصتی مناسب جهت افزایش درآمد ارزی کشور به دست دهند.

    کلیدواژگان: تکانه های قیمت نفت، امنیت ملی، کشورهای اوپک، رشد اقتصادی، تورم
  • سامان قاسمی، داود فرهادی سرتنگی* صفحات 131-158
    یکی از راهکارهای مناسب برای ارتقای جایگاه کشور در حوزه اقتصادی در سطح بین المللی، توجه به دیپلماسی اقتصادی می باشد. از اهداف اصلی دیپلماسی اقتصادی، جذب سرمایه گذاری خارجی است. در واقع اتخاذ دیپلماسی اقتصادی مناسب می تواند منجر به بهبود سطح جذب سرمایه گذاری خارجی در کشور شود. به منظور تدوین راهبردهای مناسب با موضوع پژوهش روش تحلیل SWOT استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل پژوهش نشان داد که راهبرد مناسب دیپلماسی اقتصادی در زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی بایستی بر نقاط قوت کشور و فرصت های پیش روی آن اتخاد گردد. از جمله این راهبردها می توان به مواردی همچون برگزاری کنفرانس سالانه سرمایه گذاری ایران و اجرای دیپلماسی فعال برای جذب شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی جهت حضور در کنفرانس، توجه و استفاده از امتیازها و شرایط ویژه حاصل از موقعیت ژیوپلیتیک کشور در طراحی روابط خارجی و تدوین دیپلماسی اقتصادی، ارتباط موثر سفارتخانه ها با ایرانیان مقیم کشورهای خارجی جهت جلب و جذب سرمایه های آنان، ایجاد اتحادیه های منطقه ای به منظور افزایش اندازه بازار برای جذب سرمایه گذاری خارجی با توجه به روابط مناسب با همسایگان و کشورهای منطقه، تعامل با شرکت های کوچک که با کشورهای تحریم کننده مبادله ای ندارند در چارچوب اقتصاد مقاومتی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، سرمایه گذاری خارجی، راهبرد
  • محمدصادق علیپور، علیرضا دانشور* صفحات 159-178
    منظور از نظام آماری در بخش دفاع مجموعه سازمان ها، ادارات و دستگاه های وابسته به این بخش هستند که به جمع آوری اطلاعات، پردازش داده ها، انتشار و آموزش علمی و عملی آمار اشتغال دارند. نظام آماری در بخش دفاع می تواند هم به صورت متمرکز و هم به صورت غیرمتمرکز به امر تولید آمار اشتغال داشته باشند. از یک طرف، هدف این مقاله بررسی و مطالعه نظام آماری بخش دفاع در ایران است. از طرف دیگر این مقاله به دنبال  پاسخ به این پرسش است که نظام آماری بخش دفاع در ایران در مقایسه با نظام آماری بخش دفاع در دیگر کشورها چه وضعیتی دارد وجوه اشتراک و افتراق آن ها در چیست. نتیجه این بررسی نشان داده است، در سال 2016 هزینه های دفاع به میزان 3/1 % از تولید ناخالص داخلی برای اتحادیه اروپا بوده است. بررسی حساب های بخش دفاع در اقتصاد ایران نشان داده است که سهم ارزش افزوده بخش امور دفاعی و انتظامی به کل ارزش افزوده، 4/2 % در سال1390 بوده که این عدد به 68/2 % در سال 1394 افزایش یافته است. از آنجایی که در دهه های اخیر بسیاری از کشورها در حوزه امنیت و بخش دفاعی بودجه های کلانی را در نظر گرفته اند و این بخش را مورد توجه قرار داده اند، پیشنهاد می شود نظام آماری و داده ای بخش دفاع به عنوان نیاز اساسی کشور تلقی شود. توجه به این بخش می تواند تاثیر بسیار زیادی بر رشد تولید ناخالص داخلی بگذارد.
    کلیدواژگان: اطلاعات، تولید ناخالص داخلی، دفاع، نظام آماری
|
  • Amirhooshang Jangi, Mehdi Khodakarami * Pages 9-36
    One of the main duties of financial managers is the proper working capital management, and adopting an appropriate strategy can increase the return on assets of the organization.The current research investigates the effect of working capital management on the return on assets of economic organizations of the Ministry of Defense and Armed Forces Logistics of Islamic Republic of Iran, focusing on the direct and moderating roles of inflation and GDP variables. The research hypotheses were tested over a 7 year period (from 2011-2017) using the ordinary least squares with robust standard errors. The results show that by decreasing the cash conversion cycle, the return on assets of economic organizations of the Ministry of Defense and Armed Forces Logistics increases.This result supports the adoption of an aggressive working capital management strategy. Additionally, the results show that gross domestic product (GDP) has a negative significant relationship and inflation rate has a positive significant relationship with the return on the assets of economic organizations. Results from the two last research models indicate that GDP and inflation rate do not moderate the relationship between working capital management and return on assets. We also performed additional tests in support of the research results in the robustness tests section.
    Keywords: Working capital management, cash conversion cycle, return on assets, macroeconomic factors, inflation rate, gross domestic product
  • Abolghasem Golkhandan *, Masoud Baghestani Meybodi Pages 37-61

    The main purpose of this study is to investigate the policy making of Iran's arms economy with regard to arms race in the West Asian region. For this purpose, the average defense burden (the share of military expenditure in gdp by percentage) of the West Asian countries is used as an index of arms race. The results of the model estimation with Johansen method show that if there is a large arms race (when the average defense burden of the West Asian countries is greater than 5.9%), the defense spending should be increased in order to enhance the country's economic growth and the country's politicians and planners spend defense spending on expanding advanced military industries. But if there is low arms race (when the average defense burden is less than 5.9% in the West Asian countries) and security is provided, it is recommended that resources be transferred from defense to other sectors that incraced economic growth (such as education and health), Accelerated the country's economic growth. Also, based on the estimation of the factors affecting the military expenditures in the West Asian countries by the Generalized Method of Momentum (GMM), it can be said that reducing dependence on oil revenues and promoting democracy will play an important role in enhancing the arms race of these countries. In addition, the endorsement of strong arms race between the countries of the West Asian region and the positive impact of the spread of terrorism on the military spending in the countries of the region shows that if this region have enough military and political stability, can more economic growth was expected for countries in this region by replacing the economic development spending with military spending.

    Keywords: Arms Economics, Arms Race, Economic Growth, Defense Burden, West Asian countries
  • Mohammad Shirijian, Mohammadreza Hasanzadeh * Pages 63-93

    Iran has a lot of oil and gas reserves and resources, some of them are shared with neighboring countries. The existence of this number of common fields with neighboring countries doubles the importance of these fields for Iran.The unilateral and unsustainable exploitation of Qatar and Iraq from the South Pars gas field (as the world's largest gas field) and joint oil fields, respectively, and the lack of development of these fields by Iran for managerial reasons, as well as the imposition of economic sanctions by the West has had a lot of consequences for Iran's economic.In this paper, the importance of these fields and the challenges they face are examined using the theory of game and games of the prisoner riddle, the game of chickens and the game of deer hunting. The results of the game on the South Pars gas field and Iran's oil field with Iraq indicate that the continuation of these conditions is a detriment to Iran.  Iran should use  diplomatic negotiation to convince these countries to negotiate on these fields or should increase its production to persuade the other party to negotiate for cooperation.This negotiation is necessary to extract these fields with a single management and in an appropriate manner.

    Keywords: security, common Fields, Energy
  • Ali Takroosta, Yavar Dashtbani, Mohammadamin Takroosta * Pages 95-128

    Oil price wild fluctuations impact the economies of developing countries as well as those of developed ones, and in particular the economy of Iran. Focusing on OPEC’s national security as a proxy for precautionary demand, this study aims to disentangle oil price factors using an SVAR approach for 1994Q1 to 2016Q4 and then using its result to examine how different oil shocks impact OPEC’s economies differently. We disentangled oil price shocks into political risks, supplies, global demand for industrial goods and other oil price shocks. Our results highlight that shocks originated from different sources affect oil prices differently in terms of both their lifetime and directions. Besides, it is revealed that even though OPEC’s economies can take advantage of OPEC’s national security shocks to increase their national incomes, the economy of Iran is affected adversely by these shocks except for the situations in which the raise of national security tensions is not from Iran’s sanctions side.

    Keywords: Oil price shocks, national security, OPEC countries, Economic Growth, Inflation
  • Saman Ghasemi, Davood Farhadi Sartangi * Pages 131-158
    One of the appropriate ways to improve the country's position in the economic field at the international level is to pay attention to economic diplomacy.  One of the main goals of economic diplomacy is to attract foreign investment. In fact, adopting appropriate economic diplomacy can improve the level of foreign investment in the country. In order to develop strategies appropriate to the research topic, SWOT analysis method is used The results of the research analysis showed that the appropriate strategy of economic diplomacy in attracting foreign investment should be applied to the country's strengths and opportunities to advance it.. These strategies include holding the annual Iranian Investment Conference and implementing active diplomacy to attract foreign companies and investors to attend the conference, paying attention to and using the privileges and special conditions of the country's geopolitical position in foreign relations design and economic diplomacy.  Effective relationship of embassies with Iranians living abroad to attract and attract their capital, establish regional unions to increase market size to attract foreign investment due to good relations with neighbors and countries in the region, interaction with small companies with the country  The sanctions do not have an exchange, he said, within the framework of the resistance economy.
    Keywords: Diplomacy, Economic, Foreign investment
  • Mohammadsadegh Alipour, Alireza Daneshvar * Pages 159-178
    Statistical system of defense section is a set of organizations, departments and agencies that are involved in data collection, data processing, statistics dissemination and scientific and practical training of statistics in the defense sector. This system can employ and generate both centralized and decentralized statistics. On the one hand, the purpose of this article is to study and survey the statistical system of the defense sector in Iran. On the other hand, this article seeks to answer the question of what is the statistical system status of the defense sector in Iran compared to other countries and what are their similarities and dissimilarities among them. According to this survey, defense spending in 2016 was 1.3% of european union gross domestic product. A review of defense sector accounts in the Iran economy has shown that the value added of the defense sector to total value added was 2.4 percent in 1390 which increased to 2.68 percent in 1394. Since in recent decades many countries have considered large budgets in the field of security and defense and have taken this sector into account, it is suggested that the statistical and data system of the defense sector be considered as the basic need of the country. Paying attention to this sector can have a huge impact on gross domestic product growth.
    Keywords: Information, Gross Domestic Product, defense, Statistical System